Dyrektywa 2007/27/WE zmieniająca niektóre załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości etoksazolu, indoksakarbu, mezosulfuronu, 1-metylocyklopropenu, MCPA i MCPB, tolilfluanidu i tritikonazolu

DYREKTYWA KOMISJI 2007/27/WE
z dnia 15 maja 2007 r.
zmieniająca niektóre załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości etoksazolu, indoksakarbu, mezosulfuronu, 1-metylocyklopropenu, MCPA i MCPB, tolilfluanidu i tritikonazolu
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę Rady 86/362/EWG z dnia 24 lipca 1986 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w zbożach i na ich powierzchni(1), w szczególności jej art. 10,

uwzględniając dyrektywę Rady 86/363/EWG z dnia 24 lipca 1986 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego i na ich powierzchni(2), w szczególności jej art. 10,

uwzględniając dyrektywę Rady 90/642/EWG z dnia 27 listopada 1990 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym w owocach i warzywach oraz na ich powierzchni(3), w szczególności jej art. 7,

uwzględniając dyrektywę Rady 91/414/EWG z dnia 15 lipca 1991 r. dotyczącą wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin(4), w szczególności jej art. 4 ust. 1 lit. f),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Następujące istniejące substancje czynne dodano do załącznika I do dyrektywy 91/414/EWG: MCPA i MCPB na mocy dyrektywy Komisji 2005/57/WE(5), tolilfluanid na mocy dyrektywy Komisji 2006/6/WE(6), tritikonazol na mocy dyrektywy Komisji 2006/39/WE(7).

(2) Następujące nowe substancje czynne dodano do załącznika I do dyrektywy 91/414/EWG: etoksazol na mocy dyrektywy Komisji 2005/34/WE(8), mezosulfuron na mocy dyrektywy Komisji 2003/119/WE(9), indoksakarb na mocy dyrektywy Komisji 2006/10/WE(10) i 1-metylocyklopropen na mocy dyrektywy Komisji 2006/19/WE(11).

(3) Włączenie rozpatrywanych substancji czynnych do załącznika I do dyrektywy 91/414/EWG opierało się na ocenie przedłożonych informacji dotyczących proponowanego zastosowania. Informacje dotyczące tego zastosowania zostały przedłożone przez niektóre państwa członkowskie zgodnie z art. 4 ust. 1 lit. f) tej dyrektywy. Dostępne informacje zostały poddane analizie i są wystarczające, aby ustalić niektóre najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (MRL).

(4) W przypadku braku wspólnotowego lub tymczasowego MRL państwa członkowskie mają ustanowić krajowy tymczasowy MRL zgodnie z art. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG, przed wydaniem zezwoleń na środki ochrony roślin zawierające wspomniane substancje czynne.

(5) Wspólnotowe MRL oraz poziomy zalecane przez kodeks żywnościowy są ustalane i oceniane według podobnych procedur. W odniesieniu do tolilfluanidu istnieje pewna liczba MRL zawartych w kodeksie, które uwzględniono. Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości oparte na MRL zawartych w kodeksie zostały ocenione pod względem ryzyka dla konsumentów. W oparciu o analizy dostępne Komisji nie stwierdzono żadnego niemożliwego do przyjęcia ryzyka w przypadku stosowania toksykologicznych punktów końcowych.

(6) W sprawozdaniach Komisji z przeglądu, które zostały przygotowane w związku z włączeniem rozpatrywanych substancji czynnych do załącznika I do dyrektywy 91/414/EWG, ustalono akceptowalne dzienne pobranie (ADI) oraz, w przypadkach, w których było to konieczne, ostrą dawkę referencyjną (ARfD) dla wspomnianych substancji. Narażenie konsumentów produktów spożywczych zawierających rozpatrywane substancje czynne zostało ocenione zgodnie z procedurami wspólnotowymi. Uwzględniono również wytyczne opublikowane przez Światową Organizację Zdrowia(12) oraz opinię Komitetu Naukowego ds. Roślin(13) w sprawie przyjętej metodologii. Wyciągnięto wniosek, że zaproponowane MRL nie doprowadzą do przekroczenia ADI i ARfD.

(7) W celu zapewnienia odpowiedniej ochrony konsumenta przed wpływem pozostałości wynikających z niedozwolonych zastosowań środków ochrony roślin należy określić tymczasowe NDP dla odpowiednich kombinacji produktów i pestycydów na poziomie dolnej granicy oznaczenia analitycznego.

(8) Ustalenie na poziomie Wspólnoty tymczasowych MRL nie wyklucza ustanowienia przez państwa członkowskie tymczasowych MRL dla rozpatrywanych substancji, zgodnie z art. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG i z jej załącznikiem VI. Uważa się, że okres czterech lat jest wystarczający, by umożliwić dalsze stosowanie danej substancji czynnej. Po upływie tego okresu tymczasowy MRL powinien się stać ostateczny.

(9) Konieczne jest zatem wprowadzenie zmian odnośnie MRL określonych w załącznikach do dyrektyw 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG, aby zapewnić właściwy nadzór i kontrolę zakazu ich stosowania oraz w celu ochrony konsumenta.

(10) W związku z tym należy odpowiednio zmienić dyrektywy 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/WE.

(11) Środki przewidziane w niniejszej dyrektywie są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł  1

W dyrektywie 86/362/EWG wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem I do niniejszej dyrektywy.

Artykuł  2

W dyrektywie 86/363/EWG wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem II do niniejszej dyrektywy.

Artykuł  3

W dyrektywie 90/642/EWG wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem III do niniejszej dyrektywy.

Artykuł  4
1.
Państwa członkowskie przyjmują i publikują najpóźniej do dnia 16 listopada 2007 r. przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne niezbędne do wykonania niniejszej dyrektywy. Państwa członkowskie niezwłocznie przekazują Komisji tekst tych przepisów oraz tabelę korelacji pomiędzy tymi przepisami a niniejszą dyrektywą.

Państwa członkowskie stosują te przepisy od dnia 17 listopada 2007 r.

Przepisy przyjęte przez państwa członkowskie zawierają odesłanie do niniejszej dyrektywy lub odesłanie takie towarzyszy ich urzędowej publikacji. Metody dokonywania takiego odesłania określane są przez państwa członkowskie.

2.
Państwa członkowskie przekazują Komisji tekst głównych przepisów prawa krajowego dotyczących dziedziny objętej niniejszą dyrektywą.
Artykuł  5

Niniejsza dyrektywa wchodzi w życie dwudziestego dnia po jej opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Artykuł  6

Niniejsza dyrektywa skierowana jest do państw członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 15 maja 2007 r.
W imieniu Komisji
Markos KYPRIANOU
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 221 z 7.8.1986, str. 37. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 2007/11/WE (Dz.U. L 63 z 1.3.2007, str. 26).

(2) Dz.U. L 221 z 7.8.1986, str. 43. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 2007/11/WE.

(3) Dz.U. L 350 z 14.12.1990, str. 71. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 2007/12/WE (Dz.U. L 59 z 27.2.2007, str. 75).

(4) Dz.U. L 230 z 19.8.1991, str. 1. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 2007/25/WE (Dz.U. L 106 z 24.4.2007, str. 34).

(5) Dz.U. L 246 z 22.9.2005, str. 14.

(6) Dz.U. L 12 z 18.1.2006, str. 21.

(7) Dz.U. L 104 z 13.4.2006, str. 30.

(8) Dz.U. L 125 z 18.5.2005, str. 5.

(9) Dz.U. L 325 z 12.12.2003, str. 41.

(10) Dz.U. L 25 z 28.5.2006, str. 24.

(11) Dz.U. L 44 z 15.2.2006, str. 15.

(12) Wytyczne dotyczące przewidywania spożycia w żywności pozostałości pestycydów (poprawione) opracowane przez GEMS/Program Żywnościowy we współpracy z Komitetem Kodeksu ds. Pozostałości Pestycydów, opublikowane przez Światową Organizację Zdrowia w 1997 r. (WHO/FSO/FOS/97.7).

(13) Opinia Komitetu Naukowego ds. Roślin dotycząca kwestii związanych ze zmianą załączników do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG (opinia wyrażona przez Komitet Naukowy ds. Roślin dnia 14 lipca 1998 r.) (http://europa.eu.int/ comm/food/fs/sc/index_en.html).

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I

W części A załącznika II do dyrektywy 86/362/EWG dodaje się następujące wiersze:
"Pozostałości pestycydów Najwyższe dopuszczalne poziomy w mg/kg
Etoksazol 0,02(*)(p) zboża
Indoksakarb jako suma izomerów S i R 0,02(*)(p) zboża
MCPA, MCPB włącznie z ich solami, estrami i sprzężeniami wyrażona jako MCPA 0,05(*)(p) zboża
Tolilfluanid (suma tolilfluanidu i dimetylaminosulfotoluidydu wyrażona jako tolilfluanid) 0,05(*)(p) zboża
Mezosulfuron-metyl wyrażony jako mezosulfuron 0,01(*)(p) zboża
Tritikonazol 0,01(*)(p) zboża
1-metylocyklopropen 0,01(*)(p) zboża
(*) Wskazuje dolną granicę oznaczenia analitycznego.

(p) Wskazuje tymczasowy najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości zgodnie z art. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG: poziom ten staje się ostateczny od dnia 5 czerwca 2011 r., chyba że zostanie zmieniony.".

ZAŁĄCZNIK  II

W części A załącznika II do dyrektywy 86/363/EWG dodaje się następujące wiersze:
Najwyższe dopuszczalne poziomy w mg/kg
Pozostałości pestycydów mięsa, w tym tłuszczu, wyrobów mięsnych, odpadów poubojowych i tłuszczów zwierzęcych wymienionych w załączniku I w pozycjach nr ex 0201, 0202, 0203, 0204, 0205, 0206, 0207, ex 0208, 0209, 0210, 1601 i 1602 dla mleka i przetworów mlecznych wymienionych w załączniku I w pozycjach nr 0401, 0402, 0405 i 0406 świeżych jaj w skorupach, dla jaj ptasich i żółtek jaj wymienionych w załączniku I w pozycjach nr 0407 i 0408
"Indoksakarb jako suma izomerów S i R mięsa i odpadów jadalnych: 0,01(*)(p); tłuszcz: 0,3(p) mleko: 0,02(p); śmietana 0,3(p) 0,01(*)(p)
MCPA, MCPB i MCPA tioetyl wyrażone jako MCPA 0,1(*)(p); odpady jadalne 0,5 (*)(p) 0,05(*)(p) 0,05(*)(p)
Tolilfluanid (tolilfluanid analizowany jako dimetylaminosulfotoluidyd i wyrażony jako tolilfluanid) 0,1(*)(p) 0,02(*)(p) 0,1(*)(p)
(*) Wskazuje dolną granicę oznaczenia analitycznego.

(p) Wskazuje tymczasowy najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości zgodnie z art. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG: poziom ten staje się ostateczny od dnia 5 czerwca 2011 r., chyba że zostanie zmieniony.".

ZAŁĄCZNIK  III 1

W załączniku do dyrektywy 90/642/EWG wprowadza się następujące zmiany:

(1) W załączniku I w grupie "2. Warzywa świeże lub niegotowane, mrożone lub suszone", pozycja (v) "Warzywa liściowe i świeże zioła", w podpozycji "a) Sałata i podobne", wpis "Liście i pędy kapustnych"

zastępuje się wpisem "Liście i pędy kapustnych, w tym nać rzepy".

(2) Do załącznika II wprowadza się następujące kolumny dla etoksazolu, indoksakarbu, MCPA, MCPB, tepraloksydimu, mezosulfuronu, tolifluanidu i 1-metylocyklopropenu:

Pozostałości pestycydów i najwyższy dopuszczalny poziom w (mg/kg)
Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się MRL Etoksazol Indoksakarb jako suma izomerów S i R MCPA, MCPB włącznie z ich solami, estrami i sprzężeniami wyrażona jako MCPA Tolilfluanid (suma tolilfluanidu i dimetylaminosulfotoluidydu wyrażona jako tolilfluanid) Mezosulfuron-metyl wyrażony jako mezosulfuron Tritikonazol 1-metylocyklopropen
"1. Owoce, świeże, suszone lub niegotowane, zakonserwowane przez zamrażanie, niezawierające dodatku cukru; orzechy 0,05(*)(p) 0,01(*)(p) 0,01(*)(p) 0,01(*)(p)
(i) OWOCE CYTRUSOWE 0,1(p) 0,02(*)(p) 0,05(*)(p)
Grejpfruty
Cytryny
Limonki
Mandarynki (łącznie z klementynkami i innymi mieszańcami)
Pomarańcze
Pomelo
Pozostałe
(ii) ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH (w łupinach lub bez) 0,02(*)(p) 0,05(p) 0,05(*)(p)
Migdały
Orzechy brazylijskie
Orzechy nerkowca
Kasztany jadalne
Orzechy kokosowe
Orzechy laskowe
Pozostałości pestycydów i najwyższy dopuszczalny poziom w (mg/kg)
Orzechy makadamia
Orzeszki pekan
Orzeszki sosnowe
Pistacje
Orzechy włoskie
Pozostałe
(iii) OWOCE ZIARNKOWE 0,02(*)(p) 3(p)
Jabłka 0,5(p)
Gruszki
Pigwy
Pozostałe 0,3(p)
(iv) OWOCE PESTKOWE
Morele 0,1(p) 0,3(p)
Wiśnie i czereśnie 1(p)
Brzoskwinie (łącznie z nektarynami i podobnymi mieszańcami) 0,1(p) 0,3(p)
Śliwki 0,5(p)
Pozostałe 0,02(*)(p) 0,02(*)(p) 0,05(*)(p)
(v) JAGODY I DROBNE OWOCE
a) Winogrona stołowe i do produkcji wina 0,02(*)(p) 2(p) 5(p)
Winogrona stołowe
Winogrona do produkcji wina
b) Truskawki (inne niż dzikie) 0,2(p) 0,02(*)(p) 5(p)
c) Owoce leśne (inne niż dzikie) 0,02(*)(p) 0,02(*)(p) 5(p)
Jeżyny
Jeżyna popielica
Krzyżówka maliny z jeżyną
Maliny
Pozostałe
d) Inne drobne owoce i jagody (inne niż dzikie) 0,02(*)(p) 5(p)
Borówki czarne
Żurawina
Porzeczka (czerwona, biała i czarna) 1(p)
Agrest 1(p)
Pozostałe 0,02(*)(p)
e) Dzikie jagody i dzikie owoce 0,02(*)(p) 0,02(*)(p) 0,05(*)(p)
(vi) OWOCE RÓŻNE 0,02(*)(p) 0,02(*)(p) 0,05(*)(p)
Awokado
Banany
Daktyle
Figi
Kiwi
Kumkwat
Liczi
Mango
Oliwki (stołowe)
Oliwki (do produkcji oliwy)
Papaja
Owoce męczennicy
Ananasy
Granaty
Pozostałe
2. Warzywa świeże lub niegotowane, mrożone lub suszone 0,01(*)(p) 0,01(*)(p) 0,01(*)(p)
(i) WARZYWA KORZENIOWE I BULWIASTE 0,02(*)(p) 0,02(*)(p) 0,05(*)(p) 0,05(*)(p)
Buraki
Marchew
Maniok
Seler
Chrzan
Karczoch jerozolimski
Pasternak
Pietruszka - korzeń
Rzodkiewka
Salsefia
Słodkie ziemniaki
Brukiew
Rzepa
Pochrzyn
Pozostałe
(ii) WARZYWA CEBULOWE 0,02(*)(p) 0,02(*)(p) 0,05(*)(p)
Czosnek 0,5(p)
Cebula 0,5(p)
Szalotka 0,5(p)
Dymka
Pozostałe 0,05(*)(p)
(iii) WARZYWA OWOCOWE
a) Rośliny psiankowate 0,05(*)(p)
Pomidory 0,1(p) 0,5(p) 3(p)
Papryka 0,3(p) 2(p)
Bakłażan 0,1(p) 0,5(p) 3(p)
Ketmia jadalna
Pozostałe 0,02(*)(p) 0,02(*)(p) 0,05(*)(p)
b) Dyniowate - z jadalną skórką 0,02(*)(p) 0,2(p) 0,05(*)(p) 2(p)
Ogórek
Korniszon
Cukinia
Pozostałe
c) Dyniowate - z niejadalną skórką 0,05(p) 0,1(p) 0,05(*)(p) 0,3(p)
Melony
Dynie
Arbuzy
Pozostałe
d) Kukurydza cukrowa 0,02(*)(p) 0,02(*)(p) 0,05(*)(p) 0,05(*)(p)
(iv) WARZYWA KAPUSTNE 0,02(*)(p) 0,05(*)(p)
a) Kapustne kwitnące 0,3(p)
Brokuły 1(p)
Kalafior
Pozostałe 0,05(*)(p)
b) Kapustne głowiaste 0,05(*)(p)
Brukselka
Kapusta głowiasta 3(p)
Pozostałe 0,02(*)(p)
c) Kapustne liściowe 0,05(*)(p)
Kapusta pekińska 0,2(p)
Jarmuż 0,2(p)
Pozostałe 0,02(*)(p)
d) Kalarepa 0,02(*)(p) 0,05(*)(p)
(v) WARZYWA LIŚCIOWE I ŚWIEŻE ZIOŁA 0,02(*)(p) 0,05(*)(p)
a) Sałata i podobne 20(p)
Rzeżucha
Roszpunka jadalna
Sałata 2(p)
Endywia (cykoria endywia) 2(p)
Rokietta siewna (rukola)
Liście i pędy kapustnych, w tym nać rzepy
Pozostałe 0,02(*)(p)
b) Szpinak i podobne 0,02(*)(p) 0,05(*)(p)
Szpinak
Boćwina
Pozostałe
c) Rukiew wodna 0,02(*)(p) 0,05(*)(p)
d) Cykoria warzywna 0,02(*)(p) 0,05(*)(p)
e) Zioła 2(p) 0,05(*)(p)
Trybulka
Szczypiorek
Pietruszka - nać
Liście selera
Pozostałe
(vi) WARZYWA STRĄCZKOWE (świeże) 0,02(*)(p) 0,02(*)(p)
Fasola (w strąkach) 3(p)
Fasola (bez strąków) 0,1(p)
Groch (w strąkach) 0,1(p) 3(p)
Groch (bez strąków) 0,1(p)
Pozostałe 0,05(*)(p) 0,05(*)(p)
(vii) WARZYWA ŁODYGOWE (świeże) 0,02(*)(p) 0,05(*)(p)
Szparagi
Karczochy
Seler
Koper włoski
Karczochy kuliste 0,1(p)
Por 3(p)
Rabarbar
Pozostałe 0,02(*)(p) 0,05(*)(p)
(viii) GRZYBY 0,02(*)(p) 0,02(*)(p) 0,05(*)(p) 0,05(*)(p)
a) Grzyby uprawne
b) Grzyby dziko rosnące
3. Jadalne nasiona roślin strączkowych 0,02(*)(p) 0,02(*)(p) 0,05(*)(p) 0,01(*) 0,01(*)(p) 0,01(*)(p)
Fasola 0,1(p)
Soczewica
Groch 0,1(p)
Łubin
Pozostałe 0,05(*)(p)
4. Nasiona oleiste 0,05(*)(p) 0,1(*)(p) 0,1(*)(p) 0,02(*)(p) 0,02(*)(p) 0,02(*)(p)
Siemię lnu
Orzeszki ziemne
Mak
Ziarna sezamu
Ziarna słonecznika
Nasiona rzepaku
Ziarna soi 0,5(p)
Nasiona gorczycy
Nasiona bawełny
Nasiona konopi
Pozostałe 0,05(*)(p)
5. Ziemniaki 0,02(*)(p) 0,02(*)(p) 0,05(*)(p) 0,05(*)(p) 0,01(*)(p) 0,01(*)(p) 0,01(*)(p)
Ziemniaki wczesne
Ziemniaki przechowalnicze
6. Herbata (liście i łodygi suszone, fermentowane lub w inny sposób przetwarzane, Camellia sinensis) 0,05(*)(p) 0,05(*)(p) 0,1(*)(p) 0,1(*)(p) 0,02(*)(p) 0,02(*)(p) 0,02(*)(p)
7. Chmiel (suszony), w tym szyszki chmielu i niezagęszczony proszek 0,05(*)(p) 0,05(*)(p) 0,1(*)(p) 50(p) 0,02(*)(p) 0,02(*)(p) 0,02(*)(p)
(*) Wskazuje dolną granicę oznaczenia analitycznego.

(p) Wskazuje tymczasowy najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości zgodnie z art. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG: poziom ten staje się ostateczny od dnia 5 czerwca 2011 r. chyba że zostanie zmieniony.".

1 Załącznik III zmieniony przez sprostowanie z dnia 1 czerwca 2007 r. (Dz.U.UE.L.07.140.58/1).

Zmiany w prawie

Senatorowie nie zgodzili się na podniesienie kar grzywny dla pracodawców

Senat nie zgodził się w czwartek na zniesienie obowiązku zawierania umów o pracę z cudzoziemcami będącymi pracownikami tymczasowymi przez agencje pracy tymczasowej, ale umożliwił agencjom zawieranie umów cywilnoprawnych. Senatorowie zdecydowali natomiast o skreśleniu przepisu podnoszącego kary grzywny dla pracodawców przewidziane w kodeksie pracy. W głosowaniu przepadła też poprawka Lewicy podnosząca z 2 tys. zł do 10 tys. zł kary grzywny, jakie w postępowaniu mandatowym może nałożyć Państwowa Inspekcja Pracy.

Grażyna J. Leśniak 13.03.2025
Wyższe kary dla pracodawców zostaną – rząd przeciwny ich usuwaniu z ustawy o cudzoziemcach

Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej nie zgodziło się na usunięcie z ustawy o zatrudnianiu cudzoziemców przepisu podnoszącego w kodeksie pracy kary dla pracodawców. Senacka Komisja Rodziny, Polityki Senioralnej i Społecznej zaakceptowała we wtorek jedynie poprawki Biura Legislacyjnego Senatu do tej ustawy. Nie można jednak wykluczyć, że na posiedzeniu Senatu inni senatorowie przejmą poprawki zgłaszane przez stronę pracodawców.

Grażyna J. Leśniak 11.03.2025
Rząd zostawił przedsiębiorców na lodzie

Podczas ostatniego posiedzenia Sejmu, ku zaskoczeniu zarówno przedsiębiorców, jak i części posłów koalicji rządzącej, Lewica w ostatniej chwili „dorzuciła” do ustawy o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom poprawki zaostrzające kary za naruszanie przepisów prawa pracy - m.in. umożliwiające orzeczenie kary ograniczenia wolności. Jednocześnie zignorowano postulaty organizacji pracodawców, mimo wcześniejszych zapewnień rządu o ich poparciu.

Grażyna J. Leśniak 27.02.2025
Wyższe kary dla pracodawców - sejmowa wrzutka na ostatniej prostej

Już nie 30 tys. zł, a 50 tys. zł ma grozić maksymalnie pracodawcy, który zawrze umowę cywilnoprawną, choć powinien - umowę o pracę. Podobnie temu, który nie wypłaca w terminie wynagrodzenia za pracę lub innego świadczenia przysługującego pracownikowi albo uprawnionemu do tego świadczenia członkowi jego rodziny. A jeśli nie wypłaca przez okres co najmniej 3 miesięcy, to kara ma wynieść nawet 60 tys. złotych - zdecydował Sejm, przyjmując poprawkę Lewicy, zmieniającą Kodeks pracy w... ustawie dotyczącej cudzoziemców.

Grażyna J. Leśniak 25.02.2025
Jaka wysokość diety dla członków komisji wyborczych w wyborach Prezydenta

500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia

Robert Horbaczewski 20.01.2025
Zmiany w podatkach 2025 - przybędzie obowiązków sprawozdawczych

1 stycznia 2025 r. weszły w życie liczne zmiany podatkowe, m.in. nowe definicje budynku i budowli w podatku od nieruchomości, JPK CIT, globalny podatek wyrównawczy, PIT kasowy, zwolnienie z VAT dla małych firm w innych krajach UE. Dla przedsiębiorców oznacza to często nowe obowiązki sprawozdawcze i zmiany w systemach finansowo-księgowych. Firmy muszą też co do zasady przeprowadzić weryfikację nieruchomości pod kątem nowych przepisów.

Monika Pogroszewska 02.01.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2007.128.31

Rodzaj: Dyrektywa
Tytuł: Dyrektywa 2007/27/WE zmieniająca niektóre załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości etoksazolu, indoksakarbu, mezosulfuronu, 1-metylocyklopropenu, MCPA i MCPB, tolilfluanidu i tritikonazolu
Data aktu: 15/05/2007
Data ogłoszenia: 16/05/2007
Data wejścia w życie: 05/06/2007