Decyzja wykonawcza 2011/506/UE zmieniająca decyzję 2005/240/WE zatwierdzającą metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Polsce

DECYZJA WYKONAWCZA KOMISJI
z dnia 16 sierpnia 2011 r.
zmieniająca decyzję 2005/240/WE zatwierdzającą metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Polsce

(notyfikowana jako dokument nr C(2011) 5745)

(Jedynie tekst w języku polskim jest autentyczny)

(2011/506/UE)

(Dz.U.UE L z dnia 17 sierpnia 2011 r.)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 1234/2007 z dnia 22 października 2007 r. ustanawiające wspólną organizację rynków rolnych oraz przepisy szczegółowe dotyczące niektórych produktów rolnych ("rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji rynku")(1), w szczególności jego art. 43 lit. m) w związku z art. 4,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Decyzją Komisji 2005/240/WE(2) zatwierdzono stosowanie czterech metod klasyfikacji tusz wieprzowych w Polsce.

(2) Polska poinformowała, że od przyjęcia decyzji 2005/240/WE znacząco zwiększyła się wartość ubojowa tuczników. Dlatego też konieczne jest zaktualizowanie wzoru stosowanego w ramach poszczególnych metod przez blisko sześć lat od zatwierdzenia tych metod oraz uzyskanie dostępu do nowych, aktualnych metod klasyfikacji i wprowadzenie ich do użytku, tak aby zwiększyć konkurencję i wdrożyć tańsze metody klasyfikacji.

(3) Władze polskie zwróciły się do Komisji o zgodę na zastąpienie wzoru stosowanego w ramach metod klasyfikacji tusz wieprzowych CAPTEUR GRAS/MAIGRE - SYDEL (CGM), ULTRA-FOM 300, PRZYRZĄD ULTRADŹWIĘKOWY DO W PEŁNI ZAUTOMATYZOWANEJ KLASYFIKACJI TUSZ (AUTOFOM) i IM-03, a także o zatwierdzenie czterech nowych metod klasyfikacji tusz wieprzowych przewidzianych do stosowania w Polsce; jak również przedstawiły szczegółowy opis próbnego rozbioru ze wskazaniem zasad, na których opierają się te metody, wyników próbnego rozbioru oraz wzorów wykorzystywanych do oceny zawartości procentowej chudego mięsa w protokole przewidzianym w art. 23 ust. 4 rozporządzenia Komisji (WE) nr 1249/2008 z dnia 10 grudnia 2008 r. ustanawiającego szczegółowe zasady wdrożenia wspólnotowych skal klasyfikacji tusz wołowych, wieprzowych i baranich oraz raportowania ich cen(3).

(4) Analiza złożonego wniosku wykazała, że warunki dla zatwierdzenia tych metod klasyfikacji zostały spełnione. Należy zatem zezwolić na stosowanie przedmiotowych metod klasyfikacji w Polsce.

(5) Należy zatem odpowiednio zmienić decyzję 2005/240/WE.

(6) Nie należy zezwalać na jakiekolwiek zmiany w urządzeniach lub metodach klasyfikacji, chyba że zostaną one wyraźnie zatwierdzone decyzją Komisji.

(7) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Wspólnej Organizacji Rynków Rolnych,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł  1

W decyzji 2005/240/WE wprowadza się następujące zmiany:

1) artykuł 1 otrzymuje brzmienie:

"Artykuł 1

Zgodnie z pkt 1 sekcji B.IV załącznika V do rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007(*) niniejszym zatwierdza się stosowanie następujących metod klasyfikacji tusz wieprzowych w Polsce:

a) przyrząd Capteur Gras/Maigre - Sydel (CGM) oraz związane z nim metody oceny, których szczegółowy opis podano w części 1 załącznika;

b) przyrząd Ultra FOM 300 oraz związane z nim metody oceny, których szczegółowy opis podano w części 2 załącznika;

c) przyrząd ultradźwiękowy do w pełni zautomatyzowanej klasyfikacji tusz (Autofom) oraz związane z nim metody oceny, których szczegółowy opis podano w części 3 załącznika;

d) przyrząd IM-03 oraz związane z nim metody oceny, których szczegółowy opis podano w części 4 załącznika;

e) przyrząd Autofom III oraz związane z nim metody oceny, których szczegółowy opis podano w części 5 załącznika;

f) przyrząd CSB Image Meater (CSB) oraz związane z nim metody oceny, których szczegółowy opis podano w części 6 załącznika;

g) przyrząd Fat-O-Meater II (FOM II) oraz związane z nim metody oceny, których szczegółowy opis podano w części 7 załącznika;

h) metoda ręczna (ZP) oraz związane z nią metody oceny, których szczegółowy opis podano w części 8 załącznika.

W odniesieniu do przyrządu Ultra FOM 300, o którym mowa w pierwszym akapicie lit. b), po zakończeniu procedury pomiaru musi istnieć możliwość sprawdzenia na tuszy, czy przyrząd zmierzył wartości pomiaru F1 i F2 w miejscu przewidzianym w pkt 3 części 2 załącznika. Oznaczenie miejsca pomiaru musi nastąpić w chwili dokonywania pomiaru.

Stosowanie metody ręcznej ZP, o której mowa w pierwszym akapicie lit. h), zatwierdza się jedynie w odniesieniu do ubojni posiadających linię produkcyjną o zdolności przerobowej nie większej niż 40 świń na godzinę.

______

(*) Dz.U. L 299 z 16.11.2007, s. 1.";

2) załącznik zastępuje się tekstem znajdującym się w załączniku do niniejszej decyzji.

Artykuł  2

Niniejszą decyzję stosuje się od dnia 12 grudnia 2011 r.

Artykuł  3

Niniejsza decyzja skierowana jest do Rzeczypospolitej Polskiej.

Sporządzono w Brukseli dnia 16 sierpnia 2011 r.

W imieniu Komisji
Dacian CIOLOȘ
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 299 z 16.11.2007, s. 1.

(2) Dz.U. L 74 z 19.3.2005, s. 62.

(3) Dz.U. L 337 z 16.12.2008, s. 3.

ZAŁĄCZNIK 

"ZAŁĄCZNIK

METODY KLASYFIKACJI TUSZ WIEPRZOWYCH W POLSCE

Część 1

CAPTEUR GRAS/MAIGRE - SYDEL (CGM)

1. Zasady przewidziane w niniejszej części stosuje się w przypadku, gdy klasyfikacja tusz wieprzowych prowadzona jest przy pomocy przyrządu znanego pod nazwą Capteur Gras/Maigre - Sydel (CGM).

2. Przyrząd ten jest wyposażony w sondę Sydel o wysokiej rozdzielczości i szerokości 8 milimetrów, diodę elektroluminescencyjną w podczerwieni (Honeywell) oraz dwa czujniki światła (Honeywell). Odcinek pomiarowy wynosi od 0 do 105 milimetrów. Wyniki pomiarów przelicza się na szacunkową zawartość mięsa chudego przy pomocy samego przyrządu CGM.

3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

Ŷ = 59,42 + 0,1322 × M2 - 0,6275 × F2

gdzie:

Ŷ = szacunkowa zawartość chudego mięsa w tuszy (w procentach),

M2 = grubość mięśnia grzbietu w milimetrach, mierzona pomiędzy trzecim i czwartym żebrem od dołu, 6 centymetrów od grzbietowej linii środkowej, mierzonej równolegle do linii cięcia przepołowionej tuszy,

F2 = grubość słoniny grzbietowej (włącznie ze skórą) w milimetrach, zmierzona w tym samym czasie, w tym samym miejscu i w ten sam sposób co M2.

Niniejszy wzór dotyczy tusz o masie od 60 do 120 kilogramów.

Część 2

ULTRA FOM 300

1. Zasady przewidziane w niniejszej części stosuje się w przypadku, gdy klasyfikacja tusz wieprzowych prowadzona jest przy pomocy przyrządu znanego pod nazwą Ultra FOM 300.

2. Przyrząd ten jest wyposażony w układ przetworników emitujących fale ultradźwiękowe o częstotliwości 3,5 MHz (U-Systems). Wyniki pomiarów przelicza się na szacunkową zawartość chudego mięsa za pomocą samego przyrządu Ultra FOM.

3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

Ŷ = 54,48 + 0,1272 × M1 - 0,3090 × F1 + 0,0828 × M2 - 0,2802 × F2

gdzie:

Ŷ = szacunkowa zawartość chudego mięsa w tuszy (w procentach),

M1 = grubość mięśnia grzbietu w milimetrach, mierzona na wysokości pierwszego żebra od dołu, 7 centymetrów od grzbietowej linii środkowej prostopadle do mięśnia,

M2 = grubość mięśnia grzbietu w milimetrach, mierzona pomiędzy trzecim i czwartym żebrem od dołu, 7 centymetrów od grzbietowej linii środkowej prostopadle do mięśnia,

F1 = grubość słoniny grzbietowej (włącznie ze skórą) w milimetrach, zmierzona w tym samym czasie, w tym samym miejscu i w ten sam sposób co M1.

F2 = grubość słoniny grzbietowej (włącznie ze skórą) w milimetrach, zmierzona w tym samym czasie, w tym samym miejscu i w ten sam sposób co M2.

Niniejszy wzór dotyczy tusz o masie od 60 do 120 kilogramów.

Część 3

PRZYRZĄD ULTRADŹWIĘKOWY DO W PEŁNI ZAUTOMATYZOWANEJ KLASYFIKACJI TUSZ (AUTOFOM)

1. Zasady przewidziane w niniejszej części stosuje się w przypadku gdy klasyfikacja tusz wieprzowych prowadzona jest przy pomocy przyrządu znanego pod nazwą Autofom (Przyrząd ultradźwiękowy do w pełni zautomatyzowanej klasyfikacji tusz).

2. Przyrząd jest wyposażony w 16 przetworników ultradźwiękowych o częstotliwości 2MHz (GE Inspection Technologies). Dane ultradźwiękowe obejmują pomiary grubości słoniny grzbietowej i grubości mięśnia. Wyniki pomiarów przelicza się na szacunkową zawartość chudego mięsa za pomocą komputera.

3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

Ŷ = 62,9442 + (AF1_IP005 × - 0,018154) + (AF1_IP006 × - 0,027186) + (AF1_IP008 × - 0,047431) + (AF1_IP022 × - 0,011910) + (AF1_IP023 × - 0,071926) + (AF1_IP024 × 0,005814) + (AF1_IP034 × 0,029288) + (AF1_IP036 × 0,005096) + (AF1_IP038 × 0,010231) + (AF1_IP039 × 0,012659) + (AF1_IP041 × 0,022470) + (AF1_IP047 × - 0,007939) + (AF1_IP049 × - 0,075061) + (AF1_IP050 × - 0,028977) + (AF1_IP052 × - 0,091722) + (AF1_IP055 × - 0,060411) + (AF1_IP058 × - 0,098989) + (AF1_IP060 × - 0,064891) + (AF1_IP061 × - 0,065688) + (AF1_IP063 × - 0,064035) + (AF1_IP074 × - 0,078333) + (AF1_IP078 × - 0,078486) + (AF1_IP079 × - 0,035330) + (AF1_IP081 × - 0,048421) + (AF1_IP091 × - 0,107559) + (AF1_IP094 × 0,008816) + (AF1_IP096 × 0,000797) + (AF1_IP098 × 0,014608) + (AF1_IP103 × 0,007774) + (AF1_IP104 × 0,008251) + (AF1_IP122 × 0,012957)

gdzie:

Ŷ = szacunkowa zawartość chudego mięsa w tuszy (w procentach),

AF1_IP005, AF1_IP006, AF1_IP008 ... AF1_IP122 to zmienne mierzone przez przyrząd Autofom.

4. Opis punktów pomiarowych i metody statystycznej znajduje się w części II protokołu przekazanego Komisji przez władze polskie zgodnie z art. 23 ust. 4 rozporządzenia Komisji (WE) nr 1249/2008(*).

Niniejszy wzór dotyczy tusz o masie od 60 do 120 kilogramów.

Część4

IM-03

1. Zasady przewidziane w niniejszej części stosuje się w przypadku, gdy klasyfikacja tusz wieprzowych prowadzona jest przy pomocy przyrządu znanego pod nazwą IM-03.

2. Przyrząd jest wyposażony w sondę igłowo-optyczną (single line scanner SLS01) o średnicy 7 milimetrów. Sonda zawiera szereg kontaktowych czujników obrazu (CIS) oraz zielone diody elektroluminescencyjne. Odcinek pomiarowy wynosi od 0 do 132 milimetrów.

3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

Ŷ = 60,55 + 0,1142 × M2 - 0,6292 × F2

gdzie:

Ŷ = szacunkowa zawartość chudego mięsa w tuszy (w procentach),

M2 = grubość mięśnia grzbietu w milimetrach, mierzona pomiędzy trzecim i czwartym żebrem od dołu, 6 centymetrów od grzbietowej linii środkowej, mierzonej równolegle do linii cięcia przepołowionej tuszy,

F2 = grubość słoniny grzbietowej (włącznie ze skórą) w milimetrach, zmierzona w tym samym czasie, w tym samym miejscu i w ten sam sposób co M2.

Niniejszy wzór dotyczy tusz o masie od 60 do 120 kilogramów.

Część 5

AUTOFOM III

1. Zasady przewidziane w niniejszej części stosuje się w przypadku, gdy klasyfikacja tusz wieprzowych prowadzona jest przy pomocy przyrządu znanego pod nazwą Autofom III.

2. Przyrząd ten jest wyposażony w 16 przetworników ultradźwiękowych o częstotliwości 2 MHz (Carometec A/S), a odcinek pomiarowy między przetwornikami wynosi 25 mm. Dane ultradźwiękowe obejmują pomiary grubości słoniny grzbietowej, grubości mięśnia i związanych z nimi parametrów. Wyniki pomiarów przeliczane są na szacunkową zawartość chudego mięsa wyrażoną w procentach za pomocą komputera.

3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się na podstawie 10 zmiennych przy pomocy następującego wzoru:

Ŷ = 73,8876 + (AF3_R2P1 × - 1,036616) + (AF3_R2P3 × - 0,180173) + (AF3_R2P13 × - 0,144679) + (AF3_R2P15 × - 0,221519) + (AF3_R3P5 × 0,136061) + (AF3_R4P4 × 0,249888) + (AF3_R4P5 × 0,330109) + (AF3_R4P6 × 0,184696) + (AF3_R4P8 × - 0,112875) + (AF3_R4P9 × - 0,113663)

gdzie:

Ŷ = szacunkowa zawartość chudego mięsa w tuszy (w procentach),

R2P1, R2P3, R2P13 ... R4P9 - to zmienne mierzone przez przyrząd Autofom III,

4. Opis punktów pomiarowych znajduje się w części II protokołu przekazanego Komisji przez władze polskie zgodnie z art. 23 ust. 4 rozporządzenia (WE) nr 1249/2008.

Niniejszy wzór dotyczy tusz o masie od 60 do 120 kilogramów.

Część 6

CSB IMAGE MEATER (CSB)

1. Zasady przewidziane w niniejszej części stosuje się w przypadku, gdy klasyfikacja tusz wieprzowych prowadzona jest przy pomocy przyrządu znanego pod nazwą CSB Image-Meater.

2. CSB Image-Meater składa się w szczególności z kamery wideo, komputera osobistego wyposażonego w kartę graficzną, ekranu, drukarki, mechanizmu sterującego, mechanizmu wyzwalającego i interfejsów. Wszystkie 5 zmiennych wykorzystywanych przez Image-Meater mierzonych jest na linii cięcia w okolicach szynki (około mięśnia M.gluteus medius).

Wyniki pomiarów przeliczane są na szacunkową zawartość chudego mięsa wyrażoną w procentach za pomocą komputera.

3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

Ŷ = 54,0770376148 - (0,4460170496 × MS) + (0,1046346719 × MF) - (0,0575429366 × VaF) + (0,2303135777 × VcF) - (0,1637971133 × VdF)

gdzie:

Ŷ = szacunkowa zawartość chudego mięsa w tuszy (w procentach),

MS - średnia z pomiaru grubości okrywy tłuszczowej mięśnia M.gluteus medius (w milimetrach),

MF - średnia z pomiaru grubości mięśnia lędźwiowego i mięśnia M.gluteus medius (w milimetrach),

VaF, VcF, VdF - średnia z pomiaru grubości mięśnia na wysokości wybranych trzech trzonów lędźwiowych (w milimetrach).

4. Opis punktów pomiarowych znajduje się w części II protokołu przekazanego Komisji przez władze polskie zgodnie z art. 23 ust. 4 rozporządzenia (WE) nr 1249/2008.

Niniejszy wzór dotyczy tusz o masie od 60 do 120 kilogramów.

Część 7

FAT-O-MEATER II (FOM II)

1. Zasady przewidziane w niniejszej części stosuje się w przypadku, gdy klasyfikacja tusz wieprzowych prowadzona jest przy pomocy przyrządu znanego pod nazwą Fat-O-Meater II.

2. Przyrząd stanowi nową wersję systemu pomiarowego Fat-O-Meater. Przyrząd FOM II składa się z optycznej sondy z nożem, urządzenia do pomiaru głębokości o głębokości pomiaru 125 mm oraz panelu do gromadzenia i analizy danych - Carometec Touch Panel i15 computer (Ingress Protection IP69K).

Wszystkie zgromadzone i poddane analizie dane istotne z prawnego punktu widzenia zawarte są w pistolecie FOM II. Terminal stanowi część przyrządu FOM II i jest z nim w pełni zintegrowany.

Wyniki pomiarów przelicza się na szacunkową zawartość chudego mięsa za pomocą komputera.

3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

Ŷ = 59,75 + 0,1533 × M2 - 0,6342 × F2

gdzie:

Ŷ = szacunkowa zawartość chudego mięsa w tuszy (w procentach),

M2 = grubość mięśnia grzbietu w milimetrach, mierzona pomiędzy trzecim i czwartym żebrem od dołu, 7 centymetrów od grzbietowej linii środkowej, mierzonej prostopadle do mięśnia,

F2 = grubość słoniny grzbietowej (włącznie ze skórą) w milimetrach, zmierzona w tym samym czasie, w tym samym miejscu i w ten sam sposób co M2.

Niniejszy wzór dotyczy tusz o masie od 60 do 120 kilogramów.

Część 8

METODA RĘCZNA (ZP)

1. Zasady przewidziane w niniejszej części stosuje się w przypadku, gdy klasyfikacja tusz wieprzowych prowadzona jest przy pomocy metody ręcznej (ZP) polegającej na dokonaniu pomiaru liniałem.

2. Z metody tej można korzystać przy pomocy liniału, dokonując klasyfikacji na podstawie równania regresji. Metoda ta opiera się na ręcznym pomiarze grubości słoniny i grubości mięśnia na linii środkowej przepołowionej tuszy.

3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

Ŷ = 52,61 - 0,6148 × F + 0,1842 × M

gdzie:

Ŷ = szacunkowa zawartość chudego mięsa w tuszy (w procentach),

F = minimalna grubość widocznej okrywy tłuszczowej na mięśniu M.gluteus medius na linii środkowej przepołowionej tuszy (w milimetrach),

M = widoczna grubość mięśnia lędźwiowego na linii środkowej przepołowionej tuszy, mierzona (w milimetrach) w miejscu, gdzie odległość między przednim (czaszkowym) końcem mięśnia M.gluteus medius i górną (grzbietową) krawędzią kanału kręgowego jest najkrótsza.

Niniejszy wzór dotyczy tusz o masie od 60 do 120 kilogramów.

______

(*) Dz.U. L 337 z 16.12.2008, s. 3."

Zmiany w prawie

Senatorowie nie zgodzili się na podniesienie kar grzywny dla pracodawców

Senat nie zgodził się w czwartek na zniesienie obowiązku zawierania umów o pracę z cudzoziemcami będącymi pracownikami tymczasowymi przez agencje pracy tymczasowej, ale umożliwił agencjom zawieranie umów cywilnoprawnych. Senatorowie zdecydowali natomiast o skreśleniu przepisu podnoszącego kary grzywny dla pracodawców przewidziane w kodeksie pracy. W głosowaniu przepadła też poprawka Lewicy podnosząca z 2 tys. zł do 10 tys. zł kary grzywny, jakie w postępowaniu mandatowym może nałożyć Państwowa Inspekcja Pracy.

Grażyna J. Leśniak 13.03.2025
Wyższe kary dla pracodawców zostaną – rząd przeciwny ich usuwaniu z ustawy o cudzoziemcach

Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej nie zgodziło się na usunięcie z ustawy o zatrudnianiu cudzoziemców przepisu podnoszącego w kodeksie pracy kary dla pracodawców. Senacka Komisja Rodziny, Polityki Senioralnej i Społecznej zaakceptowała we wtorek jedynie poprawki Biura Legislacyjnego Senatu do tej ustawy. Nie można jednak wykluczyć, że na posiedzeniu Senatu inni senatorowie przejmą poprawki zgłaszane przez stronę pracodawców.

Grażyna J. Leśniak 11.03.2025
Rząd zostawił przedsiębiorców na lodzie

Podczas ostatniego posiedzenia Sejmu, ku zaskoczeniu zarówno przedsiębiorców, jak i części posłów koalicji rządzącej, Lewica w ostatniej chwili „dorzuciła” do ustawy o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom poprawki zaostrzające kary za naruszanie przepisów prawa pracy - m.in. umożliwiające orzeczenie kary ograniczenia wolności. Jednocześnie zignorowano postulaty organizacji pracodawców, mimo wcześniejszych zapewnień rządu o ich poparciu.

Grażyna J. Leśniak 27.02.2025
Wyższe kary dla pracodawców - sejmowa wrzutka na ostatniej prostej

Już nie 30 tys. zł, a 50 tys. zł ma grozić maksymalnie pracodawcy, który zawrze umowę cywilnoprawną, choć powinien - umowę o pracę. Podobnie temu, który nie wypłaca w terminie wynagrodzenia za pracę lub innego świadczenia przysługującego pracownikowi albo uprawnionemu do tego świadczenia członkowi jego rodziny. A jeśli nie wypłaca przez okres co najmniej 3 miesięcy, to kara ma wynieść nawet 60 tys. złotych - zdecydował Sejm, przyjmując poprawkę Lewicy, zmieniającą Kodeks pracy w... ustawie dotyczącej cudzoziemców.

Grażyna J. Leśniak 25.02.2025
Jaka wysokość diety dla członków komisji wyborczych w wyborach Prezydenta

500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia

Robert Horbaczewski 20.01.2025
Zmiany w podatkach 2025 - przybędzie obowiązków sprawozdawczych

1 stycznia 2025 r. weszły w życie liczne zmiany podatkowe, m.in. nowe definicje budynku i budowli w podatku od nieruchomości, JPK CIT, globalny podatek wyrównawczy, PIT kasowy, zwolnienie z VAT dla małych firm w innych krajach UE. Dla przedsiębiorców oznacza to często nowe obowiązki sprawozdawcze i zmiany w systemach finansowo-księgowych. Firmy muszą też co do zasady przeprowadzić weryfikację nieruchomości pod kątem nowych przepisów.

Monika Pogroszewska 02.01.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2011.209.43

Rodzaj: Decyzja
Tytuł: Decyzja wykonawcza 2011/506/UE zmieniająca decyzję 2005/240/WE zatwierdzającą metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Polsce
Data aktu: 16/08/2011
Data ogłoszenia: 17/08/2011
Data wejścia w życie: 12/12/2011, 17/08/2011