(Dz.U.UE L z dnia 29 marca 2007 r.)
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską, w szczególności jego art. 211 tiret drugie,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) W maju 2004 r. amerykański Urząd ds. Żywności i Leków (FDA) opublikował wyniki badania dotyczącego obecności furanu w produktach przetworzonych termicznie. Obecność furanu wykryto w wielu produktach spożywczych (np. w produktach w puszkach i w słoikach, żywności dla niemowląt, kawie, zupach, sosach itp.).
(2) W dniu 7 grudnia 2004 r. panel naukowy ds. zanieczyszczeń w łańcuchu żywnościowym przy Europejskim Urzędzie ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) uznał te wyniki za kwestię, którą należy pilnie rozwiązać, i sporządził sprawozdanie dotyczące obecności furanu w żywności.
(3) W swym sprawozdaniu EFSA uznała, że na podstawie dostępnych danych istnieje stosunkowo niewielka różnica pomiędzy możliwym narażeniem ludzi a podawanymi zwierzętom doświadczalnym dawkami, które miały działanie rakotwórcze; stwierdzono również, że przeprowadzenie wiarygodnej oceny ryzyka wymaga dodatkowych danych na temat toksyczności i narażenia na furan.
(4) Należy uzyskać wiarygodne dane z całej Wspólnoty Europejskiej dotyczące poziomu furanu w żywności poddanej obróbce termicznej w celu umożliwienia EFSA przeprowadzenia rzetelnej oceny ryzyka. Należy szczególnie skupić się na gromadzeniu danych w latach 2007 i 2008. Po tym okresie dane te powinny być gromadzone rutynowo.
(5) Należy zgromadzić dane dotyczące środków spożywczych w postaci dostępnej w handlu, bez uwzględniania jakiegokolwiek dalszego przygotowania (np. kawa mielona, soki, produkty w słoikach lub w puszkach niepodgrzewane przed spożyciem) oraz żywności dostępnej w handlu, badanej w postaci gotowej do spożycia, po uprzednim przygotowaniu w laboratorium (np. parzona kawa, produkty w puszkach i słoikach podgrzane przed spożyciem). W drugim przypadku przygotowanie produktu powinno odbywać się zgodnie ze wskazówkami umieszczonymi na opakowaniu, jeśli zostały podane. Żywność przygotowywana w domu na bazie świeżych składników (np. zupa jarzynowa ze świeżych warzyw, domowy bulion jagnięcy z warzywami (Irish stew)) nie powinna być objęta niniejszym programem monitorowania, ponieważ wpływ przygotowywania żywności w domu na poziom furanu może być lepiej zbadany w projekcie badawczym.
(6) W celu zapewnienia reprezentatywności pobranych próbek dla danej partii, należy przestrzegać procedury pobierania próbek przedstawionej w części B załącznika do rozporządzenia Komisji (WE) nr 333/2007 ustanawiającego metody pobierania próbek i metody analiz do celów urzędowej kontroli poziomów ołowiu, kadmu, rtęci, cyny nieorganicznej, 3-MCPD i benzo[a]pirenu w środkach spożywczych(1). Badania próbek należy przeprowadzić zgodnie z pkt 1 i 2 załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie kontroli urzędowych przeprowadzanych w celu sprawdzenia zgodności z prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt(2).
(7) Wyniki badań oraz inne szczegółowe informacje potrzebne do oceny wyników powinny być regularnie przesyłane EFSA. EFSA powinna stworzyć szablon sporządzania sprawozdań. Zestawienia danych w bazie danych dokona EFSA,
NINIEJSZYM ZALECA, CO NASTĘPUJE:
1) Państwa członkowskie w latach 2007 i 2008 przeprowadzą badania monitoringowe obecności furanu w żywności poddanej obróbce termicznej. Monitorowaniem powinny zostać objęte produkty spożywcze w postaci dostępnej w handlu, bez uwzględnienia jakiegokolwiek ich dalszego przygotowania(3) oraz produkty żywnościowe dostępne w handlu w postaci gotowej do spożycia po uprzednim ich przygotowaniu w laboratorium(4).
2) Państwa członkowskie będą regularnie przesyłać dane dotyczące badań monitoringowych wraz z informacjami oraz w formacie wymaganym przez EFSA.
3) W celu zapewnienia reprezentatywności pobranych próbek dla danej partii państwa członkowskie będą przestrzegać procedury pobierania próbek przedstawionej w części B załącznika do rozporządzenia (WE) nr 333/2007. Przygotowanie próbek przed badaniem powinno być prowadzone z należytą starannością, tak aby poziom furanu nie uległ zmianie.
4) Państwa członkowskie przeprowadzą badania zawartości furanu zgodnie z pkt 1 i 2 załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 882/2004.
Sporządzono w Brukseli, dnia 28 marca 2007 r.
W imieniu Komisji | |
Markos KYPRIANOU | |
Członek Komisji |
______
(1) Patrz: str. 29 niniejszego Dziennika Urzędowego.
(2) Dz.U. L 191 z 28.5.2004, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem Rady (WE) nr 1791/2006 (Dz.U. L 363 z 20.12.2006, str. 1).
(3) Żywność w postaci dostępnej w handlu, bez jakiegokolwiek dalszego przygotowania, np. kawa mielona, soki, produkty w słoikach i w puszkach niepodgrzewane przed spożyciem.
(4) Żywność z obrotu handlowego badana w postaci gotowej do spożycia po uprzednim przygotowaniu w laboratorium, np. parzona kawa, produkty w puszkach i słoikach podgrzane przed spożyciem. Żywność należy przygotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, o ile zostały podane. Żywność przygotowywana w domu na bazie świeżych składników (np. zupa jarzynowa ze świeżych warzyw, domowy bulion jagnięcy z warzywami (Irish stew)) nie jest przedmiotem niniejszego programu badań monitoringowych.
Senat nie zgodził się w czwartek na zniesienie obowiązku zawierania umów o pracę z cudzoziemcami będącymi pracownikami tymczasowymi przez agencje pracy tymczasowej, ale umożliwił agencjom zawieranie umów cywilnoprawnych. Senatorowie zdecydowali natomiast o skreśleniu przepisu podnoszącego kary grzywny dla pracodawców przewidziane w kodeksie pracy. W głosowaniu przepadła też poprawka Lewicy podnosząca z 2 tys. zł do 10 tys. zł kary grzywny, jakie w postępowaniu mandatowym może nałożyć Państwowa Inspekcja Pracy.
13.03.2025Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej nie zgodziło się na usunięcie z ustawy o zatrudnianiu cudzoziemców przepisu podnoszącego w kodeksie pracy kary dla pracodawców. Senacka Komisja Rodziny, Polityki Senioralnej i Społecznej zaakceptowała we wtorek jedynie poprawki Biura Legislacyjnego Senatu do tej ustawy. Nie można jednak wykluczyć, że na posiedzeniu Senatu inni senatorowie przejmą poprawki zgłaszane przez stronę pracodawców.
11.03.2025Podczas ostatniego posiedzenia Sejmu, ku zaskoczeniu zarówno przedsiębiorców, jak i części posłów koalicji rządzącej, Lewica w ostatniej chwili „dorzuciła” do ustawy o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom poprawki zaostrzające kary za naruszanie przepisów prawa pracy - m.in. umożliwiające orzeczenie kary ograniczenia wolności. Jednocześnie zignorowano postulaty organizacji pracodawców, mimo wcześniejszych zapewnień rządu o ich poparciu.
27.02.2025Już nie 30 tys. zł, a 50 tys. zł ma grozić maksymalnie pracodawcy, który zawrze umowę cywilnoprawną, choć powinien - umowę o pracę. Podobnie temu, który nie wypłaca w terminie wynagrodzenia za pracę lub innego świadczenia przysługującego pracownikowi albo uprawnionemu do tego świadczenia członkowi jego rodziny. A jeśli nie wypłaca przez okres co najmniej 3 miesięcy, to kara ma wynieść nawet 60 tys. złotych - zdecydował Sejm, przyjmując poprawkę Lewicy, zmieniającą Kodeks pracy w... ustawie dotyczącej cudzoziemców.
25.02.2025500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia
20.01.20251 stycznia 2025 r. weszły w życie liczne zmiany podatkowe, m.in. nowe definicje budynku i budowli w podatku od nieruchomości, JPK CIT, globalny podatek wyrównawczy, PIT kasowy, zwolnienie z VAT dla małych firm w innych krajach UE. Dla przedsiębiorców oznacza to często nowe obowiązki sprawozdawcze i zmiany w systemach finansowo-księgowych. Firmy muszą też co do zasady przeprowadzić weryfikację nieruchomości pod kątem nowych przepisów.
02.01.2025Identyfikator: | Dz.U.UE.L.2007.88.56 |
Rodzaj: | Zalecenie |
Tytuł: | Zalecenie 2007/196/WE w sprawie monitorowania obecności furanu w żywności |
Data aktu: | 28/03/2007 |
Data ogłoszenia: | 29/03/2007 |
Data wejścia w życie: | 28/03/2007 |