WSPÓLNY KOMITET EOG,Uwzględniając Porozumienie o Europejskim Obszarze Gospodarczym, zmienione Protokołem dostosowującym Porozumienie o Europejskim Obszarze Gospodarczym, dalej zwane "Porozumieniem", w szczególności jego art. 98,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Załącznik I do Porozumienia został zmieniony decyzją Wspólnego Komitetu EOG nr 43/2005 z dnia 11 marca 2005 r.(1).
(2) W Porozumieniu należy uwzględnić decyzję Komisji 2004/25/WE z dnia 22 grudnia 2003 r. zmieniającą decyzję 2002/657/WE w odniesieniu do ustalania minimalnych wymaganych wartości granicznych wydajności (MRPL) dla niektórych pozostałości w żywności pochodzenia zwierzęcego(2).
(3) W Porozumieniu należy uwzględnić rozporządzenie Komisji (WE) nr 445/2004 z dnia 10 marca 2004 r. zmieniające załącznik I do dyrektywy Rady 92/118/EWG w odniesieniu do tusz zwierzęcych, słoniny i wytopionych tłuszczów oraz mięsa króliczego i mięsa zwierząt dzikich utrzymywanych przez człowieka(3).
(4) W Porozumieniu należy uwzględnić decyzję Komisji 2004/280/WE z dnia 19 marca 2004 r. ustanawiającą środki przejściowe przy wprowadzaniu do obrotu niektórych produktów pochodzenia zwierzęcego uzyskiwanych w Republice Czeskiej, Estonii, Cyprze, Łotwie, Litwie, Węgrzech, Malcie, Polsce, Słowenii i Słowacji(4).
(5) W Porozumieniu należy uwzględnić rozporządzenie Komisji (WE) nr 836/2004 z dnia 28 kwietnia 2004 r. ustanawiające środki przejściowe, które powinny być stosowane przez Cypr w odniesieniu do trzęsawki owiec(5).
(6) W Porozumieniu należy uwzględnić dyrektywę Rady 2004/68/WE z dnia 26 kwietnia 2004 r. ustanawiającą warunki zdrowia zwierząt regulujące przywóz do oraz tranzyt przez terytorium Wspólnoty niektórych żywych zwierząt kopytnych, zmieniającą dyrektywy 90/426/EWG oraz 92/65/EWG i uchylającą dyrektywę 72/462/EWG(6), z poprawkami wprowadzonymi w Dz.U. L 226 z 25.6.2004, str. 128.
(7) W Porozumieniu należy uwzględnić decyzję Komisji 2004/379/WE z dnia 26 kwietnia 2004 r. zmieniającą decyzję 2001/471/WE w odniesieniu do badań bakteriologicznych w niektórych zakładach mięsnych(7), z poprawkami wprowadzonymi w Dz.U. L 199 z 7.6.2004, str. 1.
(8) W Porozumieniu należy uwzględnić decyzję Komisji 2004/433/WE z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającą środki przejściowe dla Łotwy wprowadzające odstępstwo od dyrektywy Rady 1999/74/WE w odniesieniu do wysokości klatek dla kur niosek(8), z poprawkami wprowadzonymi w Dz.U. L 189 z 27.5.2004, str. 40.
(9) W Porozumieniu należy uwzględnić decyzję Komisji 2004/439/WE z dnia 29 kwietnia 2004 r. przyjmującą środek przejściowy dla niektórych zakładów z sektora mięsa na Malcie(9), z poprawkami wprowadzonymi w Dz.U. L 189 z 27.5.2004, str. 76.
(10) W Porozumieniu należy uwzględnić decyzję Komisji 2004/440/WE z dnia 29 kwietnia 2004 r. przyjmującą środek przejściowy dla niektórych zakładów z sektora mleka na Słowacji(10), z poprawkami wprowadzonymi w Dz.U. L 189 z 27.5.2004, str. 79.
(11) W Porozumieniu należy uwzględnić decyzję Komisji 2004/449/WE z dnia 29 kwietnia 2004 r. zatwierdzającą plany monitorowania pozostałości przedłożone przez Republikę Czeską, Estonię, Cypr, Łotwę, Litwę, Węgry, Maltę, Polskę, Słowenię i Słowację zgodnie z dyrektywą Rady 96/23/WE(11), z poprawkami wprowadzonymi w Dz.U. L 193 z 1.6.2004, str. 69.
(12) Niniejszej decyzji nie stosuje się do Islandii i Liechtensteinu,
STANOWI, CO NASTĘPUJE:
Sporządzono w Brukseli, dnia 29 kwietnia 2005 r.
|
W imieniu Wspólnego Komitetu EOG |
|
Richard WRIGHT |
|
Przewodniczący |
______
(1) Dz.U. L 198 z 28.7.2005, str. 45.
(2) Dz.U. L 6 z 10.1.2004, str. 38.
(3) Dz.U. L 72 z 11.3.2004, str. 60.
(4) Dz.U. L 87 z 25.3.2004, str. 60.
(5) Dz.U. L 127 z 29.4.2004, str. 48.
(6) Dz.U. L 139 z 30.4.2004, str. 321.
(7) DzU. L 144 z 30.4 2004, str. 1.
(8) Dz.U. L 154 z 30.4.2004, str. 51.
(9) Dz.U. L 154 z 30.4.2004, str. 93.
(10) Dz.U. L 154 z 30.4.2004, str. 97.
(11) Dz.U. L 155 z 30.4.2004, str. 86.
(*) Nie wskazano wymogów konstytucyjnych.