uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1221/2009 z dnia 25 listopada 2009 r. w sprawie dobrowolnego udziału organizacji w systemie ekozarządzania i audytu we Wspólnocie (EMAS), uchylające rozporządzenie (WE) nr 761/2001 oraz decyzje Komisji 2001/681/WE i 2006/193/WE 1 , w szczególności jego art. 46 ust. 1,
(1) Sektorowe dokumenty referencyjne opracowane przez Komisję zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1221/2009 są konieczne, by pomóc organizacjom danego sektora w skuteczniejszym uwzględnieniu najważniejszych aspektów zarządzania środowiskowego oraz umożliwić ocenę, sprawozdawczość i poprawę efektów działalności środowiskowej organizacji. Obejmują one najlepsze praktyki zarządzania środowiskowego, wskaźniki efektywności środowiskowej oraz w stosownych przypadkach kryteria doskonałości i systemy oceny, które umożliwiają zaklasyfikowanie poziomu efektów działalności środowiskowej w tych sektorach.
(2) Najlepsze praktyki zarządzania środowiskowego przedstawione w załączniku do niniejszej decyzji odnoszą się do najważniejszych dla sektora produkcji żywności i napojów kwestii środowiskowych. Powinny one także wspierać gospodarkę o obiegu zamkniętym, wskazując konkretne działania mające na celu poprawę gospodarowania odpadami, zwiększenie wykorzystania produktów ubocznych i zapobieganie marnotrawieniu żywności.
(3) Organizacje zarejestrowane w EMAS nie mają obowiązku spełniać kryteriów doskonałości określonych w sektorowym dokumencie referencyjnym, ponieważ EMAS ocenę wykonalności kryteriów doskonałości pod względem kosztów i korzyści pozostawia samym organizacjom.
(4) Rozporządzenie (WE) nr 1221/2009 zobowiązuje organizację zarejestrowaną w EMAS do uwzględniania sektorowych dokumentów referencyjnych przy opracowywaniu systemu zarządzania środowiskowego oraz przy ocenie efektów działalności środowiskowej danej organizacji w deklaracji środowiskowej przygotowanej zgodnie z załącznikiem IV do rozporządzenia (WE) nr 1221/2009.
(5) W komunikacie Komisji "Ustanowienie planu prac określającego orientacyjny wykaz sektorów na potrzeby przyjęcia sektorowych i międzysektorowych dokumentów referencyjnych na mocy rozporządzenia (WE) nr 1221/2009 w sprawie dobrowolnego udziału organizacji w systemie ekozarządzania i audytu we Wspólnocie (EMAS)" 2 sektor produkcji żywności i napojów, do którego skierowany jest załącznik do niniejszej decyzji, został uznany za priorytetowy w zakresie przyjęcia sektorowych i międzysektorowych dokumentów referencyjnych.
(6) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią komitetu ustanowionego na podstawie art. 49 rozporządzenia (WE) nr 1221/2009,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:
Sektorowy dokument referencyjny dotyczący najlepszych praktyk zarządzania środowiskowego, sektorowych wskaźników efektywności środowiskowej oraz kryteriów doskonałości dla sektora produkcji żywności i napojów znajduje się w załączniku.
Organizacje zarejestrowane w EMAS w sektorze produkcji żywności i napojów mają obowiązek uwzględnić sektorowy dokument referencyjny, o którym mowa w art. 1, a w związku z tym:
Niniejsza decyzja wchodzi w życie dziewięćdziesiątego dnia po jej opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
W imieniu Komisji | |
Jean-Claude JUNCKER | |
Przewodniczący |
SPIS TREŚCI
2. ZAKRES STOSOWANIA
3. NAJLEPSZE PRAKTYKI ZARZĄDZANIA ŚRODOWISKOWEGO, SEKTOROWE WSKAŹNIKI EFEKTYWNOŚCI ŚRODOWISKOWEJ I KRYTERIA DOSKONAŁOŚCI DLA SEKTORA PRODUKCJI ŻYWNOŚCI I NAPOJÓW
3.1. Najlepsze praktyki zarządzania środowiskowego dla całego sektora produkcji żywności i napojów
3.1.1. Przeprowadzenie oceny zrównoważenia środowiskowego produktów i/lub działań
3.1.2. Zrównoważone zarządzanie łańcuchem dostaw
3.1.3. Poprawa lub wybór opakowania o jak najmniejszym wpływie na środowisko
3.1.4. Przyjazne dla środowiska praktyki z zakresu czyszczenia
3.1.5. Poprawa działań w zakresie transportu i dystrybucji
3.1.6. Poprawa procesów mrożenia i chłodzenia
3.1.7. Zastosowanie zarządzania energią oraz ulepszanie efektywności energetycznej we wszystkich działaniach
3.1.8. Włączanie energii ze źródeł odnawialnych w procesy produkcyjne
3.1.9. Zapobieganie marnotrawieniu żywności w działalności produkcyjnej
3.1.10. Jak uwzględniać dokument referencyjny dotyczący najlepszych dostępnych technik dla przemysłu spożywczego oraz mleczarskiego (FDM BREF)
3.2. Najlepsze praktyki zarządzania środowiskowego w przetwórstwie kawy
3.2.1. Zmniejszenie zużycia energii poprzez zastosowanie podgrzewania wstępnego zielonej kawy w trakcie palenia partii kawy
3.3. Najlepsze praktyki zarządzania środowiskowego w produkcji oliwy z oliwek
3.3.1. Minimalizowanie zużycia wody przy separacji oliwy z oliwek od wody
3.3.2. Ograniczone płukanie oliwek przy ich przyjmowaniu
3.4. Najlepsze praktyki zarządzania środowiskowego w produkcji napojów bezalkoholowych
3.4.1. Użycie dmuchawy na etapie suszenia butelek/opakowań
3.5. Najlepsze praktyki zarządzania środowiskowego w produkcji piwa
3.5.1. Zmniejszenie zużycia energii w procesie gotowania brzeczki
3.5.2. Przejście z systemu wsadowego na system ciągłej fermentacji
3.5.3. Odzysk CO2 w produkcji piwa
3.6. Najlepsze praktyki zarządzania środowiskowego w produkcji wyrobów z mięsa i mięsa drobiowego
3.6.1. Przetwarzanie wysokociśnieniowe mięsa w celu jego odkażenia
3.7. Najlepsze praktyki zarządzania środowiskowego w produkcji soków z owoców i warzyw
3.7.1. Wartość dodana pozostałości z owoców
3.8. Najlepsze praktyki zarządzania środowiskowego w wyrobie serów
3.8.1. Odzyskiwanie serwatki
3.9. Najlepsze praktyki zarządzania środowiskowego w produkcji pieczywa oraz w produkcji wyrobów ciastkarskich i ciastek
3.9.1. Systemy ograniczania odpadów z niesprzedanego pieczywa
3.9.2. Minimalizacja zużycia energii w procesie pieczenia
3.10. Najlepsze praktyki zarządzania środowiskowego w produkcji wina
3.10.1. Ograniczenie zużycia wody, wytwarzania odpadów organicznych i wykorzystania energii w wytwórni win
4. ZALECANE KLUCZOWE WSKAŹNIKI EFEKTYWNOŚCI ŚRODOWISKOWEJ DLA POSZCZEGÓLNYCH SEKTORÓW ...
WPROWADZENIE
Właściwe ramy prawne
System ekozarządzania i audytu we Wspólnocie (EMAS) wprowadzono w 1993 r. rozporządzeniem Rady (EWG) nr 1836/93 4 w celu umożliwienia dobrowolnego udziału organizacji w tym systemie. Następnie system EMAS poddano dwóm dużym rewizjom wprowadzonym na podstawie:
Istotnym nowym elementem ostatniej rewizji, która weszła w życie dnia 11 stycznia 2010 r., jest art. 46 dotyczący opracowania sektorowych dokumentów referencyjnych. W sektorowych dokumentach referencyjnych należy uwzględnić: najlepsze praktyki zarządzania środowiskowego, wskaźniki efektywności środowiskowej dla poszczególnych sektorów oraz w stosownych przypadkach kryteria doskonałości i systemy oceny poziomu efektów działalności środowiskowej.
Jak rozumieć i stosować niniejszy dokument
System ekozarządzania i audytu we Wspólnocie (EMAS) zakłada dobrowolny udział organizacji zaangażowanych w ciągłą poprawę stanu środowiska. W ramach tego systemu niniejszy sektorowy dokument referencyjny zawiera wytyczne sektorowe właściwe dla sektora produkcji żywności i napojów oraz wskazuje różne możliwości poprawy sytuacji, a także najlepsze praktyki.
Dokument ten został sporządzony przez Komisję Europejską z wykorzystaniem opinii zainteresowanych stron. Techniczna grupa robocza złożona z ekspertów i zainteresowanych stron z sektora pod przewodnictwem JRC omówiła i ostatecznie uzgodniła najlepsze praktyki zarządzania środowiskowego, sektorowe wskaźniki efektywności środowiskowej oraz kryteria doskonałości opisane w niniejszym dokumencie; w szczególności wspomniane kryteria zostały uznane za reprezentatywne dla poziomów efektywności środowiskowej osiąganych przez organizacje mające najlepszą efektywność w danym sektorze.
Celem sektorowego dokumentu referencyjnego jest zapewnienie pomocy i wsparcia wszystkim organizacjom, które zamierzają poprawić swoją efektywność środowiskową, polegających na dostarczeniu im pomysłów i inspiracji oraz praktycznych i technicznych wytycznych.
Sektorowy dokument referencyjny skierowany jest w pierwszym rzędzie do organizacji już zarejestrowanych w EMAS; po drugie - do organizacji, które rozważają rejestrację w EMAS w przyszłości; po trzecie - do wszystkich organizacji, które chcą dowiedzieć się więcej o najlepszych praktykach zarządzania środowiskowego, aby poprawić swoją efektywność środowiskową. Celem tego dokumentu jest więc wspieranie wszystkich organizacji w sektorze produkcji żywności i napojów w szczególnym uwzględnieniu stosownych bezpośrednich i pośrednich aspektów środowiskowych, a także w poszukiwaniu informacji na temat najlepszych praktyk zarządzania środowiskowego, jak również właściwych sektorowych wskaźników efektywności środowiskowej służących do pomiaru efektów efektywności środowiskowej oraz na temat sektorowych kryteriów doskonałości.
W jaki sposób organizacje zarejestrowane w EMAS powinny uwzględniać sektorowe dokumenty referencyjne
Na podstawie rozporządzenia (WE) nr 1221/2009 organizacje zarejestrowane w EMAS muszą uwzględniać sektorowe dokumenty referencyjne na dwóch różnych poziomach:
Podczas opracowywania i wdrażania ich systemu zarządzania środowiskowego w świetle wyników przeglądu środowiskowego (art. 4 ust. 1 lit. b)).
Organizacje powinny wykorzystywać odpowiednie elementy sektorowego dokumentu referencyjnego przy określaniu i weryfikacji celów i zadań środowiskowych zgodnie z odpowiednimi aspektami środowiskowymi określonymi w przeglądzie środowiskowym i polityce w dziedzinie ochrony środowiska, a także podejmując decyzje w sprawie działań, które należy wdrożyć w celu poprawy efektywności środowiskowej.
Podczas przygotowywania deklaracji środowiskowych (art. 4. ust. 1 lit. d) oraz art. 4 ust. 4).
Przy wyborze zestawu wskaźników na potrzeby sprawozdawczości organizacje powinny uwzględniać wskaźniki zaproponowane w odpowiednich sektorowych dokumentach referencyjnych oraz ich stosowność dla znaczących aspektów środowiskowych określonych przez daną organizację w jej przeglądzie środowiskowym. Wskaźniki powinny być uwzględniane jedynie w przypadku, gdy są one istotne dla tych aspektów środowiskowych, które oceniono w przeglądzie środowiskowym jako najbardziej znaczące.
Należy opisać, w jaki sposób stosowne najlepsze praktyki zarządzania środowiskowego oraz kryteria doskonałości (które wskazują poziom efektywności środowiskowej podmiotów osiągających najlepsze wyniki) zostały zastosowane w celu określenia środków i działań oraz ewentualnie ustalenia priorytetów w celu (dalszej) poprawy efektywności środowiskowej organizacji. Wdrożenie najlepszych praktyk zarządzania środowiskowego lub spełnienie zidentyfikowanych kryteriów doskonałości nie jest obowiązkowe, ponieważ w systemie EMAS, z uwagi na jego dobrowolny charakter, ocenę wykonalności kryteriów doskonałości oraz wdrożenia najlepszych praktyk pod względem kosztów i korzyści pozostawia się samym organizacjom.
Podobnie jak w przypadku wskaźników efektywności środowiskowej, adekwatność i możliwość zastosowania najlepszych praktyk zarządzania środowiskowego oraz kryteriów doskonałości powinny zostać ocenione przez organizację stosownie do znaczących aspektów środowiskowych określonych przez organizację w jej przeglądzie środowiskowym, a także aspektów technicznych i finansowych.
Elementy sektorowych dokumentów referencyjnych (wskaźniki, najlepsze praktyki zarządzania środowiskowego lub kryteria doskonałości) uznane za nieadekwatne w odniesieniu do znaczących aspektów środowiskowych określonych przez organizację w jej przeglądzie środowiskowym nie powinny być ujęte w sprawozdaniu ani opisane w deklaracji środowiskowej.
Uczestnictwo w EMAS jest procesem ciągłym. Za każdym razem, gdy organizacja planuje poprawić swoją efektywność środowiskową (i dokonuje przeglądu swojej efektywności środowiskowej), odwołuje się do sektorowego dokumentu referencyjnego w odniesieniu do poszczególnych zagadnień, czerpiąc z niego inspirację w odniesieniu do problemów, które należy rozwiązać w następnej kolejności w ramach działania etapowego.
Weryfikatorzy środowiskowi EMAS sprawdzają, czy i w jaki sposób organizacja uwzględniła sektorowy dokument referencyjny przy przygotowaniu swojej deklaracji środowiskowej (art. 18 ust. 5 lit. d) rozporządzenia (WE) nr 1221/2009).
W ramach kontroli akredytowani weryfikatorzy środowiskowi będą wymagali od organizacji wykazania, w jaki sposób wybrano w świetle przeglądu środowiskowego i uwzględniono stosowne elementy sektorowych dokumentów referencyjnych. Nie sprawdzają oni zgodności z opisanymi kryteriami doskonałości, lecz weryfikują dowody dotyczące sposobu stosowania sektorowego dokumentu referencyjnego jako przewodnika w celu identyfikacji wskaźników i właściwych dobrowolnych środków, które organizacja może wdrożyć, aby poprawić swoją efektywność środowiskową.
Z uwagi na dobrowolny charakter EMAS i sektorowego dokumentu referencyjnego konieczność przedstawienia tego rodzaju dowodów nie powinna powodować nieproporcjonalnego obciążenia dla organizacji. W szczególności weryfikatorzy nie powinni wymagać oddzielnego uzasadnienia dla każdej z najlepszych praktyk, każdego z sektorowych wskaźników efektywności środowiskowej oraz kryteriów doskonałości określonych w sektorowym dokumencie referencyjnym i nieuznanych za stosowne przez daną organizację w świetle jej przeglądu środowiskowego. Niemniej jednak mogą oni proponować organizacji uwzględnienie w przyszłości dodatkowych stosownych elementów jako dowód jej zaangażowania w ciągłą poprawę efektywności środowiskowej.
Struktura sektorowego dokumentu referencyjnego
Niniejszy dokument składa się z czterech sekcji. Sekcja 1 zawiera wprowadzenie do ram prawnych EMAS i opis sposobów korzystania z dokumentu, zaś w sekcji 2 określa się zakres zastosowania niniejszego sektorowego dokumentu referencyjnego. W sekcji 3 opisuje się w skrócie różne najlepsze praktyki zarządzania środowiskowego 7 oraz przedstawia się informacje o ich zastosowaniu, w ujęciu ogólnym, a także na poziomie MŚP. W przypadku gdy dla danej najlepszej praktyki zarządzania środowiskowego można opracować szczególne wskaźniki efektywności środowiskowej i kryteria doskonałości, są one również podane. Niektóre ze wskaźników i kryteriów dotyczą więcej niż jednej najlepszej praktyki zarządzania środowiskowego, a zatem są one w razie potrzeby powtarzane. W sekcji 4 przedstawia się całościową tabelę zawierającą zestawienie najbardziej istotnych wskaźników efektywności środowiskowej, odpowiednie objaśnienia oraz powiązane kryteria doskonałości.
ZAKRES STOSOWANIA
Przykłady najlepszych praktyk przedstawione dla całego sektora produkcji żywności i napojów (sekcja 3.1) mają zastosowanie do wszystkich przedsiębiorstw objętych kodami NACE 10 i 11.
Poniższe dwie tabele przedstawiają najbardziej istotne dla producentów żywności i napojów bezpośrednie i pośrednie aspekty środowiskowe 9 , powiązane główne obciążenia środowiskowe oraz sposób, w jaki zostały one omówione w niniejszym dokumencie. Są one omówione w ramach najlepszych praktyk zarządzania środowiskowego opisanych w sekcji 3.1 lub w innych dostępnych dokumentach referencyjnych, takich jak dokument referencyjny dotyczący najlepszych dostępnych technik (BAT) dla przemysłu spożywczego oraz mleczarskiego (FDM BREF) 10 .
Tabela 2.1
Najbardziej istotne dla producentów żywności i napojów bezpośrednie aspekty środowiskowe oraz sposób, w jaki zostały one omówione w niniejszym sektorowym dokumencie referencyjnym
Najbardziej istotne bezpośrednie aspekty środowiskowe | Powiązane główne obciążenia dla środowiska | Najlepsze praktyki zarządzania środowiskowego |
Procesy przemysłowe i powiązane działania | Emisje do wody | - Odniesienia do BAT w FDM BREF |
Emisje do powietrza (NOx, SOx, VOC, cząstki stałe) | - Odniesienia do BAT w FDM BREF | |
Poziom wytwarzania odpadów stałych |
- Odniesienia do BAT w FDM BREF - Najlepsze praktyki zarządzania środowiskowego dotyczące unikania marnotrawienia żywności w produkcji żywności i napojów (sekcja 3.1.9) |
|
Zużycie wody | - Odniesienia do BAT w FDM BREF | |
Zużycie energii, emisje gazów cieplarnianych (CO2) |
- Najlepsze praktyki zarządzania środowiskowego dotyczące zarządzania energią i efektywnością energetyczną we wszystkich działaniach (sekcja 3.1.7) - Najlepsze praktyki zarządzania środowiskowego dotyczące włączenia energii odnawialnej w procesy produkcyjne (sekcja 3.1.8) |
|
Chłodzenie | Zużycie energii, emisje gazów cieplarnianych (czynniki chłodnicze) | - Najlepsze praktyki zarządzania środowiskowego dotyczące ulepszenia procesów mrożenia i chłodzenia (sekcja 3.1.6) |
Czyszczenie | Zużycie wody, użycie środków chemicznych, wytwarzanie ścieków |
- Odniesienia do BAT w FDM BREF - Najlepsze praktyki zarządzania środowiskowego dotyczące ulepszenia czyszczenia przyjaznego dla środowiska (sekcja 3.1.4) |
Transport i logistyka | Zużycie energii, emisje gazów cieplarnianych, emisje do powietrza (CO2, CO, SO2, NOx, cząstki stałe itp.) | - Najlepsze praktyki zarządzania środowiskowego dotyczące transportu i logistyki (sekcja 3.1.5) |
Opakowania | Emisje gazów cieplarnianych, zużycie energii, wyczerpywanie zasobów (wykorzystanie materiałów) |
- Odniesienia do BAT w FDM BREF - Najlepsze praktyki zarządzania środowiskowego dotyczące ulepszenia lub wyboru opakowań, tak by zminimalizować wpływ na środowisko (sekcja 3.1.3) |
Tabela 2.2
Najbardziej istotne dla producentów żywności i napojów pośrednie aspekty środowiskowe oraz sposób, w jaki zostały one omówione w niniejszym sektorowym dokumencie referencyjnym
Najbardziej istotne pośrednie aspekty środowiskowe | Powiązane główne obciążenia dla środowiska | Najlepsze praktyki zarządzania środowiskowego |
Zarządzanie łańcuchem dostaw | Emisje gazów cieplarnianych, zużycie energii, zużycie wody, emisje do powietrza itp. | - Najlepsze praktyki zarządzania środowiskowego dotyczące zrównoważonego zarządzania łańcuchem dostaw (sekcja 3.1.2) |
Rolnictwo | Emisje gazów cieplarnianych (CO2, CH4), utrata różnorodności biologicznej, emisje do powietrza, eutrofizacja, zużycie wody |
- Najlepsze praktyki zarządzania środowiskowego dotyczące zrównoważonego zarządzania łańcuchem dostaw (sekcja 3.1.2) - Odniesienie do sektorowego dokumentu referencyjnego dla rolnictwa - sektor produkcji roślinnej i zwierzęcej (1) |
Opakowania | Emisje gazów cieplarnianych, zużycie energii, wyczerpywanie zasobów (wykorzystanie materiałów) | - Najlepsze praktyki zarządzania środowiskowego dotyczące ulepszenia lub wyboru opakowań, tak by zminimalizować wpływ na środowisko (sekcja 3.1.3) |
Transport i logistyka | Zużycie energii, emisje gazów cieplarnianych, emisje do powietrza (CO2, CO, SO2, NOx, cząstki stałe itp.) | - Najlepsze praktyki zarządzania środowiskowego dotyczące transportu i logistyki (sekcja 3.1.5) |
Sprzedaż detaliczna | Zużycie energii, wytwarzanie odpadów żywnościowych | - Odniesienia do sektorowego dokumentu referencyjnego dla sektora sprzedaży detalicznej (2) |
Przygotowanie żywności przez konsumentów | Zużycie energii, wytwarzanie odpadów żywnościowych | - Najlepsze praktyki zarządzania środowiskowego dotyczące ulepszenia lub wyboru opakowań, tak by zminimalizować wpływ na środowisko (sekcja 3.1.3) |
(1) Sektorowy dokument referencyjny dla rolnictwa - sektor produkcji roślinnej i zwierzęcej oraz związane z nim "Sprawozdanie z najlepszych praktyk" opublikowane przez JRC są dostępne pod adresem: http://susproc.jrc.ec.europa. eu/activities/emas/agri.html (2) Sektorowy dokument referencyjny dla sektora sprzedaży detalicznej oraz związane z nim "Sprawozdanie z najlepszych praktyk" opublikowane przez JRC są dostępne pod adresem: http://susproc.jrc.ec.europa.eu/activities/emas/retail.html |
Aspekty środowiskowe wymienione w tabelach 2.1 i 2.2 zostały wybrane jako najistotniejsze dla większości producentów żywności i napojów. Jednak wybór aspektów środowiskowych, którymi powinny zarządzać poszczególne przedsiębiorstwa, oraz ocena, czy dany aspekt jest bezpośredni lub pośredni w przypadku danego przedsiębiorstwa, powinny być dokonywane indywidualnie dla każdego przypadku. Aspekty środowiskowe, takie jak odpady niebezpieczne, różnorodność biologiczna lub wykorzystanie materiałów w obszarach innych niż wymienione powyżej, mogą również być istotne.
Oprócz najlepszych praktyk zarządzania środowiskowego wymienionych w tabelach 2.1 i 2.2 nadrzędna najlepsza praktyka zarządzania środowiskowego dotycząca "przeprowadzenia oceny zrównoważenia środowiskowego produktów i/lub działań" może przyczynić się do poprawy ekologiczności wszystkich aspektów środowiskowych i związanych z nimi obciążeń przedstawionych w tabelach.
Niniejszy sektorowy dokument referencyjny nie tylko opisuje najlepsze praktyki dla całego sektora produkcji żywności i napojów (wszystkie przedsiębiorstwa należące do kodów NACE 10 i 11), lecz również obejmuje zestaw najlepszych praktyk dla niektórych podsektorów:
NAJLEPSZE PRAKTYKI ZARZĄDZANIA ŚRODOWISKOWEGO, SEKTOROWE WSKAŹNIKI EFEKTYWNOŚCI ŚRODOWISKOWEJ I KRYTERIA DOSKONAŁOŚCI DLA SEKTORA PRODUKCJI ŻYWNOŚCI I NAPOJÓW
Najlepsze praktyki zarządzania środowiskowego dla całego sektora produkcji żywności i napojów
Przeprowadzenie oceny zrównoważenia środowiskowego produktów i/lub działań
Stosowanie
Przy ocenie zrównoważenia środowiskowego producenci żywności i napojów mogą zetknąć się z licznymi trudnościami, takimi jak złożoność produktu i dostępność informacji; przeprowadzenie LCA może to być kosztowne i czasochłonne, a pewne rodzaje wpływów na środowisko mogą być poza kontrolą producenta, a więc bardzo trudne do uwzględnienia, nawet jeżeli mogą być określone ilościowo.
Ta najlepsza praktyka zarządzania środowiskowego ma zastosowanie do małych i średnich przedsiębiorstw w sektorze produkcji żywności i napojów, zważywszy że mogą one stosować uproszczone narzędzia, jeśli ich zdolności lub zasoby nie pozwalają na przeprowadzenie pełnej LCA.
Powiązane wskaźniki efektywności środowiskowej i kryteria doskonałości
Wskaźniki efektywności środowiskowej | Kryteria doskonałości |
(i1) Odsetek miejsc lub produktów (1) ocenionych przy zastosowaniu uznanego protokołu oceny zrównoważenia środowiskowego (%). (i2) Liczba miejsc lub produktów ocenionych przy zastosowaniu uznanego protokołu oceny zrównoważenia środowiskowego. |
(b1) Przeprowadza się ocenę zrównoważenia środowiskowego dla całego przedsiębiorstwa, z uwzględnieniem wszystkich działań. (b2) Przeprowadza się ocenę zrównoważenia środowiskowego dla wszystkich nowych produktów w fazie rozwoju. |
(1) Odsetek produktów można obliczyć (w tym przypadku i przy użyciu podobnych wskaźników) poprzez uwzględnienie łącznie różnych rodzajów wytwarzanych produktów i liczby rodzajów produktów ocenionych z wykorzystaniem uznanego protokołu oceny zrównoważenia środowiskowego lub, na przykład, uwzględniając wielkość sprzedaży każdego rodzaju wytwarzanego produktu. |
Zrównoważone zarządzanie łańcuchem dostaw
Ponadto w przypadku tych producentów żywności i napojów, którzy wykorzystują znaczne ilości wody jako składnik (np. producentów napojów), najlepszą praktyką zarządzania środowiskowego jest przeprowadzenie w pierwszej kolejności oceny zagrożenia, jakie przedsiębiorstwo tworzy dla lokalnych zasobów wodnych. Następnie można wprowadzić program zapewniający trwałość zasobów wodnych, w którym opisuje się konkretne działania, które można podjąć, aby wspierać ochronę lokalnych zasobów wodnych.
Stosowanie
Zrównoważone zarządzanie łańcuchem dostaw może łączyć się z pewnymi ograniczeniami: (i) wybór podejścia zielonych zamówień publicznych zakłada, że zielone rozwiązania są dostępne; (ii) receptury można zmienić, usuwając z nich "niezrównoważone" składniki, jedynie wówczas gdy istnieją dla nich zrównoważone alternatywy; oraz (iii) nie zawsze jest możliwe wywieranie wpływu na dotychczasowych dostawców, np. z uwagi na niewielkie ilości zakupywane przez MŚP. Jednakże przedstawione powyżej trzy podejścia mają zastosowanie w większości przypadków.
Ta najlepsza praktyka zarządzania środowiskowego, z uwzględnieniem wyżej wymienionych ograniczeń, ma w pełni zastosowanie do MŚP z sektora produkcji żywności i napojów.
Powiązane wskaźniki efektywności środowiskowej i kryteria doskonałości
Wskaźniki efektywności środowiskowej | Kryteria doskonałości |
(i3) Odsetek składników lub produktów (np. opakowanie) spełniających szczególne dla danego przedsiębiorstwa kryteria zrównoważonego rozwoju lub obowiązujące normy zrównoważonego rozwoju (wartość procentowa lub wartość w EUR). (i4) Odsetek składników lub produktów (np. opakowanie) pozyskanych w drodze ekologicznych zamówień publicznych (wartość procentowa lub wartość w EUR). (i5) Odsetek dostawców zaangażowanych w programy poprawy trwałości (wartość procentowa liczby dostawców lub wartość w EUR produktów przez nich dostarczanych). (i6) Odsetek dostawców zaangażowanych w programy poprawy zrównoważonego charakteru dostaw (wartość procentowa liczby dostawców lub wartość w EUR produktów przez nich dostarczanych). |
- |
Poprawa lub wybór opakowania o jak najmniejszym wpływie na środowisko
Ponadto najlepszą praktyką zarządzania środowiskowego dla producentów żywności i napojów jest wspieranie konsumentów w zmniejszaniu marnotrawienia produkowanej przez nich żywności poprzez:
Stosowanie
Ta najlepsza praktyka zarządzania środowiskowego ma zastosowanie do wszystkich przedsiębiorstw produkujących żywność i napoje, w tym do MŚP.
Powiązane wskaźniki efektywności środowiskowej i kryteria doskonałości
Wskaźniki efektywności środowiskowej | Kryteria doskonałości |
(i7) Powiązane z opakowaniem emisje CO2 na jednostkę masy/objętości wytworzonego produktu (g opakowania CO2eq/g lub mL produktu). (i8) Masa opakowania na jednostkę masy/objętości produktu (g opakowania/g lub mL produktu). (i9) Odsetek opakowań nadających się do recyklingu (%). (i10) Odsetek zawartości materiału pochodzącego z recyklingu w opakowaniu (%). (i11) Średnia gęstość netto kategorii produktu w objętości produktu opakowanego (kg produktu/L opakowanego produktu). |
(b3) Przy projektowaniu opakowań stosuje się narzędzie z zakresu ekoprojektu w celu zidentyfikowania opcji o niewielkim wpływie na środowisko. |
Przyjazne dla środowiska praktyki z zakresu czyszczenia
Stosowanie
Ta najlepsza praktyka zarządzania środowiskowego ma zastosowanie do wszystkich przedsiębiorstw produkujących żywność i napoje, w tym do MŚP. Jednak ograniczenie może stanowić fakt, że konieczne są istotne inwestycje w celu zastosowania bardziej wyrafinowanych systemów oczyszczania.
Powiązane wskaźniki efektywności środowiskowej i kryteria doskonałości
Wskaźniki efektywności środowiskowej | Kryteria doskonałości |
(i12) Związane z czyszczeniem zużycie energii na jednostkę produkcji (kWh/masa, objętość lub liczba produktów). | - |
(i13) Związane z czyszczeniem zużycie wody na jednostkę produkcji (m3/masa, objętość lub liczba produktów). | |
(i14) Związane z czyszczeniem zużycie wody (m3) na dzień. | |
(i15) Związane z czyszczeniem wytwarzanie ścieków na jednostkę produkcji (m3/masa, objętość lub liczba produktów). | |
(i16) Związane z czyszczeniem wytwarzanie ścieków (m3) na każdorazowe czyszczenie. | |
(i17) Masa (kg) lub objętość (m3) produktu czyszczącego stosowanego na jednostkę produkcji (masa, objętość lub liczba produktów). | |
(i18) Odsetek środków czyszczących (%) posiadających oznakowanie ekologiczne typu I wg ISO (1) (np. oznakowanie ekologiczne UE). | |
(1) W ramach serii norm środowiskowych ISO 14000 Międzynarodowa Organizacja Normalizacyjna opracowała podserię (ISO 14020) specyficzną dla oznakowania środowiskowego, które obejmuje trzy rodzaje systemów oznakowania. W tym kontekście oznakowanie ekologiczne "typu I" jest opartym na wielu kryteriach oznakowaniem opracowanym przez osobę trzecią. Przykładami są: na poziomie UE - "oznakowanie ekologiczne UE", a na poziomie krajowym lub wielostronnym - "Blaue Engel", austriackie oznakowanie ekologiczne i skandynawskie oznakowanie "Nordic Swan". |
Poprawa działań w zakresie transportu i dystrybucji
Stosowanie
Ta najlepsza praktyka zarządzania środowiskowego ma zastosowanie do wszystkich przedsiębiorstw produkujących żywność i napoje, w tym do MŚP. Jednak niektóre ze szczegółowych środków wymienionych powyżej mogą nie mieć zastosowania, jeśli przedsiębiorstwo nie ma żadnego wpływu na zarządzanie lub powiązane określone działania w obszarze transportu i logistyki.
Powiązane wskaźniki efektywności środowiskowej i kryteria doskonałości
Wskaźniki efektywności środowiskowej | Kryteria doskonałości |
(i19) Określona wielkość emisji gazów cieplarnianych w transporcie na ilość produktu: kg ekwiwalentu CO2 emitowanego podczas transportu na: tonę, m3, paletę lub skrzynkę (w zależności od przypadku) lub kg ekwiwalentu CO2 na ilość netto (tony, m3) dostarczonego produktu. (i20) Określona wielkość emisji gazów cieplarnianych w transporcie w odniesieniu do ilości produktów i odległości. Ekwiwalent CO2 emitowany podczas transportu na tonę produktu i na tonokilometr (kg ekwiwalentu CO2/tona/km). (i21) Zużycie paliwa przez pojazd w transporcie drogowym (L/100 km). (i22) Całkowite zużycie energii w magazynach (kWh/m2 powierzchni magazynowej) w danym okresie (np. rocznym) znormalizowane do odpowiedniej jednostki przerobu (np. kg produktu netto). (i23) Procentowy udział poszczególnych rodzajów transportu (%). (i24) Współczynnik obciążenia dla transportu towarowego (np. współczynnik obciążenia samochodu ciężarowego) (% masy lub pojemność). (i25) Odsetek pustych przebiegów pojazdów drogowych (%). (i26) Odsetek dostaw wykonanych poprzez odbieranie dostaw w drodze powrotnej (%). |
(b4) W odniesieniu do 100 % działań z zakresu transportu i logistyki (w tym wykonanych przez dostawców zewnętrznych) przekazuje się informacje dotyczące następujących wskaźników: procentowy udział poszczególnych rodzajów transportu; kg ekwiwalentu CO2 na dostarczone m3/paletę itp. (b5) W odniesieniu do działań z zakresu transportu i logistyki wykonanych wewnętrznie przekazuje się informacje dotyczące następujących wskaźników: współczynnik obciążenia dla transportu towarowego (% masy lub pojemność); kg ekwiwalentu CO2 na t*km. (b6) Optymalizuje się izolację pomieszczeń magazynowych o regulowanej temperaturze. (b7) Średnie zużycie paliwa przez pojazdy ciężarowe wynosi co najwyżej 30 L/100 km. |
Poprawa procesów mrożenia i chłodzenia
Jeżeli urządzenia chłodzące i zamrażające są modernizowane lub projektuje się i wykonuje nowe instalacje, najlepszą praktyką zarządzania środowiskowego jest:
Stosowanie
Ta najlepsza praktyka zarządzania środowiskowego ma zastosowanie do wszystkich przedsiębiorstw produkujących żywność i napoje, w tym do MŚP. Niektóre ograniczenia realizacji każdego z wymienionych powyżej środków mogą wynikać ze szczególnych wymogów procesu lub produktu.
Powiązane wskaźniki efektywności środowiskowej i kryteria doskonałości
Wskaźniki efektywności środowiskowej | Kryteria doskonałości |
(i27) Odsetek wykorzystania układów chłodniczych, w których zastosowano naturalne czynniki chłodnicze w stosunku do całkowitej liczby układów chłodniczych (%). (i28) Współczynnik efektywności dla każdego układu chłodniczego lub dla całego obiektu. (i29) Współczynnik działania systemu dla każdego układu chłodniczego lub dla całego obiektu. (i30) Współczynnik efektywności energetycznej dla każdego układu chłodniczego lub dla całego obiektu. (i31) Zużycie energii do celów schładzania na jednostkę produktu/chłodzoną powierzchnię (kWh/m2/masa, objętość lub liczba produktów). |
(b8) Wykorzystanie w 100 % układów chłodniczych, w których zastosowano naturalne czynniki chłodnicze we wszystkich obiektach. |
Zastosowanie zarządzania energią oraz ulepszanie efektywności energetycznej we wszystkich działaniach
Stosowanie
Ta najlepsza praktyka zarządzania środowiskowego ma zastosowanie do wszystkich przedsiębiorstw produkujących żywność i napoje, w tym do MŚP.
Powiązane wskaźniki efektywności środowiskowej i kryteria doskonałości
Wskaźniki efektywności środowiskowej | Kryteria doskonałości |
(i32) Całkowite zużycie energii na jednostkę produktu (kWh/masa, objętość, wartość lub liczba produktów). (i33) Całkowite zużycie energii na jednostkę powierzchni poszczególnych obiektów (kWh/m2). (i34) Całkowite zużycie energii (kWh) dotyczące poszczególnych procesów. (i35) Zużycie energii netto (tj. po odjęciu odzyskanej i odnawialnej energii) na jednostkę produktu (kWh/masa, objętość, wartość lub liczba produktów). (i36) Zastosowanie wymienników ciepła do odzyskiwania gorących/zimnych strumieni (T/N). (i37) Izolowanie wszystkich przewodów parowych (T/N). |
(b9) Wprowadzenie kompleksowego systemu zarządzania energią (EnMS) (np. ISO 50001 (1)). (b10) Wprowadzono regularne audyty energetyczne i monitorowanie w celu określenia głównych czynników wpływających na zużycie energii. (b11) Wdrażane są odpowiednie rozwiązania w zakresie efektywności energetycznej w odniesieniu do wszystkich procesów w instalacji. (b12) W przedmiotowej instalacji i w instalacjach sąsiednich w procesach wykorzystuje się synergię w zapotrzebowaniu na ciepło/chłodzenie/parę. |
(1) Kompleksowy system zarządzania energią może również stanowić element bardziej kompleksowego systemu zarządzania środowiskowego, takiego jak EMAS. |
Włączanie energii ze źródeł odnawialnych w procesy produkcyjne
Stosowanie
Ta najlepsza praktyka zarządzania środowiskowego ma zastosowanie do wszystkich przedsiębiorstw produkujących żywność i napoje, w tym do MŚP. Jednakże systemy grzewcze wykorzystujące odnawialne źródła energii opierają się na lokalnej dostępności odpowiedniego odnawialnego źródła energii i ciepła oraz wymogów dotyczących temperatury procesów produkcyjnych. Ponadto doposażenie już istniejących zakładów produkcyjnych w odnawialne źródła ciepła wymaga szczegółowej technicznej analizy wykonalności z uwzględnieniem aktualnego rozkładu oraz ograniczeń obecnych procesów produkcyjnych.
Powiązane wskaźniki efektywności środowiskowej i kryteria doskonałości
Wskaźniki efektywności środowiskowej | Kryteria doskonałości |
(i38) Odsetek zużycia energii w obiektach produkcyjnych (oddzielnie ciepła i energii elektrycznej) z odnawialnych źródeł energii (%). (i39) Odsetek zużycia energii w obiektach produkcyjnych (oddzielnie ciepła i energii elektrycznej) z wewnętrznych lub pobliskich odnawialnych źródeł energii (%). |
(b13) Do produkcji energii zużywanej w odpowiednich procesach produkcyjnych wykorzystuje się wewnętrzne lub pobliskie źródła energii odnawialnej. (b14) Dostosowano technologie procesowe, by lepiej dopasować się do podaży energii cieplnej ze źródeł odnawialnych. |
Zapobieganie marnotrawieniu żywności w działalności produkcyjnej
Przy wykorzystaniu tych podejść odpady spożywcze mogą zostać zmniejszone poprzez zastosowanie:
Ponadto najlepszą praktyką zarządzania środowiskowego jest publikowanie sprawozdań dotyczących wytwarzania odpadów żywnościowych i prowadzonych obecnie i planowanych działań mających na celu zapobieganie powstawaniu odpadów oraz określanie celów w tej dziedzinie i planowanie odpowiednich działań służących ich osiągnięciu.
Stosowanie
Ta najlepsza praktyka zarządzania środowiskowego ma zastosowanie do wszystkich przedsiębiorstw produkujących żywność i napoje, w tym do MŚP.
Powiązane wskaźniki efektywności środowiskowej i kryteria doskonałości
Wskaźniki efektywności środowiskowej | Kryteria doskonałości |
(i40) Efektywność całego sprzętu (OEE) (1) (%). (i41) Stosunek ilości wytworzonych odpadów żywnościowych (przekazanych do recyklingu, odzysku i unieszkodliwiania odpadów żywnościowych, w tym wykorzystywanych jako źródło energii i nawozów) do ilości produktów gotowych (tony odpadów żywnościowych/tony produktów końcowych). |
- |
(1) Efektywność całego sprzętu (OEE) oblicza się, mnożąc przez siebie trzy czynniki: (i) dostępność (odsetek zaplanowanego czasu, w czasie którego sprzęt jest wykorzystywany; (ii) efektywność (rzeczywisty przerób a przerób docelowy, jako odsetek) oraz (iii) wskaźnik jakości produktu (odsetek produktów, które nie są uszkodzone lub wadliwe). |
Jak uwzględniać dokument referencyjny dotyczący najlepszych dostępnych technik dla przemysłu spożywczego oraz mleczarskiego (FDM BREF)
Najlepszą praktyką zarządzania środowiskowego jest dążenie do najbardziej pożądanego poziomu emisji powiązanych z najlepszymi dostępnymi technikami (lub poziomu efektywności środowiskowej) (BAT-AE(P)Ls).
Stosowanie
Ta najlepsza praktyka zarządzania środowiskowego ma zastosowanie do wszystkich producentów żywności i napojów, w tym MŚP, pod warunkiem że najlepsze dostępne techniki i nowe techniki są odpowiednie dla działań i procesów w przedsiębiorstwie. Chociaż BAT i powiązane BAT-AE(P)Ls opisane w FDM BREF zostały opracowane dla dużych instalacji przemysłowych, są one zasadniczo odpowiednie i często stosowane również w mniejszych zakładach produkcyjnych. Jednakże możliwość zastosowania jakiejkolwiek szczególnej techniki i jej przydatność dla konkretnego przedsiębiorstwa należy oceniać indywidualnie. Dla przykładu: większości technik nie można stosować w przedsiębiorstwach produkujących na niewielką skalę w sposób nieprzemysłowy.
Powiązane wskaźniki efektywności środowiskowej i kryteria doskonałości
Wskaźniki efektywności środowiskowej | Kryteria doskonałości |
(i42) Zostały wdrożone odpowiednie najlepsze dostępne techniki wymienione w BREF FDM lub inne techniki, które pozwolą osiągnąć równoważny lub wyższy poziom efektywności środowiskowej (T/N). (i43) Rozważono odpowiednie nowe techniki wymienione w FDM BREF (T/N). |
(b15) Osiągnięto poziom efektywności środowiskowej, który należy do najlepszych 10 % (1) spośród wszystkich zakresów BAT-AE(P)L określonych w FDM BREF. |
(1) Najlepsze 10 % może odpowiadać najwyższym i najniższym 10 % każdego z zakresów BAT-AE(P)L, w zależności od tego, który jest najbardziej przyjazny dla środowiska. |
Najlepsze praktyki zarządzania środowiskowego w przetwórstwie kawy
Zmniejszenie zużycia energii poprzez zastosowanie podgrzewania wstępnego zielonej kawy w trakcie palenia partii kawy
Stosowanie
Ta najlepsza praktyka zarządzania środowiskowego ma zastosowanie przy planowaniu instalacji wszelkich nowych urządzeń do palenia kawy, ale może wymagać znacznej przestrzeni lub wzmocnienia konstrukcji budynku. Możliwe jest również zamontowanie podgrzewacza w istniejącym piecu do palenia kawy; jest to jednak bardziej skomplikowane niż zainstalowanie podgrzewacza w nowym piecu do palenia kawy z uwagi na koszty, konieczną przestrzeń, prace budowlane itd. Zastosowanie tej najlepszej praktyki zarządzania środowiskowego w MŚP może być ograniczone ze względu na istotne potrzeby inwestycyjne.
Powiązane wskaźniki efektywności środowiskowej i kryteria doskonałości
Wskaźniki efektywności środowiskowej | Kryteria doskonałości |
(i44) Ograniczenie zużycia energii cieplnej w procesie palenia kawy dzięki wprowadzeniu podgrzewania zielonej kawy (%). (i45) Zużycie energii cieplnej w procesie palenia (kWh/tona zielonej kawy). (i46) Szczególne emisje CO2 (kg CO2eq/tona palonej kawy) obliczone z uwzględnieniem zużycia energii elektrycznej i paliwa (np. propanu, metanu) w procesie palenia kawy. |
(b16) Wykorzystuje się system podgrzewania zielonej kawy. |
Najlepsze praktyki zarządzania środowiskowego w produkcji oliwy z oliwek
Minimalizowanie zużycia wody przy separacji oliwy z oliwek od wody
Stosowanie
Ta najlepsza praktyka zarządzania środowiskowego ma zastosowanie do wszystkich przedsiębiorstw zajmujących się produkcją oliwy z oliwek, w tym do MŚP. Ilość wody potrzebnej w fazie separacji zależy w dużym stopniu od jakości oliwy pochodzącej z procesu dekantacji.
Powiązane wskaźniki efektywności środowiskowej i kryteria doskonałości
Wskaźniki efektywności środowiskowej | Kryteria doskonałości |
(i47) Zużycie wody w procesie separacji oliwy z oliwek (L) na masę (w tonach) przetworzonych oliwek lub na jednostkę objętości (L) wyprodukowanej oliwy z oliwek. | (b17) Zużycie wody w procesie separacji oliwy z oliwek od wody wynosi mniej niż 50 L (5 %) na 1 000 L wyprodukowanej oliwy z oliwek. |
Ograniczone płukanie oliwek przy ich przyjmowaniu
Przyjęcie odpowiednich środków do recyrkulacji wody koniecznej mimo tego do płukania oliwek może przynieść dalsze oszczędności wody.
Stosowanie
Ta najlepsza praktyka zarządzania środowiskowego ma zastosowanie do szerokiego zakresu tłoczni oliwy z oliwek:
Powiązane wskaźniki efektywności środowiskowej i kryteria doskonałości
Wskaźniki efektywności środowiskowej | Kryteria doskonałości |
(i48) Stosunek między ilością wody używanej do płukania oliwek po ich otrzymaniu a ilością przetworzonych oliwek (L wody na tonę oliwek). | (b18) Nie używa się wody (0 L) do płukania oliwek po ich otrzymaniu, jeżeli dostarczane oliwki są czyste. |
Najlepsze praktyki zarządzania środowiskowego w produkcji napojów bezalkoholowych
Użycie dmuchawy na etapie suszenia butelek/opakowań
Stosowanie
Ta najlepsza praktyka zarządzania środowiskowego ma zastosowanie do producentów napojów bezalkoholowych, którzy płuczą lub suszą powietrzem butelki lub puszki przed ich napełnieniem. Ta najlepsza praktyka zarządzania środowiskowego ma zastosowanie do MŚP.
Powiązane wskaźniki efektywności środowiskowej i kryteria doskonałości
Wskaźniki efektywności środowiskowej | Kryteria doskonałości |
(i49) Zużycie energii w procesie dmuchania/suszenia na jeden litr produktu (kWh/L). | - |
Najlepsze praktyki zarządzania środowiskowego w produkcji piwa
Zmniejszenie zużycia energii w procesie gotowania brzeczki
Stosowanie
Ta najlepsza praktyka zarządzania środowiskowego ma zastosowanie do wszystkich producentów piwa, w tym do MŚP.
Wprowadzenie wstępnego podgrzewania brzeczki może być stosowane w nowych browarach, pod warunkiem że dysponują one miejscem na zamontowanie potrzebnych urządzeń. W przypadku istniejących zakładów należy przeprowadzić analizę ekonomiczną, aby ocenić możliwość zmiany urządzeń do gotowania brzeczki.
Zmniejszenie szybkości parowania nie ma zastosowania do wszystkich rodzajów piwa z uwagi na to, że wywiera wpływ na cechy organoleptyczne piwa. Jeżeli stosuje się je, należy to uwzględnić w ogólnym procesie ważenia i stosować w stopniu dostosowanym do poszczególnych produktów.
Powiązane wskaźniki efektywności środowiskowej i kryteria doskonałości
Wskaźniki efektywności środowiskowej | Kryteria doskonałości |
(i50) Szybkość parowania podczas gotowania brzeczki (%). (i51) Całkowite zużycie energii w procesie produkcji na hektolitr wyprodukowanego piwa (MJ/hL). (i52) Całkowite zużycie energii w procesie podgrzewania brzeczki na hektolitr. wyprodukowanego piwa (MJ/hL). (i53) Liczba warzeń między dwoma czyszczeniami kotła. |
(b19) Stosuje się system podgrzewania brzeczki przy pomocy ciepła odzyskanego z kondensacji pary. (b20) Szybkość parowania podczas gotowania brzeczki wynosi mniej niż 4 %. |
Przejście z systemu wsadowego na system ciągłej fermentacji
Stosowanie
Istnieją pewne ograniczenia dotyczące stosowania tej najlepszej praktyki zarządzania środowiskowego. Technika ta ma głównie zastosowanie w browarach o dużej wielkości. Ponadto przejście na ciągły system warzenia może mieć wpływ na właściwości organoleptyczne produktu końcowego i może nie być odpowiednie dla wszystkich rodzajów piwa.
Powiązane wskaźniki efektywności środowiskowej i kryteria doskonałości
Wskaźniki efektywności środowiskowej | Kryteria doskonałości |
(i51) Całkowite zużycie energii w procesie produkcji na hektolitr wyprodukowanego piwa (MJ/hL). (i54) Zużycie wody w procesie produkcji na hektolitr wyprodukowanego piwa (hL wody/hL piwa). |
- |
Odzysk CO2 w produkcji piwa
Stosowanie
Ta najlepsza praktyka zarządzania środowiskowego może być zastosowana w produkcji piwa na każdą skalę. Jednak dla mikro- i małych browarów 15 może ona być nieatrakcyjna ze względu na koszty inwestycji i złożoność systemu, w którym odzyskuje się powstający CO2.
Powiązane wskaźniki efektywności środowiskowej i kryteria doskonałości
Wskaźniki efektywności środowiskowej | Kryteria doskonałości |
(i55) Odsetek emisji CO2 odzyskanych z procesu fermentacji (%). (i56) Ilość odzyskanego CO2 na hektolitr wyprodukowanego piwa (g CO2/hL). (i57) Przepustowość wykorzystywanego w browarze systemu odzyskiwania CO2 na godzinę (g CO2/h). |
(b21) W browarze wdrożony jest system odzyskiwania co najmniej 50 % emisji CO2 powstałych podczas fermentacji. |
Najlepsze praktyki zarządzania środowiskowego w produkcji wyrobów z mięsa i mięsa drobiowego
Przetwarzanie wysokociśnieniowe mięsa w celu jego odkażenia
Stosowanie
Ta najlepsza praktyka zarządzania środowiskowego ma zastosowanie do wszystkich producentów wyrobów z mięsa i mięsa drobiowego, w tym MŚP. Jednakże koszty zakupu sprzętu są wysokie i mogą zniechęcać MŚP. W takich przypadkach MŚP mogą skorzystać z usług najmu sprzętu do przetwarzania wysokociśnieniowego, jeżeli takie są dostępne.
Powiązane wskaźniki efektywności środowiskowej i kryteria doskonałości
Wskaźniki efektywności środowiskowej | Kryteria doskonałości |
(i58) Całkowite zużycie energii w stosunku do ilości przetworzonego mięsa i mięsa drobiowego (kWh/kg produktu). (i59) Zużycie energii podczas przetwarzania wysokociśnieniowego (kWh/cykl przetwarzania produktu lub kWh/kg produktu). |
(b22) Do przetwarzania odpowiednich wyrobów z mięsa (np. produktów gotowanych, peklowanych i gotowanych czy peklowanych na surowo) stosuje się wysokociśnieniowe przetwarzanie (własne lub zlecane na zewnątrz). |
Najlepsze praktyki zarządzania środowiskowego w produkcji soków z owoców i warzyw
Wartość dodana pozostałości z owoców
Stosowanie
Ta najlepsza praktyka zarządzania środowiskowego ma zastosowanie do wszystkich producentów soków owocowych, w tym MŚP, pod warunkiem że warunki lokalne (np. dostępność w pobliżu zwierząt gospodarskich, które potrzebują paszy, obecność zakładów fermentacji beztlenowej) umożliwiają realizację wymienionych powyżej wariantów.
Powiązane wskaźniki efektywności środowiskowej i kryteria doskonałości
Wskaźniki efektywności środowiskowej | Kryteria doskonałości |
(i60) Wskaźnik wykorzystania pozostałości z owoców (%): łączna ilość pozostałości z owoców wykorzystywana do odzyskiwania cennych produktów (np. pektyn, olejków eterycznych), jako pasze zwierzęce lub jako substraty w zakładzie fermentacji beztlenowej. | (b23) Wykorzystuje się 100 % pozostałości z owoców do odzyskiwania cennych produktów (np. pektyn, olejków eterycznych), jako pasze zwierzęce lub jako substraty w zakładzie fermentacji beztlenowej. |
Najlepsze praktyki zarządzania środowiskowego w wyrobie serów
Odzyskiwanie serwatki
Stosowanie
Ta najlepsza praktyka zarządzania środowiskowego ma zastosowanie do wszystkich producentów sera, w tym MŚP, pod warunkiem że warunki lokalne (np. produkcja wystarczającej ilości serwatki do celów jej zagęszczania, popyt na produkty na bazie serwatki, dostępność miejscowych zwierząt gospodarskich, które potrzebują paszy) umożliwiają realizację wymienionych powyżej wariantów.
Powiązane wskaźniki efektywności środowiskowej i kryteria doskonałości
Wskaźniki efektywności środowiskowej | Kryteria doskonałości |
(i61) Odsetek (% masy) całkowitej suchej masy wytwarzanej serwatki odzyskiwanej do użytku w produktach przeznaczonych do spożycia przez ludzi, w paszach zwierzęcych lub w celu fermentacji beztlenowej. (i62) Odsetek (% masy) całkowitej suchej masy wytwarzanej serwatki odzyskiwanej do użytku w produktach przeznaczonych do spożycia przez ludzi. |
(b24) Serwatkę odzyskuje się i poddaje późniejszej obróbce w celu uzyskania innych produktów przeznaczonych do spożycia przez ludzi w oparciu o popyt rynkowy. Nadwyżki serwatki wykorzystywane są jako pasza lub w celu fermentacji beztlenowej. |
Najlepsze praktyki zarządzania środowiskowego w produkcji pieczywa oraz w produkcji wyrobów ciastkarskich i ciastek
Systemy ograniczania odpadów z niesprzedanego pieczywa
Stosowanie
Ta najlepsza praktyka zarządzania środowiskowego ma zastosowanie do wszystkich producentów pieczywa, w tym do MŚP. Piekarnie, które nie dostarczają chleba do odległych punktów sprzedaży, mogą bezpośrednio wdrożyć środki wymienione powyżej, bez potrzeby tworzenia systemu odbioru chleba. W zależności od planowanego przeznaczenia zwracanego chleba należy zapewnić odpowiednie warunki jego przeładunku, transportu i składowania, aby spełnić wymogi higieny.
Powiązane wskaźniki efektywności środowiskowej i kryteria doskonałości
Wskaźniki efektywności środowiskowej | Kryteria doskonałości |
(i63) Wskaźnik zwrotu (%) niesprzedanego pieczywa z punktów sprzedaży uczestniczących w systemie jego odbioru. | (b25) W przypadku piekarni: 100 % punktów sprzedaży pieczywa wyprodukowanego przez daną piekarnię bierze udział w odpowiednim systemie odbioru niesprzedanego pieczywa. |
(i64) Udział (%) punktów sprzedaży w istniejących systemach zwrotu na danym obszarze. (i65) Odsetek niesprzedanego pieczywa przeznaczonego na inne cele, aby uniknąć wytwarzania odpadów żywnościowych (%). |
Minimalizacja zużycia energii w procesie pieczenia
Stosowanie
Ta najlepsza praktyka zarządzania środowiskowego ma zastosowanie do wszystkich producentów pieczywa oraz wyrobów ciastkarskich i ciastek, w tym do MŚP.
Powiązane wskaźniki efektywności środowiskowej i kryteria doskonałości
Wskaźniki efektywności środowiskowej | Kryteria doskonałości |
(i66) Zużycie energii na proces pieczenia, tj. liczba kWh przypadająca na: - t wypieku, lub - t zużytej mąki, lub - m2 obszaru powierzchni do pieczenia (powierzchnia pieca). |
- |
Najlepsze praktyki zarządzania środowiskowego w produkcji wina
Ograniczenie zużycia wody, wytwarzania odpadów organicznych i wykorzystania energii w wytwórni win
Stosowanie
Ta najlepsza praktyka zarządzania środowiskowego ma zastosowanie do wszystkich producentów win, w tym do MŚP. Istnieją jednak pewne ograniczenia w odniesieniu do stosowania niektórych z opisanych powyżej środków w istniejących wytwórniach wina, w przypadku których jest ono uzależnione od konkretnych procesów produkcji, które już obowiązują.
Powiązane wskaźniki efektywności środowiskowej i kryteria doskonałości
Wskaźniki efektywności środowiskowej | Kryteria doskonałości |
(i67) Całkowite zużycie wody wykorzystywanej w wytwórni win (L) na litr wyprodukowanego wina. Zużyta woda może być również mierzona na poziomie procesu. (i68) Odpady organiczne wytworzone w wytwórni wina (kg) na litr wina produkowanego na miesiąc/rok. (i69) Zużycie energii cieplnej (kWh/L wyprodukowanego wina): może być obliczane w ujęciu rocznym lub w porze zbiorów. (i70) Zużycie elektryczności (kWh/L wyprodukowanego wina): może być obliczane w ujęciu rocznym lub w porze zbiorów. |
- |
ZALECANE KLUCZOWE WSKAŹNIKI EFEKTYWNOŚCI ŚRODOWISKOWEJ DLA POSZCZEGÓLNYCH SEKTORÓW
Wskaźnik | Jednostka miary | Główna grupa docelowa | Krótki opis | Zalecany minimalny poziom monitorowania | Powiązany główny wskaźnik zgodnie z załącznikiem IV do rozporządzenia (WE) nr 1221/2009 (sekcja C.2) | Kryterium doskonałości | Powiązana najlepsza praktyka zarządzania środowiskowego |
WSZYSCY PRODUCENCI ŻYWNOŚCI I NAPOJÓW (KODY NACE 10 I 11) | |||||||
Odsetek miejsc lub produktów ocenionych przy zastosowaniu uznanego protokołu oceny zrównoważenia środowiskowego. | % | Wszyscy producenci żywności i napojów | Miejsca produkcji (tj. procesy produkcji) i produkty, które są oceniane z wykorzystaniem śladu węglowego i/lub oceny cyklu życia (LCA) w podziale na łączną liczbę zakładów produkcyjnych i produktów | Na poziomie przedsiębiorstwa |
Efektywność energetyczna Efektywne wykorzystanie materiałów Woda Odpady Różnorodność biologiczna Emisje |
Przeprowadza się ocenę zrównoważenia środowiskowego dla całego przedsiębiorstwa, z uwzględnieniem wszystkich działań. Przeprowadza się ocenę zrównoważenia środowiskowego dla wszystkich opracowywanych nowych produktów. |
Najlepsza praktyka zarządzania środowiskowego 3.1.1 |
Odsetek składników lub produktów spełniających szczególne dla danego przedsiębiorstwa kryteria zrównoważonego rozwoju lub obowiązujące normy zrównoważonego rozwoju | % | Wszyscy producenci żywności i napojów | Liczba lub wartość w euro składników lub zakupionych produktów, które spełniają określone dla danego przedsiębiorstwa kryteria trwałego rozwoju lub są dostosowane do obowiązujących norm zrównoważonego rozwoju w podziale na całkowitą liczbę lub wartość składników lub zakupionych produktów | Na poziomie przedsiębiorstwa |
Efektywność energetyczna Efektywne wykorzystanie materiałów Woda Odpady Różnorodność biologiczna Emisje |
- | Najlepsza praktyka zarządzania środowiskowego 3.1.2 |
Odsetek dostawców zaangażowanych w programy poprawy trwałości | % | Wszyscy producenci żywności i napojów | Liczba dostawców zaangażowanych w programy poprawy trwałości (w celu podniesienia ich efektywności środowiskowej) spośród łącznej liczby dostawców. Wskaźnik ten można również obliczyć w oparciu o wartość w euro produktów dostarczanych przez dostawców uczestniczących w programach poprawy trwałości (w celu poprawy efektów ich działalności środowiskowej) względem łącznej wartości produktów dostarczanych | Na poziomie przedsiębiorstwa |
Efektywność energetyczna Efektywne wykorzystanie materiałów Woda Odpady Różnorodność biologiczna Emisje |
- | Najlepsza praktyka zarządzania środowiskowego 3.1.2 |
Związane z opakowaniami emisje CO2 na jednostkę masy/objętości wytworzonych produktów |
Opakowanie g CO2eq/g produktu Opakowanie g CO2eq/mL produktu |
Wszyscy producenci żywności i napojów | Związany z opakowaniami CO2eq na jednostkę wagi lub objętości wytworzonego produktu obliczony w wyniku zastosowania narzędzia z zakresu ekoprojektu przy projektowaniu opakowań | Na poziomie produktu | Efektywność energetyczna | Przy projektowaniu opakowań stosuje się narzędzie z zakresu eko-projektu w celu zidentyfikowania opcji o niewielkim wpływie na środowisko. | Najlepsza praktyka zarządzania środowiskowego 3.1.3 |
Energia zużyta w procesie czyszczenia na jednostkę produkcji |
kWh/kg kWh/L kWh/liczba produktów |
Wszyscy producenci żywności i napojów | Energia (energia cieplna i elektryczna) zużywana do czyszczenia podzielona przez wielkość produkcji wyrażoną wagowo, objętościowo lub za pomocą liczby produktów | Na poziomie zakładu produkcyjnego | Efektywność energetyczna | - | Najlepsza praktyka zarządzania środowiskowego 3.1.4 |
Woda zużyta w procesie czyszczenia na jednostkę produkcji |
m3/kg m3/L m3/liczba produktów |
Wszyscy producenci żywności i napojów | Woda zużywana do czyszczenia podzielona przez wielkość produkcji wyrażoną wagowo, objętościowo lub za pomocą liczby produktów | Na poziomie zakładu produkcyjnego | Woda | - | Najlepsza praktyka zarządzania środowiskowego 3.1.4 |
Ilość zużywanego produktu czyszczącego na jednostkę produkcji |
kg/kg kg/L kg/liczba produktów m3/kg m3/L m3/liczba produktów |
Wszyscy producenci żywności i napojów | Masa lub objętość produktów czyszczących (np. sody kaustycznej) podzielona przez wielkość produkcji wyrażoną wagowo, objętościowo lub za pomocą liczby produktów | Na poziomie zakładu produkcyjnego |
Efektywne wykorzystanie materiałów Emisje |
- | Najlepsza praktyka zarządzania środowiskowego 3.1.4 |
Emisje gazów cieplarnianych pochodzące z transportu w odniesieniu do ilości produktów |
kg CO2eq/m3 kg CO2eq/tona kg CO2eq/paleta kg CO2eq/skrzynka |
Wszyscy producenci żywności i napojów | Całkowity ekwiwalent CO2 emitowanego podczas transportu podzielony przez masę lub objętość lub liczbę transportowanych palet/skrzynek (w zależności od przypadku) | Na poziomie przedsiębiorstwa |
Efektywne wykorzystanie materiałów Emisje |
W odniesieniu do 100 % działań z zakresu transportu i logistyki (w tym wykonanych przez dostawców zewnętrznych) przekazuje się informacje dotyczące następujących wskaźników: procentowy udział poszczególnych rodzajów transportu; kg ekwiwalentu CO2eq na dostarczone m3/paletę itp. | Najlepsza praktyka zarządzania środowiskowego 3.1.5 |
Emisje gazów cieplarnianych pochodzące z transportu przypadające na ilość produktów i odległość | kg CO2eq/tona/km | Wszyscy producenci żywności i napojów | Całkowity ekwiwalent CO2 emitowanego podczas transportu podzielony przez masę produktu transportowanego i przebytą odległość | Na poziomie przedsiębiorstwa |
Efektywne wykorzystanie materiałów Emisje |
W odniesieniu do działań z zakresu transportu i logistyki wykonanych wewnętrznie przekazuje się informacje dotyczące następujących wskaźników: współczynnik obciążenia samochodu ciężarowego (% masy lub pojemności); kg ekwiwalentu CO2 na t*km. | Najlepsza praktyka zarządzania środowiskowego 3.1.5 |
Procentowy udział poszczególnych rodzajów transportu | % | Wszyscy producenci żywności i napojów |
Procentowy udział różnych rodzajów transportu (transport drogowy, kolejowy, morski, lotniczy) w całej działalności przewozowej. Odsetek transportu właściwy dla poszczególnych jego rodzajów może zostać obliczony na podstawie tonokilometrów lub wartości sprzedaży. |
Na poziomie przedsiębiorstwa |
Efektywne wykorzystanie materiałów Emisje |
W odniesieniu do 100 % działań z zakresu transportu i logistyki (w tym wykonanych przez dostawców zewnętrznych) przekazuje się informacje dotyczące następujących wskaźników: procentowy udział poszczególnych rodzajów transportu; kg ekwiwalentu CO2eq na dostarczone m3/paletę itp. | Najlepsza praktyka zarządzania środowiskowego 3.1.5 |
Współczynnik obciążenia dla transportu towarowego |
Ładowność w % masy (kg) Ładowność w % objętości (m3) |
Wszyscy producenci żywności i napojów | Całkowite wykorzystane obciążenie (masa lub objętość) podzielone przez całkowitą dostępną ilość ładunku (masa lub objętość) na rodzaj transportu użyty do transportu towarów | Na poziomie przedsiębiorstwa |
Efektywne wykorzystanie materiałów Emisje |
W odniesieniu do działań z zakresu transportu i logistyki wykonanych wewnętrznie przekazuje się informacje dotyczące następujących wskaźników: współczynnik obciążenia dla transportu towarowego (% masy lub pojemność); kg ekwiwalentu CO2 na t*km. | Najlepsza praktyka zarządzania środowiskowego 3.1.5 |
Zużycie paliwa przez pojazd w transporcie drogowym | L/100 km | Wszyscy producenci żywności i napojów | Rzeczywiste oszczędności paliwa zużytego w ruchu drogowym przez pojazdy drogowe w transporcie produktów | Na poziomie przedsiębiorstwa |
Efektywność energetyczna Emisje |
Średnie zużycie paliwa przez pojazdy ciężarowe wynosi co najwyżej 30 L/100 km. | Najlepsza praktyka zarządzania środowiskowego 3.1.5 |
Całkowite zużycie energii w magazynach | kWh/m2/kg produkt netto | Wszyscy producenci żywności i napojów | Całkowite zużycie energii w magazynach (pod względem ilości energii końcowej) w danym okresie (np. miesięcznym, rocznym) podzielone przez odpowiednią ilość przerobu (np. kg produktu netto) | Na poziomie zakładu produkcyjnego | Efektywność energetyczna | Zoptymalizowano izolację w pomieszczeniu magazynowym o regulowanej temperaturze. | Najlepsza praktyka zarządzania środowiskowego 3.1.5 |
Procent wykorzystania układów chłodniczych, w których stosuje się naturalne czynniki chłodnicze | % | Wszyscy producenci żywności i napojów | Liczba systemów mrożenia/chłodzenia wykorzystujących naturalne czynniki chłodnicze podzielona przez liczbę wszystkich układów mrożenia/chłodzenia | Na poziomie zakładu produkcyjnego | Emisje | Wykorzystanie w 100 % układów chłodniczych, w których zastosowano naturalne czynniki chłodnicze we wszystkich obiektach. | Najlepsza praktyka zarządzania środowiskowego 3.1.6 |
Współczynnik efektywności energetycznej (EER) |
kW (wydajność chłodnicza)/kW (dostarczona energia elektryczna) |
Wszyscy producenci żywności i napojów | Stosunek wydajności chłodniczej do energii elektrycznej dostarczonej do chłodzenia w układzie chłodzenia/mrożenia. Stosunek ten oblicza się dla pojedynczego układu chłodniczego lub całego zakładu produkcji/chłodzenia/mrożenia | Na poziomie zakładu produkcyjnego | Efektywność energetyczna | - | Najlepsza praktyka zarządzania środowiskowego 3.1.6 |
Całkowite zużycie energii na jednostkę produktu |
kWh/tona kWh/EUR kWh/m3 kWh/liczba produktów |
Wszyscy producenci żywności i napojów | Energia (ciepło, chłodzenie i energia elektryczna) zużywana w miejscu produkcji podzielona przez wielkość produkcji wyrażoną wagowo, objętościowo lub za pomocą liczby produktów | Na poziomie zakładu produkcyjnego | Efektywność energetyczna |
Wprowadzenie kompleksowego systemu zarządzania energią (EmMS) (np. ISO 50001). Wprowadzono regularne audyty energetyczne i monitorowanie w celu określenia głównych czynników wpływających na zużycie energii. Wdrażane są odpowiednie rozwiązania w zakresie efektywności energetycznej w odniesieniu do wszystkich procesów w instalacji. W przedmiotowej instalacji i w instalacjach sąsiednich w procesach wykorzystuje się synergię w zapotrzebowaniu na ciepło/chłodzenie/parę. |
Najlepsza praktyka zarządzania środowiskowego 3.1.7 |
Ogólne zużycie energii na jednostkę powierzchni poszczególnych obiektów | kWh/m2 zakładu produkcyjnego | Wszyscy producenci żywności i napojów | Energia (ciepło, chłodzenie i energia elektryczna) zużywana w miejscu produkcji w danym okresie (np. rocznie, miesięcznie) podzielona przez powierzchnię podłogi pomieszczenia | Na poziomie zakładu produkcyjnego | Efektywność energetyczna |
Wprowadzenie kompleksowego systemu zarządzania energią (EmMS) (np. ISO 50001). Wprowadzono regularne audyty energetyczne i monitorowanie w celu określenia głównych czynników wpływających na zużycie energii. Wdrażane są odpowiednie rozwiązania w zakresie efektywności energetycznej w odniesieniu do wszystkich procesów w instalacji. W przedmiotowej instalacji i w instalacjach sąsiednich w procesach wykorzystuje się synergię w zapotrzebowaniu na ciepło/chłodzenie/parę. |
Najlepsza praktyka zarządzania środowiskowego 3.1.7 |
Całkowite zużycie energii w poszczególnych procesach | kWh | Wszyscy producenci żywności i napojów | Energia (ciepło, chłodzenie i energia elektryczna) zużywana w danym okresie (np. rocznie, miesięcznie) na potrzeby konkretnego procesu (np. czyszczenie, gotowanie, chłodzenie) | Na poziomie procesu | Efektywność energetyczna |
Wykorzystuje się kompleksowy system zarządzania energią (EnMS), taki jak ISO 50001, który może być elementem systemu zarządzania środowiskowego, takiego jak EMAS. Wprowadzono regularne audyty energetyczne i monitorowanie w celu określenia głównych czynników wpływających na zużycie energii. Wdrażane są odpowiednie rozwiązania w zakresie efektywności energetycznej w odniesieniu do wszystkich procesów w instalacji. W przedmiotowej instalacji i w instalacjach sąsiednich w procesach wykorzystuje się synergię w zapotrzebowaniu na ciepło/chłodzenie/parę. |
Najlepsza praktyka zarządzania środowiskowego 3.1.7 |
Odsetek zużycia energii w obiektach produkcyjnych z odnawialnych źródeł energii | % | Wszyscy producenci żywności i napojów |
Energia odnawialna (energia cieplna i elektryczna oddzielnie) wytwarzana na miejscu lub w pobliżu lub zakupiona jako energia z certyfikowanych źródeł odnawialnych (np. energia elektryczna ze źródeł odnawialnych) podzielona przez zużycie energii w zakładach produkcyjnych (cieplnej i elektrycznej oddzielnie). Certyfikat musi gwarantować, że nabywana energia ze źródeł odnawialnych nie jest już uwzględniona przez inną organizację lub w krajowej średniej strukturze udziału surowców wytwarzania energii elektrycznej. |
Na poziomie zakładu produkcyjnego |
Efektywność energetyczna Emisje |
Zastosowanie wewnętrznych lub pobliskich źródeł energii odnawialnej do produkcji energii zużywanej w odpowiednich procesach produkcyjnych. Dostosowano technologie procesowe, by lepiej dopasować się do podaży energii cieplnej ze źródeł odnawialnych. |
Najlepsza praktyka zarządzania środowiskowego 3.1.8 |
Stosunek ilości wytworzonych odpadów żywnościowych do ilości wytworzonych produktów końcowych. | tony odpadów żywnościowych/tona produktu końcowego | Wszyscy producenci żywności i napojów | Tony odpadów żywnościowych (przekazane do recyklingu, odzysku i unieszkodliwiania, w tym odpadów żywnościowych wykorzystywanych jako źródło energii oraz do produkcji nawozów) podzielone przez tony produktu końcowego | Na poziomie zakładu produkcyjnego | Odpady | - | Najlepsza praktyka zarządzania środowiskowego 3.1.9 |
Wdrożono odpowiednie BAT | t/n | Wszyscy producenci żywności i napojów | Wskaźnik ten określa, czy producent żywności i napojów wdrożył odpowiednie najlepsze dostępne techniki (BAT). Producenci żywności i napojów powinni dokonać oceny, które z BAT są odpowiednie, w zależności od wyników przeglądu środowiskowego ich działalności oraz istotnych aspektów środowiskowych i zidentyfikowanych presji. Ocena ta powinna uwzględniać konkretne wielkości/warunki działania i procesy przedsiębiorstwa. | Na poziomie zakładu produkcyjnego | Emisje | Osiągnięto poziom efektywności środowiskowej, który należy do najlepszych 10 % spośród wszystkich zakresów BAT-AE(P)L określonych w FDM BREF. | Najlepsza praktyka zarządzania środowiskowego 3.1.10 |
PRZEDSIĘBIORSTWA ZAJMUJĄCE SIĘ PRZETWÓRSTWEM KAWY (KOD NACE 10.83) | |||||||
Wykorzystanie energii cieplnej w procesie palenia kawy | kWh/tona palonej zielonej kawy |
Przedsiębiorstwa zajmujące się przetwórstwem kawy |
Energia cieplna (np. gaz ziemny, propan) zużywana do palenia podzielona przez liczbę ton palonej zielonej kawy. Obliczenia mogą dotyczyć każdej partii palonej kawy lub danego okresu (np. dzień, tydzień, miesiąc) | Na poziomie zakładu produkcyjnego |
Efektywność energetyczna Emisje |
Wykorzystuje się system podgrzewania zielonej kawy. | Najlepsza praktyka zarządzania środowiskowego 3.2.1 |
PRZEDSIĘBIORSTWA PRODUKUJĄCE OLIWĘ Z OLIWEK (KOD NACE 10.41) | |||||||
Zużycie wody przy separacji oliwy z oliwek od wody |
L wody/tonę przetworzonych oliwek L wody/L produkowanej oliwy z oliwek |
Przedsiębiorstwa produkujące oliwę z oliwek | Ilość wody zużytej do separacji oliwy z oliwek (L) podzielona przez masę przetworzonych oliwek lub na jednostkę objętości wyprodukowanej oliwy z oliwek | Na poziomie zakładu produkcyjnego | Woda | Zużycie wody używanej do separacji oliwy z oliwek wynosi mniej niż 50 litrów (5 %) na 1 000 litrów wyprodukowanej oliwy. | Najlepsza praktyka zarządzania środowiskowego 3.3.1 |
Woda używana do mycia oliwek po ich otrzymaniu |
L wody/tonę przetworzonych oliwek |
Przedsiębiorstwa produkujące oliwę z oliwek | Ilości wody wykorzystanej do płukania oliwek po ich otrzymaniu (L) podzielona przez masę przetworzonych oliwek (w tonach) | Na poziomie zakładu produkcyjnego | Woda | Nie używa się wody (0 L) do płukania oliwek po ich otrzymaniu, jeżeli dostarczane oliwki są czyste. | Najlepsza praktyka zarządzania środowiskowego 3.3.2 |
PRZEDSIĘBIORSTWA PRODUKUJĄCE NAPOJE BEZALKOHOLOWE (KOD NACE 11.07) | |||||||
Energia wykorzystywania do suszenia | kWh/L | Przedsiębiorstwa produkujące napoje bezalkoholowe | Zużycie energii (kWh) na potrzeby suszenia podzielona przez ilość wytworzonego produktu (L) | Na poziomie zakładu produkcyjnego | Efektywność energetyczna | - | Najlepsza praktyka zarządzania środowiskowego 3.4.1 |
PRZEDSIĘBIORSTWA PRODUKUJĄCE PIWO (KOD NACE 11.05) | |||||||
Ogólne zużycie energii podczas warzenia | MJ/hL | Przedsiębiorstwa produkujące piwo |
Zużycie energii (energia cieplna i elektryczna) podzielona przez ilość wyprodukowanego piwa (hL) w danym okresie. Obliczenia można robić osobno dla energii elektrycznej i energii cieplnej. |
Na poziomie zakładu produkcyjnego | Efektywność energetyczna | Stosowanie systemu podgrzewania brzeczki przy pomocy ciepła odzyskanego z kondensacji pary. | Najlepsze praktyki zarządzania środowiskowego 3.5.1, 3.5.2 |
Szybkość parowania podczas gotowania brzeczki | % | Przedsiębiorstwa produkujące piwo | Szybkość parowania (%) brzeczki oblicza się jako: 100 - (objętość po gotowaniu × 100/objętość przed gotowaniem) | Na poziomie zakładu produkcyjnego | Efektywność energetyczna | Szybkość parowania podczas gotowania brzeczki wynosi mniej niż 4 %. | Najlepsza praktyka zarządzania środowiskowego 3.5.1 |
Zużycie wody w procesie produkcji piwa | hL wody/hL piwa | Przedsiębiorstwa produkujące piwo | Zużycie wody (hL) w procesie produkcji podzielona przez ilość piwa (hL) wyprodukowanego w określonym okresie | Na poziomie zakładu produkcyjnego | Woda | - | Najlepsza praktyka zarządzania środowiskowego 3.5.2 |
Odsetek emisji CO2 odzyskanych z procesu fermentacji | % | Przedsiębiorstwa produkujące piwo | Ilość CO2 odzyskanego podczas produkcji piwa w kadziach fermentacyjnych, w zbiornikach leżakowych i zbiornikach z piwem filtrowanym | Na poziomie zakładu produkcyjnego |
Efektywność energetyczna Emisje |
W browarze wdrożony jest system odzyskiwania co najmniej 50 % emisji CO2 powstałych podczas fermentacji. | Najlepsza praktyka zarządzania środowiskowego 3.5.3 |
PRZEDSIĘBIORSTWA PRODUKUJĄCE WYROBY Z MIĘSA I MIĘSA DROBIOWEGO (KOD NACE 10.13) | |||||||
Całkowite zużycie energii w procesie przetwórstwa mięsa | kWh/kg produktu | Przedsiębiorstwa produkujące wyroby z mięsa, włączając wyroby z mięsa drobiowego | Zużycie energii w przetwórstwie mięsa i mięsa drobiowego w kWh podzielone przez ilość przetworzonego mięsa (kg) | Na poziomie procesu | Efektywność energetyczna | - | Najlepsza praktyka zarządzania środowiskowego 3.6.1 |
Zużycie energii podczas przetwarzania wysokociśnieniowego | kWh/cykl przetworzonego produktu kWh/kg produktu | Przedsiębiorstwa produkujące wyroby z mięsa, włączając wyroby z mięsa drobiowego | Zużycie energii podczas przetwarzania wysokociśnieniowego w procesach pasteryzacji i gotowania | Na poziomie procesu | Efektywność energetyczna | Do przetwarzania odpowiednich wyrobów z mięsa (produktów gotowanych, peklowanych i gotowanych czy peklowanych na surowo) stosuje się wysokociśnieniowe przetwarzanie (własne lub zlecane na zewnątrz). | Najlepsza praktyka zarządzania środowiskowego 3.6.1 |
PRZEDSIĘBIORSTWA PRODUKUJĄCE SOKI Z OWOCÓW I WARZYW (KOD NACE 10.32) | |||||||
Wskaźnik wykorzystania pozostałości z owoców | % | Przedsiębiorstwa produkujące soki z owoców | Łączna ilość (masa) pozostałości z owoców wykorzystywana do odzyskiwania cennych produktów (np. pektyn, olejków eterycznych), jako pasze zwierzęce lub jako substraty w zakładach fermentacji beztlenowej podzielona przez łączną ilość pozostałości z owoców | Na poziomie zakładu produkcyjnego | Odpady | Wykorzystuje się 100 % pozostałości z owoców do odzyskiwania cennych produktów (np. pektyn, olejków eterycznych), jako pasze zwierzęce lub jako substraty w procesie fermentacji beztlenowej. | Najlepsza praktyka zarządzania środowiskowego 3.7.1 |
PRZEDSIĘBIORSTWA ZAJMUJĄCE SIĘ WYROBEM SERÓW (KOD NACE 10.51) | |||||||
Odsetek całkowitej suchej masy wytwarzanej serwatki odzyskiwanej do użytku w produktach przeznaczonych do spożycia przez ludzi | % | Przedsiębiorstwa zajmujące się wyrobem serów | Ilość (masa) suchej masy wytwarzanej w trakcie produkcji sera serwatki odzyskiwanej do użytku w produktach przeznaczonych do spożycia przez ludzi podzielona przez łączną ilość suchej masy odzyskanej z serwatki | Na poziomie zakładu produkcyjnego | Odpady Emisje | Serwatkę odzyskuje się i poddaje późniejszej obróbce w celu uzyskania innych produktów przeznaczonych do spożycia przez ludzi w oparciu o popyt rynkowy. Nadwyżki serwatki wykorzystywane są jako pasza lub w celu fermentacji beztlenowej. | Najlepsza praktyka zarządzania środowiskowego 3.8.1 |
PRZEDSIĘBIORSTWA ZAJMUJĄCE SIĘ PRODUKCJĄ PIECZYWA ORAZ WYROBÓW CIASTKARSKICH I CIASTEK (KODY NACE 10.71 I 10.72) | |||||||
Udział punktów sprzedaży w istniejących systemach odbioru chleba | % | Przedsiębiorstwa zajmujące się produkcją pieczywa | Liczba punktów sprzedaży (sklepy sprzedające chleb wytwarzany przez piekarnię) uczestniczących w systemach odbioru chleba podzielona przez całkowitą liczbę punktów sprzedaży sprzedających chleb wytwarzany przez piekarnię | Przedsiębiorstwo | Odpady | 100 % punktów sprzedaży chleba wyprodukowanego przez daną piekarnię bierze udział w odpowiednim systemie odbioru niesprzedanego chleba. | Najlepsza praktyka zarządzania środowiskowego 3.9.1 |
Zużycie energii w procesie pieczenia |
kWh/t wypieku kWh/t zużytej mąki kWh/m2 obszaru powierzchni do pieczenia (powierzchnia pieca) |
Przedsiębiorstwa zajmujące się produkcją pieczywa, wyrobów ciastkarskich i ciastek | Zużycie energii (np. elektrycznej) podczas pieczenia podzielone przez ilość produktów na wyjściu, nakład składników lub przez obszar powierzchni do pieczenia | Na poziomie zakładu produkcyjnego | Efektywność energetyczna | - | Najlepsza praktyka zarządzania środowiskowego 3.9.2 |
PRZEDSIĘBIORSTWA ZAJMUJĄCE SIĘ PRODUKCJĄ WINA (KOD NACE 11.02) | |||||||
Całkowite zużycie wody wykorzystywanej w wytwórni win | L wody/L wyprodukowanego wina | Przedsiębiorstwa zajmujące się produkcją wina | Całkowite zużycie wody wykorzystywanej w danym okresie (np. rocznie, miesięcznie, w okresie zbiorów) mierzone w litrach dzieli się przez ilość wyprodukowanego wina (L). Zużyta woda może być również mierzona na poziomie procesu. | Na poziomie zakładu produkcyjnego | Woda | - | Najlepsza praktyka zarządzania środowiskowego 3.10.1 |
Odpady organiczne wytwarzane w wytwórni wina |
kg/L wyprodukowanego wina |
Przedsiębiorstwa zajmujące się produkcją wina | Ilość odpadów organicznych wytworzonych w wytwórni wina w danym okresie (np. rocznie, miesięcznie, w okresie zbiorów) mierzoną w kg dzieli się przez ilość wyprodukowanego wina (L) | Na poziomie zakładu produkcyjnego | Odpady | - | Najlepsza praktyka zarządzania środowiskowego 3.10.1 |
Energia wykorzystywana w wytwórni wina |
kWh (energia cieplna)/L wyprodukowanego wina kWh (energia elektryczna)/L wyprodukowanego wina |
Przedsiębiorstwa zajmujące się produkcją wina | Ilość energii (cieplnej i elektrycznej) w kWh zużytej w wytwórni wina w danym okresie (np. rocznie, miesięcznie, w okresie zbiorów) dzieli się przez ilość wyprodukowanego wina (L) | Na poziomie zakładu produkcyjnego | Efektywność energetyczna | - | Najlepsza praktyka zarządzania środowiskowego 3.10.1 |
500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia
Robert Horbaczewski 20.01.20251 stycznia 2025 r. weszły w życie liczne zmiany podatkowe, m.in. nowe definicje budynku i budowli w podatku od nieruchomości, JPK CIT, globalny podatek wyrównawczy, PIT kasowy, zwolnienie z VAT dla małych firm w innych krajach UE. Dla przedsiębiorców oznacza to często nowe obowiązki sprawozdawcze i zmiany w systemach finansowo-księgowych. Firmy muszą też co do zasady przeprowadzić weryfikację nieruchomości pod kątem nowych przepisów.
Monika Pogroszewska 02.01.2025W 2025 roku minimalne wynagrodzenie za pracę wzrośnie tylko raz. Obniżeniu ulegnie natomiast minimalna podstawa wymiaru składki zdrowotnej płaconej przez przedsiębiorców. Grozi nam za to podwyżka podatku od nieruchomości. Wzrosną wynagrodzenia nauczycieli, a prawnicy zaczną lepiej zarabiać na urzędówkach. Wchodzą w życie zmiany dotyczące segregacji odpadów i e-doręczeń. To jednak nie koniec zmian, jakie czekają nas w Nowym Roku.
Renata Krupa-Dąbrowska 31.12.20241 stycznia 2025 r. zacznie obowiązywać nowa Polska Klasyfikacja Działalności – PKD 2025. Jej ostateczny kształt poznaliśmy dopiero w tygodniu przedświątecznym, gdy opracowywany od miesięcy projekt został przekazany do podpisu premiera. Chociaż jeszcze przez dwa lata równolegle obowiązywać będzie stara PKD 2007, niektórzy już dziś powinni zainteresować się zmianami.
Tomasz Ciechoński 31.12.2024Dodatek dopełniający do renty socjalnej dla niektórych osób z niepełnosprawnościami, nowa grupa uprawniona do świadczenia wspierającego i koniec przedłużonych orzeczeń o niepełnosprawności w marcu - to tylko niektóre ważniejsze zmiany w prawie, które czekają osoby z niepełnosprawnościami w 2025 roku. Drugą część zmian opublikowaliśmy 31 grudnia.
Beata Dązbłaż 28.12.2024Prezydent Andrzej Duda powiedział w czwartek, że ubolewa, że w sprawie ustawy o Wigilii wolnej od pracy nie przeprowadzono wcześniej konsultacji z prawdziwego zdarzenia. Jak dodał, jego stosunek do ustawy "uległ niejakiemu zawieszeniu". Wyraził ubolewanie nad tym, że pomimo wprowadzenia wolnej Wigilii, trzy niedziele poprzedzające święto mają być dniami pracującymi. Ustawa czeka na podpis prezydenta.
kk/pap 12.12.2024Identyfikator: | Dz.U.UE.L.2017.223.1 |
Rodzaj: | Decyzja |
Tytuł: | Decyzja 2017/1508 w sprawie dokumentu referencyjnego dotyczącego najlepszych praktyk zarządzania środowiskowego, sektorowych wskaźników efektywności środowiskowej oraz kryteriów doskonałości dla sektora produkcji żywności i napojów na podstawie rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1221/2009 w sprawie dobrowolnego udziału organizacji w systemie ekozarządzania i audytu we Wspólnocie (EMAS) |
Data aktu: | 28/08/2017 |
Data ogłoszenia: | 30/08/2017 |
Data wejścia w życie: | 28/11/2017 |