uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 183/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 12 stycznia 2005 r. ustanawiające wymagania dotyczące higieny pasz 1 , w szczególności jego art. 27,
(1) W rozporządzeniu (WE) nr 183/2005 ustanowiono ogólne zasady dotyczące higieny pasz oraz warunki i ustalenia, aby zapewnić przestrzeganie warunków przetwarzania, co umożliwi minimalizowanie i kontrolę potencjalnych zagrożeń. Określono w nim również, że zakłady przedsiębiorstw paszowych wpisywane są do rejestru właściwego organu lub są przezeń zatwierdzane. Ponadto podmioty działające na rynku pasz na dalszym etapie łańcucha paszowego zobowiązane są do zaopatrywania się w pasze wyłącznie w zarejestrowanych lub zatwierdzonych zakładach.
(2) W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 183/2005 określono wymagania dotyczące przedsiębiorstw paszowych na poziomach innych niż pierwotna produkcja paszy. W szczególności w załączniku tym określono, że wymogi dotyczące badań na obecność dioksyn powinny zostać poddane przeglądowi do dnia 16 marca 2014 r.
(3) Należy zmienić definicję produktów uzyskanych z olejów roślinnych określoną w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 183/2005, aby uściślić, że nie obejmuje ona produktów uzyskanych z oleju rafinowanego i dodatków paszowych dopuszczonych zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady 2 .
(4) Należy również zmienić definicję mieszania tłuszczów określoną w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 183/2005, aby uściślić różnicę między mieszaniem tłuszczów a samym przechowywaniem kolejnych partii tłuszczów i olejów bez ich mieszania. Ponadto należy wyjaśnić, kiedy tłuszcze mieszane uznaje się za mieszankę paszową, a kiedy za materiały paszowe.
(5) Jako że produkty w oczywisty sposób zanieczyszczone dioksynami powinny być wykrywane w momencie ich wprowadzania do łańcucha paszowego, należy doprecyzować, że wymagania dotyczące monitorowania poziomu dioksyn określone w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 183/2005 mają zastosowanie do wszystkich podmiotów działających na rynku pasz wprowadzających paszę do obrotu, w tym również importerów.
(6) Aby zapewnić możliwość śledzenia drogi produktów i dostępność odpowiednich informacji na temat paszy, należy podkreślić kwestię zgodności z wymaganiami dotyczącymi etykietowania określonymi w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 767/2009 3 i w szczególności z wymaganiami dotyczącymi nazw, specyfikacji i liczb określonymi w rozporządzeniu Komisji (UE) nr 68/2013 4 .
(7) Reprezentatywna analiza dużych ilości produktu powinna być przeprowadzana na reprezentatywnej próbie. Dlatego próbki pierwotne tworzące próbkę zbiorczą należy pobierać w regularnych odstępach, np. co najmniej jedną próbkę pierwotną na 50 ton, co jest zgodne z przepisami dotyczącymi pobierania próbek przewidzianymi w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 152/2009 5 .
(8) Wyniki badań na obecność dioksyn ustanowionych rozporządzeniem (WE) nr 183/2005, sprawozdania z audytów 6 Biura ds. Żywności i Weterynarii Komisji Europejskiej oraz fakt, iż w ramach systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach nie zgłoszono żadnej niezgodnej z przepisami próbki produktów uzyskanych z olejów roślinnych z wyjątkiem destylatów kwasów tłuszczowych pochodzących z rafinowania metodami fizycznymi i dezodoryzowanych destylatów 7 , dowodzą, że produkty te nie są obarczone dużym ryzykiem zanieczyszczenia dioksynami. W związku z tym należy złagodzić wymagania określone w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 183/2005, zgodnie z którymi badania na obecność dioksyn powinny dotyczyć 100 % partii produktu.
(9) W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 183/2005 należy przewidzieć specjalny przepis w celu wyjaśnienia, na kim spoczywa odpowiedzialność za przeprowadzenie badań na obecność dioksyn w przywożonych produktach. Dzięki temu przywożone produkty będą równie bezpieczne jak produkty wytworzone w Unii.
(10) W systemie ustanowionym w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 183/2005 w celu udowodnienia, za pośrednictwem certyfikatu, że przeprowadzono obowiązkową analizę danej partii, należy wprowadzić zmiany, dodając wymagania dotyczące zadań różnych podmiotów działających na rynku pasz, aby doprecyzować zakres obowiązków różnych podmiotów w łańcuchu paszowym.
(11) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Sporządzono w Brukseli dnia 22 października 2015 r.
| W imieniu Komisji | |
| Jean-Claude JUNCKER | |
| Przewodniczący |
W tym roku po raz pierwszy wszyscy pracownicy będą cieszyli się Wigilią jako dniem wolnym od pracy. Także w handlu. I choć z dnia wolnego skorzystają także pracodawcy, to akurat w ich przypadku Wigilia będzie dniem, kiedy zaczną obowiązywać przepisy zobowiązujące ich do stosowania w ogłoszeniach o pracę i np. w regulaminach pracy nazw stanowisk neutralnych pod względem płci.
23.12.2025Od 1 stycznia 2026 r. zacznie obowiązywać ustawa wprowadzająca Centralną e-Rejestrację. Zakłada ona, że od przyszłego roku podmioty lecznicze obowiązkowo dołączą do systemu m.in. w zakresie umawiania wizyt u kardiologa oraz badań profilaktycznych. Planowany start rejestracji na wszystkie świadczenia planowany jest na 2029 r. Kolejne świadczenia i możliwości w zakresie zapisywania się do lekarzy specjalistów będą wchodzić w życie stopniowo.
22.12.2025W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.
19.12.2025Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.
19.12.2025Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.
18.12.2025Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.
16.12.2025| Identyfikator: | Dz.U.UE.L.2015.278.5 |
| Rodzaj: | Rozporządzenie |
| Tytuł: | Rozporządzenie 2015/1905 zmieniające załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 183/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do badań na obecność dioksyn w olejach, tłuszczach oraz uzyskanych z nich produktach |
| Data aktu: | 22/10/2015 |
| Data ogłoszenia: | 23/10/2015 |
| Data wejścia w życie: | 23/04/2016, 12/11/2015 |