Rozporządzenie 579/2014 przyznające odstępstwo od niektórych przepisów załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do transportu morskiego płynnych olejów i tłuszczów

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 579/2014
z dnia 28 maja 2014 r.
przyznające odstępstwo od niektórych przepisów załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do transportu morskiego płynnych olejów i tłuszczów
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych 1 , w szczególności jego art. 13 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W rozporządzeniu (WE) nr 852/2004 ustanowiono, że podmioty prowadzące przedsiębiorstwo spożywcze mają przestrzegać określonych w rozdziale IV załącznika II do tego rozporządzenia ogólnych wymogów w zakresie higieny w odniesieniu do transportu środków spożywczych. W pkt 4 tego rozdziału ustanowiono wymóg, że środki spożywcze luzem, mające postać płynu, granulatu lub proszku, muszą być transportowane w pojemnikach lub kontenerach/zbiornikach przeznaczonych do transportu środków spożywczych. Jednakże wymóg ten - jeśli stosuje się go do transportu statkami morskimi płynnych olejów i tłuszczów przeznaczonych do spożycia przez ludzi bądź możliwych do zastosowania w tym celu - jest niepraktyczny i stanowi dla podmiotów prowadzących przedsiębiorstwo spożywcze nadmiernie dokuczliwe obciążenie. Ponadto dostęp do statków morskich przeznaczonych do transportu środków spożywczych jest zbyt ograniczony, aby zapewnić ciągłość handlu tego rodzaju olejami i tłuszczami.

(2) W dyrektywie Komisji 96/3/WE 2  zezwolono na transport morski płynnych olejów lub tłuszczów luzem w zbiornikach, które wcześniej były używane do transportu substancji wymienionych w załączniku do tej dyrektywy, o ile spełnione są określone warunki zapewnienia ochrony zdrowia publicznego oraz bezpieczeństwa i wartości zdrowotnej środków spożywczych, których to dotyczy.

(3) W związku z dyskusją w ramach instytucji Kodeksu Żywnościowego, która doprowadziła do przyjęcia kryteriów służących określaniu dopuszczalności ładunków poprzedzających przy transporcie morskim płynnych jadalnych olejów i tłuszczów luzem 3 , oraz na wniosek Komisji Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ocenił kryteria dopuszczalności ładunków uprzednich w stosunku do tłuszczów i olejów jadalnych i przyjął opinię naukową dotyczącą przeglądu kryteriów dopuszczalności ładunków poprzedzających w odniesieniu do tłuszczów i olejów jadalnych 4 .

(4) Na wniosek Komisji EFSA ocenił również wykaz substancji, biorąc pod uwagę wspomniane kryteria. EFSA przyjął kilka opinii naukowych dotyczących oceny substancji pod kątem ich dopuszczalności jako ładunki uprzednie w stosunku do tłuszczów i olejów jadalnych 5 (6 (7 (8 .

(5) Dla jasności prawa unijnego oraz w celu uwzględnienia wyników opinii naukowych EFSA należy uchylić dyrektywę 96/3/WE i zastąpić ją niniejszym rozporządzeniem.

(6) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Odstępstwo

Na zasadzie odstępstwa od rozdziału IV pkt 4 załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 852/2004 płynne oleje lub tłuszcze, które są przeznaczone do spożycia przez ludzi lub które będą prawdopodobnie wykorzystane do spożycia przez ludzi ("oleje lub tłuszcze"), mogą być transportowane statkami morskimi nieprzeznaczonymi do transportu środków spożywczych, o ile spełnione są warunki określone w art. 2 i 3 niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Warunki stosowania odstępstwa

1. 
Ładunek przewożony uprzednio w stosunku do olejów i tłuszczów w tym samym wyposażeniu na statku morskim (zwany dalej "ładunkiem uprzednim") składa się z substancji lub mieszaniny substancji wymienionych w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
2. 
Transport luzem statkami morskimi płynnych olejów i tłuszczów, które mają zostać przetworzone, jest dozwolony w zbiornikach, które nie są wyłącznie przeznaczone do transportu środków spożywczych, o ile spełnione są następujące warunki:
a)
w przypadku gdy oleje lub tłuszcze przewożone są w zbiorniku wykonanym ze stali nierdzewnej lub w zbiorniku z powłoką z żywicy epoksydowej bądź jej technicznego odpowiednika, ostatni ładunek uprzedni był:
(i)
środkiem spożywczym; lub
(ii)
ładunkiem wymienionym w wykazie dopuszczalnych ładunków uprzednich zawartym w załączniku;

lub

b)
w przypadku gdy oleje lub tłuszcze przewożone są w zbiorniku wykonanym z materiałów innych niż wymienione w lit. a), trzy ładunki uprzednie przewożone w takim zbiorniku były:
(i)
środkami spożywczymi; lub
(ii)
ładunkami wymienionymi w wykazie dopuszczalnych ładunków uprzednich zawartym w załączniku.
3. 
Transport luzem statkami morskimi olejów lub tłuszczów, które nie mają zostać poddane dalszemu przetworzeniu, jest dozwolony w zbiornikach, które nie są wyłącznie przeznaczone transportu środków spożywczych, o ile spełnione są następujące warunki:
a)
zbiornik taki:
(i)
jest wykonany ze stali nierdzewnej; lub
(ii)
ma powłokę z żywicy epoksydowej bądź jej technicznego odpowiednika; i
b)
trzema ładunkami uprzednimi przewożonymi w takim zbiorniku były środki spożywcze.
Artykuł  3

Prowadzenie dokumentacji

1. 
Kapitan statku morskiego przewożącego w zbiornikach oleje i tłuszcze luzem przechowuje dokładną dokumentację dowodową odnoszącą się do trzech ładunków uprzednich przewożonych w danych zbiornikach oraz skuteczności procesu czyszczenia zbiorników zastosowanego między tymi ładunkami.
2. 
W przypadku przeładunku takiego ładunku oprócz dokumentacji wymaganej w ust. 1 kapitan statku morskiego przyjmującego ładunek przechowuje dokładną dokumentację potwierdzającą, że transport płynnych olejów lub tłuszczów luzem spełniał przepisy określone w art. 2 w czasie poprzedniego przewozu oraz potwierdzającą skuteczność procesu czyszczenia zbiorników zastosowanego między tymi ładunkami na innym statku.
3. 
Kapitan statku morskiego przedkłada dokumentację, o której mowa w ust. 1 i 2, na żądanie właściwych władz.
Artykuł  4

Uchylenie

Dyrektywa 96/3/WE traci moc.

Artykuł  5

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 28 maja 2014 r.
W imieniu Komisji
José Manuel BARROSO
Przewodniczący

ZAŁĄCZNIK 9  

WYKAZ DOPUSZCZALNYCH ŁADUNKÓW UPRZEDNICH

Substancja (synonimy) Nr CAS
Kwas octowy (kwas etanowy; kwas metanokarboksylowy) 64-19-7
Bezwodnik octowy (bezwodnik etanowy) 108-24-7
Aceton (dimetyloketon; propan-2-on) 67-64-1
Oleje kwaśne i destylaty kwasów tłuszczowych - z olejów i tłuszczów roślinnych lub z ich mieszanin oraz z olejów i tłuszczów pochodzenia zwierzęcego i ze zwierząt morskich -
Wodorotlenek amonowy (wodorotlenek amonu; roztwór amoniaku; woda amoniakalna) 1336-21-6
Polifosforan amonowy 68333-79-9 i 10124-31-9
Oleje i tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, ze zwierząt morskich oraz roślinne i uwodornione zgodnie z MEPC.2/Circ. IMO -
Alkohol benzylowy (tylko farmaceutyczny i jako odczynnik czysty do analizy) 100-51-6
Octan n-butylu 123-86-4
Octan sec-butylu 105-46-4
Octan tert-butylu 540-88-5
Roztwór azotanu amonu 6484-52-2
Azotan amonowo-wapniowy 15245-12-2
Azotan wapnia 10124-37-5
Odwodniony azotan wapnia (II) 35054-52-5
Azotan wapnia czterowodny 13477-34-4
Roztwór chlorku wapnia 10043-52-4
Cykloheksan (heksametylen; heksanaften; heksahydrobenzen) 110-82-7
Epoksydowany olej sojowy (zawierający minimalnie 7 % a maksymalnie 8 % tlenku etylenu) 8013-07-8
Etanol (alkohol etylowy) 64-17-5
Octan etylu (eter octowy; ester octowy; nafta octowa) 141-78-6
2-etyloheksanol (alkohol 2-etyloheksylowy) 104-76-7
Eter tert-butylowo-etylowy 637-92-3
Kwasy tłuszczowe
Kwas arachidowy (kwas eikozanowy) 506-30-9
Kwas behenowy (kwas dokozanowy) 112-85-6
Kwas masłowy (kwas n-masłowy; kwas butanowy; kwas propanokarboksylowy) 107-92-6
Kwas kaprynowy (kwas n-dekanowy) 334-48-5
Kwas kapronowy (kwas n-heksanowy) 142-62-1
Kwas kaprylowy (kwas n-oktanowy) 124-07-2
Kwas erukowy (kwas cis-13-dokozenowy) 112-86-7
Kwas heptanowy (kwas n-heptanowy) 111-14-8
Kwas laurynowy (kwas n-dodekanowy) 143-07-7
Kwas laurynolowy (kwas dodekanowy) 4998-71-4
Kwas linolowy (kwas 9,12-oktadekadienowy) 60-33-3
Kwas linolenowy (kwas 9,12,15-oktadekatrienowy) 463-40-1
Kwas mirystynowy (kwas n-tetradekanowy) 544-63-8
Kwas miristynolowy (kwas n-tetradecenowy) 544-64-9
Kwas oleinowy (kwas n-oktadecenowy) 112-80-1
Kwas palmitynowy (kwas n-heksadekanowy) 57-10-3
Kwas oleopalmitynowy (kwas cis-9-heksadecenowy) 373-49-9
Kwas pelargonowy (n-nonanowy) 112-05-0
Kwas rycynolowy (kwas cis-12-hydroksyoktadeka-9-enowy; kwas oleju rycynowego) 141-22-0
Kwas stearynowy (kwas n-oktadekanowy) 57-11-4
Kwas walerianowy (kwas n-pentanowy) 109-52-4
Estry kwasów tłuszczowych - wszelkie estry wytworzone przez połączenie któregokolwiek z wyżej wymienionych kwasów tłuszczowych z którykolwiek z wyżej wymienionych alkoholi tłuszczowych oraz z metanolem i etanolem. Przykładami estrów kwasów tłuszczowych są:
Mirystynian butylu 110-36-1
Stearynian cetylu 110-63-2
Palmitynian oleilowy 2906-55-0
Laurynian metylu (dodekanian metylu) 111-82-0
Oleinian metylu (oktadecenian metylu) 112-62-9
Palmitynian metylu (heksadekanian metylu) 112-39-0
Stearynian metylu (oktadekanian metylu) 112-61-8
Alkohole tłuszczowe
Alkohol butylowy (1-butanol; alkohol masłowy) 71-36-3
Alkohol heksylowy (1-heksanol) 111-27-3
Alkohol kaprylowy (1-n-oktanol) heptylokarbinol) 111-87-5
Alkohol cetylowy (alkohol C-16; 1-heksadekanol; alkohol heksadekanowy; alkohol palmitynowy; cetanol) 36653-82-4
Alkohol decylowy (1-dekanol) 112-30-1
Alkohol enantylowy (1-heptanol; alkohol heptylowy) 111-70-6
Alkohol laurylowy (n-dodekanol; alkohol dodecylowy) 112-53-8
Alkohol mirystylowy (1-tetradekanol; tetradekanol) 112-72-1
Alkohol nonylowy (1-nonanol; alkohol pelargonowy; oktylokarbinol) 143-08-8
Alkohol oleilowy (oktadekanol) 143-28-2
Alkohol stearylowy (1-oktadekanol) 112-92-5
Alkohol tridecylowy (1-tridekanol) 112-70-9
Mieszaniny alkoholi tłuszczowych
Alkohol laurylowo-mirystylowy (mieszanina C12-C14)
Alkohol cetylowo-stearylowy (mieszanina C16-C18)
Kwas mrówkowy (kwas metanowy; kwas wodorokarboksylowy) 64-18-6
Fruktoza 57-48-7 i 30237-26-4
Glicerol (gliceryna; propano-1,2,3-triol) 56-81-5
Glikole
1,3-butanodiol (glikol 1,3-butylenowy) 107-88-0
1,4-butanodiol (glikol 1,4-butylenowy) 110-63-4
Heptan (handlowy) 142-82-5
Heksan (techniczny) 110-54-3 i 64742-49-0
Nadtlenek wodoru 7722-84-1
Izobutanol (2-metylo-1-propanol) 78-83-1
Octan izobutylu (octan 2-metylopropylu) 110-19-0
Izodekanol (alkohol izodecylowy) 25339-17-7
Izononal (alkohol izononylowy) 27458-94-2
Izooktanol (alkohol izooktylowy) 26952-21-6
Izopropanol (propan-2-ol; alkohol izopropylowy) 67-63-0
Zawiesina kaolinowa 1332-58-7
Limonen (dipenten) 138-86-3
Roztwór chlorku magnezu 7786-30-3
Metanol (alkohol metylowy) 67-56-1
Octan metylu 79-20-9
Keton metylowo-etylowy (2-butanon) 78-93-3
Keton metylowo-izobutylowy (4-metylo-2-pentanon) 108-10-1
Eter metylowo-ter-tbutylowy (MTBE) 1634-04-4
Melasa wyprodukowana konwencjonalnymi metodami stosowanymi w przemyśle cukrowniczym przy wykorzystaniu trzciny cukrowej, buraków cukrowych, owoców cytrusowych lub sorgo -
Parafina (jadalna) 8002-74-2 i 63231-60-7
Pentan 109-66-0
Kwas fosforowy (kwas ortofosforowy) 7664-38-2
Glikol polipropylenowy (o masie cząsteczkowej powyżej 400) 25322-69-4
Woda pitna 7732-18-5
Roztwór wodorotlenku potasu (potażu żrącego) 1310-58-3
Octan n-propylu 109-60-4
Alkohol propylowy (propan 1-ol; 1-propanol) 71-23-8
Glikol propylenowy (glikol 1,2-propylenowy; propano-1,2-diol; 1,2-dihydroksy-propan; glikol monopropylenowy (MPG); glikol metylowy) 57-55-6
1,3-propanodiol (glikol 1,3-propylenowy; glikol trimetylenowy) 504-63-2
Tetramer propylenu 6842-15-5
Roztwór wodorotlenku sodu (soda żrąca, ług sodowy) 1310-73-2
Roztwór krzemianu sodu (szkło wodne) 1344-09-8
Roztwór sorbitolu (d-sorbitol; alkohol heksawodorotlenowy; d-sorbit) 50-70-4
Kwas siarkowy 7664-93-9
Niefrakcjonowane kwasy tłuszczowe z olejów i tłuszczów roślinnych, zwierzęcych i ze zwierząt morskich lub ich mieszanin, o ile pochodzą z jadalnych rodzajów tłuszczów lub olejów -
Niefrakcjonowane alkohole tłuszczowe z olejów i tłuszczów roślinnych, zwierzęcych i ze zwierząt morskich lub ich mieszanin, o ile pochodzą z jadalnych rodzajów tłuszczów lub olejów -
Niefrakcjonowane estry tłuszczowe z olejów i tłuszczów roślinnych, zwierzęcych i ze zwierząt morskich lub ich mieszanin, o ile pochodzą z jadalnych rodzajów tłuszczów i olejów -
Roztwór saletrzano-mocznikowy (RSM) -
Białe oleje mineralne 8042-47-5
1 Dz.U. L 139 z 30.4.2004, s. 1.
2 Dyrektywa Komisji 96/3/WE z dnia 26 stycznia 1996 r. przyznająca odstępstwo od niektórych przepisów dyrektywy Rady 93/43/EWG w sprawie higieny środków spożywczych w odniesieniu do transportu morskiego płynnych olejów i tłuszczów luzem (Dz.U. L 21 z 27.1.1996, s. 42).
3 Wspólny program FAO i WHO dotyczący standardów żywieniowych, Komisja Kodeksu Żywnościowego, trzydziesta czwarta sesja, Międzynarodowe Centrum Konferencyjne, Genewa, Szwajcaria, 4-9 lipca 2011 r., REP11/CAC, pkt 45-46.
4 Wydana na wniosek Komisji Europejskiej opinia naukowa panelu ds. środków trujących w łańcuchu żywnościowym dotycząca przeglądu kryteriów dopuszczalności ładunków uprzednich w stosunku do tłuszczów i olejów jadalnych. Dziennik EFSA 2009; 1110, 1-21.
5 Panel EFSA ds. środków trujących w łańcuchu żywnościowym (CONTAM); opinia naukowa dotycząca oceny substancji pod kątem ich dopuszczalności jako ładunki uprzednie w stosunku do tłuszczów i olejów jadalnych. Dziennik EFSA 2009; 7(11):1391.
6 Panel EFSA ds. środków trujących w łańcuchu żywnościowym (CONTAM); opinia naukowa dotycząca oceny substancji znajdujących się w wykazie zawartym w załączniku do dyrektywy Komisji 96/3/WE pod kątem ich dopuszczalności jako ładunki uprzednie w stosunku do tłuszczów i olejów jadalnych, część I z III. Dziennik EFSA 2011; 9(12):2482.
7 Panel EFSA ds. środków trujących w łańcuchu żywnościowym (CONTAM); opinia naukowa dotycząca oceny substancji znajdujących się w wykazie zawartym w załączniku do dyrektywy Komisji 96/3/WE pod kątem ich dopuszczalności jako ładunki uprzednie w stosunku do tłuszczów i olejów jadalnych, część II z III. Dziennik EFSA 2012; 10(5):2703.
8 Panel EFSA ds. środków trujących w łańcuchu żywnościowym (CONTAM); opinia naukowa dotycząca oceny substancji znajdujących się w wykazie zawartym w załączniku do dyrektywy Komisji 96/3/WE pod kątem ich dopuszczalności jako ładunki uprzednie w stosunku do tłuszczów i olejów jadalnych, część III z III. Dziennik EFSA 2012; 10(12):2984.
9 Załącznik:

- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr (UE) 2016/238 z dnia 19 lutego 2016 r. (Dz.U.UE.L.2016.45.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 11 marca 2016 r.

- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr (UE) 2019/978 z dnia 14 czerwca 2019 r. (Dz.U.UE.L.2019.159.26) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 7 lipca 2019 r.

Zmiany w prawie

Jaka wysokość diety dla członków komisji wyborczych w wyborach Prezydenta

500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia

Robert Horbaczewski 20.01.2025
Zmiany w podatkach 2025 - przybędzie obowiązków sprawozdawczych

1 stycznia 2025 r. weszły w życie liczne zmiany podatkowe, m.in. nowe definicje budynku i budowli w podatku od nieruchomości, JPK CIT, globalny podatek wyrównawczy, PIT kasowy, zwolnienie z VAT dla małych firm w innych krajach UE. Dla przedsiębiorców oznacza to często nowe obowiązki sprawozdawcze i zmiany w systemach finansowo-księgowych. Firmy muszą też co do zasady przeprowadzić weryfikację nieruchomości pod kątem nowych przepisów.

Monika Pogroszewska 02.01.2025
Nowy Rok - jakie zmiany czekają nas w prawie

W 2025 roku minimalne wynagrodzenie za pracę wzrośnie tylko raz. Obniżeniu ulegnie natomiast minimalna podstawa wymiaru składki zdrowotnej płaconej przez przedsiębiorców. Grozi nam za to podwyżka podatku od nieruchomości. Wzrosną wynagrodzenia nauczycieli, a prawnicy zaczną lepiej zarabiać na urzędówkach. Wchodzą w życie zmiany dotyczące segregacji odpadów i e-doręczeń. To jednak nie koniec zmian, jakie czekają nas w Nowym Roku.

Renata Krupa-Dąbrowska 31.12.2024
Zmiana kodów na PKD 2025 rodzi praktyczne pytania

1 stycznia 2025 r. zacznie obowiązywać nowa Polska Klasyfikacja Działalności – PKD 2025. Jej ostateczny kształt poznaliśmy dopiero w tygodniu przedświątecznym, gdy opracowywany od miesięcy projekt został przekazany do podpisu premiera. Chociaż jeszcze przez dwa lata równolegle obowiązywać będzie stara PKD 2007, niektórzy już dziś powinni zainteresować się zmianami.

Tomasz Ciechoński 31.12.2024
Co się zmieni w prawie dla osób z niepełnosprawnościami w 2025 roku

Dodatek dopełniający do renty socjalnej dla niektórych osób z niepełnosprawnościami, nowa grupa uprawniona do świadczenia wspierającego i koniec przedłużonych orzeczeń o niepełnosprawności w marcu - to tylko niektóre ważniejsze zmiany w prawie, które czekają osoby z niepełnosprawnościami w 2025 roku. Drugą część zmian opublikowaliśmy 31 grudnia.

Beata Dązbłaż 28.12.2024
Stosunek prezydenta Dudy do wolnej Wigilii "uległ zawieszeniu"

Prezydent Andrzej Duda powiedział w czwartek, że ubolewa, że w sprawie ustawy o Wigilii wolnej od pracy nie przeprowadzono wcześniej konsultacji z prawdziwego zdarzenia. Jak dodał, jego stosunek do ustawy "uległ niejakiemu zawieszeniu". Wyraził ubolewanie nad tym, że pomimo wprowadzenia wolnej Wigilii, trzy niedziele poprzedzające święto mają być dniami pracującymi. Ustawa czeka na podpis prezydenta.

kk/pap 12.12.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2014.160.14

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 579/2014 przyznające odstępstwo od niektórych przepisów załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do transportu morskiego płynnych olejów i tłuszczów
Data aktu: 28/05/2014
Data ogłoszenia: 29/05/2014
Data wejścia w życie: 18/06/2014