Decyzja wykonawcza 2014/396/UE zezwalająca na wprowadzenie do obrotu drożdży piekarskich poddanych promieniowaniu UV (Saccharomyces cerevisiae) jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady

DECYZJA WYKONAWCZA KOMISJI
z dnia 24 czerwca 2014 r.
zezwalająca na wprowadzenie do obrotu drożdży piekarskich poddanych promieniowaniu UV (Saccharomyces cerevisiae) jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady

(notyfikowana jako dokument nr C(2014) 4114)

(Jedynie tekst w języku francuskim jest autentyczny)

(2014/396/UE)

(Dz.U.UE L z dnia 26 czerwca 2014 r.)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 stycznia 1997 r. dotyczące nowej żywności i nowych składników żywności 1 , w szczególności jego art. 7,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W dniu 4 maja 2012 r. przedsiębiorstwo Lallemand SAS zwróciło się do właściwych organów Zjednoczonego Królestwa z wnioskiem o zezwolenie na wprowadzenie do obrotu drożdży piekarskich poddanych promieniowaniu UV (Saccharomyces cerevisiae) jako nowego składnika żywności. Drożdże piekarskie poddane promieniowaniu UV przeznaczone są do stosowania w produkcji chleba drożdżowego, bułek drożdżowych, drożdżowego pieczywa cukierniczego i wyrobów ciastkarskich oraz w dodatkach do żywności.

(2) W dniu 31 sierpnia 2012 r. właściwy organ Zjednoczonego Królestwa ds. oceny żywności wydał sprawozdanie dotyczące wstępnej oceny. W sprawozdaniu tym organ stwierdził, że drożdże piekarskie poddane promieniowaniu UV spełniają kryteria nowej żywności określone w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 258/97.

(3) W dniu 11 września 2012 r. Komisja przekazała sprawozdanie dotyczące wstępnej oceny pozostałym państwom członkowskim.

(4) Przed upływem okresu 60 dni określonego w art. 6 ust. 4 akapit pierwszy rozporządzenia (WE) nr 258/97 zgłoszono uzasadniony sprzeciw.

(5) W dniu 14 kwietnia 2013 r. Komisja zwróciła się do Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) o dokonanie dodatkowej oceny drożdży piekarskich poddanych promieniowaniu UV jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97.

(6) W dniu 12 grudnia 2013 r. w "Opinii naukowej dotyczącej bezpieczeństwa stosowania drożdży piekarskich poddanych promieniowaniu UV" EFSA 2 uznał, że poddane promieniowaniu UV drożdże piekarskie o zwiększonej zawartości witaminy D2 są bezpieczne w warunkach stosowania zgodnych z przeznaczeniem.

(7) Opinia ta daje zatem wystarczające podstawy do stwierdzenia, że drożdże piekarskie poddane promieniowaniu UV spełniają - jako nowy składnik żywności - kryteria określone w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 258/97.

(8) Dyrektywa 2002/46/WE Parlamentu Europejskiego i Rady 3 i rozporządzenie (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady 4 ustanawiają przepisy szczególne dotyczące wykorzystania witamin i minerałów jako dodatków do żywności i suplementów żywnościowych. Stosowanie drożdży piekarskich poddanych promieniowaniu UV powinno być dozwolone bez uszczerbku dla tych przepisów szczególnych.

(9) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł  1

Drożdże piekarskie poddane promieniowaniu UV, jak określono w załączniku I, mogą zostać wprowadzone do obrotu w Unii jako nowy składnik żywności do zastosowań określonych i przy maksymalnych poziomach ustanowionych w załączniku II, nie naruszając przepisów dyrektywy 2002/46/WE i rozporządzenia (WE) nr 1925/2006.

Artykuł  2

Drożdże piekarskie poddane promieniowaniu UV dopuszczone niniejszą decyzją są oznaczane na etykiecie zawierających je środków spożywczych jako "drożdże z witaminą D" lub "drożdże z witaminą D2".

Artykuł  3

Niniejsza decyzja skierowana jest do Lallemand SAS, 19 Rue des Briquetiers BP59, 31702 Blagnac Cedex, Francja.

Sporządzono w Brukseli dnia 24 czerwca 2014 r.

W imieniu Komisji

Tonio BORG

Członek Komisji

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I

SPECYFIKACJA DROŻDŻY PIEKARSKICH PODDAWANYCH PROMIENIOWANIU UV

Definicja:

Drożdże piekarskie (Saccharomyces cerevisiae), są poddawane działaniu światła ultrafioletowego w celu przekształcenia ergosterolu w witaminę D2 (ergokalcyferol). Zawartość witaminy D2 w koncentracie drożdżowym waha się w przedziale 1 800 000-3 500 000 IU witaminy D/100 g (450-875 µg/g).

Opis: Barwa jasnobrązowa, sypkie granulki

Witamina D2:

Nazwa chemiczna (5Z,7E,22E)-3S-9,10-sekoergosta-5,7,10(19),22-tetraen-3-ol
Synonim Ergokalcyferol
Nr CAS 50-14-6
Masa cząsteczkowa 396,65 g/mol

Kryteria mikrobiologiczne koncentratu drożdżowego:

Bakterie z grupy coli Nie więcej niż 1 000/g
Escherichia coli Nie więcej niż 10/g
Salmonella spp. Nieobecna w 25 g

ZAŁĄCZNIK  II

DOPUSZCZALNE ZASTOSOWANIA DROŻDŻY PIEKARSKICH PODDAWANYCH PROMIENIOWANIU UV

Kategoria żywności Maksymalne poziomy zastosowania
Chleb i bułki drożdżowe 5 µg witaminy D2/100 g produktu końcowego
Drożdżowe pieczywo cukiernicze i wyroby ciastkarskie 5 µg witaminy D2/100 g produktu końcowego
Suplementy diety 5 µg witaminy D2/dzień
1 Dz.U. L 43 z 14.2.1997, s. 1.
2 Dziennik EFSA 2014, 12(1):3520.
3 Dyrektywa 2002/46/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 10 czerwca 2002 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw państw członkowskich odnoszących się do suplementów żywnościowych (Dz.U. L 183 z 12.7.2002, s. 51).
4 Rozporządzenie (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie dodawania do żywności witamin i składników mineralnych oraz niektórych innych substancji (Dz.U. L 404 z 30.12.2006, s. 26).

Zmiany w prawie

Senatorowie nie zgodzili się na podniesienie kar grzywny dla pracodawców

Senat nie zgodził się w czwartek na zniesienie obowiązku zawierania umów o pracę z cudzoziemcami będącymi pracownikami tymczasowymi przez agencje pracy tymczasowej, ale umożliwił agencjom zawieranie umów cywilnoprawnych. Senatorowie zdecydowali natomiast o skreśleniu przepisu podnoszącego kary grzywny dla pracodawców przewidziane w kodeksie pracy. W głosowaniu przepadła też poprawka Lewicy podnosząca z 2 tys. zł do 10 tys. zł kary grzywny, jakie w postępowaniu mandatowym może nałożyć Państwowa Inspekcja Pracy.

Grażyna J. Leśniak 13.03.2025
Wyższe kary dla pracodawców zostaną – rząd przeciwny ich usuwaniu z ustawy o cudzoziemcach

Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej nie zgodziło się na usunięcie z ustawy o zatrudnianiu cudzoziemców przepisu podnoszącego w kodeksie pracy kary dla pracodawców. Senacka Komisja Rodziny, Polityki Senioralnej i Społecznej zaakceptowała we wtorek jedynie poprawki Biura Legislacyjnego Senatu do tej ustawy. Nie można jednak wykluczyć, że na posiedzeniu Senatu inni senatorowie przejmą poprawki zgłaszane przez stronę pracodawców.

Grażyna J. Leśniak 11.03.2025
Rząd zostawił przedsiębiorców na lodzie

Podczas ostatniego posiedzenia Sejmu, ku zaskoczeniu zarówno przedsiębiorców, jak i części posłów koalicji rządzącej, Lewica w ostatniej chwili „dorzuciła” do ustawy o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom poprawki zaostrzające kary za naruszanie przepisów prawa pracy - m.in. umożliwiające orzeczenie kary ograniczenia wolności. Jednocześnie zignorowano postulaty organizacji pracodawców, mimo wcześniejszych zapewnień rządu o ich poparciu.

Grażyna J. Leśniak 27.02.2025
Wyższe kary dla pracodawców - sejmowa wrzutka na ostatniej prostej

Już nie 30 tys. zł, a 50 tys. zł ma grozić maksymalnie pracodawcy, który zawrze umowę cywilnoprawną, choć powinien - umowę o pracę. Podobnie temu, który nie wypłaca w terminie wynagrodzenia za pracę lub innego świadczenia przysługującego pracownikowi albo uprawnionemu do tego świadczenia członkowi jego rodziny. A jeśli nie wypłaca przez okres co najmniej 3 miesięcy, to kara ma wynieść nawet 60 tys. złotych - zdecydował Sejm, przyjmując poprawkę Lewicy, zmieniającą Kodeks pracy w... ustawie dotyczącej cudzoziemców.

Grażyna J. Leśniak 25.02.2025
Jaka wysokość diety dla członków komisji wyborczych w wyborach Prezydenta

500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia

Robert Horbaczewski 20.01.2025
Zmiany w podatkach 2025 - przybędzie obowiązków sprawozdawczych

1 stycznia 2025 r. weszły w życie liczne zmiany podatkowe, m.in. nowe definicje budynku i budowli w podatku od nieruchomości, JPK CIT, globalny podatek wyrównawczy, PIT kasowy, zwolnienie z VAT dla małych firm w innych krajach UE. Dla przedsiębiorców oznacza to często nowe obowiązki sprawozdawcze i zmiany w systemach finansowo-księgowych. Firmy muszą też co do zasady przeprowadzić weryfikację nieruchomości pod kątem nowych przepisów.

Monika Pogroszewska 02.01.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2014.186.108

Rodzaj: Decyzja
Tytuł: Decyzja wykonawcza 2014/396/UE zezwalająca na wprowadzenie do obrotu drożdży piekarskich poddanych promieniowaniu UV (Saccharomyces cerevisiae) jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady
Data aktu: 24/06/2014
Data ogłoszenia: 26/06/2014