ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2017/53
z dnia 14 grudnia 2016 r.
dotyczące zezwolenia na stosowanie butan-1-olu, heksan-1-olu, oktan-1-olu, nonan-1-olu, dodekan-1-olu, heptan-1-olu, dekan-1-olu, pentan-1-olu, etanolu, aldehydu octowego, propanalu, butanalu, pentanalu, heksanalu, oktanalu, dekanalu, dodekanalu, nonanalu, heptanalu, undekanalu, 1,1-dietoksyetanu, kwasu mrówkowego, kwasu octowego, kwasu propionowego, kwasu walerianowego, kwasu heksanowego, kwasu oktanowego, kwasu dekanowego, kwasu dodekanowego, kwasu oleinowego, kwasu heksadekanowego, kwasu tetradekanowego, kwasu heptanowego, kwasu nonanowego, octanu etylu, octanu propylu, octanu butylu, octanu heksylu, octanu oktylu, octanu nonylu, octanu decylu, octanu dodecylu, octanu heptylu, octanu metylu, maślanu metylu, maślanu butylu, maślanu pentylu, maślanu heksylu, maślanu octylu, dekanianu etylu, heksanianu etylu, heksanianu propylu, heksanianu pentylu, heksanianu heksylu, heksanianu metylu, mrówczanu etylu, dodekanianu etylu, tetradekanianu etylu, nonanianu etylu, oktanianu etylu, propionianu etylu, propionianu metylu, walerianianu etylu, walerianianu butylu, heks-3-enianu etylu, heksadekanianu etylu, trans-2-butenianu etylu, undekanianu etylu, izowalerianianu butylu, izomaślanu heksylu, 2-metylomaślanu metylu, 2-metylomaślanu heksylu, cytrynianu trietylu, izowalerianianu heksylu i 2-metylowalerianianu metylu jako dodatków paszowych dla wszystkich gatunków zwierząt
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
a także mając na uwadze, co następuje:(1) W rozporządzeniu (WE) nr 1831/2003 przewidziano udzielanie zezwoleń na stosowanie dodatków w żywieniu zwierząt oraz określono sposób uzasadniania i procedury przyznawania takich zezwoleń. Artykuł 10 tego rozporządzenia przewiduje ponowną ocenę dodatków dopuszczonych na mocy dyrektywy Rady 70/524/EWG 2 .
(2) Butan-1-ol, heksan-1-ol, oktan-1-ol, nonan-1-ol, dodekan-1-ol, heptan-1-ol, dekan-1-ol, pentan-1-ol, etanol, aldehyd octowy, propanal, butanal, pentanal, heksanal, oktanal, dekanal, dodekanal, nonanal, heptanal, undekanal, 1,1-dietoksyetan, kwas mrówkowy, kwas octowy, kwas propionowy, kwas walerianowy, kwas heksanowy, kwas oktanowy, kwas dekanowy, kwas dodekanowy, kwas oleinowy, kwas heksadekanowy, kwas tetradekanowy, kwas heptanowy, kwas nonanowy, octan etylu, octan propylu, octan butylu, octan heksylu, octan oktylu, octan nonylu, octan decylu, octan dodecylu, octan heptylu, octan metylu, maślan metylu, maślan butylu, maślan pentylu, maślan heksylu, maślan octylu, dekanian etylu, heksanian etylu, heksanian propylu, heksanian pentylu, heksanian heksylu, heksanian metylu, mrówczan etylu, dodekanian etylu, tetradekanian etylu, nonanian etylu, oktanian etylu, propionian etylu, propionian metylu, walerianian etylu, walerianian butylu, heks-3-enian etylu, heksadekanian etylu, trans-2-butenian etylu, undekanian etylu, izowalerianian butylu, izomaślan heksylu, 2-metylomaślan metylu, 2-metylomaślan heksylu, cytrynian trietylu, izowalerianian heksylu i 2-metylowalerianian metylu, zwane dalej "przedmiotowymi substancjami", zostały dopuszczone bez ograniczeń czasowych zgodnie z dyrektywą 70/524/EWG jako dodatki paszowe dla wszystkich gatunków zwierząt. Produkty te zostały następnie wpisane do rejestru dodatków paszowych jako istniejące produkty zgodnie z art. 10 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003.
(3) Zgodnie z art. 10 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 w związku z jego art. 7 złożony został wniosek o ponowną ocenę przedmiotowych substancji jako dodatków paszowych dla wszystkich gatunków zwierząt. Wnioskodawca wystąpił o zaklasyfikowanie tych dodatków w kategorii "dodatki sensoryczne". Do wniosku dołączone zostały dane szczegółowe oraz dokumenty wymagane na mocy art. 7 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003.
(4) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") w opinii z dnia 12 marca 2013 r. 3 stwierdził, że w proponowanych warunkach stosowania w paszy przedmiotowe substancje nie mają niekorzystnego wpływu na zdrowie zwierząt i ludzi ani na środowisko. Urząd stwierdził ponadto, że substancje te są dozwolone jako środki aromatyzujące w żywności, w przypadku których wykazano skuteczność, ponieważ funkcje dodatku stosowanego w paszach i opisane dla żywności są do siebie podobne.
(5) Urząd stwierdził, że jeśli zastosowane zostaną odpowiednie środki ochronne, nie ma powodu do obaw w kwestii bezpieczeństwa użytkowników. Zdaniem Urzędu nie ma potrzeby wprowadzania szczegółowych wymogów dotyczących monitorowania po wprowadzeniu do obrotu. Urząd poddał również weryfikacji sprawozdanie dotyczące metody analizy dodatków paszowych w paszy, przedłożone przez laboratorium referencyjne ustanowione rozporządzeniem (WE) nr 1831/2003.
(6) Ocena przedmiotowych substancji dowodzi, że warunki udzielenia zezwolenia przewidziane w art. 5 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 są spełnione. W związku z tym należy zezwolić na stosowanie tych substancji, jak określono w załączniku do niniejszego rozporządzenia. Należy określić maksymalną zalecaną zawartość tych substancji. Substancje te mogą być stosowane w mieszankach paszowych podawanych następnie z wodą.
(7) Ponieważ względy bezpieczeństwa nie wymagają natychmiastowego zastosowania zmian w warunkach zezwolenia dla przedmiotowych substancji, należy przewidzieć okres przejściowy, aby umożliwić zainteresowanym stronom przygotowanie się do spełnienia nowych wymogów wynikających z zezwolenia.
(8) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.Sporządzono w Brukseli dnia 14 grudnia 2016 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Jean-Claude JUNCKER |
|
Przewodniczący |