Decyzja 2006/99/WE zmieniająca decyzję 2004/370/WE zatwierdzającą metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Zjednoczonym Królestwie

DECYZJA KOMISJI
z dnia 3 lutego 2006 r.
zmieniająca decyzję 2004/370/WE zatwierdzającą metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Zjednoczonym Królestwie

(notyfikowana jako dokument nr C(2006) 213)

(Jedynie tekst w języku angielskim jest autentyczny)

(2006/99/WE)

(Dz.U.UE L z dnia 16 lutego 2006 r.)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 3220/84 z dnia 13 listopada 1984 r. ustanawiające wspólnotową skalę klasyfikacji tusz wieprzowych(1), w szczególności jego art. 5 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Decyzją Komisji 2004/370/WE(2) zatwierdzono trzy metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Irlandii Północnej.

(2) W związku z dostosowaniami technicznymi rząd Zjednoczonego Królestwa skierował do Komisji wniosek o zatwierdzenie stosowania w Irlandii Północnej nowych wzorów dla dwóch przyrządów wykorzystywanych do klasyfikacji tusz wieprzowych i o zatwierdzenie dwóch nowych metod klasyfikacji tusz wieprzowych, a także przedstawił w tym celu informacje wymagane na mocy art. 3 rozporządzenia Komisji (EWG) nr 2967/85 z dnia 24 października 1985 r. ustanawiającego szczegółowe zasady stosowania wspólnotowej skali klasyfikacji tusz wieprzowych(3). Przyrząd "Fat-O-Meater" nie był nigdy stosowany w Irlandii Północnej, należy go zatem wyłączyć z zakresu niniejszej decyzji w odniesieniu do Irlandii Północnej.

(3) Analiza tego wniosku wykazała, że zostały spełnione warunki zatwierdzenia nowych wzorów i nowych metod.

(4) Należy zatem odpowiednio zmienić decyzję 2004/370/WE.

(5) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Wieprzowiny,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł  1

W decyzji 2004/370/WE wprowadza się następujące zmiany:

1) artykuł 2 otrzymuje następujące brzmienie:

"Artykuł 2

Zgodnie z rozporządzeniem (EWG) nr 3220/84 niniejszym zatwierdza się następujące metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Irlandii Północnej:

- przyrząd określany jako «Intrascope (Optical Probe)» oraz związane z nim metody oceny, których szczegóły podano w części 1 załącznika II,

- przyrząd określany jako «Mark II Ulster Probe» oraz związane z nim metody oceny, których szczegóły podano w części 2 załącznika II,

- przyrząd określany jako «Hennessy Grading Probe (HGP 4)» oraz związane z nim metody oceny, których szczegóły podano w części 3 załącznika II,

- przyrząd określany jako «Fully automatic ultrasonic carcass grading (Autofom)» oraz związane z nim metody oceny, których szczegóły podano w części 4 załącznika II.";

2) w załączniku II wprowadza się zmiany zgodnie z Załącznikiem do niniejszej decyzji.

Artykuł  2

Niniejsza decyzja skierowana jest do Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej.

Sporządzono w Brukseli, dnia 3 lutego 2006 r.

W imieniu Komisji
Mariann FISCHER BOEL
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 301 z 20.11.1984, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 3513/93 (Dz.U. L 320 z 22.12.1993, str. 5).

(2) Dz.U. L 116 z 22.4.2004, str. 32.

(3) Dz.U. L 285 z 25.10.1985, str. 39. Rozporządzenie zmienione rozporządzeniem (WE) nr 3127/94 (Dz.U. L 330 z 21.12.1994, str. 43).

ZAŁĄCZNIK 

W załączniku II do decyzji 2004/370/WE wprowadza się następujące zmiany:

1) część 1 pkt 3 (Intrascope (Optical Probe)) otrzymuje następujące brzmienie:

"3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

ŷ = 71,4802 - 0,83659 x

gdzie:

ŷ = szacunkowa zawartość (w procentach) chudego mięsa w tuszy,

x = grubość słoniny (włącznie ze skórą) w milimetrach zmierzona 6 centymetrów od linii środkowej tuszy na wysokości ostatniego żebra (pomiar określany jako »P2«).

Niniejszy wzór dotyczy tusz o masie pomiędzy 50 a 140 kilogramów.";

2) część 2 pkt 3 (Mark II Ulster Probe) otrzymuje następujące brzmienie:

"3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

ŷ = 71,4384 - 0,84119 x

gdzie:

ŷ = szacunkowa zawartość (w procentach) chudego mięsa w tuszy,

x = grubość słoniny (włącznie ze skórą) w milimetrach zmierzona 6 centymetrów od linii środkowej tuszy na wysokości ostatniego żebra (pomiar określany jako »P2«).

Niniejszy wzór dotyczy tusz o masie pomiędzy 50 a 140 kilogramów.";

3) część 3 otrzymuje następujące brzmienie:

"CZĘŚĆ 3

Hennessy Grading Probe (HGP 4)

1. Klasyfikację tusz wieprzowych przeprowadza się za pomocą przyrządu określanego jako »Hennessy Grading Probe (HGP 4)«.

2. Przyrząd jest wyposażony w sondę o średnicy 5,95 milimetrów (6,3 milimetrów ma ostrze na czubku sondy) zawierającą fotodiodę (Siemens LED typu LYU 260-EO i fotodetektor typu 58 MR) oraz posiadającą odcinek pomiarowy wynoszący pomiędzy 0 a 120 milimetrów. Wyniki pomiarów zamienia się na szacunkową zawartość chudego mięsa za pomocą samego HGP 4 lub przy użyciu podłączonego do niego komputera.

3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

ŷ = 71,5278 - 0,86638 x

gdzie:

ŷ = szacunkowa zawartość (w procentach) chudego mięsa w tuszy,

x = grubość słoniny (włącznie ze skórą) w milimetrach zmierzona 6 centymetrów od linii środkowej tuszy na wysokości ostatniego żebra (pomiar określany jako »P2«).

Niniejszy wzór dotyczy tusz o masie pomiędzy 50 a 140 kilogramów.";

4) dodaje się część 4 o następującym brzmieniu:

"CZĘŚĆ 4

Przyrząd »Fully automatic ultrasonic carcass grading (Autofom)«

1. Klasyfikację tusz wieprzowych przeprowadza się za pomocą przyrządu określanego jako Autofom (Fully automatic ultrasonic carcass grading).

2. Przyrząd jest wyposażony w 16 przetworników ultradźwiękowych o częstotliwości 16,2 MHz (Krautkrämer, SFK 2 NP), a odcinek pomiarowy między przetwornikami wynosi 25 mm.

Dane ultradźwiękowe obejmują pomiary grubości słoniny i grubości mięśnia.

Wyniki pomiarów zamienia się na szacunkową zawartość chudego mięsa za pomocą komputera.

3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się na podstawie 127 punktów pomiarowych przy pomocy następującego wzoru:

ŷ = b0 + ip1b1 + ip2b2+ ip3b3 +...... ip127b127

gdzie:

ŷ = szacunkowa zawartość chudego mięsa w tuszy,

ip1 - ip127 = parametry wejściowe analizy obrazu za pomocą Autofom.

b0 - b127 = stałe kalibracji modelu.

Współczynniki 127 b, w kolejności IP1-IP127:

- 1,6866978E-002 - 2,7395384E-002 - 1,9907279E-002 - 8,5862307E-003 - 1,7233329E-002
- 1,2928455E-002 - 7,2069578E-003 0,0000000E+000 0,0000000E+000 9,9210571E003
- 2,7280254E-002 - 1,1866679E-002 - 1,6877903E-002 - 3,3714309E-002 - 2,2873893E-002
- 1,2976709E-002 - 1,9736953E-002 0,0000000E+000 - 1,0441692E-002 - 2,6023159E-002
- 1,6019909E-002 - 1,2085976E-002 - 2,0802582E-002 - 1,2004912E-002 4,9544591E-003
2,1012272E-003 3,5626963E-003 5,4210355E-003 2,8231265E-003 0,0000000E+000
3,4462682E-003 4,9613826E-003 3,1486694E-003 0,0000000E+000 3,3405393E-003
0,0000000E+000 0,0000000E+000 1,0592665E-003 0,0000000E+000 0,0000000E+000
2,3835478E-003 0,0000000E+000 - 2,3957171E-002 - 1,6251475E-002 0,0000000E+000
- 2,1446949E-002 0,0000000E+000 - 2,4741126E-002 - 2,2376098E-002 - 1,6962735E-002
- 2,8594572E-002 - 1,9001560E-002 - 2,7471537E-002 - 3,2565221E-002 - 3,1170983E-002
- 2,9708274E-002 - 2,7283320E-002 - 2,5577871E-002 - 3,2280222E-002 - 3,1662315E-002
- 3,3039205E-002 - 3,2290529E-002 - 3,0902216E-002 - 2,9116826E-002 - 2,5646536E-002
- 2,3514079E-002 - 2,7472775E-002 - 2,6122212E-002 - 2,3694078E-002 - 2,7969513E-002
- 2,8660055E-002 - 2,8413385E-002 - 3,2624107E-002 - 3,2517981E-002 - 3,1576648E-002
- 3,1543616E-002 - 3,1162977E-002 - 3,0734278E-002 - 3,4127805E-002 - 3,4164313E-002
- 3,4327772E-002 - 3,4017213E-002 - 3,3313580E-002 - 3,3459395E-002 - 2,4075206E-002
- 2,5336761E-002 - 2,6048595E-002 - 2,6499119E-002 - 2,6947299E-002 - 2,7433341E-002
- 3,1328205E-002 - 3,1818397E-002 - 2,7329659E-002 6,0837399E-003 6,8703182E-003
7,7951970E-003 8,3265398E-003 7,6311678E-003 6,6542262E-003 5,8027613E-003
8,4376512E-003 8,3114961E-003 8,2320096E-003 8,0569442E-003 7,7763004E-003
7,6648975E-003 7,3420489E-003 7,2652618E-003 7,1755257E-003 7,1458751E-003
7,1670651E-003 6,9467919E-003 7,0396927E-003 7,2869365E-003 5,7384889E-003
7,6241307E-003 7,3343012E-003 6,9868541E-003 6,6073379E-003 6,9390922E-003
6,3295597E-003 6,0446505E-003 1,0994689E-002 9,2938738E-003 4,4189114E-003
4,3836362E-003 4,6389205E-003

Współczynnik b0 wynosi 6,3457577E+001.

4. Opis punktów pomiarowych i metody statystycznej znajduje się w części II protokołu przekazanego Komisji przez Zjednoczone Królestwo zgodnie z art. 3 ust. 3 rozporządzenia (EWG) nr 2967/85.

Niniejszy wzór dotyczy tusz o masie pomiędzy 50 a 140 kilogramów.".

Zmiany w prawie

Jaka wysokość diety dla członków komisji wyborczych w wyborach Prezydenta

500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia

Robert Horbaczewski 20.01.2025
Zmiany w podatkach 2025 - przybędzie obowiązków sprawozdawczych

1 stycznia 2025 r. weszły w życie liczne zmiany podatkowe, m.in. nowe definicje budynku i budowli w podatku od nieruchomości, JPK CIT, globalny podatek wyrównawczy, PIT kasowy, zwolnienie z VAT dla małych firm w innych krajach UE. Dla przedsiębiorców oznacza to często nowe obowiązki sprawozdawcze i zmiany w systemach finansowo-księgowych. Firmy muszą też co do zasady przeprowadzić weryfikację nieruchomości pod kątem nowych przepisów.

Monika Pogroszewska 02.01.2025
Nowy Rok - jakie zmiany czekają nas w prawie

W 2025 roku minimalne wynagrodzenie za pracę wzrośnie tylko raz. Obniżeniu ulegnie natomiast minimalna podstawa wymiaru składki zdrowotnej płaconej przez przedsiębiorców. Grozi nam za to podwyżka podatku od nieruchomości. Wzrosną wynagrodzenia nauczycieli, a prawnicy zaczną lepiej zarabiać na urzędówkach. Wchodzą w życie zmiany dotyczące segregacji odpadów i e-doręczeń. To jednak nie koniec zmian, jakie czekają nas w Nowym Roku.

Renata Krupa-Dąbrowska 31.12.2024
Zmiana kodów na PKD 2025 rodzi praktyczne pytania

1 stycznia 2025 r. zacznie obowiązywać nowa Polska Klasyfikacja Działalności – PKD 2025. Jej ostateczny kształt poznaliśmy dopiero w tygodniu przedświątecznym, gdy opracowywany od miesięcy projekt został przekazany do podpisu premiera. Chociaż jeszcze przez dwa lata równolegle obowiązywać będzie stara PKD 2007, niektórzy już dziś powinni zainteresować się zmianami.

Tomasz Ciechoński 31.12.2024
Co się zmieni w prawie dla osób z niepełnosprawnościami w 2025 roku

Dodatek dopełniający do renty socjalnej dla niektórych osób z niepełnosprawnościami, nowa grupa uprawniona do świadczenia wspierającego i koniec przedłużonych orzeczeń o niepełnosprawności w marcu - to tylko niektóre ważniejsze zmiany w prawie, które czekają osoby z niepełnosprawnościami w 2025 roku. Drugą część zmian opublikowaliśmy 31 grudnia.

Beata Dązbłaż 28.12.2024
Stosunek prezydenta Dudy do wolnej Wigilii "uległ zawieszeniu"

Prezydent Andrzej Duda powiedział w czwartek, że ubolewa, że w sprawie ustawy o Wigilii wolnej od pracy nie przeprowadzono wcześniej konsultacji z prawdziwego zdarzenia. Jak dodał, jego stosunek do ustawy "uległ niejakiemu zawieszeniu". Wyraził ubolewanie nad tym, że pomimo wprowadzenia wolnej Wigilii, trzy niedziele poprzedzające święto mają być dniami pracującymi. Ustawa czeka na podpis prezydenta.

kk/pap 12.12.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2006.46.34

Rodzaj: Decyzja
Tytuł: Decyzja 2006/99/WE zmieniająca decyzję 2004/370/WE zatwierdzającą metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Zjednoczonym Królestwie
Data aktu: 03/02/2006
Data ogłoszenia: 16/02/2006
Data wejścia w życie: 16/02/2006