(notyfikowana jako dokument nr C(2011) 750)(Jedynie tekst w języku francuskim jest autentyczny)
(2011/95/UE)
(Dz.U.UE L z dnia 12 lutego 2011 r.)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 1234/2007 z dnia 22 października 2007 r. ustanawiające wspólną organizację rynków rolnych oraz przepisy szczegółowe dotyczące niektórych produktów rolnych ("rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji rynku")(1), w szczególności jego art. 43 lit. m) w związku z jego art. 4,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Zgodnie z pkt B.IV ppkt 1 załącznika V do rozporządzenia (WE) nr 1234/2007 klasyfikacja tusz wieprzowych ma być dokonywana poprzez ocenianie zawartości chudego mięsa za pomocą metod klasyfikowania zatwierdzonych przez Komisję, które to metody mogą być wyłącznie statystycznie udowodnionymi metodami szacowania opartymi na pomiarze fizycznym jednej lub kilku części anatomicznych tuszy wieprzowej. Zatwierdzenie metod klasyfikacji zależy od zgodności z maksymalną tolerancją błędu statystycznego przy dokonywaniu oceny. Tolerancję tę określono w art. 23 ust. 3 rozporządzenia Komisji (WE) nr 1249/2008 z dnia 10 grudnia 2008 r. ustanawiającego szczegółowe zasady wdrożenia wspólnotowych skal klasyfikacji tusz wołowych, wieprzowych i baranich oraz raportowania ich cen(2).
(2) Zdaniem Wielkiego Księstwa Luksemburga aktualizacja krajowego wzoru jest absolutnie konieczna, aby uwzględnić postęp, którego dokonano w hodowli przez ostatnie 20 lat. Ostatnia aktualizacja równania stosowanego do szacowania procentowej zawartości chudego mięsa przy pomocy instrumentu używanego do klasyfikacji (HGP-2) miała miejsce w 1989 roku i została zatwierdzona decyzją Komisji 89/51/EWG(3).
(3) W związku z powyższym Wielkie Księstwo Luksemburga zwróciło się do Komisji z wnioskiem o zatwierdzenie jednolitej metody klasyfikacji tusz wieprzowych na jego terytorium i przedstawiło w protokole przewidzianym w art. 23 ust. 4 rozporządzenia (WE) nr 1249/2008 szczegółowy opis próbnego rozbioru, podając podstawy, na których wspomniana metoda jest oparta, wyniki próbnego rozbioru oraz równanie stosowane do szacowania procentowej zawartości chudego mięsa.
(4) Analiza tego wniosku wykazała, że warunki dla zatwierdzenia tej metody klasyfikacji zostały spełnione. Niniejsza metoda klasyfikacji tusz wieprzowych w Wielkim Księstwie Luksemburga powinna zatem zostać zatwierdzona.
(5) Żadna modyfikacja przyrządów lub metod klasyfikacji nie może być zatwierdzona inaczej niż na mocy nowej decyzji Komisji przyjętej w świetle zdobytych doświadczeń. Z tego powodu niniejsze zatwierdzenie może zostać wycofane.
(6) Należy zatem uchylić decyzję 89/51/EWG. Ze względu na warunki techniczne w trakcie wprowadzania nowych urządzeń oraz nowego równania, metodę klasyfikacji tusz wieprzowych zatwierdzoną decyzją 89/51/EWG należy stosować do dnia 28 lutego 2011 r.
(7) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Wspólnej Organizacji Rynków Rolnych,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:
Sporządzono w Brukseli dnia 11 lutego 2011 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Dacian CIOLOȘ |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 299 z 16.11.2007, s. 1.
(2) Dz.U. L 337 z 16.12.2008, s. 3.
(3) Dz.U. L 20 z 25.1.1989, s. 31.