KOMISJA EUROPEJSKA,uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności(1), w szczególności jego art. 10 ust. 3 oraz art. 30 ust. 5,
a także mając na uwadze, co następuje:(1) W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 ustanowiono unijny wykaz dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w żywności oraz warunki ich stosowania.
(2) Wykaz ten może zostać zmieniony zgodnie z procedurą, o której mowa w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. ustanawiającym jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących(2).
(3) Zgodnie z art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 unijny wykaz dodatków do żywności może być aktualizowany z inicjatywy Komisji albo na podstawie wniosku.
(4) Złożono wniosek o zezwolenie na stosowanie dwutlenku siarki - siarczynów (E 220-228) i alginianu glikolu propylenowego (E 405) w dniu 30 czerwca 2011 r. i udostępniono go państwom członkowskim.
(5) Istnieje technologiczna potrzeba stosowania dwutlenku siarki - siarczynów (E 220-228) i alginianu glikolu propylenowego (E 405) w sfermentowanych napojach na bazie moszczu gronowego. Dwutlenek siarki - siarczyny (E 220-228) dodaje się, aby zatrzymać utlenianie i hamować wzrost mikroorganizmów. Zapobiegają one również wzrostowi niepożądanych drożdży podczas drugiej fermentacji w butelkach. Alginian glikolu propylenowego (E 405) dodaje się w celu ustabilizowania piany, tak aby pęcherzyki dwutlenku węgla nie pękały, ale tworzyły bardziej kremową i trwałą pianę.
(6) Komitet Naukowy ds. Żywności określił dopuszczalne dzienne spożycie dla dwutlenku siarki - siarczynów (E 220-228)(3) i alginianu glikolu propylenowego (E 405)(4). Sfermentowane napoje na bazie moszczu gronowego są napojami alkoholowymi, które ze względu na swoje właściwości, są porównywalne do innych napojów alkoholowych, takich jak piwo i napoje słodowe. Spożycie tych napojów można zatem uznać za alternatywne w stosunku do spożycia innych napojów alkoholowych, w szczególności piwa i napojów słodowych. Dodatkowe narażenie na dwutlenek siarki - siarczyny (E 220-228) i alginian glikolu propylenowego (E 405) w wyniku tego nowego zastosowania pozostanie ograniczone i nie doprowadzi do zwiększenia ogólnego spożycia. Należy zatem zezwolić na stosowanie dwutlenku siarki - siarczynów (E 220-228) jako środków konserwujących i alginianu glikolu propylenowego (E 405) jako stabilizatora piany w sfermentowanych napojach na bazie moszczu gronowego.
(7) Zgodnie z art. 3 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008 Komisja powinna zasięgnąć opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności w celu uaktualnienia unijnego wykazu dodatków do żywności określonego w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008, z wyjątkiem przypadków gdy dana aktualizacja nie ma wpływu na zdrowie człowieka. Ponieważ zezwolenie na stosowanie dwutlenku siarki - siarczynów (E 220-228) jako środków konserwujących i alginianu glikolu propylenowego (E 405) jako stabilizatora piany w sfermentowanych napojach na bazie moszczu gronowego stanowi aktualizację tego wykazu niemającą wpływu na zdrowie człowieka, zasięgnięcie opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności nie jest konieczne.
(8) Zgodnie z przepisami przejściowymi rozporządzenia Komisji (UE) nr 1129/2011(5) wykaz dodatków do żywności określony w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 zasadniczo stosuje się od dnia 1 czerwca 2013 r. Aby umożliwić stosowanie dwutlenku siarki - siarczynów (E 220-228) i alginianu glikolu propylenowego (E 405) w sfermentowanych napojach na bazie moszczu gronowego przed tą datą, konieczne jest określenie wcześniejszej daty rozpoczęcia stosowania w odniesieniu do tych dodatków do żywności.
(9) Należy zatem odpowiednio zmienić załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.
(10) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt i ani Parlament Europejski, ani Rada nie wyraziły wobec nich sprzeciwu,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.Sporządzono w Brukseli dnia 4 grudnia 2012 r.
|
W imieniu Komisji |
|
José Manuel BARROSO |
|
Przewodniczący |