uwzględniając Porozumienie o Europejskim Obszarze Gospodarczym ("Porozumienie EOG"), w szczególności jego art. 98,
(1) Protokół 3 do Porozumienia EOG określa szczegółowe zasady handlu niektórymi produktami rolnymi i przetworzonymi produktami rolnymi między Umawiającymi się Stronami.
(2) Art. 2 ust. 2 protokołu 3 do Porozumienia EOG stanowi, że należności celne określone w załącznikach do tabeli I protokołu 3 do Porozumienia EOG mogą zostać dostosowane przez Wspólny Komitet EOG przy uwzględnieniu wzajemnych koncesji. Islandia i Unia Europejska uzgodniły zniesienie taryf celnych dla niektórych produktów wymienionych w protokole 3 do Porozumienia EOG. Koncesje te będą mieć zastosowanie wyłącznie do produktów pochodzących, odpowiednio, z Unii Europejskiej i z Islandii, w rozumieniu Regionalnej konwencji w sprawie paneurośródziemnomorskich preferencyjnych reguł pochodzenia.
(3) Należy zatem odpowiednio zmienić protokół 3 do Porozumienia EOG,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:
W protokole 3 do Porozumienia EOG wprowadza się następujące zmiany:
"Produkty ujęte w tabeli I, pochodzące z Islandii lub z Unii Europejskiej, zgodnie z przepisami Regionalnej konwencji w sprawie paneurośródziemnomorskich preferencyjnych reguł pochodzenia, podlegają stawkom celnym określonym, odpowiednio, w pkt 4a załącznika I do tabeli I i w pkt 1a załącznika II do tabeli I.".
Niniejsza decyzja wchodzi w życie dnia 14 czerwca 2017 r., pod warunkiem dokonania wszystkich notyfikacji przewidzianych w art. 103 ust. 1 Porozumienia EOG * lub w dniu wejścia w życie Porozumienia w formie wymiany listów między Unią Europejską a Islandią w sprawie dodatkowych preferencji w handlu produktami rolnymi 1 , w zależności od tego, która z tych dat przypada później.
Niniejsza decyzja zostaje opublikowana w sekcji EOG i w Suplemencie EOG do Dziennika Urzędowego Unii Europejskiej.
W imieniu Wspólnego Komitetu EOG | |
Claude MAERTEN | |
Przewodniczący |
"4a) Wysokość cła mającego zastosowanie do następujących produktów pochodzących z Islandii wynosi zero:
Kod CN | Uwagi |
0710 40 00 | |
0711 90 30 | |
ex 1302 20 10 | Zawierające 5 % lub więcej masy dodatku cukru |
ex 1302 20 90 | Zawierające 5 % lub więcej masy dodatku cukru |
1517 10 10 | |
1517 90 10 | |
1704 10 10 | |
1704 10 90 | |
1704 90 10 | |
1704 90 30 | |
1704 90 51 | |
1704 90 55 | |
1704 90 61 | |
1704 90 65 | |
1704 90 71 | |
1704 90 75 | |
1704 90 81 | |
1704 90 99 | |
1806 10 15 | |
1806 10 20 | |
1806 10 30 | |
1806 10 90 | |
1806 20 10 | |
1806 20 30 | |
1806 20 50 | |
1806 20 70 | |
1806 20 80 | |
1806 20 95 | |
1806 31 00 | |
1806 32 10 | |
1806 32 90 | |
1806 90 11 | |
1806 90 19 | |
1806 90 31 | |
1806 90 39 | |
1806 90 50 | |
1806 90 60 | |
1806 90 70 | |
1806 90 90 | |
1901 10 00 | |
1901 20 00 | |
1901 90 11 | |
1901 90 19 | |
1901 90 99 | |
1902 11 00 | |
1902 19 10 | |
1902 19 90 | |
1902 20 10 | |
1902 20 91 | |
1902 20 99 | |
1902 30 10 | |
1902 30 90 | |
1902 40 10 | |
1902 40 90 | |
1903 00 00 | |
1904 10 10 | |
1904 10 30 | |
1904 10 90 | |
1904 20 10 | |
1904 20 91 | |
1904 20 95 | |
1904 20 99 | |
1904 30 00 | |
1904 90 10 | |
1904 90 80 | |
1905 10 00 | |
1905 20 10 | |
1905 20 30 | |
1905 20 90 | |
1905 31 11 | |
1905 31 19 | |
1905 31 30 | |
1905 31 91 | |
1905 31 99 | |
1905 32 05 | |
1905 32 11 | |
1905 32 19 | |
1905 32 91 | |
1905 32 99 | |
1905 40 10 | |
1905 40 90 | |
1905 90 10 | |
1905 90 20 | |
1905 90 30 | |
1905 90 45 | |
1905 90 55 | |
1905 90 60 | |
1905 90 90 | |
2001 90 30 | |
2001 90 40 | |
2004 10 91 | |
2004 90 10 | |
2005 20 10 | |
2005 80 00 | |
ex 2006 00 38 | Kukurydza cukrowa (Zea Mays var. saccharata) |
ex 2006 00 99 | Kukurydza cukrowa (Zea Mays var. saccharata) |
2007 10 10 | |
2007 10 91 | |
2007 10 99 | |
2007 91 10 | |
2007 91 30 | |
2007 91 90 | |
2007 99 10 | |
2007 99 20 | |
2007 99 31 | |
2007 99 33 | |
2007 99 35 | |
2007 99 39 | |
2007 99 50 | |
2007 99 93 | |
2007 99 97 | |
ex 2008 11 91 | Prażona |
2008 99 85 | |
2008 99 91 | |
ex 2101 12 92 | O zawartości 1,5 % masy lub więcej tłuszczu mlecznego, 2,5 % lub więcej białek mleka, 5 % lub więcej cukru lub 5 % lub więcej skrobi |
ex 2101 12 98 | O zawartości 1,5 % masy lub więcej tłuszczu mlecznego, 2,5 % lub więcej białek mleka, 5 % lub więcej cukru lub 5 % lub więcej skrobi |
ex 2101 20 92 | O zawartości 1,5 % masy lub więcej tłuszczu mlecznego, 2,5 % lub więcej białek mleka, 5 % lub więcej cukru lub 5 % lub więcej skrobi |
ex 2101 20 98 | O zawartości 1,5 % masy lub więcej tłuszczu mlecznego, 2,5 % lub więcej białek mleka, 5 % lub więcej cukru lub 5 % lub więcej skrobi |
2101 30 19 | |
2101 30 99 | |
2102 10 31 | |
2102 10 39 | |
2102 20 11 | |
2102 20 19 | |
2103 20 00 | |
2103 90 90 | |
2104 10 00 | |
2106 10 20 | |
2106 10 80 | |
2106 90 20 | |
2106 90 92 | |
2202 10 00 | |
2202 90 10 | |
2202 90 91 | |
2202 90 95 | |
2202 90 99 | |
2205 10 10 | |
2205 10 90 | |
2205 90 10 | |
2205 90 90 | |
2207 20 00 | |
2208 90 91 | |
2208 90 99 | |
2209 00 11 | |
2209 00 19 | |
2209 00 91 | |
2209 00 99 | |
2402 10 00 | |
2402 20 90 | |
2402 90 00 | |
2403 11 00 | |
2403 19 10 | |
2403 19 90 | |
2403 91 00 | |
2403 99 10 | |
2905 43 00 | |
2905 44 11 | |
2905 44 19 | |
2905 44 91 | |
2905 44 99 | |
3302 10 10 | |
3302 10 21 | |
3302 10 29 | |
3501 10 50 | |
3501 10 90 | |
3501 90 10 | |
3501 90 90 | |
3505 10 10 | |
3505 10 50 | |
3505 10 90 | |
3505 20 10 | |
3505 20 30 | |
3505 20 50 | |
3505 20 90 | |
3809 10 10 | |
3809 10 30 | |
3809 10 50 | |
3809 10 90 | |
3824 60 11 | |
3824 60 19 | |
3824 60 91 | |
3824 60 99" |
"8) Kody taryf określone w niniejszym załączniku odnoszą się do tych, które miały zastosowanie w Unii Europejskiej w dniu 1 stycznia 2004 r. Jednakże kody taryf określone w ust. (4a) odnoszą się do tych, które miały zastosowanie w Unii Europejskiej w dniu 1 stycznia 2015 r. Terminy w niniejszym załączniku nie podlegają zmianom, jakie mogą zaistnieć w nomenklaturze taryfowej.".
"1a) Wysokość cła mającego zastosowanie do następujących produktów pochodzących z Unii Europejskiej wynosi zero:
Kody taryfy celnej Islandii | Opis produktu |
0501.0000 | Włosy ludzkie nieobrobione, nawet myte lub odtłuszczone; odpadki ludzkich włosów |
0502 | Szczecina i sierść świń lub dzików; sierść borsuka i pozostała sierść do wyrobu szczotek i pędzli; odpadki szczeciny lub sierści: |
0502.1000 | - Szczecina i sierść świń lub dzików oraz odpadki szczeciny lub sierści |
0502.9000 | - Pozostałe |
0505 | Skóry i pozostałe części ptaków z ich piórami lub puchem, pióra i części piór (nawet z przystrzyżonymi końcami) oraz puch, nie bardziej obrobione niż oczyszczone, zdezynfekowane lub zakonserwowane; proszek i odpadki piór lub części piór: |
- Pióra, w rodzaju stosowanych do wypychania; puch: | |
0505.1001 | - - Pióra |
0505.1002 | - - Puch edredonów, oczyszczony |
0505.1003 | - - Inny puch |
0505.1009 | - - Pozostałe |
0505.9000 | - Pozostałe |
0507 | Kość słoniowa, skorupy żółwiowe, fiszbiny i frędzle, rogi, rogi jelenie, kopyta, paznokcie, szpony, pazury i dzioby, nieobrobione lub wstępnie przygotowane, ale nieprzycięte dla nadania kształtu; proszek i odpadki tych produktów: |
- Kość słoniowa; proszek i odpadki kości słoniowej: | |
0507.1001 | - - Zęby wielorybów |
0507.1009 | - - Pozostałe |
- Pozostałe | |
0507.9001 | - - Fiszbiny |
0507.9002 | - - Pazury ptaków |
0507.9003 | - - Rogi owiec |
0507.9004 | - - Rogi bydła |
0507.9009 | - - Pozostałe |
0508.0000 | Koral i podobne materiały, nieobrobione lub wstępnie przygotowane, ale nieobrobione inaczej; skorupy mięczaków, skorupiaków lub szkarłupni i kości sepii, nieobrobione lub wstępnie przygotowane, ale nieprzycięte dla nadania kształtu, proszek i ich odpadki |
0510.0000 | Ambra szara, strój bobrowy, cybet i piżmo; kantarydyna; żółć, nawet suszona; gruczoły i pozostałe produkty zwierzęce stosowane do przygotowania produktów farmaceutycznych, świeże, schłodzone, zamrożone lub inaczej tymczasowo zakonserwowane |
ex 0710 | Warzywa (niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie), zamrożone: |
0710.4000 | - Kukurydza cukrowa |
ex 0711 | Warzywa zakonserwowane tymczasowo (na przykład w gazowym ditlenku siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia: |
- Pozostałe warzywa; mieszanki warzyw: | |
0711.9002 | - - Kukurydza cukrowa |
ex 1302 | Soki i ekstrakty roślinne; substancje pektynowe, pektyniany i pektany; agar-agar i pozostałe śluzy i zagęszczacze, nawet modyfikowane, pochodzące z produktów roślinnych: |
- Soki i ekstrakty roślinne: | |
- - Pozostałe: | |
1302.1901 | - - - Do przetworów spożywczych |
1302.1909 | - - - Pozostałe |
- Substancje pektynowe, pektyniany i pektany: | |
1302.2001 | - - Zawierającej 5 % masy lub więcej dodatku cukru |
1401 | Materiały roślinne, w rodzaju stosowanych głównie do wyplatania (na przykład bambus, trzcinopalmy rotang (rattan), trzciny, sitowie, łoziny, rafia, słoma zbożowa czyszczona, bielona lub barwiona i łyko lipowe): |
1401.1000 | - Bambusy |
1401.2000 | - Trzcinopalmy rotang (rattan) |
1401.9000 | - Pozostałe |
1404 | Produkty pochodzenia roślinnego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: |
1404.2000 | - Linters bawełniany |
- Pozostałe: | |
1404.9001 | - - Szyszki szczeci |
1404.9009 | - - Pozostałe |
ex 1517 | Margaryna; jadalne mieszaniny lub produkty z tłuszczów lub olejów, zwierzęcych lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów lub olejów, z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje, objęte pozycją 1516: |
- Margaryna, z wyłączeniem margaryny płynnej: | |
1517.1001 | - - Zawierająca więcej niż 10 % masy, ale nie więcej niż 15 % masy tłuszczów mleka |
- Pozostałe: | |
1517.9002 | - - Zawierające więcej niż 10 % masy, ale nie więcej niż 15 % masy tłuszczów mleka |
1517.9005 | - - Jadalne mieszaniny tłuszczów i olejów zwierzęcych lub roślinnych do stosowania jako preparaty zapobiegające przyleganiu do formy |
ex 1702 | Pozostałe cukry, włącznie z chemicznie czystymi: laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe niezawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; Miód sztuczny, nawet zmieszany z miodem naturalnym; karmel: |
1702.5000 | - Fruktoza chemicznie czysta |
- Pozostałe, włącznie z cukrem inwertowanym i innymi cukrami oraz mieszankami syropów cukrowych, zawierającymi w stanie suchym 50 % masy fruktozy: | |
1702.9004 | - - Maltoza chemicznie czysta |
1704 | Wyroby cukiernicze (włącznie z białą czekoladą), niezawierające kakao: |
1704.1000 | - Guma do żucia, nawet pokryta cukrem |
- Pozostałe: | |
1704.9001 | - - Pasta ze zmielonych migdałów z dodatkiem cukru i percepan (sztuczna pasta migdałowa) w porcjach o masie 5 kg lub większej |
1704.9002 | - - Pasta ze zmielonych migdałów z dodatkiem cukru i percepan (sztuczna pasta migdałowa) w porcjach o masie mniejszej niż 5 kg |
1704.9003 | - - Formowany cukier dekoracyjny |
1704.9004 | - - Lukrecja z cukrem i wyroby z lukrecji |
1704.9005 | - - Cukierki z cukru, słodkie tabletki (pastylki), gdzie indziej niesklasyfikowane |
1704.9006 | - - Karmelki |
1704.9007 | - - Wyroby z gumy arabskiej |
1704.9008 | - - Wyroby cukiernicze niezawierające glutenu ani białka, produkowane specjalnie dla alergików i osób z zaburzeniami metabolizmu |
1704.9009 | - - Pozostałe |
1806 | Czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao: |
- Proszek kakaowy zawierający dodatek cukru lub innego środka słodzącego: | |
1806.1001 | - - Do wyrobu napojów |
1806.1009 | - - Pozostałe |
- Pozostałe przetwory w blokach, tabliczkach lub batonach, o masie większej niż 2 kg, lub w płynie, paście, proszku, granulkach lub w innej postaci, w pojemnikach lub w bezpośrednich opakowaniach, o zawartości przekraczającej 2 kg: | |
1806.2010 | - - Ciasto nugatowe w blokach o masie 5 kg lub większej |
1806.2020 | - - Proszek do robienia deserów |
- - Proszek kakaowy, z wyłączeniem produktów objętych pozycją 1901, zawierający 30 % masy lub więcej świeżego mleka w proszku lub odtłuszczonego mleka w proszku, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, ale niezmieszany z innymi substancjami: | |
1806.2031 | - - - Zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego |
1806.2039 | - - - Pozostałe |
- - Proszek kakaowy, z wyłączeniem produktów objętych pozycją 1901, zawierające mniej niż 30 % masy pełnego mleka w proszku lub mleka odtłuszczonego w proszku, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, ale niezmieszany z innymi substancjami: | |
1806.2041 | - - - Zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego |
1806.2049 | - - - Pozostałe |
- - Pozostałe: | |
1806.2050 | - - - Pozostałe przetwory, z wyłączeniem produktów objętych pozycją 1901, zawierające 30 % masy lub więcej świeżego mleka w proszku lub odtłuszczonego mleka w proszku |
1806.2060 | - - - Pozostałe przetwory, z wyłączeniem produktów objętych pozycją 1901, zawierające mniej niż 30 % masy świeżego mleka w proszku lub odtłuszczonego mleka w proszku |
1806.2090 | - - - Pozostałe |
- Pozostałe, w blokach, tabliczkach lub batonach | |
- - Nadziewane: | |
1806.3101 | - - - Czekolada nadziewana, w blokach, tabliczkach lub batonach |
1806.3109 | - - - Pozostałe |
- - Bez nadzienia: | |
1806.3201 | - - - Czekolada, w skład której wchodzi wyłącznie pasta kakaowa, cukier i nie więcej niż 30 % masy masła kakaowego, w tabliczkach i batonach. |
1806.3202 | - - - Czekolada, w skład której wchodzi pasta kakaowa, cukier, masło kakaowe i mleko w proszku, w tabliczkach i batonach. |
1806.3203 | - - - Wyroby czekoladopodobne, w tabliczkach lub batonach |
1806.3209 | - - - Pozostałe |
- Pozostałe: | |
- - Substancje do wyrobu napojów: | |
1806.9011 | - - - Spreparowane substancje do napojów na bazie towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, zawierające co najmniej 5 % masy kakao w proszku, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niesklasyfikowane, cukier lub inne substancje słodzące, w uzupełnieniu do innych składników podrzędnych i substancji aromatyzujących |
1806.9012 | - - - Spreparowane substancje do napojów, zawierające kakao wraz z białkami lub innymi składnikami odżywczymi, a także witaminy, minerały, błonnik, substancje aromatyczne i wielonienasycone kwasy tłuszczowe |
1806.9019 | - - - Pozostałe |
- - Pozostałe: | |
1806.9021 | - - - Proszek do robienia deserów; puddingów i zup |
1806.9022 | - - - Żywność specjalnie przygotowana dla niemowląt lub do celów dietetycznych |
1806.9023 | - - - Jaja wielkanocne |
1806.9024 | - - - Sosy do lodów i »dipy« |
1806.9025 | - - - Pokryte lub powleczone rodzynki, orzechy, dmuchane ziarna, lukrecja, karmelki i galaretki |
1806.9026 | - - - Kremy czekoladowe (wyrób cukierniczy) |
1806.9027 | - - - Płatki śniadaniowe |
- - - Proszek kakaowy, z wyłączeniem produktów objętych pozycją 1901, zawierający 30 % masy lub więcej świeżego mleka w proszku lub odtłuszczonego mleka w proszku, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, ale niezmieszany z innymi substancjami: | |
1806.9041 | - - - - Zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego |
1806.9049 | - - - - Pozostałe |
- - - Proszek kakaowy, z wyłączeniem produktów objętych pozycją 1901, zawierające mniej niż 30 % masy pełnego mleka w proszku lub mleka odtłuszczonego w proszku, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, ale niezmieszany z innymi substancjami: | |
1806.9051 | - - - - Zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego |
1806.9059 | - - - - Pozostałe |
- - - Pozostałe: | |
1806.9091 | - - - - Zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego |
1806.9099 | - - - - Pozostałe |
1901 | Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, mączki, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające proszku kakaowego lub zawierające mniej niż 40 % masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, niezawierające kakao lub zawierające proszek kakaowy w stosunku wagowym mniejszym niż 5 % masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: |
1901.1000 | - Przetwory dla niemowląt, pakowane do sprzedaży detalicznej |
- Mieszaniny i ciasta do wytworzenia wyrobów piekarniczych z pozycji 1905 | |
- - Zawierające 3 % lub więcej świeżego mleka w proszku, odtłuszczonego mleko w proszku, jaj, tłuszczu mlecznego (takiego jak masło), sera lub mięsa: | |
1901.2011 | - - - Do wyrobu pieczywa chrupkiego objętego pozycją 1905.1000 |
1901.2012 | - - - Do wyrobu piernika i podobnych wyrobów objętych pozycją 1905.2000 |
1901.2051 | - - - Do przygotowania słodkich herbatników objętych pozycjami 1905.3110, w tym ciasteczek |
1901.2052 | - - - Do przygotowania słodkich herbatników objętych pozycjami 1905.3120, w tym ciasteczek |
1901.2053 | - - - Do wyrobu pierniczków imbirowych objętych pozycją 1905.3131 |
1901.2054 | - - - Do wyrobu wafli i gofrów objętych pozycjami 1905.3201 i 1905.3209, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego |
1901.2055 | - - - Do wyrobu wafli i gofrów objętych pozycjami 1905.3201 i 1905.3209, bez dodatku cukru lub innego środka słodzącego |
1901.2056 | - - - Do przygotowania sucharków, tostów i podobnych wyrobów opiekanych objętych pozycją 1905.4000 |
1901.2057 | - - - Do przygotowania pieczywa objętego pozycją 1905.9011, z nadzieniem na bazie masła lub innych przetworów mlecznych |
1901.2058 | - - - Do wyrobu pieczywa objętego pozycją 1905.9019 |
1901.2059 | - - - Do przygotowania herbatników objętych pozycjami 1905.9021 i 1905.9029 |
1901.2061 | - - - Do wyrobu pikantnych i solonych herbatników objętych pozycją 1905.9030 |
1901.2062 | - - - Do wyrobu ciast i ciastek oraz pieczywa cukierniczego objętych pozycjami 1905.9041 i 1905.9049, zawierających dodatek cukru lub innego środka słodzącego |
1901.2063 | - - - Do wyrobu ciast i ciastek oraz pieczywa cukierniczego objętych pozycjami 1905.9041 i 1905.9049, bez dodatku cukru lub innego środka słodzącego |
1901.2064 | - - - Mieszaniny i ciasta zawierające mięso, do przygotowania zapiekanek w cieście, w tym pizzy, objętych pozycją 1905.9051 |
1901.2065 | - - - Mieszaniny i ciasta zawierające składniki inne niż mięso, do przygotowania pizzy i podobnych wyrobów, objętych pozycją 1905.9059 |
1901.2066 | - - - Do przygotowanie przekąsek, takich jak płatki, świderki, krążki, stożki, paluszki itp. |
1901.2067 | - - - Do wyrobu produktów objętych pozycją 1905.9091 |
1901.2068 | - - - Do wyrobu produktów objętych pozycją 1905.9099 |
- - Pozostałe: | |
1901.2071 | - - - Do wyrobu chrupkiego pieczywa objętego pozycją 1905.1000 |
1901.2072 | - - - Do wyrobu piernika i podobnych wyrobów objętych pozycją 1905.2000 |
1901.2073 | - - - Do przygotowania słodkich herbatników objętych pozycjami 1905.3110, w tym ciasteczek |
1901.2074 | - - - Do przygotowania słodkich herbatników objętych pozycjami 1905.3120, w tym ciasteczek |
1901.2075 | - - - Do wyrobu pierniczków imbirowych objętych pozycją 1905.3131 |
1901.2076 | - - - Do przygotowania wafli i gofrów objętych pozycjami 1905.3201 i 1905.3209 |
1901.2077 | - - - Do przygotowania sucharków, tostów i podobnych wyrobów opiekanych objętych pozycją 1905.4000 |
1901.2078 | - - - Do przygotowania pieczywa objętego pozycją 1905.9011, z nadzieniem na bazie masła lub innych przetworów mlecznych |
1901.2079 | - - - Do wyrobu pieczywa objętego pozycją 1905.9019 |
1901.2081 | - - - Do przygotowania herbatników objętych pozycjami 1905.9021 i 1905.9029 |
1901.2082 | - - - Do wyrobu pikantnych i solonych herbatników objętych pozycją 1905.9030 |
1901.2083 | - - - Do wyrobu ciast i ciastek oraz pieczywa cukierniczego objętych pozycją 1905.9041 |
1901.2084 | - - - Do wyrobu ciast i ciastek oraz pieczywa cukierniczego objętych pozycją 1905.9049 |
1901.2085 | - - - Mieszaniny i ciasta zawierające mięso, do przygotowania zapiekanek w cieście, w tym pizzy, objętych pozycją 1905.9051 |
1901.2086 | - - - Mieszaniny i ciasta zawierające składniki inne niż mięso, do przygotowania pizzy i podobnych wyrobów, objętych pozycją 1905.9059 |
1901.2087 | - - - Do przygotowanie przekąsek, takich jak płatki, świderki, krążki, stożki, paluszki itp. |
1901.2088 | - - - Do wyrobu produktów objętych pozycją 1905.9091, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego |
1901.2089 | - - - Do wyrobu produktów objętych pozycją 1905.9099 |
- Pozostałe: | |
- - Substancje do wyrobu napojów: | |
1901.9021 | - - - Spreparowane substancje do napojów na bazie towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 5 % masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niesklasyfikowane, z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej, w uzupełnieniu do innych składników podrzędnych i substancji aromatyzujących |
1901.9029 | - - - Pozostałe spreparowane substancje do napojów na bazie towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 5 % masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niesklasyfikowane |
1901.9031 | - - - Pozostałe substancje do napojów zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego |
1901.9039 | - - - Pozostałe substancje do napojów |
1901.9091 | - - - Zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego |
1901.9099 | - - - Pozostałe |
ex 1902 | Makarony, nawet poddane obróbce cieplnej lub nadziewane (mięsem lub innymi substancjami), lub przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, rurki, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni; kuskus, nawet przygotowany: |
- Makarony niepoddane obróbce cieplnej, nienadziewane ani nieprzygotowane inaczej: | |
1902.1100 | - - Zawierające jaja |
1902.1900 | - - Pozostałe |
- Makarony nadziewane, nawet poddane obróbce cieplnej lub inaczej przygotowane: | |
- - Nadziewane przetworami z ryb, skorupiaków, mięczaków i innych bezkręgowców wodnych: | |
1902.2011 | - - - W proporcjach przekraczających 20 % masy |
1902.2019 | - - - Pozostałe |
- - Nadziewane przetworami z kiełbas, mięsa, podrobów lub krwi lub ich mieszanin: | |
1902.2022 | - - - Zawierający od 3 % do 20 % masy włącznie kiełbasy, mięsa, podrobów, krwi lub ich mieszanin |
1902.2029 | - - - Pozostałe |
- - Nadziewane serem: | |
1902.2031 | - - - Zawierające więcej niż 3 % masy sera |
1902.2039 | - - - Pozostałe |
- - Nadziewane mięsem i serem: | |
1902.2041 | - - - Zawierające więcej niż 20 % masy mięsa i sera |
1902.2042 | - - - Zawierające w sumie od 3 % do 20 % masy włącznie mięsa i sera |
1902.2049 | - - - Pozostałe |
1902.2050 | - - Pozostałe |
- Pozostałe makarony: | |
1902.3010 | - - Z rybami, skorupiakami, mięczakami i innymi bezkręgowcami wodnymi |
- - Z kiełbasami, mięsem, podrobami, krwią lub ich mieszaninami: | |
1902.3021 | - - - W stosunku wagowym od 3 % do 20 % masy włącznie |
1902.3029 | - - - Pozostałe |
- - Z serem: | |
1902.3031 | - - - W proporcjach przekraczających 3 % masy |
1902.3039 | - - - Pozostałe |
- - Z mięsem i serem: | |
1902.3041 | - - - W stosunku wagowym od 3 % do 20 % masy całkowitej włącznie |
1902.3049 | - - - Pozostałe |
1902.3050 | - - Pozostałe |
- Kuskus: | |
1902.4010 | - - Z rybami, skorupiakami, mięczakami i innymi bezkręgowcami wodnymi |
- - Z kiełbasami, mięsem, podrobami, krwią lub ich mieszaninami: | |
1902.4021 | - - - W stosunku wagowym od 3 % do 20 % masy włącznie |
1902.4029 | - - - Pozostałe |
1902.4030 | - - Pozostałe |
1903 | Tapioka i jej substytuty sporządzone ze skrobi, w postaci płatków, ziaren, perełek, wysiewek lub w podobnej postaci: |
1903.0001 | - W opakowaniach do sprzedaży detalicznej o masie 5 kg lub mniejszej |
1903.0009 | - Pozostałe |
1904 | »Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż, lub produktów zbożowych (na przykład płatki kukurydziane); zboża (inne niż kukurydza) w postaci ziarna lub w postaci płatków, lub inaczej przetworzonego ziarna (z wyjątkiem mąki, kasz i mączki), wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane, gdzie indziej niewymienione ani niewłą-czone« |
- Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż lub produktów zbożowych: | |
1904.1001 | - - Przekąski, takie jak płatki, świderki, krążki, stożki, paluszki itp. |
1904.1003 | - - Płatki śniadaniowe, zawierające więcej niż 10 % dodanego cukru |
1904.1004 | - - Pozostałe płatki śniadaniowe |
1904.1009 | - - Pozostałe |
- Przetwory spożywcze otrzymane z nieprażonych płatków zbożowych lub z mieszaniny nieprażonych płatków zbożowych i prażonych płatków zbożowych lub zbóż spęcznio-nych: | |
1904.2001 | - - Bazujące na zbożach spęcznionych, prażonych lub produktach zbożowych |
1904.2009 | - - Pozostałe |
- Pszenica spęczniona: | |
1904.3001 | - - Zawierające mięso w proporcji od 3 % do 20 % masy włącznie |
1904.3009 | - - Pozostałe |
- Pozostałe: | |
1904.9001 | - - Zawierające mięso w proporcji od 3 % do 20 % masy włącznie |
1904.9009 | - - Zawierające mięso w proporcji od 3 % do 20 % masy włącznie |
1905 | Chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki i pozostałe wyroby piekarnicze, nawet zawierające kakao; opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby: |
1905.1000 | - Pieczywo chrupkie |
1905.2000 | - Piernik i podobne |
- Słodkie herbatniki; gofry i wafle: | |
- - Słodkie herbatniki: | |
1905.3110 | - - - Powleczone lub pokryte czekoladą lub polewami zawierającymi kakao |
1905.3120 | - - - Niezawierające glutenu ani białka, produkowane specjalnie dla alergików i osób z zaburzeniami metabolizmu |
- - - Pozostałe: | |
1905.3131 | - - - - Pierniczki imbirowe |
1905.3132 | - - - - Słodkie herbatniki i ciastka, zawierające mniej niż 20 % masy cukru |
1905.3139 | - - - - Pozostałe słodkie herbatniki i ciastka |
- - Gofry i wafle: | |
1905.3201 | - - - Powleczone lub pokryte czekoladą lub polewami zawierającymi kakao |
1905.3209 | - - - Pozostałe |
1905.4000 | - Sucharki, tosty z chleba i podobne wyroby tostowe |
- Pozostałe: | |
- - Pieczywo: | |
1905.9011 | - - - Z nadzieniem składającym się zasadniczo z masła lub innych przetworów mlecznych (np. masła czosnkowego) |
1905.9019 | - - - Pozostałe |
- - Herbatniki: | |
1905.9021 | - - - Niezawierające glutenu ani białka, produkowane specjalnie dla alergików i osób z zaburzeniami metabolizmu |
1905.9029 | - - - Pozostałe |
1905.9030 | - - Pikantne i solone herbatniki |
- - Ciasta i ciastka oraz pieczywo cukiernicze: | |
1905.9041 | - - - Niezawierające glutenu ani białka, produkowane specjalnie dla alergików i osób z zaburzeniami metabolizmu |
1905.9049 | - - - Pozostałe |
- - Zapiekanki w cieście, w tym pizza: | |
1905.9051 | - - - Zawierające mięso: |
1905.9059 | - - - Pozostałe |
1905.9060 | - - Przekąski, takie jak płatki, świderki, krążki, stożki, paluszki itp. |
- - Pozostałe | |
1905.9091 | - - - Zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego |
1905.9099 | - - - Pozostałe |
ex 2001 | Warzywa, owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane octem lub kwasem octowym: |
- Pozostałe: | |
2001.9001 | - - Kukurydza cukrowa (Zea mays var. saccharata) |
2001.9002 | - - Ignamy, słodkie ziemniaki i podobne jadalne części roślin, zawierające 5 % masy skrobi lub więcej |
ex 2001.9009 | - - Pozostałe zawierający rdzenie palmowe |
ex 2004 | Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, zamrożone: |
- Ziemniaki: | |
2004.1001 | - - Mąka, mączka i płatki |
- Pozostałe warzywa i mieszanki warzywne: | |
2004.9001 | - - Kukurydza cukrowa (Zea mays var. saccharata) |
ex 2005 | Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone: |
- Ziemniaki: | |
2005.2001 | - - Mąka, mączka i płatki |
2005.8000 | - Kukurydza cukrowa (Zea mays var. saccharata) |
ex 2006 | Owoce, orzechy, skórka owocowa i inne części roślin, zakonserwowane w cukrze (osączone, lukrowane lub kandyzowane) |
- Warzywa zamrożone: | |
2006.0011 | - - Kukurydza cukrowa (Zea mays var. saccharata) |
- Pozostałe warzywa: | |
2006.0021 | - - Kukurydza cukrowa (Zea mays var. saccharata) |
2007 | Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, będące przetworami gotowanymi, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej |
2007.1000 | - Przetwory homogenizowane |
- Pozostałe: | |
2007.9100 | - - Owoce cytrusowe |
2007.9900 | - - Pozostałe |
ex 2008 | Owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: |
- Orzechy, orzeszki ziemne i pozostałe nasiona, nawet zmieszane razem lub nie: | |
- - Orzeszki ziemne: | |
2008.1101 | - - - Masło orzechowe |
ex 2008.1109 | - - - Pozostałe, prażone |
- Pozostałe, włączając mieszanki, inne niż objęte podpozycją 2008.19: | |
2008.9100 | - - Rdzenie palmowe |
- - Pozostałe: | |
2008.9902 | - - - Kukurydza inna niż kukurydza cukrowa (Zea mays var. saccharata) |
ex 2101 | Ekstrakty, esencje i koncentraty kawy, herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej) oraz przetwory na bazie tych produktów lub na bazie kawy, herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej); cykoria palona i pozostałe palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty: |
- Ekstrakty, esencje i koncentraty kawy oraz przetwory na bazie tych ekstraktów, esencji lub koncentratów, lub na bazie kawy: | |
- - Przetwory na bazie ekstraktów, esencji lub koncentratów lub na bazie kawy: | |
2101.1201 | - - - Zawierające 1,5 % masy lub więcej tłuszczu mlecznego, 2,5 % lub więcej białka mleka, 5 % lub więcej cukru lub 5 % lub więcej skrobi |
- Ekstrakty, esencje i koncentraty herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej) i przetwory na bazie tych ekstraktów, esencji lub koncentratów, lub na bazie herbaty, lub maté (herbaty paragwajskiej): | |
2101.2001 | - - Zawierające 1,5 % masy lub więcej tłuszczu mlecznego, 2,5 % lub więcej białka mleka, 5 % lub więcej cukru lub 5 % lub więcej skrobi |
- Cykoria palona i pozostałe palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty: | |
2101.3001 | - - Inne substytuty palonej kawy z wyłączeniem palonej cykorii; ekstrakty, esencje i koncentraty innych substytutów palonej kawy z wyłączeniem palonej cykorii |
2102 | Drożdże (aktywne lub nieaktywne); pozostałe mikroorganizmy jednokomórkowe, martwe (z wyłączeniem szczepionek objętych pozycją 3002); gotowe proszki do pieczenia |
- Drożdże aktywne: | |
2102.1001 | - - Inne niż do wypieku chleba, z wyłączeniem drożdży do stosowania w paszy dla zwierząt |
2102.1009 | - - Pozostałe |
- Drożdże nieaktywne; inne jednokomórkowe mikroorganizmy, martwe: | |
2102.2001 | - - Drożdże nieaktywne |
2102.2002 | - - Martwe glony jednokomórkowe |
2102.2003 | - - Do stosowania w paszy dla zwierząt |
2102.2009 | - - Pozostałe |
- Gotowe proszki do pieczenia: | |
2102.3001 | - - W opakowaniach do sprzedaży detalicznej o masie 5 kg lub mniejszej |
2102.3009 | - - Pozostałe |
ex 2103 | Sosy i preparaty do nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i mączka, z gorczycy oraz gotowa musztarda: |
2103.2000 | - Ketchup pomidorowy i pozostałe sosy pomidorowe |
- Mąka i mączka, z gorczycy oraz gotowa musztarda: | |
2103.3001 | - - Spreparowana musztarda zawierająca w masie 5 % lub więcej dodatku cukru |
- Pozostałe: | |
2103.9010 | - - Przygotowane sosy warzywne na bazie mąki, mączki, skrobi lub ekstraktu słodowego |
2103.9020 | - - Majonez |
2103.9030 | - - Sosy na bazie oliwy, gdzie indziej niesklasyfikowane (na przykład sosy remoulade) |
- - Zawierające mięso: | |
2103.9051 | - - - W proporcjach przekraczających 20 % masy |
2103.9052 | - - - W stosunku wagowym od 3 % do 20 % masy włącznie |
2103.9059 | - - - Pozostałe |
- - Pozostałe: | |
2103.9091 | - - - Zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego |
2103.9099 | - - - Pozostałe |
2104 | Zupy i buliony i preparaty do nich; złożone przetwory spożywcze, homogenizowane: |
- Zupy i buliony oraz preparaty do nich: | |
2104.1001 | - - Preparaty sosów warzywnych na bazie mąki, mączki, skrobi lub ekstraktu słodowego |
2104.1002 | - - Pozostałe zupy w proszku w opakowaniach o masie 5 kg lub większej |
2104.1003 | - - Zupy rybne w puszkach |
- - Pozostałe zupy: | |
2104.1011 | - - - Zawierające mięso w proporcjach przekraczających 20 % masy |
2104.1012 | - - - Zawierające mięso w proporcji od 3 % do 20 % masy włącznie |
2104.1019 | - - - Pozostałe |
- - Pozostałe: | |
2104.1021 | - - - Zawierające mięso w proporcjach przekraczających 20 % masy |
2104.1022 | - - - Zawierające mięso w proporcji od 3 % do 20 % masy włącznie |
2104.1029 | - - - Pozostałe |
- Złożone przetwory spożywcze, homogenizowane: | |
2104.2001 | - - - Zawierające mięso w proporcjach przekraczających 20 % masy |
2104.2002 | - - - Zawierające mięso w proporcji od 3 % do 20 % masy włącznie |
2104.2003 | - - Zawierające ryby, skorupiaki, mięczaki i inne bezkręgowce wodne |
2104.2009 | - - - Pozostałe |
ex 2106 | Przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: |
2106.1000 | - Koncentraty białkowe i teksturowane substancje białkowe |
- Pozostałe: | |
- - Soki owocowe, bardziej przetworzone lub zmieszane niż wymienione w pozycji 2009: | |
2106.9011 | - - - Niesfermentowane i bez dodatku cukru, w pojemnikach o masie 50 kg lub większej |
2106.9012 | - - - Pozostałe, w innych opakowaniach, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego |
2106.9013 | - - - Pozostałe, w innych opakowaniach |
- - Preparaty do produkcji napojów: | |
2106.9023 | - - - Mieszanki roślin lub części roślin, nawet zmieszane z ekstraktami roślinnymi, do przygotowywania bulionów roślinnych |
2106.9024 | - - - Produkowane specjalnie jako żywność dla niemowląt lub do celów dietetycznych |
2106.9025 | - - - Spreparowane substancje do napojów, zawierające białka lub inne składniki odżywcze, a także witaminy, minerały, błonnik, wielonienasycone kwasy tłuszczowe i substancje aromatyczne |
2106.9026 | - - - Spreparowane substancje do napojów, z ekstraktu z żeńszenia zmieszanego z innymi składnikami, np. glukozą lub laktozą |
2106.9027 | - - - Preparaty bezalkoholowe (koncentraty ekstraktów), bez dodatku cukru lub innego środka słodzącego |
2106.9028 | - - - Preparaty bezalkoholowe (koncentraty ekstraktów) zawierające dodatek cukru |
2106.9029 | - - - Preparaty bezalkoholowe (koncentraty ekstraktów) zawierające dodatek środka słodzącego |
- - - Preparaty alkoholowe o objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 0,5 % obj., do produkcji napojów: | |
2106.9031 | - - - - O objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 0,5 % obj., do 2,25 % obj. włącznie |
2106.9032 | - - - - O objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 2,25 % obj., do 15 % obj. włącznie |
2106.9033 | - - - - O objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 15 % obj., do 22 % obj. włącznie |
2106.9034 | - - - - O objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 22 % obj., do 32 % obj. włącznie |
2106.9035 | - - - - O objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 32 % obj., do 40 % obj. włącznie |
2106.9036 | - - - - O objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 40 % obj., do 50 % obj. włącznie |
2106.9037 | - - - - O objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 50 % obj., do 60 % obj. włącznie |
2106.9038 | - - - - Pozostałe |
2106.9039 | - - - Pozostałe |
- - Proszek do robienia deserów: | |
2106.9041 | - - - W opakowaniach do sprzedaży detalicznej o masie 5 kg lub mniejszej, zawierające mleko w proszku, białko jaj lub żółtka jaj |
2106.9042 | - - - W opakowaniach do sprzedaży detalicznej o masie 5 kg lub mniejszej, niezawierające mleka w proszku, białka jaj lub żółtek jaj |
2106.9048 | - - - Pozostałe, zawierające mleko w proszku, białko jaj lub żółtka jaj |
2106.9049 | - - - Pozostałe, nie zawierające mleka w proszku, białka jaj lub żółtek jaj |
2106.9051 | - - Mieszaniny substancji chemicznych i żywności, takie jak sacharyna i laktoza, wykorzystywane jako substancja słodząca |
2106.9062 | - - Zupy owocowe i owsianki z owocami |
2106.9064 | - - Zawierające mięso w proporcji od 3 % do 20 % masy włącznie |
2106.9065 | - - Kapsułki z olejem z wątroby ryb i inne witaminy, gdzie indziej niesklasyfikowane |
2106.9066 | - - Suplementy żywnościowe, gdzie indziej niesklasyfikowane |
2106.9067 | - - Wegetariańska śmietana |
2106.9068 | - - Wegetariański ser |
- - Cukierki niezawierające cukru ani kakao: | |
2106.9071 | - - - Guma do żucia |
2106.9072 | - - - Pozostałe |
2106.9079 | - - Pozostałe |
2202 | Wody, włącznie z wodami mineralnymi i wodami gazowanymi, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub wody aromatyzowane i pozostałe napoje bezalkoholowe, z wyłączeniem soków owocowych i warzywnych, objętych pozycją 2009: |
- Wody, włącznie z wodami mineralnymi i gazowanymi, zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub wody aromatyzowane: | |
- - Napoje gazowane zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: | |
2202.1011 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze stali |
2202.1012 | - - - W opakowaniach jednorazowych z aluminium |
2202.1013 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności przekraczającej 500 ml |
2202.1014 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności nieprzekraczającej 500 ml |
2202.1015 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, barwionych |
2202.1016 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, niebarwionych |
2202.1019 | - - - Pozostałe |
- - Napoje gazowane nie zawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego: | |
2202.1031 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze stali |
2202.1032 | - - - W opakowaniach jednorazowych z aluminium |
2202.1033 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności przekraczającej 500 ml |
2202.1034 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności nieprzekraczającej 500 ml |
2202.1035 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, barwionych |
2202.1036 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, niebarwionych |
2202.1039 | - - - Pozostałe |
- - Produkowane specjalnie jako żywność dla niemowląt lub do celów dietetycznych: | |
2202.1041 | - - - W opakowaniach z tektury |
2202.1042 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze stali |
2202.1043 | - - - W opakowaniach jednorazowych z aluminium |
2202.1044 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności przekraczającej 500 ml |
2202.1045 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności nieprzekraczającej 500 ml |
2202.1046 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, barwionych |
2202.1047 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, niebarwionych |
2202.1049 | - - - Pozostałe |
- - Pozostałe: | |
2202.1091 | - - - W opakowaniach z tektury |
2202.1092 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze stali |
2202.1093 | - - - W opakowaniach jednorazowych z aluminium |
2202.1094 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności przekraczającej 500 ml |
2202.1095 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności nieprzekraczającej 500 ml |
2202.1096 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, barwionych |
2202.1097 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, niebarwionych |
2202.1099 | - - - Pozostałe |
- Pozostałe: | |
- - z produktów mlecznych z innymi składnikami, pod warunkiem że te przetwory mleczne stanowią 75 % lub więcej masy, z wyłączeniem opakowania: | |
2202.9011 | - - - W opakowaniach z tektury |
2202.9012 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze stali |
2202.9013 | - - - W opakowaniach jednorazowych z aluminium |
2202.9014 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności przekraczającej 500 ml |
2202.9015 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności nieprzekraczającej 500 ml |
2202.9016 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, barwionych |
2202.9017 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, niebarwionych |
2202.9019 | - - - Pozostałe |
- - Produkowane specjalnie jako żywność dla niemowląt lub do celów dietetycznych: | |
2202.9021 | - - - W opakowaniach z tektury |
2202.9022 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze stali |
2202.9023 | - - - W opakowaniach jednorazowych z aluminium |
2202.9024 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności przekraczającej 500 ml |
2202.9025 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności nieprzekraczającej 500 ml |
2202.9026 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, barwionych |
2202.9027 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, niebarwionych |
2202.9029 | - - - Pozostałe |
- - Napoje z soi: | |
2202.9031 | - - - W opakowaniach z tektury |
2202.9032 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze stali |
2202.9033 | - - - W opakowaniach jednorazowych z aluminium |
2202.9034 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności przekraczającej 500 ml |
2202.9035 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności nieprzekraczającej 500 ml |
2202.9036 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, barwionych |
2202.9037 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, niebarwionych |
2202.9039 | - - - Pozostałe |
- - Napoje z ryżu i/lub migdałów: | |
2202.9041 | - - - W opakowaniach z tektury |
2202.9042 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze stali |
2202.9043 | - - - W opakowaniach jednorazowych z aluminium |
2202.9044 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności przekraczającej 500 ml |
2202.9045 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności nieprzekraczającej 500 ml |
2202.9046 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, barwionych |
2202.9047 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, niebarwionych |
2202.9049 | - - - Pozostałe |
- - Pozostałe: | |
2202.9091 | - - - W opakowaniach z tektury |
2202.9092 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze stali |
2202.9093 | - - - W opakowaniach jednorazowych z aluminium |
2202.9094 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności przekraczającej 500 ml |
2202.9095 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności nieprzekraczającej 500 ml |
2202.9096 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, barwionych |
2202.9097 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, niebarwionych |
2202.9099 | - - - Pozostałe |
2203 | Piwo otrzymywane ze słodu: |
- Piwo ze słodu o objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 0,5 % obj., do 2,25 % obj. włącznie: | |
2203.0011 | - - W opakowaniach jednorazowych ze stali |
2203.0012 | - - W opakowaniach jednorazowych z aluminium |
2203.0013 | - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności przekraczającej 500 ml |
2203.0014 | - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności nieprzekraczającej 500 ml |
2203.0015 | - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, barwionych |
2203.0016 | - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, niebarwionych |
2203.0019 | - - Pozostałe |
- Pozostałe: | |
2203.0091 | - - W opakowaniach jednorazowych ze stali |
2203.0092 | - - W opakowaniach jednorazowych z aluminium |
2203.0093 | - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności przekraczającej 500 ml |
2203.0094 | - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności nieprzekraczającej 500 ml |
2203.0095 | - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, barwionych |
2203.0096 | - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, niebarwionych |
2203.0099 | - - Pozostałe |
2205 | Wermut i pozostałe wina ze świeżych winogron aromatyzowane roślinami lub substancjami aromatycznymi: |
- W pojemnikach o objętości 2 litry lub mniejszej: | |
- - O objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 0,5 % obj., do 2,25 % obj. włącznie: | |
2205.1011 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze stali |
2205.1012 | - - - W opakowaniach jednorazowych z aluminium |
2205.1013 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności przekraczającej 500 ml |
2205.1014 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności nieprzekraczającej 500 ml |
2205.1015 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, barwionych |
2205.1016 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, niebarwionych |
2205.1019 | - - - Pozostałe |
- - O objętościowej mocy alkoholu większej niż 2,25 % do maksymalnie 15 % czystego alkoholu włącznie, pod warunkiem że produkt zawiera wyłącznie alkohol otrzymywany poprzez fermentację bez jakiejkolwiek destylacji: | |
2205.1021 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze stali |
2205.1022 | - - - W opakowaniach jednorazowych z aluminium |
2205.1023 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności przekraczającej 500 ml |
2205.1024 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności nieprzekraczającej 500 ml |
2205.1025 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, barwionych |
2205.1026 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, niebarwionych |
2205.1029 | - - - Pozostałe |
- - Pozostałe: | |
2205.1091 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze stali |
2205.1092 | - - - W opakowaniach jednorazowych z aluminium |
2205.1093 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności przekraczającej 500 ml |
2205.1094 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności nieprzekraczającej 500 ml |
2205.1095 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, barwionych |
2205.1096 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, niebarwionych |
2205.1099 | - - - Pozostałe |
- Pozostałe: | |
- - O objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 0,5 % obj., do 2,25 % obj. włącznie: | |
2205.9011 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze stali |
2205.9012 | - - - W opakowaniach jednorazowych z aluminium |
2205.9013 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła |
2205.9015 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, barwionych |
2205.9016 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, niebarwionych |
2205.9019 | - - - Pozostałe |
- - O objętościowej mocy alkoholu większej niż 2,25 % do maksymalnie 15 % czystego alkoholu, pod warunkiem że produkt zawiera wyłącznie alkohol otrzymywany poprzez fermentację bez jakiejkolwiek destylacji: | |
2205.9021 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze stali |
2205.9022 | - - - W opakowaniach jednorazowych z aluminium |
2205.9023 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności przekraczającej 500 ml |
2205.9025 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, barwionych |
2205.9026 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, niebarwionych |
2205.9029 | - - - Pozostałe |
- - Pozostałe: | |
2205.9091 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze stali |
2205.9092 | - - - W opakowaniach jednorazowych z aluminium |
2205.9093 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności przekraczającej 500 ml |
2205.9095 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, barwionych |
2205.9096 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, niebarwionych |
2205.9099 | - - - Pozostałe |
ex 2207 | Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu 80 % obj. lub większej; alkohol etylowy i inne produkty spirytusowe, skażone, o dowolnej mocy: |
2207.2000 | - Alkohol etylowy i inne produkty spirytusowe, skażone, o dowolnej mocy |
ex 2208 | Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80 % obj.; wódki, likiery i pozostałe napoje spirytusowe; |
- Rum i pozostałe napoje spirytusowe otrzymane przez destylację sfermentowanych produktów z trzciny cukrowej: | |
2208.4011 | - - W opakowaniach jednorazowych ze stali |
2208.4012 | - - W opakowaniach jednorazowych z aluminium |
2208.4013 | - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności przekraczającej 500 ml |
2208.4014 | - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności nieprzekraczającej 500 ml |
2208.4015 | - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, barwionych |
2208.4016 | - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, niebarwionych |
2208.4019 | - - Pozostałe |
- Gin i gin Geneva: | |
- - Gin: | |
2208.5031 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze stali |
2208.5032 | - - - W opakowaniach jednorazowych z aluminium |
2208.5033 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności przekraczającej 500 ml |
2208.5034 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności nieprzekraczającej 500 ml |
2208.5035 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, barwionych |
2208.5036 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, niebarwionych |
2208.5039 | - - - Pozostałe |
- - Gin Geneva: | |
2208.5041 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze stali |
2208.5042 | - - - W opakowaniach jednorazowych z aluminium |
2208.5043 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności przekraczającej 500 ml |
2208.5044 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności nieprzekraczającej 500 ml |
2208.5045 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, barwionych |
2208.5046 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, niebarwionych |
2208.5049 | - - - Pozostałe |
- Wódka: | |
2208.6011 | - - W opakowaniach jednorazowych ze stali |
2208.6012 | - - W opakowaniach jednorazowych z aluminium |
2208.6013 | - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności przekraczającej 500 ml |
2208.6014 | - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności nieprzekraczającej 500 ml |
2208.6015 | - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, barwionych |
2208.6016 | - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, niebarwionych |
2208.6019 | - - Pozostałe |
- Likiery i kordiały: | |
- - O objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 0,5 % obj., do 2,25 % obj. włącznie: | |
2208.7021 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze stali |
2208.7022 | - - - W opakowaniach jednorazowych z aluminium |
2208.7023 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności przekraczającej 500 ml |
2208.7024 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności nieprzekraczającej 500 ml |
2208.7025 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, barwionych |
2208.7026 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, niebarwionych |
2208.7029 | - - - Pozostałe |
- - Pozostałe: | |
2208.7081 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze stali |
2208.7082 | - - - W opakowaniach jednorazowych z aluminium |
2208.7083 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności przekraczającej 500 ml |
2208.7084 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności nieprzekraczającej 500 ml |
2208.7085 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, barwionych |
2208.7086 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, niebarwionych |
2208.7089 | - - - Pozostałe |
- Pozostałe: | |
- - Aqua vitae (brennivín): | |
2208.9021 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze stali |
2208.9022 | - - - W opakowaniach jednorazowych z aluminium |
2208.9023 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności przekraczającej 500 ml |
2208.9024 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności nieprzekraczającej 500 ml |
2208.9025 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, barwionych |
2208.9026 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, niebarwionych |
2208.9029 | - - - Pozostałe |
- - Aquavit: | |
2208.9031 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze stali |
2208.9032 | - - - W opakowaniach jednorazowych z aluminium |
2208.9033 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności przekraczającej 500 ml |
2208.9034 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności nieprzekraczającej 500 ml |
2208.9035 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, barwionych |
2208.9036 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, niebarwionych |
2208.9039 | - - - Pozostałe |
2209.0000 | Ocet i namiastki octu otrzymane z kwasu octowego |
2402 | Cygara, nawet z obciętymi końcami, cygaretki i papierosy, z tytoniu lub namiastek tytoniu: |
- Cygara, nawet z obciętymi końcami i cygaretki, zawierające tytoń: | |
2402.1001 | - - Przywiezione do kraju przez podróżnych, członków załogi i inne osoby na własny użytek lub wysyłane do kraju inaczej niż w ramach profesjonalnego przywozu |
2402.1009 | - - Pozostałe |
- Papierosy zawierające tytoń: | |
2402.2001 | - - Przywiezione do kraju przez podróżnych, członków załogi i inne osoby na własny użytek lub wysyłane do kraju inaczej niż w ramach profesjonalnego przywozu |
2402.2009 | - - Pozostałe |
- Pozostałe: | |
- - Cygara, nawet z obciętymi końcami i cygaretki, z namiastek tytoniu: | |
2402.9011 | - - - Przywiezione do kraju przez podróżnych, członków załogi i inne osoby na własny użytek lub wysyłane do kraju inaczej niż w ramach profesjonalnego przywozu |
2402.9019 | - - - Pozostałe |
- - Pozostałe: | |
2402.9091 | - - - Przywiezione do kraju przez podróżnych, członków załogi i inne osoby na własny użytek lub wysyłane do kraju inaczej niż w ramach profesjonalnego przywozu |
2402.9099 | - - - Pozostałe |
2403 | Pozostały przetworzony tytoń i przetworzone namiastki tytoniu; tytoń »homogenizowany« lub »odtworzony«; ekstrakty i esencje, z tytoniu: |
- Tytoń do palenia, nawet zawierający namiastki tytoniu w dowolnej proporcji: | |
- - Tytoń do fajek wodnych wymieniony w uwadze 1 do podpozycji do niniejszego działu: | |
2403.1101 | - - - Przywiezione do kraju przez podróżnych, członków załogi i inne osoby na własny użytek lub wysyłane do kraju inaczej niż w ramach profesjonalnego przywozu |
2403.1109 | - - - Pozostałe |
- - Pozostałe: | |
2403.1901 | - - - Przywiezione do kraju przez podróżnych, członków załogi i inne osoby na własny użytek lub wysyłane do kraju inaczej niż w ramach profesjonalnego przywozu |
2403.1909 | - - - Pozostałe |
- - Tytoń »homogenizowany« lub »odtworzony«: | |
2403.9101 | - - - Przywiezione do kraju przez podróżnych, członków załogi i inne osoby na własny użytek lub wysyłane do kraju inaczej niż w ramach profesjonalnego przywozu |
2403.9109 | - - - Pozostałe |
- - Pozostałe: | |
- - - Tabaka zawierająca solutio ammoniae: | |
2403.9911 | - - - - Przywiezione do kraju przez podróżnych, członków załogi i inne osoby na własny użytek lub wysyłane do kraju inaczej niż w ramach profesjonalnego przywozu |
2403.9919 | - - - - Pozostałe |
- - - Pozostała tabaka: | |
2403.9921 | - - - - Przywiezione do kraju przez podróżnych, członków załogi i inne osoby na własny użytek lub wysyłane do kraju inaczej niż w ramach profesjonalnego przywozu |
2403.9929 | - - - - Pozostałe |
- - - Pozostałe: | |
2403.9992 | - - - - Imitacja tabaki |
2403.9993 | - - - - Imitacja tabaki do stosowania doustnego |
2403.9994 | - - - - Pozostałe, przywiezione do kraju przez podróżnych, członków załogi i inne osoby na własny użytek lub wysyłane do kraju inaczej niż w ramach profesjonalnego przywozu |
2403.9999 | - - - - Pozostałe" |
"2) Kody taryf określone w pkt 1) odnoszą się do tych, które miały zastosowanie w Islandii w dniu 1 lipca 2001 r. Kody taryf określone w pkt 1a) odnoszą się do tych, które miały zastosowanie w Islandii w dniu 1 stycznia 2015 r. Terminy w niniejszym załączniku nie podlegają zmianom, jakie mogą zaistnieć w nomenklaturze taryfowej.".
Senat nie zgodził się w czwartek na zniesienie obowiązku zawierania umów o pracę z cudzoziemcami będącymi pracownikami tymczasowymi przez agencje pracy tymczasowej, ale umożliwił agencjom zawieranie umów cywilnoprawnych. Senatorowie zdecydowali natomiast o skreśleniu przepisu podnoszącego kary grzywny dla pracodawców przewidziane w kodeksie pracy. W głosowaniu przepadła też poprawka Lewicy podnosząca z 2 tys. zł do 10 tys. zł kary grzywny, jakie w postępowaniu mandatowym może nałożyć Państwowa Inspekcja Pracy.
Grażyna J. Leśniak 13.03.2025Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej nie zgodziło się na usunięcie z ustawy o zatrudnianiu cudzoziemców przepisu podnoszącego w kodeksie pracy kary dla pracodawców. Senacka Komisja Rodziny, Polityki Senioralnej i Społecznej zaakceptowała we wtorek jedynie poprawki Biura Legislacyjnego Senatu do tej ustawy. Nie można jednak wykluczyć, że na posiedzeniu Senatu inni senatorowie przejmą poprawki zgłaszane przez stronę pracodawców.
Grażyna J. Leśniak 11.03.2025Podczas ostatniego posiedzenia Sejmu, ku zaskoczeniu zarówno przedsiębiorców, jak i części posłów koalicji rządzącej, Lewica w ostatniej chwili „dorzuciła” do ustawy o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom poprawki zaostrzające kary za naruszanie przepisów prawa pracy - m.in. umożliwiające orzeczenie kary ograniczenia wolności. Jednocześnie zignorowano postulaty organizacji pracodawców, mimo wcześniejszych zapewnień rządu o ich poparciu.
Grażyna J. Leśniak 27.02.2025Już nie 30 tys. zł, a 50 tys. zł ma grozić maksymalnie pracodawcy, który zawrze umowę cywilnoprawną, choć powinien - umowę o pracę. Podobnie temu, który nie wypłaca w terminie wynagrodzenia za pracę lub innego świadczenia przysługującego pracownikowi albo uprawnionemu do tego świadczenia członkowi jego rodziny. A jeśli nie wypłaca przez okres co najmniej 3 miesięcy, to kara ma wynieść nawet 60 tys. złotych - zdecydował Sejm, przyjmując poprawkę Lewicy, zmieniającą Kodeks pracy w... ustawie dotyczącej cudzoziemców.
Grażyna J. Leśniak 25.02.2025500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia
Robert Horbaczewski 20.01.20251 stycznia 2025 r. weszły w życie liczne zmiany podatkowe, m.in. nowe definicje budynku i budowli w podatku od nieruchomości, JPK CIT, globalny podatek wyrównawczy, PIT kasowy, zwolnienie z VAT dla małych firm w innych krajach UE. Dla przedsiębiorców oznacza to często nowe obowiązki sprawozdawcze i zmiany w systemach finansowo-księgowych. Firmy muszą też co do zasady przeprowadzić weryfikację nieruchomości pod kątem nowych przepisów.
Monika Pogroszewska 02.01.2025Identyfikator: | Dz.U.UE.L.2018.142.13 |
Rodzaj: | Decyzja |
Tytuł: | Decyzja 115/2017 (2018/808) zmieniająca protokół 3 do Porozumienia EOG dotyczący produktów, o których mowa w art. 8 ust. 3 lit. b) Porozumienia |
Data aktu: | 13/06/2017 |
Data ogłoszenia: | 07/06/2018 |
Data wejścia w życie: | 14/06/2017 |