a także mając na uwadze, co następuje:(1) W rozporządzeniu (WE) nr 1331/2008 ustanawia się reguły aktualizacji wykazów substancji, których wprowadzanie do obrotu jest dozwolone w Unii zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności(2), rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1332/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie enzymów spożywczych(3) i rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1334/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie środków aromatyzujących i niektórych składników żywności o właściwościach aromatyzujących do użycia w oraz na środkach spożywczych(4) (zwanymi dalej "przepisami sektorowymi prawa żywnościowego").
(2) Zgodnie z art. 9 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008 Komisja przyjmuje środki wykonawcze dotyczące treści, sporządzania i składania wniosków dotyczących aktualizacji unijnych wykazów na mocy przepisów sektorowych prawa żywnościowego, zasad kontroli ważności wniosku oraz charakteru informacji, które powinna zawierać opinia Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (zwanego dalej "Urzędem").
(3) W celu aktualizacji wykazów niezbędna jest weryfikacja, czy stosowanie substancji jest zgodne z ogólnymi i szczegółowymi warunkami stosowania przewidzianymi w odpowiednich przepisach sektorowych prawa żywnościowego.
(4) W dniu 9 lipca 2009 r. Urząd przyjął opinię naukową w sprawie wymogów w zakresie danych niezbędnych do oceny wniosków dotyczących dodatków do żywności(5). Dane te należy przedstawić w momencie składania wniosku o stosowanie nowego dodatku do żywności. W przypadku wniosku o zmianę warunków stosowania już dozwolonego dodatku do żywności lub zmianę specyfikacji już dozwolonego dodatku do żywności dane niezbędne do oceny ryzyka nie mogą być wymagane, jeżeli jest to uzasadnione przez wnioskodawcę.
(5) W dniu 23 lipca 2009 r. Urząd przyjął opinię naukową w sprawie wymogów w zakresie danych niezbędnych do oceny wniosków dotyczących enzymów spożywczych(6). Dane te należy przedstawić w momencie składania wniosku o stosowanie nowego enzymu spożywczego. W przypadku wniosku o zmianę warunków stosowania już dozwolonego enzymu spożywczego lub zmianę specyfikacji już dozwolonego enzymu spożywczego dane niezbędne do oceny ryzyka nie mogą być wymagane, jeżeli jest to uzasadnione przez wnioskodawcę.
(6) W dniu 19 maja 2010 r. Urząd przyjął opinię naukową w sprawie wymogów w zakresie danych niezbędnych do oceny ryzyka związanego ze środkami aromatyzującymi do użycia w oraz na środkach spożywczych(7). Dane te należy przedstawić w momencie składania wniosku o stosowanie nowego środka aromatyzującego. W przypadku wniosku o zmianę warunków stosowania już dozwolonego środka aromatyzującego lub zmianę specyfikacji już dozwolonego środka aromatyzującego dane niezbędne do oceny ryzyka nie mogą być wymagane, jeżeli jest to uzasadnione przez wnioskodawcę.
(7) Ważne jest, aby badania toksykologiczne były przeprowadzane zgodnie z określonymi standardami. Z tego względu należy przestrzegać przepisów dyrektywy 2004/10/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 11 lutego 2004 r. w sprawie harmonizacji przepisów ustawowych, wykonawczych i administracyjnych odnoszących się do stosowania zasad dobrej praktyki laboratoryjnej i weryfikacji jej stosowania na potrzeby badań substancji chemicznych(8). Jeżeli takie badania przeprowadzane są poza terytorium Unii, powinny one być zgodne z zasadami dobrej praktyki laboratoryjnej OECD (GLP) (OECD, 1998)(9).
(8) Stosowanie dodatków do żywności i enzymów spożywczych powinno być zawsze technologicznie uzasadnione. W przypadku dodatku do żywności wnioskodawcy powinni także wyjaśnić, dlaczego efekt technologiczny nie może zostać osiągnięty w sposób inny, możliwy do realizacji pod względem ekonomicznym i technologicznym.
(9) Należy zezwolić na stosowanie substancji, jeżeli nie wprowadza to konsumenta w błąd. Wnioskodawcy powinni wyjaśnić, dlaczego zastosowanie, w sprawie którego składany jest wniosek, nie skutkuje wprowadzeniem konsumenta w błąd. W przypadku dodatku do żywności należy także wyjaśnić korzyści dla konsumenta.
(10) Nie naruszając art. 9 rozporządzenia (WE) nr 1332/2008, art. 19 rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 i art. 13 rozporządzenia (WE) nr 1334/2008, Komisja powinna zweryfikować, czy wniosek jest ważny oraz czy jest objęty zakresem odpowiednich przepisów sektorowych prawa żywnościowego. W odpowiednich przypadkach należy uwzględnić opinię Urzędu w sprawie stosowności danych przedstawionych do oceny ryzyka. Taka weryfikacja nie powinna opóźniać oceny wniosku.
(11) Informacje przedstawione w opinii Urzędu powinny być wystarczające do ustalenia, czy zezwolenie na proponowane zastosowanie substancji jest bezpieczne dla konsumentów. Obejmuje to wnioski na temat toksyczności substancji oraz, w odpowiednich przypadkach i w miarę możliwości, wyznaczenie dopuszczalnego dziennego pobrania (ADI) wyrażonego liczbowo wraz ze szczegółami oceny narażenia w wyniku spożycia z żywnością dla wszystkich kategorii żywności, łącznie z narażeniem wrażliwych grup konsumentów.
(12) Wnioskodawca powinien także uwzględnić szczegółowe wytyczne dotyczące danych wymaganych do oceny ryzyka ustanowione przez Urząd (Dziennik EFSA(10).
(13) W niniejszym rozporządzeniu uwzględnia się obecny stan wiedzy naukowej i technicznej. W świetle rozwoju tej dziedziny lub publikacji przez Urząd jakichkolwiek zmienionych lub dodatkowych wytycznych naukowych Komisja może zmienić niniejsze rozporządzenie.
(14) Praktyczne ustalenia dotyczące wniosku o zezwolenie na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących, takie jak adresy, osoby wyznaczone do kontaktów, przekazywanie dokumentów itp., należy udostępnić w osobnym komunikacie wydanym przez Komisję lub Urząd.
(15) Niezbędne jest zapewnienie wnioskodawcom czasu na dostosowanie się do przepisów niniejszego rozporządzenia.
(16) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Sporządzono w Brukseli dnia 10 marca 2011 r.
|
W imieniu Komisji |
|
José Manuel BARROSO |
|
Przewodniczący |
______(1) Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 1.
(2) Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 16.
(3) Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 7.
(4) Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 34.
(5)http://www.efsa.europa.eu/en/scdocs/doc/1188.pdf
(6)http://www.efsa.europa.eu/en/scdocs/doc/1305.pdf
(7)http://www.efsa.europa.eu/en/scdocs/doc/1623.pdf
(8) Dz.U. L 50 z 20.2.2004, s. 44.
(9) Seria OECD w sprawie zasad dobrej praktyki laboratoryjnej i zgodności monitorowania Numer 1. Zasady dobrej praktyki laboratoryjnej OECD (zmienione w 1997 r.) ENV/MC/CHEM(98)17.
(10)http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal.htm
(11)http://ec.europa.eu/food/fs/sc/scf/reports/scf_reports_27.pdf
(12)http://ec.europa.eu/dgs/health_consumer/index_en.htm
(13) Dz.U. L 268 z 18.10.2003, s. 1.
(14) Dz.U. L 125 z 21.5.2009, s. 75.
(15) Wytyczne EFSA przygotowane przez panel ds. materiałów pozostających w kontakcie z żywnością, enzymów, aromatów oraz substancji pomagających w przetwarzaniu w zakresie składania dokumentacji dotyczącej enzymów spożywczych. Dziennik EFSA (2009) 1305, s. 1.
1 Art. 1a dodany przez art. 1 pkt 1 rozporządzenia nr 562/2012 z dnia 27 czerwca 2012 r. (Dz.U.UE.L.12.168.21) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 18 lipca 2012 r.
2 Art. 2 ust. 1 zmieniony przez art. 1 pkt 1 lit. a rozporządzenia nr 2020/1823 z dnia 2 grudnia 2020 r. (Dz.U.UE.L.2020.406.43) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 27 marca 2021 r.
3 Art. 2 ust. 3 zmieniony przez art. 1 pkt 1 lit. b rozporządzenia nr 2020/1823 z dnia 2 grudnia 2020 r. (Dz.U.UE.L.2020.406.43) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 27 marca 2021 r.
4 Art. 2 ust. 6 zmieniony przez art. 1 pkt 1 lit. c rozporządzenia nr 2020/1823 z dnia 2 grudnia 2020 r. (Dz.U.UE.L.2020.406.43) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 27 marca 2021 r.
5 Art. 3 ust. 1 zmieniony przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia nr 2020/1823 z dnia 2 grudnia 2020 r. (Dz.U.UE.L.2020.406.43) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 27 marca 2021 r.
* https://ec.europa.eu/food/safety_en
6 Art. 4 lit. m zmieniona przez art. 1 pkt 3 lit. a rozporządzenia nr 2020/1823 z dnia 2 grudnia 2020 r. (Dz.U.UE.L.2020.406.43) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 27 marca 2021 r.
7 Art. 4 lit. n dodana przez art. 1 pkt 3 lit. b rozporządzenia nr 2020/1823 z dnia 2 grudnia 2020 r. (Dz.U.UE.L.2020.406.43) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 27 marca 2021 r.
8 Art. 8 ust. 3 dodany przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia nr 562/2012 z dnia 27 czerwca 2012 r. (Dz.U.UE.L.12.168.21) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 18 lipca 2012 r.
9 Art. 8 ust. 4 dodany przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia nr 562/2012 z dnia 27 czerwca 2012 r. (Dz.U.UE.L.12.168.21) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 18 lipca 2012 r.
10 Art. 8 ust. 5 dodany przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia nr 562/2012 z dnia 27 czerwca 2012 r. (Dz.U.UE.L.12.168.21) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 18 lipca 2012 r.
11 Art. 8 ust. 6 dodany przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia nr 562/2012 z dnia 27 czerwca 2012 r. (Dz.U.UE.L.12.168.21) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 18 lipca 2012 r.
12 Art. 12 zmieniony przez art. 1 pkt 4 rozporządzenia nr 2020/1823 z dnia 2 grudnia 2020 r. (Dz.U.UE.L.2020.406.43) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 27 marca 2021 r.
13 Art. 13 ust. 1 lit. g dodana przez art. 1 pkt 5 rozporządzenia nr 2020/1823 z dnia 2 grudnia 2020 r. (Dz.U.UE.L.2020.406.43) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 27 marca 2021 r.
14 Załącznik zmieniony przez art. 1 pkt 6 rozporządzenia nr 2020/1823 z dnia 2 grudnia 2020 r. (Dz.U.UE.L.2020.406.43) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 27 marca 2021 r.
* Rodzaje funkcji pełnionej przez dodatki do żywności w środkach spożywczych oraz dodatki do żywności w dodatkach do żywności i w enzymach spożywczych są wymienione w załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008. Jeżeli dodatek nie należy do żadnego z wymienionych rodzajów, można zaproponować nową nazwę dla rodzaju funkcji oraz jego definicję.