KOMISJA EUROPEJSKA,uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1334/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie środków aromatyzujących i niektórych składników żywności o właściwościach aromatyzujących do użycia w oraz na środkach spożywczych oraz zmieniające rozporządzenie Rady (EWG) nr 1601/91, rozporządzenia (WE) nr 2232/96 oraz (WE) nr 110/2008 oraz dyrektywę 2000/13/WE 1 , w szczególności jego art. 11 ust. 3,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. ustanawiające jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących 2 , w szczególności jego art. 7 ust. 5,
a także mając na uwadze, co następuje:(1) W załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 1334/2008 ustanowiono unijny wykaz środków aromatyzujących i materiałów źródłowych zatwierdzonych do użycia w i na środkach spożywczych oraz określono warunki ich stosowania.
(2) Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) nr 872/2012 3 przyjęto wykaz substancji aromatycznych i włączono ten wykaz do części A załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 1334/2008.
(3) Wykaz ten może być aktualizowany zgodnie z jednolitą procedurą, o której mowa w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008, z inicjatywy Komisji albo na wniosek złożony przez państwo członkowskie lub zainteresowaną stronę.
(4) Unijny wykaz środków aromatyzujących i materiałów źródłowych zawiera szereg substancji, w odniesieniu do których Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") zażądał przedstawienia dodatkowych danych naukowych potrzebnych do ukończenia oceny przed upływem określonych terminów ustanowionych w części A załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 1334/2008.
(5) W przypadku pięciu następujących substancji objętych oceną grupy środków aromatyzujących FGE 208rev.1: p-menta-1,8-dien-7-olu (nr FL 02.060), mirtenolu (nr FL 02.091), mirtenalu (nr FL 05.106), octanu p-menta-1,8-dien-7-ylu (nr FL 09.278) i octanu mirtenylu (nr FL 09.302), w unijnym wykazie ustanowiono termin 31 grudnia 2012 r. na przedłożenie żądanych dodatkowych danych naukowych. Dane takie przedstawił wnioskodawca.
(6) Ta grupa chemiczna obejmuje także substancję p-menta-1,8-dien-7-al (nr FL 05.117), która posłużyła za substancję reprezentatywną dla grupy oraz dla której przedłożono dane dotyczące toksyczności.
(7) Urząd ocenił przedłożone dane i w swej opinii naukowej z dnia 24 czerwca 2015 r. 4 stwierdził, że substancja p-menta-1,8-dien-7-al (nr FL 05.117) jest genotoksyczna in vivo, a zatem stosowanie jej jako substancji aromatycznej budzi obawy dotyczące bezpieczeństwa. Substancja ta została już usunięta z unijnego wykazu rozporządzeniem Komisji (UE) 2015/1760 5 .
(8) Urząd uznał również we wspomnianej opinii, że ponieważ p-menta-1,8-dien-7-al (nr FL 05.117) jest substancją reprezentatywną dla grupy, istnieją potencjalne obawy dotyczące bezpieczeństwa odnoszące się do innych substancji należących do tej grupy.
(9) W celu przeprowadzenia dodatkowej oceny bezpieczeństwa wspomnianych pięciu substancji oficjalnie wezwano zainteresowane strony popierające wniosek do dostarczenia dodatkowych badań toksyczności do dnia 30 kwietnia 2016 r., aby umożliwić EFSA sfinalizowanie oceny.
(10) Zainteresowane strony popierające wniosek przedłożyły żądane nowe badania przed dniem 30 kwietnia 2016 r.
(11) Należy również - w oczekiwaniu na przeprowadzenie przez EFSA oceny nowych danych naukowych, ostateczną pełną ocenę wspomnianych substancji zgodnie z procedurą panelu CEF EFSA (w razie potrzeby) oraz zakończenie dalszego procesu regulacyjnego - zmienić warunki stosowania tychże pięciu substancji, aby lepiej odzwierciedlić obecne faktyczne zastosowania tych substancji.
(12) Ze względu na kwestie techniczne należy ustanowić okresy przejściowe obejmujące żywność, do której dodano którąkolwiek z pięciu substancji aromatycznych, która to żywność została wprowadzona do obrotu lub wysłana z państw trzecich do Unii przed wejściem w życie niniejszego rozporządzenia.
(13) Należy zatem odpowiednio zmienić część A załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 1334/2008.
(14) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.Sporządzono w Brukseli dnia 28 lipca 2016 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Jean-Claude JUNCKER |
|
Przewodniczący |