(notyfikowana jako dokument nr C(2015) 6221)(Jedynie tekst w języku greckim jest autentyczny)
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
(Dz.U.UE L z dnia 8 września 2015 r.)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając dyrektywę Rady 89/662/EWG z dnia 11 grudnia 1989 r. dotyczącą kontroli weterynaryjnych w handlu wewnątrzwspólnotowym w perspektywie wprowadzenia rynku wewnętrznego 1 , w szczególności jej art. 9 ust. 4,
uwzględniając dyrektywę Rady 90/425/EWG z dnia 26 czerwca 1990 r. dotyczącą kontroli weterynaryjnych i zootechnicznych mających zastosowanie w handlu wewnątrzwspólnotowym niektórymi żywymi zwierzętami i produktami w perspektywie wprowadzenia rynku wewnętrznego 2 , w szczególności jej art. 10 ust. 4,
uwzględniając dyrektywę Rady 2002/99/WE z dnia 16 grudnia 2002 r. ustanawiającą przepisy o wymaganiach zdrowotnych dla zwierząt regulujące produkcję, przetwarzanie, dystrybucję oraz wprowadzanie produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi 3 , w szczególności jej art. 4 ust. 3,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Choroba guzowatej skóry bydła jest chorobą wirusową bydła przenoszoną przede wszystkim przez wektory, która powoduje poważne straty i może szybko się rozprzestrzeniać w szczególności poprzez przemieszczanie podatnych na chorobę zwierząt żywych oraz handel tymi zwierzętami oraz uzyskanymi z nich produktami. Choroba nie jest istotna z punktu widzenia zdrowia publicznego, ponieważ wirus choroby guzowatej skóry bydła nie przenosi się na człowieka.
(2) Dyrektywa Rady 92/119/EWG 4 określa ogólne środki zwalczania niektórych chorób zwierzęcych, w tym choroby guzowatej skóry bydła. Uwzględnia ona środki, które należy podjąć w przypadku podejrzenia i potwierdzenia wystąpienia w gospodarstwie choroby guzowatej skóry bydła, środki w obszarach objętych ograniczeniami oraz inne dodatkowe środki zwalczania choroby.
(3) W dniu 20 sierpnia 2015 r. władze greckie powiadomiły Komisję o wystąpieniu dwóch ognisk choroby guzowatej skóry bydła w gospodarstwach, w których utrzymuje się ok. 200 sztuk bydła, w Feres w jednostce regionalnej Ewros w Grecji. Są to pierwsze przypadki choroby guzowatej skóry bydła w Unii.
(4) Grecja zastosowała środki w ramach dyrektywy 92/119/EWG, w szczególności utworzyła obszary zapowietrzone i zagrożone wokół ognisk choroby zgodnie z art. 10 tej dyrektywy.
(5) Należy kontrolować ryzyko rozprzestrzeniania się wirusa choroby guzowatej skóry bydła na inne obszary Grecji i do innych państw członkowskich, zwłaszcza poprzez handel żywym bydłem i ich materiałem biologicznym, przemieszczanie niektórych dzikich przeżuwaczy oraz wprowadzanie do obrotu niektórych produktów pochodzących od bydła.
(6) W celu zapobieżenia rozprzestrzenianiu się wirusa do innych części Grecji oraz do innych państw członkowskich i państw trzecich Komisja przyjęła decyzję wykonawczą Komisji (UE) 2015/1423 5 określającą tymczasowe środki ochronne oraz zakazującą przemieszczania i wysyłki bydła oraz nasienia bydła, a także wprowadzania do obrotu niektórych produktów zwierzęcych z jednostki regionalnej Ewros.
(7) Po otrzymaniu kolejnych informacji na temat sytuacji epidemiologicznej w Grecji możliwe jest uzupełnienie tych środków poprzez zastosowanie środków ograniczających ryzyko.
(8) Definicje stosowane do celów niniejszej decyzji to definicje przewidziane w obowiązujących przepisach, a w szczególności w art. 2 dyrektywy 92/119/EWG, art. 2 dyrektywy Rady 64/432/EWG 6 i art. 2 dyrektywy Rady 92/65/EWG 7 . Jednakże niektóre szczególne terminy stworzono specjalnie na potrzeby ich użycia w niniejszej decyzji, należy je zatem odpowiednio zdefiniować.
(9) Konieczne jest określenie części terytorium Grecji, która jest uznawana za wolną od choroby guzowatej skóry bydła i nie podlega ograniczeniom na mocy dyrektywy 92/119/EWG i niniejszej decyzji. Należy zatem określić w załączniku obszar objęty ograniczeniami, biorąc pod uwagę stopień ryzyka rozprzestrzenienia się choroby. Granice geograficzne takiej strefy powinny być oparte na ryzyku i na wynikach śledzenia ewentualnych kontaktów z zakażonym gospodarstwem, ewentualną rolą wektorów i możliwością wdrożenia wystarczającej kontroli nad przemieszczaniem zwierząt i produktów. Strefa taka powinna obejmować obszary zapowietrzone i zagrożone określone w dyrektywie 92/119/EWG. Na podstawie informacji przekazanych przez władze greckie całe terytorium jednostki regionalnej Ewros w Grecji powinno zostać uznane za obszar objęty ograniczeniami.
(10) Należy również przewidzieć pewne ograniczenia dotyczące wysyłki z obszaru objętego ograniczeniami zwierząt z podatnych gatunków oraz ich materiału biologicznego, jak również ograniczenia dotyczące wprowadzania do obrotu niektórych produktów pochodzenia zwierzęcego oraz produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego pochodzących z tego obszaru.
(11) W przypadku wystąpienia ogniska choroby guzowatej skóry bydła art. 19 dyrektywy 92/119/EWG przewiduje możliwość stosowania szczepień przeciwko tej chorobie. Szczepienia przeciwko chorobie guzowatej skóry bydła w Grecji są obecnie zakazane. Jednakże Grecja zasygnalizowała zamiar przeprowadzenia szczepień interwencyjnych przeciwko chorobie guzowatej skóry bydła. Ryzyko rozprzestrzeniania się choroby za pośrednictwem zwierząt szczepionych i produktów od nich pochodzących jest inne niż w przypadku zwierząt nieszczepionych. Ryzyko to należy zatem wziąć pod uwagę odrębnie i nie jest ono przedmiotem niniejszej decyzji.
(12) Różne produkty wiążą się z różnym poziomem ryzyka rozprzestrzenienia się choroby guzowatej skóry bydła. Zgodnie z opinią naukową Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) w sprawie choroby guzowatej skóry bydła 8 przemieszczanie żywego bydła, nasienia bydła oraz surowych skór i skórek z zakażonego bydła stwarza większe ryzyko pod względem narażenia i konsekwencji niż inne produkty, takie jak mleko i przetwory mleczne, wyprawione skóry i skórki lub świeże mięso, surowe wyroby mięsne i produkty mięsne pochodzące od bydła, ponieważ w przypadku tych produktów brak jest naukowych i doświadczalnych dowodów dotyczących ich roli w przenoszeniu choroby. Środki w niniejszej decyzji muszą zatem być wyważone i proporcjonalne do ryzyka.
(13) Przemieszczanie żywego bydła z jednostki regionalnej Ewros powinno w dalszym ciągu być zakazane w celu zapobieżenia rozprzestrzenianiu się choroby. Zgodnie z opinią naukową EFSA w sprawie choroby guzowatej skóry bydła i zdaniem Światowej Organizacji Zdrowia Zwierząt (OIE) dzika fauna, tj. niektóre dzikie przeżuwacze egzotyczne, może potencjalnie odgrywać rolę w przenoszeniu choroby, w szczególności w Afryce, gdzie choroba ma charakter endemiczny. Niektóre środki zapobiegawcze powinny zatem mieć zastosowanie także do dzikich przeżuwaczy. Wobec braku bardziej szczegółowych przepisów w prawodawstwie Unii należy skorzystać do tego celu z odpowiednich norm międzynarodowych dotyczących takiego przemieszczania zawartych w Kodeksie zdrowia zwierząt lądowych OIE 9 .
(14) Zważywszy, że Grecja zwróciła się o zwolnienie z zakazu wysyłki bydła do natychmiastowego uboju z gospodarstw położonych w obszarze objętym ograniczeniami poza obszarami zapowietrzonymi i zagrożonymi i zwolnienie takie jest przewidziane w art. 11.11.5 Kodeksu zdrowia zwierząt lądowych OIE, należy zezwolić na wysyłanie takich przesyłek pod pewnymi warunkami.
(15) Nie można również wykluczyć przenoszenia choroby za pośrednictwem nasienia i zarodków bydła. Należy zatem wprowadzić pewne środki ochronne w odniesieniu do tych produktów. Wobec braku norm unijnych należy skorzystać w tym celu z opinii naukowej EFSA w sprawie choroby guzowatej skóry bydła i odpowiednich zaleceń w Kodeksie zdrowia zwierząt lądowych OIE.
(16) Zgodnie z opinią naukową EFSA w sprawie choroby guzowatej skóry bydła przenoszenie wirusa choroby guzowatej skóry bydła za pośrednictwem nasienia (przez krycie naturalne lub sztuczne unasiennianie) zostało potwierdzone doświadczalnie i wirus choroby guzowatej skóry bydła został wyizolowany z nasienia doświadczalnie zakażonych byków. Należy zatem zakazać pobierania i wykorzystywania nasienia bydła pochodzącego z obszaru objętego ograniczeniami.
(17) Zgodnie z art. 4.7.14 Kodeksu zdrowia zwierząt lądowych OIE choroba guzowatej skóry bydła jest przypisana zgodnie z podręcznikiem Międzynarodowego Towarzystwa Transferu Zarodków do chorób i czynników chorobotwórczych kategorii 4, czyli takich, dla których przeprowadzono lub prowadzi się badania, z których nie można wyciągnąć jeszcze ostatecznych wniosków co do poziomu ryzyka przenoszenia lub z których wynika, że ryzyko przeniesienia z transferem zarodka może nie być nieznaczne, nawet jeśli z zarodkami postępuje się we właściwy sposób zgodnie z podręcznikiem między pobraniem a transferem. Należy zatem zakazać pobierania i wykorzystywania zarodków bydła pochodzącego z obszaru objętego ograniczeniami.
(18) Brak jest dowodów naukowych i doświadczalnych potwierdzających przenoszenie wirusa na podatne zwierzęta poprzez świeże mięso, surowe wyroby mięsne i produkty mięsne. Chociaż w opinii naukowej EFSA w sprawie choroby guzowatej skóry bydła potwierdzono, że wirus może przetrwać w mięsie przez nieokreślony czas, istniejący w Unii zakaz skarmiania przeżuwaczy białkami przeżuwaczy wyklucza możliwość mało prawdopodobnego przeniesienia ewentualnego wirusa drogą ustną. Aby uniknąć ryzyka rozprzestrzenienia się choroby, należy zezwolić na wprowadzanie do obrotu świeżego mięsa, surowych wyrobów mięsnych i produktów mięsnych uzyskiwanych z bydła pochodzącego z jednostki regionalnej Ewros jedynie w przypadku, gdy świeże mięso zostało uzyskane z bydła utrzymywanego w gospodarstwach wolnych od choroby, położonych w obszarze objętym ograniczeniami poza ustanowionymi obszarami zapowietrzonymi i zagrożonymi. Mięso takie powinno być wprowadzane do obrotu tylko na terytorium Grecji.
(19) Ponadto można dopuścić pod pewnymi warunkami wysyłkę przesyłek świeżego mięsa, surowych wyrobów mięsnych i produktów mięsnych uzyskanych z takiego świeżego mięsa, uzyskanych ze zwierząt utrzymywanych poza obszarem objętym ograniczeniami i przetworzonych w zakładach położonych w obszarze objętym ograniczeniami poza obszarami zapowietrzonymi i zagrożonymi.
(20) Siara, mleko i produkty mleczne stosowane jako pasza dla zwierząt mogą odgrywać ważną rolę w rozprzestrzenianiu się choroby, w szczególności gdy siara, mleko i produkty mleczne nie zostały poddane wystarczającej obróbce cieplnej lub zakwaszeniu w celu inaktywacji wirusa.
(21) Grecja zwróciła się o zwolnienie z zakazu wysyłki pasteryzowanego mleka i produktów mlecznych przeznaczonych do spożycia przez ludzi z zakładów położonych w obszarze objętym ograniczeniami poza obszarami zapowietrzonymi i zagrożonymi. Zważywszy, że w opinii naukowej EFSA dotyczącej zagrożeń zdrowia zwierząt wynikających ze skarmiania zwierząt gotowymi przetworami mlecznymi bez dalszej obróbki 10 określono bardziej precyzyjnie niektóre metody obniżenia ryzyka rozprzestrzeniania się choroby guzowatej skóry bydła poprzez mleko i produkty mleczne, możliwe jest dopuszczenie pod pewnymi warunkami wysyłki przesyłek mleka i produktów mlecznych przeznaczonych do spożycia przez ludzi.
(22) Rozporządzenie Komisji (UE) nr 142/2011 11 określa przepisy wykonawcze do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1069/2009 12 , w tym wymogi dotyczące bezpiecznego przetwarzania produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego i produktów pochodnych. W celu zapobieżenia rozprzestrzenianiu się choroby guzowatej skóry bydła należy zakazać wprowadzania do obrotu nieprzetworzonych produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego. Odniesienie do przetworzonych produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego w niniejszej decyzji należy odczytywać jako odniesienie do norm weterynaryjnych określonych w rozporządzeniu (UE) nr 142/2011.
(23) Środki przewidziane w niniejszej decyzji powinny zastąpić tymczasowe środki ochronne przeciwko chorobie guzowatej skóry bydła w Grecji określone w decyzji wykonawczej (UE) 2015/1423. Należy zatem uchylić tę decyzję.
(24) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:
1 Dz.U. L 395 z 30.12.1989, s. 13.
2 Dz.U. L 224 z 18.8.1990, s. 29.
3 Dz.U. L 18 z 23.1.2003, s. 11.
4 Dyrektywa Rady 92/119/EWG z dnia 17 grudnia 1992 r. wprowadzająca ogólne wspólnotowe środki zwalczania niektórych chorób zwierząt i szczególne środki odnoszące się do choroby pęcherzykowej świń (Dz.U. L 62 z 15.3.1993, s. 69).
5 Decyzja wykonawcza Komisji (UE) 2015/1423 z dnia 21 sierpnia 2015 r. dotycząca niektórych tymczasowych środków ochronnych przeciwko chorobie guzowatej skóry bydła w Grecji (Dz.U. L 222 z 25.8.2015, s. 7).
6 Dyrektywa Rady 64/432/EWG z dnia 26 czerwca 1964 r. w sprawie problemów zdrowotnych zwierząt wpływających na handel wewnątrzwspólnotowy bydłem i trzodą chlewną (Dz.U. 121 z 29.7.1964, s. 1977/64).
7 Dyrektywa Rady 92/65/EWG z dnia 13 lipca 1992 r. ustanawiająca wymagania dotyczące zdrowia zwierząt regulujące handel i przywóz do Wspólnoty zwierząt, nasienia, komórek jajowych i zarodków nieobjętych wymaganiami dotyczącymi zdrowia zwierząt ustanowionymi w szczególnych zasadach Wspólnoty określonych w załączniku A pkt I do dyrektywy 90/425/EWG (Dz.U. L 268 z 14.9.1992, s. 54).
8 EFSA Journal 2015;13(1):3986, s. 73.
9 Wydanie 24., 2015 r.
10 EFSA Journal (2006) 347, s. 1.
11 Rozporządzenie Komisji (UE) nr 142/2011 z dnia 25 lutego 2011 r. w sprawie wykonania rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1069/2009 określającego przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi, oraz w sprawie wykonania dyrektywy Rady 97/78/WE w odniesieniu do niektórych próbek i przedmiotów zwolnionych z kontroli weterynaryjnych na granicach w myśl tej dyrektywy (Dz.U. L 54 z 26.2.2011, s. 1).
12 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1069/2009 z dnia 21 października 2009 r. określające przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi, i uchylające rozporządzenie (WE) nr 1774/2002 (rozporządzenie o produktach ubocznych pochodzenia zwierzęcego) (Dz.U. L 300 z 14.11.2009, s. 1).
13 Art. 1 ust. 3 skreślony przez art. 3 pkt 1 decyzji nr (UE) 2015/2055 z dnia 10 listopada 2015 r. (Dz.U.UE.L.2015.300.31) zmieniającej nin. decyzję z dniem notyfikacji.
14 Art. 4 ust. 1 zmieniony przez art. 3 pkt 2 decyzji nr (UE) 2015/2055 z dnia 10 listopada 2015 r. (Dz.U.UE.L.2015.300.31) zmieniającej nin. decyzję z dniem notyfikacji.
15 Art. 5 zmieniony przez art. 3 pkt 3 decyzji nr (UE) 2015/2055 z dnia 10 listopada 2015 r. (Dz.U.UE.L.2015.300.31) zmieniającej nin. decyzję z dniem notyfikacji.
16 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 599/2004 z dnia 30 marca 2004 r. dotyczące przyjęcia zharmonizowanego wzoru świadectwa i sprawozdania z kontroli związanych z wewnątrzwspólnotowym handlem zwierzętami i produktami pochodzenia zwierzęcego (Dz.U. L 94 z 31.3.2004, s. 44).
17 Art. 6 zmieniony przez art. 3 pkt 4 decyzji nr (UE) 2015/2055 z dnia 10 listopada 2015 r. (Dz.U.UE.L.2015.300.31) zmieniającej nin. decyzję z dniem notyfikacji.
18 Art. 7 zmieniony przez art. 3 pkt 5 decyzji nr (UE) 2015/2055 z dnia 10 listopada 2015 r. (Dz.U.UE.L.2015.300.31) zmieniającej nin. decyzję z dniem notyfikacji.
19 Dyrektywa Rady 2003/85/WE z dnia 29 września 2003 r. w sprawie wspólnotowych środków zwalczania pryszczycy, uchylająca dyrektywę 85/511/EWG i decyzje 89/531/EWG i 91/665/EWG oraz zmieniająca dyrektywę 92/46/EWG (Dz.U. L 306 z 22.11.2003, s. 1).
20 Art. 8 zmieniony przez art. 3 pkt 6 decyzji nr (UE) 2015/2055 z dnia 10 listopada 2015 r. (Dz.U.UE.L.2015.300.31) zmieniającej nin. decyzję z dniem notyfikacji.
21 Rozporządzenie (WE) nr 854/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiające szczególne przepisy dotyczące organizacji urzędowych kontroli w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi (Dz.U. L 139 z 30.4.2004, s. 206).
22 Rozporządzenie (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiające szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (Dz.U. L 139 z 30.4.2004, s. 55).
23 Art. 12 zmieniony przez art. 3 pkt 7 decyzji nr (UE) 2015/2055 z dnia 10 listopada 2015 r. (Dz.U.UE.L.2015.300.31) zmieniającej nin. decyzję z dniem notyfikacji.
24 Załącznik:- zmieniony przez art. 3 pkt 8 decyzji nr (UE) 2015/2055 z dnia 10 listopada 2015 r. (Dz.U.UE.L.2015.300.31) zmieniającej nin. decyzję z dniem notyfikacji.
- zmieniony przez art. 1 decyzji nr (UE) 2015/2311 z dnia 9 grudnia 2015 r. (Dz.U.UE.L.2015.326.65) zmieniającej nin. decyzję z dniem notyfikacji.
- zmieniony przez art. 1 decyzji nr (UE) 2016/1116 z dnia 7 lipca 2016 r. (Dz.U.UE.L.2016.186.24) zmieniającej nin. decyzję z dniem notyfikacji.
- zmieniony przez art. 1 decyzji nr (UE) 2016/1255 z dnia 29 lipca 2016 r. (Dz.U.UE.L.2016.205.20) zmieniającej nin. decyzję z dniem notyfikacji.