Dyrektywa 2006/61/WE zmieniająca załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości atrazyny, azynofosu etylowego, cyflutryny, etefonu, fentionu, metamidofosu, metomylu, parakwatu i triazofosu

DYREKTYWA KOMISJI 2006/61/WE
z dnia 7 lipca 2006 r.
zmieniająca załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości atrazyny, azynofosu etylowego, cyflutryny, etefonu, fentionu, metamidofosu, metomylu, parakwatu i triazofosu
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę Rady 86/362/EWG z dnia 24 lipca 1986 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w zbożach i na ich powierzchni(1), w szczególności jej art. 10,

uwzględniając dyrektywę Rady 86/363/EWG z dnia 24 lipca 1986 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego i na ich powierzchni(2), w szczególności jej art. 10,

uwzględniając dyrektywę Rady 90/642/EWG z dnia 27 listopada 1990 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach oraz na ich powierzchni(3), w szczególności jej art. 7,

uwzględniając dyrektywę Rady 91/414/EWG z dnia 15 lipca 1991 r. dotyczącą wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin(4), w szczególności jej art. 4 ust. 1 lit. f),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W przypadku zbóż i produktów pochodzenia roślinnego, w tym owoców i warzyw, poziomy pozostałości odzwierciedlają użycie minimalnych ilości pestycydów niezbędnych do osiągnięcia skutecznej ochrony roślin, stosowanych w taki sposób, aby ilości pozostałości były jak najmniejsze z praktycznego i toksykologicznego punktu widzenia, uwzględniając w szczególności ochronę środowiska naturalnego i przewidywane spożycie przez konsumentów. W przypadku środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego poziomy pozostałości odzwierciedlają spożycie przez zwierzęta zbóż i produktów pochodzenia roślinnego, wobec których stosowano pestycydy, oraz, gdy ma to znaczenie, bezpośrednie skutki stosowania leków weterynaryjnych. Wspólnotowe najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) stanowią górne granice ilości takich pozostałości, które mogą znajdować się w produktach przy przestrzeganiu dobrych praktyk rolniczych.

(2) NDP dla pestycydów są poddawane kontroli i zmieniane celem uwzględnienia nowych informacji i danych. NDP są ustalane na poziomie granicy oznaczalności, w przypadku gdy dozwolone stosowanie środków ochrony roślin nie powoduje powstania wykrywalnych poziomów pozostałości pestycydów w produktach spożywczych lub na ich powierzchni, lub gdy nie występują dozwolone przypadki stosowania, lub gdy stosowanie dozwolone przez państwa członkowskie nie zostało poparte niezbędnymi danymi, lub gdy stosowanie w państwach trzecich powodujące obecność pozostałości w produktach spożywczych lub na ich powierzchni, które mogą zostać wprowadzone do obrotu we Wspólnocie, nie zostało poparte niezbędnymi danymi.

(3) Komisja była informowana, że w odniesieniu do wielu pestycydów obecny NDP może wymagać zmiany w świetle dostępnych nowych informacji w zakresie toksykologii i spożycia przez konsumentów. Komisja zwróciła się z prośbą do właściwego państwa członkowskiego pełniącego rolę sprawozdawcy o przygotowanie wniosków w sprawie zmian wspólnotowych NDP. Wnioski takie zostały przedłożone Komisji.

(4) Długotrwałe i krótkotrwałe narażenie konsumentów na działanie pestycydów wymienionych w niniejszej dyrektywie za pośrednictwem produktów spożywczych zostało ponownie zbadane i ocenione zgodnie ze wspólnotowymi procedurami i praktykami, z uwzględnieniem wytycznych opublikowanych przez Światową Organizację Zdrowia(5). Na tej podstawie należy ustalić nowe NDP gwarantujące, że nie występuje niedopuszczalne narażenie

(5) Gdzie jest to właściwe, ostre narażenie konsumentów na działanie wymienionych pestycydów za pośrednictwem każdego z produktów spożywczych, które mogą zawierać ich pozostałości, zostało ocenione zgodnie ze wspólnotowymi procedurami i praktykami, z uwzględnieniem wytycznych opublikowanych przez Światową Organizację Zdrowia. Stwierdzono, że obecność pozostałości pestycydów na poziomie lub poniżej nowych NDP nie spowoduje ostrych skutków toksycznych.

(6) Za pośrednictwem Światowej Organizacji Handlu zostały przeprowadzone konsultacje z partnerami handlowymi Wspólnoty na temat nowych NDP, a ich uwagi w tej sprawie zostały uwzględnione.

(7) Należy zatem odpowiednio zmienić załączniki do dyrektyw 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG.

(8) Środki przewidziane w niniejszej dyrektywie są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł  1

W załączniku II do dyrektywy 86/362/EWG wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem I do niniejszej dyrektywy.

Artykuł  2

W załączniku II do dyrektywy 86/363/EWG wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem II do niniejszej dyrektywy.

Artykuł  3

W załączniku II do dyrektywy 90/642/EWG wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem III do niniejszej dyrektywy.

Artykuł  4
1.
Państwa członkowskie przyjmą i opublikują najpóźniej do dnia 20 stycznia 2007 r. przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne niezbędne dla przestrzegania niniejszej dyrektywy. Niezwłocznie przedstawiają one Komisji teksty tych przepisów oraz tabelę korelacji między tymi przepisami a niniejszą dyrektywą.

Państwa członkowskie stosują te przepisy od dnia 21 stycznia 2007 r..

Przepisy przyjęte przez państwa członkowskie zawierają odesłanie do niniejszej dyrektywy lub odesłanie takie towarzyszy ich urzędowej publikacji. Sposób dokonania takiego odesłania ustalany jest przez państwa członkowskie.

2.
Państwa członkowskie przedstawiają Komisji teksty głównych przepisów prawa krajowego, które przyjmują w obszarze objętym niniejszą dyrektywą.
Artykuł  5

Niniejsza dyrektywa wchodzi w życie dwudziestego dnia po jej opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Artykuł  6

Niniejsza dyrektywa skierowana jest do państw członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 7 lipca 2006 r.
W imieniu Komisji
Markos KYPRIANOU
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 221 z 7.8.1986, str. 37. Dyrektywa ostatnio zmieniona konsumentów. dyrektywą Komisji 2006/59/WE (Dz.U. L 175 z 29.6.2006, str. 61).

(2) Dz.U. L 221 z 7.8.1986, str. 43. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 2006/59/WE.

(3) Dz.U. L 350 z 14.12.1990, str. 71. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 2006/59/WE.

(4) Dz.U. L 230 z 19.8.1991, str. 1. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 2006/45/WE (Dz.U. L 130 z 18.5.2006, str. 27).

(5) Wytyczne dotyczące przewidywania spożycia w żywności pozostałości pestycydów (poprawione) opracowane przez GEMS/Program Żywnościowy we współpracy z Komitetem Kodeksu ds. Pozostałości Pestycydów, opublikowane przez Światową Organizację Zdrowia w 1997 r. (WHO/FSO/FOS/97.7).

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I

W części A załącznika II do dyrektywy 86/362/EWG wprowadza się następujące zmiany:

1) dodaje się następujący wiersz odnoszący się do atrazyny:

Pozostałości pestycydów Najwyższy dopuszczalny poziom w mg/kg
"Atrazyna 0,05(*)
ZBOŻA
(*) Wskazuje granicę oznaczalności."

2) wiersze odnoszące się do azynofosu etylowego, etefonu i triazofosu otrzymują następujące brzmienie:

Pozostałości pestycydów Najwyższy dopuszczalny poziom w mg/kg
"Azynofos etylowy 0,05(*)
ZBOŻA
Etefon 0,5 jęczmień, żyto
0,2 pszenżyto, pszenica
0,05(*) pozostałe zboża
Triazofos 0,02(*)
ZBOŻA
(*) Wskazuje granicę oznaczalności."

ZAŁĄCZNIK  II

W części A załącznika II do dyrektywy 86/363/EWG wprowadza się następujące zmiany:

1) w części A załącznika II do dyrektywy 86/363/EWG, wiersze odnoszące się do azynofosu etylowego i triazofosu otrzymują następujące brzmienie:

Pozostałości pestycydów Najwyższy dopuszczalny poziom w mg/kg
dla tłuszczu zawartego w mięsie, wyrobach mięsnych, podrobach i tłuszczach zwierzęcych wymienionych w załączniku I objętych kodem CN nr ex 0201, 0202, 0203, 0204, 0205 00 00, 0206, 0207, ex 0208, 0209 00, 0210, 1601 00 i 1602 (1) (4) dla mleka krowiego i pełnotłustego mleka krowiego wymienionych w załączniku I objętych kodem CN nr 0401; dla pozostałych środków spożywczych objętych kodem CN nr 0401, 0402, 0405 00 i 0406 zgodnie z (2) (4) dla świeżych jaj bez skorup, dla jaj ptasich i żółtek jaj wymienionych w załączniku I objętych kodem CN nr 0407 00 i 0408 (3) (4)
"Azynofos etylowy 0,01(*) 0,01(*) 0,01(*)
Triazofos 0,01(*) 0,01(*) 0,01(*)
(*) Wskazuje granicę oznaczalności."

2) w części A załącznika II do dyrektywy 86/363/EWG, wiersz odnoszący się do fentionu otrzymuje następujące brzmienie:

Pozostałości pestycydów Najwyższe poziomy w mg/kg
dla tłuszczu zawartego w mięsie, wyrobach mięsnych, podrobach i tłuszczach zwierzęcych wymienionych w załączniku I objętych kodem CN nr ex 0201, 0202, 0203, 0204, 0205 00 00, 0206, 0207, ex 0208, 0209 00, 0210, 1601 00 i 1602 (1) (4) dla mleka krowiego i pełnotłustego mleka krowiego wymienionych w załączniku I objętych kodem CN nr 0401; dla pozostałych środków spożywczych objętych kodem CN nr 0401, 0402, 0405 00 i 0406 zgodnie z (2) (4) dla świeżych jaj bez skorup, dla jaj ptasich i żółtek jaj wymienionych w załączniku I objętych kodem CN nr 0407 00 i 0408 (3) (4)
"Fention i jego lotny odpowiednik, ich sulfotlenki i sulfony wyrażone jako fention 0,05(*) 0,01(*) -
(*) Wskazuje granicę oznaczaloności."

ZAŁĄCZNIK  III

W części A załącznika II do dyrektywy 90/642/EWG wprowadza się następujące zmiany:

1) dodaje się następującą kolumnę dla fentionu:

Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosuje się NDP Fention i jego lotny odpowiednik, ich sulfotlenki i sulfony wyrażone jako fention
"1. Owoce, świeże, suszone lub niegotowane, zakonserwowane przez

zamrażanie, niezawierające dodatku cukru; orzechy

(i) OWOCE CYTRUSOWE 3
Grejpfrut
Cytryny
Limonki
Mandarynki (łącznie z klementynkami i innymi mieszańcami)
Pomarańcze
Pomelo
Pozostałe
(ii) ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH (w łupinach lub bez) 0,01(*)
Migdały
Orzechy brazylijskie
Orzechy nerkowca
Kasztany jadalne
Orzechy kokosowe
Orzechy laskowe
Orzechy makadamia
Orzeszki pekan
Orzeszki sosnowe
Pistacje
Orzechy włoskie
Pozostałe
(iii) OWOCE ZIARNKOWE 0,01(*)
Jabłka
Gruszki
Pigwy
Pozostałe
(iv) OWOCE PESTKOWE
Morele
Wiśnie i czereśnie 2
Brzoskwinie (łącznie z nektarynami i podobnymi mieszańcami)
Śliwki
Pozostałe 0,01(*)
(v) JAGODY I DROBNE OWOCE 0,01(*)
(a) Winogrona stołowe i do produkcji wina
Winogrona stołowe
Winogrona do produkcji wina
(b) Truskawki (inne niż dzikie)
(c) Owoce leśne (inne niż dzikie)
Jeżyny
Jeżyna popielica
Krzyżówka maliny z jeżyną
Maliny
Pozostałe
(d) Inne drobne owoce i jagody (inne niż dzikie)
Borówki czarne
Żurawina
Porzeczka (czerwona, biała i czarna)
Agrest
Pozostałe
(e) Dzikie jagody i dzikie owoce
(vi) OWOCE RÓŻNE
Awokado
Banany
Daktyle
Figi
Kiwi
Kumkwat
Liczi
Mango
Oliwki (stołowe) 1
Oliwki (do produkcji oliwy) 1
Papaja
Owoce męczennicy
Ananasy
Pozostałe 0,01(*)
2. Warzywa świeże lub niegotowane, mrożone lub suszone 0,01(*)
(i) WARZYWA KORZENIOWE I BULWIASTE
Buraki
Marchew
Maniok
Seler
Chrzan
Karczoch jerozolimski
Pasternak
Pietruszka - korzeń
Rzodkiewka
Salsefia
Słodki ziemniak
Brukiew
Rzepa
Pochrzyn
Pozostałe
(ii) WARZYWA CEBULOWE
Czosnek
Cebula
Szalotka
Dymka
Pozostałe
(iii) WARZYWA OWOCOWE
(a) Rośliny psiankowate
Pomidory
Papryka
Bakłażan
Ketmia jadalna (okra)
Pozostałe
(b) Dyniowate - z jadalną skórką
Ogórek
Korniszon
Cukinia
Pozostałe
(c) Dyniowate - z niejadalną skórką
Melony
Dynie
Arbuzy
Pozostałe
(d) Kukurydza cukrowa
(iv) WARZYWA KAPUSTNE
(a) Kapustne kwitnące
Brokuły
Kalafior
Pozostałe
(b) Kapustne głowiaste
Brukselka
Kapusta głowiasta
Pozostałe
(c) Kapustne liściowe
Kapusta pekińska
Jarmuż
Pozostałe
(d) Kalarepa
(v) WARZYWA LIŚCIOWE I ŚWIEŻE ZIOŁA
(a) Sałata i podobne
Rzeżucha
Roszpunka jadalna
Sałata
Endywia (cykoria endywia)
Rokietta siewna (rukola)
Liście i pędy kapustnych
Pozostałe
(b) Szpinak i podobne
Szpinak
Boćwina
Pozostałe
(c) Rukiew wodna
(d) Cykoria warzywna
(e) Zioła
Trybulka
Szczypiorek
Pietruszka - nać
Liście selera
Pozostałe
(vi) WARZYWA STRĄCZKOWE (świeże)
Fasola (w strąkach)
Fasola (bez strąków)
Groch (w strąkach)
Groch (bez strąków)
Pozostałe
(vii) WARZYWA ŁODYGOWE (świeże)
Szparagi
Karczochy
Seler
Koper włoski
Karczochy kuliste
Por
Rabarbar
Pozostałe
(viii) GRZYBY
(a) Grzyby uprawne
(b) Grzyby dziko rosnące
3. Jadalne nasiona roślin strączkowych 0,01(*)
Fasola
Soczewica
Groch
Pozostałe
4. Nasiona oleiste 0,02(*)
Siemię lnu
Orzeszki ziemne
Mak
Ziarna sezamu
Ziarna słonecznika
Nasiona rzepaku
Ziarna soi
Nasiona gorczycy
Nasiona bawełny
Nasiona konopi
Pozostałe
5. Ziemniaki 0,01(*)
Ziemniaki wczesne
Ziemniaki przechowalnicze
6. Herbata (liście i łodygi suszone, fermentowane lub w inny sposób

przetwarzane z Camellia sinensis)

0,1(*)
7. Chmiel (suszony), w tym szyszki chmielu i niezagęszzony proszek 0,1(*)
(*) Wskazuje granicę oznaczalności."

2) kolumny dotyczące atrazyny, azynofosu etylowego, cyflutryny, etefonu, metamidofosu, metomylu, parakwatu i triazofosu otrzymują następujące brzmienie:

Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosuje się NDP Atrazyna Azynofos etylowy Cyflutryna, włączając inne mieszanki składników izomerycznych (suma izomerów) Etefon Metamidofos Metomyl/tiodikarb (suma wyrażona jako metomyl) Parakwat Triazofos
"1. Owoce, świeże, suszone

lub niegotowane,

zakonserwowane przez

zamrażanie,

niezawierające dodatku

cukru; orzechy

0,05(*) 0,02(*) 0,02(*) 0,01(*)
(i) OWOCE CYTRUSOWE 0,02(*) 0,05(*) 0,01(*)
Grejpfrut 0,5
Cytryny 1
Limonki 1
Mandarynki

(łącznie z

klementynkami i

innymi

mieszańcami)

1
Pomarańcze 0,5
Pomelo 0,5
Pozostałe 0,05(*)
(ii) ORZECHY Z DRZEW

ORZECHOWYCH (w

łupinach lub

bez)

0,02(*) 0,1 0,01(*) 0,05(*)
Migdały
Orzechy

brazylijskie

Orzechy nerkowca
Kasztany jadalne
Orzechy kokosowe
Orzechy laskowe
Orzechy

makadamia

Orzeszki pekan
Orzeszki sosnowe
Pistacje
Orzechy włoskie
Pozostałe
(iii) OWOCE ZIARNKOWE 0,2 0,01(*) 0,2
Jabłka 0,5
Gruszki
Pigwy
Pozostałe 0,05(*)
(iv) OWOCE PESTKOWE
Morele 0,3 0,1 0,2
Wiśnie i

czereśnie

0,2 3 0,1
Brzoskwinie

(łącznie z

nektarynami i

podobnymi

mieszańcami)

0,3 0,05 0,2
Śliwki 0,2 0,5
Pozostałe 0,02(*) 0,05(*) 0,01(*) 0,05(*)
(v) JAGODY I DROBNE

OWOCE

0,01(*)
(a) Winogrona

stołowe i do

produkcji

wina

0,3 1
Winogrona

stołowe

0,05(*)
Winogrona do

produkcji

wina

1
(b) Truskawki

(inne niż

dzikie)

0,02(*) 0,05(*) 0,05(*)
(c) Owoce leśne

(inne niż

dzikie)

0,02(*) 0,05(*) 0,05(*)
Jeżyny
Jeżyna

popielica

Krzyżówka

maliny z

jeżyną

Maliny
Pozostałe
(d) Inne drobne

owoce i

jagody (inne

niż dzikie)

0,02(*) 0,05(*)
Borówki

czarne

Żurawina
Porzeczka

(czerwona,

biała

i czarna)

5
Agrest
Pozostałe 0,05(*)
(e) Dzikie

jagody i

dzikie owoce

0,02(*) 0,05(*) 0,05(*)
(vi) OWOCE RÓŻNE 0,02(*) 0,01(*) 0,05(*)
Awokado
Banany
Daktyle
Figi
Kiwi
Kumkwat
Liczi
Mango
Oliwki (stołowe)
Oliwki (do

produkcji oliwy)

Papaja
Owoce męczennicy
Ananasy 2
Pozostałe 0,05(*)
2. Warzywa świeże lub

niegotowane, mrożone

lub suszone

0,02(*) 0,02(*) 0,01(*)
(i) WARZYWA

KORZENIOWE I

BULWIASTE

0,05(*) 0,02(*) 0,05(*) 0,01(*)
Buraki
Marchew
Maniok
Seler
Chrzan
Karczoch

jerozolimski

Pasternak
Pietruszka

korzeń

Rzodkiewka 0,5
Salsefia
Słodki ziemniak
Brukiew
Rzepa
Pochrzyn
Pozostałe 0,05(*)
(ii) WARZYWA CEBULOWE 0,05(*) 0,02(*) 0,05(*) 0,01(*) 0,05(*)
Czosnek
Cebula
Szalotka
Dymka
Pozostałe
(iii) WARZYWA OWOCOWE 0,01(*)
(a) Rośliny

psiankowate

0,05(*)
Pomidory 0,05 1 0,2
Papryka 0,3 3
Bakłażan 0,2
Ketmia

jadalna

(okra)

Pozostałe 0,02(*) 0,05(*) 0,05(*)
(b) Dyniowate -

z jadalną

skórką

0,05(*) 0,05(*) 0,05(*)
Ogórek 0,1
Korniszon
Cukinia
Pozostałe 0,02(*)
(c) Dyniowate -

z niejadalną

skórką

0,05(*) 0,02(*) 0,05(*) 0,05(*)
Melony
Dynie
Arbuzy
Pozostałe
(d) Kukurydza

cukrowa

0,1 0,02(*) 0,05(*) 0,05(*)
(iv) WARZYWA KAPUSTNE 0,05(*) 0,05(*)
(a) Kapustne

kwitnące

0,05 0,02
Brokuły 0,2
Kalafior
Pozostałe 0,05(*)
(b) Kapustne

głowiaste

0,2 0,01(*) 0,05(*)
Brukselka
Kapusta

głowiasta

Pozostałe
(c) Kapustne

liściowe

0,3 0,01(*) 0,05(*)
Kapusta

pekińska

Jarmuż
Pozostałe
(d) Kalarepa 0,02(*) 0,01(*) 0,05(*)
(v) WARZYWA LIŚCIOWE

I ŚWIEŻE ZIOŁA

0,05(*) 0,05(*) 0,01(*)
(a) Sałata i

podobne

0,5
Rzeżucha
Roszpunka

jadalna

Sałata 0,3
Endywia

(cykoria

endywia)

Rokietta

siewna

(rukola)

Liście i

pędy

kapustnych

Pozostałe 0,05(*)
(b) Szpinak i

podobne

0,02(*)
Szpinak 0,05
Boćwina
Pozostałe 0,05(*)
(c) Rukiew wodna 0,02(*) 0,05(*)
(d) Cykoria

warzywna

0,02(*) 0,05(*)
(e) Zioła 0,02(*) 0,3
Trybulka
Szczypiorek
Pietruszka -

nać

Liście

selera

Pozostałe
(vi) WARZYWA

STRĄCZKOWE

(świeże)

0,05(*) 0,05 0,05(*) 0,05(*)
Fasola (w

strąkach)

0,5
Fasola (bez

strąków)

Groch (w

strąkach)

0,5
Groch (bez

strąków)

Pozostałe 0,01(*)
(vii) WARZYWA

ŁODYGOWE

(świeże)

0,05(*) 0,02(*) 0,05(*) 0,05(*)
Szparagi
Karczochy
Seler
Koper włoski
Karczochy

kuliste

0,1
Por
Rabarbar
Pozostałe 0,01(*)
(viii) GRZYBY 0,05(*) 0,02(*) 0,05(*) 0,01(*) 0,05(*)
(a) Grzyby

uprawne

(b) Grzyby

dziko

rosnące

3. Jadalne nasiona

roślin strączkowych

0,05(*) 0,02(*) 0,02(*) 0,05(*) 0,01(*) 0,05(*) 0,02(*) 0,01(*)
Fasola
Soczewica
Groch
Pozostałe
4. Nasiona oleiste 0,05(*) 0,02(*) 0,02(*) 0,01(*)
Siemię lnu
Orzeszki ziemne 0,1
Mak
Ziarna sezamu
Ziarna słonecznika
Nasiona rzepaku 0,05
Ziarna soi 0,2 0,1
Nasiona gorczycy
Nasiona bawełny 2 0,2 0,1
Nasiona konopi
Pozostałe 0,02(*) 0,1(*) 0,01(*) 0,05(*)
5. Ziemniaki 0,05(*) 0,02(*) 0,02(*) 0,05(*) 0,01(*) 0,05(*) 0,02(*) 0,01(*)
Ziemniaki wczesne
Ziemniaki

przechowalnicze

6. Herbata (liście i

łodygi suszone,

fermentowane lub w

inny sposób

przetwarzane z

Camellia sinensis)

0,1(*) 0,05(*) 0,1(*) 0,1(*) 0,02(*) 0,1(*) 0,05(*) 0,02(*)
7. Chmiel (suszony), w

tym szyszki chmielu

i niezagęszczony

proszek

0,1(*) 0,05(*) 20 0,1(*) 0,02(*) 10 0,05(*) 0,02(*)
(*) Wskazuje granicę oznaczalności."

Zmiany w prawie

Senatorowie nie zgodzili się na podniesienie kar grzywny dla pracodawców

Senat nie zgodził się w czwartek na zniesienie obowiązku zawierania umów o pracę z cudzoziemcami będącymi pracownikami tymczasowymi przez agencje pracy tymczasowej, ale umożliwił agencjom zawieranie umów cywilnoprawnych. Senatorowie zdecydowali natomiast o skreśleniu przepisu podnoszącego kary grzywny dla pracodawców przewidziane w kodeksie pracy. W głosowaniu przepadła też poprawka Lewicy podnosząca z 2 tys. zł do 10 tys. zł kary grzywny, jakie w postępowaniu mandatowym może nałożyć Państwowa Inspekcja Pracy.

Grażyna J. Leśniak 13.03.2025
Wyższe kary dla pracodawców zostaną – rząd przeciwny ich usuwaniu z ustawy o cudzoziemcach

Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej nie zgodziło się na usunięcie z ustawy o zatrudnianiu cudzoziemców przepisu podnoszącego w kodeksie pracy kary dla pracodawców. Senacka Komisja Rodziny, Polityki Senioralnej i Społecznej zaakceptowała we wtorek jedynie poprawki Biura Legislacyjnego Senatu do tej ustawy. Nie można jednak wykluczyć, że na posiedzeniu Senatu inni senatorowie przejmą poprawki zgłaszane przez stronę pracodawców.

Grażyna J. Leśniak 11.03.2025
Rząd zostawił przedsiębiorców na lodzie

Podczas ostatniego posiedzenia Sejmu, ku zaskoczeniu zarówno przedsiębiorców, jak i części posłów koalicji rządzącej, Lewica w ostatniej chwili „dorzuciła” do ustawy o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom poprawki zaostrzające kary za naruszanie przepisów prawa pracy - m.in. umożliwiające orzeczenie kary ograniczenia wolności. Jednocześnie zignorowano postulaty organizacji pracodawców, mimo wcześniejszych zapewnień rządu o ich poparciu.

Grażyna J. Leśniak 27.02.2025
Wyższe kary dla pracodawców - sejmowa wrzutka na ostatniej prostej

Już nie 30 tys. zł, a 50 tys. zł ma grozić maksymalnie pracodawcy, który zawrze umowę cywilnoprawną, choć powinien - umowę o pracę. Podobnie temu, który nie wypłaca w terminie wynagrodzenia za pracę lub innego świadczenia przysługującego pracownikowi albo uprawnionemu do tego świadczenia członkowi jego rodziny. A jeśli nie wypłaca przez okres co najmniej 3 miesięcy, to kara ma wynieść nawet 60 tys. złotych - zdecydował Sejm, przyjmując poprawkę Lewicy, zmieniającą Kodeks pracy w... ustawie dotyczącej cudzoziemców.

Grażyna J. Leśniak 25.02.2025
Jaka wysokość diety dla członków komisji wyborczych w wyborach Prezydenta

500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia

Robert Horbaczewski 20.01.2025
Zmiany w podatkach 2025 - przybędzie obowiązków sprawozdawczych

1 stycznia 2025 r. weszły w życie liczne zmiany podatkowe, m.in. nowe definicje budynku i budowli w podatku od nieruchomości, JPK CIT, globalny podatek wyrównawczy, PIT kasowy, zwolnienie z VAT dla małych firm w innych krajach UE. Dla przedsiębiorców oznacza to często nowe obowiązki sprawozdawcze i zmiany w systemach finansowo-księgowych. Firmy muszą też co do zasady przeprowadzić weryfikację nieruchomości pod kątem nowych przepisów.

Monika Pogroszewska 02.01.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2006.206.12

Rodzaj: Dyrektywa
Tytuł: Dyrektywa 2006/61/WE zmieniająca załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości atrazyny, azynofosu etylowego, cyflutryny, etefonu, fentionu, metamidofosu, metomylu, parakwatu i triazofosu
Data aktu: 07/07/2006
Data ogłoszenia: 27/07/2006
Data wejścia w życie: 16/08/2006