a także mając na uwadze, co następuje:(1) Zgodnie z art. 31 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 2003/2003 złożono wnioski w sprawie włączenia pewnej liczby nawozów do załącznika I do tego rozporządzenia.
(2) Kwas [S,S]-etylenodiaminodibursztynowy (zwany dalej "kwasem [S, S]-EDDS") jest organicznym czynnikiem chelatującym dla mikroskładników pokarmowych. Żelazo schelatowane przez kwas [S,S]-EDDS jest stosowane do uzupełniania niedoborów żelaza i zwalczania chlorozy żelazowej u roślin ozdobnych lub dekoracyjnej darniny na trawniki. Kwas ten szybko się rozkłada, co wiąże się z minimalnym ryzykiem wymywania go z górnych warstw gleby do wód gruntowych, i ulega całkowitej mineralizacji, nie wykazując toksyczności dla organizmów wodnych i ssaków.
(3) Kwas heptaglukonowy (zwany dalej "kwasem HGA") jest organicznym czynnikiem kompleksującym w nawozach zawierających mikroskładniki pokarmowe. Kwas HGA jest skuteczny, biodegradowalny, wykazuje dobrą stabilność w szerokim zakresie wartości pH oraz wysoką rozpuszczalność w wodzie. Stosowanie kwasu HGA było dozwolone przez wiele lat w Hiszpanii i w tym czasie nie odnotowano żadnych szkód dla środowiska ani dla zdrowia ludzkiego.
(4) Producenci kwasów [S,S]-EDDS i HGA złożyli wnioski do Komisji, za pośrednictwem władz Niemiec i Hiszpanii, w celu włączenia tych substancji do wykazu zatwierdzonych organicznych czynników chelatujących i kompleksujących w załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 2003/2003 w celu udostępnienia kwasów [S,S]-EDDS i HGA rolnikom w całej Unii. Kwasy [S,S]-EDDS i HGA, jak określono w załączniku I do niniejszego rozporządzenia, spełniają wymogi określone w art. 14 rozporządzenia (WE) nr 2003/2003. Należy zatem je dodać do wykazu zatwierdzonych organicznych czynników chelatujących i kompleksujących w załączniku I do tego rozporządzenia.
(5) Są już dostępne metody analityczne oznaczania kwasów [S,S]-EDDS i HGA, zatem te metody należy dodać do załącznika IV do rozporządzenia (WE) nr 2003/2003, w celu ułatwienia kontroli, jakie państwa członkowskie przeprowadzają zgodnie z art. 29 tego rozporządzenia. Podtytuł 11 opisujący metody powinien odzwierciedlać fakt, że kwas HGA jest czynnikiem kompleksującym.
(6) Rozporządzeniem Komisji (UE) nr 1257/2014 2 wprowadzono do załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 2003/2003 mieszaninę reakcyjną triamidu kwasu N-(n-butylo)tiofosforowego (zwanego dalej "NBPT") i triamidu kwasu N-(n-propylo)tiofosforowego (zwanego dalej "NPPT"). Niedawne badania wykazały, że nie można oczekiwać znaczących różnic w zakresie zmniejszenia emisji amoniaku pochodzącego ze stosowania albo mieszaniny reakcyjnej albo mieszaniny zwykłej tych dwóch substancji. Wpis ten powinien zatem zostać zmieniony w celu umożliwienia producentom tej mieszaniny wyboru jednego z tych procesów produkcyjnych.
(7) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 2003/2003.
(8) W celu zapewnienia, aby metoda analityczna odnosząca się do kwasu [S,S]-EDDS, która jest obecnie w trakcie zatwierdzania, została opublikowana przez Europejski Komitet Normalizacyjny, należy przewidzieć rozsądny termin umożliwiający włączenie kwasu [S,S]-EDDS do załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 2003/2003 i nowej metody analitycznej dla tego rodzaju nawozu do załącznika IV do tego rozporządzenia.
(9) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią komitetu ustanowionego zgodnie z art. 32 rozporządzenia (WE) nr 2003/2003,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.Sporządzono w Brukseli dnia 8 września 2016 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Jean-Claude JUNCKER |
|
Przewodniczący |