Rozporządzenie delegowane 2015/1576 zmieniające rozporządzenie (WE) nr 606/2009 w odniesieniu do niektórych praktyk enologicznych i rozporządzenie (WE) nr 436/2009 w odniesieniu do wpisywania tych praktyk do rejestrów prowadzonych w sektorze wina

ROZPORZĄDZENIE DELEGOWANE KOMISJI (UE) 2015/1576
z dnia 6 lipca 2015 r.
zmieniające rozporządzenie (WE) nr 606/2009 w odniesieniu do niektórych praktyk enologicznych i rozporządzenie (WE) nr 436/2009 w odniesieniu do wpisywania tych praktyk do rejestrów prowadzonych w sektorze wina

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiające wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylające rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 1 ,w szczególności jego art. 75 ust. 2 i ust. 3 lit. g) oraz art. 147 ust. 3 lit. e),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Zgodnie z art. 3 rozporządzenia Komisji (WE) nr 606/2009 2 dozwolone praktyki enologiczne są ustalone w załączniku I A do wymienionego rozporządzenia. Międzynarodowa Organizacja ds. Winorośli i Wina (OIV) przyjęła rezolucje zezwalające na trzy nowe praktyki enologiczne. W celu uwzględnienia postępu technicznego i dania unijnym producentom takich samych możliwości jak te, którymi dysponują producenci z państw trzecich, należy zezwolić w Unii na stosowanie tych nowych praktyk enologicznych na warunkach stosowania określonych przez OIV.

(2) Niektóre praktyki enologiczne są szczególnie narażone na ryzyko nadużyć i powinny być zapisywane w rejestrach zgodnie z art. 41 rozporządzenia Komisji (WE) nr 436/2009 3 . Z tego powodu należy zapisywać w rejestrach trzy nowe praktyki enologiczne, a mianowicie obróbkę wina z wykorzystaniem technologii filtracji membranowej w połączeniu z aktywowanym węglem oraz - jako substancje pomocnicze w przetwórstwie - stosowanie kopolimerów poliwinyloimidazolu - poliwinylopyrrolidonu i stosowanie chlorku srebra.

(3) Należy w związku z tym odpowiednio zmienić rozporządzenia (WE) nr 606/2009 i (WE) nr 436/2009,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Zmiana rozporządzenia (WE) nr 606/2009

W załączniku I A do rozporządzenia (WE) nr 606/2009 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Zmiana rozporządzenia (WE) nr 436/2009

W art. 41 ust. 1 akapit pierwszy rozporządzenia (WE) nr 436/2009 dodaje się punkty w brzmieniu:

"x) obróbkę z wykorzystaniem technologii filtracji membranowej w połączeniu z węglem aktywnym;

y) stosowanie kopolimerów poliwinyloimidazolu - poliwinylopyrrolidonu;

z) stosowanie chlorku srebra.".

Artykuł  3

Wejście w życie

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie siódmego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 6 lipca 2015 r.

W imieniu Komisji
Jean-Claude JUNCKER
Przewodniczący

ZAŁĄCZNIK

W załączniku I A do rozporządzenia (WE) nr 606/2009 wprowadza się następujące zmiany:

1) w tabeli dodaje się wiersze 53, 54 i 55 w brzmieniu:
1 2 3
Praktyka enologiczna Warunki stosowania Limity stosowania
"53 Obróbka wina z wykorzystaniem technologii filtracji membranowej w połączeniu z węglem aktywnym w celu ograniczenia nadmiaru 4-etylofenolu i 4-etylogwajakolu W odniesieniu do wina i na warunkach określonych w dodatku 19
54 Stosowanie poliwinyloimidazolu - poliwinylopyrrolidonu (PVI/PVP) W odniesieniu do moszczy i wina i na warunkach określonych w dodatku 20 Limit stosowania do 500 mg/l (jeżeli substancja jest dodawana do moszczu i wina, łączna dawka nie może przekraczać 500 mg/l).
55 Stosowanie chlorku srebra W odniesieniu do wina i na warunkach określonych w dodatku 21 Nie więcej niż 1 g/hl, pozostałości w winie < 0,1 mg/l (srebro)"

2) dodaje się dodatki 19, 20 i 21 w brzmieniu:

"Dodatek 19

Wymogi w odniesieniu do obróbki wina z wykorzystaniem technologii filtracji membranowej w połączeniu z węglem aktywnym w celu ograniczenia nadmiaru 4-etylofenolu i 4-etylogwajakolu,

Celem tej obróbki jest zmniejszenie zawartości 4-etylofenolu i 4-etylogwajakolu pochodzenia mikrobiologicznego, które stanowią wady organoleptyczne i maskują aromat wina.

Wymogi:

1) Za przeprowadzenie procesu odpowiada enolog lub wykwalifikowany technik.

2) Fakt przeprowadzenia tego procesu należy wpisać do rejestru określonego w art. 147 ust. 2 rozporządzenia (UE) nr 1308/2013.

3) Wykorzystywane membrany muszą spełniać wymogi rozporządzenia (WE) nr 1935/2004 oraz rozporządzenia (UE) nr 10/2011, jak również przepisów krajowych uchwalonych w ich zastosowaniu. Muszą one spełniać wymogi Międzynarodowego kodeksu praktyk enologicznych opublikowanego przez Międzynarodową Organizację ds. Winorośli i Wina.

Dodatek 20

Wymogi w odniesieniu do stosowania kopolimerów poliwinyloimidazolu - poliwinylopyrrolidonu (PVI/PVP)

Celem wykorzystania PVI/PVP jest zapobieganie wadom wynikającym ze zbyt wysokiej zawartości metali i ograniczenie niepożądanego wysokiego stężenia metali.

Wymogi:

1) Kopolimery muszą zostać wyeliminowane przez filtrację najpóźniej dwa dni po ich dodaniu z uwzględnieniem zasady ostrożności.

2) W przypadku mętnych moszczów kopolimer należy dodać nie wcześniej niż dwa dni przed filtracją.

3) Za przeprowadzenie procesu odpowiada enolog lub wykwalifikowany technik.

4) Fakt przeprowadzenia tego procesu należy wpisać do rejestru określonego w art. 147 ust. 2 rozporządzenia (UE) nr 1308/2013.

Dodatek 21

Wymogi dotyczące chlorku srebra

Chlorek srebra stosowany do wina w celu usunięcia fermentacji i związanych z nią nietypowych zapachów (spowodowanych reakcjami redukcji, dla których charakterystyczna jest obecność siarkowodoru i tioli).

Wymogi:

1) Za przeprowadzenie procesu odpowiada enolog lub wykwalifikowany technik.

2) Fakt przeprowadzenia tego procesu należy wpisać do rejestru określonego w art. 147 ust. 2 rozporządzenia (UE) nr 1308/2013.

3) Chlorek srebra dodany do wina musi zostać osadzony na obojętnym nośniku, jak diatomit (ziemia okrzemkowa), bentonit, kaolin itp. Osad należy wyeliminować w drodze jakiejkolwiek odpowiedniej procedury fizycznej i musi być przetwarzany przez wyspecjalizowany sektor.".

1 Dz.U. L 347 z 20.12.2013, s. 671.
2 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 606/2009 z dnia 10 lipca 2009 r. ustanawiające niektóre szczegółowe zasady wykonania rozporządzenia Rady (WE) nr 479/2008 w odniesieniu do kategorii produktów winiarskich, praktyk enologicznych i obowiązujących ograniczeń (Dz.U. L 193 z 24.7.2009, s. 1).
3 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 436/2009 z dnia 26 maja 2009 r. ustanawiające szczegółowe zasady wykonania rozporządzenia Rady (WE) nr 479/2008 w odniesieniu do rejestru winnic, obowiązkowych deklaracji i sporządzania informacji na potrzeby monitorowania rynku, dokumentów towarzyszących przewozowi produktów i rejestrów prowadzonych w sektorze wina (Dz.U. L 128 z 27.5.2009, s. 15).

Zmiany w prawie

Jaka wysokość diety dla członków komisji wyborczych w wyborach Prezydenta

500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia

Robert Horbaczewski 20.01.2025
Zmiany w podatkach 2025 - przybędzie obowiązków sprawozdawczych

1 stycznia 2025 r. weszły w życie liczne zmiany podatkowe, m.in. nowe definicje budynku i budowli w podatku od nieruchomości, JPK CIT, globalny podatek wyrównawczy, PIT kasowy, zwolnienie z VAT dla małych firm w innych krajach UE. Dla przedsiębiorców oznacza to często nowe obowiązki sprawozdawcze i zmiany w systemach finansowo-księgowych. Firmy muszą też co do zasady przeprowadzić weryfikację nieruchomości pod kątem nowych przepisów.

Monika Pogroszewska 02.01.2025
Nowy Rok - jakie zmiany czekają nas w prawie

W 2025 roku minimalne wynagrodzenie za pracę wzrośnie tylko raz. Obniżeniu ulegnie natomiast minimalna podstawa wymiaru składki zdrowotnej płaconej przez przedsiębiorców. Grozi nam za to podwyżka podatku od nieruchomości. Wzrosną wynagrodzenia nauczycieli, a prawnicy zaczną lepiej zarabiać na urzędówkach. Wchodzą w życie zmiany dotyczące segregacji odpadów i e-doręczeń. To jednak nie koniec zmian, jakie czekają nas w Nowym Roku.

Renata Krupa-Dąbrowska 31.12.2024
Zmiana kodów na PKD 2025 rodzi praktyczne pytania

1 stycznia 2025 r. zacznie obowiązywać nowa Polska Klasyfikacja Działalności – PKD 2025. Jej ostateczny kształt poznaliśmy dopiero w tygodniu przedświątecznym, gdy opracowywany od miesięcy projekt został przekazany do podpisu premiera. Chociaż jeszcze przez dwa lata równolegle obowiązywać będzie stara PKD 2007, niektórzy już dziś powinni zainteresować się zmianami.

Tomasz Ciechoński 31.12.2024
Co się zmieni w prawie dla osób z niepełnosprawnościami w 2025 roku

Dodatek dopełniający do renty socjalnej dla niektórych osób z niepełnosprawnościami, nowa grupa uprawniona do świadczenia wspierającego i koniec przedłużonych orzeczeń o niepełnosprawności w marcu - to tylko niektóre ważniejsze zmiany w prawie, które czekają osoby z niepełnosprawnościami w 2025 roku. Drugą część zmian opublikowaliśmy 31 grudnia.

Beata Dązbłaż 28.12.2024
Stosunek prezydenta Dudy do wolnej Wigilii "uległ zawieszeniu"

Prezydent Andrzej Duda powiedział w czwartek, że ubolewa, że w sprawie ustawy o Wigilii wolnej od pracy nie przeprowadzono wcześniej konsultacji z prawdziwego zdarzenia. Jak dodał, jego stosunek do ustawy "uległ niejakiemu zawieszeniu". Wyraził ubolewanie nad tym, że pomimo wprowadzenia wolnej Wigilii, trzy niedziele poprzedzające święto mają być dniami pracującymi. Ustawa czeka na podpis prezydenta.

kk/pap 12.12.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2015.246.1

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie delegowane 2015/1576 zmieniające rozporządzenie (WE) nr 606/2009 w odniesieniu do niektórych praktyk enologicznych i rozporządzenie (WE) nr 436/2009 w odniesieniu do wpisywania tych praktyk do rejestrów prowadzonych w sektorze wina
Data aktu: 06/07/2015
Data ogłoszenia: 23/09/2015
Data wejścia w życie: 30/09/2015