Rozporządzenie 437/2008 zmieniające załączniki VII, X i XI do rozporządzenia (WE) nr 1774/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do wymogów dotyczących przetwarzania mleka i przetworów mlecznych zdefiniowanych jako surowiec kategorii 3

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 437/2008
z dnia 21 maja 2008 r.
zmieniające załączniki VII, X i XI do rozporządzenia (WE) nr 1774/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do wymogów dotyczących przetwarzania mleka i przetworów mlecznych zdefiniowanych jako surowiec kategorii 3
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 1774/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 3 października 2002 r. ustanawiające przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi(1), w szczególności jego art. 32 ust. 1,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Rozporządzenie (WE) nr 1774/2002 ustanawia przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi. Stanowi ono, że produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego, które mogą być stosowane jako pasza, muszą być przetwarzane zgodnie z wymogami określonymi w tym rozporządzeniu.

(2) Załącznik VII do rozporządzenia (WE) nr 1774/2002 określa szczegółowe wymagania higieniczne dotyczące przetwarzania i wprowadzania na rynek przetworzonego białka zwierzęcego oraz innych produktów przetworzonych, które mogą być używane jako pasza. Rozdział V tego załącznika określa szczególne wymagania dotyczące mleka, przetworów mlecznych oraz siary.

(3) Zgodnie z art. 28 akapit pierwszy rozporządzenia (WE) nr 1774/2002 przepisy stosowane w przywozie produktów określonych w załącznikach VII i VIII do tego rozporządzenia z krajów trzecich nie powinny być ani bardziej, ani mniej korzystne od stosowanych w odniesieniu do wytwarzania tych produktów i obrotu nimi we Wspólnocie. W związku z tym należy zmienić rozdział V załącznika VII do tego rozporządzenia w celu wprowadzenia pewnych zmian technicznych, zharmonizowania norm przetwarzania mleka i przetworów mlecznych oraz sformułowania jaśniejszych wymogów dotyczących ich przywozu.

(4) Zgodnie z przyjętą w dniu 29 marca 2006 r. opinią Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności, dotyczącą zagrożeń zdrowia zwierząt wynikających ze skarmiania zwierząt gotowymi przetworami mlecznymi bez dalszej obróbki(2), należy zmienić szczegółowe wymagania higieniczne dotyczące mleka, przetworów mlecznych oraz siary. Należy również uwzględnić metody inaktywacji ewentualnych wirusów pryszczycy w mleku, opisane w sprawozdaniu Komitetu Naukowego ds. Zdrowia i Dobrostanu Zwierząt "Strategia szczepień interwencyjnych przeciwko pryszczycy"(3) z 1999 r., oraz załącznik 3.6.2 do Kodeksu zdrowia zwierząt lądowych(4) Światowej Organizacji Zdrowia Zwierząt (OIE) (wyd. 2005).

(5) Biorąc pod uwagę zmienione szczególne wymagania higieniczne określone w rozdziale V załącznika VII do rozporządzenia (WE) nr 1774/2002, należy zastąpić wzory świadectw weterynaryjnych zawarte w rozdziałach 2.A, 2.B i 2.C załącznika X do tego rozporządzenia jednym wzorem świadectwa dotyczącego przywozu z krajów trzecich mleka i przetworów mlecznych nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi.

(6) Należy zaktualizować odesłanie do konkretnego świadectwa weterynaryjnego w części I załącznika XI do rozporządzenia (WE) nr 1774/2002, określającego wykazy krajów trzecich, z których państwa członkowskie mogą dopuścić przywóz produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi.

(7) Należy zatem odpowiednio zmienić załączniki VII, X i XI do rozporządzenia (WE) nr 1774/2002.

(8) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załącznikach VII, X i XI do rozporządzenia (WE) nr 1774/2002 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 1 maja 2008 r.

Do dnia 1 lutego 2009 r. dopuszcza się przywóz do Wspólnoty przesyłek, dla których wydano świadectwa weterynaryjne przed dniem 1 listopada 2008 r. zgodnie ze wzorami ustanowionymi w rozporządzeniu (WE) nr 1774/2002 w jego brzmieniu sprzed zmian wprowadzonych niniejszym rozporządzeniem.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 21 maja 2008 r.

W imieniu Komisji
Androulla VASSILIOU
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 273 z 10.10.2002, s. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 399/2008 (Dz.U. L 118 z 6.5.2008, s. 12).

(2)http://www.efsa.europa.eu/en/science/ahaw/ahaw_opinions/1447.html

(3)http://ec.europa.eu/food/fs/sc/scah/out22_en.html

(4)http://www.oie.int/eng/normes/mcode/en_chapitre_3.6.2.htm

ZAŁĄCZNIK

W rozporządzeniu (WE) nr 1774/2002 wprowadza się następujące zmiany:

1) w załączniku VII rozdział V otrzymuje brzmienie:

"ROZDZIAŁ V

Szczegółowe wymagania dotyczące mleka, przetworów mlecznych oraz siary

W uzupełnieniu do ogólnych warunków ustanowionych w rozdziale I stosuje się następujące warunki:

A. Normy przetwarzania

1. Mleko musi podlegać obróbce jedną z następujących metod:

1.1. sterylizacji przy wartości F0(*) równej co najmniej 3;

1.2. UHT(**) w połączeniu z jednym z następujących działań:

a) dalsza obróbka fizyczna metodą:

(i) procesu suszenia, połączonego w przypadku mleka przeznaczonego do skarmiania z dodatkowym podgrzewaniem do temperatury 72 °C lub wyższej; lub

(ii) obniżenia pH do wartości poniżej 6 przez co najmniej godzinę;

b) spełnienie warunku, że mleko lub dany przetwór mleczny został wyprodukowany co najmniej 21 dni przed wysyłką, a w ciągu tego okresu w państwie członkowskim pochodzenia nie wykryto przypadku pryszczycy;

1.3. HTST(***) zastosowana dwukrotnie;

1.4. HTST(***) w połączeniu z jednym z następujących działań:

a) dalsza obróbka fizyczna metodą:

(i) procesu suszenia, połączonego w przypadku mleka przeznaczonego do skarmiania z dodatkowym podgrzewaniem do temperatury 72 °C lub wyższej; lub

(ii) obniżenia pH do wartości poniżej 6 przez co najmniej godzinę;

b) spełnienie warunku, że mleko lub dany przetwór mleczny został wyprodukowany co najmniej 21 dni przed wysyłką, a w ciągu tego okresu w państwie członkowskim pochodzenia nie wykryto przypadku pryszczycy.

2. Przetwory mleczne muszą albo zostać poddane obróbce co najmniej jedną z metod określonych w pkt 1, albo być wyprodukowane z mleka poddanego obróbce zgodnie z pkt 1.

3. Serwatka służąca do skarmiania zwierząt gatunków podatnych na pryszczycę i wyprodukowana z mleka poddanego obróbce zgodnie z pkt 1 musi być zebrana przynajmniej 16 godzin od momentu, kiedy mleko się zsiadło, zaś jej odczyn pH musi wynosić poniżej 6,0 przed jej przewiezieniem do gospodarstw utrzymujących zwierzęta.

4. W uzupełnieniu do wymagań ustanowionych w pkt 1, 2 i 3 mleko i przetwory mleczne muszą spełniać następujące wymagania:

4.1. po zakończeniu przetwarzania muszą być podjęte wszelkie środki ostrożności w celu zapobieżenia zakażeniu produktów;

4.2. produkt gotowy musi być oznakowany w sposób wskazujący, że zawiera on surowce kategorii 3 i że nie jest on przeznaczony do spożycia przez ludzi, oraz

a) zapakowany w nowe pojemniki; lub

b) transportowany masowo w kontenerach lub innych środkach transportu, które przed użyciem zostały dokładnie wyczyszczone i zdezynfekowane za pomocą środka dezynfekującego zatwierdzonego do tego celu przez właściwy organ.

5. Surowe mleko i siara muszą być produkowane w warunkach dających odpowiednie gwarancje co do warunków zdrowotnych. Warunki te mogą być ustanowione zgodnie z procedurą określoną w art. 33 ust. 2.

B. Przywóz

1. Państwa członkowskie zezwalają na przywóz mleka i przetworów mlecznych pod następującymi warunkami:

1.1. pochodzą one z krajów trzecich znajdujących się w wykazie w załączniku XI część I;

1.2. pochodzą z zakładu przetwórczego, który znajduje się w wykazie określonym w art. 29 ust. 4;

1.3. dołączone jest do nich świadectwo weterynaryjne, które odpowiada wzorowi ustanowionemu w rozdziale 2 załącznika X;

1.4. zostały poddane obróbce co najmniej jedną z metod określonych w części A, ppkt 1.1, 1.2, 1.3 oraz ppkt 1.4 lit. a);

1.5. spełniają one wymogi określone w części A pkt 2 i 4, a w przypadku serwatki - pkt 3.

2. W drodze odstępstwa od ppkt 1.4 państwa członkowskie zezwalają na przywóz mleka i przetworów mlecznych z krajów trzecich oznaczonych jako zatwierdzone w kolumnie A w załączniku I do decyzji Komisji 2004/438/WE(****), pod warunkiem że dane mleko lub przetwory mleczne zostały jednokrotnie poddane obróbce HTST oraz:

(i) bądź zostały wyprodukowane co najmniej 21 dni przed wysyłką, a w ciągu tego okresu w kraju wywozu nie wykryto przypadku pryszczycy;

(ii) bądź zostały zgłoszone w punkcie kontroli granicznej UE co najmniej 21 dni po wyprodukowaniu, a w ciągu tego okresu w kraju wywozu nie wykryto przypadku pryszczycy.

3. W przypadku stwierdzenia ryzyka wprowadzenia choroby egzotycznej lub innego rodzaju ryzyka dla zdrowia zwierząt mogą zostać ustanowione dodatkowe warunki dotyczące ochrony zdrowia zwierząt zgodnie z procedurą określoną w art. 33 ust. 2.

______

(*) F0 to wskaźnik skuteczności zabijania przetrwalników bakterii. Wartość F0 równa 3,00 oznacza, że najchłodniejsze miejsce produktu zostało ogrzane w stopniu wystarczającym do osiągnięcia takiej samej skuteczności zabijania, jak natychmiastowe podgrzanie do temperatury 121 °C (250 °F) na okres trzech minut, a następnie natychmiastowe schłodzenie.

(**) UHT = obróbka typu Ultra High Temperature w temperaturze 132 °C przez co najmniej jedną sekundę.

(***) HTST = pasteryzacja typu »high temperature short time« w temperaturze 72 °C przez co najmniej 15 sekund lub pasteryzacja o równoważnym skutku, prowadząca do ujemnego wyniku w badaniu fosfatazy.

(****) Dz.U. L 154 z 30.4.2004, s. 73.";

2) w załączniku X, rozdziały 2.A, 2.B i 2.C otrzymują brzmienie:

"ROZDZIAŁ 2

..................................................

Notka Redakcji Systemu Informacji Prawnej LEX

Grafiki zostały zamieszczone wyłącznie w Internecie. Obejrzenie grafik podczas pracy z programem Lex wymaga dostępu do Internetu.

..................................................

grafika

3) w załączniku XI część I otrzymuje brzmienie:

"CZĘŚĆ I

Wykaz krajów trzecich, z których państwa członkowskie mogą dopuścić przywóz mleka i przetworów mlecznych (świadectwo weterynaryjne - rozdział 2)

Zatwierdzone kraje trzecie wymienione w załączniku I do decyzji 2004/438/WE.".

Zmiany w prawie

Jaka wysokość diety dla członków komisji wyborczych w wyborach Prezydenta

500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia

Robert Horbaczewski 20.01.2025
Zmiany w podatkach 2025 - przybędzie obowiązków sprawozdawczych

1 stycznia 2025 r. weszły w życie liczne zmiany podatkowe, m.in. nowe definicje budynku i budowli w podatku od nieruchomości, JPK CIT, globalny podatek wyrównawczy, PIT kasowy, zwolnienie z VAT dla małych firm w innych krajach UE. Dla przedsiębiorców oznacza to często nowe obowiązki sprawozdawcze i zmiany w systemach finansowo-księgowych. Firmy muszą też co do zasady przeprowadzić weryfikację nieruchomości pod kątem nowych przepisów.

Monika Pogroszewska 02.01.2025
Nowy Rok - jakie zmiany czekają nas w prawie

W 2025 roku minimalne wynagrodzenie za pracę wzrośnie tylko raz. Obniżeniu ulegnie natomiast minimalna podstawa wymiaru składki zdrowotnej płaconej przez przedsiębiorców. Grozi nam za to podwyżka podatku od nieruchomości. Wzrosną wynagrodzenia nauczycieli, a prawnicy zaczną lepiej zarabiać na urzędówkach. Wchodzą w życie zmiany dotyczące segregacji odpadów i e-doręczeń. To jednak nie koniec zmian, jakie czekają nas w Nowym Roku.

Renata Krupa-Dąbrowska 31.12.2024
Zmiana kodów na PKD 2025 rodzi praktyczne pytania

1 stycznia 2025 r. zacznie obowiązywać nowa Polska Klasyfikacja Działalności – PKD 2025. Jej ostateczny kształt poznaliśmy dopiero w tygodniu przedświątecznym, gdy opracowywany od miesięcy projekt został przekazany do podpisu premiera. Chociaż jeszcze przez dwa lata równolegle obowiązywać będzie stara PKD 2007, niektórzy już dziś powinni zainteresować się zmianami.

Tomasz Ciechoński 31.12.2024
Co się zmieni w prawie dla osób z niepełnosprawnościami w 2025 roku

Dodatek dopełniający do renty socjalnej dla niektórych osób z niepełnosprawnościami, nowa grupa uprawniona do świadczenia wspierającego i koniec przedłużonych orzeczeń o niepełnosprawności w marcu - to tylko niektóre ważniejsze zmiany w prawie, które czekają osoby z niepełnosprawnościami w 2025 roku. Drugą część zmian opublikowaliśmy 31 grudnia.

Beata Dązbłaż 28.12.2024
Stosunek prezydenta Dudy do wolnej Wigilii "uległ zawieszeniu"

Prezydent Andrzej Duda powiedział w czwartek, że ubolewa, że w sprawie ustawy o Wigilii wolnej od pracy nie przeprowadzono wcześniej konsultacji z prawdziwego zdarzenia. Jak dodał, jego stosunek do ustawy "uległ niejakiemu zawieszeniu". Wyraził ubolewanie nad tym, że pomimo wprowadzenia wolnej Wigilii, trzy niedziele poprzedzające święto mają być dniami pracującymi. Ustawa czeka na podpis prezydenta.

kk/pap 12.12.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2008.132.7

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 437/2008 zmieniające załączniki VII, X i XI do rozporządzenia (WE) nr 1774/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do wymogów dotyczących przetwarzania mleka i przetworów mlecznych zdefiniowanych jako surowiec kategorii 3
Data aktu: 21/05/2008
Data ogłoszenia: 22/05/2008
Data wejścia w życie: 01/05/2008