(notyfikowana jako dokument nr C(2011) 480)(Jedynie tekst w języku francuskim jest autentyczny)
(2011/76/UE)
(Dz.U.UE L z dnia 3 lutego 2011 r.)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 stycznia 1997 r. dotyczące nowej żywności i nowych składników żywności(1), w szczególności jego art. 7,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) W dniu 15 stycznia 2008 r. przedsiębiorstwo Kitozyme SA zwróciło się z wnioskiem do właściwych organów Belgii o zezwolenie na wprowadzenie do obrotu glukanu chitynowego z Aspergillus Niger jako nowego składnika żywności.
(2) W dniu 5 listopada 2008 r. właściwy organ ds. oceny żywności w Belgii wydał sprawozdanie dotyczące wstępnej oceny. W sprawozdaniu tym stwierdzono, że konieczne jest przeprowadzenie dodatkowej oceny.
(3) W dniu 12 marca 2009 r. Komisja przekazała sprawozdanie dotyczące wstępnej oceny wszystkim państwom członkowskim. Niektóre państwa członkowskie wystosowały dodatkowe uwagi.
(4) W związku z tym w dniu 27 sierpnia 2009 r. skonsultowano się z Europejskim Urzędem ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).
(5) W dniu 9 lipca 2010 r. EFSA (panel ds. produktów dietetycznych, żywienia i alergii) w "Opinii naukowej dotyczącej bezpieczeństwa »glukanu chitynowego« jako nowego składnika żywności"(2) stwierdził, że glukan chitynowy z Aspergillus niger jest bezpieczny pod warunkiem przestrzegania zaproponowanych warunków stosowania i poziomów spożycia.
(6) Na podstawie oceny naukowej ustalono, że glukan chitynowy z Aspergillus niger spełnia kryteria określone w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 258/97.
(7) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:
Sporządzono w Brukseli dnia 2 lutego 2011 r.
|
W imieniu Komisji |
|
John DALLI |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 43 z 14.2.1997, s. 1.
(2)EFSA Journal 2010; 8(7): 1687.