a także mając na uwadze, co następuje:(1) Rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 przewiduje udzielanie zezwoleń na stosowanie dodatków w żywieniu zwierząt oraz określa sposób uzasadniania i procedury przyznawania takich zezwoleń.
(2) Zgodnie z art. 7 rozporządzenia (WE) nr 1831/2.003 złożone zostały wnioski o zezwolenie na stosowanie Lactobacillus buchneri (DSM 16774), Lactobacillus buchneri (DSM 12856), Lactobacillus paracasei (DSM 16245), Lactobacillus paracasei (DSM 16773), Lactobacillus plantarum (DSM 12836), Lactobacillus plantarum (DSM 12837), Lactobacillus brevis (DSM 12835), Lactobacillus rhamnosus (NCIMB 30121), Lactococcus lactis (DSM 11037), Lactococcus lactis (NCIMB 30160), Pediococcus acidilactici (DSM 16243) i Pediococcus pentosaceus (DSM 12834). Do wniosków dołączone zostały dane szczegółowe oraz dokumenty wymagane na mocy art. 7 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003.
(3) Wnioski dotyczą zezwolenia na stosowanie Lactobacillus buchneri (DSM 16774), Lactobacillus buchneri (DSM 12856), Lactobacillus paracasei (DSM 16245), Lactobacillus paracasei (DSM 16773), Lactobacillus plantarum (DSM 12836), Lactobacillus plantarum (DSM 12837), Lactobacillus brevis (DSM 12835), Lactobacillus rhamnosus (NCIMB 30121), Lactococcus lactis (DSM 11037), Lactococcus lactis (NCIMB 30160), Pediococcus acidilactici (DSM 16243) i Pediococcus pentosaceus (DSM 12834) jako dodatków paszowych dla wszystkich gatunków zwierząt, celem sklasyfikowania ich w kategorii "dodatki technologiczne".
(4) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") stwierdził w swoich opiniach z dnia 6 września 2011 r. w sprawie Lactobacillus buchneri (DSM 16774) 2 , Lactobacillus buchneri (DSM 12856) 3 i Lactobacillus brevis (DSM 12835) 4 , że te mikroorganizmy nie wywierają szkodliwego wpływu na zdrowie zwierząt i ludzi ani na środowisko oraz że mogą poprawić proces produkcji kiszonki z wszystkich zielonek poprzez zwiększone wytwarzanie kwasu octowego, co wpływa na zwiększoną stabilność tlenową kiszonek. Zdaniem Urzędu nie ma potrzeby wprowadzania szczególnych wymogów dotyczących monitorowania po wprowadzeniu do obrotu. Urząd poddał również weryfikacji sprawozdanie dotyczące metody analizy dodatków paszowych w paszy, przedłożone przez wspólnotowe laboratorium referencyjne określone w rozporządzeniu (WE) nr 1831/2003.
(5) Urząd stwierdził w swoich opiniach z dnia 6 września 2011 r. w sprawie Lactobacillus paracasei (DSM 16245) 5 , Lactobacillus paracasei (DSM 16773) 6 , Lactobacillus plantarum (DSM 12836) 7 , Lactobacillus plantarum (DSM 12837) 8 , Lactobacillus rhamnosus (NCIMB 30121) 9 , Lactococcus lactis (NCIMB 30160) 10 , Pediococcus acidilactici (DSM 16243) 11 i Pediococcus pentosaceus (DSM 12834) 12 oraz w swojej opinii z dnia 8 września 2011 r. w sprawie Lactococcus lactis (DSM 11037) 13 , że te mikroorganizmy nie wywierają szkodliwego wpływu na zdrowie zwierząt i ludzi ani na środowisko oraz że mogą poprawić proces produkcji kiszonki z wszystkich zielonek poprzez obniżenie pH i lepszą konserwację suchej masy. Zdaniem Urzędu nie ma potrzeby wprowadzania szczególnych wymogów dotyczących monitorowania po wprowadzeniu do obrotu. Urząd poddał również weryfikacji sprawozdanie dotyczące metody analizy dodatków paszowych w paszy, przedłożone przez wspólnotowe laboratorium referencyjne określone w rozporządzeniu (WE) nr 1831/2003.
(6) Ocena Lactobacillus buchneri (DSM 16774), Lactobacillus buchneri (DSM 12856), Lactobacillus paracasei (DSM 16245), Lactobacillus paracasei (DSM 16773), Lactobacillus plantarum (DSM 12836), Lactobacillus plantarum (DSM 12837), Lactobacillus brevis (DSM 12835), Lactobacillus rhamnosus (NCIMB 30121), Lactococcus lactis (DSM 11037), Lactococcus lactis (NCIMB 30160), Pediococcus acidilactici (DSM 16243) i Pediococcus pentosaceus (DSM 12834) dowodzi, że warunki udzielenia zezwolenia przewidziane w art. 5 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 są spełnione. W związku z tym należy zezwolić na stosowanie tych mikroorganizmów, jak określono w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
(7) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
1 Dz.U. L 268 z 18.10.2003, s. 29.
2 Dziennik EFSA 2011; 9(9):2359.
3 Dziennik EFSA 2011; 9(9):2361.
4 Dziennik EFSA 2011; 9(9):2368.
5 Dziennik EFSA 2011; 9(9):2363.
6 Dziennik EFSA 2011; 9(9):2370.
7 Dziennik EFSA 2011; 9(9):2367.
8 Dziennik EFSA 2011; 9(9):2362.
9 Dziennik EFSA 2011; 9(9):2365.
10 Dziennik EFSA 2011; 9(9):2366.
11 Dziennik EFSA 2011; 9(9):2364.
12 Dziennik EFSA 2011; 9(9):2369.
13 Dziennik EFSA 2011; 9(9):2374.
14 Załącznik:- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 1092/2020 z dnia 24 lipca 2020 r. (Dz.U.UE.L.2020.241.10) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 16 sierpnia 2020 r.
- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 426/2021 z dnia 10 marca 2021 r. (Dz.U.UE.L.2021.84.18) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 16 sierpnia 2020 r.