Rozporządzenie 608/2004 dotyczące etykietowania żywności oraz składników żywności z dodatkiem fitosteroli, estrów fitosteroli, fitostanoli i/lub estrów fitostanoli

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 608/2004
z dnia 31 marca 2004 r.
dotyczące etykietowania żywności oraz składników żywności z dodatkiem fitosteroli, estrów fitosteroli, fitostanoli i/lub estrów fitostanoli
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę Rady 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 marca 2000 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich w zakresie etykietowania, prezentacji i reklamy środków spożywczych 1 , ostatnio zmienioną dyrektywą 2003/89/WE 2 , w szczególności jej art. 4 ust. 2 i art. 6 ust. 7,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Fitosterole, estry fitosteroli, fitostanole i estry fitostanoli obniżają poziom cholesterolu w surowicy, ale także mogą obniżyć poziom karotenu w surowicy krwi. Dlatego Państwa Członkowskie i Komisja skonsultowały się z Komitetem Naukowym ds. Żywności (SCF) w sprawie skutków spożycia fitosteroli, estrów fitosteroli, fitostanoli i estrów fitostanoli z wielu źródeł.

(2) Komitet Naukowy ds. Żywności (SCF) w swojej opinii "Ogólny pogląd w sprawie długoterminowych skutków spożycia podwyższonego poziomu fitosteroli z wielu dietetycznych źródeł, ze szczególną uwagą wpływu na karoten" z dnia 26 września 2002 r. potwierdził potrzebę etykietowania fitosteroli, estrów fitosteroli, fitostanoli i estrów fitostanoli, jak zostało to określone w decyzji Komisji 2000/500/WE z dnia 24 lipca 2000 r. w sprawie zezwolenia na wprowadzanie do obrotu "żółtej pasty tłuszczowej z dodatkiem estrów fitosteroli" jako nowej żywności lub nowego składnika żywności na mocy rozporządzenia (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady 3 . Komitet Naukowy ds. Żywności (SCF) wskazał również, że nie istniały dowody dodatkowych korzyści ich spożywania powyżej 3 g/dzień oraz że wyższe spożycie może wywołać nieporządane skutki, i dlatego rozsądne jest unikanie spożywania steroli roślinnych powyżej 3 g/dzień.

(3) Produkty zawierające fitosterole/fitostanole powinny być dlatego prezentowane w pojedynczych porcjach, zawierających maksymalnie 3 g lub maksymalnie 1 g fitosteroli/fitostanoli obliczonych jako wolne fitosterole/fitostanole. Gdy nie ma takiej możliwości, powinien istnieć czytelny wskaźnik składu standardowej porcji żywności, wyrażonej w g or ml, oraz ilość fitosteroli/fitostanoli, obliczonych jako wolne fitosterole/fitostanole, zawartych w takiej porcji. We wszystkich przypadkach, skład i etykietowanie produktu powinno umożliwić w łatwy sposób konsumentom ograniczenie ich spożycia do maksymalnie 3 g fitosteroli/fitostanoli, spożywając jedną porcję zawierającą maksymalnie 3 g, lub trzy porcje zawierające maksymalnie 1 g.

(4) W celu ułatwienia konsumentom zrozumienia, właściwe jest zamienienie na etykiecie słowa "fito" na słowo "roślinne".

(5) Decyzja 2000/500/WE zezwala na dodawanie niektórych fitosteroli do żółtej pasty tłuszczowej. Określa ona specjalne wymagania dotyczące etykietowania, w celu zapewnienia, że ten produkt dotrze do określonej grupy celowej, głównie do ludzi, którzy chcą obniżyć swój poziom cholesterolu we krwi.

(6) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt.

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Niniejsze rozporządzenie ma zastosowanie do żywności oraz składników żywności z dodatkiem fitosteroli, estrów fitosteroli, fitostanoli lub estrów fitostanoli.

Artykuł  2

Do celów etykietowania, fitosterol, ester fitosteroli, fitostanol i ester fitostanoli określane są wyrażeniami "sterol roślinny", "ester steroli roślinnych", "stanol roślinny" lub "ester stanoli roślinnych" lub, gdzie właściwe, ich odpowiednikami w liczbie mnogiej.

Bez uszczerbku dla innych wymogów wspólnotowych lub ustawodawstwa krajowego dotyczącego etykietowania środków spożywczych, etykietowanie żywności oraz składników żywności z dodatkiem fitosteroli, estrów fitosteroli, fitostanoli lub estrów fitostanoli zawiera:

1)
w miejscu o tej samej widoczności jak nazwa pod którą produkt jest sprzedawany łatwo widoczny i czytelny napis:

"z dodatkiem steroli roślinnych/stanoli roślinnych";

2)
zawartość dodanego fitosterolu, estru fitosteroli, fitostanolu i estru fitostanoli (wyrażonego w % lub w g wolnych steroli roślinnych/stanoli roślinnych na 100 g lub 100 ml żywności) określoną w wykazie składników;
3) 4
oświadczenie, że produkt nie jest przeznaczony dla ludzi, którzy nie muszą kontrolować swojego poziomu cholesterolu we krwi;
4)
oświadczenie, że pacjenci biorący leki na obniżenie poziomu cholesterolu powinni spożywać produkty wyłącznie pod opieką lekarską;
5)
łatwo widoczne i czytelne oświadczenie, że produkt może nie być odpowiedni w żywieniu kobiet w ciąży, karmiących piersią oraz dla dzieci poniżej piątego roku życia;
6)
poradę, że produkt nie może stanowić zrównoważonej i różnorodnej diety, zawierającej regularne spożywanie owoców i warzyw w celu utrzymania poziomu karotenu;
7)
w miejscu o tej samej widoczności, jak to jest wymagane na mocy powyższego pkt 3, oświadczenie, że należy unikać spożycia więcej niż 3 g/dzień dodatku steroli roślinnych/stanoli roślinnych;
8)
definicję porcji danej żywności lub danego składnika żywności (najlepiej w g lub ml) wraz z oświadczeniem o zawartej w niej ilości sterolu roślinnego/stanolu roślinnego.
Artykuł  3

Żywność oraz składniki żywności z dodatkiem estrów fitostanoli już dostępne na rynku Wspólnoty lub żółta pasta tłuszczowa z dodatkiem estrów fitosteroli, która została dopuszczona decyzją Komisji 2000/500/WE, produkowane po upływie sześciu miesięcy od wejścia w życie niniejszego rozporządzenia spełniają przepisy art. 2 dotyczące etykietowania.

Artykuł  4

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 31 marca 2004 r.

W imieniu Komisji
David BYRNE
Członek Komisji
1 Dz.U. L 109 z 6.5.2000, str. 29.
2 Dz.U. L 308 z 25.11.2003, str. 15.
3 Dz.U. L 200 z 8.8.2000, str. 59.
4 Art. 2 pkt 3 zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 718/2013 z dnia 25 lipca 2013 r. (Dz.U.UE.L.13.201.49) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 15 sierpnia 2013 r.

Zmiany w prawie

Senatorowie nie zgodzili się na podniesienie kar grzywny dla pracodawców

Senat nie zgodził się w czwartek na zniesienie obowiązku zawierania umów o pracę z cudzoziemcami będącymi pracownikami tymczasowymi przez agencje pracy tymczasowej, ale umożliwił agencjom zawieranie umów cywilnoprawnych. Senatorowie zdecydowali natomiast o skreśleniu przepisu podnoszącego kary grzywny dla pracodawców przewidziane w kodeksie pracy. W głosowaniu przepadła też poprawka Lewicy podnosząca z 2 tys. zł do 10 tys. zł kary grzywny, jakie w postępowaniu mandatowym może nałożyć Państwowa Inspekcja Pracy.

Grażyna J. Leśniak 13.03.2025
Wyższe kary dla pracodawców zostaną – rząd przeciwny ich usuwaniu z ustawy o cudzoziemcach

Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej nie zgodziło się na usunięcie z ustawy o zatrudnianiu cudzoziemców przepisu podnoszącego w kodeksie pracy kary dla pracodawców. Senacka Komisja Rodziny, Polityki Senioralnej i Społecznej zaakceptowała we wtorek jedynie poprawki Biura Legislacyjnego Senatu do tej ustawy. Nie można jednak wykluczyć, że na posiedzeniu Senatu inni senatorowie przejmą poprawki zgłaszane przez stronę pracodawców.

Grażyna J. Leśniak 11.03.2025
Rząd zostawił przedsiębiorców na lodzie

Podczas ostatniego posiedzenia Sejmu, ku zaskoczeniu zarówno przedsiębiorców, jak i części posłów koalicji rządzącej, Lewica w ostatniej chwili „dorzuciła” do ustawy o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom poprawki zaostrzające kary za naruszanie przepisów prawa pracy - m.in. umożliwiające orzeczenie kary ograniczenia wolności. Jednocześnie zignorowano postulaty organizacji pracodawców, mimo wcześniejszych zapewnień rządu o ich poparciu.

Grażyna J. Leśniak 27.02.2025
Wyższe kary dla pracodawców - sejmowa wrzutka na ostatniej prostej

Już nie 30 tys. zł, a 50 tys. zł ma grozić maksymalnie pracodawcy, który zawrze umowę cywilnoprawną, choć powinien - umowę o pracę. Podobnie temu, który nie wypłaca w terminie wynagrodzenia za pracę lub innego świadczenia przysługującego pracownikowi albo uprawnionemu do tego świadczenia członkowi jego rodziny. A jeśli nie wypłaca przez okres co najmniej 3 miesięcy, to kara ma wynieść nawet 60 tys. złotych - zdecydował Sejm, przyjmując poprawkę Lewicy, zmieniającą Kodeks pracy w... ustawie dotyczącej cudzoziemców.

Grażyna J. Leśniak 25.02.2025
Jaka wysokość diety dla członków komisji wyborczych w wyborach Prezydenta

500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia

Robert Horbaczewski 20.01.2025
Zmiany w podatkach 2025 - przybędzie obowiązków sprawozdawczych

1 stycznia 2025 r. weszły w życie liczne zmiany podatkowe, m.in. nowe definicje budynku i budowli w podatku od nieruchomości, JPK CIT, globalny podatek wyrównawczy, PIT kasowy, zwolnienie z VAT dla małych firm w innych krajach UE. Dla przedsiębiorców oznacza to często nowe obowiązki sprawozdawcze i zmiany w systemach finansowo-księgowych. Firmy muszą też co do zasady przeprowadzić weryfikację nieruchomości pod kątem nowych przepisów.

Monika Pogroszewska 02.01.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2004.97.44

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 608/2004 dotyczące etykietowania żywności oraz składników żywności z dodatkiem fitosteroli, estrów fitosteroli, fitostanoli i/lub estrów fitostanoli
Data aktu: 31/03/2004
Data ogłoszenia: 01/04/2004
Data wejścia w życie: 01/05/2004, 21/04/2004