Rozporządzenie 230/2011 zmieniające rozporządzenie Rady (WE) nr 992/95 w odniesieniu do unijnych kontyngentów taryfowych na niektóre produkty rolne i rybołówstwa pochodzące z Norwegii

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 230/2011
z dnia 9 marca 2011 r.
zmieniające rozporządzenie Rady (WE) nr 992/95 w odniesieniu do unijnych kontyngentów taryfowych na niektóre produkty rolne i rybołówstwa pochodzące z Norwegii

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 992/95 z dnia 10 kwietnia 1995 r. otwierające i ustalające zarządzanie unijnymi kontyngentami taryfowymi na niektóre produkty rolne i rybołówstwa pochodzące z Norwegii(1), w szczególności jego art. 5 ust. 1 lit. a) i b),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W 2009 r. zakończyły się negocjacje nad Protokołem dodatkowym do Umowy pomiędzy Europejską Wspólnotą Gospodarczą a Królestwem Norwegii dotyczącym szczególnych przepisów obowiązujących w latach 2009-2014 odnośnie do przywozu do Unii Europejskiej niektórych ryb i produktów rybołówstwa, zwanym dalej "protokołem dodatkowym".

(2) Podpisanie w imieniu Unii Europejskiej oraz tymczasowe stosowanie protokołu dodatkowego zatwierdzono decyzją Rady 2010/674/UE z dnia 26 lipca 2010 r. w sprawie podpisania i tymczasowego stosowania umowy między Unią Europejską, Islandią, Liechtensteinem i Norwegią w sprawie mechanizmu finansowego EOG na lata 2009-2014, umowy między Unią Europejską a Norwegią w sprawie norweskiego mechanizmu finansowego na lata 2009-2014, protokołu dodatkowego do umowy między Europejską Wspólnotą Gospodarczą a Islandią w sprawie postanowień szczególnych mających zastosowanie do przywozu do Unii Europejskiej niektórych ryb i produktów rybołówstwa w latach 2009-2014 i protokołu dodatkowego do umowy między Europejską Wspólnotą Gospodarczą a Norwegią w sprawie postanowień szczególnych mających zastosowanie do przywozu do Unii Europejskiej niektórych ryb i produktów rybołówstwa w latach 2009-2014(2).

(3) Protokół dodatkowy przewiduje nowe roczne bezcłowe kontyngenty taryfowe na przywóz do Unii Europejskiej niektórych ryb i produktów rybołówstwa pochodzących z Norwegii.

(4) Zgodnie z protokołem dodatkowym poziomy bezcłowych kontyngentów taryfowych, które powinny były zostać otwarte dla Norwegii od dnia 1 maja 2009 r. do dnia 1 marca 2011 r. dzieli się na równe części i przydziela na poszczególne lata w pozostałym okresie obowiązywania tego protokołu.

(5) Aby wprowadzić w życie nowe kontyngenty taryfowe przewidziane w protokole dodatkowym, należy zmienić rozporządzenie (WE) nr 992/95.

(6) Należy zastąpić obecne odniesienie do cen franco granica w rozporządzeniu (WE) nr 992/95 odniesieniem do zadeklarowanej wartości celnej zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 104/2000 z dnia 17 grudnia 1999 r. w sprawie wspólnej organizacji rynków produktów rybołówstwa i akwakultury(3), oraz przewidzieć, że aby wspomniane produkty kwalifikowały się do korzystania z preferencji ustanowionych w protokole dodatkowym, wartość ta musi być przynajmniej równa cenie referencyjnej ustalonej lub do ustalenia zgodnie ze wspomnianym rozporządzeniem.

(7) Protokół nr 3 do umowy między Europejską Wspólnotą Gospodarczą a Królestwem Norwegii, definiujący pojęcie produktów pochodzących i ustalający metody w zakresie współpracy administracyjnej, został zmieniony decyzją nr 1/2005 Wspólnego Komitetu WE-Norwegia z dnia 20 grudnia 2005 r.(4). Należy zatem jasno określić, że stosuje się protokół nr 3 zmieniony w 2005 r.

(8) Mając na uwadze zachowanie przejrzystości i uwzględniając zmiany do kodów Nomenklatury scalonej ustanowione w rozporządzeniu Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej(5), jak również zmiany podpodziałów TARIC, należy w całości zastąpić załączniki I i II do rozporządzenia (WE) nr 992/95.

(9) Mając na uwadze zachowanie przejrzystości i aby uwzględnić fakt, że kilka kontyngentów taryfowych obejmuje te same produkty w tym samym okresie, należy je połączyć.

(10) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 992/95.

(11) Zgodnie z decyzją 2010/674/UE nowe kontyngenty taryfowe muszą mieć zastosowanie od dnia 1 marca 2011 r. Niniejsze rozporządzenie należy więc stosować, począwszy od tej samej daty.

(12) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Kodeksu Celnego,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W rozporządzeniu (WE) nr 992/95 wprowadza się następujące zmiany:

1) art. 1 otrzymuje brzmienie:

"Artykuł 1

1. Produkty pochodzące z Norwegii wymienione w załączniku podlegają zwolnieniu z należności celnych przy wprowadzaniu do swobodnego obrotu w granicach kontyngentów taryfowych w okresach ich obowiązywania i zgodnie z przepisami określonymi w niniejszym rozporządzeniu.

2. Przywóz ryb oraz produktów rybołówstwa wymienionych w załączniku kwalifikuje się do objęcia kontyngentami określonymi w ust. 1, tylko jeśli zadeklarowana wartość celna jest co najmniej równa ustalonej cenie referencyjnej lub cenie ustalonej na podstawie art. 29 rozporządzenia Rady (WE) nr 104/2000 z dnia 17 grudnia 1999 r. w sprawie wspólnej organizacji rynków produktów rybołówstwa i akwakultury(*).

3. Stosuje się przepisy Protokołu 3 do Porozumienia między Europejską Wspólnotą Gospodarczą a Królestwem Norwegii, definiującego pojęcie produktów pochodzących i ustalającego metody w zakresie współpracy administracyjnej, ostatnio zmienionego decyzją nr 1/2005 Wspólnego Komitetu WE-Norwegia z dnia 20 grudnia 2005 r.(**).

4. Korzystanie z kontyngentów taryfowych o numerach porządkowych 09.0710 i 09.0712 nie przysługuje w odniesieniu do towarów zgłaszanych do dopuszczenia do swobodnego obrotu w okresie od dnia 15 lutego do dnia 15 czerwca. Korzystanie z kontyngentu taryfowego o numerze porządkowym 09.0714 nie przysługuje w odniesieniu do towarów objętych kodem CN 0304 99 23 zgłaszanych do dopuszczenia do swobodnego obrotu w okresie od dnia 15 lutego do dnia 15 czerwca.

______

(*) Dz.U. L 17 z 21.1.2000, s. 22.

(**) Dz.U. L 117 z 2.5.2006, s. 1.";

2) w art. 3 akapit drugi otrzymuje brzmienie:

"Jednakże art. 308c ust. 2 i 3 rozporządzenia (EWG) nr 2454/93 nie stosuje się do kontyngentów taryfowych o numerach porządkowych 09.0702, 09.0710, 09.0712, 09.0713, 09.0714, 09.0749 oraz 09.0750.";

3) załączniki I i II zastępuje się tekstem zamieszczonym w załączniku do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie następnego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Rozporządzenie stosuje się od dnia 1 marca 2011 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 9 marca 2011 r.
W imieniu Komisji
José Manuel BARROSO
Przewodniczący

______

(1) Dz.U. L 101 z 4.5.1995, s. 1.

(2) Dz.U. L 291 z 9.11.2010, s. 1.

(3) Dz.U. L 17 z 21.1.2000, s. 22.

(4) Dz.U. L 117 z 2.5.2006, s. 1.

(5) Dz.U. L 256 z 7.9.1987, s. 1.

ZAŁĄCZNIK 

"ZAŁĄCZNIK

Niezależnie od reguł interpretacji Nomenklatury scalonej treść opisu produktów należy rozumieć jedynie jako wskazówkę, a system preferencyjny jest ustalany, w kontekście niniejszego załącznika, przez zakres kodów CN w ich brzmieniu w chwili przyjęcia niniejszego rozporządzenia. Gdy wskazane są kody ex CN, system preferencyjny należy określić poprzez łączne zastosowanie kodu CN i odpowiedniego opisu.

Nr porządkowy Kod CN Podpodział TARIC Opis produktów Okres obowiązywania kontyngentu Wielkość kontyngentu (waga netto w tonach, o ile nie postanowiono inaczej) Stawka celna w ramach kontyngentu

(%)

09.0701 ex 1504 20 10 90 Oleje i tłuszcze zwierząt morskich, inne niż olej z wieloryba i olej ze spermy, w opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg od 1.1 do 31.12 1 000 8,5
ex 1504 30 10 99
ex 1516 10 90 11
09.0702 0303 29 00 Pozostałe łososiowate, zamrożone od 1.3.2011 do 30.4.2011 526 0
od 1.5.2011 do 30.4.2012 3 158
od 1.5.2012 do 30.4.2013 3 158
od 1.5.2013 do 30.4.2014 3 158
09.0703 ex 0305 51 90 10 Suszony, solony, ale nie wędzony dorsz, z wyłączeniem dorsza z gatunku Gadus macrocephalus od 1.4 do 31.12 13 250 0
20
ex 0305 59 10 90 Suszone, solone, ale niewędzone ryby z gatunku Boreogadus saida
09.0710 0303 51 00 Śledzie (Clupea harengus, Clupea pallasii), zamrożone, z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczu(1) od 1.5.2011 do 30.4.2012 76 333 0
od 1.5.2012 do 30.4.2013 76 333
od 1.5.2013 do 30.4.2014 76 334
09.0711 Ryby przetworzone lub zakonserwowane, włączając kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry: od 1.1 do 31.12 400 3
ex 1604 13 90 91 Sardynela, brisling lub szprot, z wyłączeniem surowych
92 filetów, jedynie pokryte bułką tartą lub panierką, nawet
99 podsmażone w oleju, głęboko zamrożone
1604 19 92 Dorsze (Gadus morhua, Gadus ogac, Gadus marcocephalus)
ex 1604 19 93 90 Czarniak (Pollachius virens), z wyłączeniem czarniaka wędzonego
1604 19 94 Morszczuk i widłak (Merluccius spp., Urophycis spp.)
1604 19 95 Mintaj (Theragra chalcogramma) i rdzawiec (Pollachius pollachius)
1604 19 98 Pozostałe ryby
ex 1604 20 90 30 Pozostałe przetworzone lub zakonserwowane ryby, z wyłączeniem śledzia i makreli
35
50
60
90
ex 1604 20 90 40 Inaczej przetworzone lub zakonserwowane makrele 10
09.0712 0303 74 30 Makrele (scomber scombrus i Scomber japonicus), zamrożone, z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczu (1) od 1.5.2011 do 30.4.2012 66 333 0
od 1.5.2012 do 30.4.2013 66 333
od 1.5.2013 do 30.4.2014 66 334
09.0713 0303 79 98 Pozostałe ryby, zamrożone, z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczu od 1.3.2011 do 30.4.2011 578 0
od 1.5.2011 do 30.4.2012 3 474
od 1.5.2012 do 30.4.2013 3 474
od 1.5.2013 do 30.4.2014 3 474
09.0714 0304 29 75 Filety śledziowe (Clupea harengus, Clupea pallasii), zamrożone od 1.3.2011 do 30.4.2011 8 896 0
od 1.5.2011 do 30.4.2012 109 701
od 1.5.2012 do 30.4.2013 109 701
ex 0304 99 23 10 Płaty śledziowe (Clupea harengus, Clupea pallasii), zamrożone od 1.5.2013 do 30.4.2014 109 702
20
30
09.0715 0302 11 Pstrąg i troć (Salmo trutta, Oncorhynchus mykiss, Oncorhynchus clarki, Oncorhynchus aguabonita, Oncorhynchus gilae, Oncorhynchus apache i Oncorhynchus chrysogaster), świeże lub schłodzone od 1.1 do 31.12 500 0
0303 21 Pstrąg i troć (Salmo trutta, Oncorhynchus mykiss, Oncorhynchus clarki, Oncorhynchus aguabonita, Oncorhynchus gilae, Oncorhynchus apache i Oncorhynchus chrysogaster), zamrożone
09.0716 0302 12 00 Łososie pacyficzne (Oncorhynchus nerka, Oncorhynchus gorbuscha, Oncorhynchus keta, Oncorhynchus tschawytscha, Oncorhynchus kisutch, Oncorhynchus masou i Oncorhynchus rhodurus), łosoś atlantycki (Salmo salar) i głowacica (Hucho hucho), świeże lub schłodzone od 1.1 do 31.12 6 100 0
09.0717 0303 11 00 20 Łososie pacyficzne (Oncorhynchus nerka, Oncorhynchus od 1.1 do 580 0
0303 19 00 gorbuscha, Oncorhynchus keta, Oncorhynchus tschawytscha, Oncorhynchus kisutch, Oncorhynchus masou i Oncorhynchus rhodurus), łosoś atlantycki (Salmo salar) i głowacica (Hucho hucho), zamrożone 31.12
ex 0303 22 00 Łosoś atlantycki (Salmo salar), zamrożony
09.0718 0304 19 13 Świeże, schłodzone lub zamrożone filety z łososia pacyficznego (Oncorhynchus nerka, Oncorhynchus gorbuscha, Oncorhynchus keta, Oncorhynchus tschawytscha, Oncorhynchus kisutch, Oncorhynchus masou i Oncorhynchus rhodurus), łososia atlantyckiego (Salmo salar) i głowacicy (Hucho hucho) od 1.1 do 31.12 610 0
0304 29 13
09.0719 0302 19 00 Pozostałe łososiowate, świeże lub schłodzone od 1.1 do 31.12 670 0
0303 29 00 Pozostałe łososiowate, zamrożone
09.0720 0302 69 45 Molwa (Molva spp.), świeża lub schłodzona od 1.1 do 31.12 370 0
09.0721 0302 22 00 20 Gładzica (Pleuronectes platessa), świeża lub schłodzona, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304 od 1.1 do 31.12 250 0
0302 23 00 Sola (Solea spp.), świeża lub schłodzona, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304
0302 29 Smuklica (Lepidorhombus spp.) i pozostałe płastugi, świeże lub schłodzone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304
0303 39 Flądra (Platichtys flesus), smuklica (Lepidorhombus spp.), ryby z rodzaju Rhombosolea i pozostałe płastugi, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304
ex 0302 69 82 Błękitek południowy (Micromesistius australis), świeży lub schłodzony, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304
0302 69 66 Morszczuk i widłak (Merluccius spp., Urophycis spp.), świeży lub schłodzony, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304
0302 69 67
0302 69 68
0302 69 69
0302 69 81 Żabnica (Lophius spp.), świeża lub schłodzona, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304
0302 67 00 Włócznik (Xiphias gladius), świeży lub schłodzony, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304
0302 68 00 Antar (Dissostichus spp.), świeży lub schłodzony, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304
0302 69 91 Ostrobok (Caranx trachurus, Trachurus trachurus), świeży lub schłodzony, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304
0302 69 92 Kinglip chilijski (Genypterus blacodes), świeży lub schłodzony, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304
0302 69 94 Labraks (moron) (Dicentrarchus labrax), dorada (sparus złotogłowy) i pozostałe ryby, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304
0302 69 95
0302 69 99
09.0722 0304 91 00 Mięso włócznika (Xiphias gladius), zamrożone od 1.1 do 31.12 500 0
0304 99 31 Mięso z dorszy (Gadus morhua, Gadus ogac, Gadus macrocephalus) i z ryb z gatunku Boreogadus saida, zamrożone
0304 99 33
0304 99 39
0304 99 41 Mięso z czarniaka (Pollachius virens), zamrożone
0304 99 45 Mięso z łupacza (plamiaka) (Melanogrammus aeglefinus), zamrożone
0304 99 51 Mięso morszczuka i widłaka (Merluccius spp., Urophycis spp.), zamrożone
0304 99 71 Mięso z błękitka (Micromesistius poutassou lub Gadus poutassou), zamrożone
0304 99 75 Mięso z mintaja (Theragra chalcogramma), zamrożone
ex 0304 99 99 20 Mięso z ryb morskich, z wyłączeniem makreli (scomber scombrus, Scomber australasicus, Scomber japonicus), zamrożone
25
30
40
50
60
65
69
70
81
89
90
09.0723 0302 40 00 Śledzie (Clupea harengus, Clupea pallasii), świeże, schłodzone lub zamrożone od 16.6 do 14.2 800 0
0303 51 00
09.0724 0302 64 Makrele (scomber scombrus, Scomber japonicus), świeże lub schłodzone od 16.6 do 14.2 260 0
09.0725 0303 74 30 Makrele (scomber scombrus, Scomber australasicus, Scomber japonicus), zamrożone od 16.6 do 14.2 30 600 0
09.0726 0302 69 31 Karmazyn (Sebastes spp.), świeży, schłodzony lub zamrożony od 1.1 do 31.12 130 0
0302 69 33
0303 79 35
0303 79 37
09.0727 0304 19 01 Filety z pozostałych ryb słodkowodnych, świeże, chłodzone lub zamrożone od 1.1 do 31.12 110 0
0304 19 03
0304 19 18
0304 29 01
0304 29 03
0304 29 05
0304 29 18
09.0728 0304 19 33 Filety z czarniaka (Pollachius virens) i karmazyna (Sebastes spp.), świeże lub schłodzone od 1.1 do 31.12 180 0
0304 19 35
0304 11 10 Pozostałe filety, świeże lub schłodzone
0304 12 10
ex 0304 19 39 30
40
60
70
75
80
85
90
09.0729 0304 19 97 Płaty śledziowe i pozostałe mięso rybie od 1.1 do 31.12 130 0
0304 19 99
09.0730 0304 21 Filety z miecznika (Xiphias gladius) i z antara (Dissostichus spp.), zamrożone od 1.1 do 31.12 9 000 0
0304 22
0304 29 21 Filety z dorszy (Gadus morhua, Gadus ogac, Gadus macrocephalus) i z ryb z gatunku Boreogadus saida, zamrożone
0304 29 29
0304 29 31 Filety z czarniaka (Pollachius virens), zamrożone
0304 29 33 Filety z łupacza (plamiaka) (Melanoframmus aeglefinus), zamrożone
0304 29 35 Filety z karmazyna (Sebastes spp.), zamrożone
0304 29 39
0304 29 55 Filety z morszczuka i widłaka (Merluccius spp., Urophycis spp.), zamrożone
0304 29 56
0304 29 58
0304 29 59
0304 29 71 Filety z gładzicy (Pleuronectes platessa), zamrożone
0304 29 83 Filety z żabnicy (Lophius spp.), zamrożone
0304 29 85 Filety z mintaja (Theragra chalcogramma), zamrożone
0304 29 91 Filety z buławika nowozelandzkiego (miruny nowozelandzkiej) (Macruronus novaezealandiae), zamrożone
ex 0304 29 99 10 Filety z pozostałych ryb, zamrożone
20
41
49
50
60
81
89
91
92
93
99
09.0731 ex 0305 20 00 11 Wątróbki, ikra i mlecz, z ryb, suszone, solone lub w solance, ale nie wędzone od 1.1 do 31.12 1 900 0
18
19
21
30
73
75
77
79
99
09.0732 0305 41 00 Łosoś pacyficzny (Oncorhynchus nerka, Oncorhynchus gorbuscha, Oncorhynchus keta, Oncorhynchus tschawytscha, Oncorhynchus kisutch, Oncorhynchus masou i Oncorhynchus rhodurus), łosoś atlantycki (Salmo salar) i głowacica (Hucho hucho), wędzone od 1.1 do 31.12 450 0
09.0733 0305 42 00 Ryby inne niż łosoś pacyficzny (Oncorhynchus nerka, Oncorhynchus gorbuscha, Oncorhynchus keta, Oncorhynchus tschawytscha, Oncorhynchus kisutch, Oncorhynchus masou i Oncorhynchus rhodurus), łosoś atlantycki (Salmo salar) i głowacica (Hucho hucho), wędzone od 1.1 do 31.12 140 0
0305 49
09.0734 ex 0305 69 80 20 Pozostałe ryby, solone, ale niesuszone ani niewędzone, i ryby w solance od 1.1 do 31.12 250 0
30
40
50
61
63
64
65
67
90
09.0735 0305 61 00 Śledzie (Clupea harengus, Clupea pallasii), solone, ale niesuszone ani niewędzone, i śledzie w solance od 1.1 do 31.12 1 440 0
09.0736 0306 13 10 Krewetki z rodziny Pandalidae, zamrożone od 1.1 do 31.12 950 0
0306 19 30 Homarzec (nerczan) (Nephrops norvegicus), zamrożony
09.0737 ex 0306 23 10 95 Krewetki z rodziny Pandalidae, niezamrożone, gotowane na pokładzie od 1.1 do 31.12 800 0
09.0738 ex 0306 23 10 11 Krewetki z rodziny Pandalidae, nie zamrożone, do przetwórstwa(8) od 1.1 do 31.12 900 0
20
91
96
0306 29 30 Homarzec (nerczan) (Nephrops norvegicus), nie zamrożony
09.0739 1604 11 00 Łosoś, przetworzony lub zakonserwowany, cały lub w kawałkach od 1.1 do 31.12 170 0
09.0740 1604 12 91 Śledzie, przetworzone lub zakonserwowane, całe lub od 1.1 do 31.12 3 000 0
1604 12 99 w kawałkach, w opakowaniach hermetycznych, pozostałe
09.0741 1604 13 90 Sardynele i brisling lub szproty, przetworzone lub zakonserwowane, całe lub w kawałkach od 1.1 do 31.12 180 0
09.0742 1604 15 11 Makrele (scomber scombrus, Scomber japonicus), przetworzone lub zakonserwowane, całe lub w kawałkach od 1.1 do 31.12 130 0
1604 15 19
09.0743 1604 19 92 Dorsz (Gadus morhua, Gadus ogac, Gadus macrocephalus), przetworzony lub zakonserwowany, cały lub w kawałkach od 1.1 do 31.12 5 500 0
1604 19 93 Czarniak (Pollachius virens), przetworzony lub zakonserwowany
1604 19 94 Morszczuk i widłak (Merluccius spp., Urophycis spp.), przetworzony lub zakonserwowany
1604 19 95 Mintaj (Theragra chalcogramma) i rdzawiec (Pollachius pollachius), przetworzony lub zakonserwowany
1604 19 98 Pozostałe ryby, przetworzone lub zakonserwowane
1604 20 90 Mięso z pozostałych ryb, przetworzone lub zakonserwowane
09.0744 1604 20 10 Mięso z łososi, przetworzone lub zakonserwowane od 1.1 do 31.12 300 0
09.0745 ex 1605 20 10 20 Krewetki, obrane i zamrożone od 1.1 do 31.12 8 000 0
40
91
ex 1605 20 91 20
40
91
ex 1605 20 99 20
40
91
09.0746 ex 1605 20 10 30 Krewetki, inne niż obrane i zamrożone od 1.1 do 31.12 1 000 0
96
99
ex 1605 20 91 30
96
99
ex 1605 20 99 30
45
49
96
99
09.0747 2301 20 00 Mąki, mączki i granulki, z ryb lub ze skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych od 1.1 do 31.12 28 000 0
09.0748 1605 10 00 Kraby, przetworzone lub zakonserwowane od 1.1 do 31.12 50 0
09.0749 ex 1605 20 10 20 Krewetki, obrane i zamrożone, przetworzone lub zakonserwowane od 1.3.2011 do 30.4.2011 1 841 0
40
91
ex 1605 20 91 20 od 1.5.2011 do 30.4.2012 11 053
40
91
ex 1605 20 99 20 od 1.5.2012 do 30.4.2013 11 053
40
91 od 1.5.2013 do 30.4.2014 11 053
09.0750 ex 1604 12 91 10 Śledzie, przyprawiane i/lub konserwowane octem, w solance od 1.3.2011 do 30.4.2011 1 000 ton netto po odsączeniu 0
ex 1604 12 99 11 od 1.5.2011 do 30.4.2012 7 000 ton netto po odsączeniu
19
od 1.5.2012 do 30.4.2013 8 000 ton netto po odsączeniu
od 1.5.2013 do 30.4.2014 8 000 ton netto po odsączeniu
09.0751 0704 10 00 Kalafiory i brokuły głowiaste od 1.8 do 31.10 2 000 0
09.0752 0303 51 00 Śledzie (Clupea harengus, Clupea pallasii), zamrożone(1) od 1.1 do 31.12 44 000 0
09.0753 ex 0704 90 90 10 Brokuły, świeże lub schłodzone od 1.7 do 31.10 1 000 0
09.0755 ex 0704 90 90 20 Kapusta pekińska, świeża lub schłodzona od 1.7 do 28.2 3 000 0
09.0756 0304 29 75 Filety ze śledzi (Clupea harengus, Clupea pallasii), zamrożone od 1.1 do 31.12 67 000 0
0304 99 23 10 Płaty ze śledzi (Clupea harengus, Clupea pallasii), zamrożone(2)
20
30
09.0757 0809 20 05 Wiśnie i czereśnie, świeże od 16.7 do 31.8 900 0(3)
0809 20 95
09.0759 0809 40 05 Śliwki i owoce tarniny, świeże od 1.9 do 15.10 600 0(3)
0809 40 90
09.0761 0810 10 00 Truskawki i poziomki, świeże od 9.6 do 31.7 900 0
09.0762 0810 10 00 Truskawki i poziomki, świeże od 1.8 do 15.9 900 0
09.0775 1504 10 10 Oleje z wątróbek rybich i ich frakcje, o zawartości witaminy A nieprzekraczającej 2 500 j.m./g od 1.1 do 31.12 103 0
09.0776 1504 20 10 Tłuszcze, oleje i ich frakcje, z ryb, inne niż oleje z wątróbek od 1.1 do 31.12 384 0
09.0777 ex 1516 10 90 11 19 Tłuszcze i oleje, zwierzęce całkowicie uzyskane z ryb i ssaków morskich i ich frakcje od 1.1 do 31.12 5 141 0
09.0781 0204 Mięso z owiec lub kóz, świeże, schłodzone lub zamrożone(4)(5)(6)(7) od 1.1 do 31.12 300 ton wagi tuszy 0
09.0782 0210 Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mąki i mączki, z mięsa lub podrobów od 1.1 do 31.12 200 0
09.0783 0705 11 00 Sałata głowiasta od 1.1 do 31.12 300 0
09.0784 0705 19 00 Pozostała sałata od 1.1 do 31.12 300 0
09.0785 ex 0602 90 50 10 Rośliny rosnące na wolnym powietrzu od 1.1 do 31.12 136.212 EUR 0
09.0786 0602 90 70 Rośliny rosnące w pomieszczeniach:

ukorzenione sadzonki i młode rośliny, z wyłączeniem

kaktusów

od 1.1 do 31.12 544.848 EUR 0
09.0787 1601 Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe na bazie tych wyrobów od 1.1 do 31.12 300 0
(1) Jako że od dnia 15 lutego do dnia 15 czerwca stawka celna KNU wynosi zero, z kontyngentu taryfowego nie mogą korzystać towary zgłoszone do dopuszczenia do swobodnego obrotu w tym okresie.

(2) Jako że w odniesieniu do towarów o kodzie CN 0304 99 23 od dnia 15 lutego do dnia 15 czerwca stawka celna KNU wynosi zero, z kontyngentu taryfowego nie mogą korzystać towary zgłoszone do dopuszczenia do swobodnego obrotu w tym okresie.

(3) Stosuje się specjalne cło dodatkowe.

(4) W odniesieniu do towarów o kodzie CN 0204 23 00 wnioskowana kwota kontyngentu określana jest przez pomnożenie masy netto produktów przez współczynnik 1,67 (baranina) lub 1,81 (baranina inna niż jagnięcina).

(5) W odniesieniu do towarów o kodzie CN 0204 50 39 oraz 0204 50 79 wnioskowana kwota kontyngentu określana jest przez pomnożenie masy netto produktów przez współczynnik 1,67 (mięso koźlęce) lub 1,81 (mięso kozie inne niż koźlęce).

(6) W odniesieniu do towarów o kodzie CN 0204 43 10 wnioskowana kwota kontyngentu określana jest przez pomnożenie masy netto produktów przez współczynnik 1,67.

(7) W odniesieniu do towarów o kodzie CN 0204 43 90 wnioskowana kwota kontyngentu określana jest przez pomnożenie masy netto produktów przez współczynnik 1,81.

(8) Objęcie niniejszą podpozycją podlega warunkom ustanowionym w odpowiednich przepisach wspólnotowych (zob. art. 291-300 rozporządzenia (EWG) nr 2454/93 (Dz.U. L 253 z 11.10.1993, s. 1))."

Zmiany w prawie

Stosunek prezydenta Dudy do wolnej Wigilii "uległ zawieszeniu"

Prezydent Andrzej Duda powiedział w czwartek, że ubolewa, że w sprawie ustawy o Wigilii wolnej od pracy nie przeprowadzono wcześniej konsultacji z prawdziwego zdarzenia. Jak dodał, jego stosunek do ustawy "uległ niejakiemu zawieszeniu". Wyraził ubolewanie nad tym, że pomimo wprowadzenia wolnej Wigilii, trzy niedziele poprzedzające święto mają być dniami pracującymi. Ustawa czeka na podpis prezydenta.

kk/pap 12.12.2024
ZUS: Renta wdowia - wnioski od stycznia 2025 r.

Od Nowego Roku będzie można składać wnioski o tzw. rentę wdowią, która dotyczy ustalenia zbiegu świadczeń z rentą rodzinną. Renta wdowia jest przeznaczona dla wdów i wdowców, którzy mają prawo do co najmniej dwóch świadczeń emerytalno-rentowych, z których jedno stanowi renta rodzinna po zmarłym małżonku. Aby móc ją pobierać, należy jednak spełnić określone warunki.

Grażyna J. Leśniak 20.11.2024
Zmiany w składce zdrowotnej od 1 stycznia 2026 r. Rząd przedstawił założenia

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Będzie też dodatkowa składka w wysokości 4,9 proc. od nadwyżki ponad 1,5-krotność przeciętnego wynagrodzenia, a liniowcy stracą możliwość rozliczenia zapłaconych składek w podatku dochodowym.

Grażyna J. Leśniak 18.11.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności

Usprawnienie i zwiększenie efektywności systemu wdrażania Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (RLKS) przewiduje ustawa z dnia 11 października 2024 r. o zmianie ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności. Jak poinformowała w czwartek Kancelaria Prezydenta, Andrzej Duda podpisał ją w środę, 13 listopada. Ustawa wejdzie w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.11.2024
Do poprawki nie tylko emerytury czerwcowe, ale i wcześniejsze

Problem osób, które w latach 2009-2019 przeszły na emeryturę w czerwcu, przez co - na skutek niekorzystnych zasad waloryzacji - ich świadczenia były nawet o kilkaset złotych niższe od tych, jakie otrzymywały te, które przeszły na emeryturę w kwietniu lub w maju, w końcu zostanie rozwiązany. Emerytura lub renta rodzinna ma - na ich wniosek złożony do ZUS - podlegać ponownemu ustaleniu wysokości. Zdaniem prawników to dobra regulacja, ale równie ważna i paląca jest sprawa wcześniejszych emerytur. Obie powinny zostać załatwione.

Grażyna J. Leśniak 06.11.2024
Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2011.63.2

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 230/2011 zmieniające rozporządzenie Rady (WE) nr 992/95 w odniesieniu do unijnych kontyngentów taryfowych na niektóre produkty rolne i rybołówstwa pochodzące z Norwegii
Data aktu: 09/03/2011
Data ogłoszenia: 10/03/2011
Data wejścia w życie: 11/03/2011, 01/03/2011