Rozporządzenie 392/2004 zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 2092/91 w sprawie produkcji ekologicznej produktów rolnych oraz znakowania produktów rolnych i środków spożywczych

ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 392/2004
z dnia 24 lutego 2004 r.
zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 2092/91 w sprawie produkcji ekologicznej produktów rolnych oraz znakowania produktów rolnych i środków spożywczych

RADA UNII EUROPEJSKIEJ,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską, w szczególności jego art. 37,

uwzględniając wniosek Komisji,

uwzględniając opinię Parlamentu Europejskiego(1),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Rozporządzenie (EWG) nr 2092/91(2) określa zharmonizowane ramy przepisów wspólnotowych dotyczących etykietowania, produkcji i kontroli produktów rolnych, które są oznakowane lub będą oznakowane stosownie do metody produkcji ekologicznej.

(2) Rozporządzenie (EWG) nr 2092/91 przewiduje również ochronę, na szczeblu wspólnotowym, niektórych terminów stosowanych do wskazania konsumentom, że produkt żywnościowy lub paszowy, lub jego składniki zostały uzyskane zgodnie z metodą produkcji ekologicznej, określoną w tym rozporządzeniu. Ochrona ta dotyczy również zwyczajowych wyrazów pochodnych lub zdrobniałych wymienionych terminów, stosowanych zarówno samodzielnie, jak i w połączeniu, niezależnie od użytego języka. W celu wyeliminowania prawdopodobieństwa błędnej interpretacji w odniesieniu do zakresu ochrony, niezbędne jest dokonanie odpowiedniej zmiany tego rozporządzenia;

(3) Rozporządzenie (EWG) nr 2092/91 przewiduje również, że podmioty gospodarcze produkujące, przygotowujące lub przywożące produkty z państw trzecich, objęte zakresem tego rozporządzenia, podlegają procedurze kontroli. W ostatnich latach zostały wprowadzone na rynek pewne produkty posiadające oznakowania dotyczące metody produkcji ekologicznej, niezgodne z rozporządzeniem (EWG) nr 2092/91. Ponadto ostatnio wystąpiło zanieczyszczenie herbicydami podczas przechowywania produktów pochodzących z uprawy ekologicznej. Z tego względu niezbędne jest wzmocnienie procedury kontroli oraz poddanie tej procedurze wszystkich podmiotów gospodarczych w ramach procesu produkcji i przygotowania;

(4) Zgodnie z zasadą podejścia opartego na ryzyku, w niektórych przypadkach może zaistnieć dysproporcja pomiędzy stosowaniem wymogów powiadamiania i kontroli w odniesieniu do niektórych rodzajów detalicznych podmiotów gospodarczych. Z tego też względu należy przewidzieć dla Państw Członkowskich możliwość wyłączenia takich podmiotów ze stosowania wymienionych wymogów;

(5) W celu przestrzegania obowiązku zachowania tajemnicy zawodowej wymaga się od władz i organów kontrolnych nieujawniania informacji oraz danych uzyskanych w trakcie ich działalności kontrolnej. Niemniej jednak należy umożliwić wymianę informacji między organami i podmiotami kontrolnymi w celu poprawy możliwości prześledzenia oraz zagwarantowania zgodności z rozporządzeniem (EWG) nr 2092/91 w trakcie procesu produkcji i przygotowania;

(6) Z uwagi na to, że logo Wspólnoty wskazujące, że produkty są objęte specjalnym systemem kontroli, może być stosowane w odniesieniu do produktów przywożonych z państw trzecich, należy zapewnić, w celu zachowania przejrzystości, że odpowiednie wymogi kontroli będą stosowane w odniesieniu do wymienionych produktów;

(7) Należy określić późniejszą datę zastosowania nowych wymogów odnośnie do powiadamiania i kontroli w celu umożliwienia dokonania niezbędnego dostosowania, w szczególności w Państwach Członkowskich, w których obecnie takie wymogi nie istnieją. Wymogi te powinny być stosowane bez uszczerbku dla wymogów kontroli istniejących już na szczeblu krajowym;

(8) W związku z tym należy odpowiednio zmienić rozporządzenie (EWG) nr 2092/91,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W rozporządzeniu (EWG) nr 2092/91 wprowadza się następujące zmiany:

1) artykuł 2 otrzymuje brzmienie:

"Artykuł 2

Do celów niniejszego rozporządzenia produkt uważa się za oznakowany jako pochodzący z gospodarstw prowadzących produkcję ekologiczną wówczas, gdy na etykiecie, materiałach reklamowych lub dokumentach handlowych taki produkt lub jego składniki, lub materiały paszowe opisane są przez oznaczenia sugerujące nabywcy, że produkt, jego składniki lub materiały paszowe zostały uzyskane zgodnie z zasadami produkcji ustanowionymi w art. 6. W szczególności następujące określenia, ich zwyczajowe pochodne (takie jak bio, eko itd.) lub zdrobnienia stosowane samodzielnie, jak i w połączeniu, są uznawane za określenia stosujące się do metody produkcji ekologicznej w całej Wspólnocie, w każdym języku wspólnotowym, chyba że takie określenia są stosowane do produktów rolnych wchodzących w skład środków spożywczych lub w sposób całkowicie oczywisty nie pozostają w żadnym związku z metodą produkcji:

- w języku hiszpańskim: ecológico,

- w języku duńskim: økologisk,

- w języku niemieckim: ökologisch, biologisch,

- w języku greckim: βιολογικό,

- w języku angielskim: organic,

- w języku francuskim: biologique,

- w języku włoskim: biologico,

- w języku niderlandzkim: biologisch,

- w języku portugalskim: biológico,

- w języku fińskim: luonnonmukainen,

- w języku szwedzkim: ekologisk.";

2) artykuł 8 ust. 1 otrzymuje brzmienie:

"1. Każdy podmiot gospodarczy produkujący, przygotowujący, przechowujący lub przywożący z państw trzecich produkty określone w art. 1 do celów dalszego obrotu nimi lub wprowadzający te produkty na rynek:

a) zgłasza tą działalność właściwym organom Państwa Członkowskiego, w którym prowadzi się tą działalność; takie powiadomienie zawiera informacje określone w załączniku IV;

b) przedkłada swoją działalność procedurze kontroli określonej w art. 9.

Państwa Członkowskie mogą zwolnić od stosowania tego ustępu podmioty gospodarcze, które sprzedają takie produkty bezpośrednio końcowemu konsumentowi lub użytkownikowi, pod warunkiem że podmioty te nie produkują, nie przygotowują, nie przechowują w inny sposób niż w połączeniu z punktem sprzedaży, ani nie przywożą takich produktów z państwa trzeciego.

Jeżeli podmiot gospodarczy zleca osobom trzecim jakąkolwiek działalność, określoną w akapicie pierwszym, to podmiot ten podlega wymogom określonym w lit. a) i b), zaś działalność zlecona podlega procedurze kontroli określonej w art. 9.";

3) w art. 9 wprowadza się następujące zmiany:

a) ustęp 1 otrzymuje brzmienie:

"1. Państwa Członkowskie tworzą system kontroli wykonywany przez jeden lub więcej wyznaczonych organów kontroli i/lub zatwierdzonych podmiotów prywatnych, którym podlegają podmioty gospodarcze określone w art. 8 ust. 1.";

b) w ust. 7 lit. b) dodaje się zdanie w brzmieniu:

"Niemniej jednak, na prośbę należycie uzasadnioną, z konieczności zagwarantowania, że produkty zostały wytworzone zgodnie z niniejszym rozporządzeniem, wymieniają odpowiednie informacje na temat wyników kontroli z innymi organami kontroli lub zatwierdzonymi podmiotami kontrolującymi. Mogą one również wymieniać powyższe informacje z własnej inicjatywy.";

c) ustęp 9 lit. a) otrzymuje brzmienie:

"a) zapewniają, w razie ustalenia nieprawidłowości dotyczących stosowania art. 5 i 6 lub przepisów określonych w art. 3 i 4 rozporządzenia Komisji (WE) nr 223/2003 z dnia 5 lutego 2003 r. w sprawie wymogów w zakresie etykietowania związanych z ekologiczną metodą produkcji pasz, mieszanek paszowych i materiałów paszowych(*) lub podjęcia środków określonych w załączniku III, usunięcie oznakowań metody produkcji ekologicznej przewidzianej w art. 2 z całej partii towarów lub wytworzonych produktów, których tyczy się stwierdzona nieprawidłowość

______

(*) Dz.U. L 31 z 06.2. 2003, str. 3;";

4) artykuł 10 ust. 1 lit. b) otrzymuje brzmienie:

"b) podlegają procedurze kontrolnej określonej w art. 9 w ciągu całego cyklu produkcji i faz przygotowania lub, w przypadku produktów przywożonych, środkom równoważnym; w przypadku produktów przywożonych zgodnie z art. 11 ust. 6, zastosowanie systemu kontroli stosuje się do wymogów równoważnych wymogom określonym w art. 9, a w szczególności w jego ust. 4,".

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie siódmego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Artykuł 1 ust. 2 stosuje się od dnia 1 lipca 2005 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 24 lutego 2004 r.

W imieniu Rady
J. WALSH
Przewodniczący

______

(1) Opinia wydana dnia 4 grudnia 2003 r. (dotychczas nieopublikowana w Dzienniku Urzędowym).

(2) Dz.U. L 198 z 22.7.1991, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 2277/2003 (Dz.U. L 336 z 23.12.2003, str. 68).

Zmiany w prawie

Jaka wysokość diety dla członków komisji wyborczych w wyborach Prezydenta

500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia

Robert Horbaczewski 20.01.2025
Zmiany w podatkach 2025 - przybędzie obowiązków sprawozdawczych

1 stycznia 2025 r. weszły w życie liczne zmiany podatkowe, m.in. nowe definicje budynku i budowli w podatku od nieruchomości, JPK CIT, globalny podatek wyrównawczy, PIT kasowy, zwolnienie z VAT dla małych firm w innych krajach UE. Dla przedsiębiorców oznacza to często nowe obowiązki sprawozdawcze i zmiany w systemach finansowo-księgowych. Firmy muszą też co do zasady przeprowadzić weryfikację nieruchomości pod kątem nowych przepisów.

Monika Pogroszewska 02.01.2025
Nowy Rok - jakie zmiany czekają nas w prawie

W 2025 roku minimalne wynagrodzenie za pracę wzrośnie tylko raz. Obniżeniu ulegnie natomiast minimalna podstawa wymiaru składki zdrowotnej płaconej przez przedsiębiorców. Grozi nam za to podwyżka podatku od nieruchomości. Wzrosną wynagrodzenia nauczycieli, a prawnicy zaczną lepiej zarabiać na urzędówkach. Wchodzą w życie zmiany dotyczące segregacji odpadów i e-doręczeń. To jednak nie koniec zmian, jakie czekają nas w Nowym Roku.

Renata Krupa-Dąbrowska 31.12.2024
Zmiana kodów na PKD 2025 rodzi praktyczne pytania

1 stycznia 2025 r. zacznie obowiązywać nowa Polska Klasyfikacja Działalności – PKD 2025. Jej ostateczny kształt poznaliśmy dopiero w tygodniu przedświątecznym, gdy opracowywany od miesięcy projekt został przekazany do podpisu premiera. Chociaż jeszcze przez dwa lata równolegle obowiązywać będzie stara PKD 2007, niektórzy już dziś powinni zainteresować się zmianami.

Tomasz Ciechoński 31.12.2024
Co się zmieni w prawie dla osób z niepełnosprawnościami w 2025 roku

Dodatek dopełniający do renty socjalnej dla niektórych osób z niepełnosprawnościami, nowa grupa uprawniona do świadczenia wspierającego i koniec przedłużonych orzeczeń o niepełnosprawności w marcu - to tylko niektóre ważniejsze zmiany w prawie, które czekają osoby z niepełnosprawnościami w 2025 roku. Drugą część zmian opublikowaliśmy 31 grudnia.

Beata Dązbłaż 28.12.2024
Stosunek prezydenta Dudy do wolnej Wigilii "uległ zawieszeniu"

Prezydent Andrzej Duda powiedział w czwartek, że ubolewa, że w sprawie ustawy o Wigilii wolnej od pracy nie przeprowadzono wcześniej konsultacji z prawdziwego zdarzenia. Jak dodał, jego stosunek do ustawy "uległ niejakiemu zawieszeniu". Wyraził ubolewanie nad tym, że pomimo wprowadzenia wolnej Wigilii, trzy niedziele poprzedzające święto mają być dniami pracującymi. Ustawa czeka na podpis prezydenta.

kk/pap 12.12.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2004.65.1

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 392/2004 zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 2092/91 w sprawie produkcji ekologicznej produktów rolnych oraz znakowania produktów rolnych i środków spożywczych
Data aktu: 24/02/2004
Data ogłoszenia: 03/03/2004
Data wejścia w życie: 01/05/2004, 10/03/2004, 01/07/2005