Rozporządzenie 1676/2004 w sprawie przyjęcia środków autonomicznych oraz przejściowych dotyczących przywozu niektórych przetworzonych produktów rolnych pochodzących z Bułgarii i wywozu niektórych przetworzonych produktów rolnych do Bułgarii

ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 1676/2004
z dnia 24 września 2004 r.
w sprawie przyjęcia środków autonomicznych oraz przejściowych dotyczących przywozu niektórych przetworzonych produktów rolnych pochodzących z Bułgarii i wywozu niektórych przetworzonych produktów rolnych do Bułgarii

RADA UNII EUROPEJSKIEJ,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską, w szczególności jego art. 133,

uwzględniając wniosek Komisji,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Protokół nr 3 Układu Europejskiego między Wspólnotami Europejskimi i Republiką Bułgarii, zatwierdzony decyzją Rady i Komisji 94/908/WE, EWWiS, Euratom, z dnia 19 grudnia 1994 r. w sprawie zawarcia Układu Europejskiego między Wspólnotami Europejskimi i ich Państwami Członkowskimi, z jednej strony a Republiką Bułgarii, z drugiej strony (1) zawiera uzgodnienia handlowe dotyczące wymienionych tam przetworzonych produktów rolnych. Protokół nr 3 został zmieniony Protokołem dostosowującym aspekty handlowe Układu Europejskiego między Wspólnotami Europejskimi i Bułgarią (2), zwanym dalej "Protokołem dostosowującym" zatwierdzonym decyzją 1999/278/WE (3) i poprawionym decyzją nr 2/2002 Rady Stowarzyszenia EU-Bułgaria (4).

(2) W ostatnim czasie podpisano umowę handlową zmieniającą Protokół dostosowujący. Celem tej umowy jest dalsze zbliżenie gospodarcze w ramach przygotowań do przystąpienia Bułgarii do Unii Europejskiej; umowa ma wejść w życie nie później niż dnia 1 października 2004 r.

(3) Procedura przyjęcia decyzji zmieniającej Protokół dostosowujący nie zostanie ukończona w takim czasie, by decyzja ta mogła wejść w życie z dniem 1 października 2004 r. Z tego powodu niezbędne jest zapewnienie stosowania koncesji celnych w stosunku do Bułgarii na warunkach autonomicznych od dnia 1 października 2004 r.

(4) Opłat celnych nie powinno się stosować w stosunku do przywozu niektórych przetworzonych produktów rolnych. Dla niektórych innych towarów powinno się stosować coroczne kontyngenty taryfowe.

(5) Dla przetworzonych produktów rolnych objętych Protokołem nr 3, ale nie wyszczególnionych w niniejszym rozporządzeniu lub dla których kontyngenty przyznane na mocy niniejszego rozporządzenia zostały wyczerpane, dalej powinno stosować się postanowienia handlowe określone w Protokole nr 3.

(6) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1446/2002 z dnia 8 sierpnia 2002 r. w sprawie zawieszenia i otwarcia kontyngentów taryfowych stosowanych przy przywozie do Wspólnoty niektórych produktów rolnych przetworzonych pochodzących z Bułgarii i zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1477/2000 (5) ustanowiło roczne kontyngenty taryfowe dla przywozu do Wspólnoty niektórych przetworzonych produktów rolnych pochodzących z Bułgarii. Dla roku 2004 powinny być dalej stosowane jedynie kwoty dotyczące kontyngentów taryfowych wyszczególnionych pod pozycjami nr 09.5463 i 09.5487 oraz pozycją 095479.

(7) Przetworzone produkty rolne nie objęte załącznikiem I do Traktatu i wywożone do Bułgarii nie podlegają refundacjom wywozowym na mocy rozporządzenia Komisji (WE) nr 1520/2000 z dnia 13 lipca 2000 r. ustanawiającego wspólne szczegółowe zasady stosowania systemu przyznawania refundacji wywozowych dla niektórych produktów rolnych wywożonych jako towary nieobjęte załącznikiem I do Traktatu oraz kryteria ustalania wysokości takich refundacji (6).

(8) Rozporządzenie Komisji (EWG) nr 2454/93 z dnia 2 lipca 1993 r. ustanawiające przepisy wykonawcze do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2913/92 ustanawiającego Wspólnotowy Kodeks Celny (7) ustanawia system zarządzania kontyngentami taryfowymi. Kontyngenty taryfowe przyznane na mocy niniejszego rozporządzenia są zarządzane przez władze wspólnotowe i Państwa Członkowskie zgodnie z tym systemem.

(9) Środki niezbędne do wykonania niniejszego rozporządzenia powinny zostać przyjęte zgodnie z decyzją Rady 1999/468/WE z dnia 28 czerwca 1999 r. ustanawiającą warunki wykonywania uprawnień wykonawczych przyznanych Komisji (8).

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Od dnia 1 października 2004 roku, stawki celne określone w załączniku I stosuje się do przywozów do Wspólnoty towarów pochodzących z Bułgarii wyszczególnionych w tym załączniku.

Artykuł  2
1.
Kontyngenty celne Wspólnoty na bezcłowy przywóz produktów pochodzących z Bułgarii wymienione w załączniku II są dostępne corocznie od dnia 1 stycznia do dnia 31 grudnia. Na rok 2004 są one dostępne od dnia 1 października do dnia 31 grudnia 2004 r. Podstawę kontyngentów na rok 2004 zmniejsza się, z wyjątkiem kontyngentów celnych wyszczególnionych pod pozycjami nr 09.5463, nr 09.5487 i nr 09.5479, proporcjonalnie do ilości pełnych miesięcy, które upłynęły.
2.
Ilości towarów dopuszczonych do swobodnego obrotu w okresie od dnia 1 stycznia do dnia 30 września 2004 r. w ramach kontyngentów celnych wyszczególnionych pod pozycjami nr 09.5463, nr 09.5487 i nr 09.5479 dostępnych na mocy rozporządzenia (WE) nr 1446/2002 są potrącane w całości z kwot odpowiednich kontyngentów celnych określonych w załączniku II.
Artykuł  3

Przetworzone produkty rolne wyszczególnione w załączniku III do niniejszego rozporządzenia wywożone do Bułgarii nie są objęte refundacjami wywozowymi określonymi w rozporządzeniu (WE) nr 1520/2000.

Artykuł  4

W stosunku do przetworzonych produktów rolnych nie objętych załącznikiem I, lub dla których wyczerpały się kontyngenty określone w załączniku II stosuje się przepisy określone w Protokole nr 3.

Artykuł  5

Komisja może zawiesić środki określone w art. 1, 2 i 3 w przypadku niestosowania przez Bułgarię uzgodnionych preferencji wzajemnych, zgodnie z procedurą określoną w art. 7 ust. 2.

Artykuł  6

Kontyngentami celnymi wymienionymi w załączniku II do niniejszego rozporządzenia zarządza Komisja zgodnie z art. 308a, 308b i 308c rozporządzenia (EWG) nr 2454/93.

Artykuł  7
1.
Komisję wspiera komitet, o którym mowa w art. 16 rozporządzenia (WE) nr 3448/93 (9), zwany dalej "Komitetem".
2.
W przypadku odniesień do niniejszego ustępu zastosowanie znajduje art. 4 i 7 decyzji 1999/468/WE.

Okres wskazany w art. 4 ust. 3 decyzji 1999/468/WE ustala się na trzy miesiące.

3.
Komitet przyjmuje swój regulamin wewnętrzny.
Artykuł  8

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie trzeciego dnia po opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie obowiązuje od dnia 1 października 2004 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, 24 września 2004 r.

W imieniu Rady
B. R. BOT
Przewodniczący

______

(1) Dz.U. L 358 z 31.12.1994, str. 1.

(2) Dz.U. L 112 z 29.4.1999, str. 3.

(3) Dz.U. L 112 z 29.4.1999, str. 1.

(4) Dz.U. L 18 z 23.1.2003, str. 21.

(5) Dz.U. L 213 z 9.8.2002, str. 3.

(6) Dz.U. L 177 z 15.7.2000, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 886/2004 (Dz.U. 168 z 1.5.2004, str. 14).

(7) Dz.U. L 253 z 11.10.1993, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 2286/2003 (Dz.U. L 343 z 31.12.2003, str. 1).

(8) Dz.U. L 184 z 17.7.1999, str. 23.

(9) Dz.U. L 318 z 20.12.1993, str. 18. Rozporządzenie zmienione ostatnio rozporządzeniem (WE) nr 2580/2000 (Dz.U. 298 z 25.11.2000, str. 5).

ZAŁĄCZNIKI

..................................................

Notka Wydawnictwa Prawniczego "Lex"

Grafiki zostały zamieszczone wyłącznie w Internecie. Obejrzenie grafik podczas pracy z programem Lex wymaga dostępu do Internetu.

..................................................

ZAŁĄCZNIK  I

Należności celne przywozowe stosowane we Wspólnocie w odniesieniu do towarów pochodzących z Bułgarii

Kod CN Opis Stawka celna
(1) (2) Od 1.10 do 31.12.2004 Od 1.1 do 31.12.2005 Od 1.1 do 31.12.2006 Od 1.1.2007 i później
0403 Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana kwaśna, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru albo innego środka słodzącego lub aromatycznego, lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao:
0403 10 - Jogurt:
- - Aromatyzowany lub

zawierający dodatek owoców,

orzechów lub kakao:

- - - W proszku, granulkach lub

w innej stałej postaci,

o zawartości tłuszczu

mlecznego:

0403 10 51 - - - - Nieprzekraczającej

1,5 % masy

0 % + 64,1 EUR/100 kg 0 0 0
0403 10 53 - - - - Powyżej 1,5 %, ale

nieprzekraczającej 27 %

masy

0 % + 87,9 EUR/100 kg 0 0 0
0403 10 59 - - - - Przekraczającej 27 %

masy

0 % + 113,9 EUR/100 kg 0 0 0
- - - Pozostałe, o zawartości

tłuszczu mlecznego:

0403 10 91 - - - - Nieprzekraczającej 3 %

masy

0 % + 8,3 EUR/100 kg 0 0 0
0403 10 93 - - - - Powyżej 3 %, ale

nieprzekraczającej 6 %

0 % + 11,4 EUR/100 kg 0 0 0
0403 10 99 - - - - Przekraczającej 6 % masy 0 % + 17,9 EUR/100 kg 0 0 0
0403 90 - Pozostałe:
- - Aromatyzowany lub

zawierający dodatek owoców,

orzechów lub kakao:

- - - W proszku, granulkach lub

w innej stałej postaci,

o zawartości tłuszczu

mlecznego:

0403 90 71 - - - - Nieprzekraczającej 1,5 %

masy

0 % + 64,1 EUR/100 kg 0 0 0
0403 90 73 - - - - Powyżej 1,5 %, ale

nieprzekraczającej 27 %

masy

0 % + 87,9 EUR/100 kg 0 0 0
0403 90 79 - - - - Przekraczającej 27 %

masy

0 % + 113,9 EUR/100 kg 0 0 0
- - - Pozostałe, o zawartości

tłuszczu mlecznego:

0403 90 91 - - - - Nieprzekraczającej 3 %

masy

0 % + 8,3 EUR/100 kg 0 0 0
0403 90 93 - - - - Powyżej 3 %, ale

nieprzekraczającej 6 %

masy

0 % + 11,4 EUR/100 kg 0 0 0
0403 90 99 - - - - Przekraczającej 6 % masy 0 % + 17,9 EUR/100 kg 0 0 0
0405 Masło i inne tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; produkty mleczarskie do smarowania:
0405 20 - Produkty mleczarskie do

smarowania:

0405 20 10 - - O zawartości tłuszczu 39 %

masy i większej, ale

mniejszej niż 60 % masy

0 0 0 0
0509 00 Gąbki naturalne pochodzenia zwierzęcego: 0 0 0
0509 00 90 - Pozostałe: 0
0710 Warzywa (niegotowane lub gotowane na parze albo w wodzie), mrożone: 0 0 0
0710 40 00 - Kukurydza cukrowa 0
0711 Warzywa zakonserwowane tymczasowo (na przykład w gazowym ditlenku siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia: 0 0 0
0711 90 - Pozostałe warzywa; mieszanki

warzyw:

- - Warzywa:
0711 90 30 - - - Kukurydza cukrowa 0
1302 Soki i ekstrakty roślinne; substancje pektynowe, pektyniany i pektany; agar-agar i inne śluzy i zagęszczacze, nawet modyfikowane, pochodzące z produktów roślinnych:
- Soki i ekstrakty roślinne;
1302 13 00 - - Z chmielu 0 0 0 0
1302 20 - Substancje pektynowe,

pektyniany i pektany:

1302 20 10 - - Suche 0 0 0 0
1302 20 90 - - Pozostałe 0 0 0 0
1505 Tłuszcz z wełny oraz substancje tłuszczowe otrzymane z niego (włącznie z lanoliną): 0 0 0
1505 00 10 - Tłuszcz z wełny, surowy 0
1517 Margaryna; jadalne mieszaniny lub wyroby z tłuszczów lub olejów zwierzęcych, lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów, lub olejów z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje objęte pozycją 1516:
1517 10 - Margaryna, z wyłączeniem

margaryny płynnej:

1517 10 10 - - Zawierająca więcej niż 10 %,

ale nie więcej niż 15 %

masy tłuszczów z mleka

0% + 19,1 EUR/100 kg 0% + 12,7 EUR/100 kg 0% + 6,3 EUR/100 kg 0
1517 90 - Pozostałe:
1517 90 10 - - Zawierająca więcej niż 10 %,

ale nie więcej niż 15 %

masy tłuszczów z mleka

0% + 19,1 EUR/100 kg 0 0 0
- - Pozostałe:
1517 90 93 - - - Jadalne mieszaniny lub

preparaty w rodzaju

stosowanych jako preparaty

ułatwiające wyjmowanie

z formy

1,9 % 0 0 0
1518 00 Tłuszcze i oleje zwierzęce lub roślinne i ich frakcje, gotowane, utlenione, odwodnione, siarkowane, dmuchane, polimeryzowane przez ogrzewanie w próżni lub w gazie obojętnym, lub inaczej modyfikowane chemicznie, z wyłączeniem objętych pozycją 1516; niejadalne mieszaniny lub przetwory z tłuszczów lub olejów zwierzęcych lub roślinnych albo z frakcji różnych tłuszczów lub olejów z niniejszego działu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
1518 00 10 - Linoksyn 0 0 0 0
1518 00 91 - - Tłuszcze i oleje zwierzęce

lub roślinne i ich frakcje,

gotowane, utlenione,

odwodnione, siarkowane,

dmuchane, polimeryzowane

przez ogrzewanie w próżni

lub w gazie obojętnym, lub

inaczej modyfikowane

chemicznie, z wyłączeniem

objętych pozycją 1516

0 0 0 0
- - Pozostałe:
1518 00 95 - - - Niejadalne mieszaniny lub

przetwory z tłuszczów

i olejów zwierzęcych lub

z olejów zwierzęcych

i olejów roślinnych i ich

frakcje

0 0 0 0
1518 00 99 - - - Pozostałe 0 0 0 0
1521 Woski roślinne (inne niż trójglicerydy), wosk pszczeli, pozostałe woski owadzie i spermacet, nawet rafinowane lub barwione: 0 0 0
1521 90 - Pozostałe:
1521 90 99 - - - Pozostałe 0
1522 00 Degras; pozostałości powstałe przy obróbce substancji tłuszczowych bądź wosków zwierzęcych lub roślinnych: 0 0 0
1522 00 10 - Degras 0
1702 Pozostałe cukry, włącznie z chemicznie czystymi laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe niezawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; sztuczny miód, nawet zmieszany z miodem naturalnym; karmel:
1702 50 00 - Fruktoza chemicznie czysta 0 0 0 0
1702 90 - Pozostałe, włącznie z cukrem

inwertowanym i innymi cukrami

oraz mieszankami syropów

cukrowych, zawierającymi

w stanie suchym 50 % masy

fruktozy:

1702 90 10 - - Maltoza chemicznie czysta 0 0 0 0
1704 Wyroby cukiernicze (włącznie z białą czekoladą), niezawierające kakao:
1704 10 - Guma do żucia, nawet pokryta

cukrem:

- - Zawierająca mniej niż 60 %

masy sacharozy (włącznie

z cukrem inwertowanym

wyrażonym jako sacharoza):

1704 10 11 - - - Guma w paskach 0 0 0 0
1704 10 19 - - - Pozostałe 0 0 0 0
- - Zawierająca 60 % lub więcej

masy sacharozy (włącznie

z cukrem inwertowanym

wyrażonym jako sacharoza):

1704 10 91 - - - Guma w paskach 0 0 0 0
1704 10 99 - - - Pozostałe 0 0 0 0
1704 90 - Pozostałe:
1704 90 10 - - Wyciąg (ekstrakt) z lukrecji

zawierający więcej niż 10 %

masy sacharozy, ale

niezawierający innych

dodanych substancji

0 0 0 0
1704 90 30 - - Biała czekolada 0 0 0 0
- - Pozostałe:
1704 90 51 - - - Pasty, włącznie

z marcepanem,

w bezpośrednich

opakowaniach o zawartości

netto 1 kg lub więcej

0 0 0 0
1704 90 55 - - - Pastylki od bólu gardła

i dropsy od kaszlu

0 0 0 0
1704 90 61 - - - Wyroby pokryte cukrem 0 0 0 0
- - - Pozostałe:
1704 90 65 - - - - Wyroby żelowe

i galaretki, włącznie

z pastami owocowymi,

w postaci wyrobów

cukierniczych

0 0 0 0
1704 90 71 - - - - Cukierki z masy

gotowanej, również

z nadzieniem

0 0 0 0
1704 90 75 - - - - Toffi, karmelki

i podobne

0 0 0 0
- - - - Pozostałe:
1704 90 81 - - - - - Tabletki prasowane 0 0 0 0
ex 1704 90 99

(Kod taric 1704 90 99 10)

- - - - - Pozostałe (z

wyłączeniem

zawierających 70 % lub

więcej masy sacharozy

(włącznie z cukrem

inwertowanym wyrażonym

jako sacharoza))

0 0 0 0
1806 Czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao:
1806 10 - Proszek kakaowy zawierający

dodatek cukru lub innego

środka słodzącego:

1806 10 20 - - Zawierający 5 % masy lub

więcej, ale mniej niż 65 %

masy sacharozy (włącznie

z cukrem inwertowanym

wyrażonym jako sacharoza)

lub izoglukozy wyrażonej

jako sacharoza

0 0 0 0
1806 10 30 - - Zawierający 65 % masy lub

więcej, ale mniej niż 80 %

masy sacharozy (włącznie

z cukrem inwertowanym

wyrażonym jako sacharoza)

lub izoglukozy wyrażonej

jako sacharoza

0 0 0 0
1806 20 - Pozostałe przetwory w blokach,

tabliczkach lub batonach,

o masie większej niż 2 kg, lub

w płynie, paście, proszku,

granulkach lub w innej

postaci, w pojemnikach lub

w bezpośrednich opakowaniach,

o zawartości przekraczającej

2 kg:

1806 20 10 - - Zawierające 31 % masy lub

więcej masła kakaowego albo

zawierające 31 % masy lub

więcej masła kakaowego

i tłuszczu z mleka łącznie

0 0 0 0
1806 20 30 - - Zawierające 25 % masy lub

więcej, ale mniej niż 31 %

masy masła kakaowego

i tłuszczu z mleka łącznie

0 0 0 0
- - Pozostałe:
1806 20 50 - - - Zawierające 18 % masy lub

więcej masła kakaowego

0 0 0 0
1806 20 70 - - - Okruchy mleczno -

czekoladowe

0 0 0 0
ex 1806 20 80

(Kod taric

1806 20 80 10)

- - - Polewa czekoladowa smakowa

(bez produktów

zawierających 70 % masy

lub więcej sacharozy

(włącznie z cukrem

inwertowanym wyrażonym

jako sacharoza))

0 0 0 0
ex 1806 20 95

(Kod taric 1806 20 95 10)

- - - Pozostałe (bez

zawierających 70 % masy

lub więcej sacharozy

(włącznie z cukrem

inwertowanym wyrażonym

jako sacharoza))

0 0 0 0
- Pozostałe, w blokach,

tabliczkach lub batonach:

1806 31 00 - - Nadziewane (*) 0 0 0
1806 32 - - Bez nadzienia:
1806 32 10 - - - Z dodatkami zbóż, owoców

lub orzechów

(*) 0 0 0
1806 32 90 - - - Pozostałe (*) 0 0 0
1806 90 - Pozostałe:
- - Czekolada i produkty

czekoladowe:

- - - Czekolady, również

z nadzieniem:

1806 90 11 - - - - Zawierające alkohol (*) 0 0 0
1806 90 19 - - - - Pozostałe (*) 0 0 0
- - - Pozostałe:
1806 90 31 - - - - Nadziewane (*) 0 0 0
1806 90 39 - - - - - Bez nadzienia (*) 0 0 0
1806 90 50 - - Wyroby cukiernicze i ich

namiastki wykonane

z substytutów cukru,

zawierające kakao

(*) 0 0 0
1806 90 60 - - Produkty do smarowania

zawierające kakao

(*) 0 0 0
1806 90 70 - - Przetwory zawierające kakao

do sporządzania napojów

(*) 0 0 0
ex 1806 90 90

(Kod taric 1806 90 90 11

oraz

1806 90 90 91

- - Pozostałe (bez zawierających

70 % masy lub więcej

sacharozy (włącznie z cukrem

inwertowanym wyrażonym jako

sacharoza))

(*) 0 0 0
1901 Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, kasz, mączki, skrobii lub z ekstraktu słodowego, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 40 % masy kakao obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymie-nione ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami 0401-0404, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 5 % masy kakao obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
1901 10 00 - Przetwory dla niemowląt,

pakowane do sprzedaży

detalicznej

0 0 0 0
1901 20 00 - Mieszaniny i ciasta do

wytworzenia wyrobów

piekarniczych objętych pozycją

1905

0 0 0 0
1901 90 - Pozostałe:
- - Ekstrakt słodowy:
1901 90 11 - - - O zawartości suchego

ekstraktu 90 % masy lub

większej

0 0 0 0
1901 90 19 - - - Pozostałe 0 0 0 0
- - Pozostałe:
1901 90 91 - - - Niezawierające tłuszczu

z mleka, sacharozy,

izoglukozy, glukozy ani

skrobii lub zawierających

mniej niż 1,5 % tłuszczu

z mleka, 5 % sacharozy

(włącznie z cukrem

inwertowanym) lub

izoglukozy, 5 % glukozy

lub skrobii, z wyłączeniem

przetworów spożywczych

w postaci proszku

z towarów objętych

pozycjami 0401-0404

0 0 0 0
1902 Makarony, również gotowane lub nadziewane (mięsem lub innymi substancjami) lub przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, rurki, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni; kuskus, nawet przygotowany:
- Makarony niegotowane,

nienadziewane ani

nieprzygotowane inaczej:

1902 11 00 - - Zawierające jaja 0 0 0 0
1902 19 - - Pozostałe:
1902 19 10 - - - Niezawierające mąki lub

mączki ze zwykłej pszenicy

0 0 0 0
1902 19 90 - - - Pozostałe 0 0 0 0
1902 20 - Makarony nadziewane, również

gotowane lub inaczej

przygotowane:

- - Pozostałe:
1902 20 91 - - - Gotowane 0 0 0 0
1902 20 99 - - - Pozostałe 0 0 0 0
1902 30 - Pozostałe:
1902 30 10 - - Suszone 0 0 0 0
1902 30 90 - - Pozostałe 0 0 0 0
1902 40 - Kuskus:
1902 40 10 - - Nieprzygotowany 0 0 0 0
1902 40 90 - - Pozostałe 0 0 0 0
1903 00 00 Tapioka i jej namiastki przygotowane ze skrobii, w postaci płatków, ziaren, perełek, odsiewu lub w podobnych postaciach 0 0 0 0
1904 Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż lub produktów zbożowych (na przykład płatki kukurydziane); zboża (inne niż kukurydza) w postaci ziarna lub w postaci płatków, lub inaczej przetworzonego ziarna (z wyjątkiem mąki, kasz i mączki), wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
1904 10 - Przetwory spożywcze otrzymane

przez spęcznianie lub prażenie

zbóż lub produktów zbożowych:

1904 10 10 - - Otrzymane z kukurydzy 0 0 0 0
1904 10 30 - - Otrzymane z ryżu 0 0 0 0
1904 10 90 - - Pozostałe 0 0 0 0
1904 20 - Przetwory spożywcze otrzymane

z nieprażonych płatków

zbożowych lub z mieszaniny

nieprażonych płatków zbożowych

i prażonych płatków zbożowych

lub zbóż spęcznionych:

1904 20 10 - - Preparaty typu Müsli

bazujące na nieprażonych

płatkach zbożowych

0 0 0 0
- - Pozostałe
1904 20 91 - - - Otrzymane z kukurydzy 0 0 0 0
1904 20 95 - - - Otrzymane z ryżu 0 0 0 0
1904 20 99 - - - Pozostałe 0 0 0 0
1904 30 00 - Pszenica spęczniona 0 0 0 0
1904 90 - Pozostałe:
1904 90 10 - - Ryż 0 0 0 0
1904 90 80 - - Pozostałe 0 0 0 0
1905 Chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki (biskwity) i inne wyroby piekarnicze, nawet zawierające kakao; opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby:
1905 10 00 - Chleb chrupki 0 0 0 0
1905 20 - Piernik z dodatkiem imbiru

i podobne:

0 0 0 0
1905 20 10 - - Zawierający mniej niż 30 %

masy sacharozy (włącznie

z cukrem inwertowanym

wyrażonym jako sacharoza):

0 0 0 0
1905 20 30 - - Zawierający 30 % masy lub

więcej, ale mniej niż 50 %

masy sacharozy (włącznie

z cukrem inwertowanym

wyrażonym jako sacharoza)

0 0 0 0
1905 20 90 - - Zawierający 50 % masy lub

więcej sacharozy (włącznie

z cukrem inwertowanym

wyrażonym jako sacharoza)

0 0 0 0
- Słodkie herbatniki (biskwity);

wafle i opłatki:

1905 31 - - Słodkie herbatniki

(biskwity):

- - - Całkowicie lub częściowo

pokryte lub powleczone

czekoladą lub innymi

przetworami zawierającymi

kakao:

1905 31 11 - - - - W bezpośrednich

opakowaniach

o zawartości

nieprzekraczającej 85 g

0 0 0 0
1905 31 19 - - - - Pozostałe 0 0 0 0
- - - Pozostałe:
1905 31 30 - - - - Zawierające 8 % masy lub

więcej masła z mleka

0 0 0 0
- - - - Pozostałe:
1905 31 91 - - - - - Herbatniki kanapkowe

(biskwity)

0 0 0 0
1905 31 99 - - - - - Pozostałe 0 0 0 0
1905 32 - - - Wafle i opłatki:
1905 32 05 - - - - o zawartości wody

przekraczającej 10 %

masy

0 0 0 0
- - - Pozostałe
- - - - Całkowicie lub częściowo

pokryte lub powleczone

czekoladą lub innymi

przetworami

zawierającymi kakao:

1905 32 11 - - - - - W bezpośrednich

opakowaniach

o zawartości

nieprzekraczającej

85 g

0 0 0 0
1905 32 19 - - - - - Pozostałe 0 0 0 0
- - - - Pozostałe:
1905 32 91 - - - - - Solone, nawet

z nadzieniem

0 0 0 0
1905 32 99 - - - - - Pozostałe 0 0 0 0
1905 40 - Sucharki, tosty z chleba

i podobne tosty:

1905 40 10 - - Sucharki 0 0 0 0
1905 40 90 - - Pozostałe 0 0 0 0
1905 90 - Pozostałe:
1905 90 10 - - Mace 0 0 0 0
1905 90 20 - - Opłatki sakralne, puste

kapsułki stosowane do celów

farmaceutycznych, wafle

wytłaczane, papier ryżowy

i podobne wyroby

0 0 0 0
- - Pozostałe:
1905 90 30 - - - Chleb, bułki,

niezawierające dodatku

miodu, jajek, sera lub

owoców, a zawierające

w suchej masie nie więcej

niż 5 % masy cukru i nie

więcej niż 5 % masy

tłuszczu

0 0 0 0
1905 90 45 - - - Herbatniki (biskwity) 0 0 0 0
1905 90 55 - - - Produkty wytłaczane lub

ekspandowane, pikantne lub

solone

0 0 0 0
- - - Pozostałe:
1905 90 60 - - - - Z dodatkiem środka

słodzącego

0 0 0 0
2001 Warzywa, owoce, orzechy i inne jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane za pomocą octu lub kwasu octowego:
2001 90 - Pozostałe:
2001 90 30 - - Słodka kukurydza (Zea mays

var. saccharata)

0 0 0 0
2001 90 40 - - Ignamy, słodkie ziemniaki

i podobne jadalne części

roślin, zawierające 5 % masy

lub więcej skrobi

0 0 0 0
2001 90 60 - - Rdzenie palmowe 0 0 0 0
2004 Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, mrożone, inne niż wyroby objęte pozycją 2006:
2004 10 - Ziemniaki:
- - Pozostałe:
2004 10 91 - - - W postaci mąki, mączki lub

płatków

0 0 0 0
2004 90 - Pozostałe warzywa i mieszanki

warzywne:

2004 90 10 - - Słodka kukurydza (Zea mays

var. saccharata)

0 0 0 0
2005 Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, mrożone, inne niż wyroby objęte pozycją 2006:
2005 20 - Ziemniaki:
2005 20 10 - - W postaci maki, mączki lub

płatków

0 0 0 0
2005 80 00 - Słodka kukurydza (Zea mays

var. saccharata)

0 0 0 0
2008 Owoce, orzechy i inne jadalne części roślin, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
- Orzechy, orzeszki ziemne

i inne nasiona, nawet

zmieszane razem:

2008 11 - - Orzeszki ziemne:
2008 11 10 - - - Masło orzechowe 0 0 0 0
2008 91 00 - - Rdzenie palmowe 0 0 0 0
2008 99 - - Pozostałe:
2008 99 85 - - - - - Kukurydza inna niż

kukurydza słodka (Zea

mays var. saccharata)

0 0 0 0
2008 99 91 - - - - - Ignamy, słodkie

ziemniaki i podobne

jadalne części roślin,

zawierające 5 % masy

lub więcej skrobi

0 0 0 0
2101 Ekstrakty, esencje i koncentraty kawy, herbaty lub herbaty paragwajskiej oraz przetwory na bazie tych produktów lub na bazie kawy, herbaty lub herbaty paragwajskiej; cykoria palona i inne palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty:
- Ekstrakty, esencje

i koncentraty kawy, herbaty

lub herbaty paragwajskiej oraz

przetwory na bazie tych

produktów lub na bazie kawy,

herbaty lub herbaty

paragwajskiej:

2101 11 - - Ekstrakty, esencje

i koncentraty:

2101 11 11 - - - O zawartości suchej masy

na bazie kawy wynoszącej

95 % masy lub więcej

0 0 0 0
2101 11 19 - - - Pozostałe 0 0 0 0
2101 12 - - Przetwory na bazie tych

ekstraktów, esencji lub

koncentratów lub na bazie

kawy:

2101 12 92 - - - Przetwory na bazie tych

ekstraktów, esencji lub

koncentratów lub na bazie

kawy

0 0 0 0
2101 12 98 - - - Pozostałe 0 0 0 0
2101 20 - Ekstrakty, esencje

i koncentraty kawy, herbaty

lub herbaty paragwajskiej oraz

przetwory na bazie tych

produktów lub na bazie kawy,

herbaty lub herbaty

paragwajskiej:

2101 20 20 - - Ekstrakty, esencje

i koncentraty

0 0 0 0
- - Przetwory:
2101 20 98 - - - Pozostałe 0 0 0 0
2101 30 - Cykoria palona i inne palone

namiastki kawy oraz ich

ekstrakty, esencje

i koncentraty:

- - Cykoria palona i inne palone

namiastki kawy:

2101 30 11 - - - Cykoria palona 0 0 0 0
2101 30 19 - - - Pozostałe 0 0 0 0
- - Ekstrakty, esencje

i koncentraty z cykorii

palonej i innych palonych

namiastek kawy:

2101 30 91 - - - Z cykorii palonej 0 0 0 0
2101 30 99 - - - Pozostałe 0 0 0 0
2102 Drożdże (aktywne lub nieaktywne); inne mikroorganizmy jednokomórkowe, martwe (z wyłączeniem szczepionek objętych pozycją 3002); gotowe proszki do pieczenia:
2102 10 - Drożdże aktywne:
2102 10 10 - - Kultury drożdży 0 0 0 0
- - Drożdże piekarnicze:
2102 10 90 - - Pozostałe: 0 0 0 0
2102 20 - Drożdże nieaktywne; inne

mikroorganizmy jednokomórkowe,

martwe:

- - Drożdże nieaktywne:
2102 20 11 - - - W tabletkach, kostkach lub

w podobnej formie, lub

w bezpośrednich

opakowaniach o zawartości

netto nieprzekraczajacej

1 kg

0 0 0 0
2102 20 19 - - - Pozostałe: 0 0 0 0
2102 30 00 - Gotowe proszki do pieczenia 0 0 0 0
2103 Sosy i przetwory z nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i mączka z gorczycy oraz gotowa musztarda:
2103 10 00 - Sos sojowy 0 0 0 0
2103 20 00 - Ketchup pomidorowy i inne sosy

pomidorowe

2,5 % 0 0 0
2103 30 - Mąka i mączka z gorczycy oraz

gotowa musztarda:

2103 30 90 - - Gotowa musztarda 0 0 0 0
2103 90 - Pozostałe:
2103 90 90 - - Pozostałe: 0 0 0 0
2104 Zupy i buliony i przetwory z nich; złożone przetwory spożywcze homogenizowane:
2104 10 - Zupy i buliony i przetwory

z nich:

2104 10 10 - - Suszone 3 % 0 0 0
2104 10 90 - - Pozostałe: 3 % 0 0 0
2104 20 00 - Złożone przetwory spożywcze

homogenizowane

3,6 % 0 0 0
2105 00 Lody śmietankowe i inne lody jadalne, nawet zawierające kakao:
2105 00 10 - Niezawierające tłuszczów mleka

lub zawierające mniej niż, 3 %

masy takich tłuszczów

0 % + 13,5 EUR/100 kg 0 0 0
Max 17,4 % + 8,4 EUR/100 kg
- Zawierające tłuszcze mleka: 1
2105 00 91 - - 3 % masy lub więcej, ale

mniej niż 7 % masy

0 % + 25,9 EUR/100 kg 0 0 0
Max 16,2 % + 6,3 EUR/100 kg
2105 00 99 - - 7 % masy lub więcej 0 %+36,4 EUR/100 kg 0 0 0
Max 16 % + 6,2 EUR/100 kg
- Zawierające tłuszcze mleka:
2106 Przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
2106 10 - Koncentraty proteinowe

i teksturowane substancje

proteinowe:

2106 10 20 - - Niezawierające tłuszczów

mleka, sacharozy,

izoglukozy, glukozy lub

skrobi lub zawierające mniej

niż 1,5 % masy tłuszczu

mleka, 5 % masy sacharozy

lub izoglukozy, 5 % masy

glukozy lub skrobi

0 0 0 0
2106 10 80 - - Pozostałe: 0 0 0 0
2106 90 - Pozostałe:
2106 90 10 - - Fondue z sera 0 0 0 0
2106 90 20 - - Złożone preparaty

alkoholowe, inne niż na

bazie substancji

zapachowych, w rodzaju

stosowanych do produkcji

napojów

0 0 0 0
- - Pozostałe:
2106 90 92 - - - Niezawierające tłuszczów

mleka, sacharozy,

izoglukozy, glukozy lub

skrobi lub zawierające

mniej niż 1,5 % masy

tłuszczu mleka, 5 % masy

sacharozy lub izoglukozy,

5 % masy glukozy lub

skrobi

0 0 0 0
2202 Wody, w tym wody mineralne i wody gazowane, zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub wody aromatyzowane i pozostałe napoje bezalkoholowe, z wyłączeniem soków owocowych i warzywnych objętych pozycją 2009:
2202 10 00 - Wody, w tym wody mineralne

i wody gazowane, zawierające

dodatek cukru lub innej

substancji słodzącej lub wody

aromatyzowane

0 0 0 0
2202 90 - Pozostałe:
2202 90 10 - - Niezawierające produktów

objętych pozycjami 0401-0404

lub tłuszczu uzyskanego

z produktów objętych

pozycjami 0401-0404

0 0 0 0
2205 Wermut i pozostałe wina ze świeżych winogron przyprawione roślinami lub substancjami aromatycznymi:
2205 10 - W pojemnikach o objętości

2 litry lub mniejszej:

2205 10 10 - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu wynoszącej

18 % obj. lub mniejszej

0 0 0 0
2205 90 - Pozostałe:
2205 90 10 - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu wynoszącej

18 % obj. lub mniejszej

0 0 0 0
2403 Pozostały przetworzony tytoń i przetworzone namiastki tytoniu; tytoń "homogenizowany" lub "odtworzony"; ekstrakty i esencje tytoniowe:
2403 10 - Tytoń do palenia, nawet

zawierający namiastki tytoniu

w dowolnej proporcji:

2403 10 10 - - W opakowaniach bezpośrednich

o zawartości

nieprzekraczającej 500 g:

50,5 % 33,7 % 16,8 % 0
2403 10 90 - - Pozostałe: 50,5 % 33,7 % 16,8 % 0
- Pozostałe:
2403 91 00 - - Tytoń "homogenizowany" lub

"odtworzony"

11,1 % 7,4 % 3,7 % 0
2403 99 - - Pozostałe:
2403 99 10 - - - Tytoń do żucia i tabaka 28 % 18,7 % 9,3 % 0
2403 99 90 - - - Pozostałe: 11,1 % 7,4 % 3,7 % 0
3301 Olejki eteryczne (nawet pozbawione terpenów), włącznie z konkretami i absolutami; rezinoidy; wyekstrahowane oleożywice; koncentraty olejków eterycznych w tłuszczach, nielotnych olejkach, woskach lub w podobnych substancjach, otrzymanych metodą enfleurage lub maceracji; terpenowe produkty uboczne deterpenacji olejków eterycznych; wodne destylaty i wodne roztwory olejków eterycznych:
3301 90 - Pozostałe:
3301 90 10 - - Terpenowe produkty uboczne

deterpenacji olejków

eterycznych

0 0 0 0
- - Wyekstrahowane oleożywice:
3301 90 90 - - Pozostałe: 0 0 0 0
3302 Mieszaniny substancji zapachowych i mieszaniny (włącznie z roztworami alkoholowymi) oparte na jednej lub na wielu takich substancjach, w rodzaju stosowanych jako surowce w przemyśle; pozostałe preparaty oparte na substancjach zapachowych, w rodzaju stosowanych do produkcji napojów:
3302 10 - W rodzaju stosowanych

w przemyśle spożywczym i do

produkcji napojów:

- - W rodzaju stosowanych

do produkcji napojów:

- - - Preparaty zawierające

wszystkie czynniki

zapachowe

charakterystyczne dla

napojów:

- - - - Pozostałe:
3302 10 21 - - - - - Niezawierające

tłuszczów mleka,

sacharozy, izoglukozy,

glukozy lub skrobi lub

zawierające mniej niż

1,5 % masy tłuszczu

mleka, 5 % masy

sacharozy lub

izoglukozy, 5 % masy

glukozy lub skrobi

0 0 0 0
3302 10 29 - - - - - Pozostałe: 0 0 0 0
(*)Przepisy handlowe określone w Protokole 3 powinny się dalej stosować

ZAŁĄCZNIK  II

Zwolnione od cła kontyngenty stosowane przy przywozie do Wspólnoty towarów pochodzących z Bułgarii

Nr KodCN Opis Roczne kwoty taryfowe (w tonach) Roczny wzrost począwszy od 2005 r.

(w tonach)

(1) (2) (3) (4) (5)
09.5920 ex 0405 Masło i inne tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; produkty mleczarskie do smarowania: 200 20
0405 20 - Produkty mleczarskie do

smarowania:

0405 20 30 - - O zawartości tłuszczu 60 %

masy i większej, ale

mniejszej niż 75 % masy

09.5921 ex 1704 Wyroby cukiernicze (włącznie z białą czekoladą), nieza-wierające kakao: 100 10
1704 90 - Pozostałe:
ex 1704 90 99

(Kod TARIC

1704 90 99 90)

- - - - - Inne, (bez produktów

zawierających 70 %

masy lub więcej

sacharozy (włącznie

z cukrem inwertowanym

wyrażonym jako

sacharoza))

09.5922 ex 1806 Czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao: 50 5
1806 10 - Proszek kakaowy zawierający

dodatek cukru lub innego

środka słodzącego:

1806 10 90 - - Zawierający 80 % masy lub

więcej, ale mniej niż 80 %

masy sacharozy (włącznie

z cukrem inwertowanym

wyrażonym jako sacharoza)

lub izoglukozy wyrażonej

jako sacharoza

1806 20 - Pozostałe przetwory w blokach,

tabliczkach lub batonach,

o masie większej niż 2 kg, lub

w płynie, paście, proszku,

granulkach lub w innej

postaci, w pojemnikach lub

w bezpośrednich opakowaniach,

o zawartości przekraczającej

2 kg:

ex 1806 20 80

(Kod TARIC

1806 20 80 90)

- - - Polewy czekoladowe

(zawierające 70 % masy lub

więcej sacharozy (włącznie

z cukrem inwertowanym

wyrażonym jako sacharoza))

ex 1806 20 95

(Kod TARIC

1806 20 95 90)

- - - Inne, (zawierające 70 %

masy lub więcej sacharozy

(włącznie z cukrem

inwertowanym wyrażonym

jako sacharoza))

09.5923 ex 1806 Czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao: 50 5
ex 1806 90 - Pozostałe:
ex 1806 90 90

(Kod TARIC

1806 90 90 19

oraz

1806 90 90 99)

- - Pozostałe, (zawierające 70 %

masy lub więcej sacharozy

(włącznie z cukrem

inwertowanym wyrażonym jako

sacharoza))

09.5463 ex 1806 Czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao: 704 (*) -
1806 31 00 do

ex 1806 90 90

(Kod TARIC

1806 90 90 11

oraz

1806 90 90 91)

- Pozostałe wyroby czekoladowe

i spożywcze zawierające kakao

(bez zawierających 70 % masy

lub więcej sacharozy (włącznie

z cukrem inwertowanym

wyrażonym jako sacharoza))

09.5924 ex 1901 Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, kasz, mączki, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 40 % masy kakao obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami 0401-0404, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 5 % masy kakao obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: 100 10
1901 90 99 - - - Pozostałe
09.5925 ex 1905 Chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki (biskwity) i inne wyroby piekarnicze, nawet zawierające kakao; opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby: 200 20
1905 90 - Pozostałe:
1905 90 90 - - - - Pozostałe
09.5487 2103 20 00 Ketchup pomidorowy i inne sosy pomidorowe 2.600 (**) -
09.5479 2105 00 Lody śmietankowe i inne lody jadalne, nawet zawierające kakao: 116 (**) -
09.5926 ex 2106 Przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: 500 50
2106 90 - Pozostałe:
2106 90 98 - - - Pozostałe
09.5927 ex 2202 Wody, w tym wody mineralne i wody gazowane, zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub wody aromatyzowane i pozostałe napoje bezalkoholowe, z wyłączeniem soków owocowych i warzywnych objętych pozycją 2009: 2.000 500
2202 90 - Pozostałe:
- - Pozostałe, o zawartości

tłuszczu uzyskanego

z produktów objętych

pozycjami 0401-0404:

2202 90 91 - - - Mniejszej niż 0,2 % masy
2202 90 95 - - - 0,2 % masy lub więcej, ale

mniej niż 2 % masy

2202 90 99 - - - 2 % masy lub więcej
09.5928 2905 Alkohole alifatyczne i ich fluorowcowane, sulfonowane, nitrowane lub nitrozowane pochodne: 100 10
- Pozostałe alkohole

poliwodorotlenowe:

2905 43 00 - - Mannit
2905 44 - - D-sorbit (sorbitol):
- - - W roztworze wodnym:
2905 44 11 - - - - Zawierające 2 % masy lub

mniej D-mannitu,

w przeliczeniu na

zawartość D-sorbitu

2905 44 19 - - - - Pozostałe
- - - Pozostałe:
2905 44 91 - - - - Zawierające 2 % masy

lub mniej D-mannitu,

w przeliczeniu na

zawartość D-sorbitu

2905 44 99 - - - - Pozostałe
09.5929 3505 Dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane (np. skrobie wstępnie żelatynizowane lub estryfikowane); kleje oparte na skrobiach, na dekstrynach lub pozostałych skrobiach modyfikowanych: 2000 500
3505 10 - Dekstryny i pozostałe skrobie

modyfikowane:

3505 10 10 - - Dekstryny
- - Pozostałe skrobie

modyfikowane:

3505 10 90 - - - Pozostałe
09.5930 3505 Dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane (np. skrobie wstępnie żelatynizowane lub estryfikowane); kleje oparte na skrobiach, na dekstrynach lub pozostałych skrobiach modyfikowanych: 100 10
3505 20 - Kleje:
3505 20 10 - - Zawierające mniej niż 25 %

masy skrobi lub dekstryn,

lub pozostałych

modyfikowanych skrobi

3505 20 30 - - Zawierające 25 % masy lub

więcej, ale mniej niż 55 %

masy skrobi lub dekstryn,

lub pozostałych

modyfikowanych skrobi

3505 20 50 - - Zawierające 55 % masy lub

więcej, ale mniej niż 80 %

masy skrobi lub dekstryn,

lub pozostałych

modyfikowanych skrobi

3505 20 90 - - Zawierające 80 % masy lub

więcej skrobi lub dekstryn,

lub pozostałych

modyfikowanych skrobi

09.5938 3809 Środki wykańczalnicze, nośniki barwników przyśpieszające barwienie, utrwalacze barwników i inne preparaty (na przykład klejonki i zaprawy), w rodzaju stosowanych w przemysłach włókienniczym, papierniczym, skórzanym lub podobnych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: 500 50
3809 10 - Na bazie substancji

skrobiowych:

3809 10 10 - - Zawierające mniej niż 55 %

masy tych substancji

3809 10 30 - - Zawierające 55 % masy lub

więcej tych substancji, ale

mniej niż 70 % masy

3809 10 50 - - Zawierające 70 % masy lub

więcej tych substancji, ale

mniej niż 83 % masy

3809 10 90 - - Zawierające 83 % masy lub

więcej tych substancji

09.5934 3824 Gotowe spoiwa do form odlewniczych lub rdzeni; produkty chemiczne i preparaty przemysłu chemicznego lub przemysłów pokrewnych (włączając te, składające się z mieszanin produktów naturalnych), gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: pozostałości produktów chemicznych i przemysłów pokrewnych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: 100 10
3824 60 - Sorbit, inny niż ten objęty

podpozycją 2905 44:

- - w roztworze wodnym:
3824 60 11 - - - Zawierający 2 % masy lub

mniej D-mannitu,

w przeliczeniu na

zawartość D-sorbitu

3824 60 19 - - - Pozostałe
- - Pozostałe:
3824 60 91 - - - Zawierający 2 % masy lub

mniej D-mannitu,

w przeliczeniu na

zawartość D-sorbitu

3824 60 99 - - - Pozostałe
(*) Kwoty wyłącznie dla roku 2004. Stawki celne będą wynosiły 0 począwszy od dnia 1 stycznia

2005 r.

(**) Kwoty wyłącznie dla roku 2004. Dla ilości przekraczających kwoty, stosuje się cło

określone w załączniku I. Stawki celne będą wynosiły 0 począwszy od dnia 1 stycznia

2005 r.

ZAŁĄCZNIK  III

Przetworzone produkty rolne, wywóz których nie podlega refundacjom wywozowym

Zmiany w prawie

Stosunek prezydenta Dudy do wolnej Wigilii "uległ zawieszeniu"

Prezydent Andrzej Duda powiedział w czwartek, że ubolewa, że w sprawie ustawy o Wigilii wolnej od pracy nie przeprowadzono wcześniej konsultacji z prawdziwego zdarzenia. Jak dodał, jego stosunek do ustawy "uległ niejakiemu zawieszeniu". Wyraził ubolewanie nad tym, że pomimo wprowadzenia wolnej Wigilii, trzy niedziele poprzedzające święto mają być dniami pracującymi. Ustawa czeka na podpis prezydenta.

kk/pap 12.12.2024
ZUS: Renta wdowia - wnioski od stycznia 2025 r.

Od Nowego Roku będzie można składać wnioski o tzw. rentę wdowią, która dotyczy ustalenia zbiegu świadczeń z rentą rodzinną. Renta wdowia jest przeznaczona dla wdów i wdowców, którzy mają prawo do co najmniej dwóch świadczeń emerytalno-rentowych, z których jedno stanowi renta rodzinna po zmarłym małżonku. Aby móc ją pobierać, należy jednak spełnić określone warunki.

Grażyna J. Leśniak 20.11.2024
Zmiany w składce zdrowotnej od 1 stycznia 2026 r. Rząd przedstawił założenia

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Będzie też dodatkowa składka w wysokości 4,9 proc. od nadwyżki ponad 1,5-krotność przeciętnego wynagrodzenia, a liniowcy stracą możliwość rozliczenia zapłaconych składek w podatku dochodowym.

Grażyna J. Leśniak 18.11.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności

Usprawnienie i zwiększenie efektywności systemu wdrażania Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (RLKS) przewiduje ustawa z dnia 11 października 2024 r. o zmianie ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności. Jak poinformowała w czwartek Kancelaria Prezydenta, Andrzej Duda podpisał ją w środę, 13 listopada. Ustawa wejdzie w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.11.2024
Do poprawki nie tylko emerytury czerwcowe, ale i wcześniejsze

Problem osób, które w latach 2009-2019 przeszły na emeryturę w czerwcu, przez co - na skutek niekorzystnych zasad waloryzacji - ich świadczenia były nawet o kilkaset złotych niższe od tych, jakie otrzymywały te, które przeszły na emeryturę w kwietniu lub w maju, w końcu zostanie rozwiązany. Emerytura lub renta rodzinna ma - na ich wniosek złożony do ZUS - podlegać ponownemu ustaleniu wysokości. Zdaniem prawników to dobra regulacja, ale równie ważna i paląca jest sprawa wcześniejszych emerytur. Obie powinny zostać załatwione.

Grażyna J. Leśniak 06.11.2024
Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2004.301.1

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 1676/2004 w sprawie przyjęcia środków autonomicznych oraz przejściowych dotyczących przywozu niektórych przetworzonych produktów rolnych pochodzących z Bułgarii i wywozu niektórych przetworzonych produktów rolnych do Bułgarii
Data aktu: 24/09/2004
Data ogłoszenia: 28/09/2004
Data wejścia w życie: 01/10/2004