Rozporządzenie 627/2006 w sprawie wykonania rozporządzenia (WE) nr 2065/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do kryteriów jakościowych dla uznanych metod analitycznych w zakresie pobierania próbek, identyfikacji i charakterystyki początkowych produktów wędzarniczych

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 627/2006
z dnia 21 kwietnia 2006 r.
w sprawie wykonania rozporządzenia (WE) nr 2065/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do kryteriów jakościowych dla uznanych metod analitycznych w zakresie pobierania próbek, identyfikacji i charakterystyki początkowych produktów wędzarniczych

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 2065/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 10 listopada 2003 r. w sprawie środków aromatyzujących dymu wędzarniczego używanych lub przeznaczonych do użycia w środkach spożywczych lub na ich powierzchni(1), w szczególności jego art. 17 ust. 3,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Rozporządzenie (WE) nr 2065/2003 przewiduje ustanowienie wykazu produktów początkowych, których stosowanie w takiej postaci jest dozwolone w środkach spożywczych lub na ich powierzchni oraz w produkcji środków aromatyzujących dymu wędzarniczego do stosowania we Wspólnocie w artykułach spożywczych lub na ich powierzchni. Wykaz ten zawiera między innymi jasny opis i charakterystykę każdego produktu początkowego.

(2) Do celów naukowej oceny niezbędne są szczegółowe informacje na temat jakościowego i ilościowego składu chemicznego produktów początkowych. Części, których nie zidentyfikowano, tj. ilość substancji, których budowa chemiczna nie jest znana, powinny być możliwie najmniejsze.

(3) W celu zagwarantowania, że laboratoria stosują metody o niezbędnym poziomie sprawności, należy ustanowić minimalne kryteria sprawności, określane w tym kontekście jako kryteria jakościowe, które spełnia metoda analizy.

(4) Wędzone środki spożywcze zwykle wywołują obawy natury zdrowotnej, związane w szczególności z ewentualną obecnością wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA).

(5) Osoba, która zamierza wprowadzić do obrotu produkty początkowe, powinna przedstawić wszelkie informacje niezbędne do oceny bezpieczeństwa. Te informacje powinny obejmować proponowaną uznaną metodę pobierania próbek, identyfikacji i charakterystyki produktów początkowych.

(6) Rozporządzenie (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie kontroli urzędowych przeprowadzanych w celu sprawdzenia zgodności z prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt(2), ustanawia wymogi ogólne w zakresie metod pobierania próbek i analizy.

(7) W opinii dotyczącej ryzyka dla zdrowia ludzkiego związanego z WWA obecnymi w żywności, wydanej dnia 4 grudnia 2002 r., Komitet Naukowy ds. Żywności (SCF) określił 15 WWA jako potencjalnie genotoksyczne i rakotwórcze dla ludzi(3). Stanowią one jedną z najważniejszych grup przy ocenie ryzyka wystąpienia długotrwałych niekorzystnych skutków dla zdrowia w związku ze spożywaniem WWA. Występowanie tych substancji w produktach początkowych należy zatem poddać analizie.

(8) Instytut Materiałów Referencyjnych i Pomiarów działający przy Wspólnym Centrum Badawczym Komisji przeprowadził badania międzylaboratoryjne w celu analizy składu chemicznego produktów początkowych oraz oznaczenia ilościowego występującego w nich stężenia wyżej wymienionych 15 WWA. Wyniki badań opublikowano częściowo w "Report on the Collaborative Trial for Validation of two Methods for the Quantification of Polycyclic Aromatic Hydrocarbons in Primary Smoke Condensates"(4).

(9) Dla opisania dokładności metody wymagane jest odchylenie standardowe powtarzalności zgodne z ISO 5725-1(5). Należy je oszacować na podstawie danych z procesu walidacji w pojedynczym laboratorium, z którego uzyskano Si zgodnie z opisem w "Harmonized Guidelines for Single-Laboratory Validation of Methods of Analysis"(6) lub na podstawie badania międzylaboratoryjnego, z którego uzyskano Sr oraz SR zgodnie z opisem w "Protocol for the design, conduct and interpretation of method-performance studies"(7).

(10) Pełna walidacja metod analizy składu produktów początkowych, wraz z określeniem maksymalnej liczby związków, nie jest możliwa. Wysoka liczba analitów wiąże się z ogromną ilością pracy, co jest praktyczne niewykonalne. Jeżeli jednak do wykrywania związków stosuje się spektometrię mas, otrzymane w jej wyniku widma masowe można porównać z opublikowanymi danymi(8) lub z bibliotekami widm masowych, a następnie można uzyskać wstępną identyfikację związków.

(11) Na podstawie wyników otrzymanych w międzylaboratoryjnym badaniu w zakresie WWA dla potrzeb walidacji oraz w związku z decyzją Komisji 2002/657/WE(9) zaproponowano minimalne kryteria jakościowe dla dowolnej właściwej metody analitycznej służącej do określania WWA we wszystkich produktach początkowych.

(12) W związku z zaleceniem zawartym w "ISO/IUPAC/ AOAC International Harmonized Guidelines for the Use of Recovery Information in Analytical Measurement" wyniki analityczne należy skorygować w celu ich ponownego wykorzystania.

(13) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności udzielił naukowej i technicznej pomocy przy opracowywaniu określonych w niniejszym rozporządzeniu kryteriów jakościowych dla uznanych metod identyfikacji i charakterystyki początkowych produktów wędzarniczych.

(14) Te kryteria jakościowe można dostosowywać w celu uwzględnienia postępów w wiedzy naukowo-technicznej.

(15) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Kryteria jakościowe dla uznanych metod analitycznych w zakresie pobierania próbek, identyfikacji i charakterystyki początkowych produktów wędzarniczych, określone w pkt 4 załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 2065/2003, określono w Załączniku do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 21 kwietnia 2006 r.

W imieniu Komisji
Markos KYPRIANOU
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 309 z 26.11.2003, str. 1.

(2) Dz.U. L 191 z 28.5.2004, str. 1.

(3) SCF/CS/CNTM/PAH/29 wersja ostateczna z dnia 4 grudnia 2002 r.

(4) EU-Report LA-NA-21679-EN-C, ISBN 92-894-9629-0.

(5) ISO5725-1: "Dokładność (prawdziwość i precyzja) metod i wyników pomiarów - część 1: Ogólne zasady i definicje", 1994, Genewa.

(6) Thompson M., S.L.R. Ellison, R. Wood, Harmonized Guidelines for Single-Laboratory Validation of Methods of Analysis. Pure and Applied Chemistry, 2002. 74(5): str. 835-855.

(7) Horwitz W., Protocol for the design, conduct and interpretation of method-performance studies. Pure and Applied Chemistry, 1995. 67(2): str. 331-343.

(8) http://www.irmm.jrc.be/html/activities/intense_sweeteners_and_smoke_flavourings/liquid _smoke_components.xls

Faix, O., et al., Holz als Roh- & Werkstoff, 1991. 49: str. 213-219.

Faix, O., et al., Holz als Roh- & Werkstoff, 1991. 49: str. 299-304.

Faix, O., et al., Holz als Roh- & Werkstoff, 1990. 48: str. 281-285.

Faix, O., et al., Holz als Roh- & Werkstoff, 1990. 48: str. 351-354.

(9) Dz.U. L 221 z 17.8.2002, str. 8. Decyzja ostatnio zmieniona decyzją 2004/25/WE (Dz.U. L 6 z 10.1.2004, str. 38).

ZAŁĄCZNIK 

Kryteria jakościowe dla uznanych metod analitycznych w zakresie pobierania próbek, identyfikacji i charakterystyki początkowych produktów wędzarniczych

1. Pobieranie próbek

Wymóg podstawowy stanowi uzyskanie reprezentatywnej i jednolitej próbki laboratoryjnej.

Analityk musi sprawdzić, czy podczas przygotowywania próbki nie uległy skażeniu. Przed użyciem pojemniki należy przemyć acetonem lub heksanem o wysokiej czystości (p.A., stopień HLCP lub równoważny), tak aby zminimalizować ryzyko skażenia. O ile to możliwe, przyrządy, z którymi próbka wchodzi w kontakt, powinny być wykonane z materiałów obojętnych, np. ze szkła lub z gładkiej stali nierdzewnej. Należy unikać plastików, takich jak polipropylen, ponieważ analit może adsorbować się na takich materiałach.

Do przygotowania materiału do badań wykorzystuje się cały materiał próbek otrzymany przez laboratorium. Jedynie wysoce ujednorodnione próbki dają powtarzalne rezultaty.

Istnieje wiele zadowalających szczegółowych procedur przygotowywania próbek, które można zastosować.

2. Identyfikacja i charakterystyka

2.1. Definicje

Do celów niniejszego Załącznika stosuje się następujące definicje:

Masa niezawierająca rozpuszczalnika: masa materiału po odjęciu rozpuszczalnika, którym zazwyczaj jest woda.

Frakcja lotna: część masy niezawierającej rozpuszczalnika, która jest lotna i którą można poddać analizie za pomocą chromatografii.

Identyfikacja produktu początkowego: wyniki analizy opisowej, która określa substancje występujące w produkcie początkowym.

Charakterystyka produktu początkowego: określenie głównych frakcji fizyko-chemicznych oraz oznaczenie ilościowe i identyfikacja składników chemicznych.

LOQ: granica oznaczalności

LOD: granica wykrywalności

Si: odchylenie standardowe w pojedynczym laboratorium, obliczone na podstawie wyników uzyskanych w warunkach powtarzalności zgodnie z normą ISO 5725-1(1) (= odchylenie standardowe powtarzalności oszacowane w ramach pojedynczego laboratorium zgodnie z "Harmonized Guidelines for Single-Laboratory Validation of Methods of Analysis"(2)).

Sr: średnia w ramach odchylenia standardowego w laboratorium, obliczona na podstawie wyników uzyskanych w warunkach powtarzalności zgodnie z normą ISO 5725-1(1) w badaniu międzylaboratoryjnym obejmującym co najmniej osiem laboratoriów zgodnie z "Protocol for the Design, Conduct and Interpretation of Method-Performance Studies"(3).

SR: odchylenie standardowe między laboratoriami, obliczone na podstawie wyników uzyskanych w warunkach odtwarzalności zgodnie z normą ISO 5725-1(1) i zgodnie z "Protocol for the Design, Conduct and Interpretation of Method-Performance Studies"(3).

RSDi: względne odchylenie standardowe powtarzalności w pojedynczym laboratorium (Si wyrażone w procencie zmierzonej wartości).

RSDr: względne średnie odchylenie standardowe powtarzalności (Sr wyrażone w procencie zmierzonej wartości).

RSDR: względne odchylenie standardowe odtwarzalności (SR wyrażone w procencie zmierzonej wartości).

2.2. Wymogi

Bez uszczerbku dla art. 11 rozporządzenia (WE) nr 882/2004, uznana metoda identyfikacji i charakterystyki, którą wybiera laboratorium, jest zgodna z kryteriami jakościowymi określonymi w tabelach 1 i 2.

Tabela 1

Kryteria jakościowe dla metod identyfikacji oraz oznaczania ilościowego składników chemicznych w masie niezawierającej rozpuszczalników i frakcjach lotnych produktów początkowych

Parametr Wartość/komentarz
Masa niezawierająca rozpuszczalników Identyfikacji i oznaczeniu ilościowemu poddaje się co najmniej 50 % masy.
Frakcje lotne Identyfikacji i oznaczeniu ilościowemu poddaje się co najmniej 80 % masy

Tabela 2

Minimalne kryteria jakościowe dla metod analizy wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA)

Analit(y) WWA RSDi(*) RSDr(*) RSDR(*) LOD(***) LOQ(***) Zakres analityczny(***) Ponowne wykorzystanie(*)
% % % μg/kg μg/kg μg/kg %
benzo(a)piren 20 20 40 1,5 5,0 5,0-15 75-110
benzo(a)antracen 20 20 40 3,0 10 10-30 75-110
cyklopenta(c,d)piren(**)

dibenzo(a,e)piren(**)

dibenzo(a,i)piren(**)

dibenzo(a,h)piren(**)

35 35 70 5,0 15 15-45 50-110
chryzen

5-metylochryzen

benzo(b)fluoranten

benzo(j)fluoranten

benzo(k)fluoranten

indeno[123-c,d]piren

dibenzo(a,h)antracen

benzo(g,h,i)perylen

dibenzo(a,l)piren

25 25 50 5,0 15 10-30 60-110
(*) W całym zakresie analitycznym.
(**) Wartości RSDi, RSDr oraz RSDR są stosunkowo wysokie ze względu na niską stabilność analitów w

początkowym koncentracie dymnym.

(***) Skorygowane w celu ponownego wykorzystania.

______

(1) ISO 5725-1: Accuracy (trueness and precision) of measurement methods and results - Part 1: General principles and definitions. Genewa 1994.

(2) Thompson M., S.L.R. Ellison, oraz R. Wood, Harmonized Guidelines for Single-Laboratory Validation of Methods of Analysis. Pure and Applied Chemistry, 2002. 74(5): str. 835-855.

(3) Horwitz W., Protocol for the design, conduct and interpretation of method-performance studies. Pure and Applied Chemistry, 1995. 67(2): str. 331-343.

Zmiany w prawie

Senatorowie nie zgodzili się na podniesienie kar grzywny dla pracodawców

Senat nie zgodził się w czwartek na zniesienie obowiązku zawierania umów o pracę z cudzoziemcami będącymi pracownikami tymczasowymi przez agencje pracy tymczasowej, ale umożliwił agencjom zawieranie umów cywilnoprawnych. Senatorowie zdecydowali natomiast o skreśleniu przepisu podnoszącego kary grzywny dla pracodawców przewidziane w kodeksie pracy. W głosowaniu przepadła też poprawka Lewicy podnosząca z 2 tys. zł do 10 tys. zł kary grzywny, jakie w postępowaniu mandatowym może nałożyć Państwowa Inspekcja Pracy.

Grażyna J. Leśniak 13.03.2025
Wyższe kary dla pracodawców zostaną – rząd przeciwny ich usuwaniu z ustawy o cudzoziemcach

Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej nie zgodziło się na usunięcie z ustawy o zatrudnianiu cudzoziemców przepisu podnoszącego w kodeksie pracy kary dla pracodawców. Senacka Komisja Rodziny, Polityki Senioralnej i Społecznej zaakceptowała we wtorek jedynie poprawki Biura Legislacyjnego Senatu do tej ustawy. Nie można jednak wykluczyć, że na posiedzeniu Senatu inni senatorowie przejmą poprawki zgłaszane przez stronę pracodawców.

Grażyna J. Leśniak 11.03.2025
Rząd zostawił przedsiębiorców na lodzie

Podczas ostatniego posiedzenia Sejmu, ku zaskoczeniu zarówno przedsiębiorców, jak i części posłów koalicji rządzącej, Lewica w ostatniej chwili „dorzuciła” do ustawy o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom poprawki zaostrzające kary za naruszanie przepisów prawa pracy - m.in. umożliwiające orzeczenie kary ograniczenia wolności. Jednocześnie zignorowano postulaty organizacji pracodawców, mimo wcześniejszych zapewnień rządu o ich poparciu.

Grażyna J. Leśniak 27.02.2025
Wyższe kary dla pracodawców - sejmowa wrzutka na ostatniej prostej

Już nie 30 tys. zł, a 50 tys. zł ma grozić maksymalnie pracodawcy, który zawrze umowę cywilnoprawną, choć powinien - umowę o pracę. Podobnie temu, który nie wypłaca w terminie wynagrodzenia za pracę lub innego świadczenia przysługującego pracownikowi albo uprawnionemu do tego świadczenia członkowi jego rodziny. A jeśli nie wypłaca przez okres co najmniej 3 miesięcy, to kara ma wynieść nawet 60 tys. złotych - zdecydował Sejm, przyjmując poprawkę Lewicy, zmieniającą Kodeks pracy w... ustawie dotyczącej cudzoziemców.

Grażyna J. Leśniak 25.02.2025
Jaka wysokość diety dla członków komisji wyborczych w wyborach Prezydenta

500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia

Robert Horbaczewski 20.01.2025
Zmiany w podatkach 2025 - przybędzie obowiązków sprawozdawczych

1 stycznia 2025 r. weszły w życie liczne zmiany podatkowe, m.in. nowe definicje budynku i budowli w podatku od nieruchomości, JPK CIT, globalny podatek wyrównawczy, PIT kasowy, zwolnienie z VAT dla małych firm w innych krajach UE. Dla przedsiębiorców oznacza to często nowe obowiązki sprawozdawcze i zmiany w systemach finansowo-księgowych. Firmy muszą też co do zasady przeprowadzić weryfikację nieruchomości pod kątem nowych przepisów.

Monika Pogroszewska 02.01.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2006.109.3

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 627/2006 w sprawie wykonania rozporządzenia (WE) nr 2065/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do kryteriów jakościowych dla uznanych metod analitycznych w zakresie pobierania próbek, identyfikacji i charakterystyki początkowych produktów wędzarniczych
Data aktu: 21/04/2006
Data ogłoszenia: 22/04/2006
Data wejścia w życie: 12/05/2006