a także mając na uwadze, co następuje:(1) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 2771/1999(2) ustanawia szczegółowe zasady stosowania przepisów rozporządzenia Rady (WE) nr 1255/99 w odniesieniu do interwencji na rynku masła i śmietany. Rozporządzeniem Rady (WE) nr 1152/2007 z dnia 26 września 2007 r. zmieniającym rozporządzenie (WE) nr 1255/1999 w sprawie wspólnej organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych(3) zmieniono przepisy dotyczące interwencji i prywatnego przechowywania masła i śmietany. W świetle tych ustaleń oraz w świetle nabytego doświadczenia właściwe jest wniesienie zmian oraz, tam gdzie jest to konieczne, uproszczenie szczegółowych zasad kierujących interwencją na rynku masła i śmietany. Celem zapewnienia jasności należy uchylić rozporządzenie (WE) nr 2771/1999 i zastąpić je nowym rozporządzeniem.
(2) Artykuł 6 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1255/1999 ustanawia kryteria skupu masła po stałej cenie lub w drodze przetargu oraz okoliczności, w jakich skup jest zawieszany. W odniesieniu do procesu skupu należy dokonać praktycznych ustaleń. W celu zapewnienia zgodności z wymogami dotyczącymi jakości oraz wyglądu masła w czasie, w którym składana jest oferta przetargowa, oraz po rozpoczęciu przechowywania masła, należy wymagać od sprzedawców złożenia pisemnego zobowiązania w tej kwestii wraz ze składaną przez nich ofertą. Ofertom powinno towarzyszyć zabezpieczenie w celu zapewnienia, że oferta będzie utrzymana, a masło o wymaganej jakości zostanie dostarczone zgodnie z ustanowionymi terminami.
(3) Aby kwalifikować się do interwencji, masło powinno spełniać wymagania art. 6 rozporządzenia (WE) nr 1255/1999 oraz warunki jakości i wyglądu, które należy określić. Należy również określić metody przeprowadzania analiz oraz szczegółowe zasady dokonywania kontroli jakości oraz, jeżeli wymagają tego okoliczności, należy ustanowić przepis dotyczący kontroli radioaktywności masła, łącznie z ustanowieniem w stosownych przypadkach maksymalnego poziomu radioaktywności w drodze przepisów wspólnotowych. Jednakże należy umożliwić państwom członkowskim autoryzację systemu samokontroli, z zastrzeżeniem pewnych warunków.
(4) W celu zapewnienia, że porozumienia interwencyjne funkcjonują prawidłowo, niezbędne jest sprecyzowanie warunków uznawania przedsiębiorstw produkcyjnych i kontroli, czy stosują się do zasad. W celu zapewnienia, że porozumienia są skuteczne, należy wprowadzić przepisy umożliwiające podjęcie działań w przypadku niespełnienia warunków. Jako że skup masła może być dokonany przez właściwy organ państwa członkowskiego innego niż państwo członkowskie, na terytorium którego wyprodukowano masło, właściwy organ dokonujący skupu powinien w takich przypadkach mieć możliwość sprawdzenia, czy spełnione są warunki związane z jakością i wyglądem.
(5) Artykuł 6 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1255/1999 stanowi, że skup powinien odbywać się w drodze procedury przetargowej. Komisja może zadecydować o zawieszeniu skupu interwencyjnego po osiągnięciu określonej ilości oferowanej do skupu. Aby Komisja była w stanie podjąć taką decyzję, należy przyjąć przepisy umożliwiające jej monitorowanie ilości masła oferowanych w ramach interwencji publicznej.
(6) Gdy poziom ten zostanie osiągnięty, Komisja może również podjąć decyzję o kontynuacji skupu w drodze stałej procedury przetargowej. Należy określić odpowiednie szczegółowe zasady. W celu zapewnienia, że wszystkie zainteresowane strony we Wspólnocie są traktowane w równy sposób, zaproszenia do składania ofert powinny być ogłaszane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej. Należy określić szczegółowe informacje na temat przetargu, w szczególności ilość minimalną, ostateczne terminy składania ofert oraz o maksymalną cenę skupu.
(7) Powinna istnieć możliwość zagwarantowania jakości masła oraz warunków skupu w drodze kontroli w różnych stadiach przechowywania. Niespełnienie tych wymogów nie powinno dodatkowo obciążać budżetu Wspólnoty. Należy zatem ustanowić przepis zobowiązujący podmiot gospodarczy do odebrania masła niższej jakości oraz do poniesienia kosztów przechowywania.
(8) Mając na uwadze właściwe zarządzanie przechowywanymi zapasami, należy określić zobowiązania państw członkowskich poprzez ustalenie maksymalnej odległości miejsca przechowywania oraz wysokości kosztów poniesionych w przypadku przekroczenia tej odległości, oraz w szczególności poprzez wymóg udostępnienia zapasów, identyfikacji ich partii oraz ubezpieczenia przechowywanego masła od ryzyka. W celu zapewnienia jednakowej częstotliwości i poziomu kontroli niezbędne jest sprecyzowanie charakteru i ilości inspekcji w miejscach przechowywania prowadzonych przez organy krajowe.
(9) Właściwe zarządzanie zapasami interwencyjnymi wymaga odsprzedaży masła, gdy tylko pojawią się możliwości zbytu. W celu lepszego zarządzania ilościami oraz uniknięcia zakłócenia rynku cenę sprzedaży należy ustalić po przeprowadzeniu procedury przetargowej. Należy określić warunki sprzedaży obejmujące złożenie zabezpieczenia, w szczególności w odniesieniu do terminów płatności. Oferenci powinni mieć możliwość rozróżnienia w swoich ofertach masła ze śmietany słodkiej od masła ze śmietany kwaśniej, przy czym ustalona cena sprzedaży może być różna w zależności od lokalizacji masła oferowanego do sprzedaży.
(10) Artykuł 6 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 1255/1999 przewiduje przyznanie pomocy dla prywatnego przechowywania masła. Aby zapewnić prawidłowe monitorowanie porozumień, należy ustanowić przepis dotyczący umów oraz specyfikacji dotyczących warunków przechowywania. Z tego samego powodu należy ustanowić szczegółowe zasady dotyczące dokumentacji, księgowości oraz częstotliwości kontroli i procedur inspekcji, w szczególności odnośnie do wymagań ustanowionych w art. 6 ust. 3. Aby ułatwić kontrole obecności masła przechowywanego w ramach umów na prywatne przechowywanie, należy ustanowić przepis o odbiorze masła partiami, chyba że państwo członkowskie zezwoli na odbiór mniejszych ilości.
(11) W celu zapewnienia właściwego zarządzania systemem prywatnego przechowywania należy ustalić roczną kwotę pomocy. Daty rozpoczęcia przechowywania oraz daty, kiedy podmioty składujące mogą odebrać produkt z przechowywania, jak również okres przechowywania oraz kwoty pomocy mogą ulec zmianie w celu uwzględnienia sytuacji rynkowej.
(12) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Mleka i Przetworów Mlecznych,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
______(1) Dz.U. L 160 z 26.6.1999, s. 48. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1152/2007 (Dz.U. L 258 z 4.10.2007, s. 3).
(2) Dz.U. L 333 z 24.12.1999, s. 11. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1171/2007 (Dz.U. L 261 z 6.10.2007, s. 11).
(3) Dz.U. L 258 z 4.10.2007, s. 3.
(4) Dz.U. L 209 z 11.8.2005, s. 1.
(5) Dz.U. L 139 z 30.4.2004, s. 55.
(6) Dz.U. L 205 z 3.8.1985, s. 5.
(7) Dz.U. L 216 z 5.8.1978, s. 1.
(8) Dz.U. L 171 z 23.6.2006, s. 35.
1 Art. 6 zmieniony przez art. 1 pkt 1 rozporządzenia nr 131/2009 z dnia 13 lutego 2009 r. (Dz.U.UE.L.09.44.5) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 marca 2009 r.
2 Art. 7 ust. 5 zmieniony przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia nr 131/2009 z dnia 13 lutego 2009 r. (Dz.U.UE.L.09.44.5) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 marca 2009 r.
3 Art. 9 ust. 1 zmieniony przez art. 1 pkt 3 lit. a) rozporządzenia nr 131/2009 z dnia 13 lutego 2009 r. (Dz.U.UE.L.09.44.5) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 marca 2009 r.
4 Art. 9 ust. 5 zmieniony przez art. 1 pkt 3 lit. b) rozporządzenia nr 131/2009 z dnia 13 lutego 2009 r. (Dz.U.UE.L.09.44.5) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 marca 2009 r.
5 Art. 12 zmieniony przez art. 1 pkt 4 rozporządzenia nr 131/2009 z dnia 13 lutego 2009 r. (Dz.U.UE.L.09.44.5) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 marca 2009 r.
6 Art. 13 ust. 1 zmieniony przez art. 1 pkt 5 rozporządzenia nr 131/2009 z dnia 13 lutego 2009 r. (Dz.U.UE.L.09.44.5) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 marca 2009 r.
7 Z dniem 11 sierpnia 2009 r. od stosowania art. 13 ust. 2 wprowadzono odstępstwo zgodnie z art. 2 ust. 2 rozporządzenia nr 733/2009 z dnia 11 sierpnia 2009 r. (Dz.U.UE.L.09.208.5).
8 Art. 13 ust. 3:- zmieniony przez art. 2 rozporządzenia nr 186/2009 z dnia 9 marca 2009 r. (Dz.U.UE.L.09.64.3) wprowadzającego odstępstwo od jego stosowania z dniem 11 marca 2009 r.
- zmieniony przez art. 2 ust. 1 rozporządzenia nr 733/2009 z dnia 11 sierpnia 2009 r. (Dz.U.UE.L.09.208.5) wprowadzającego odstępstwo od jego stosowania z dniem 15 sierpnia 2009 r.
9 Art. 16 ust. 2 zmieniony przez art. 1 pkt 6 rozporządzenia nr 131/2009 z dnia 13 lutego 2009 r. (Dz.U.UE.L.09.44.5) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 marca 2009 r.
10 Art. 18 ust. 2a dodany przez art. 1 pkt 7 rozporządzenia nr 131/2009 z dnia 13 lutego 2009 r. (Dz.U.UE.L.09.44.5) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 marca 2009 r.
11 Art. 20 ust. 1 zmieniony przez art. 1 pkt 8 rozporządzenia nr 131/2009 z dnia 13 lutego 2009 r. (Dz.U.UE.L.09.44.5) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 marca 2009 r.
12 Rozdział III skreślony przez art. 41 rozporządzenia nr 826/2008z dnia 20 sierpnia 2008 r. ustanawiającego wspólne zasady dotyczące przyznawania dopłat do prywatnego przechowywania niektórych produktów rolnych (Dz.U.UE.L.08.223.3) z dniem 28 sierpnia 2008 r. Jednakże rozdział ten stosuje się nadal do umów zawartych w roku 2008 na mocy skreślonego rozdziału.