Rozporządzenie 1047/2009 zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1234/2007 ustanawiające wspólną organizację rynków rolnych w zakresie norm handlowych odnoszących się do mięsa drobiowego

ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 1047/2009
z dnia 19 października 2009 r.
zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1234/2007 ustanawiające wspólną organizację rynków rolnych w zakresie norm handlowych odnoszących się do mięsa drobiowego

RADA UNII EUROPEJSKIEJ,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską, w szczególności jego art. 37,

uwzględniając wniosek Komisji,

uwzględniając opinię Parlamentu Europejskiego(1),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Rozporządzenie Rady (WE) nr 1234/2007 z dnia 22 października 2007 r. ustanawiające wspólną organizację rynków rolnych oraz przepisy szczegółowe dotyczące niektórych produktów rolnych ("rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji rynku")(2) ustanawia niektóre normy handlowe odnoszące się do mięsa drobiowego.

(2) Artykuł 116 rozporządzenia (WE) nr 1234/2007 przewiduje, że produkty sektora drobiu mają być wprowadzane do obrotu zgodnie z przepisami załącznika XIV do tego rozporządzenia.

(3) Aby przyczynić się do poprawy jakości mięsa drobiowego i informacji z nim związanych, a w konsekwencji ułatwić sprzedaż tego mięsa, opracowane zostały normy handlowe. W szczególności w rozporządzeniu Rady (EWG) nr 1906/90 z dnia 26 czerwca 1990 r. w sprawie niektórych norm handlowych w odniesieniu do drobiu(3) wprowadzono ze skutkiem od dnia 1 lipca 1991 r. definicję świeżego mięsa drobiowego, która jest bardziej precyzyjna niż w przepisach dotyczących bezpieczeństwa żywności. Doświadczenie pokazuje, że istnieje potrzeba potwierdzenia rygorystycznej zasady stanowiącej podstawę tej definicji i wyrażenia jej w jeszcze bardziej wyraźny sposób.

(4) Z uwagi na fakt, że mięso drobiowe spożywane jest coraz częściej w formie przetworów i produktów mięsnych, należy rozszerzyć zakres stosowania norm handlowych w odniesieniu do mięsa drobiowego na przetwory i produkty z mięsa drobiowego.

(5) Podobnie zakresem stosowania norm handlowych należy również objąć mięso drobiowe w solance, objęte kodem CN 0210 99 39.

(6) Doświadczenie pokazuje, że w niektórych przypadkach przetwory ze świeżego mięsa drobiowego mogą z łatwością zastąpić świeże mięso drobiowe, gdy są oferowane w sprzedaży konsumentom. Aby uniknąć jakichkolwiek zakłóceń konkurencji w odniesieniu do świeżego mięsa drobiowego i przetworów ze świeżego mięsa drobiowego, zasadę leżącą u podstaw definicji mięsa drobiowego należy rozszerzyć, obejmując nią przetwory ze świeżego mięsa drobiowego.

(7) Zgodnie z przepisami wspólnotowymi, odnoszącymi się do oznakowania środków spożywczych, oznakowanie oraz stosowane metody nie mogą wprowadzać kupującego w błąd, w szczególności w odniesieniu do cech środka spożywczego, a zwłaszcza jego rodzaju, tożsamości, właściwości, składu, ilości, trwałości, źródła lub pochodzenia, albo metod wytwarzania lub produkcji.

(8) Mięso drobiowe, które zostało poddane mrożeniu lub głębokiemu mrożeniu, musi być sprzedawane w takiej postaci lub być wykorzystywane do przetworów wprowadzanych do obrotu w postaci mrożonej lub głęboko mrożonej, lub też do produktów mięsnych.

(9) Ze względu na fakt, że przewidziany w rozporządzeniu (WE) nr 1234/2007 podział klasy A na klasę A1 i A2 oraz podział mrożonego mięsa drobiowego na kategorie wagowe nie są powszechnie stosowane w praktyce, a zatem są zbędne, przepisy te należy uchylić w celu uproszczenia przepisów.

(10) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 1234/2007,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załączniku XIV do rozporządzenia (WE) nr 1234/2007 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie siódmego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 1 maja 2010 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Luksemburgu dnia 19 października 2009 r.

W imieniu Rady
E. ERLANDSSON
Przewodniczący

______

(1) Opinia z dnia 5 maja 2009 r. (dotychczas nieopublikowana w Dzienniku Urzędowym).

(2) Dz.U. L 299 z 16.11.2007, s. 1.

(3) Dz.U. L 173 z 6.7.1990, s. 1.

ZAŁĄCZNIK 

W części B załącznika XIV do rozporządzenia (WE) nr 1234/2007 wprowadza się następujące zmiany:

1) część I pkt 1 otrzymuje brzmienie:

"1. Bez uszczerbku dla części C niniejszego załącznika, dotyczącej przepisów regulujących produkcję i wprowadzanie do obrotu jaj wylęgowych i piskląt drobiu hodowlanego, niniejsze przepisy stosuje się w przypadku wprowadzania do obrotu we Wspólnocie - w ramach działalności gospodarczej lub handlowej - niektórych rodzajów i prezentacji mięsa drobiowego, a także przetworów i produktów z mięsa drobiowego lub podrobów drobiu następujących gatunków, określonych w części XX załącznika I:

- Gallus domesticus,

- kaczki,

- gęsi,

- indyki,

- perlice.

Niniejsze przepisy stosuje się również do mięsa drobiowego w solance, objętego kodem CN 0210 99 39, o którym mowa w części XXI załącznika I.";

2) w części II wprowadza się następujące zmiany:

a) pkt 2 i 3 otrzymują brzmienie:

"2. »świeże mięso drobiowe« oznacza mięso drobiowe utrzymywaniem w temperaturze nie niższej niż -2 oC i nie wyższej niż +4 oC, które nie zostało na żadnym etapie usztywnione wskutek procesu wychładzania. Państwa członkowskie mogą jednak ustanawiać nieco inne wymogi w odniesieniu do temperatury na jak najkrótszy okres czasu niezbędny do rozbioru i obróbki świeżego mięsa drobiowego w sklepach prowadzących sprzedaż detaliczną lub na terenie przyległym do punktów sprzedaży, w przypadku gdy rozbiór i obróbka służą wyłącznie bezpośredniej obsłudze konsumenta na miejscu;

3. »mięso drobiowe mrożone« oznacza mięso drobiowe, które musi być zamrożone możliwie jak najszybciej w związku z wymogami normalnych procedur ubojowych i które ma być przechowywane przez cały czas w temperaturze nie wyższej niż -12 oC.";

b) dodaje się punkty w brzmieniu:

"5. »przetwory z mięsa drobiowego« oznaczają mięso drobiowe, w tym rozdrobnione mięso drobiowe, do którego dodano środki spożywcze, środki smakowe lub dodatki lub które zostało poddane procesom, które nie wystarczają, by zmienić wewnętrzną strukturę włókien mięśniowych mięsa;

6. »przetwory ze świeżego mięsa drobiowego« oznaczają przetwory z mięsa drobiowego, do których produkcji wykorzystano świeże mięso drobiowe. Państwa członkowskie mogą jednak ustanawiać nieco inne wymogi w odniesieniu do temperatury przez jak najkrótszy niezbędny okres czasu i tylko w zakresie koniecznym do ułatwienia obróbki i rozbioru w fabryce podczas wytwarzania przetworów ze świeżego mięsa drobiowego;

7. »produkt z mięsa drobiowego« oznacza wyrób mięsny określony w pkt 7.1. załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 853/2004, do którego produkcji wykorzystano mięso drobiowe.";

3) w części III wprowadza się następujące zmiany:

a) w ust. 1 skreśla się akapit drugi;

b) ust. 2 zdanie wprowadzające otrzymuje brzmienie:

"Mięso drobiowe oraz przetwory z mięsa drobiowego są wprowadzane do obrotu, gdy spełniają jeden z następujących warunków:";

c) skreśla się ust. 3.

Zmiany w prawie

Jaka wysokość diety dla członków komisji wyborczych w wyborach Prezydenta

500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia

Robert Horbaczewski 20.01.2025
Zmiany w podatkach 2025 - przybędzie obowiązków sprawozdawczych

1 stycznia 2025 r. weszły w życie liczne zmiany podatkowe, m.in. nowe definicje budynku i budowli w podatku od nieruchomości, JPK CIT, globalny podatek wyrównawczy, PIT kasowy, zwolnienie z VAT dla małych firm w innych krajach UE. Dla przedsiębiorców oznacza to często nowe obowiązki sprawozdawcze i zmiany w systemach finansowo-księgowych. Firmy muszą też co do zasady przeprowadzić weryfikację nieruchomości pod kątem nowych przepisów.

Monika Pogroszewska 02.01.2025
Nowy Rok - jakie zmiany czekają nas w prawie

W 2025 roku minimalne wynagrodzenie za pracę wzrośnie tylko raz. Obniżeniu ulegnie natomiast minimalna podstawa wymiaru składki zdrowotnej płaconej przez przedsiębiorców. Grozi nam za to podwyżka podatku od nieruchomości. Wzrosną wynagrodzenia nauczycieli, a prawnicy zaczną lepiej zarabiać na urzędówkach. Wchodzą w życie zmiany dotyczące segregacji odpadów i e-doręczeń. To jednak nie koniec zmian, jakie czekają nas w Nowym Roku.

Renata Krupa-Dąbrowska 31.12.2024
Zmiana kodów na PKD 2025 rodzi praktyczne pytania

1 stycznia 2025 r. zacznie obowiązywać nowa Polska Klasyfikacja Działalności – PKD 2025. Jej ostateczny kształt poznaliśmy dopiero w tygodniu przedświątecznym, gdy opracowywany od miesięcy projekt został przekazany do podpisu premiera. Chociaż jeszcze przez dwa lata równolegle obowiązywać będzie stara PKD 2007, niektórzy już dziś powinni zainteresować się zmianami.

Tomasz Ciechoński 31.12.2024
Co się zmieni w prawie dla osób z niepełnosprawnościami w 2025 roku

Dodatek dopełniający do renty socjalnej dla niektórych osób z niepełnosprawnościami, nowa grupa uprawniona do świadczenia wspierającego i koniec przedłużonych orzeczeń o niepełnosprawności w marcu - to tylko niektóre ważniejsze zmiany w prawie, które czekają osoby z niepełnosprawnościami w 2025 roku. Drugą część zmian opublikowaliśmy 31 grudnia.

Beata Dązbłaż 28.12.2024
Stosunek prezydenta Dudy do wolnej Wigilii "uległ zawieszeniu"

Prezydent Andrzej Duda powiedział w czwartek, że ubolewa, że w sprawie ustawy o Wigilii wolnej od pracy nie przeprowadzono wcześniej konsultacji z prawdziwego zdarzenia. Jak dodał, jego stosunek do ustawy "uległ niejakiemu zawieszeniu". Wyraził ubolewanie nad tym, że pomimo wprowadzenia wolnej Wigilii, trzy niedziele poprzedzające święto mają być dniami pracującymi. Ustawa czeka na podpis prezydenta.

kk/pap 12.12.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2009.290.1

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 1047/2009 zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1234/2007 ustanawiające wspólną organizację rynków rolnych w zakresie norm handlowych odnoszących się do mięsa drobiowego
Data aktu: 19/10/2009
Data ogłoszenia: 06/11/2009
Data wejścia w życie: 13/11/2009, 01/05/2010