Dyrektywa 2005/74/WE zmieniająca dyrektywę Rady 90/642/EWG w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości etofumesatu, lambda-cyhalotryny, metomylu, pimetrozyny oraz tiabendazolu

DYREKTYWA KOMISJI 2005/74/WE
z dnia 25 października 2005 r.
zmieniająca dyrektywę Rady 90/642/EWG w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości etofumesatu, lambda-cyhalotryny, metomylu, pimetrozyny oraz tiabendazolu
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę Rady 90/642/EWG z dnia 27 listopada 1990 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach oraz na ich powierzchni(1), w szczególności jej art. 7,

uwzględniając dyrektywę Rady 91/414/EWG z dnia 15 lipca 1991 r. dotyczącą wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin(2), w szczególności jej art. 4 ust. 1 lit. f),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Zgodnie z przepisami dyrektywy 91/414/EWG Państwa Członkowskie są odpowiedzialne za udzielanie zezwoleń na stosowanie środków ochrony roślin wobec określonych upraw. Takie zezwolenia muszą być udzielane na podstawie oceny wywoływanych przez nie skutków dla zdrowia ludzi i zwierząt oraz ich wpływu na środowisko. Elementy, które należy uwzględnić podczas przeprowadzania ocen, obejmują narażenie użytkowników i osób postronnych oraz wpływ na środowisko lądowe, wodne i powietrzne, a także wpływ na ludzi i zwierzęta poprzez spożycie pozostałości zalegających w uprawach, wobec których je zastosowano.

(2) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDPP) odzwierciedlają minimalne ilości pestycydów zużyte w celu zapewnienia skutecznej ochrony roślin, stosowane w taki sposób, aby pozostałości były możliwie jak najmniejsze i mieściły się w dopuszczalnych granicach z toksykologicznego punktu widzenia, zwłaszcza pod względem spożycia.

(3) NDPP pestycydów powinny być poddawane przeglądowi. Mogą one zostać zmienione w związku z nowymi zastosowaniami, informacjami i danymi.

(4) NDPP są ustalane na niższym poziomie oznaczania analitycznego, gdy dozwolone stosowanie środków ochrony roślin nie powoduje powstania wykrywalnych poziomów pozostałości pestycydów w produktach spożywczych lub na ich powierzchni, lub gdy nie występują dozwolone przypadki stosowania, lub gdy stosowanie, które zostało dozwolone przez Państwa Członkowskie, nie zostało poparte niezbędnymi danymi, lub gdy stosowanie w państwach trzecich powodujące obecność pozostałości w produktach spożywczych lub na ich powierzchni, które mogą zostać wprowadzone do obrotu na rynku Wspólnoty, nie zostało poparte niezbędnymi danymi.

(5) Informacje o nowych lub zmienionych zastosowaniach niektórych pestycydów objętych dyrektywą 90/642/EWG zostały przekazane Komisji. Dotyczy to etofumesatu, lambda-cyhalotryny, metomylu, pimetrozyny oraz tiabendazolu.

W przypadku lambda-cyhalotryny, metomylu i pimetrozyny, dla których istnieje określona dawka ostrego narażenia, ostre narażenie konsumentów na te pestycydy za pośrednictwem produktów spożywczych mogących zawierać pozostałości tych pestycydów zostało ocenione i obliczone zgodnie z procedurami i praktykami dtosowanymi obecnie we Wspólnocie, z uwzględnieniem wytycznych opublikowanych przez Światową Organizację Zdrowia. Uwzględnione zostały także opinie Komitetu Naukowego ds. Roślin, w szczególności rady i zalecenia dotyczące ochrony konsumentów produktów spożywczych, wobec których zastosowano pestycydy. Ocena spożycia lambda-cyhalotryny, metomylu i pimetrozyny wykazała, że przy założonym NDPP dawka ostrego narażenia nie zostanie przekroczona. W przypadku etofumesatu i tiabendazolu analiza dostępnych informacji wykazała, że nie jest konieczne określenie dawki ostrego narażenia i nie jest potrzebna ocena krótkoterminowa.

(6) Z tego względu należy ustalić nowe najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości tych pestycydów.

(7) W świetle naukowego i technologicznego rozwoju stosowne może być ustalenie NDPP w przypadku stosunkowo nowych produktów we Wspólnocie, takich jak "papaja" czy "maniok". Należy zatem odpowiednio zmienić wykaz przykładów w grupach wyszczególnionych w załączniku I do dyrektywy 90/642/EWG.

(8) Ustalenie lub zmiana tymczasowych NDPP na poziomie Wspólnoty nie wyklucza ustalania przez Państwa Członkowskie tymczasowych NDPP etofumesatu zgodnie z art. 4. ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG i załącznika VI do niej. Uznaje się, że okres czterech lat jest wystarczający na dopuszczenie dalszych zastosowań przedmiotowej substancji czynnej. Po upływie tego okresu tymczasowe NDPP staną się ostateczne.

(9) Środki przewidziane w niniejszej dyrektywie są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Pokarmowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł  1

W załączniku I do dyrektywy 90/642/EWG dodaje się pozycję "papaja" w pkt 1 ppkt vi) "Owoce różne" między pozycją "oliwki" a "owoce męczennicy". W załączniku I do dyrektywy 90/642/EWG dodaje się pozycję "maniok" w pkt 2 ppkt i) "Warzywa korzeniowe i bulwiaste" między pozycją "marchew" a "selery".

Artykuł  2

W dyrektywie 90/642/EWG wprowadza się następujące zmiany:

1) w załączniku II najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości etofumesatu, lambda-cyhalotryny, metomylu oraz pimetrozyny zastępuje się poziomami określonymi w załączniku I do niniejszej dyrektywy;

2) w załączniku II dodaje się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości etofumesatu, jak określono w załączniku II do niniejszej dyrektywy.

Artykuł  3
1.
Państwa Członkowskie przyjmują i publikują najpóźniej do dnia 26 kwietnia 2006 r. przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne niezbędne dla przestrzegania niniejszej dyrektywy. Państwa Członkowskie niezwłocznie przekażą Komisji teksty tych przepisów oraz tabelę korelacji pomiędzy tymi przepisami i niniejszą dyrektywą.

Państwa Członkowskie stosują te przepisy od dnia 27 kwietnia 2006 r.

Przepisy przyjęte przez Państwa Członkowskie muszą zawierać odniesienie do niniejszej dyrektywy lub odniesienie to musi towarzyszyć ich urzędowej publikacji. Metody dokonywania takiego odniesienia określane są przez Państwa Członkowskie.

2.
Państwa Członkowskie przekazują Komisji teksty podstawowych przepisów prawa krajowego przyjętych w dziedzinie objętej niniejszą dyrektywą.
Artykuł  4

Niniejsza dyrektywa wchodzi w życie dwudziestego dnia po jej opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Artykuł  5

Niniejsza dyrektywa skierowana jest do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 25 października 2005 r.
W imieniu Komisji
Markos KYPRIANOU
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 350 z 14.12.1990, str. 71. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 2005/48/WE (Dz.U. L 219 z 24.8.2005, str. 29).

(2) Dz.U. L 230 z 19.8.1991, str. 1. Dyrektywa ostatnio zmieniona rozporządzeniem (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz.U. L 70 z 16.3.2005, str. 1).

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I

(1)

Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosuje się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości Pimetrozyna Lambdacyhalotryna Etofumesat (suma etofumesatu i metabolitu 2,3-dihydro-3,3-dimetyl-2-okso-benzofuran-5-yl siarczanu metanu wyrażonego jako etofumesat) Metomyl/tiodikarb (suma wyrażona jako metomyl) Tiabendazol
1. Owoce, świeże, suszone lub niegotowane, zakonserwowane przez zamrażanie, niezawierające dodatku cukru; orzechy 0,05(*)(p)
i) OWOCE CYTRUSOWE 0,3(p)
Grejpfruty 0,1 0,5
Cytryny 0,2 1
Limy 0,2 1
Mandarynki (łącznie z klementynkami i podobnymi hybrydami) 0,2 1
Pomarańcze 0,1 0,5
Pomelo 0,1 0,5
Pozostałe 0,02(*) 0,05(*)
ii) ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH (w łupinach lub bez) 0,02(*)(p) 0,05(*) 0,05(*) 0,1(*)
Migdały
Orzechy brazylijskie
Orzechy nerkowca
Kasztany
Orzechy kokosowe
Orzechy laskowe
Orzechy makadamia
Orzechy Pekany
Orzechy sosny
Pistacje
Orzechy włoskie
Pozostałe
iii) OWOCE ZIARNKOWE 0,02(*)(p) 0,1 0,2
Jabłka 5
Gruszki 5
Pigwy
Pozostałe 0,05(*)
iv) OWOCE PESTKOWE 0,05(*)
Morele 0,05(p) 0,2 0,2
Wiśnie 0,1
Brzoskwinie (włącznie z nektarynami i podobnymi hybrydami) 0,05(p) 0,2 0,2
Śliwki 0,5
Pozostałe 0,02(*)(p) 0,1 0,05(*)
v) JAGODY I DROBNE OWOCE 0,02(*)(p) 0,05(*)
a) Winogrona deserowe i do produkcji wina 0,2
Winogrona deserowe 0,05(*)
Winogrona do produkcji wina 1
b) Truskawki (inne niż dzikie) 0,5 0,05(*)
c) Owoce leśne (inne niż dzikie) 0,02(*) 0,05(*)
Jeżyny
Jeżyny popielice
Owoce mieszańców malin z jeżynami
Maliny
Pozostałe
d) Pozostałe drobne owoce i jagody (inne niż dzikie) 0,05(*)
Borówki czarne
Żurawiny
Porzeczki (czerwone, czarne i białe) 0,1
Agrest 0,1
Pozostałe 0,02(*)
e) Dzikie jagody i dzikie owoce 0,2 0,05(*)
vi) OWOCE RÓŻNE 0,02(*)(p) 0,02(*) 0,05(*)
Awokado 15
Banany 5
Daktyle
Figi
Owoce kiwi
Kumkwat
Litchi
Owoce mango 5
Oliwki
Papaja 10
Owoce męczennicy
Ananasy
Granaty
Pozostałe 0,05(*)
2. Warzywa świeże lub niegotowane, mrożone lub suszone
i) WARZYWA KORZENIOWE I BULWIASTE 0,02(*)(p)
Burak 0,1(p)
Marchew
Maniok 15
Seler 0,1
Chrzan
Karczochy jerozolimskie
Pasternak
Pietruszka korzeniowa
Rzodkiewka 0,1 0,5
Salsefia
Słodkie ziemniaki 15
Brukiew
Rzepa
Pochrzyn 15
Pozostałe 0,02(*) 0,05(*)(p) 0,05(*) 0,05(*)
ii) WARZYWA CEBULOWE 0,02(*)(p) 0,05(*)(p) 0,05(*) 0,05(*)
Czosnek
Cebula
Szalotka
Wiosenna dymka 0,05
Pozostałe 0,02(*)
iii) WARZYWA OWOCOWE 0,05(*)(p) 0,05(*)
a) Psiankowate
Pomidory 0,5(p) 0,1 0,5
Papryka 1(p) 0,1 0,2
Bakłażany 0,5(p) 0,5 0,5
Pozostałe 0,02(*)(p) 0,02(*) 0,05(*)
b) Dyniowate - z jadalną skórką 0,5(p) 0,1 0,05(*)
Ogórki
Korniszony
Cukinia
Pozostałe
c) Dyniowate - z niejadalną skórką 0,2(p) 0,05 0,05(*)
Melony
Dynie
Arbuzy
Pozostałe
d) Kukurydza cukrowa 0,02(*)(p) 0,05 0,05(*)
iv) WARZYWA KAPUSTNE 0,05(*)(p)
a) Kwiaty kapustnych 0,02(*)(p) 0,1
Brokuły (włączając Calabrese) 0,2 5
Kalafior
Pozostałe 0,05(*) 0,05(*)
b) Kapustne głowiaste 0,05(*) 0,05(*)
Brukselka 0,05
Kapusta głowiasta 0,05(p) 0,2
Pozostałe 0,02(*)(p) 0,02(*)
c) Kapustne liściaste 1 0,05(*) 0,05(*)
Kapusta chińska
Kapusta włoska 0,1(p)
Pozostałe 0,02(*)(p)
d) Kalarepa 0,02(*)(p) 0,02(*) 0,05(*) 0,05(*)
v) WARZYWA LIŚCIOWE I ŚWIEŻE ZIOŁA 0,05(*)
a) Sałata i podobne 1(p) 1 0,05(*)(p)
Rzeżucha
Roszpunka jadalna
Sałata 2
Skarola (endywia szerokolistna)
Pozostałe 0,05(*)
b) Szpinak i podobne 0,02(*)(p) 0,5 0,05(*)(p) 2
Szpinak
Boćwina
Pozostałe
c) Rukiew wodna 0,02(*)(p) 0,02(*) 0,05(*)(p) 0,05(*)
d) Endywia 0,02(*)(p) 0,02(*) 0,05(*)(p) 0,05(*)
e) Zioła 1(p) 1 1(p) 2
Trybulka
Szczypiorek
Pietruszka
Seler naciowy
Pozostałe
vi) WARZYWA STRĄCZKOWE (świeże) 0,02(*)(p) 0,05(*)(p) 0,05(*) 0,05(*)
Fasola (ze strączkami) 0,2
Fasola (bez strączków) 0,02(*)
Groch (ze strączkami) 0,2
Groch (bez strączków) 0,2
Pozostałe 0,02(*)
vii) WARZYWA ŁODYGOWE (świeże) 0,02(*)(p) 0,05(*)(p) 0,05(*) 0,05(*)
Szparagi
Karczochy hiszpańskie
Seler 0,3
Koper
Karczochy kuliste
Pory 0,3
Rabarbar
Pozostałe 0,02(*)
viii) GRZYBY 0,02(*)(p) 0,05(*)(p) 0,05(*)
a) Grzyby uprawne 0,02(*) 10
b) Grzyby dzikie 0,5 0,05(*)
3. Nasiona roślin strączkowych 0,02(*)(p) 0,02(*) 0,05(*)(p) 0,05(*) 0,05(*)
Fasola
Soczewica
Groch
Pozostałe
4. Nasiona roślin oleistych 0,02(*) 0,1(*)(p) 0,05(*)
Siemię lniane
Orzeszki ziemne 0,1
Nasiona maku
Nasiona sezamu
Nasiona słonecznika
Nasiona rzepaku
Nasiona soi 0,1
Nasiona gorczycy
Nasiona bawełny 0,05(p) 0,1
Pozostałe 0,02(*)(p) 0,05(*)
5. Ziemniaki 0,02(*)(p) 0,02(*) 0,05(*)(p) 0,05(*)
Ziemniaki wczesne 0,05(*)
Ziemniaki towarowe 15
6. Herbata (liście i łodygi suszone, fermentowane lub przetwarzane w inny sposób, Camellia sinensis) 0,1(*)(p) 1 0,1(*)(p) 0,1(*) 0,1(*)
7. Chmiel (suszony), w tym szyszki chmielu i nieskoncentrowany proszek 5(p) 10 0,1(*)(p) 10 0,1(*)
(*) Wskazuje dolną granicę oznaczenia analitycznego.

(p) Wskazuje najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości określony tymcza sowo zgodnie z art. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG.

______

(1) W celu ułatwienia lektury podkreślono zmienione NDPP.

ZAŁĄCZNIK  II

Pozostałości pestycydów oraz najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości (mg/kg)
Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosuje się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości Etofumesat (suma etofumesatu i metabolitu 2,3-dihydro-3,3- dimetyl-2-okso-benzofuran-5-yl siarczanu metanu wyrażonego jako etofumesat)
8. Przyprawy 0,5 (p)
Nasiona kminu
Nasiona jałowca
Gałka muszkatołowa
Pieprz, czarny i biały
Laska wanilii
Pozostałe
(p) Wskazuje najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości określony

tymczasowo zgodnie z art. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG.

Zmiany w prawie

Wyższe kary dla pracodawców zostaną – rząd przeciwny ich usuwaniu z ustawy o cudzoziemcach

Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej nie zgodziło się na usunięcie z ustawy o zatrudnianiu cudzoziemców przepisu podnoszącego w kodeksie pracy kary dla pracodawców. Senacka Komisja Rodziny, Polityki Senioralnej i Społecznej zaakceptowała we wtorek jedynie poprawki Biura Legislacyjnego Senatu do tej ustawy. Nie można jednak wykluczyć, że na posiedzeniu Senatu inni senatorowie przejmą poprawki zgłaszane przez stronę pracodawców.

Grażyna J. Leśniak 11.03.2025
Rząd zostawił przedsiębiorców na lodzie

Podczas ostatniego posiedzenia Sejmu, ku zaskoczeniu zarówno przedsiębiorców, jak i części posłów koalicji rządzącej, Lewica w ostatniej chwili „dorzuciła” do ustawy o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom poprawki zaostrzające kary za naruszanie przepisów prawa pracy - m.in. umożliwiające orzeczenie kary ograniczenia wolności. Jednocześnie zignorowano postulaty organizacji pracodawców, mimo wcześniejszych zapewnień rządu o ich poparciu.

Grażyna J. Leśniak 27.02.2025
Wyższe kary dla pracodawców - sejmowa wrzutka na ostatniej prostej

Już nie 30 tys. zł, a 50 tys. zł ma grozić maksymalnie pracodawcy, który zawrze umowę cywilnoprawną, choć powinien - umowę o pracę. Podobnie temu, który nie wypłaca w terminie wynagrodzenia za pracę lub innego świadczenia przysługującego pracownikowi albo uprawnionemu do tego świadczenia członkowi jego rodziny. A jeśli nie wypłaca przez okres co najmniej 3 miesięcy, to kara ma wynieść nawet 60 tys. złotych - zdecydował Sejm, przyjmując poprawkę Lewicy, zmieniającą Kodeks pracy w... ustawie dotyczącej cudzoziemców.

Grażyna J. Leśniak 25.02.2025
Jaka wysokość diety dla członków komisji wyborczych w wyborach Prezydenta

500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia

Robert Horbaczewski 20.01.2025
Zmiany w podatkach 2025 - przybędzie obowiązków sprawozdawczych

1 stycznia 2025 r. weszły w życie liczne zmiany podatkowe, m.in. nowe definicje budynku i budowli w podatku od nieruchomości, JPK CIT, globalny podatek wyrównawczy, PIT kasowy, zwolnienie z VAT dla małych firm w innych krajach UE. Dla przedsiębiorców oznacza to często nowe obowiązki sprawozdawcze i zmiany w systemach finansowo-księgowych. Firmy muszą też co do zasady przeprowadzić weryfikację nieruchomości pod kątem nowych przepisów.

Monika Pogroszewska 02.01.2025
Nowy Rok - jakie zmiany czekają nas w prawie

W 2025 roku minimalne wynagrodzenie za pracę wzrośnie tylko raz. Obniżeniu ulegnie natomiast minimalna podstawa wymiaru składki zdrowotnej płaconej przez przedsiębiorców. Grozi nam za to podwyżka podatku od nieruchomości. Wzrosną wynagrodzenia nauczycieli, a prawnicy zaczną lepiej zarabiać na urzędówkach. Wchodzą w życie zmiany dotyczące segregacji odpadów i e-doręczeń. To jednak nie koniec zmian, jakie czekają nas w Nowym Roku.

Renata Krupa-Dąbrowska 31.12.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2005.282.9

Rodzaj: Dyrektywa
Tytuł: Dyrektywa 2005/74/WE zmieniająca dyrektywę Rady 90/642/EWG w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości etofumesatu, lambda-cyhalotryny, metomylu, pimetrozyny oraz tiabendazolu
Data aktu: 25/10/2005
Data ogłoszenia: 26/10/2005
Data wejścia w życie: 15/11/2005