RADA UNII EUROPEJSKIEJ,uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską, w szczególności jego art. 37,
uwzględniając wniosek Komisji,
uwzględniając opinię Parlamentu Europejskiego(1),
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Artykuł 7 ust. 1 rozporządzenia Rady (WE) nr 1255/1999(2) ustanawia na poziomie 35,6 % suchej masy beztłuszczowej minimalną zawartość białka w odtłuszczonym mleku w proszku, które jest skupowane w ramach interwencji. W związku z zezwoleniem we Wspólnocie na normalizację zawartości białka na poziomie 34 % w niektórych rodzajach odwodnionego mleka konserwowanego należy - dla właściwego zarządzania zapasami interwencyjnymi - ustalić jakość mleka skupowanego w ramach interwencji na tym właśnie poziomie. Cenę interwencyjną odtłuszczonego mleka w proszku określoną w art. 4 ust. 1 wyżej wymienionego rozporządzenia należy zmienić, tak by uwzględniała nową normę zawartości białka.
(2) Artykuł 6 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1255/1999 przewiduje, że agencje interwencyjne będą dokonywały skupu masła w przypadku, gdy jego ceny rynkowe przez dwa kolejne tygodnie będą niższe niż 92 % ceny interwencyjnej. Stosowanie takiego systemu jest uciążliwe pod względem administracyjnym. W świetle najnowszych zmian w systemie interwencji oraz w celu uproszczenia tego systemu należy zlikwidować system progowy.
(3) Artykuł 6 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 1255/1999 przewiduje, że pomoc na prywatne składowanie masła można przyznać wyłącznie w przypadku masła sklasyfikowanego zgodnie z krajową klasyfikacją jakości. Stosowanie w państwach członkowskich różnych klasyfikacji jakości prowadzi do różnic w odniesieniu do przyznawania pomocy. Aby zapewnić równe traktowanie oraz uprościć zarządzanie pomocą przyznawaną na składowanie prywatne, należy zastąpić krajowe kryteria jakości kryteriami wspólnotowymi stosowanymi w innych rodzajach wsparcia rynkowego.
(4) Zgodnie z art. 6 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 1255/1999 przyznawana jest, jako środek wsparcia rynkowego, pomoc na prywatne składowanie śmietany. Zgodnie z art. 7 ust. 3 tego rozporządzenia pomoc może być przyznawana także na prywatne składowanie odtłuszczonego mleka w proszku. Oba te środki wsparcia od dłuższego czasu nie były wykorzystywane w praktyce, nawet w sytuacji znacznego zachwiania równowagi na rynku tłuszczu mlecznego i białka mlecznego. W związku z czym można uznać, że wyszły z użycia i że powinny zostać zlikwidowane.
(5) Artykuł 13 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 1255/1999 przewiduje możliwość zakupu masła przez siły zbrojne po obniżonych cenach. Jednak przepis ten nie był stosowany od 1989 r. i w związku z tym taki system pomocy uznaje się za niepotrzebny.
(6) Artykuł 14 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 1255/1999 określa poziom pomocy w przypadku mleka dostarczanego uczniom w placówkach edukacyjnych oraz przewiduje dostosowanie poziomu pomocy w przypadku innych kwalifikujących się produktów. Aby uprościć system dostarczania mleka do szkół przy uwzględnieniu aktualnych tendencji zdrowotnych i żywieniowych, należy ustanowić ryczałtową stawkę pomocy obejmującą wszystkie kategorie mleka.
(7) Artykuł 26 rozporządzenia (WE) nr 1255/1999 przewiduje obowiązek stosowania zezwolenia na przywóz wszystkich produktów wymienionych w jego art. 1. Obecnie oprócz systemu zezwoleń dostępne są inne systemy kontroli dostarczające dokładniejszych, bardziej aktualnych i przejrzystych informacji. W odpowiednich przypadkach systemy te powinny być stosowane także do przywozu przetworów mlecznych. W związku z tym składanie wniosków o zezwolenie na przywóz nie powinno być obowiązkowe, ale Komisja powinna być uprawniona do tego, by w razie potrzeby wprowadzić system zezwoleń.
(8) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 1255/1999,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.Sporządzono w Brukseli, dnia 26 września 2007 r.
|
W imieniu Rady |
|
J. SILVA |
|
Przewodniczący |
______
(1) Opinia z dnia 5 września 2007 r. (dotychczas nieopublikowana w Dzienniku Urzędowym).
(2) Dz.U. L 160 z 26.6.1999, str. 48. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1913/2005 (Dz.U. L 307 z 25.11.2005, str. 2).