Decyzja wykonawcza 2016/170 zatwierdzająca metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Finlandii

DECYZJA WYKONAWCZA KOMISJI (UE) 2016/170
z dnia 5 lutego 2016 r.
zatwierdzająca metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Finlandii

(notyfikowana jako dokument nr C(2016) 658)

(Jedynie teksty w językach fińskim i szwedzkim są autentyczne)

(Dz.U.UE L z dnia 9 lutego 2016 r.)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiające wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylające rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 1 , w szczególności jego art. 20 lit. p),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W sekcji B.IV pkt 1 załącznika IV do rozporządzenia (UE) nr 1308/2013 przewiduje się, że klasyfikacja tusz wieprzowych ma być dokonywana poprzez ocenianie zawartości chudego mięsa za pomocą metod klasyfikowania zatwierdzonych przez Komisję, a zatwierdzać można jedynie statystycznie udowodnione metody szacowania oparte na pomiarach fizycznych jednej lub kilku części anatomicznych tuszy wieprzowej. Zatwierdzenie metod klasyfikacji powinno zależeć od zgodności z maksymalną tolerancją błędu statystycznego przy dokonywaniu oceny. Tolerancję tę określono w art. 23 ust. 3 rozporządzenia Komisji (WE) nr 1249/2008 2 .

(2) Decyzją Komisji 96/550/WE 3 w Finlandii zatwierdzono stosowanie trzech metod klasyfikacji tusz wieprzowych.

(3) Finlandia zwróciła się do Komisji o zgodę na zastąpienie wzoru wykorzystywanego do oceny zawartości chudego mięsa w metodzie "Hennessy Grading Probe 4 (HGP4)" oraz o zatwierdzenie jednej nowej metody "AutoFOM III", która ma zastąpić metodę "Autofom" stosowaną obecnie do klasyfikacji tusz wieprzowych na jej terytorium. Finlandia przedstawiła w protokole przewidzianym w art. 23 ust. 4 rozporządzenia (WE) nr 1249/2008 szczegółowy opis próbnego rozbioru, podając podstawy, na których oparto nowy wzór, wyniki próbnego rozbioru oraz równania stosowane do szacowania procentowej zawartości chudego mięsa. Finlandia zwróciła się również do Komisji o nieuwzględnianie metody "Intrascope/Optical probe" w niniejszej decyzji, jako że metoda ta nie jest już stosowana.

(4) Analiza wniosku wykazała, że warunki zatwierdzenia nowego wzoru i nowej metod klasyfikacji zostały spełnione. Należy zatem zezwolić na stosowanie wzoru i metod klasyfikacji w Finlandii.

(5) Nie należy zezwalać na zmiany urządzeń lub metod klasyfikacji, chyba że zostaną one wyraźnie zatwierdzone decyzją wykonawczą Komisji.

(6) Ze względu na przejrzystość i pewność prawa należy przyjąć nową decyzję. Należy zatem uchylić decyzję 96/550/WE.

(7) W związku z technicznymi okolicznościami wdrażania nowych metod i nowego wzoru metody klasyfikacji tusz wieprzowych zatwierdzone na podstawie niniejszej decyzji powinny obowiązywać od dnia 1 lutego 2016 r.

(8) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Komitetu ds. Wspólnej Organizacji Rynków Rolnych,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł  1

Na podstawie sekcji B.IV pkt 1 załącznika IV do rozporządzenia (UE) nr 1308/2013 niniejszym zatwierdza się stosowanie następujących metod klasyfikacji tusz wieprzowych w Finlandii:

a)
przyrząd "Hennessy Grading Probe 4 (HGP4)" oraz związane z nim metody oceny, których szczegółowy opis podano w części I załącznika;
b)
przyrząd "AutoFOM III" oraz związane z nim metody oceny, których szczegółowy opis podano w części II załącznika.
Artykuł  2

Nie zezwala się na zmiany zatwierdzonych przyrządów lub metod klasyfikacji, chyba że zmiany te zostaną wyraźnie zatwierdzone decyzją Komisji.

Artykuł  3

Decyzja 96/550/WE traci moc.

Artykuł  4

Niniejszą decyzję stosuje się od dnia 1 lutego 2016 r.

Artykuł  5

Niniejsza decyzja skierowana jest do Republiki Finlandii.

Sporządzono w Brukseli dnia 5 lutego 2016 r.

W imieniu Komisji

Phil HOGAN

Członek Komisji

ZAŁĄCZNIK

METODY KLASYFIKACJI TUSZ WIEPRZOWYCH W FINLANDII

CZĘŚĆ  I

Hennessy Grading Probe 4 (HGP4)

1. Zasady określone w niniejszej części stosuje się w przypadku, gdy klasyfikacji tusz wieprzowych dokonuje się za pomocą przyrządu o nazwie "Hennessy Grading Probe 4" (HGP4).

2. Przyrząd "Hennessy Grading Probe" jest wyposażony w sondę o średnicy 5,95 milimetrów wraz z przylegającym ostrzem o średnicy 6,3 mm, zawierającą fotodiodę (Siemens LED typu LYU 260-EO i fotodetektor typu 58 MR) oraz posiadającą odległość operacyjną między 0 a 120 mm.

3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

Y = 67,091 - 0,566 × S1 - 0,381 × S2 + 0,078 × M

gdzie:

S1: grubość słoniny (włącznie ze skórą) w mm, zmierzona 8 centymetrów od linii środkowej tuszy za ostatnim żebrem (między 14. żebrem a pierwszym kręgiem lędźwiowym),

S2: grubość słoniny (włącznie ze skórą) w milimetrach, zmierzona 6 centymetrów od linii środkowej tuszy pomiędzy trzecim a czwartym żebrem,

M: grubość mięśnia w milimetrach, zmierzona 6 cm od linii środkowej tuszy pomiędzy trzecim i czwartym żebrem.

4. Powyższy wzór dotyczy tusz o masie od 50 do 120 kilogramów.

CZĘŚĆ  II

AutoFOM III

1. Zasady przewidziane w niniejszej części stosuje się w przypadku, gdy klasyfikacja tusz wieprzowych prowadzona jest przy pomocy przyrządu znanego pod nazwą "AutoFOM III" (w pełni zautomatyzowana klasyfikacja tusz).

2. Przyrząd jest wyposażony w 16 przetworników osadzonych w szeregu ze stali nierdzewnej. Pomiary stosowane w modelach powinny wskazywać wielkość całościową i właściwości uzyskane z dwóch wybranych przekrojów poprzecznych. Dwa wybrane przekroje poprzeczne znajdują się w miejscu, gdzie warstwa tłuszczu w schabie jest minimalna, i na przecięciu schabu z szynką. Przyrząd przesyła fale dźwiękowe poprzez tkanki. Echo emitowane przez kości, mięśnie i tłuszcz przekształca się w obraz wnętrza. Na podstawie tego obrazu powstaje obraz cyfrowy i wykonywana jest analiza danych.

3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

Y = 63,2758 + 0,081174 × R2P1 - 1,11488 × R2P5 - 0,89933 × R2P10 + 0,057066 × R3P3 + 0,097869 × R3P5

gdzie:

R2P1: średnia grubość skóry,

R2P5: skóra w wybranym miejscu P2 w milimetrach,

R2P10: minimalna grubość tłuszczu w przekroju poprzecznym w milimetrach,

R3P3: grubość warstwy mięsa w wybranym punkcie o minimalnej zawartości tłuszczu w milimetrach,

R3P5: maksymalna grubość warstwy mięsa mierzona w milimetrach.

4. Powyższy wzór dotyczy tusz o masie od 50 do 120 kilogramów.

1 Dz.U. L 347 z 20.12.2013, s. 671.
2 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1249/2008 z dnia 10 grudnia 2008 r. ustanawiające szczegółowe zasady wdrożenia wspólnotowych skal klasyfikacji tusz wołowych, wieprzowych i baranich oraz raportowania ich cen (Dz.U. L 337 z 16.12.2008, s. 3).
3 Decyzja Komisji 96/550/WE z dnia 5 września 1996 r. zatwierdzająca metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Finlandii (Dz.U. L 236 z 18.9.1996, s. 47).

Zmiany w prawie

Rząd zostawił przedsiębiorców na lodzie

Podczas ostatniego posiedzenia Sejmu, ku zaskoczeniu zarówno przedsiębiorców, jak i części posłów koalicji rządzącej, Lewica w ostatniej chwili „dorzuciła” do ustawy o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom poprawki zaostrzające kary za naruszanie przepisów prawa pracy - m.in. umożliwiające orzeczenie kary ograniczenia wolności. Jednocześnie zignorowano postulaty organizacji pracodawców, mimo wcześniejszych zapewnień rządu o ich poparciu.

Grażyna J. Leśniak 27.02.2025
Wyższe kary dla pracodawców - sejmowa wrzutka na ostatniej prostej

Już nie 30 tys. zł, a 50 tys. zł ma grozić maksymalnie pracodawcy, który zawrze umowę cywilnoprawną, choć powinien - umowę o pracę. Podobnie temu, który nie wypłaca w terminie wynagrodzenia za pracę lub innego świadczenia przysługującego pracownikowi albo uprawnionemu do tego świadczenia członkowi jego rodziny. A jeśli nie wypłaca przez okres co najmniej 3 miesięcy, to kara ma wynieść nawet 60 tys. złotych - zdecydował Sejm, przyjmując poprawkę Lewicy, zmieniającą Kodeks pracy w... ustawie dotyczącej cudzoziemców.

Grażyna J. Leśniak 25.02.2025
Jaka wysokość diety dla członków komisji wyborczych w wyborach Prezydenta

500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia

Robert Horbaczewski 20.01.2025
Zmiany w podatkach 2025 - przybędzie obowiązków sprawozdawczych

1 stycznia 2025 r. weszły w życie liczne zmiany podatkowe, m.in. nowe definicje budynku i budowli w podatku od nieruchomości, JPK CIT, globalny podatek wyrównawczy, PIT kasowy, zwolnienie z VAT dla małych firm w innych krajach UE. Dla przedsiębiorców oznacza to często nowe obowiązki sprawozdawcze i zmiany w systemach finansowo-księgowych. Firmy muszą też co do zasady przeprowadzić weryfikację nieruchomości pod kątem nowych przepisów.

Monika Pogroszewska 02.01.2025
Nowy Rok - jakie zmiany czekają nas w prawie

W 2025 roku minimalne wynagrodzenie za pracę wzrośnie tylko raz. Obniżeniu ulegnie natomiast minimalna podstawa wymiaru składki zdrowotnej płaconej przez przedsiębiorców. Grozi nam za to podwyżka podatku od nieruchomości. Wzrosną wynagrodzenia nauczycieli, a prawnicy zaczną lepiej zarabiać na urzędówkach. Wchodzą w życie zmiany dotyczące segregacji odpadów i e-doręczeń. To jednak nie koniec zmian, jakie czekają nas w Nowym Roku.

Renata Krupa-Dąbrowska 31.12.2024
Zmiana kodów na PKD 2025 rodzi praktyczne pytania

1 stycznia 2025 r. zacznie obowiązywać nowa Polska Klasyfikacja Działalności – PKD 2025. Jej ostateczny kształt poznaliśmy dopiero w tygodniu przedświątecznym, gdy opracowywany od miesięcy projekt został przekazany do podpisu premiera. Chociaż jeszcze przez dwa lata równolegle obowiązywać będzie stara PKD 2007, niektórzy już dziś powinni zainteresować się zmianami.

Tomasz Ciechoński 31.12.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2016.32.163

Rodzaj: Decyzja
Tytuł: Decyzja wykonawcza 2016/170 zatwierdzająca metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Finlandii
Data aktu: 05/02/2016
Data ogłoszenia: 09/02/2016