(Jedynie tekst w języku angielskim jest autentyczny)
(2009/344/WE)
(Dz.U.UE L z dnia 25 kwietnia 2009 r.)
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 stycznia 1997 r. dotyczące nowej żywności i nowych składników żywności(1), w szczególności jego art. 7,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) W dniu 8 czerwca 2006 r. przedsiębiorstwo Unilever przedłożyło właściwym organom Zjednoczonego Królestwa wniosek dotyczący wprowadzenia białka opóźniającego zamarzanie typu III HPLC 12 do obrotu jako nowego składnika żywności.
(2) Białko opóźniające zamarzanie (ISP, ang. Ice Structuring Protein) typu III HPLC 12 wytwarzane jest przy użyciu zmodyfikowanych genetycznie drożdży jako środka wspomagającego przetwarzanie. Zgodnie z motywem 16 rozporządzenia (WE) nr 1829/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady(2) żywność i pasze wytworzone za pomocą genetycznie zmodyfikowanych środków wspomagających przetwarzanie nie są włączone w zakres tego rozporządzenia. W sprawozdaniu Komisji dla Rady i Parlamentu Europejskiego w sprawie wykonania wspomnianego rozporządzenia(3) zostało wyjaśnione, że żywność i pasze wytworzone drogą fermentacji przy wykorzystaniu genetycznie zmodyfikowanych mikroorganizmów nie podlegają ani wymaganiom zatwierdzania, ani wymaganiom etykietowania określonym w tym rozporządzeniu.
(3) W dniu 27 lipca 2007 r. właściwy organ Zjednoczonego Królestwa do spraw oceny żywności wydał sprawozdanie ze wstępnej oceny. Sprawozdanie zawierało wniosek, iż stosowanie białka opóźniającego zamarzanie (ISP) w charakterze składnika żywności jest dopuszczalne.
(4) Dnia 1 sierpnia 2007 r. Komisja przekazała sprawozdanie dotyczące wstępnej oceny wszystkim państwom członkowskim.
(5) Przed upływem okresu 60 dni, określonego w art. 6 ust. 4 rozporządzenia (WE) nr 258/97, zgłoszono uzasadnione sprzeciwy wobec wprowadzenia do obrotu danego produktu zgodnie z przepisami wspomnianego artykułu.
(6) W związku z tym w dniu 25 lutego 2008 r. skonsultowano się z Europejskim Urzędem ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).
(7) Na wniosek Komisji w dniu 9 lipca 2008 r. panel EFSA ds. produktów dietetycznych, żywienia i alergii przyjął opinię naukową, dotyczącą bezpieczeństwa stosowania białka opóźniającego zamarzanie (ISP) typu III HPLC 12 w charakterze składnika żywności. W dniu 2 lipca 2008 r. opinię tę przyjął również panel ds. organizmów zmodyfikowanych genetycznie. Opinia EFSA prowadziła do wniosku, że stosowanie białka opóźniającego zamarzanie (ISP) typu III HPLC 12 w lodach jadalnych jest bezpieczne.
(8) Na podstawie oceny naukowej ustalono, że białko opóźniające zamarzanie (ISP) typu III HPLC 12 spełnia kryteria wymienione w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 258/97.
(9) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:
Sporządzono w Brukseli, dnia 22 kwietnia 2009 r.
W imieniu Komisji | |
Androulla VASSILIOU | |
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 43 z 14.2.1997, s. 1.
(2) Dz.U. L 268 z 18.10.2003, s. 1.
(3) COM(2006) 626 wersja ostateczna.
Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej nie zgodziło się na usunięcie z ustawy o zatrudnianiu cudzoziemców przepisu podnoszącego w kodeksie pracy kary dla pracodawców. Senacka Komisja Rodziny, Polityki Senioralnej i Społecznej zaakceptowała we wtorek jedynie poprawki Biura Legislacyjnego Senatu do tej ustawy. Nie można jednak wykluczyć, że na posiedzeniu Senatu inni senatorowie przejmą poprawki zgłaszane przez stronę pracodawców.
11.03.2025Podczas ostatniego posiedzenia Sejmu, ku zaskoczeniu zarówno przedsiębiorców, jak i części posłów koalicji rządzącej, Lewica w ostatniej chwili „dorzuciła” do ustawy o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom poprawki zaostrzające kary za naruszanie przepisów prawa pracy - m.in. umożliwiające orzeczenie kary ograniczenia wolności. Jednocześnie zignorowano postulaty organizacji pracodawców, mimo wcześniejszych zapewnień rządu o ich poparciu.
27.02.2025Już nie 30 tys. zł, a 50 tys. zł ma grozić maksymalnie pracodawcy, który zawrze umowę cywilnoprawną, choć powinien - umowę o pracę. Podobnie temu, który nie wypłaca w terminie wynagrodzenia za pracę lub innego świadczenia przysługującego pracownikowi albo uprawnionemu do tego świadczenia członkowi jego rodziny. A jeśli nie wypłaca przez okres co najmniej 3 miesięcy, to kara ma wynieść nawet 60 tys. złotych - zdecydował Sejm, przyjmując poprawkę Lewicy, zmieniającą Kodeks pracy w... ustawie dotyczącej cudzoziemców.
25.02.2025500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia
20.01.20251 stycznia 2025 r. weszły w życie liczne zmiany podatkowe, m.in. nowe definicje budynku i budowli w podatku od nieruchomości, JPK CIT, globalny podatek wyrównawczy, PIT kasowy, zwolnienie z VAT dla małych firm w innych krajach UE. Dla przedsiębiorców oznacza to często nowe obowiązki sprawozdawcze i zmiany w systemach finansowo-księgowych. Firmy muszą też co do zasady przeprowadzić weryfikację nieruchomości pod kątem nowych przepisów.
02.01.2025W 2025 roku minimalne wynagrodzenie za pracę wzrośnie tylko raz. Obniżeniu ulegnie natomiast minimalna podstawa wymiaru składki zdrowotnej płaconej przez przedsiębiorców. Grozi nam za to podwyżka podatku od nieruchomości. Wzrosną wynagrodzenia nauczycieli, a prawnicy zaczną lepiej zarabiać na urzędówkach. Wchodzą w życie zmiany dotyczące segregacji odpadów i e-doręczeń. To jednak nie koniec zmian, jakie czekają nas w Nowym Roku.
31.12.2024Identyfikator: | Dz.U.UE.L.2009.105.14 |
Rodzaj: | Decyzja |
Tytuł: | Decyzja 2009/344/WE zezwalająca na wprowadzenie do obrotu białka opóźniającego zamarzanie typu III HPLC 12 jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady |
Data aktu: | 22/04/2009 |
Data ogłoszenia: | 25/04/2009 |