RADA UNII EUROPEJSKIEJ,uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską, w szczególności jego art. 37,
uwzględniając wniosek Komisji,
uwzględniając opinię Parlamentu Europejskiego(1),
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) W związku z rosnącą potrzebą harmonizacji międzynarodowego handlu mlekiem i produktami mlecznymi należy wprowadzić przepisy zezwalające na to, by zawartość białka w niektórych rodzajach częściowo lub całkowicie odwodnionego mleka konserwowanego znormalizować na minimalnym poziomie 34 % masy wyliczanym względem odtłuszczonej suchej masy.
(2) Zezwalając na normalizację, należy określić surowce wykorzystywane przy dostosowywaniu zawartości białka oraz ich skład.
(3) W rozporządzeniu (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie dodawania do żywności witamin i składników mineralnych oraz niektórych innych substancji(2) - mającym regulować dodawanie takich substancji do żywności - zawarto wykaz witamin i składników mineralnych, które mogą być dodawane do żywności. Należy zatem zmienić dyrektywę Rady 2001/114/WE(3), aby umożliwić dodawanie do żywności witamin i składników mineralnych, tak jak przewiduje to rozporządzenie (WE) nr 1925/2006.
(4) Należy odpowiednio zmienić dyrektywę 2001/114/WE,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:
Sporządzono w Brukseli, dnia 26 września 2007 r.
|
W imieniu Rady |
|
J. SILVA |
|
Przewodniczący |
______
(1) Opinia z dnia 5 września 2007 r. (dotychczas nieopublikowana w Dzienniku Urzędowym).
(2) Dz.U. L 404 z 30.12.2006, str. 26.
(3) Dz.U. L 15 z 17.1.2002, str. 19. Dyrektywa zmieniona Aktem przystąpienia z 2003 r.