KOMISJA EUROPEJSKA,uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności 1 , w szczególności jego art. 10 ust. 3,
a także mając na uwadze, co następuje:(1) W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 ustanowiono unijny wykaz dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w żywności oraz warunki ich stosowania.
(2) Unijny wykaz dodatków do żywności może zostać zaktualizowany z inicjatywy Komisji lub na wniosek zgodnie z jednolitą procedurą, o której mowa w art. 3 ust. 1 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 2 .
(3) W dniu 14 lipca 2015 r. złożono wniosek o rozszerzenie stosowania propionianu wapnia (E 282) jako substancji konserwującej w celu przedłużenia okresu trwałości placków tortilla. Wniosek ten udostępniono państwom członkowskim zgodnie z art. 4 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008.
(4) Stosowanie kwasu propionowego - propionianów jest potrzebne do wydłużenia okresu trwałości placków tortilla, jako że produkt ten bardzo szybko ulega zepsuciu ze względu na dużą zawartość wilgoci i na swój skład, który jest podatny na rozwój mikroorganizmów.
(5) Kwas propionowy - propioniany są szeroko stosowane w celu zapobieżenia wzrostowi pleśni w wyrośniętych wyrobach piekarskich; powodem tego jest ich minimalny wpływ na drożdże oraz zapach lub smak produktu końcowego.
(6) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") stwierdził w swojej opinii na temat ponownej oceny kwasu propionowego (E 280), propionianu sodu (E 281), propionianu wapnia (E 282) i propionianu potasu (E 283) jako dodatków do żywności 3 , że maksymalne stężenia tych substancji nie budzą obaw co do bezpieczeństwa przy obecnie dopuszczonych zastosowaniach i poziomach stosowania jako dodatki do żywności. Dopuszczenie stosowania propionianów w plackach tortilla stanowi rozszerzenie zastosowania niepowodujące powstania dodatkowych obaw w odniesieniu do oceny narażenia dokonanej przez Urząd, obejmującej kategorię żywności 07.1 "Chleb i bułki".
(7) Zgodnie z art. 3 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008 Komisja powinna zasięgnąć opinii Urzędu w celu uaktualnienia unijnego wykazu dodatków do żywności określonego w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008, z wyjątkiem przypadków gdy taka aktualizacja nie ma wpływu na zdrowie człowieka. Ponieważ rozszerzenie stosowania kwasu propionowego - propionianów (E 280-283) jako substancji konserwujących w plackach tortilla stanowi aktualizację tego wykazu niemającą wpływu na zdrowie człowieka, zasięgnięcie opinii Urzędu nie jest konieczne.
(8) Należy zatem odpowiednio zmienić załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.
(9) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.Sporządzono w Brukseli dnia 2 maja 2016 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Jean-Claude JUNCKER |
|
Przewodniczący |