Rozporządzenie 178/2006 zmieniające rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w celu ustanowienia załącznika I ustalającego wykaz produktów spożywczych i paszowych, do których stosuje się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości pestycydów

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 178/2006
z dnia 1 lutego 2006 r.
zmieniające rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w celu ustanowienia załącznika I ustalającego wykaz produktów spożywczych i paszowych, do których stosuje się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości pestycydów
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG(1), w szczególności jego art. 4 ust. 1,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 396/2005 Komisja ustanawia załączniki I, II, III i IV do wymienionego rozporządzenia, ponieważ ich ustanowienie jest warunkiem stosowania rozdziałów II, III i V wymienionego rozporządzenia.

(2) W załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 należy ująć wszystkie produkty, dla których obecnie istnieją wspólnotowe lub krajowe najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP), oraz te produkty, do których należy zastosować zharmonizowane NDP.

(3) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(4) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt.

(5) Jak dotąd poszczególne NDP nie były wymagane dla ryb oraz upraw wyłącznie przeznaczonych do żywienia zwierząt. Żadne informacje umożliwiające określenie NDP nie są dostępne. Należy zapewnić odpowiedni okres czasu na zebranie lub opracowanie tych informacji. Uznaje się, że trzy lata stanowiłyby wystarczający okres na zebranie lub opracowanie tych informacji,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Tekst Załącznika do niniejszego rozporządzenia dodaje się jako załącznik I do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 1 lutego 2006 r.

W imieniu Komisji
Markos KYPRIANOU
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 70 z 16.3.2005, str. 1.

ZAŁĄCZNIK 

"ZAŁĄCZNIK I

Produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, o których mowa w art. 2 ust. 1

Numer kodu(1) Grupy, do których stosuje się NDP Przykłady poszczególnych produktów w ramach grup, do których stosuje się NDP Nazwa naukowa(2) Przykłady powiązanych odmian lub innych produktów objętych definicją, do których stosuje się te same NDP Części produktów, do których stosuje się NDP
0100000 1. OWOCE ŚWIEŻE LUB

MROŻONE; ORZECHY

0110000 i) Owoce cytrusowe Cały produkt
0110010 Grejpfruty Citrus paradisi Pomarańcza olbrzymia, pomelo, sweeties, tangelo, ugli i podobne mieszańce
0110020 Pomarańcze Citrus sinensis Pomarańcza bergamota, pomarańcza gorzka i podobne mieszańce
0110030 Cytryny Citrus limon Cedrat, cytryna
0110040 Limy Citrus aurantifolia
0110050 Mandarynki Citrus reticulata Klementynki, tangeriny i podobne mieszańce
0110990 Pozostałe(3)
0120000 ii) Orzechy z drzew

orzechowych (w

łupinach lub bez)

Cały produkt po usunięciu łupiny (oprócz kasztanów)
0120010 Migdały Prunus dulcis
0120020 Orzechy brazylijskie Bertholletia excelsa
0120030 Orzechy nerkowca Anacardium occidentale
0120040 Kasztany jadalne Castanea sativa
0120050 Orzechy kokosowe Cocos nucifera
0120060 Orzechy laskowe Corylus avellana Filbert
0120070 Orzechy makadamia Macadamia ternifolia
0120080 Orzeszki pekan Carya illinoensis
0120090 Orzeszki sosnowe Pinus pinea
0120100 Pistacje Pistachia vera
0120110 Orzechy włoskie Juglans regia
0120990 Pozostałe(3)
0130000 iii) Owoce ziarnkowe Cały produkt po usunięciu szypułek
0130010 Jabłka Malus domesticus Jabłoń płonka
0130020 Gruszki Pyrus communis Gruszka azjatycka
0130030 Pigwy Cydonia oblonga
0130040 Nieszpułka zwyczajna(4) Mespilus germanica
0130050 Nieśplik japoński(4) Eriobotrya japonica
0130990 Pozostałe(3)
0140000 iv) Owoce pestkowe Cały produkt po usunięciu szypułek
0140010 Morele Prunus armeniaca
0140020 Wiśnie i czereśnie Prunus cerasus, Prunus avium Wiśnia pospolita, czereśnia
0140030 Brzoskwinie Prunus persica Nektaryny i podobne mieszańce
0140040 Śliwki Prunus domestica Śliwka lubaszka, śliwa renkloda,

śliwa mirabela,

śliwa tarnina

0140990 Pozostałe(3)
0150000 v) Jagody i drobne owoce Cały produkt po usunięciu szypułek i ogonków oraz szypułek z wyjątkiem porzeczek: owoce z szypułkami
0151000 a) Winogrona stołowe i

do produkcji wina

0151010 Winogrona stołowe Vitis euvitis
0151020 Winogrona do produkcji wina Vitis euvitis
0152000 b) Truskawki Fragaria × ananassa
0153000 c) Owoce leśne
0153010 Jeżyny Rubus fruticosus
0153020 Jeżyny popielice Rubus ceasius Krzyżówka maliny z jeżyną, jeżyny popielice oraz maliny moroszki
0153030 Maliny Rubus idaeus Maliny moroszki
0153990 Pozostałe(3)
0154000 d) Inne drobne owoce i

jagody

0154010 Borówki amerykańskie Vaccinium corymbosum Borówki czarne; borówki brusznice (borówki czerwone)
0154020 Żurawiny Vaccinium macrocarpon
0154030 Porzeczki (czerwone, czarne i białe) Ribes nigrum, Ribes rubrum
0154040 Agrest Ribes uva-crispa Włączając mieszańce z innymi gatunkami porzeczek
0154050 Róża dzika Rosa canina
0154060 Morwy(4) Morus spp. Chróścina jagodna zwana też: »poziomkowym drzewem«
0154070 Głóg(4) (mediteranean medlar) Crataegus azarolus
0154080 Bez czarny(4) Sambucus nigra Aronia czarna, jarząb pospolity, głóg, kruszyna (rokitnik), głóg, jarząb brekinia i pozostałe jagody z drzew
0154990 Pozostałe(3)
0160000 vi) Owoce różne Cały produkt po usunięciu szypułek lub korony (ananasy)
0161000 a) Z jadalną skórką
0161010 Daktyle Phoenix dactylifera
0161020 Figi Ficus carica
0161030 Oliwki stołowe Olea europaea
0161040 Kumkwat(4) Fortunella species Marumi kumkwat, nagami kumkwat
0161050 Karambola(4) Averrhoa carambola Bilimbi
0161060 Kaki (szaron, persymon)(4) Diospyros kaki
0161070 Czapetka kuminowa(4) (śliwka jawajska) Syzygium cumini Jabłko jawajskie, pomerac, różane jabłko, Brazilean cherry (grumichama), Surinam cherry
0161990 Pozostałe(3)
0162000 b) Z niejadalną

skórką, małe

0162010 Kiwi Actinidia deliciosa syn. A. chinensis
0162020 Liczi (śliwa chińska) Litchi chinensis Pulasan, rambutan (hairy litchi)
0162030 Owoce męczennicy Passiflora edulis
0162040 Owoc opuncji(4) (cactus fruit) Opuntia ficus-indica
0162050 Caimito(4) Chrysophyllum cainito
0162060 Oczar wirginijski(4) (Virginia kaki) Diospyros virginiana Diospyros digyna, Casimiroa eduluds Llave, canistel (yellow sapote), i Calocarpum sapota
0162990 Pozostałe(3)
0163000 c) Z niejadalną

skórką, duże

0163010 Awokado Persea americana
0163020 Banany Musa × paradisica Musa acuminata, plantany, banan jabłkowy
0163030 Mango Mangifera indica
0163040 Papaja Carica papaya
0163050 Granaty Punica granatum
0163060 Flaszowiec peruwiański (czerymoja, jabłko budyniowe)(4) Annona cherimola Flaszowiec siatkowaty, flaszowiec łuskowaty, llama i pozostałe średnich rozmiarów Annonnacea
0163070 Guajawa(4) Psidium guajava
0163080 Ananasy Ananas comosus
0163090 Chlebowiec właściwy(4) Artocarpus altilis Jackfruit
0163100 Durian (rościan)(4) Durio zibethinus
0163110 Flaszowiec miękkociernisty(4) Annona muricata
0163990 Pozostałe(3)
0200000 2. WARZYWA ŚWIEŻE LUB MROŻONE
0210000 i) Warzywa korzeniowe i

bulwiaste

Cały produkt po usunięciu wierzchołków (jeśli istnieją) oraz ziemi poprzez płukanie lub szczotkowanie
0211000 a) Ziemniaki Tuber form Solanum spp.
0212000 b) Tropikalne warzywa

korzeniowe i

bulwiaste

0212010 Maniok Manihot esculenta Dasheen, eddoe (Japanese taro), tannia
0212020 Słodkie ziemniaki Ipomoea batatas
0212030 Pochrzyn Dioscorea sp. Kłębiany kątowate (Pacchyrhizus erosus (yam bean), Mexican yam bean)
0212040 Maranta trzcinowata(4) Maranta arundinacea
0212990 Pozostałe(3)
0213000 c) Pozostałe warzywa

korzeniowe i

bulwiaste oprócz

buraka cukrowego

0213010 Buraki Beta vulgaris subsp. vulgaris
0213020 Marchew Daucus carota
0213030 Seler korzeniowy Apium graveolens var. rapaceum
0213040 Chrzan Armoracia rusticana
0213050 Karczoch jerozolimski (słonecznik bulwiasty - topinambur) Helianthus tuberosus
0213060 Pasternak Pastinaca sativa
0213070 Pietruszka zwyczajna - korzeń Petroselinum crispum
0213080 Rzodkiewka Raphanus sativus var. sativus Rzodkiew czarna, rzodkiew oleista, rzodkiew mała i podobne odmiany
0213090 Salsefia Tragopogon porrifolius Skorzonera, ostropest plamisty (skolimus hiszpański)
0213100 Brukiew Brassica napus var. napobrassica
0213110 Rzepa Brassica rapa
0213990 Pozostałe(3)
0220000 ii) Warzywa cebulowe Cały produkt po usunięciu łatwo usuwalnej skórki i ziemi (na sucho) lub korzeni i ziemi (na świeżo)
0220010 Czosnek Allium sativum
0220020 Cebula Allium cepa Silverskin onions
0220030 Szalotka Allium ascalonicum (Allium cepa var. aggregatum)
0220040 Dymka Allium cepa Cebula siedmiolatka i podobne odmiany
0220990 Pozostałe(3)
0230000 iii) Warzywa owocowe Cały produkt po usunięciu szypułek (z wyjątkiem słodkiej kukurydzy bez łuski)
0231000 a) Rośliny

psiankowate

0231010 Pomidory Lycopersicum esculentum Pomidory drobnoowocowe (czereśniowe)
0231020 Papryka Capsicum annuum, var. grossum i var. longum Papryka ostra (chili, papryka krzewiasta)
0231030 Bakłażan (oberżyna) Solanum melongena Psianka pepino
0231040 Ketmia jadalna (okra), ketmia piżmowa Hibiscus esculentus
0231990 Pozostałe(3)
0232000 b) Dyniowate - z

jadalną skórką

0232010 Ogórki Cucumis sativus
0232020 Korniszon Cucumis sativus
0232030 Cukinia Cucurbita pepo var. melopepo Kabaczek (patison)
0232990 Pozostałe(3)
0233000 c) Dyniowate - z

niejadalną skórką

0233010 Melony Cucumis melo Ogórek kiwano (melon rogowaty)
0233020 Dynia Cucurbita maxima Dynia olbrzymia
0233030 Arbuz Citrullus lanatus
0233990 Pozostałe(3)
0234000 d) Kukurydza cukrowa Zea mays var. saccharata Ziarna plus kolby (kaczany) bez liści okrywowych
0239000 e) Pozostałe warzywa

o jadalnych

owocach

0240000 iv) Warzywa kapustne
0241000 a) Kapustne kwitnące Tylko kwiatostan
0241010 Brokuły Brassica oleracea var.italica Brokuły odmiana kalabryjska, chińska (tylko kwiaty)
0241020 Kalafiory Brassica oleracea var. botrytis
0241990 Pozostałe(3)
0242000 b) Kapustne głowiaste Cała roślina po usunięciu korzeni i zbutwiałych liści
0242010 Brukselka Brassica oleracea var. gemmifera Tylko główka kapusty
0242020 Kapusta głowiasta Brassica oleracea convar. capitata Kapusta głowiasta, kapusta głowiasta czerwona, kapusta włoska, kapusta głowiasta biała
0242990 Pozostałe(3)
0243000 c) Kapustne liściowe Cała roślina po usunięciu korzeni i zbutwiałych liści
0243010 Kapusta pekińska Brassica pekinensis Kapusta sitowa, pak choi, kapusta chińska (tai goo choi), kapusta pekińska (pe-tsai), cow cabbage
0243020 Jarmuż Brassica oleracea convar. Acephalea Borecole (jarmuż średniowysoki kędzierzawy), collards
0243990 Pozostałe(3)
0244000 d) Kalarepa Brassica oleracea convar. acephala, var. gongylodes Cały produkt po usunięciu korzeni, wierzchołków i ziemi (jeśli są)
0250000 v) Warzywa liściowe i

świeże zioła

Cała roślina po usunięciu korzeni, zbutwiałych zewnętrznych liści i ziemi (jeśli są)
0251000 a) Sałata i inne

warzywa sałatowe w

tym kapustne

0251010 Roszpunka warzywna Valerianella locusta Roszpunka jadalna
0251020 Sałata Lactuca sativa Sałata głowiasta, lollo rosso (sałata krojona), sałata lodowa, sałata rzymska (cos)
0251030 Endywia (cykoria endywia) Cichorium endiva Dzika endywia, endywia czerwonolistna, endywia
0251040 Rzeżucha(4) Lepidium sativum
0251050 Gorycznik wiosenny(4) Barbarea verna
0251060 Rokietta siewna, rukola(4) Eruca sativa (Diplotaxis spec.) Dwurząd murowy
0251070 Gorczyca sarepska(4) Brassica juncea var. rugosa
0251080 Liście i pędy kapustnych(4) Brassica spp. Mizuna
0251990 Pozostałe(3)
0252000 b) Szpinak i podobne

(liście)

0252010 Szpinak Spinacia oleracea Szpinak nowozelandzki, szpinak zwyczajny
0252020 Portulaka pospolita(4) Portulaca oleracea Portulaka zimowa (miner's lettuce), portulaka ogrodowa, portulaka pospolita, szczaw zwyczajny, glassworth
0252030 Boćwina Beta vulgaris Liście buraka ćwikłowego
0252990 Pozostałe(3)
0253000 c) Liście winorośli(4) Vitis euvitis
0254000 d) Rukiew wodna Nasturtium officinale
0255000 e) Cykoria warzywna

(liściasta,

brukselska)

Cichorium intybus. var. foliosum
0256000 f) Zioła
0256010 Trybula Anthriscus cerefolium
0256020 Szczypiorek Allium schoenoprasum
0256030 Liście selera Apium graveolens var. seccalinum Koper włoski, kolendra siewna, koper, kminek, lubczyk ogrodowy, dzięgiel, marchewnik anyżowy i inne selerowate (baldaszkowate)
0256040 Pietruszka - nać Petroselinum crispum
0256050 Szałwia(4) Salvia officinalis Cząber górski, cząber ogrodowy
0256060 Rozmaryn(4) Rosmarinus officinalis
0256070 Tymianek(4) Thymus spp. Majeranek, oregano
0256080 Bazylia(4) Ocimum basilicum Melisa lekarska, mięta, mięta pieprzowa
0256090 Liście laurowe(4) Laurus nobilis
0256100 Estragon(4) Artemisia dracunculus Hizop
0256990 Pozostałe(3)
0260000 vi) Warzywa strączkowe

(świeże)

Cały produkt
0260010 Fasola (w strąkach) Phaseolus vulgaris Fasola szparagowa (french beans, snap beans), fasola wielokwiatowa, slicing bean, szparagi
0260020 Fasola (bez strąków) Phaseolus vulgaris Bób, fasola szparagowa, fasola jaś, lima bean, cowpea
0260030 Groch (w strąkach) Pisum sativum Groszek śnieżny (groszek cukrowy)
0260040 Groch (bez strąków) Pisum sativum Groch siewny, groszek zielony, ciecierzyca
0260050 Soczewica(4) Lens culinaris syn. L. esculenta
0260990 Pozostałe(3)
0270000 vii) Warzywa łodygowe Cały produkt po usunięciu zbutwiałych części, ziemi i korzeni
0270010 Szparagi Asparagus officinalis
0270020 Karczochy Cynara cardunculus
0270030 Seler Apium graveolens var. dulce
0270040 Koper włoski Foeniculum vulgare
0270050 Karczochy kuliste Cynara scolymus Cały kwiatostan oraz dno kwiatowe
0270060 Por Allium porrum
0270070 Rabarbar Rheum × hybridum Łodygi po usunięciu korzeni i liści
0270080 Pędy bambusa(4) Bambusa vulgaris
0270090 Rdzenie palmowe(4) Euterpa oleracea, Cocos nucifera, Bactris gasipaes, daemonorops schmidtiana
0270990 Pozostałe(3)
0280000 viii) Grzyby(4) Cały produkt po usunięciu ziemi lub podłoża
0280010 Uprawne Pieczarka dwuzarodnikowa, boczniak ostrygowaty, twardziak Shi-take
0280020 Dzikie Pieprznik jadalny, trufle, smardze,borowik szlachetny
0280990 Pozostałe(3)
0290000 ix) Wodorosty morskie(4) Cały produkt po usunięciu zbutwiałych liści
0300000 3. NASIONA ROŚLIN

STRĄCZKOWYCH, SUCHE

Cały produkt
0300010 Fasola Phaseolus vulgaris Bób, navy beans, fasola jaś, lima bean, fasola polna, cowpeas
0300020 Soczewica Lens culinaris syn. L. esculenta
0300030 Groch Pisum sativum Groch włoski, groch polny, chickling vetch
0300040 Łubin(4) Lupinus spp.
0300990 Pozostałe(3)
0400000 4. NASIONA I OWOCE OLEISTE Cały produkt po usunięciu łupiny, pestki i łuski, jeśli to możliwe
0401000 i) Nasiona oleiste
0401010 Siemię lnu Linum usitatissimum
0401020 Orzeszki ziemne Arachis hypogaea
0401030 Mak Papaver somniferum
0401040 Ziarna sezamu Sesamum indicum syn. S. orientale
0401050 Ziarna słonecznika Helianthus annuus
0401060 Nasiona rzepaku Brassica napus Brukiew, rzepik
0401070 Ziarna soi Glycine max
0401080 Nasiona gorczycy Brassica nigra
0401090 Nasiona bawełny Gossypium spp.
0401100 Nasiona dyni(4) Cucurbita pepo var. oleifera
0401110 Rokosz barwierski(4) Carthamus tinctorius
0401120 Ogórecznik(4) Borago officinalis
0401130 Lnicznik właściwy(4) Camelina sativa
0401140 Konopie(4) Cannabis sativa
0401150 Rącznik pospolity Ricinus communis
0401990 Pozostałe(3)
0402000 ii) Owoce oleiste
0402010 Oliwki do produkcji oliwy(4) Olea europaea Cały owoc po usunięciu łodyg oraz ziemi (jeśli są)
0402020 Orzechy palmowe (nasiona palmy oleistej)(4) Elaeis guineensis
0402030 Olejowiec gwinejski(4) Elaeis guineensis
0402040 Drzewo kapokowe(4) Ceiba pentandra
0402990 Pozostałe(3)
0500000 5. ZBOŻA Cały produkt
0500010 Jęczmień Hordeum spp.
0500020 Gryka zwyczajna Fagopyrum esculentum
0500030 Kukurydza Zea mays
0500040 Proso zwyczajne(4) Panicum spp. Foxtail millet, teff
0500050 Owies zwyczajny Avena fatua
0500060 Ryż Oryza sativa
0500070 Żyto Secale cereale
0500080 Sorgo(4) Sorghum bicolor
0500090 Pszenica Triticum aestivum Orkisz, pszenżyto
0500990 Pozostałe(3)
0600000 6. HERBATA, KAWA, NAPARY

ZIOŁOWE I KAKAO

0610000 i) Herbata (suszone liście

i łodygi, fermentowane

lub inaczej

przygotowane Camellia

sinensis)

Camellia sinensis Cały produkt
0620000 ii) Ziarna kawy (4) Jedynie ziarna
0630000 iii) Napary ziołowe(4)

(suszone)

0631000 a) Kwiaty Całe kwiaty po usunięciu łodyg i zbutwiałych liści
0631010 Kwiaty rumianku Matricaria recutita
0631020 Kwiat malwy sudańskiej Hibiscus sabdariffa
0631030 Płatki róży Rosa spec.
0631040 Kwiaty jaśminu Jasminum officinale
0631050 Lipa drobnoziarnista Tillia cordata
0631990 Pozostałe(3)
0632000 b) Liście Cały produkt po usunięciu korzeni i zbutwiałych liści
0632010 Liście truskawki Fragaria × ananassa
0632020 Liście rooibos Aspalathus spp.
0632030 Ostrokrzew paragwajski Ilex paraguariensis
0632990 Pozostałe(3)
0633000 c) Korzenie Cały produkt po usunięciu wierzchołków oraz ziemi poprzez płukanie lub szczotkowanie
0633010 Korzeń waleriany Valeriana officinalis
0633020 Korzeń żeńszenia Panax ginseng
0633990 Pozostałe(3)
0639000 d) Pozostałe napary

ziołowe

0640000 iv) Kakao(4) (fermetowane

ziarna)

Theobroma cacao Ziarna po usunięciu skorupek
0650000 v) Chleb świętojański(4)

(St Johns bread)

Ceratonia siliqua Cały produkt po usunięciu łodyg lub korony
0700000 7. CHMIEL (suszony), w tym

szyszki chmielu i

niezagęszczony proszek

Humulus lupulus Cały produkt
0800000 8. PRZYPRAWY(4) Cały produkt
0810000 i) Nasiona
0810010 Anyż Pimpinella anisum
0810020 Czarnuszka siewna Nigella sativa
0810030 Nasiona selera zwyczajnego Apium graveolens Lovage seed
0810040 Kolendra Coriandrum sativum
0810050 Kmin rzymski Cuminum cyminum
0810060 Koper ogrodowy Anethum graveolens
0810070 Koper włoski Foeniculum vulgare
0810080 Kozieradka pospolita Trigonella foenumgraecum
0810090 Gałka muszkatołowa Myristica fragans
0810990 Pozostałe(3)
0820000 ii) Owoce i jagody
0820010 Ziele angielskie Pimenta dioica
0820020 Żółtodrzew pieprzowy (pieprz japoński) Zanthooxylum piperitum
0820030 Kminek Carum carvi
0820040 Kardamon malabarski Elettaria cardamomum
0820050 Jagody jałowca Juniperus communis
0820060 Pieprz, (czarny i biały) Piper nigrum Pieprz długi, pieprz różowy
0820070 Wanilia płaskolistna Vanilla fragrans syn. Vanilla planifolia
0820080 Tamarynd Tamarindus indica
0820990 Pozostałe(3)
0830000 iii) Kora
0830010 Cynamon Cinnamonum verum syn. C. zeylanicum Kasja
0830990 Pozostałe(3)
0840000 iv) Korzenie lub kłącza
0840010 Lukrecja Glycyrrhiza glabra
0840020 Imbir Zingiber officinale
0840030 Kurkuma Curcuma domestica syn. C. longa
0840040 Chrzan pospolity Armoracia rusticana
0840990 Pozostałe(3)
0850000 v) Pąki
0850010 Goździki Syzygium aromaticum
0850020 Kapary Capparis spinosa
0850990 Pozostałe(3)
0860000 vi) Słupki kwiatowe
0860010 Szafran Crocus sativus
0860990 Pozostałe(3)
0870000 vii) Osnówka nasienia
0870010 Muszkatołowiec korzenny Myristica fragrans
0870990 Pozostałe(3)
0900000 9. ROŚLINY CUKRODAJNE(4)
0900010 Burak cukrowy (korzeń) Beta vulgaris Cały produkt po usunięciu wierzchołków oraz ziemi poprzez płukanie lub szczotkowanie
0900020 Trzcina cukrowa Saccharum officinarum Cały produkt po usunięciu zbutwiałych części, ziemi i korzeni
0900030 Cykoria podróżnik korzenie(4) Cichorium intybus Cały produkt po usunięciu wierzchołków oraz ziemi poprzez płukanie lub szczotkowanie
0900990 Pozostałe(3)
1000000 10. PRODUKTY POCHODZENIA

ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA

LĄDOWE

1010000 i) Mięso, przetwory z

mięsa, podrobów, krwi,

tłuszczów zwierzęcych

świeże, chłodzone,

mrożone, konserwowane

w solance, suszone lub

wędzone lub

przetwarzane na mąki

lub mączki; inne

produkty przetworzone,

takie jak wędliny i

przetwory spożywcze

oparte na tych

składnikach

Cały produkt lub tylko frakcja tłuszczowa(5)
1011000 a) Świnie Sus scrofa
1011010 Mięso
1011020 Tłuszcz z chudego mięsa
1011030 Wątroba
1011040 Nerka
1011050 Podroby jadalne
1011990 Pozostałe(3)
1012000 b) Bydło Bos spec.
1012010 Mięso
1012020 Tłuszcz
1012030 Wątroba
1012040 Nerka
1012050 Podroby jadalne
1012990 Pozostałe(3)
1013000 c) Owce Ovis aries
1013010 Mięso
1013020 Tłuszcz
1013030 Wątroba
1013040 Nerka
1013050 Podroby jadalne
1013990 Pozostałe(3)
1014000 d) Kozy Capra hircus
1014010 Mięso
1014020 Tłuszcz
1014030 Wątroba
1014040 Nerka
1014050 Podroby jadalne
1014990 Pozostałe(3)
1015000 e) Konie, osły, muły

lub osłomuły

Equus spec.
1015010 Mięso
1015020 Tłuszcz
1015030 Wątroba
1015040 Nerka
1015050 Podroby jadalne
1015990 Pozostałe(3)
1016000 f) Drób - kury, gęsi,

kaczki, indyki,

perliczki, strusie,

gołębie

Gallus gallus, Anser anser, Anas platyrhynchos, Meleagris gallopavo, Numida meleagris, Coturnix coturnix, Struthio camelus, Columba sp.
1016010 Mięso
1016020 Tłuszcz
1016030 Wątroba
1016040 Nerka
1016050 Podroby jadalne
1016990 Pozostałe(3)
1017000 g) Inne zwierzęta

hodowlane

Królik, kangur
1017010 Mięso
1017020 Tłuszcz
1017030 Wątroba
1017040 Nerka
1017050 Podroby jadalne
1017990 Pozostałe(3)
1020000 ii) Mleko i śmietana, nie

zagęszczone ani nie

zawierające dodatku

cukru lub innego

środka słodzącego,

masło i inne tłuszcze

otrzymane z mleka,

sery i twarogi

Cały produkt lub tylko frakcja tłuszczowa(6)
1020010 Bydło
1020020 Owce
1020030 Kozy
1020040 Konie
1020990 Pozostałe(3)
1030000 iii) Jaja ptasie, świeże,

zakonserwowane lub

gotowane; jaja

ptasie, bez skorupek

i żółtka jaj, świeże,

suszone, gotowane na

parze lub w wodzie,

formowane, zamrożone

lub inaczej

zakonserwowane,

zawierające lub nie

dodatek cukru albo

innego środka

słodzącego

Cały produkt lub tylko frakcja tłuszczowa(7)
1030010 Kury
1030020 Kaczki
1030030 Gęsi
1030040 Przepiórki
1030990 Pozostałe(3)
1040000 iv) Miód Apis melifera, Melipona spec. Mleczko pszczele, pyłek kwiatowy
1050000 v) Płazy i gady Rana spec. Crocodilia spec. Żabie udka, krokodyle
1060000 vi) Ślimaki Helix spec.
1070000 vii) Inne produkty ze

zwierząt lądowych

1100000 11. RYBY, PRODUKTY RYBNE,

SKORUPIAKI, MIĘCZAKI I

POZOSTAŁE MORSKIE I

SŁODKOWODNE PRODUKTY

SPOŻYWCZE(8)

1200000 12. UPRAWY UŻYWANE WYŁĄCZNIE

DO PASZ(8)

(1) Numer kodu wprowadza się niniejszym załącznikiem w celu ustanowienia klasyfikacji na mocy niniejszego i innych

związanych załączników do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(2) Nazwa naukowa pozycji wymienionych w kolumnie »Przykłady poszczególnych produktów w ramach grup, do których

stosuje się NDP« jest wymieniona tam, gdzie to możliwe i stosowne. W miarę możliwości stosuje się międzynarodowy

system nomenklatury.

(3) Słowo »pozostałe« obejmuje wszystkie produkty, które nie zostały wyraźnie uwzględnione w pozostałych kodach w

ramach kategorii »Grupy, do których stosuje się NDP«.

(4) NDP z załącznika II i III dla produktów stosuje się jedynie do produktów przeznaczonych do spożycia przez ludzi.

Dla części produktów używanych jedynie jako składniki pasz, stosuje się osobne NDP.

(5) W przypadku gdy pestycyd i/lub metabolity (zawarte w definicji pozostałości) są rozpuszczalne w wodzie (logarytm

Pow mniejszy niż 3), NDP jest wyrażony w mg/kg mięsa (włączając tłuszcz), przetworów z mięsa, podrobów i

tłuszczów zwierzęcych. W przypadku gdy pestycyd i/lub metabolity (zawarte w definicji pozostałości) są

rozpuszczalne w tłuszczu (logarytm Pow większy lub równy 3), NDP jest wyrażony w mg/kg tłuszczu zawartego w

mięsie, przetworach z mięsa, podrobach i tłuszczach zwierzęcych. W przypadku środków spożywczych o 10 % lub

mniejszej zawartości tłuszczu, pozostałości odnoszą się do całego środka spożywczego wraz z kością. W takich

przypadkach najwyższy poziom stanowi jedną dziesiątą wartości odnoszącej się do zawartości tłuszczu, ale musi

być nie mniej niż 0,01 mg/kg. Ta zasada nie dotyczy mleka krowiego i pełnego mleka krowiego. Nie dotyczy to

pozostałych produktów, jeśli NDP ustala się równe LOD (granicy oznaczalności metody analitycznej).

(6) W przypadku gdy pestycyd i/lub metabolity (zawarte w definicji pozostałości) są rozpuszczalne w wodzie (logarytm

Pow mniejszy niż 3), NDP jest wyrażony w mg/kg mleka i przetworów mlecznych. W przypadku gdy pestycyd i/lub

metabolity (zawarte w definicji pozostałości) są rozpuszczalne w tłuszczu (logarytm Pow większy lub równy 3), NDP

jest wyrażony w mg/kg mleka krowiego i pełnego mleka krowiego. W oznaczaniu pozostałości w surowym mleku krowim i

pełnym mleku krowim 4 % zawartość tłuszczu powinna być wzięta jako podstawa. Dla mleka surowego i mleka pełnego

innego pochodzenia zwierzęcego pozostałości są podawane w przeliczeniu na tłuszcz. Dla pozostałych środków

spożywczych o zawartości tłuszczu mniej niż 2 % wyrażonej wagowo najwyższy dopuszczalny poziom to połowa wartości

ustalonej dla mleka surowego i mleka pełnego, przy zawartości tłuszczu 2 % lub więcej wyrażonej wagowo najwyższy

dopuszczalny poziom jest wyrażony w mg/kg tłuszczu. W takich przypadkach najwyższy dopuszczalny poziom

pozostałości to 25 razy wartość ustalona dla mleka surowego i mleka pełnego. Ta zasada nie jest stosowana, jeśli

NDP ustala się równe LOD (granicy oznaczalności metody analitycznej).

(7) W przypadku gdy pestycyd i/lub metabolity (zawarte w definicji pozostałości) są rozpuszczalne w wodzie (logarytm

Pow mniejszy niż 3), NDP jest wyrażony w mg/kg świeżych jaj w skorupach, jaj ptasich i żółtek jaj. W przypadku

gdy pestycyd i/lub metabolity (zawarte w definicji pozostałości) są rozpuszczalne w tłuszczu (logarytm Pow

większy lub równy 3), NDP jest również wyrażony w mg/kg świeżych jaj w skorupach, jaj ptasich i żółtek jaj. Dla

jaj i produktów jajecznych o zawartości tłuszczu wyższej niż 10 %, najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości

jest wyrażony w mg/kg tłuszczu. W takim przypadku najwyższy poziom pozostałości jest 10 razy wyższy niż

najwyższy poziom pozostałości dla świeżych jaj. Tej zasady nie stosuje się, jeśli NDP ustala się równe LOD

(granicy oznaczalności metody analitycznej).

(8) Do czasu gdy poszczególne produkty nie zostaną określone i ujęte w wykazie NDP nie ma zastosowania."

Zmiany w prawie

Senatorowie nie zgodzili się na podniesienie kar grzywny dla pracodawców

Senat nie zgodził się w czwartek na zniesienie obowiązku zawierania umów o pracę z cudzoziemcami będącymi pracownikami tymczasowymi przez agencje pracy tymczasowej, ale umożliwił agencjom zawieranie umów cywilnoprawnych. Senatorowie zdecydowali natomiast o skreśleniu przepisu podnoszącego kary grzywny dla pracodawców przewidziane w kodeksie pracy. W głosowaniu przepadła też poprawka Lewicy podnosząca z 2 tys. zł do 10 tys. zł kary grzywny, jakie w postępowaniu mandatowym może nałożyć Państwowa Inspekcja Pracy.

Grażyna J. Leśniak 13.03.2025
Wyższe kary dla pracodawców zostaną – rząd przeciwny ich usuwaniu z ustawy o cudzoziemcach

Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej nie zgodziło się na usunięcie z ustawy o zatrudnianiu cudzoziemców przepisu podnoszącego w kodeksie pracy kary dla pracodawców. Senacka Komisja Rodziny, Polityki Senioralnej i Społecznej zaakceptowała we wtorek jedynie poprawki Biura Legislacyjnego Senatu do tej ustawy. Nie można jednak wykluczyć, że na posiedzeniu Senatu inni senatorowie przejmą poprawki zgłaszane przez stronę pracodawców.

Grażyna J. Leśniak 11.03.2025
Rząd zostawił przedsiębiorców na lodzie

Podczas ostatniego posiedzenia Sejmu, ku zaskoczeniu zarówno przedsiębiorców, jak i części posłów koalicji rządzącej, Lewica w ostatniej chwili „dorzuciła” do ustawy o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom poprawki zaostrzające kary za naruszanie przepisów prawa pracy - m.in. umożliwiające orzeczenie kary ograniczenia wolności. Jednocześnie zignorowano postulaty organizacji pracodawców, mimo wcześniejszych zapewnień rządu o ich poparciu.

Grażyna J. Leśniak 27.02.2025
Wyższe kary dla pracodawców - sejmowa wrzutka na ostatniej prostej

Już nie 30 tys. zł, a 50 tys. zł ma grozić maksymalnie pracodawcy, który zawrze umowę cywilnoprawną, choć powinien - umowę o pracę. Podobnie temu, który nie wypłaca w terminie wynagrodzenia za pracę lub innego świadczenia przysługującego pracownikowi albo uprawnionemu do tego świadczenia członkowi jego rodziny. A jeśli nie wypłaca przez okres co najmniej 3 miesięcy, to kara ma wynieść nawet 60 tys. złotych - zdecydował Sejm, przyjmując poprawkę Lewicy, zmieniającą Kodeks pracy w... ustawie dotyczącej cudzoziemców.

Grażyna J. Leśniak 25.02.2025
Jaka wysokość diety dla członków komisji wyborczych w wyborach Prezydenta

500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia

Robert Horbaczewski 20.01.2025
Zmiany w podatkach 2025 - przybędzie obowiązków sprawozdawczych

1 stycznia 2025 r. weszły w życie liczne zmiany podatkowe, m.in. nowe definicje budynku i budowli w podatku od nieruchomości, JPK CIT, globalny podatek wyrównawczy, PIT kasowy, zwolnienie z VAT dla małych firm w innych krajach UE. Dla przedsiębiorców oznacza to często nowe obowiązki sprawozdawcze i zmiany w systemach finansowo-księgowych. Firmy muszą też co do zasady przeprowadzić weryfikację nieruchomości pod kątem nowych przepisów.

Monika Pogroszewska 02.01.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2006.29.3

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 178/2006 zmieniające rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w celu ustanowienia załącznika I ustalającego wykaz produktów spożywczych i paszowych, do których stosuje się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości pestycydów
Data aktu: 01/02/2006
Data ogłoszenia: 02/02/2006
Data wejścia w życie: 22/02/2006