KOMISJA EUROPEJSKA,uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności 1 , w szczególności jego art. 53 ust. 1,
a także mając na uwadze, co następuje:(1) Rozporządzeniem (WE) nr 178/2002 ustanowiono ogólne zasady dotyczące żywności, a w szczególności bezpieczeństwa żywności, na poziomie unijnym i krajowym. W rozporządzeniu tym przewidziano podjęcie przez Komisję środków nadzwyczajnych w przypadku, gdy istnieją dowody na to, że żywność przywożona z państwa trzeciego może stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia ludzi.
(2) Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2015/943 2 zakazuje przywozu suszonej fasoli z Nigerii, którą zgłasza się w ramach kodu CN 0713 39 00, ze względu na wysoką liczbę przypadków zanieczyszczenia niedozwoloną substancją czynną dichlorfos na poziomie znacznie przekraczającym ostrą dawkę referencyjną wstępnie ustanowioną przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. W oczekiwaniu na wprowadzenie przez Nigerię właściwych środków zarządzania ryzykiem zakaz ten stosuje się do dnia 30 czerwca 2016 r.
(3) Po wprowadzeniu zakazu przywozu, do systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach wpłynęły powiadomienia dotyczące suszonej fasoli z Nigerii, którą zgłasza się w ramach kodów CN 0713 35 00 i 0713 90 00, z powodu zanieczyszczenia dichlorfosem. Dlatego zakres obowiązującego zakazu należy rozszerzyć na te dwa dodatkowe kody.
(4) Dalsza obecność dichlorfosu w suszonej fasoli przywożonej z Nigerii i etap wdrażania przez Nigerię planu działania w zakresie integrowanej ochrony roślin i najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów nie pozwalają stwierdzić, że zgodność z wymogami prawa żywnościowego w zakresie pozostałości pestycydów może zostać osiągnięta w perspektywie krótkookresowej.
(5) Okres obowiązywania zakazu przywozu należy zatem przedłużyć o dodatkowy okres trzech lat, aby umożliwić Nigerii wprowadzenie właściwych środków zarządzania ryzykiem i zapewnić wymagane gwarancje.
(6) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.Sporządzono w Brukseli dnia 1 czerwca 2016 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Jean-Claude JUNCKER |
|
Przewodniczący |