KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 1493/1999 z dnia 17 maja 1999 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku wina(1), w szczególności jego art. 46 ust. 1 oraz jego art. 70 ust. 3,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1622/2000(2) ustanawia w szczególności ograniczenia i określone warunki stosowania substancji, których użycie jest dozwolone na mocy rozporządzania (WE) nr 1493/1999. Ograniczenia użycia powyższych substancji określone są w załączniku IV. W związku z dołączeniem do listy praktyk enologicznych dozwolonych w załączniku IV do rozporządzenia (WE) nr 1493/1999, kwasu L-askorbinowego i dwuwęglanu dimetylu, należy ustalić odpowiednie ograniczenia i warunki dla użycia tych substancji.
(2) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 884/2001(3) ustanawia procedury dotyczące prowadzenia rejestrów przychodu i rozchodu, a w szczególności przewiduje oznaczenie pewnych operacji w rejestrach. Szczegółowe właściwości związane z dodaniem do win dwuwęglanu dimetylu wymagają odnotowania jego użycia w rejestrach.
(3) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenia (WE) nr 1622/2000 i (WE) nr 884/2001.
(4) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Wina,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.Sporządzono w Brukseli, dnia 27 kwietnia 2006 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Mariann FISCHER BOEL |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 179 z 14.7.1999, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 2165/2005 (Dz.U. L 345 z 28.12.2005, str. 1).
(2) Dz.U. L 194 z 31.7.2000, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1163/2005 (Dz.U. L 188 z 20.7.2005, str. 3).
(3) Dz.U. L 128 z 10.5.2001, str. 32. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 908/2004 (Dz.U. L 163 z 30.4.2004, str. 56).
ZAŁĄCZNIKI