a także mając na uwadze, co następuje:(1) W rozporządzeniu (WE) nr 183/2005 ustanowiono ogólne zasady dotyczące higieny pasz oraz warunki i ustalenia, aby zapewnić przestrzeganie warunków przetwarzania, co umożliwi minimalizowanie i kontrolę potencjalnych zagrożeń. Określono w nim również, że zakłady przedsiębiorstw paszowych wpisywane są do rejestru właściwego organu lub są przezeń zatwierdzane. Ponadto podmioty działające na rynku pasz na dalszym etapie łańcucha paszowego zobowiązane są do zaopatrywania się w pasze wyłącznie w zarejestrowanych lub zatwierdzonych zakładach.
(2) W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 183/2005 określono wymagania dotyczące przedsiębiorstw paszowych na poziomach innych niż pierwotna produkcja paszy. W szczególności w załączniku tym określono, że wymogi dotyczące badań na obecność dioksyn powinny zostać poddane przeglądowi do dnia 16 marca 2014 r.
(3) Należy zmienić definicję produktów uzyskanych z olejów roślinnych określoną w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 183/2005, aby uściślić, że nie obejmuje ona produktów uzyskanych z oleju rafinowanego i dodatków paszowych dopuszczonych zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady 2 .
(4) Należy również zmienić definicję mieszania tłuszczów określoną w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 183/2005, aby uściślić różnicę między mieszaniem tłuszczów a samym przechowywaniem kolejnych partii tłuszczów i olejów bez ich mieszania. Ponadto należy wyjaśnić, kiedy tłuszcze mieszane uznaje się za mieszankę paszową, a kiedy za materiały paszowe.
(5) Jako że produkty w oczywisty sposób zanieczyszczone dioksynami powinny być wykrywane w momencie ich wprowadzania do łańcucha paszowego, należy doprecyzować, że wymagania dotyczące monitorowania poziomu dioksyn określone w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 183/2005 mają zastosowanie do wszystkich podmiotów działających na rynku pasz wprowadzających paszę do obrotu, w tym również importerów.
(6) Aby zapewnić możliwość śledzenia drogi produktów i dostępność odpowiednich informacji na temat paszy, należy podkreślić kwestię zgodności z wymaganiami dotyczącymi etykietowania określonymi w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 767/2009 3 i w szczególności z wymaganiami dotyczącymi nazw, specyfikacji i liczb określonymi w rozporządzeniu Komisji (UE) nr 68/2013 4 .
(7) Reprezentatywna analiza dużych ilości produktu powinna być przeprowadzana na reprezentatywnej próbie. Dlatego próbki pierwotne tworzące próbkę zbiorczą należy pobierać w regularnych odstępach, np. co najmniej jedną próbkę pierwotną na 50 ton, co jest zgodne z przepisami dotyczącymi pobierania próbek przewidzianymi w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 152/2009 5 .
(8) Wyniki badań na obecność dioksyn ustanowionych rozporządzeniem (WE) nr 183/2005, sprawozdania z audytów 6 Biura ds. Żywności i Weterynarii Komisji Europejskiej oraz fakt, iż w ramach systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach nie zgłoszono żadnej niezgodnej z przepisami próbki produktów uzyskanych z olejów roślinnych z wyjątkiem destylatów kwasów tłuszczowych pochodzących z rafinowania metodami fizycznymi i dezodoryzowanych destylatów 7 , dowodzą, że produkty te nie są obarczone dużym ryzykiem zanieczyszczenia dioksynami. W związku z tym należy złagodzić wymagania określone w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 183/2005, zgodnie z którymi badania na obecność dioksyn powinny dotyczyć 100 % partii produktu.
(9) W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 183/2005 należy przewidzieć specjalny przepis w celu wyjaśnienia, na kim spoczywa odpowiedzialność za przeprowadzenie badań na obecność dioksyn w przywożonych produktach. Dzięki temu przywożone produkty będą równie bezpieczne jak produkty wytworzone w Unii.
(10) W systemie ustanowionym w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 183/2005 w celu udowodnienia, za pośrednictwem certyfikatu, że przeprowadzono obowiązkową analizę danej partii, należy wprowadzić zmiany, dodając wymagania dotyczące zadań różnych podmiotów działających na rynku pasz, aby doprecyzować zakres obowiązków różnych podmiotów w łańcuchu paszowym.
(11) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.Sporządzono w Brukseli dnia 22 października 2015 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Jean-Claude JUNCKER |
|
Przewodniczący |