KOMISJA EUROPEJSKA,uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej 1 , w szczególności jego art. 9 ust. 1 lit. a),
a także mając na uwadze, co następuje:(1) W rozporządzeniu (EWG) nr 2658/87 ustalono nomenklaturę towarową, zwaną dalej "Nomenklaturą scaloną", która jest zamieszczona w załączniku I do tego rozporządzenia.
(2) Klasyfikacja zamrożonych i solonych filetów z dorsza (Gadus morhua, Gadus ogac, Gadus macrocephalus) do podpozycji 0304 71 10 i 0304 71 90 (filety zamrożone) lub do podpozycji 0305 32 11 i 0305 32 19 (filety solone) zależy w dużej mierze od zawartości soli w produkcie.
(3) Dorsz solony, powszechnie znany jako "salt cod" lub "clipfish", jest tradycyjnym produktem o całkowitej zawartości soli wynoszącej 12 % masy lub więcej, który nadaje się do spożycia przez ludzi bez konieczności dalszego przetwarzania przemysłowego. W tym przypadku sól jest przeznaczona, aby przenikać mięso rybie w celu nadania mu długiego okresu przydatności do spożycia.
(4) Filety z dorsza, które zostały tylko lekko posolone (zazwyczaj całkowita zawartość soli wynosi około 2 % masy, lecz w każdym przypadku poniżej 12 %), przedstawiają odmienne cechy obiektywne w takim zakresie, w jakim rzeczywista i trwała konserwacja zależy zasadniczo od dodatkowego procesu zewnętrznego, takiego jak zamrażanie.
(5) W celu zapewnienia spójnego zastosowania Nomenklatury scalonej klasyfikacja zamrożonych i solonych filetów z dorsza do podpozycji 0304 71 10 i 0304 71 90 lub do podpozycji 0305 32 11 i 0305 32 19 powinna więc zależeć od procesu, który zapewnia rzeczywistą konserwację produktu. Jest to spójne z orzecznictwem Trybunału Sprawiedliwości, który zastosował to samo kryterium do klasyfikacji lekko suszonego i lekko wędzonego mięsa 2 .
(6) Dorsza, który został lekko posolony, należy zatem klasyfikować do podpozycji 0304 71 10 i 0304 71 90 w zakresie, w jakim zamrażanie jest konieczne do uniknięcia zepsucia produktu. Tam gdzie, przeciwnie, to sól zapewnia konserwację produktu, filety z dorsza należy klasyfikować do podpozycji 0305 32 11 i 0305 32 19.
(7) Należy zatem wprowadzić uwagę dodatkową w dziale 3 części drugiej Nomenklatury scalonej, aby zapewnić jednolitą interpretację w całej Unii.
(8) Załącznik I do rozporządzenia (EWG) nr 2658/87 należy zatem odpowiednio zmienić.
(9) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Kodeksu Celnego,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.Sporządzono w Brukseli dnia 10 kwietnia 2014 r.
|
W imieniu Komisji, za Przewodniczącego, |
|
Algirdas ŠEMETA |
|
Członek Komisji |
1 Dz.U. L 256 z 7.9.1987, s. 1.
2 Wyrok z dnia 31 maja 1979 r. w sprawie 183/78 Galster przeciwko Hauptzollamt Hamburg-Jonas, Rec. 1979, s. 2003.