KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej(1), w szczególności jego art. 9 ust. 1 lit. a),
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Na potrzeby klasyfikacji soków owocowych w ramach Nomenklatury Scalonej stanowiącej załącznik do rozporządzenia (EWG) nr 2658/87 należy dokonać rozróżnienia między, z jednej strony, sokami owocowymi zawierającymi dodany cukier, objętymi pozycją 2009, a z drugiej strony - preparatami do produkcji napojów, włącznie z aromatyzowanymi syropami cukrowymi, objętymi pozycją 2106.
(2) Zgodnie z Notami wyjaśniającymi do Zharmonizowanego Systemu, dotyczącymi pozycji 2009, do soków owocowych można, wśród innych dodatków, dodawać cukier, pod warunkiem, że zachowują one swój pierwotny charakter.
(3) W związku z tym soki owocowe lub mieszanki soków owocowych, nawet zawierające dodany cukier, należy klasyfikować do podpozycji w ramach pozycji 2009 Nomenklatury Scalonej, chyba że utraciły one pierwotny charakter soku owocowego. W tym ostatnim przypadku muszą być wyłączone z pozycji 2009 i klasyfikowane do pozycji 2106.
(4) Zgodnie z uwagą dodatkową 5b) do działu 20 Nomenklatury Scalonej soki owocowe, do których dodano tak dużą ilość cukru, że zawierają w masie mniej niż 50 % soku owocowego, utraciły pierwotny charakter soków owocowych, a zatem nie mogą być klasyfikowane do pozycji 2009. Zawartość dodanego cukru należy określić na podstawie liczby Brixa, która zależy między innymi od zawartości cukru w tych produktach.
(5) Problemy pojawiły się w związku z klasyfikacją zagęszczonych naturalnych soków owocowych. W przypadku obliczania zawartości dodanego cukru w tych produktach zgodnie z uwagami dodatkowymi 2 i 5 może ona okazać się tak wysoka, że produkty będą zawierać w masie mniej niż 50 % soku owocowego, a więc będą musiały być klasyfikowane do pozycji 2106. Wynik ten jest nie do przyjęcia, gdyż jest oparty na mylącym obliczeniu zawartości dodanego cukru, chociaż w rzeczywistości cukier nie został dodany, a jego wysoka zawartość wynika z zagęszczenia.
(6) W związku z tym należy zmienić nieco brzmienie lit. b) uwagi dodatkowej 5 do działu 20 oraz dodać nowy przepis do tego punktu, stanowiący jasno, że kryterium 50 % soku owocowego w masie nie ma zastosowania w przypadku zagęszczonych naturalnych soków owocowych, a zatem soków tych nie należy wyłączać z pozycji 2009 na podstawie wyliczonego dodanego cukru. Należy także wyraźnie stwierdzić, że uwagę dodatkową 5 stosuje się do produktów takich, jak są przedstawiane (organom celnym).
(7) W związku z tym rozporządzenie (EWG) nr 2658/87 powinno zostać odpowiednio zmienione.
(8) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Kodeksu Celnego,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.Sporządzono w Brukseli, dnia 18 kwietnia 2008 r.
|
W imieniu Komisji |
|
László KOVÁCS |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 256 z 7.9.1987, s. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 275/2008 (Dz.U. L 85 z 27.3.2008, s. 3).