a także mając na uwadze, co następuje:(1) Rozporządzenie (WE) nr 1182/2007 zmieniło poprzedni system dotyczący sektora owoców i warzyw, ustanowiony rozporządzeniami (WE) nr 2200/96, (WE) nr 2201/96 i rozporządzeniem Rady (WE) nr 2202/96 z dnia 28 października 1996 r. wprowadzającym program pomocy wspólnotowej dla producentów niektórych owoców cytrusowych 4 .
(2) Obowiązujące przepisy wykonawcze odnoszące się do sektora owoców i warzyw zawarte są w licznych rozporządzeniach, z których większość była wielokrotnie zmieniana. W związku ze zmianami wprowadzonymi do systemu owoców i warzyw rozporządzeniem (WE) nr 1182/2007 oraz w świetle zdobytego doświadczenia należy zmienić te przepisy wykonawcze. Z uwagi na zakres zmian konieczne jest, celem zachowania przejrzystości, włączenie wszystkich przepisów wykonawczych do nowego oddzielnego rozporządzenia.
(3) Należy zatem uchylić następujące rozporządzenia Komisji:
- rozporządzenie (WE) nr 3223/94 z dnia 21 grudnia 1994 r. w sprawie szczegółowych zasad stosowania ustaleń dotyczących przywozu owoców i warzyw 5 ,
- rozporządzenie (WE) nr 1555/96 z dnia 30 lipca 1996 r. w sprawie zasad stosowania dodatkowych ceł w przywozie owoców i warzyw 6 ,
- rozporządzenie (WE) nr 961/99 z dnia 6 maja 1999 r. ustanawiające szczegółowe przepisy wykonawcze dotyczące rozszerzenia zasad wydanych przez organizacje producentów w sektorze owocowo-warzywnym 7 ,
- rozporządzenie (WE) nr 544/2001 z dnia 20 marca 2001 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 2200/96 w odniesieniu do dodatkowej pomocy finansowej funduszom operacyjnym 8 ,
- rozporządzenie (WE) nr 1148/2001 z dnia 12 czerwca 2001 r. w sprawie kontroli zgodności norm handlowych mających zastosowanie do świeżych owoców i warzyw 9 ,
- rozporządzenie (WE) nr 2590/2001 z dnia 21 grudnia 2001 r. zatwierdzające działania w celu kontroli zgodności z normami handlowymi mającymi zastosowanie do świeżych owoców i warzyw, przeprowadzanych w Szwajcarii przed przywozem do Wspólnoty Europejskiej 10 ,
- rozporządzenie (WE) nr 1791/2002 z dnia 9 października 2002 r. zatwierdzające działania w celu kontroli zgodności z normami handlowymi mającymi zastosowanie do świeżych owoców i warzyw, przeprowadzane w Maroku przed przywozem do Wspólnoty Europejskiej 11 ,
- rozporządzenie (WE) nr 2103/2002 z dnia 28 listopada 2002 r. zatwierdzające działania w celu kontroli zgodności z normami handlowymi mającymi zastosowanie do świeżych owoców i warzyw przeprowadzane w Republice Południowej Afryki przed przywozem do Wspólnoty Europejskiej 12 ,
- rozporządzenie (WE) nr 48/2003 z dnia 10 stycznia 2003 r. ustanawiające zasady mające zastosowanie do mieszanek różnych rodzajów świeżych owoców i warzyw w tych samych opakowaniach przeznaczonych do sprzedaży 13 ,
- rozporządzenie (WE) nr 606/2003 z dnia 2 kwietnia 2003 r. zatwierdzające działania w celu kontroli zgodności z normami handlowymi mającymi zastosowanie do świeżych owoców i warzyw przeprowadzane w Izraelu przed przywozem do Wspólnoty 14 ,
- rozporządzenie (WE) nr 761/2003 z dnia 30 kwietnia 2003 r. zatwierdzające działania w celu kontroli zgodności norm handlowych mających zastosowanie do świeżych owoców i warzyw, przeprowadzane w Indiach przed przywozem do Wspólnoty 15 ,
- rozporządzenie (WE) nr 1432/2003 z dnia 11 sierpnia 2003 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 2200/96 w odniesieniu do warunków uznawania organizacji producentów i wstępnego uznawania grup producentów 16 ,
- rozporządzenie (WE) nr 1433/2003 z dnia 11 sierpnia 2003 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 2200/96 w odniesieniu do funduszy operacyjnych, programów operacyjnych i pomocy finansowej 17 ,
- rozporządzenie (WE) nr 1943/2001 z dnia 3 listopada 2003 r. ustanawiające zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 2200/96 w odniesieniu do pomocy dla organizacji producentów, którym udzielono wstępnie uznania 18 ,
- rozporządzenie (WE) nr 103/2004 z dnia 21 stycznia 2004 r. ustanawiające szczegółowe zasady wykonania rozporządzenia Rady (WE) nr 2200/96 w odniesieniu do ustaleń interwencyjnych i wycofywania z rynku niektórych produktów w sektorze owoców i warzyw 19 ,
- rozporządzenie (WE) nr 1557/2004 z dnia 1 września 2004 r. zatwierdzające działania przeprowadzane na terenie Nowej Zelandii, mające na celu kontrolę zgodności norm handlowych mających zastosowanie do niektórych świeżych owoców przed ich importem na teren Wspólnoty 20 ,
- rozporządzenie (WE) nr 179/2006 z dnia 1 lutego 2006 r. wprowadzające system pozwoleń na przywóz w odniesieniu do jabłek przywożonych z krajów trzecich 21 ,
- rozporządzenie (WE) nr 430/2006 z dnia 15 marca 2006 r. zatwierdzające działania przeprowadzane na terenie Senegalu, mające na celu kontrolę zgodności norm handlowych mających zastosowanie do świeżych owoców i warzyw przed ich przywozem do Wspólnoty 22 ,
- rozporządzenie (WE) nr 431/2006 z dnia 15 marca 2006 r. zatwierdzające działania przeprowadzane na terenie Kenii, mające na celu kontrolę zgodności norm handlowych mających zastosowanie do świeżych owoców i warzyw przed ich przywozem do Wspólnoty 23 ,
- rozporządzenie (WE) nr 1790/2006 z dnia 5 grudnia 2006 r. zatwierdzające działania przeprowadzane na terenie Turcji, mające na celu kontrolę zgodności norm handlowych mających zastosowanie do świeżych owoców i warzyw przed ich przywozem do Wspólnoty 24 ,
(4) Należy przyjąć szczegółowe zasady wykonania rozporządzenia (WE) nr 1182/2007.
(5) Należy ustalić lata gospodarcze dla owoców i warzyw. Z uwagi na fakt, iż w przedmiotowym sektorze nie ma już programów pomocy związanych z sezonem zbiorów odnośnych produktów, wszystkie lata gospodarcze mogą zostać ujednolicone, tak aby odpowiadały one latom kalendarzowym.
(6) Rozporządzenie (WE) nr 1182/2007 upoważnia Komisję do ustanowienia norm handlowych w odniesieniu do owoców i warzyw i w art. 2 ust. 7 stanowi, że obowiązujące rozporządzenia przewidujące takie normy powinny pozostać w mocy do momentu przyjęcia nowych norm.
(7) Jednakże należy dopuścić wyjątki i zwolnienia od stosowania norm handlowych w przypadku pewnych działań, które albo mają bardzo marginalny i/lub szczególny charakter, albo należą do działań początkowych w łańcuchu dystrybucji, bądź w przypadku produktów przeznaczonych do przetworzenia.
(8) Szczegółowe informacje wymagane w ramach norm handlowych muszą być wyraźnie widoczne na opakowaniu/etykiecie.
(9) Opakowania zawierające różne rodzaje świeżych owoców i warzyw stają się coraz bardziej powszechne na rynku, w odpowiedzi na zapotrzebowanie ze strony niektórych konsumentów. Uczciwe praktyki handlowe wymagają, aby świeże owoce i warzywa sprzedawane w tym samym opakowaniu charakteryzowały się jedno-rodną jakością. W przypadku produktów, w odniesieniu do których nie zostały przyjęte normy wspólnotowe, może to zostać zapewnione przez odwołanie się do przepisów ogólnych. Należy ustanowić wymogi w zakresie etykietowania w przypadku mieszanek różnych rodzajów owoców i warzyw w tym samym opakowaniu. Wymogi te powinny być mniej rygorystyczne niż wymogi przewidziane w normach handlowych, w celu uwzględnienia w szczególności wolnego miejsca dostępnego na etykiecie.
(10) Każde państwo członkowskie powinno wyznaczyć organy kontrolne, które są odpowiedzialne za przeprowadzanie kontroli zgodności na każdym etapie obrotu. Jeden z tych organów powinien być odpowiedzialny za kontakty między pozostałymi wyznaczonymi organami oraz za koordynację ich działań.
(11) Z uwagi na fakt, iż informacje na temat handlowców i ich głównych cech są nieodzownym narzędziem w analizie dokonywanej przez państwa członkowskie, konieczne jest utworzenie bazy danych obejmującej handlowców z sektora świeżych owoców i warzyw w każdym państwie członkowskim.
(12) Kontrole zgodności powinny być przeprowadzane za pomocą badania próbek i powinny koncentrować się na handlowcach, którzy najprawdopodobniej posiadają towary nieodpowiadające normom. Biorąc pod uwagę właściwości własnych rynków krajowych, państwa członkowskie powinny ustanawiać zasady ustalające pierwszeństwo kontroli w odniesieniu do poszczególnych kategorii handlowców. W celu zapewnienia przejrzystości o tych zasadach należy informować Komisję.
(13) Państwa członkowskie powinny zapewnić, że wywóz świeżych owoców i warzyw do krajów trzecich odpowiada normom handlowym i poświadczyć zgodność, zgodnie z Protokołem Genewskim w sprawie standaryzacji świeżych owoców i warzyw oraz suchych i suszonych owoców, zawartym w ramach programu Europejskiej Komisji Gospodarczej Narodów Zjednoczonych i OECD dotyczącego stosowania norm międzynarodowych do owoców i warzyw.
(14) Przywóz świeżych owoców i warzyw z krajów trzecich powinien odpowiadać normom handlowym lub normom im równoważnym. Dlatego też kontrole zgodności muszą być przeprowadzane przed wprowadzeniem tych towarów na wspólnotowy obszar celny, z wyjątkiem drobnych partii, uważanych przez organy kontrolne za obarczone niskim ryzykiem braku zgodności. W niektórych krajach trzecich, zapewniających dostateczne gwarancje zgodności, kontrole przedwywozowe mogą być przeprowadzane przez organy kontrolne tych krajów trzecich. W przypadku korzystania z tego rodzaju możliwości państwa członkowskie powinny regularnie sprawdzać skuteczność/jakość kontroli przedwywozowych przeprowadzanych przez organy kontrolne kraju trzeciego i informować Komisję o wynikach tych weryfikacji.
(15) Nie wymaga się, aby produkty przeznaczone do przetworzenia były zgodne z normami handlowymi, a więc należy zapewnić, aby nie były one sprzedawane na rynku produktów świeżych. Produkty przeznaczone do przetworzenia powinny być odpowiednio oznakowane, a w niektórych przypadkach/jeżeli to możliwe powinno im towarzyszyć zaświadczenie o ostatecznym przeznaczeniu produktu pozwalające na dokonanie kontroli.
(16) Owoce i warzywa poddane kontroli zgodności z normami handlowymi powinny podlegać kontroli tego samego rodzaju na wszystkich etapach obrotu. W tym celu należy zastosować wytyczne dotyczące kontroli zalecane przez Europejską Komisję Gospodarczą Narodów Zjednoczonych, zgodne z odpowiednimi zaleceniami OECD. Jednakże należy ustanowić przepisy szczególne w odniesieniu do kontroli na etapie sprzedaży detalicznej.
(17) Należy ustanowić przepis dotyczący uznawania organizacji producentów w odniesieniu do produktów, w sprawie których złożyli oni wnioski. Jeżeli wniosek o uznanie dotyczy wyłącznie produktów przeznaczonych do przetworzenia, należy zagwarantować, że zostaną one faktycznie dostarczone do przetworzenia.
(18) Aby pomóc w osiągnięciu celów sektora owoców i warzyw i zapewnić organizacjom producentów możliwość prowadzenia działalności w sposób trwały i efektywny, organizacjom producentów należy zapewnić całkowitą stabilność działania. Należy zatem ustanowić minimalny okres członkostwa producenta w organizacji producentów. Ustanowienie okresów składania rezygnacji z członkostwa oraz dat, od których rezygnacja ta staje się skuteczna, należy pozostawić państwom członkowskim.
(19) Główna i zasadnicza działalność organizacji producentów powinna być związana z koncentracją podaży i wprowadzaniem do obrotu. Niemniej jednak organizacjom producentów należy dać możliwość zaangażowania w inną działalność, nawet o charakterze handlowym. Należy wspierać współpracę między organizacjami producentów poprzez umożliwienie im obrotu owocami i warzywami zakupionymi wyłącznie od innej uznanej organizacji producentów i nieuwzględnianie tego obrotu w kalkulacjach dotyczących zarówno podstawowej działalności, jak i innych form działalności. Jeśli chodzi o zapewnianie środków technicznych, możliwość tę należy rozszerzyć i objąć nią również członków organizacji producentów.
(20) Organizacje producentów mogą posiadać udziały w spółkach zależnych, które pomagają im w zwiększeniu wartości dodanej produkcji ich członków. Należy ustalić zasady obliczania wartości tej produkcji stanowiącej przedmiot obrotu. Po okresie przejściowym mającym na celu umożliwienie ich dostosowania, główne działania tych przedsiębiorstw zależnych powinny być takie same jak działania organizacji producentów.
(21) Należy ustanowić szczegółowe przepisy dotyczące uznawania i działalności stowarzyszeń organizacji producentów, ponadnarodowych organizacji producentów i ponadnarodowych stowarzyszeń organizacji producentów przewidzianych w rozporządzeniu (WE) nr 1182/2007. Celem zapewnienia spójności przepisy te powinny być możliwie jak najbardziej podobne do przepisów ustanowionych dla organizacji producentów.
(22) W celu ułatwienia koncentracji dostaw należy wspierać łączenie się istniejących organizacji producentów w nowe organizacje poprzez ustalenie zasad w odniesieniu do łączenia programów operacyjnych połączonych organizacji.
(23) Zachowując zasadę, zgodnie z którą producenci tworzą organizację producentów z własnej inicjatywy i kontrolują ją, ustanowienie warunków przyjmowania na członków organizacji producentów i/lub stowarzyszenia organizacji producentów innych osób fizycznych lub prawnych należy pozostawić państwom członkowskim.
(24) W celu zagwarantowania, że organizacje producentów faktycznie reprezentują minimalną ilość producentów, państwa członkowskie powinny podjąć środki w celu zagwarantowania, że mniejszość członków, na których przypada przeważająca część produkcji w danej organizacji producentów, nie ma nadmiernego wpływu na jej zarządzanie i funkcjonowanie.
(25) W celu uwzględnienia różnych okoliczności związanych z produkcją i obrotem we Wspólnocie, państwa członkowskie powinny ustanowić warunki wstępnego uznawania grup producentów przedkładających plan uznawania.
(26) W celu wspierania procesu tworzenia stabilnych organizacji producentów, zdolnych do wnoszenia trwałego wkładu w realizację celów sektora owoców i warzyw, wstępne uznanie należy przyznawać tylko tym grupom producentów, które są w stanie wykazać zdolność sprostania wszystkim wymaganiom dotyczącym uznawania w wyznaczonym terminie.
(27) Należy określić informacje, jakie grupy producentów muszą uwzględnić w planie uznawania. Aby umożliwić grupom producentów lepsze sprostanie warunkom uznania, konieczne jest zezwolenie na zmiany w planie uznawania. W tym celu należy ustanowić przepis umożliwiający państwom członkowskim zażądanie od organizacji producentów podjęcia działań naprawczych w celu zapewnienia, że ich plan zostanie wykonany.
(28) Grupa producentów może spełnić warunki uznania przed zakończeniem planu uznawania. Należy ustanowić przepis umożliwiający takim grupom składanie wniosków o uznanie wraz z projektem programów operacyjnych. W celu zachowania spójności, przyznanie takiego uznania danej grupie producentów musi oznaczać zakończenie jej planu uznawania oraz przerwanie pomocy przewidzianej w odniesieniu do tego planu. Jednakże w celu uwzględnienia wieloletniego finansowania inwestycji, w odniesieniu do inwestycji kwalifikujących się do pomocy inwestycyjnej należy przewidzieć możliwość przeniesienia do programów operacyjnych.
(29) W celu ułatwienia prawidłowego stosowania systemu pomocy na pokrycie kosztów utworzenia i czynności administracyjnych grup producentów, pomoc ta powinna być przyznawana według stawki zryczałtowanej. W celu uwzględnienia ograniczeń budżetowych należy ustanowić pułap pomocy według stawki zryczałtowanej. Ponadto biorąc pod uwagę różne potrzeby finansowe grup producentów różnej wielkości, pułap ten należy dostosować do wartości produkcji rynkowej grup producentów.
(30) W trosce o zachowanie spójności oraz w celu zapewnienia płynnej zmiany statusu na status uznanej grupy producentów, do organizacji producentów należy stosować takie same zasady w odniesieniu do ich głównej działalności i w odniesieniu do wartości produkcji stanowiącej przedmiot obrotu.
(31) W przypadku połączenia, pomoc może być nadal przyznawana grupom producentów powstałym w wyniku połączenia, w celu uwzględnienia potrzeb finansowych nowych grup i zapewnienia prawidłowego stosowania systemu pomocy.
(32) Celem ułatwienia korzystania z systemu wsparcia dla programów operacyjnych należy jasno zdefiniować stanowiącą przedmiot obrotu produkcję organizacji producentów, łącznie z określeniem produktów, które mogą być brane pod uwagę, i fazy obrotu, w której oblicza się wartość produkcji. Należy umożliwić także stosowanie dodatkowych metod obliczania produkcji rynkowej w przypadku rocznych wahań lub niewystarczających danych. Aby zapobiec nieprawidłowemu korzystaniu z systemu, organizacjom producentów nie należy z zasady pozwalać na zmianę okresów odniesienia w trakcie realizacji programu.
(33) Aby zapewnić właściwe wykorzystanie pomocy, należy ustanowić zasady zarządzania funduszami operacyjnymi i wkładami finansowymi członków, przewidując możliwie jak największą elastyczność, pod warunkiem że wszyscy producenci mogą korzystać z funduszu operacyjnego i w sposób demokratyczny uczestniczyć w podejmowaniu decyzji dotyczących jego wykorzystania.
(34) Należy ustanowić przepisy dotyczące zakresu i struktury strategii krajowej na rzecz trwałych programów operacyjnych oraz ramy krajowe na rzecz działań w zakresie ochrony środowiska. Ma to na celu optymalizację przydzielania zasobów finansowych oraz poprawę jakości strategii.
(35) W celu prawidłowego zarządzania należy ustanowić procedury w zakresie prezentacji i zatwierdzania programów operacyjnych, łącznie z nieprzekraczalnymi terminami, tak aby właściwe organy mogły dokonać odpowiedniej oceny informacji oraz aby środki i działania mogły zostać włączone do programów lub z nich wyeliminowane. Ponieważ zarządzanie programami odbywa się w cyklu rocznym, należy przewidzieć, by programy niezatwierdzone przed upływem danego terminu zostały odroczone na rok.
(36) Należy ustanowić procedurę corocznego wprowadzania zmian do programów operacyjnych na następny rok, aby można je było dostosować w celu uwzględnienia nowych warunków, których nie można było przewidzieć w chwili wstępnej prezentacji programów. Ponadto należy umożliwić zmianę środków i kwot funduszu operacyjnego w trakcie każdego roku realizacji programu. Wszystkie takie zmiany powinny podlegać określonym ograniczeniom i warunkom określanym przez państwa członkowskie oraz powinny być obowiązkowo zgłaszane właściwym organom, aby zapewnić zachowanie ogólnych celów zatwierdzonych programów.
(37) Ze względu na bezpieczeństwo finansowe i pewność prawną należy sporządzić wykazy działań i wydatków, które nie mogą zostać objęte programami operacyjnymi.
(38) W przypadku inwestycji w indywidualnych gospodarstwach, aby zapobiec nieuzasadnionemu wzbogaceniu się podmiotu prywatnego posiadającego silne powiązania z organizacją podczas okresu użytkowania inwestycji, należy ustanowić przepisy umożliwiające organizacji odzyskanie końcowej wartości inwestycji, bez względu na to, czy inwestycja taka jest własnością członka czy organizacji.
(39) Aby zapewnić właściwe stosowanie systemu, należy określić informacje, które należy umieszczać we wnioskach o przyznanie pomocy, jak również procedury dotyczące wypłacania pomocy. Aby zapobiec trudnościom w przepływie środków pieniężnych, organizacjom producentów należy udostępnić system płatności zaliczkowych wraz z właściwymi zabezpieczeniami. Z podobnych względów alternatywny system należy udostępnić w przypadku zwrotu poniesionych wydatków.
(40) Należy ustanowić szczegółowe przepisy dotyczące zakresu i stosowania środków zapobiegania kryzysom i zarządzania w sytuacjach kryzysowych. W miarę możliwości przepisy te powinny być elastyczne i nadawać się do szybkiego zastosowania w sytuacji kryzysowej, zezwalając tym samym państwom członkowskim i organizacjom producentów na podejmowanie decyzji. Jednakże przepisy powinny zapobiegać nadużyciom oraz ustalać ograniczenia, w ramach których niektóre środki mogą być stosowane, w tym pod względem finansowym. Powinny także zagwarantować należyte przestrzeganie wymogów fitosanitarnych i środowiskowych.
(41) W odniesieniu do wycofywania z rynku należy przyjąć szczegółowe zasady uwzględniające potencjalne znaczenie tego środka. W szczególności należy ustanowić zasady dotyczące systemu większego wsparcia dla owoców i warzyw wycofywanych z rynku, które są nieodpłatnie przekazywane jako pomoc humanitarna przez organizacje charytatywne oraz niektóre inne organizacje i instytucje. Ponadto należy ustalić maksymalne poziomy wsparcia w odniesieniu do wycofywania z rynku w celu zapewnienia, że nie staną się one stałym zastępczym rynkiem zbytu dla produktów w porównaniu z wprowadzaniem ich do obrotu. W związku z powyższym dla produktów, w odniesieniu do których maksymalny poziom wspólnotowej rekompensaty z tytułu wycofania produktów został ustalony w załączniku V do rozporządzenia (WE) nr 2200/96, należy nadal stosować ten poziom, z zastrzeżeniem pewnego zwiększenia w celu odnotowania, że wycofania te są obecnie współfinansowane. W odniesieniu do innych produktów, w przypadku których doświadczenie jeszcze nie wykazało ryzyka masowych wycofań, należy zezwolić państwom członkowskim na ustalenie maksymalnych poziomów wsparcia. Jednakże, z podobnych powodów, należy we wszystkich przypadkach ustalić ilościowy limit wycofań z podziałem na produkty i na organizacje producentów.
(42) Należy ustanowić szczegółowe przepisy dotyczące krajowej pomocy finansowej, którą państwa członkowskie mogą przyznawać w tych regionach Wspólnoty, w których stopień zorganizowania producentów jest szczególnie niski, w tym definicję niskiego stopnia zorganizowania. Należy również ustanowić procedury dotyczące zatwierdzenia takiej pomocy krajowej oraz zatwierdzania i kwoty zwrotu pomocy ze środków Wspólnoty, jak również odsetka zwrotu, które powinny być podobne do procedur obecnie obowiązujących.
(43) Należy również przyjąć szczegółowe przepisy, w szczególności przepisy proceduralne, dotyczące warunków, na jakich można rozszerzyć zakres obowiązywania przepisów ustanowionych przez organizacje producentów lub stowarzyszenia tych organizacji w sektorze owoców i warzyw na wszystkich producentów prowadzących działalność w konkretnym obszarze gospodarczym. Jeżeli produkty są sprzedawane na pniu, należy jasno określić, które zasady mają być rozszerzone odpowiednio w odniesieniu do producentów i nabywców.
(44) Producenci jabłek we Wspólnocie znaleźli się niedawno w trudnej sytuacji z powodu, między innymi, znaczącego zwiększenia przywozu jabłek z niektórych krajów trzecich półkuli południowej. W związku z tym należy usprawnić monitorowanie przywozu jabłek. Odpowiednim instrumentem do osiągnięcia tego celu jest mechanizm oparty na wydawaniu pozwoleń na przywóz i uzależniony od złożenia zabezpieczenia zapewniającego realizację działań, w odniesieniu do których wystąpiono o przyznanie pozwoleń. Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1291/2000 ustanawiające wspólne szczegółowe zasady stosowania systemu pozwoleń na przywóz i wywóz oraz świadectw o wcześniejszym ustaleniu refundacji dla produktów rolnych 25 oraz rozporządzenie (EWG) nr 2220/85 ustanawiające wspólne szczegółowe zasady stosowania systemu zabezpieczeń w odniesieniu do produktów rolnych 26 powinny mieć zastosowanie.
(45) Należy przyjąć szczegółowe zasady dotyczące systemu cen wejścia dla owoców i warzyw. Większość łatwo psujących się owoców i warzyw dostarcza się w formie przesyłek, co stwarza wyjątkowe trudności przy ustalaniu ich wartości. Należy określić możliwe metody obliczania cen wejścia, na podstawie których przywożone produkty powinny być klasyfikowane we Wspólnej Taryfie Celnej. W szczególności należy ustanowić standardowe wartości w przywozie na podstawie średniej ważonej średnich cen produktów, a w odniesieniu do przypadków, w których brak jest cen produktów określonego pochodzenia, musi zostać ustanowiony przepis szczególny. W pewnych okolicznościach należy ustanowić przepis o złożeniu zabezpieczenia w celu zagwarantowania prawidłowego stosowania systemu.
(46) Należy przyjąć szczegółowe zasady dotyczące należności przywozowej, którą można nałożyć na niektóre produkty poza należnością przewidzianą we Wspólnej Taryfie Celnej. Dodatkowa należność może zostać nałożona, jeżeli wielkość przywozu danego produktu przekracza wartości progowe ustalone dla produktu i okresu stosowania. Towary w drodze do Wspólnoty nie podlegają dodatkowej należności przywozowej, należy zatem przyjąć przepisy szczególne dla takich towarów.
(47) Należy ustanowić przepis dotyczący właściwego monitorowania i oceny trwających programów i systemów w celu oceny ich skuteczności i wydajności zarówno przez organizacje producentów jak i państwa członkowskie.
(48) Należy ustanowić środki/przepisy dotyczące rodzaju, formatu i środków komunikacji koniecznych do wykonania niniejszego rozporządzenia. Środki/przepisy te powinny obejmować powiadomienia państw członkowskich dokonywane przez producentów i organizacje producentów oraz powiadomienia Komisji dokonywane przez państwa członkowskie, jak również konsekwencje w następstwie spóźnionych lub nieścisłych powiadomień.
(49) Należy ustanowić środki dotyczące kontroli koniecznych w celu zapewnienia prawidłowego stosowania niniejszego rozporządzenia i rozporządzenia (WE) nr 1182/2007 oraz odpowiednie sankcje stosowane w przypadku stwierdzonych nieprawidłowości. Środki te powinny obejmować zarówno określone kontrole i sankcje ustanowione na poziomie wspólnotowym, jak również dodatkowe kontrole krajowe i sankcje. Kontrole i sankcje powinny być odstraszające, skuteczne oraz proporcjonalne. Należy ustanowić przepisy dotyczące przypadków oczywistego błędu, siły wyższej bądź innych wyjątkowych okoliczności, aby zapewnić sprawiedliwe traktowanie producentów. Należy ustanowić przepisy dotyczące sztucznie stworzonych sytuacji w celu zapobiegania wyciąganiu z takich sytuacji jakichkolwiek korzyści.
(50) Należy przyjąć przepisy w celu zagwarantowania płynnego przejścia z poprzedniego systemu na nowy system ustanowiony w niniejszym rozporządzeniu oraz wdrożenie przepisów przejściowych ustanowionych w art. 55 rozporządzenia (WE) nr 1182/2007.
(51) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Owoców i Warzyw,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
* Z dniem 22 czerwca 2011 r. nin. rozporządzenie traci moc z wyjątkiem art. 134, który ma nadal zastosowanie do dnia 31 sierpnia 2011 r., zgodnie z art 149 rozporządzenia uchylającego.
3 Dz.U. L 273 z 17.10.2007, str. 1.
7 Dz.U. L 119 z 7.5.1999, str. 23.
8 Dz.U. L 81 z 21.3.2001, str. 20.
10 Dz.U. L 345 z 29.12.2001, str. 20.
11 Dz.U. L 272 z 10.10.2002, str. 7.
12 Dz.U. L 324 z 29.11.2002, str. 11.
13 Dz.U. L 7 z 11.1.2003, str. 65.
14 Dz.U. L 86 z 3.4.2003, str. 15.
15 Dz.U. L 109 z 1.5.2003, str. 7.
16 Dz.U. L 203 z 12.8.2003, str. 18.
19 Dz.U. L 16 z 23.1.2004, str. 3.
20 Dz.U. L 283 z 2.9.2004, str. 3.
21 Dz.U. L 29 z 2.2.2006, str. 26.
22 Dz.U. L 79 z 16.3.2006, str. 7.
23 Dz.U. L 79 z 16.3.2006, str. 9.
24 Dz.U. L 339 z 6.12.2006, str. 8.
27 Art. 2a dodany przez art. 1 pkt 1 rozporządzenia nr 1221/2008 z dnia 5 grudnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.336.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 lipca 2009 r.
28 Art. 3 ust. 1 zmieniony przez art. 1 pkt 2 lit. a) ppkt i) rozporządzenia nr 1221/2008 z dnia 5 grudnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.336.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 lipca 2009 r.
29 Art. 3 ust. 1 lit. a) zmieniona przez art. 1 pkt 2 lit. a) ppkt i) rozporządzenia nr 1221/2008 z dnia 5 grudnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.336.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 lipca 2009 r.
30 Art. 3 ust. 1 lit. d) dodana przez art. 1 pkt 2 lit. a) ppkt ii) rozporządzenia nr 1221/2008 z dnia 5 grudnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.336.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 lipca 2009 r.
31 Art. 3 ust. .2 zmieniony przez art. 1 pkt 2 lit. b) rozporządzenia nr 1221/2008 z dnia 5 grudnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.336.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 lipca 2009 r.
32 Art. 3 ust. 3 zmieniony przez art. 1 pkt 2 lit. c) rozporządzenia nr 1221/2008 z dnia 5 grudnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.336.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 lipca 2009 r.
33 Art. 3 ust. 3a dodany przez art. 1 pkt 2 lit. d) rozporządzenia nr 1221/2008 z dnia 5 grudnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.336.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 lipca 2009 r.
34 Art. 3 ust. 3b dodany przez art. 1 pkt 2 lit. d) rozporządzenia nr 1221/2008 z dnia 5 grudnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.336.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 lipca 2009 r.
35 Art. 3 ust. 3b lit. a) zmieniona przez art. 1 pkt 1 rozporządzenia nr 771/2009 z dnia 25 sierpnia 2009 r. (Dz.U.UE.L.09.223.3) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 września 2009 r.
36 Art. 4 ust. 1 zmieniony przez art. 1 pkt 3 lit. a) rozporządzenia nr 1221/2008 z dnia 5 grudnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.336.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 lipca 2009 r.
37 Art. 4 ust. 3 dodany przez art. 1 pkt 3 lit. b) rozporządzenia nr 1221/2008 z dnia 5 grudnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.336.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 lipca 2009 r.
38 Dz.U. L 144 z 4.6.1997, s. 19.
39 Art. 4 ust. 4 dodany przez art. 1 pkt 3 lit. b) rozporządzenia nr 1221/2008 z dnia 5 grudnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.336.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 lipca 2009 r.
40 Art. 5 zmieniony przez art. 1 pkt 4 rozporządzenia nr 1221/2008 z dnia 5 grudnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.336.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 lipca 2009 r.
41 Dz.U. L 109 z 6.5.2000, s. 29.
42 Art. 6 zmieniony przez art. 1 pkt 4 rozporządzenia nr 1221/2008 z dnia 5 grudnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.336.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 lipca 2009 r.
43 Art. 7 zmieniony przez art. 1 pkt 5 rozporządzenia nr 1221/2008 z dnia 5 grudnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.336.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 lipca 2009 r.
44 Art. 8 ust. 1 zmieniony przez art. 1 pkt 6 lit. b) rozporządzenia nr 1221/2008 z dnia 5 grudnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.336.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 lipca 2009 r.
45 Art. 8 ust. 1 lit. b) zmieniona przez art. 1 pkt 6 lit. a) rozporządzenia nr 1221/2008 z dnia 5 grudnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.336.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 lipca 2009 r.
46 Art. 9 ust. 1 zmieniony przez art. 1 pkt 7 lit. a) rozporządzenia nr 1221/2008 z dnia 5 grudnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.336.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 lipca 2009 r.
47 Art. 9 ust. 2 lit. b) zmieniona przez art. 1 pkt 7 lit. b) rozporządzenia nr 1221/2008 z dnia 5 grudnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.336.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 lipca 2009 r.
48 Art. 9 ust. 3 zmieniony przez art. 1 pkt 7 lit. c) rozporządzenia nr 1221/2008 z dnia 5 grudnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.336.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 lipca 2009 r.
49 Art. 9 ust. 4 zmieniony przez art. 1 pkt 7 lit. c) rozporządzenia nr 1221/2008 z dnia 5 grudnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.336.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 lipca 2009 r.
50 Sekcja 2 zmieniona przez art. 1 pkt 8 rozporządzenia nr 1221/2008 z dnia 5 grudnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.336.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 lipca 2009 r.
51 Art. 13 ust. 1 zmieniony przez art. 1 pkt 9 lit. a) rozporządzenia nr 1221/2008 z dnia 5 grudnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.336.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 lipca 2009 r.
52 Art. 13 ust. 4 zmieniony przez art. 1 pkt 9 lit. b) rozporządzenia nr 1221/2008 z dnia 5 grudnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.336.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 lipca 2009 r.
53 Art. 14 skreślony przez art. 1 pkt 10 rozporządzenia nr 1221/2008 z dnia 5 grudnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.336.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 lipca 2009 r.
54 Art. 15 zmieniony przez art. 1 pkt 11 rozporządzenia nr 1221/2008 z dnia 5 grudnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.336.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 lipca 2009 r.
55 Art. 16 skreślony przez art. 1 pkt 12 rozporządzenia nr 1221/2008 z dnia 5 grudnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.336.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 lipca 2009 r.
56 Art. 17 skreślony przez art. 1 pkt 12 rozporządzenia nr 1221/2008 z dnia 5 grudnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.336.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 lipca 2009 r.
57 Art. 18 skreślony przez art. 1 pkt 12 rozporządzenia nr 1221/2008 z dnia 5 grudnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.336.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 lipca 2009 r.
58 Sekcja 4 skreślona przez art. 1 pkt 13 rozporządzenia nr 1221/2008 z dnia 5 grudnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.336.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 lipca 2009 r.
59 Art. 20 ust. 2 zmieniony przez art. 1 pkt 14 lit. a) rozporządzenia nr 1221/2008 z dnia 5 grudnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.336.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 lipca 2009 r.
60 Art. 20 ust. 3 zmieniony przez art. 1 pkt 14 lit. b) rozporządzenia nr 1221/2008 z dnia 5 grudnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.336.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 lipca 2009 r.
61 Art. 20 ust. 4 skreślony przez art. 1 pkt 14 lit. c) rozporządzenia nr 1221/2008 z dnia 5 grudnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.336.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 lipca 2009 r.
62 Sekcja 6 dodana przez art. 1 pkt 15 rozporządzenia nr 1221/2008 z dnia 5 grudnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.336.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 lipca 2009 r.
63 Art. 21 ust. 1 lit. h) zmieniona przez art. 1 pkt 1 lit. a) rozporządzenia nr 687/2010 z dnia 30 lipca 2010 r. (Dz.U.UE.L.10.199.12) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 7 sierpnia 2010 r.
64 Art. 21 ust. 1 lit. i) zmieniona przez art. 1 pkt 1 lit. b) rozporządzenia nr 687/2010 z dnia 30 lipca 2010 r. (Dz.U.UE.L.10.199.12) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 7 sierpnia 2010 r.
65 Art. 33 zmieniony przez art. 1 pkt 1 rozporządzenia nr 1327/2008 z dnia 19 grudnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.345.24) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 26 grudnia 2008 r.
66 Art. 36 ust. 2 zmieniony przez art. 1 pkt 2 lit. b) rozporządzenia nr 1327/2008 z dnia 19 grudnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.345.24) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 26 grudnia 2008 r.
67 Art. 36 ust. 2 lit. b) skreślona przez art. 1 pkt 2 lit. a) rozporządzenia nr 1327/2008 z dnia 19 grudnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.345.24) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 26 grudnia 2008 r.
68 Art. 44 ust. 3 dodany przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia nr 771/2009 z dnia 25 sierpnia 2009 r. (Dz.U.UE.L.09.223.3) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 września 2009 r.
69 Art. 49 ust. 1 zmieniony przez art. 1 pkt 3 lit. b) rozporządzenia nr 1327/2008 z dnia 19 grudnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.345.24) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 26 grudnia 2008 r.
70 Art. 49 ust. 1 lit. a) zmieniona przez art. 1 pkt 3 lit. a) rozporządzenia nr 1327/2008 z dnia 19 grudnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.345.24) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 26 grudnia 2008 r.
71 Art. 49 ust. 1 lit. b) zmieniona przez art. 1 pkt 3 lit. a) rozporządzenia nr 1327/2008 z dnia 19 grudnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.345.24) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 26 grudnia 2008 r.
72 Art. 52 ust. 2a dodany przez art. 1 pkt 2 lit. a) rozporządzenia nr 687/2010 z dnia 30 lipca 2010 r. (Dz.U.UE.L.10.199.12) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 7 sierpnia 2010 r. Art. 52 ust. 2a akapit drugi został uznany za nieważny ex tunc w zakresie, w jakim przewiduje on, że wartość "działań, które nie należą do właściwych działań przetwórczych", jest wliczana do wartości produkcji wprowadzonej do obrotu owoców i warzyw przeznaczonych do przetworzenia, zgodnie z wyrokiem sądu z dnia 30 maja 2013 r. w sprawach połączonych T-454/10 i T 482/11 (Dz.U.UE.C.13.225.64/2), jednakże skutki art. 52 ust. 2a akapit drugi zostają utrzymane w mocy tylko w zakresie, w jakim płatności na rzecz organizacji producentów dokonane na podstawie tych przepisów do chwili ogłoszenia przywołanego wyroku należy uznać za ostateczne.
73 Art. 52 ust. 5 zmieniony przez art. 1 pkt 4 rozporządzenia nr 1327/2008 z dnia 19 grudnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.345.24) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2010 r.
74 Dz.U. L 299 z 16.11.2007, s. 1.
75 Art. 52 ust. 6 zmieniony przez art. 1 pkt 2 lit. b) rozporządzenia nr 687/2010 z dnia 30 lipca 2010 r. (Dz.U.UE.L.10.199.12) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 7 sierpnia 2010 r.
76 Art. 53 ust. 5 zmieniony przez art. 1 pkt 1 rozporządzenia nr 441/2009 z dnia 27 maja 2009 r. (Dz.U.UE.L.09.129.10) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 31 maja 2009 r.
77 Art. 53 ust. 7 zmieniony przez art. 1 pkt 3 rozporządzenia nr 687/2010 z dnia 30 lipca 2010 r. (Dz.U.UE.L.10.199.12) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 7 sierpnia 2010 r.
78 Art. 60 ust. 2 zmieniony przez art. 1 pkt 5 rozporządzenia nr 1327/2008 z dnia 19 grudnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.345.24) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 26 grudnia 2008 r.
79 Art. 63 ust. 3 lit. a) zmieniona przez art. 1 pkt 6 rozporządzenia nr 1327/2008 z dnia 19 grudnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.345.24) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2010 r.
80 Z dniem 5 września 2009 r. od stosowania art. 66 ust. 3 wprowadzono odstępstwo zgodnie z art. 1 rozporządzenia nr 797/2009 z dnia 1 września 2009 r. (Dz.U.UE.L.09.230.3). Odstępstwo wygasa z dniem 15 października 2009 r.
81 Art. 67 ust. 2 lit. c) zmieniona przez art. 1 pkt 1 rozporządzenia nr 590/2008 z dnia 23 czerwca 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.163.24) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 27 czerwca 2008 r.
82 Z dniem 18 czerwca 2011 r. od stosowania art. 73 wprowadzono odstępstwo zgodnie z art. 8 ust. 2 rozporządzenia nr 585/2011 z dnia 17 czerwca 2011 r. ustanawiającego tymczasowe nadzwyczajne środki wspierania sektora owoców i warzyw (Dz.U.UE.L.11.160.71).
83 Art. 80 ust. 2:- zmieniony przez art. 1 pkt 1 i 2 rozporządzenia nr 292/2008 z dnia 1 kwietnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.90.3) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 5 kwietnia 2008 r.
- zmieniony przez art. 1 pkt 4 rozporządzenia nr 687/2010 z dnia 30 lipca 2010 r. (Dz.U.UE.L.10.199.12) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 7 sierpnia 2010 r.
84 Art. 81 ust. 2 zmieniony przez art. 1 pkt 5 rozporządzenia nr 687/2010 z dnia 30 lipca 2010 r. (Dz.U.UE.L.10.199.12) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 7 sierpnia 2010 r.
85 Art. 82 ust. 2 lit. d) zmieniona przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia nr 590/2008 z dnia 23 czerwca 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.163.24) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 27 czerwca 2008 r.
86 Art. 83 zmieniony przez art. 1 pkt 6 rozporządzenia nr 687/2010 z dnia 30 lipca 2010 r. (Dz.U.UE.L.10.199.12) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 7 sierpnia 2010 r.
87 Dz.U. L 358 z 16.12.2006, str. 3.
88 Art. 93 zmieniony przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia nr 441/2009 z dnia 27 maja 2009 r. (Dz.U.UE.L.09.129.10) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 31 maja 2009 r., jednakże niniejszą zmianę stosuje się do programów operacyjnych realizowanych od dnia 1 stycznia 2010 r.
89 Z dniem 27 czerwca 2008 r. od stosowania art. 94 wprowadzono odstępstwo zgodnie z art. 2 rozporządzenia nr 590/2008 z dnia 23 czerwca 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.163.24).
90 Art. 94 ust. 1:- zmieniony przez art. 1 pkt 3 rozporządzenia nr 590/2008 z dnia 23 czerwca 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.163.24) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 27 czerwca 2008 r.
- zmieniony przez art. 1 pkt 3 rozporządzenia nr 441/2009 z dnia 27 maja 2009 r. (Dz.U.UE.L.09.129.10) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 31 maja 2009 r., jednakże niniejszą zmianę stosuje się do programów operacyjnych realizowanych od dnia 1 stycznia 2010 r.
91 Art. 94a dodany przez art. 1 pkt 4 rozporządzenia nr 590/2008 z dnia 23 czerwca 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.163.24) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 27 czerwca 2008 r.
92 Art. 97 ust. 1 zmieniony przez art. 1 pkt 5 rozporządzenia nr 590/2008 z dnia 23 czerwca 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.163.24) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 27 czerwca 2008 r.
93 Dz.U. L 171 z 23.6.2006, str. 1.
94 Dz.U. L 270 z 21.10.2003, str. 1.
95 Art. 116 ust. 2 zmieniony przez art. 1 pkt 6 lit. a) rozporządzenia nr 590/2008 z dnia 23 czerwca 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.163.24) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 27 czerwca 2008 r.
96 Art. 116 ust. 3 zmieniony przez art. 1 pkt 6 lit. b) rozporządzenia nr 590/2008 z dnia 23 czerwca 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.163.24) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 27 czerwca 2008 r.
97 Art. 120 lit. a) zmieniona przez art. 1 pkt 7 rozporządzenia nr 1327/2008 z dnia 19 grudnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.345.24) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 26 grudnia 2008 r.
98 Art. 120 lit. b) zmieniona przez art. 1 pkt 7 rozporządzenia nr 1327/2008 z dnia 19 grudnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.345.24) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 26 grudnia 2008 r.
99 Art. 120 lit. c) zmieniona przez art. 1 pkt 7 rozporządzenia nr 1327/2008 z dnia 19 grudnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.345.24) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 26 grudnia 2008 r.
100 Art. 122 lit. b) zmieniona przez art. 1 pkt 7 rozporządzenia nr 590/2008 z dnia 23 czerwca 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.163.24) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 27 czerwca 2008 r.
101 Dz.U. L 141 z 30.4.2004, str. 18.
102 Dz.U. L 355 z 15.12.2006, str. 56.
103 Art. 134 ust. 1 zmieniony przez art. 13 pkt 1 rozporządzenia nr 514/2008 z dnia 9 czerwca 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.150.7) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 lipca 2008 r.
104 Dz.U. L 114 z 26.4.2008, s. 3.
105 Art. 134 ust. 2 zmieniony przez art. 3 pkt 1 rozporządzenia nr 74/2010 z dnia 26 stycznia 2010 r. (Dz.U.UE.L.10.23.28) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 lutego 2010 r.
106 Art. 134 ust. 4 zmieniony przez art. 13 pkt 2 rozporządzenia nr 514/2008 z dnia 9 czerwca 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.150.7) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 lipca 2008 r.
107 Art. 134 ust. 6 zmieniony przez art. 13 pkt 3 rozporządzenia nr 514/2008 z dnia 9 czerwca 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.150.7) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 lipca 2008 r.
108 Art. 134 ust. 7 zmieniony przez art. 3 pkt 2 rozporządzenia nr 74/2010 z dnia 26 stycznia 2010 r. (Dz.U.UE.L.10.23.28) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 lutego 2010 r.
109 Dz.U. L 228 z 1.9.2009, s. 3.
110 Dz.U. L 302 z 19.10.1992, str. 1.
111 Dz.U. L 253 z 11.10.1993, str. 1.
112 Dz.U. L 209 z 11.8.2005, str. 1.
113 Art. 152 ust. 2 zmieniony przez art. 1 pkt 3 rozporządzenia nr 292/2008 z dnia 1 kwietnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.90.3) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 5 kwietnia 2008 r.
114 Art. 152 ust. 4 dodany przez art. 1 pkt 8 rozporządzenia nr 590/2008 z dnia 23 czerwca 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.163.24) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 27 czerwca 2008 r.
115 Art. 152 ust. 5 dodany przez art. 1 pkt 8 rozporządzenia nr 590/2008 z dnia 23 czerwca 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.163.24) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 27 czerwca 2008 r.
116 Art. 152 ust. 6 dodany przez art. 1 pkt 8 rozporządzenia nr 590/2008 z dnia 23 czerwca 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.163.24) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 27 czerwca 2008 r.
117 Art. 152 ust. 7 dodany przez art. 1 pkt 8 rozporządzenia nr 590/2008 z dnia 23 czerwca 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.163.24) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 27 czerwca 2008 r.
118 Art. 152 ust. 8 dodany przez art. 1 pkt 8 rozporządzenia nr 590/2008 z dnia 23 czerwca 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.163.24) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 27 czerwca 2008 r.
119 Art. 152 ust. 9 dodany przez art. 1 pkt 8 rozporządzenia nr 1327/2008 z dnia 19 grudnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.345.24) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 26 grudnia 2008 r.
120 Art. 152 ust. 10 dodany przez art. 1 pkt 8 rozporządzenia nr 441/2009 z dnia 27 maja 2009 r. (Dz.U.UE.L.09.129.10) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 31 maja 2009 r.
121 Art. 152 ust. 11 dodany przez art. 1 pkt 4 rozporządzenia nr 1221/2008 z dnia 5 grudnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.336.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 lipca 2009 r.
122 Dz.U. L 192 z 24.7.1999, s. 21.
123 Dz.U. L 192 z 24.7.1999, s. 33.
124 Dz.U. L 218 z 30.8.2003, s. 14.
125 Dz.U. L 317 z 2.12.2003, s. 5.
126 Art. 152 ust. 12 dodany przez art. 1 pkt 4 rozporządzenia nr 441/2009 z dnia 27 maja 2009 r. (Dz.U.UE.L.09.129.10) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 31 maja 2009 r.
127 Art. 152 ust. 13 dodany przez art. 1 pkt 4 rozporządzenia nr 441/2009 z dnia 27 maja 2009 r. (Dz.U.UE.L.09.129.10) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 31 maja 2009 r.
128 Załącznik I:- zmieniony przez art. 1 pkt 16 rozporządzenia nr 1221/2008 z dnia 5 grudnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.336.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 lipca 2009 r.
- zmieniony przez art. 1 pkt 3 rozporządzenia nr 771/2009 z dnia 25 sierpnia 2009 r. (Dz.U.UE.L.09.223.3) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 września 2009 r.
129 Z uwagi na cechy charakterystyczne odmiany Fuji dotyczące kryterium dojrzałości w trakcie zbioru, dopuszcza się istnienie promienistej szklistości, pod warunkiem iż jest ona zawarta wewnątrz wiązki naczyniowej każdego owocu.
130 W tym celu powinny wykazywać dostateczną zawartość rozpuszczalnych substancji stałych oraz dostateczną jędrność.
131 Kryteria dla wybarwienia i ordzewienia jabłek podane są w dodatku do niniejszej normy, wraz z otwartym wykazem odmian, których dotyczy każde z kryteriów.
132 Kryteria dla wybarwienia i ordzewienia jabłek podane są w dodatku do niniejszej normy, wraz z otwartym wykazem odmian, których dotyczy każde z kryteriów.
133 Kryteria dla wybarwienia i ordzewienia jabłek podane są w dodatku do niniejszej normy, wraz z otwartym wykazem odmian, których dotyczy każde z kryteriów.
134 Użycie środków konserwujących lub innych substancji chemicznych mogących pozostawić obcy zapach na skórce owocu jest dopuszczalne jedynie wówczas, gdy jest zgodne z obowiązującymi przepisami Wspólnoty.
135 Użycie środków konserwujących lub innych substancji chemicznych mogących pozostawić obcy zapach na skórce owocu jest dopuszczalne jedynie wówczas, gdy jest zgodne z obowiązującymi przepisami Wspólnoty.
136 Opakowania detaliczne powinny być przeznaczone do zakupu w całości.
137 Opakowania detaliczne produktu, przygotowane w celu bezpośredniej sprzedaży konsumentom nie podlegają niniejszym przepisom dotyczącym znakowania ale są zgodne z wymogami krajowymi. Znakowanie, o którym mowa musi jednak w każdym przypadku znajdować się na opakowaniu transportowym takiego pakietu opakowań.
138 Prawodawstwo krajowe w wielu krajach wymaga wyraźnego zadeklarowania nazwy i adresu. Jednak w przypadku, gdy użyte jest oznaczenie kodowe, odniesienie "podmiot pakujący lub wysyłający (lub równoważny skrót)" musi być wskazane blisko oznaczenia kodowego, które powinno być poprzedzone ISO 3166 (alfa) kraj/kod pocztowy kraju uznającego, jeśli nie jest to kraj pochodzenia.
139 Niniejszy tekst odnosi się do wszystkich odmian wyhodowanych z Prunus persica Sieb. et Zucc. będących brzoskwiniami lub nektarynami bądź podobnymi owocami, o pestce nieodchodzącej (przywierającej) lub odchodzącej, i gładkiej bądź chropowatej skórce.
140 Otwarty wykaz wielkoowocowych i letnich odmian gruszek znajduje się w załączniku do niniejszej normy.
141 Opakowanie detaliczne powinno być przeznaczone do zakupu w całości.
142 Poszczególne opakowania detaliczne produktu, zapakowane wstępnie w celu bezpośredniej sprzedaży konsumentom nie podlegają niniejszym przepisom dotyczącym znakowania, ale są zgodne z wymogami krajowymi. Znakowanie, o którym mowa musi jednak w każdym przypadku znajdować się na opakowaniu transportowym takie opakowania detaliczne.
143 Prawodawstwo krajowe w wielu krajach wymaga wyraźnego zadeklarowania nazwy (nazwiska) i adresu. Jednak w przypadku, gdy użyte jest oznaczenie kodowe, odniesienie "podmiot pakujący lub wysyłający (lub równoważny skrót)" musi być wskazane blisko oznaczenia kodowego, które powinno być poprzedzone ISO 3166 (alfa) kraj/kod pocztowy kraju uznającego, jeśli nie jest to kraj pochodzenia.
144 Produkt miniaturowy oznacza odmianę papryki słodkiej, uzyskaną w hodowli roślin lub za pomocą specjalnych technik upraw, wyłączając paprykę słodką odmian nieminiaturowych, nie w pełni rozwiniętą lub która nie osiągnęła odpowiedniej wielkości. Wszystkie pozostałe wymagania normy powinny zostać spełnione.
145 Opakowania detaliczne powinny być przeznaczone do zakupu w całości.
146 "Opakowania detaliczne produktu, przygotowane w celu bezpośredniej sprzedaży konsumentom nie podlegają niniejszym przepisom dotyczącym znakowania, ale są zgodne z wymogami krajowymi. Znakowanie, o którym mowa powinno jednak w każdym przypadku znajdować się na opakowaniu transportowym takich opakowań detalicznych."
147 Prawodawstwo krajowe w wielu krajach wymaga wyraźnego zadeklarowania nazwy i adresu. Jednak w przypadku, gdy użyte jest oznaczenie kodowe, odniesienie "podmiot pakujący lub wysyłający (lub równoważny skrót)" musi być wskazane blisko oznaczenia kodowego, które powinno być poprzedzone ISO 3166 (alfa) kraj/kod pocztowy kraju uznającego, jeśli nie jest to kraj pochodzenia.
148 Załącznik II zmieniony przez art. 1 pkt 17 rozporządzenia nr 1221/2008 z dnia 5 grudnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.336.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 lipca 2009 r.
149 Załącznik III zmieniony przez art. 1 pkt 18 rozporządzenia nr 1221/2008 z dnia 5 grudnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.336.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 lipca 2009 r.
150 Załącznik IV zmieniony przez art. 1 pkt 19 rozporządzenia nr 1221/2008 z dnia 5 grudnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.336.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 lipca 2009 r.
151 Załącznik V skreślony przez art. 1 pkt 20 rozporządzenia nr 1221/2008 z dnia 5 grudnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.336.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 lipca 2009 r.
152 Załącznik VI zmieniony przez art. 1 pkt 21 rozporządzenia nr 1221/2008 z dnia 5 grudnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.336.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 lipca 2009 r.
154 Załącznik VIa dodany przez art. 1 pkt 7 rozporządzenia nr 687/2010 z dnia 30 lipca 2010 r. (Dz.U.UE.L.10.199.12) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 7 sierpnia 2010 r.
155 Załącznik VIII zmieniony przez art. 1 pkt 9 rozporządzenia nr 1327/2008 z dnia 19 grudnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.345.24) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 26 grudnia 2008 r.
157 Dz.U. L 93 z 31.3.2006, str. 12.
158 Załącznik XI zmieniony przez art. 1 pkt 8 rozporządzenia nr 687/2010 z dnia 30 lipca 2010 r. (Dz.U.UE.L.10.199.12) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 7 sierpnia 2010 r.
159 Załącznik XII zmieniony przez art. 1 pkt 9 rozporządzenia nr 687/2010 z dnia 30 lipca 2010 r. (Dz.U.UE.L.10.199.12) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 7 sierpnia 2010 r.
160 Załącznik XIII zmieniony przez art. 1 pkt 9 rozporządzenia nr 1327/2008 z dnia 19 grudnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.345.24) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 26 grudnia 2008 r.
161 Załącznik XVII:- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 352/2008 z dnia 18 kwietnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.109.9) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 maja 2008 r.
- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 498/2008 z dnia 4 czerwca 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.146.7) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 czerwca 2008 r.
- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 853/2008 z dnia 18 sierpnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.232.3) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 września 2008 r.
- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 1050/2008 z dnia 24 października 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.282.10) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 listopada 2008 r.
- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 1277/2008 z dnia 17 grudnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.339.76) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2009 r.
- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 313/2009 z dnia 16 kwietnia 2009 r. (Dz.U.UE.L.09.98.24) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 maja 2009 r.
- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 434/2009 z dnia 26 maja 2009 r. (Dz.U.UE.L.09.128.10) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 czerwca 2009 r.
- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 635/2009 z dnia 14 lipca 2009 r. (Dz.U.UE.L.09.191.3) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 września 2009 r.
- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 772/2009 z dnia 25 sierpnia 2009 r. (Dz.U.UE.L.09.223.20) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 października 2009 r.
- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 1031/2009 z dnia 29 października 2009 r. (Dz.U.UE.L.09.283.47) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 listopada 2009 r.
- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 1256/2009 z dnia 15 grudnia 2009 r. (Dz.U.UE.L.09.338.20) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2010 r.
- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 331/2010 z dnia 22 kwietnia 2010 r. (Dz.U.UE.L.10.102.8) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 maja 2010 r.
- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 460/2010 z dnia 27 maja 2010 r. (Dz.U.UE.L.10.129.50) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 czerwca 2010 r.
- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 680/2010 z dnia 29 lipca 2010 r. (Dz.U.UE.L.10.198.5) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 31 lipca 2010 r.
- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 816/2010 z dnia 16 września 2010 r. (Dz.U.UE.L.10.245.14) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 października 2010 r.
- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 905/2010 z dnia 11 października 2010 r. (Dz.U.UE.L.10.268.19) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 listopada 2010 r.
- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 1154/2010 z dnia 8 grudnia 2010 r. (Dz.U.UE.L.10.324.40) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2011 r.
- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 413/2011 z dnia 28 kwietnia 2011 r. (Dz.U.UE.L.11.110.14) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 maja 2011 r.
- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 529/2011 z dnia 30 maja 2011 r. (Dz.U.UE.L.11.143.12) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 czerwca 2011 r.
162 Dz.U. L 153 z 7.6.1986, str. 1.
163 Dz.U. L 220 z 29.7.1989, str. 54.
164 Dz.U. L 56 z 4.3.1999, str. 8.
165 Dz.U. L 187 z 20.7.1999, str. 27.
166 Dz.U. L 192 z 24.7.1999, str. 21.
167 Dz.U. L 197 z 29.7.1999, str. 32.
168 Dz.U. L 140 z 24.5.2001, str. 31.
169 Dz.U. L 35 z 6.2.2002, str. 11.
170 Dz.U. L 218 z 30.8.2003, str. 14.
171 Dz.U. L 317 z 2.12.2003, str. 5.
172 Dz.U. L 288 z 19.10.2006, str. 22.