Rozporządzenie wykonawcze 887/2014 dotyczące technicznego formatu przekazywania statystyk europejskich dotyczących winnic na mocy rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1337/2011

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) NR 887/2014
z dnia 14 sierpnia 2014 r.
dotyczące technicznego formatu przekazywania statystyk europejskich dotyczących winnic na mocy rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1337/2011
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1337/2011 z dnia 13 grudnia 2011 r. w sprawie statystyk europejskich dotyczących upraw trwałych 1 , w szczególności jego art. 8 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W rozporządzeniu (UE) nr 1337/2011 ustanowiono zasady sporządzania porównywalnych statystyk europejskich dotyczących winnic.

(2) Struktura przekazywanych danych statystycznych dotyczących winnic, a także standard wymiany danych powinny być ściśle określone.

(3) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Statystyk Rolniczych,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Państwa członkowskie przekazują dane statystyczne dotyczące winnic, o których mowa w załączniku II do rozporządzenia (UE) nr 1337/2011, przy użyciu struktury ustanowionej w definicjach struktury danych SDMX. Dane te przekazywane są do Komisji Europejskiej (Eurostatu) za pośrednictwem pojedynczego punktu wprowadzania danych lub są udostępniane w celu umożliwienia Komisji Europejskiej (Eurostatowi) pobierania danych za pośrednictwem pojedynczego punktu wprowadzania danych.

Artykuł  2

Strukturę danych do przekazywania danych statystycznych dotyczących winnic przesyłanych do Komisji Europejskiej (Eurostatu) określono w załączniku.

Artykuł  3

Dane są przedstawiane dla wszystkich obowiązkowych pojedynczych zmiennych i wszystkich agregatów.

Artykuł  4

Dane są przedstawiane w podziale na hektary oraz liczby gospodarstw.

Artykuł  5

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 14 sierpnia 2014 r.

W imieniu Komisji
José Manuel BARROSO
Przewodniczący

ZAŁĄCZNIK

Struktura danych do przekazywania danych statystycznych dotyczących winnic

Informacje, które należy uwzględnić w przesyłanych plikach:

Tabela 1

Plantacje winorośli według typu produkcji

Numer Pole Uwagi
1. Region/Państwo Kody NUTS0/NUTS2 określone zgodnie z rozporządzeniem Komisji (UE) nr 1319/2013 z dnia 9 grudnia 2013 r. zmieniającym załączniki do rozporządzenia (WE) nr 1059/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie ustalenia wspólnej klasyfikacji Jednostek Terytorialnych do Celów Statystycznych (NUTS) (Dz.U. L 342 z 18.12.2013).
2. Rok Rok referencyjny dla danych (2015, 2020 itd.)
3. Typ produkcji Kategorie ujęto w tabeli 5
4. Wartość obserwacji Dane liczbowe (powierzchnia z dokładnością do 2 miejsc po przecinku)
5. Jednostka Kategorie ujęto w tabeli 11
6. Status obserwacji Standardowy wykaz kodów
7. Status poufności Standardowy wykaz kodów

Tabela 2

Plantacje winorośli według klasy wielkości (i według zagregowanego typu produkcji) na poziomie kraju

Numer Pole Uwagi
1. Państwo Kody NUTS 0 określone zgodnie z rozporządzeniem Komisji (UE) nr 1319/2013 z dnia 9 grudnia 2013 r. zmieniającym załączniki do rozporządzenia (WE) nr 1059/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie ustalenia wspólnej klasyfikacji Jednostek Terytorialnych do Celów Statystycznych (NUTS) (Dz.U. L 342 z 18.12.2013).
2. Rok Rok referencyjny dla danych (2015, 2020 itd.)
3. Zagregowany typ produkcji Kategorie ujęto w tabeli 6
4. Klasa wielkości łącznej powierzchni uprawy winorośli Kategorie ujęto w tabeli 7
5. Wartość obserwacji Dane liczbowe (powierzchnia z dokładnością do 2 miejsc po przecinku)
6. Jednostka Kategorie ujęto w tabeli 11
7. Status obserwacji Standardowy wykaz kodów
8. Status poufności Standardowy wykaz kodów

Tabela 3

Plantacje winorośli według stopnia specjalizacji i klasy wielkości na poziomie kraju

Numer Pole Uwagi
1. Państwo Kody NUTS 0 określone zgodnie z rozporządzeniem Komisji (UE) nr 1319/2013 z dnia 9 grudnia 2013 r. zmieniającym załączniki do rozporządzenia (WE) nr 1059/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie ustalenia wspólnej klasyfikacji Jednostek Terytorialnych do Celów Statystycznych (NUTS) (Dz.U. L 342 z 18.12.2013).
2. Rok Rok referencyjny dla danych (2015, 2020 itd.)
3. Specjalizacja Kategorie ujęto w tabeli 8
4. Klasa wielkości łącznej powierzchni uprawy winorośli Kategorie ujęto w tabeli 7
5. Wartość obserwacji Dane liczbowe (powierzchnia z dokładnością do 2 miejsc po przecinku)
6. Jednostka Kategorie ujęto w tabeli 11
7. Status obserwacji Standardowy wykaz kodów
8. Status poufności Standardowy wykaz kodów

Tabela 4

Główne odmiany winorośli w podziale na klasę wiekową

Numer Pole Uwagi
1. Region/Państwo Kody NUTS0/NUTS2 określone zgodnie z rozporządzeniem Komisji (UE) nr 1319/2013 z dnia 9 grudnia 2013 r. zmieniającym załączniki do rozporządzenia (WE) nr 1059/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie ustalenia wspólnej klasyfikacji Jednostek Terytorialnych do Celów Statystycznych (NUTS) (Dz.U. L 342 z 18.12.2013).
2. Rok Rok referencyjny dla danych (2015, 2020 itd.)
3. Główna odmiana winogron Kategorie ujęto w tabeli 10
4. Klasa wiekowa Kategorie ujęto w tabeli 9
5. Wartość obserwacji Dane liczbowe (powierzchnia z dokładnością do 2 miejsc po przecinku)
6. Jednostka Kategorie ujęto w tabeli 11
7. Status obserwacji Standardowy wykaz kodów
8. Status poufności Standardowy wykaz kodów

Tabela 5

Kategorie dotyczące rodzaju produkcji

Numer Kategoria Uwagi
1. Łączna powierzchnia uprawy winorośli (w/jeszcze nie w produkcji) Σ 2, 9, 16, 17
2. Winorośle w produkcji - Łącznie Σ 3, 7, 8
3. Winorośle w produkcji - Winogrona - Łącznie Σ 4, 5, 6
4. Winorośle w produkcji - Winogrona do produkcji win z PDO
5. Winorośle w produkcji - Winogrona do produkcji win z PGI
6. Winorośle w produkcji - Winogrona do produkcji win bez PDO lub PGI
7. Winorośle w produkcji - Winogrona o dwojakim przeznaczeniu
8. Winorośle w produkcji - Winogrona suszone
9. Winorośle jeszcze nie w produkcji - Łącznie Σ 10, 14, 15
10. Winorośle jeszcze nie w produkcji - Winogrona - Łącznie Σ 11, 12, 13
11. Winorośle jeszcze nie w produkcji - Winogrona do produkcji win z PDO
12. Winorośle jeszcze nie w produkcji - Winogrona do produkcji win z PGI
13. Winorośle jeszcze nie w produkcji - Winogrona do produkcji win bez PDO lub PGI
14. Winorośle jeszcze nie w produkcji - Winogrona o dwojakim przeznaczeniu
15. Winorośle jeszcze nie w produkcji - Winogrona suszone
16. Winorośle przeznaczone do produkcji materiału do wegetatywnego rozmnażania winorośli
17. Pozostałe winorośle gdzie indziej niesklasyfikowane (nskl)

Tabela 6

Kategorie dotyczące zagregowanego rodzaju produkcji

Numer Kategoria Uwagi
1. Łączna powierzchnia uprawy winorośli Σ 2, 6, 7, 8
2. Winorośle na winogrona - Łącznie Σ 3, 4, 5
3. Winorośle na wina z PDO
4. Winorośle na wina z PGI
5. Winorośle na wina bez PDO lub PGI
6. Winorośle na winogrona o dwojakim przeznaczeniu
7. Winorośle na winogrona suszone
8. Winorośle gdzie indziej niesklasyfikowane (nskl)

Tabela 7

Kategorie dotyczące klasy wielkości łącznej powierzchni uprawy winorośli

Numer Kategoria Uwagi
1. Łącznie Σ 2-8
2. Mniej niż 0,10 ha
3. Od 0,10 do 0,49 ha
4. Od 0,50 do 0,99 ha
5. Od 1 do 2,9 ha
6. Od 3 do 4,9 ha
7. Od 5 do 9,9 ha
8. 10 ha lub więcej

Tabela 8

Kategorie dotyczące stopnia specjalizacji

Numer Kategoria Uwagi
1. Gospodarstwa o powierzchni obsadzonej winoroślami - Łącznie Σ 2, 9, 10, 11
2. Gospodarstwa o powierzchni obsadzonej winoroślami przeznaczonymi wyłącznie do produkcji win Σ 3, 7, 8
3. Gospodarstwa o powierzchni obsadzonej winoroślami przeznaczonymi wyłącznie do produkcji win z PDO lub PGI Σ 4, 5, 6
4. Gospodarstwa o powierzchni obsadzonej winoroślami przeznaczonymi wyłącznie do produkcji win z PDO
5. Gospodarstwa o powierzchni obsadzonej winoroślami przeznaczonymi wyłącznie do produkcji win z PGI
6. Gospodarstwa o powierzchni obsadzonej winoroślami przeznaczonymi wyłącznie do produkcji win tylko z PDO i PGI
7. Gospodarstwa o powierzchni obsadzonej winoroślami przeznaczonymi wyłącznie do produkcji win bez PDO lub bez PGI
8. Gospodarstwa o powierzchni obsadzonej winoroślami przeznaczonymi do produkcji różnych rodzajów wina
9. Gospodarstwa o powierzchni obsadzonej winoroślami przeznaczonymi wyłącznie do produkcji winogron suszonych
10. Gospodarstwa o innych powierzchniach obsadzonych winoroślami
11. Gospodarstwa o powierzchni obsadzonej winoroślami przeznaczonymi do produkcji różnego typu

Tabela 9

Kategorie dotyczące klasy wiekowej

Numer Kategoria Uwagi
1. Łącznie Σ 2-5
2. Poniżej 3 lat
3. Od 3 do 9 lat
4. Od 10 do 29 lat
5. 30 lat lub więcej

Tabela 10

Kategorie dotyczące głównej odmiany winogron

Numer Kategoria Uwagi
1. Główne odmiany winogron - łącznie Σ 2, 170, 375, 387
2. Główne odmiany winogron czerwonych (R) - łącznie Σ 3-169
3. Agiorgitiko (R)
4. Aglianico (R)
5. Aglianico del Vulture (R)
6. Alfrocheiro/Tinta Bastardinha (R)
7. Alicante Bouschet (R)
8. Alicante Henri Bouschet (R)
9. Alphon Lavallee (R)
10. Ancellotta (R)
11. Aragonez/Tinta Roriz/Tempranillo (R)
12. Aramon (R)
13. Avarengo (R)
14. Băbească neagră (R)
15. Baga (R)
16. Barbera nera (R)
17. Bastardo/Graciosa (R)
18. Blauburger (R)
19. Blaufränkisch/Kékfrankos/Frankovka/Frankovka modrá/Modra frankinja/Burgund mare (R)
20. Bobal (R)
21. Bombino rosso (R)
22. Bonarda (R)
23. Brachetto (R)
24. Cabernet franc (R)
25. Cabernet Sauvignon (R)
26. Caiño tinto (R)
27. Calabrese (R)
28. Caladoc (R)
29. Canaiolo nero (R)
30. Cannonau (R)
31. Carignan (R)
32. Carignano (R)
33. Carmenere (R)
34. Castelão/João-de-Santarém/Periquita (R)
35. Ciliegiolo (R)
36. Cinsaut (R)
37. Corvina (R)
38. Corvinone (R)
39. Cot (R)
40. Croatina (R)
41. Dolcetto (R)
42. Dornfelder (R)
43. Duras (R)
44. Fer (R)
45. Fetească neagră (R)
46. Forcallat tinta (R)
47. Frappato (R)
48. Freisa (R)
49. Gaglioppo (R)
50. Gamay (R)
51. Gamza (R)
52. Garnacha (R)
53. Garnacha peluda (R)
54. Garnacha tinta (R)
55. Garnacha tintorera (R)
56. Graciano (R)
57. Gran negro (R)
58. Greco nero (R)
59. Grenache (R)
60. Grignolino (R)
61. Grolleau (R)
62. Jaen/Mencia (R)
63. Juan Garcia (R)
64. Jurancon noir (R)
65. Kadarka (R)
66. Kotsifali (R)
67. Lagrein (R)
68. Lambrusco a foglia frastagliata (R)
69. Lambrusco di Sorbara (R)
70. Lambrusco Grasparossa (R)
71. Lambrusco maestri (R)
72. Lambrusco Marani (R)
73. Lambrusco Salamino (R)
74. Liatiko (R)
75. Limberger, Blauer (R)
76. Listan negro (R)
77. Magliocco canino (R)
78. Malvasia (R)
79. Malvasia nera di Brindisi (R)
80. Malvasia Preta (R)
81. Mandilari (R)
82. Marselan (R)
83. Marufo/Mourisco Roxo (R)
84. Marzemino (R)
85. Mavro (R)
86. Mavroudi (R)
87. Mavrud (R)
88. Mazuela (R)
89. Mencia (R)
90. Merlot (R)
91. Meunier (R)
92. Miguel del arco (R)
93. Molinara (R)
94. Mollar (R)
95. Monastrell (R)
96. Monica (R)
97. Montepulciano (R)
98. Moravia agria (R)
99. Moravia dulce (R)
100. Moreto (R)
101. Mourisco (R)
102. Mourvedre (R)
103. Müllerrebe/Schwarzriesling (R)
104. Muscat Hambourg (R)
105. Nebbiolo (R)
106. Negramoll (R)
107. Negrette (R)
108. Negro amaro (R)
109. Nerello Cappuccio (R)
110. Nerello Mascalese (R)
111. Nielluccio (R)
112. Oporto (R)
113. Pamid (R)
114. Petit Verdot (R)
115. Piedirosso (R)
116. Pinot noir/Pinot/Spätburgunder, Blauer/Blauburgunder/Blauer Burgunder/ Rulandské modré (R)
117. Plantet (R)
118. Plavac mali crni (R)
119. Plavina (R)
120. Portugieser, Blauer/Portoghese/Modrý Portugal/Oporto/Kékoportó (R)
121. Prieto picudo (R)
122. Primitivo (R)
123. Raboso Piave (R)
124. Refosco dal peduncolo rosso (R)
125. Refošk (R)
126. Regent (R)
127. Rojal tinta (R)
128. Romeiko (R)
129. Rondinella (R)
130. Rosioara (R)
131. Royal (R)
132. Rufete/Tinta Pinheira (R)
133. Sagrantino (R)
134. Saint Laurent/Svatovavřinecké/Svätovavrinecké (R)
135. Sangiovese (R)
136. Santareno (R)
137. Schiava (R)
138. Schiava gentile (R)
139. Schiava grossa (R)
140. Sciaccarello (R)
141. Shiroka melnishka loza (R)
142. Souson (R)
143. Storgozia (R)
144. Syrah/Shiraz (Sirah) (R)
145. Tannat (R)
146. Tempranillo (R)
147. Teroldego (R)
148. Tinta (R)
149. Tinta Barroca (R)
150. Tinta Carvalha (R)
151. Tinta Negra (R)
152. Tinto de la pampana blanca (R)
153. Tinto de toro (R)
154. Tinto velasco (R)
155. Tocai rosso (R)
156. Touriga Franca (R)
157. Touriga nacional (R)
158. Trepat (R)
159. Trincadeira/Tinta Amarela/Trincadeira Preta (R)
160. Trollinger, Blauer (R)
161. Uva di Troia (R)
162. Uva longanesi (R)
163. Villard noir (R)
164. Vinhão/Sousão (R)
165. Xinomavro (R)
166. Žametovka (R)
167. Zweigelt/Zweigeltrebe/Zweigelt, Blauer/Rotburger (R)
168. Pozostałe główne odmiany winogron czerwonych (R)
169. Pozostałe główne mieszane odmiany winogron czerwonych (R)
170. Główne odmiany winogron białych (W) - łącznie Σ 171 - 374
171. Airen (W)
172. Alarije (W)
173. Albana (W)
174. Albariño (W)
175. Albillo (W)
176. Albillo Mayor (W)
177. Alicante Branco (W)
178. Aligote (W)
179. Alvarinho (W)
180. Ansonica (W)
181. Antão Vaz (W)
182. Arany sárfehér (W)
183. Arinto/Pedernã (W)
184. Arneis (W)
185. Asirtiko (W)
186. Athiri (W)
187. Auxerrois (W)
188. Avesso (W)
189. Azal (W)
190. Bacchus (W)
191. Baco blanc (W)
192. Beba (W)
193. Bellone (W)
194. Bianca (W)
195. Biancame (W)
196. Bical/Borrado das Moscas (W)
197. Blanca Cayetana (W)
198. Bombino bianco (W)
199. Borba (W)
200. Bourboulenc (W)
201. Calagraño (W)
202. Cariñena blanco (W)
203. Cataratto lucido (W)
204. Catarratto commune (W)
205. Cayetana blanca (W)
206. Chardonnay/Feinburgunder/Morillon (W)
207. Chasan (W)
208. Chasselas (W)
209. Chenin (W)
210. Clairette (W)
211. Cococciola (W)
212. Coda di volpe bianca (W)
213. Côdega do Larinho (W)
214. Colombard (W)
215. Cortese (W)
216. Cramposie selectionata (W)
217. Cserszegi fűszeres (W)
218. Diagalves (W)
219. Dimyat (W)
220. Doña Blanca (W)
221. Elbling, Weißer (W)
222. Ezerfürtű (W)
223. Ezerjó (W)
224. Falanghina (W)
225. Fernão Pires/Maria Gomes (W)
226. Feteasca alba (W)
227. Feteasca regala (W)
228. Fiano (W)
229. Folle blanche (W)
230. Francusa (W)
231. Frühroter Veltliner/Malvasier (W)
232. Furmint (W)
233. Galbena de Odobesti (W)
234. Garganega (W)
235. Garnacha blanca (W)
236. Glera/ex-Prosecco (W)
237. Godello (W)
238. Gouveio (W)
239. Gouveio Real (W)
240. Grasă de Cotnari (W)
241. Grecanino dorato (W)
242. Grechetto (W)
243. Greco (W)
244. Greco bianco (W)
245. Grenache blanc (W)
246. Grillo (W)
247. Gros Manseng blanc (W)
248. Gutedel, Weißer (W)
249. Hárslevelű (W)
250. Huxelrebe (W)
251. Iordana (W)
252. Irsai Olivér/Irsai Oliver (W)
253. Jacquere (W)
254. Kerner (W)
255. Királyleányka (W)
256. Kövidinka (W)
257. Kunleány (W)
258. Lakhegyi mézes (W)
259. Leányka/Dievčie hrozno (W)
260. Len de l'El (W)
261. Listan blanca (W)
262. Loureiro (W)
263. Macabeu/Macabeo (W)
264. Malvasia (W)
265. Malvasia/Malvasia bianca (W)
266. Malvasia bianca di Candia (W)
267. Malvasia bianca lunga (W)
268. Malvasia Branca (W)
269. Malvasia del Lazio (W)
270. Malvasia di candia aromatica (W)
271. Malvasia Fina/Boal (W)
272. Malvasia Istriana/Malvazija/Istarska malvazija (W)
273. Malvasia Rei (W)
274. Mantua/Chelva (W)
275. Marisancho (W)
276. Marsanne (W)
277. Mauzac (W)
278. Melon (W)
279. Messeguera (W)
280. Misket cherven (W)
281. Monemvasia (W)
282. Montepulciano bianco (W)
283. Montua (W)
284. Moscatel de Alejandría (W)
285. Moscatel de grano menudo (W)
286. Moscatel de Malaga (W)
287. Moscatel Galego Branco/Muscat à Petits Grains/Tămâioasă românească (W)
288. Moscatel Graúdo/Moscatel-de-Setúbal (W)
289. Moscato/Sárga muskotály (W)
290. Moscato giallo (W)
291. Moschato (W)
292. Müller - Thurgau/Rizlingszilváni/Riesling x Sylvaner/Rivaner (W)
293. Muscadelle (W)
294. Muscat Alexandrie (W)
295. Muscat blanc à petits grains (W)
296. Muscat Ottonel/Otthonel muskotály (W)
297. Muskateller (W)
298. Mustoasă de Măderat (W)
299. Neuburger (W)
300. Nuragus (W)
301. Ondarrabi Zuri (W)
302. Ortega (W)
303. Ortrugo (W)
304. Palomino fino (W)
305. Palomino superior (W)
306. Pardina (W)
307. Parellada (W)
308. Passerina (W)
309. Pecorino (W)
310. Pedro Ximenez (W)
311. Perruno (W)
312. Petit Manseng (W)
313. Pignoletto (W)
314. Pinot blanc/Pinot/Burgunder, Weißer/Weißburgunder/Klevner/Rulandské bílé/ Rulandské biele/Beli pinot (W)
315. Piquepoul blanc (W)
316. Planta nova (W)
317. Prosecco lungo (W)
318. Rabigato (W)
319. Rabo de Ovelha (W)
320. Rebula (W)
321. Riesling italico/Olasz rizling/Rizling vlassky/Ryzlink vlašský/Laški rizling/Graše-vina/Risling vlašský (W)
322. Riesling, Weißer/Riesling/Rheinriesling/Ryzlink rýnský/Renski rizling/Rajnai rizling/Rajnski rizling/Risling rýnsky (W)
323. Rkatsiteli (W)
324. Rompola (W)
325. Roussanne (W)
326. Sarba (W)
327. Sardone (W)
328. Sauvignon blanc/Sauvignon/Muskat-Sylvaner (W)
329. Savagnin Blanc (W)
330. Savvatiano (W)
331. Scheurebe (W)
332. Seara Nova (W)
333. Semillon (W)
334. Šipon (W)
335. Síria/Roupeiro/Códega (W)
336. Soultanina (W)
337. Sylvaner/Silvaner, Grüner (W)
338. Szürkebarát (W)
339. Terret blanc (W)
340. Tocai friulano (W)
341. Torrontes (W)
342. Tortosina (W)
343. Trajadura/Treixadura (W)
344. Tramini (W)
345. Trebbiano abruzzese (W)
346. Trebbiano di Soave (W)
347. Trebbiano giallo (W)
348. Trebbiano romagnolo (W)
349. Trebbiano toscano (W)
350. Treixadura (W)
351. Ugni blanc (W)
352. Veltliner/Veltliner, Grüner/Weißgipfler/Veltlínské zelené/Veltlínske zelené/Zöld veltelini (W)
353. Verdeca (W)
354. Verdejo blanco (W)
355. Verdicchio bianco (W)
356. Verdoncho (W)
357. Verduzzo friulano (W)
358. Verduzzo trevigiano (W)
359. Vermentino (W)
360. Vernaccia di S. Gimignano (W)
361. Vilana (W)
362. Viogner (W)
363. Viognier (W)
364. Viosinho (W)
365. Vital (W)
366. Welschriesling (W)
367. Xarello blanco (W)
368. Xinisteri (W)
369. Zalagyöngye (W)
370. Zalema (W)
371. Zenit (W)
372. Zibibbo (W)
373. Pozostałe główne odmiany winogron białych (W)
374. Pozostałe główne mieszane odmiany winogron białych (W)
375. Pozostałe główne odmiany winogron o innym kolorze (O) - łącznie Σ 376-386
376. Babeasca gri (O)
377. Busuioaca de Bohotin (O)
378. Gewürztraminer/Traminer aromatico/Tramín červený/Traminer roz (O)
379. Grenache gris (O)
380. Grenas Rose (O)
381. Moschofilero (O)
382. Pinot gris/Pinot grigio/Ruländer/Burgunder, Grauer/Rulandské šedé/Sivi pinot (O)
383. Roditis (O)
384. Sauvignon gris (O)
385. Pozostałe główne odmiany winogron o innym kolorze (O)
386. Pozostałe główne mieszane odmiany winogron o pozostałych mieszanych kolorach (O)
387. Pozostałe główne odmiany winogron o nieokreślonym kolorze - łącznie

Tabela 11

Kategorie dotyczące jednostek

Numer Kategoria
1. Liczba gospodarstw
2. Hektary
1 Dz.U. L 347 z 30.12.2011, s. 7.

Zmiany w prawie

Senatorowie nie zgodzili się na podniesienie kar grzywny dla pracodawców

Senat nie zgodził się w czwartek na zniesienie obowiązku zawierania umów o pracę z cudzoziemcami będącymi pracownikami tymczasowymi przez agencje pracy tymczasowej, ale umożliwił agencjom zawieranie umów cywilnoprawnych. Senatorowie zdecydowali natomiast o skreśleniu przepisu podnoszącego kary grzywny dla pracodawców przewidziane w kodeksie pracy. W głosowaniu przepadła też poprawka Lewicy podnosząca z 2 tys. zł do 10 tys. zł kary grzywny, jakie w postępowaniu mandatowym może nałożyć Państwowa Inspekcja Pracy.

Grażyna J. Leśniak 13.03.2025
Wyższe kary dla pracodawców zostaną – rząd przeciwny ich usuwaniu z ustawy o cudzoziemcach

Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej nie zgodziło się na usunięcie z ustawy o zatrudnianiu cudzoziemców przepisu podnoszącego w kodeksie pracy kary dla pracodawców. Senacka Komisja Rodziny, Polityki Senioralnej i Społecznej zaakceptowała we wtorek jedynie poprawki Biura Legislacyjnego Senatu do tej ustawy. Nie można jednak wykluczyć, że na posiedzeniu Senatu inni senatorowie przejmą poprawki zgłaszane przez stronę pracodawców.

Grażyna J. Leśniak 11.03.2025
Rząd zostawił przedsiębiorców na lodzie

Podczas ostatniego posiedzenia Sejmu, ku zaskoczeniu zarówno przedsiębiorców, jak i części posłów koalicji rządzącej, Lewica w ostatniej chwili „dorzuciła” do ustawy o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom poprawki zaostrzające kary za naruszanie przepisów prawa pracy - m.in. umożliwiające orzeczenie kary ograniczenia wolności. Jednocześnie zignorowano postulaty organizacji pracodawców, mimo wcześniejszych zapewnień rządu o ich poparciu.

Grażyna J. Leśniak 27.02.2025
Wyższe kary dla pracodawców - sejmowa wrzutka na ostatniej prostej

Już nie 30 tys. zł, a 50 tys. zł ma grozić maksymalnie pracodawcy, który zawrze umowę cywilnoprawną, choć powinien - umowę o pracę. Podobnie temu, który nie wypłaca w terminie wynagrodzenia za pracę lub innego świadczenia przysługującego pracownikowi albo uprawnionemu do tego świadczenia członkowi jego rodziny. A jeśli nie wypłaca przez okres co najmniej 3 miesięcy, to kara ma wynieść nawet 60 tys. złotych - zdecydował Sejm, przyjmując poprawkę Lewicy, zmieniającą Kodeks pracy w... ustawie dotyczącej cudzoziemców.

Grażyna J. Leśniak 25.02.2025
Jaka wysokość diety dla członków komisji wyborczych w wyborach Prezydenta

500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia

Robert Horbaczewski 20.01.2025
Zmiany w podatkach 2025 - przybędzie obowiązków sprawozdawczych

1 stycznia 2025 r. weszły w życie liczne zmiany podatkowe, m.in. nowe definicje budynku i budowli w podatku od nieruchomości, JPK CIT, globalny podatek wyrównawczy, PIT kasowy, zwolnienie z VAT dla małych firm w innych krajach UE. Dla przedsiębiorców oznacza to często nowe obowiązki sprawozdawcze i zmiany w systemach finansowo-księgowych. Firmy muszą też co do zasady przeprowadzić weryfikację nieruchomości pod kątem nowych przepisów.

Monika Pogroszewska 02.01.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2014.243.1

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie wykonawcze 887/2014 dotyczące technicznego formatu przekazywania statystyk europejskich dotyczących winnic na mocy rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1337/2011
Data aktu: 14/08/2014
Data ogłoszenia: 15/08/2014
Data wejścia w życie: 04/09/2014