Dyrektywa 2006/129/WE zmieniająca i poprawiająca dyrektywę 96/77/WE ustanawiającą szczególne kryteria czystości dla dodatków do środków spożywczych innych niż barwniki i substancje słodzące

DYREKTYWA KOMISJI 2006/129/WE
z dnia 8 grudnia 2006 r.
zmieniająca i poprawiająca dyrektywę 96/77/WE ustanawiającą szczególne kryteria czystości dla dodatków do środków spożywczych innych niż barwniki i substancje słodzące

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

(Dz.U.UE L z dnia 9 grudnia 2006 r.)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę Rady 89/107/EWG z dnia 21 grudnia 1988 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw państw członkowskich dotyczących dodatków do środków spożywczych dopuszczonych do użycia w środkach spożywczych przeznaczonych do spożycia przez ludzi(1), w szczególności jej art. 3 ust. 3 lit. a),

po konsultacji z Komitetem Naukowym ds. Żywności i Europejskim Urzędem ds. Bezpieczeństwa Żywności,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Dyrektywa Komisji 96/77/WE z dnia 2 grudnia 1996 r. ustanawiająca szczególne kryteria czystości dla dodatków do środków spożywczych innych niż barwniki i substancje słodzące(2) określa kryteria czystości dla dodatków wymienionych w dyrektywie 95/2/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 lutego 1995 r. w sprawie dodatków do żywności innych niż barwniki i substancje słodzące(3).

(2) Należy wycofać kryteria czystości dla hydroskybenzoesanu propylu E216 oraz propylo-p-hydroksybenozoesanu sodu E 217, wycofanych ze stosowania jako dodatki do środków spożywczych.

(3) W kilku wersjach językowych dyrektywy 96/77/WE występują pewne błędy dotyczące następujących substancji: alfa-tokoferol E 307, kwas izoaskorbinowy E 315, guma ksantanowa E 415. Należy dokonać korekty tych błędów. Należy ponadto uwzględnić specyfikacje oraz techniki analityczne dotyczące dodatków wymienionych w Kodeksie Żywnościowym opracowanym przez Wspólny Komitet Ekspertów FAO/WHO ds. Dodatków do żywności (JECFA). W szczególności uwzględniono w stosownych przypadkach kryteria czystości, przyjęte jako dopuszczalne poziomy dla poszczególnych metali ciężkich. Dla celów przejrzystości należy zastąpić cały tekst dotyczący tych substancji.

(4) Zawartość popiołu siarczanowego w kryteriach czystości dla mono- i diglicerydów kwasów tłuszczowych estryfikowanych kwasem cytrynowym E 472c powinna zostać zmieniona w celu uwzględnienia produktów częściowo lub całkowicie zobojętnionych.

(5) Konieczne jest zapewnienie produkcji krzemianu glinu E 559 z naturalnej gliny kaolinitowej, wolnej od niedopuszczalnego zanieczyszczenia dioksynami. Obecność dioksyn w naturalnej glinie kaolinitowej powinna być zatem ograniczona do minimum.

(6) Konieczne jest przyjęcie specyfikacji dotyczących nowych dodatków do żywności, zatwierdzonych dyrektywą 2006/52/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 5 lipca 2006 r., zmieniającą dyrektywę 95/2/WE w sprawie dodatków do żywności innych niż barwniki i substancje słodzące oraz dyrektywę 94/35/WE w sprawie substancji słodzących używanych w środkach spożywczych: tert-butylohydrochinon (TBHQ) E 319, hemiceluloza sojowa E 426, etyloceluloza E 462, 4 heksyloresorcinol E 586, pulullan E 1204 oraz sól glinowa oktenylobursztynianu skrobiowego E 1452.

(7) Należy zatem odpowiednio zmienić i wprowadzić sprostowanie do dyrektywy 96/77/WE.

(8) Środki przewidziane w niniejszej dyrektywie są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł  1

Załącznik do dyrektywy 96/77/WE zostaje zmieniony i poprawiony zgodnie z załącznikiem do niniejszej dyrektywy.

Artykuł  2
1.
Państwa członkowskie wprowadzają w życie przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne niezbędne do wykonania niniejszej dyrektywy najpóźniej do dnia 15 lutego 2008 r. Państwa członkowskie niezwłocznie przekazują Komisji teksty tych przepisów oraz tabelę korelacji między tymi przepisami i niniejszą dyrektywą.

Przepisy przyjęte przez państwa członkowskie zawierają odniesienie do niniejszej dyrektywy lub powinny być połączone z takimi odniesieniami w przypadku ich urzędowej publikacji. Metody dokonywania takiego odesłania określane są przez państwa członkowskie.

2.
Państwa członkowskie przekazują Komisji teksty podstawowych przepisów prawa krajowego przyjętych w dziedzinie objętej niniejszą dyrektywą.
Artykuł  3

Niniejsza dyrektywa wchodzi w życie dwudziestego dnia po jej opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Artykuł  4

Niniejsza dyrektywa skierowana jest do państw członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 8 grudnia 2006 r.

W imieniu Komisji
Markos KYPRIANOU
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 40 z 11.2.1989, str. 27. Dyrektywa ostatnio zmieniona rozporządzeniem (WE) nr 1882/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz.U. L 284 z 31.10.2003, str. 1).

(2) Dz.U. L 339 z 30.12.1996, str. 1. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą 2004/45/WE (Dz.U. L 113 z 20.4.2004, str. 19).

(3) Dz.U. L 61 z 18.3.1995, str. 1. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą 2006/52/WE (Dz.U. L 204 z 26.7.2006, str. 10).

ZAŁĄCZNIK 

W załączniku do dyrektywy 96/77/WE wprowadza się następujące zmiany i sprostowania:

1) skreśla się zapisy dotyczące p-hydroksybenzoesanu propylu E 216 oraz propylo-p-hydroksybenozoesanu sodu E 217;

2) zapis dotyczący alfa-tokoferolu E 307 otrzymuje brzmienie:

"ALFA-TOKOFEROL E 307
Synonimy dl-α-Tokoferol
Definicja
Nazwa chemiczna dl-5,7,8-trimetylotokol
dl-2,5,7,8-tetrametylo-2-(4',8',12'-trimetylotridecylo)-6-chromanol
Einecs 233-466-0
Wzór chemiczny C29H5002
Masa cząsteczkowa 430,71
Analiza Zawiera nie mniej niż 96 % związku
Opis Żółtawy do bursztynowego, prawie bezwonny, przejrzysty, lepki olej, utleniający się i ciemniejący pod wpływem powietrza lub światła
Identyfikacja
A. Testy rozpuszczalności Nierozpuszczalny w wodzie, dobrze rozpuszczalny w etanolu, mieszający się z eterem
B. Spektrofotometria W absolutnym alkoholu etylowym maksimum absorpcji jest przy około 292 nm
Czystość
Współczynnik załamania
Współczynnik absorpcji w

etanolu

(0,01 g w 200 ml absolutnego etanolu)
Popiół siarczanowy Nie więcej niż 0,1 %
Skręcalność właściwa (roztwór 1:10 w chloroformie)
Ołów Nie więcej niż 2 mg/kg";

3) Zapis dotyczący kwasu erytrobowego E 315 otrzymuje brzmienie:

"KWAS ERYTROBOWY E 315
Synonimy Kwas izoaskorbinowy
Kwas d-araboaskorbinowy
Definicja
Nazwa chemiczna γ-Lakton kwasu d-erytro-heks-2-enowego
Kwas izoaskorbinowy
Kwas d-izoaskorbinowy
Einecs 201-928-0
Wzór chemiczny C6H8O6
Masa cząsteczkowa 176,13
Próba Zawiera nie mniej niż 98 % w przeliczeniu na bezwodną masę
Opis Białe do żółtawego krystaliczne ciało stałe, ciemniejące stopniowo pod wpływem światła
Identyfikacja
A. Zakres temperatury topnienia Około 164 °C do 172 °C, łącznie z rozkładem
B. Dodatni wynik testu na

obecność kwasu

askorbinowego/reakcja barwna

Czystość
Ubytek po suszeniu Nie więcej niż 0,4 % po wysuszeniu w warunkach obniżonego ciśnienia na krzemionce koloidalnej przez 3 godziny
Popiół siarczanowy Nie więcej niż 0,3 %
Skręcalność właściwa roztworu wodnego pomiędzy - 16,5° do - 18°
Szczawiany Do roztworu 1 g w 10 ml wody dodać 2 krople lodowatego kwasu octowego oraz 5 ml 10 % roztworu octanu wapnia. Roztwór powinien zostać klarowny
Ołów Nie więcej niż 2 mg/kg";

4) po zapisie dotyczącym erytrobinian sodu E 316 dodaje się zapis dotyczący tert-butylohydrochinonu (TBHQ) E 319 w brzmieniu:

"TERT-BUTYLOHYDROCHINON (TBHQ) E 319
Synonimy TBHQ
Definicja
Nazwy chemiczne Tert-butylo-1,4-benzenodiol
2-(1,1-Dimetyloethyl)-1,4-benzenodiol
Einecs 217-752-2
Wzór chemiczny C10H14O2
Masa cząsteczkowa 166,22
Analiza Zawiera nie mniej niż 99 % C10H14O2
Opis Biały kryształ o charakterystycznej woni
Identyfikacja
A. Rozpuszczalność Praktycznie nierozpuszczalny w wodzie, rozpuszczalny w etanolu
B. Temperatura topnienia Nie mniej niż 126,5 °C
C. Związki fenolowe Rozpuścić około 5 mg próbki w 10 ml metanolu i dodać 10,5 ml roztworu dimetyloaminy (1:4). Powstanie roztwór o zabarwieniu czerwonym do różowego
Czystość
tert-butylo-p-benzochinon Nie więcej niż 0,2 %
2,5-Di-(tert-butylo)-

hydrochinon

Nie więcej niż 0,2 %
Hydroksychinon Nie więcej niż 0,1 %
Toluen Nie więcej niż 25 mg/kg
Ołów Nie więcej niż 2 mg/kg";

5) zapis dotyczący gumy ksantanowej E 415 otrzymuje brzmienie:

"GUMA KSANTANOWA E 415
Definicja Guma ksantanowa jest zbudowana z wielocząsteczkowych polisacharydów, wytwarzana na drodze fermentacji węglowodanów przy zastosowaniu naturalnych szczepów bakterii Xanthomonas campestris, oczyszczana przez wytrącenie etanolem lub 2-propanolem, wysuszona i zmielona. Zawiera jako dominujące jednostki heksozy: D-glukozę i D-mannozę, którym towarzyszy kwas D-glukuronowy i kwas pirogronowy. Jest produkowana w postaci soli sodu, potasu lub wapnia. Roztwory mają odczyn obojętny.
Masa cząsteczkowa Około 1.000.000
Einecs 234-394-2
Analiza Daje, w przeliczeniu na suchą masę, nie mniej niż 4,2 % i nie więcej niż 5 % CO2, co odpowiada 91 % do 108 % gumy ksanatanowej
Opis Proszek o zabarwieniu kremowym
Identyfikacja
A. Rozpuszczalność Rozpuszczalny w wodzie. Nierozpuszczalny w etanolu
Czystość
Ubytek po suszeniu Nie więcej niż 15 % (105 °C, 2 1/2 godziny)
Popiół całkowity Nie więcej niż 16 % w przeliczeniu na suchą masę po suszeniu w temperaturze 105 °C przez 4 godziny i oznaczeniu w temperaturze 650 °C
Kwas pirogronowy Nie mniej niż 1,5 %
Azot Nie więcej niż 1,5 %
Etanol i propan-2-ol Nie więcej niż 500 mg/kg pojedynczo lub łącznie
Ołów Nie więcej niż 2 mg/kg
Ogólna liczba drobnoustrojów Nie więcej niż 5.000 kolonii w 1 g
Drożdże i pleśnie Nie więcej niż 300 kolonii w 1 g
E. coli Nieobecne w 5 g
Salmonella spp. Nieobecna w 10 g
Xanthomonas campestris Żywe komórki nieobecne w 1 g";

6) po zapisie dotyczącym konjac glukomannanu E 425 ii) dodaje się zapis dotyczący hemicelulozy sojowej E 426 w brzmieniu:

"HEMICELULOZA SOJOWA E 426
Synonimy
Definicja Hemiceluloza sojowa jest oczyszczonym, rozpuszczalnym w wodzie polisacharydem uzyskiwanym z naturalnych włókien sojowych za pomocą ekstrakcji gorącą wodą
Nazwy chemiczne Rozpuszczalne w wodzie polisacharydy sojowe
Rozpuszczalne w wodzie włókna sojowe
Analiza Nie mniej niż 74 % węglowodanów
Opis Biały, sypki proszek suszony natryskowo
Identyfikacja
A. Rozpuszczalność Rozpuszczalny w gorącej i zimnej wodzie, nie tworzy żelu.
pH 1 % roztworu 5,5 ± 1,5
B. Lepkość 10 % roztworu Nie więcej niż 200 mPa.s
Czystość
Ubytek po suszeniu Nie więcej niż 7 % (105 °C, 4 godziny)
Białko Nie więcej niż 14 %
Popiół całkowity Nie więcej niż 9,5 % (600 °C, 4 godziny)
Arsen Nie więcej niż 2 mg/kg
Ołów Nie więcej niż 5 mg/kg
Rtęć Nie więcej niż 1 mg/kg
Kadm Nie więcej niż 1 mg/kg
Ogólna liczba drobnoustrojów Nie więcej niż 3.000 kolonii w 1 g
Drożdże i pleśnie Nie więcej niż 100 kolonii w 1 g
E. coli Nieobecne w 10 g";

7) po zapisie dotyczącym metylocelulozy E 461 dodaje się zapis dotyczący etylocelulozy E 462 w brzmieniu:

"ETYLOCELULOZA E 462
Synonimy Eter etylowy celulozy
Definicja Etyloceluloza jest celulozą uzyskiwaną bezpośrednio z materiału włóknistego pochodzenia roślinnego oraz częściowo eteryfikowaną grupami etylowymi
Nazwy chemiczne Eter etylowy celulozy
Wzór chemiczny Polimery zawierające podstawione jednostki glukozowe, o następującym wzorze ogólnym:
C6H7O2(OR1) (OR2), gdzie R1 i R2 mogą być:
- H
- CH2CH3
Analiza Zawiera nie mniej niż 44 % i nie więcej niż 50 % grup etoksylowych (-OC2H5) w przeliczeniu na suchą masę (co jest równoważne nie więcej niż 2,6 grup etoksylowym na jednostkę glukozową)
Opis Lekko higroskopijny, biały do brudnobiałego proszek bezwonny i bez smaku
Identyfikacja
A. Rozpuszczalność Praktycznie nierozpuszczalny w wodzie, glicerolu i propano-1,2- diolu, ale rozpuszczalny w różnych proporcjach w pewnych rozpuszczalnikach organicznych, w zależności od zawartości grup etoksylowych. Etyloceluloza zawierająca mniej niż 46-48 % grup etoksylowych łatwo rozpuszcza się w tetrahydrofuranie, octanie metylu, chloroformie oraz mieszaninach węglowodoru aromatycznego z etanolem. Etyloceluloza zawierająca 46-48 % lub więcej grup etoksylowych jest łatwo rozpuszczalna w etanolu, metanolu, toluenie, chloroformie oraz octanie etylu.
B. Test tworzenia błon Rozpuścić 5 g próbki w 95 g mieszaniny toluen - etanol w stosunku 80:20 (w/w). Powstaje przejrzysty, stabilny, żółtawy roztwór. Wlać kilka ml roztworu na szklaną płytkę i pozostawić do odparowania rozpuszczalnika. Powstaje gruba, mocna, ciągła, przejrzysta błona. Błona taka jest łatwopalna.
Czystość
Ubytek po suszeniu Nie więcej niż 3 % (105 °C, 2 godziny)
Popiół siarczanowy Nie więcej niż 0,4 %
pH 1 % roztworu koloidalnego Obojętne względem lakmusu
Arsen Nie więcej niż 3 mg/kg
Ołów Nie więcej niż 2 mg/kg
Rtęć Nie więcej niż 1 mg/kg
Kadm Nie więcej niż 1 mg/kg";

8) zapis dotyczący estrów mono- i diglicerydów kwasów tłuszczowych z kwasem cytrynowym E 472c otrzymuje brzmienie:

"ESTRY MONO- I DIGLICERYDÓW KWASÓW TŁUSZCZOWYCH Z KWASEM CYTRYNOWYM E 472c
Synonimy Citrem
Estry mono i diglicerydów z kwasem cytrynowym
Cytroglicerydy
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym
Definicja Estry glicerolu i kwasu cytrynowego oraz kwasów tłuszczowych występują w olejach i tłuszczach jadalnych. Mogą zawierać małe ilości wolnego glicerolu, wolnych kwasów tłuszczowych, wolnego kwasu cytrynowego oraz wolnych glicerydów. Mogą być częściowo lub całkowicie zobojętnione wodorotlenkiem sodu lub wodorotlenkiem potasu.
Opis Żółtawe lub lekko brązowe ciecze lub ciała stałe o konsystencji wosku, lub ciała półstałe
Identyfikacja
A. Dodatni wynik testu dla

glicerolu, kwasów

tłuszczowych oraz kwasu

cytrynowego

B. Rozpuszczalność Nierozpuszczalne w zimnej wodzie
W gorącej wodzie tworzą zawiesinę
Rozpuszczalne w olejach i tłuszczach
Nierozpuszczalne w zimnym etanolu
Czystość
Inne kwasy niż kwas cytrynowy i

kwasy tłuszczowe

Niewykrywalne
Wolny glicerol Nie więcej niż 2 %
Całkowity glicerol Nie mniej niż 8 % i nie więcej niż 33 %
Całkowity kwas cytrynowy Nie mniej niż 13 % i nie więcej niż 50 %
Popiół siarczanowy (oznaczony w

temperaturze 800 ± 25 °C)

Produkty niezobojętnione: nie więcej niż 0,5 %
Produkty częściowo lub całkowicie zobojętnione: nie więcej niż 10 %
Ołów Nie więcej niż 2 mg/kg
Wolne kwasy tłuszczowe Nie więcej niż 3 % w przeliczeniu na kwas oleinowy
Kryteria czystości mają zastosowanie do substancji dodatkowej niezawierającej soli sodowych, potasowych i wapniowych kwasów tłuszczowych, nie mniej jednak substancje te mogą być obecne w ilościach nieprzekraczających maksymalnego poziomu 6 % (w przeliczeniu na oleinian sodu).";

9) zapis dotyczący krzemianu glinu (kaolinu) E 559 otrzymuje brzmienie:

"KRZEMIAN GLINU (KAOLIN) E 559
Synonimy Kaolin, lekki lub ciężki
Definicja Uwodniony krzemian glinu (kaolin) jest oczyszczoną białą gliną plastyczną, składającą się z kaolinitu, krzemianu glinowo-potasowego, skalenia i kwarcu. Obróbka nie powinna obejmować prażenia. Naturalna glina kaolinitowa stosowana do produkcji krzemianu glinu może zawierać pewien poziom dioksyn, który nie sprawia, że produkt stanowi zagrożenie dla zdrowia lub jest nieodpowiedni do spożycia przez ludzi.
Einecs 215-286-4 (kaolinit)
Wzór chemiczny Al2Si2O5(OH)4 (kaolinit)
Masa cząsteczkowa 264
Analiza Zawiera nie mniej niż 90 % (suma dwutlenku krzemu i tlenku glinu, po prażeniu)
Dwutlenek krzemu (SiO2) pomiędzy 45 a 55 %
Tlenek glinu (Al2O3) pomiędzy 30 a 39 %
Opis Drobny, biały lub biało-szary mazisty proszek. Kaolin składa się z przypadkowo ułożonych stosów płatków kaolinitu lub pojedynczych płatków sześciokątnych.
Identyfikacja
A. Dodatni wynik testu dla

tlenku glinu oraz krzemianu

B. Dyfrakcja promieniowania

rentgenowskiego

Charakterystyczne piki przy 7,18/3,58/2,38/1,78
C. Absorpcja w podczerwieni Piki przy 3.700 i 3.620 cm-1
Czystość
Ubytek po prażeniu Pomiędzy 10 i 14 % (1.000 °C, stała masa)
Substancja rozpuszczalna w

wodzie

Nie więcej niż 0,3 %
Substancja rozpuszczalna w

kwasie

Nie więcej niż 2 %
Żelazo Nie więcej niż 5 %
Tlenek potasu (K2O) Nie więcej niż 5 %
Węgiel Nie więcej niż 0,5 %
Arsen Nie więcej niż 3 mg/kg
Ołów Nie więcej niż 5 mg/kg
Rtęć Nie więcej niż 1 mg/kg";

10) po zapisie dotyczącym glukonianu wapnia E 578 dodaje się zapis dotyczący 4-heksylorezorcynolu E 586 w brzmieniu:

"4-HEKSYLOREZORCYNOL E 586
Synonimy 4-Heksyl-1,3-benzenodiol
Heksylorezorcynol
Definicja
Nazwy chemiczne 4-heksylorezorcynol
Einecs 205-257-4
Wzór chemiczny C12H18O2
Masa cząsteczkowa 197,24
Analiza Nie mniej niż 98,0 % w przeliczeniu na suchą masę
Opis Biały proszek
Identyfikacja
A. Rozpuszczalność Łatwo rozpuszczalny w eterze i acetonie, słabo rozpuszczalny w wodzie.
B. Test azotowego z kwasem

azotowym

Do 1 ml nasyconego roztworu próbki dodać 1 ml kwasu azotowego. Pojawia się lekko czerwone zabarwienie próbki.
C. Test z bromem Do 1 ml nasyconego roztworu próbki dodać 1 ml bromu TS. Rozpuszcza się żółty, kłaczkowaty osad, tworząc żółty roztwór.
D. Zakres temperatury topnienia 62-67 °C
Czystość
Kwasowość Nie więcej niż 0,05 %
Popiół siarczanowy Nie więcej niż 0,1 %
Rezorcynol i inne fenole Wytrząsać około 1 g próbki w 50 ml wody przez kilka minut, odfiltrować i dodać 3 krople chlorku żelaza TS do filtratu. Nie powstaje ani czerwony, ani niebieski kolor.
Nikiel Nie więcej niż 2 mg/kg
Ołów Nie więcej niż 2 mg/kg
Rtęć Nie więcej niż 3 mg/kg";

11) po zapisie dotyczącym polidekstrozy E 1200 dodaje się zapis dotyczący pullulan E 1204 w brzmieniu:

"PULLULAN E 1204
Definicja Liniowy, obojętny glukan, składający się głównie z jednostek maltotriozy połączonych wiązaniami 1,6-glikozydowymi. Powstaje w wyniku fermentacji hydrolizowanej skrobi spożywczej, przy użyciu nietoksycznych szczepów Aureobasidium pullulans. Po zakończeniu procesu fermentacji komórki grzybów zostają usunięte w wyniku mikrofiltracji, uzyskany filtrat jest sterylizowany termicznie, a barwniki i inne zanieczyszczenia są usuwane za pomocą adsorpcji i chromatografii jonowymiennej.
Einecs 232-945-1
Wzór chemiczny (C6H1005)x
Analiza Nie mniej niż 90 % glukanu w przeliczeniu na suchą masę
Opis Biały, zbliżony do białego, bezwonny proszek
Identyfikacja
A. Rozpuszczalność Rozpuszczalny w wodzie, praktycznie nierozpuszczalny w etanolu
B. pH 10 % roztworu 5,0-7,0
C. Wytrącanie przy użyciu

glikolu polietylenowego 600

Dodać 2 ml glikolu polietylenowego 600 do 10 ml 2 % wodnego roztworu pullulanu. Powstaje biały osad.
D. Depolimeryzacja pullulanazą Przygotować dwie probówki badane z 10 ml 10 % roztworu pullulanu. Dodać 0,1 ml roztworu pullulanazy o aktywności 10 jednostek/g do jednej probówki badanej oraz 0,1 ml wody do drugiej. Po inkubacji w temperaturze około 25 °C przez 20 minut znacząco spada lepkość roztworu, do którego wprowadzono pullulanazę.
Czystość
Ubytek po suszeniu Nie więcej niż 6 % (w 90 °C, przy ciśnieniu nie większym niż 50 mm Hg, przez 6 godzin)
Mono-, di- oraz oligosacharydy Nie więcej niż 10 % (wyrażone jako glukoza)
Lepkość 100-180 mm2/s (10 % ww. roztworu wodnego w temperaturze 30 °C)
Ołów Nie więcej niż 1 mg/kg
Drożdże i pleśnie Nie więcej niż 100 kolonii w 1 gramie
Bakterie z grupy coli Nieobecne w 25 g
Salmonella Nieobecna w 25 g";

12) po zapisie dotyczącym acetylowanej skrobi utlenionej E 1451 dodaje się zapis dotyczący soli glinowej oktenylobursztynianu skrobiowego E 1452 w brzmieniu:

"E 1452 SÓL GLINOWA OKTENYLOBURSZTYNIANU SKROBIOWEGO
Synonimy SAOS
Definicja Sól glinowa oktenylobursztynianu skrobiowego to skrobia estryfikowana bezwodnikiem oktenylobursztynowym i poddana działaniu siarczanu glinu
Opis Biały lub prawie biały proszek, lub granulki, lub (jeżeli poddano wstępnemu żelowaniu) płatki, bezpostaciowy proszek lub gruboziarniste cząsteczki
Identyfikacja
A. Jeżeli nie było wstępnego

żelowania: w badaniu

mikroskopowym

B. Dodatni wynik barwienia

jodyną (ciemnoniebieski do

jasnoczerwonego)

Czystość
(wszystkie wartości w

przeliczeniu na bezwodną masę z

wyjątkiem ubytku po suszeniu)

Ubytek po suszeniu Nie więcej niż 21 %
Grupy oktenylobursztynowe Nie więcej niż 3 %
Pozostałości kwasu

oktenylobursztynowego

Nie więcej niż 0,3 %
Dwutlenek siarki Nie więcej niż 50 mg/kg dla modyfikowanej skrobi zbożowej
Nie więcej niż 10 mg/kg dla innych modyfikowanych skrobi, chyba że wyraźnie określone
Arsen Nie więcej niż 1 mg/kg
Ołów Nie więcej niż 2 mg/kg
Rtęć Nie więcej niż 0,1 mg/kg
Glin Nie więcej niż 0,3 %".

Zmiany w prawie

Stosunek prezydenta Dudy do wolnej Wigilii "uległ zawieszeniu"

Prezydent Andrzej Duda powiedział w czwartek, że ubolewa, że w sprawie ustawy o Wigilii wolnej od pracy nie przeprowadzono wcześniej konsultacji z prawdziwego zdarzenia. Jak dodał, jego stosunek do ustawy "uległ niejakiemu zawieszeniu". Wyraził ubolewanie nad tym, że pomimo wprowadzenia wolnej Wigilii, trzy niedziele poprzedzające święto mają być dniami pracującymi. Ustawa czeka na podpis prezydenta.

kk/pap 12.12.2024
ZUS: Renta wdowia - wnioski od stycznia 2025 r.

Od Nowego Roku będzie można składać wnioski o tzw. rentę wdowią, która dotyczy ustalenia zbiegu świadczeń z rentą rodzinną. Renta wdowia jest przeznaczona dla wdów i wdowców, którzy mają prawo do co najmniej dwóch świadczeń emerytalno-rentowych, z których jedno stanowi renta rodzinna po zmarłym małżonku. Aby móc ją pobierać, należy jednak spełnić określone warunki.

Grażyna J. Leśniak 20.11.2024
Zmiany w składce zdrowotnej od 1 stycznia 2026 r. Rząd przedstawił założenia

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Będzie też dodatkowa składka w wysokości 4,9 proc. od nadwyżki ponad 1,5-krotność przeciętnego wynagrodzenia, a liniowcy stracą możliwość rozliczenia zapłaconych składek w podatku dochodowym.

Grażyna J. Leśniak 18.11.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności

Usprawnienie i zwiększenie efektywności systemu wdrażania Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (RLKS) przewiduje ustawa z dnia 11 października 2024 r. o zmianie ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności. Jak poinformowała w czwartek Kancelaria Prezydenta, Andrzej Duda podpisał ją w środę, 13 listopada. Ustawa wejdzie w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.11.2024
Do poprawki nie tylko emerytury czerwcowe, ale i wcześniejsze

Problem osób, które w latach 2009-2019 przeszły na emeryturę w czerwcu, przez co - na skutek niekorzystnych zasad waloryzacji - ich świadczenia były nawet o kilkaset złotych niższe od tych, jakie otrzymywały te, które przeszły na emeryturę w kwietniu lub w maju, w końcu zostanie rozwiązany. Emerytura lub renta rodzinna ma - na ich wniosek złożony do ZUS - podlegać ponownemu ustaleniu wysokości. Zdaniem prawników to dobra regulacja, ale równie ważna i paląca jest sprawa wcześniejszych emerytur. Obie powinny zostać załatwione.

Grażyna J. Leśniak 06.11.2024
Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2006.346.15

Rodzaj: Dyrektywa
Tytuł: Dyrektywa 2006/129/WE zmieniająca i poprawiająca dyrektywę 96/77/WE ustanawiającą szczególne kryteria czystości dla dodatków do środków spożywczych innych niż barwniki i substancje słodzące
Data aktu: 08/12/2006
Data ogłoszenia: 09/12/2006
Data wejścia w życie: 29/12/2006