Dyrektywa 2004/2/WE zmieniająca dyrektywy Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości fenamifosu

DYREKTYWA KOMISJI 2004/2/WE
z dnia 9 stycznia 2004 r.
zmieniająca dyrektywy Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości fenamifosu
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę Rady 86/362/EWG z dnia 24 lipca 1986 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w zbożach i na ich powierzchni(1), ostatnio zmienioną dyrektywą Rady 2002/62/WE(2), w szczególności jej art. 10,

uwzględniając dyrektywę Rady 86/363/EWG z dnia 24 lipca 1986 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego i na ich powierzchni(3), ostatnio zmienioną dyrektywą 2002/60/WE(4), w szczególności jej art. 10,

uwzględniając dyrektywę Rady 90/642/EWG z dnia 27 listopada 1990 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach oraz na ich powierzchni(5), ostatnio zmienioną dyrektywą Rady 2003/69/WE(6), w szczególności jej art. 7,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W przypadku zbóż i produktów pochodzenia roślinnego, w tym owoców i warzyw, poziomy pozostałości odzwierciedlają użycie minimalnych ilości pestycydów niezbędnych do osiągnięcia skutecznej ochrony roślin, stosowanych w taki sposób, aby ilości pozostałości były jak najmniejsze z praktycznego i z toksykologicznego punktu widzenia, uwzględniając w szczególności ochronę środowiska naturalnego i przewidywane spożycie przez konsumentów. W przypadku środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego, poziomy pozostałości odzwierciedlają spożycie przez zwierzęta zbóż i produktów pochodzenia roślinnego, wobec których stosowano pestycydy oraz, gdy ma to znaczenie, bezpośrednie skutki stosowania leków weterynaryjnych. Wspólnotowe najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDPP) stanowią górne granice ilości takich pozostałości, które mogą znajdować się w środkach spożywczych przy przestrzeganiu dobrych praktyk rolniczych.

(2) NDPP dla pestycydów są poddawane przeglądowi i zmieniane w celu uwzględnienia nowych informacji i danych. NDPP są ustalane na niższym poziomie oznaczenia analitycznego w przypadku gdy dozwolone stosowanie środków ochrony roślin nie powoduje powstania wykrywalnych poziomów pozostałości pestycydów w produktach spożywczych lub na ich powierzchni, lub gdy nie występują dozwolone przypadki stosowania, lub gdy stosowanie dozwolone przez Państwa Członkowskie nie zostało poparte niezbędnymi danymi, lub gdy stosowanie w państwach trzecich powodujące obecność pozostałości w produktach spożywczych lub na ich powierzchni, które mogą zostać wprowadzone do obrotu we Wspólnocie, nie zostało poparte niezbędnymi danymi.

(3) W przypadku fenamifosu, Państwo Członkowskie powiadomiło Komisję o chęci dokonania przeglądu krajowych NDPP zgodnie z art. 8 dyrektywy 90/642/EWG, z uwagi na niepokój o spożycie przez konsumentów. Propozycja dokonania przeglądu wspólnotowych NDPP została przedłożona Komisji.

(4) Długotrwałe lub krótkie narażenie konsumentów na działanie fenamifosu wymienione w niniejszej dyrektywie za pośrednictwem produktów spożywczych, zostało ponownie ocenione zgodnie z procedurami wspólnotowymi i praktykami, z uwzględnieniem wytycznych opublikowanych przez Światową Organizację Zdrowia(7). Oblicza się, że NDPP ustalone w niniejszej dyrektywie nie doprowadzą do niedopuszczalnego narażenia konsumentów.

(5) Gdzie jest to właściwe, ostre narażenie konsumentów na działanie pestycydów za pośrednictwem każdego z produktów spożywczych, które mogą zawierać pozostałości tych pestycydów, zostało ocenione zgodnie z procedurami wspólnotowymi i praktykami, z uwzględnieniem wytycznych opublikowanych przez Światową Organizację Zdrowia. Stwierdzono, że obecność pozostałości pestycydów na poziomie lub poniżej najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości zaproponowanych w niniejszej dyrektywie, nie spowoduje ostrych skutków toksycznych.

(6) Poprzez Światową Organizację Handlu, handlowi partnerzy Wspólnoty zostali skonsultowani w sprawie NDPP proponowanych w niniejszej dyrektywie, a ich opinie w sprawie tych poziomów zostały wzięte pod uwagę.

(7) Uwzględnione zostały opinie Komitetu Naukowego ds. Roślin, w szczególności jego rady i zalecenia dotyczące metodologii, jaka ma być stosowana dla ochrony konsumentów produktów rolnych, wobec których stosowane są pestycydy.

(8) Dlatego załączniki do dyrektyw 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG powinny zostać odpowiednio zmienione.

(9) Środki przewidziane w niniejszej dyrektywie są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Pokarmowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł  1

W części A załącznika II do dyrektywy 86/362/EWG dodaje się następujący wiersz:

"Pozostałości pestycydów

Najwyższe poziomy w mg/kg (ppm)

Fenamifos (suma fenamifosu i jego sulfotlenku i sulfonu wyrażona jako fenamifos)

0,02(*) zboża

(*) Wskazuje niższy poziom oznaczenia analitycznego."

Artykuł  2

W części B załącznika II do dyrektywy 86/363/EWG dodaje się następujący wiersz:

Najwyższe poziomy w mg/kg (ppm)

"Pozostałości pestycydów

Mięsa, w tym tłuszczu, wyrobów mięsnych, podrobów i tłuszczów zwierzęcych jak wymieniono w załączniku I objętych kodami CN 0201, 0202, 0203, 0204, 0205 00 00, 0206, 0207, ex 0208, 0209 00, 0210, 1601 00 i 1602

Dla mleka i przetworów mlecznych wymienionych w załączniku I objętych kodami CN 0401, 0402, 0405 00 i 0406

Świeżych jaj w skorupach, dla jaj ptasich i żółtek jaj wymienionych w załączniku I objętych kodami CN 0407 00 i 0408

Fenamifos (suma fenamifosu i jego sulfotlenku i sulfonu wyrażona jako fenamifos)

0,01(*)

0,01(*)

0,005(*)

(*) Wskazuje niższy poziom oznaczenia analitycznego."

Artykuł  3

W załączniku II do dyrektywy 90/642/EWG dodaje się, co następuje:

"NDPP dla fenamifosu określone w Załączniku do niniejszej dyrektywy dodaje się do NDPP określonych w załączniku II do dyrektywy 90/642/EWG."

Artykuł  4

Państwa Członkowskie przyjmą i opublikują, najpóźniej do dnia 31 lipca 2004 r., przepisy niezbędne do wykonania niniejszej dyrektywy i niezwłocznie powiadomią o tym Komisję.

Państwa Członkowskie zastosują wspomniane przepisy od dnia 1 września 2004 r.

Przepisy przyjęte przez Państwa Członkowskie zawierają odesłanie do niniejszej dyrektywy lub odesłanie takie towarzyszy ich urzędowej publikacji. Metody dokonywania takiego odesłania określane są przez Państwa Członkowskie.

Artykuł  5

Niniejsza dyrektywa wchodzi w życie siódmego dnia po jej opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Artykuł  6

Niniejsza dyrektywa skierowana jest do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 9 stycznia 2004 r.
W imieniu Komisji
David BYRNE
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 221 z 7.8.1986, str. 37.

(2) Dz.U. L 154 z 21.6.2003, str. 70.

(3) Dz.U. L 221 z 7.8.1986, str. 43.

(4) Dz.U. L 155 z 24.6.2003, str. 15.

(5) Dz.U. L 350 z 14.12.1990, str. 71.

(6) Dz.U. L 175 z 15.7.2003, str. 37.

(7) Wytyczne dotyczące przewidywania spożycia pozostałości pestycydu (poprawione), przygotowane przez Globalny System Monitorowania Środowiska Naturalnego/Program Żywnościowy we współpracy z Komitetem Kodeksu ds. Pozostałości Pestycydów, opublikowane przez Światową Organizację Zdrowia w 1997 r. (WHO/FSF/FOS/97.7).

ZAŁĄCZNIK

"Grupy i przykłady pojedynczych produktów, dla których stosuje się najwyższe Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości pestycydów (mg/kg)
dopuszczalne poziomy pozostałości (NDPP) Fenamifos (suma fenamifosu i jego sulfotlenku i sulfonu wyrażona jako fenamifos)
1. Owoce, świeże, suszone lub niegotowane,

zakonserwowane przez mrożenie, bez

dodatku cukru; orzechy

(i) OWOCE CYTRUSOWE 0,02(*)
Grejpfrut
Cytryny
Limonki
Mandarynki (włączając klementynki i

inne mieszańce)

Pomarańcze
Pomelo
Inne
(ii) ORZECHY Z DRZEW (niełuskane i

łuskane)

0,02(*)
Migdały
Orzechy brazylijskie
Nerkowce
Kasztany jadalne
Orzechy kokosowe
Orzechy laskowe
Makadamia
Pekanowe
Orzeszki sosnowe
Pistacjowe
Orzechy włoskie
Inne
(iii) OWOCE ZIARNKOWE 0,02(*)
Jabłka
Gruszki
Pigwa
Inne
(iv) OWOCE PESTKOWE 0,02(*)
Morele
Wiśnie
Brzoskwinie (włączając nektarynki i

podobne mieszańce)

Śliwki
Inne
(v) OWOCE JAGODOWE I DROBNE OWOCE 0,02(*)
(a) Winogrona deserowe i do

produkcji wina

Winogrona deserowe
Winogrona do produkcji win
(b) Truskawki (z wyłączeniem

dzikich)

(c) Owoce roślin z rodziny

różowatych (inne niż dzikie)

Jeżyny
Jeżyny popielice
Skrzyżowanie jeżyny z maliną
Malina
Inne
(d) Inne drobne owoce i owoce

jagodowe (z wyłączeniem

dzikich)

Czarne jagody
Żurawina błotna
Porzeczki (czerwone, czarne i

białe)

Agrest
Inne
(e) Owoce jagodowe i owoce dziko

rosnące

(vi) OWOCE RÓŻNE
Awokado
Banany 0,05
Daktyle
Figi
Kiwi
Kumkwaty
Liczi
Mango
Oliwki
Marakuja
Ananasy
Granaty
Inne 0,02(*)
2. Warzywa, świeże lub niegotowane, zamrożone

lub suszone

(i) WARZYWA KORZENIOWE I BULWIASTE
Burak ćwikłowy
Marchew 0,05
Seler - korzeń
Chrzan
Karczochy jerozolimskie
Pasternak
Pietruszka - korzeń
Rzodkiewka
Skorzonera
Ziemniaki słodkie
Brukiew
Rzepa
Pochrzyn
Inne 0,02(*)
(ii) WARZYWA CEBULOWE 0,02(*)
Czosnek
Cebula
Szalotka
Cebula dymka
Inne
(iii) WARZYWA OWOCOWE
(a) Rośliny psiankowate
Pomidory 0,05
Papryki 0,1
Oberżyny 0,05
Inne 0,02(*)
(b) Dyniowate - o skórce jadalnej
Ogórki 0,05
Korniszony
Cukinia 0,05
Inne 0,02(*)
(c) Dyniowate- o skórce niejadalnej
Melony 0,05
Dynie
Arbuzy 0,05
Inne 0,02(*)
(d) kukurydza słodka 0,02(*)
(iv) WARZYWA KAPUSTNE
(a) Kwiaty kapustnych 0,02(*)
Brokuły (włączając kalarepę)
Kalafior
Inne
(b) Kapusty głowiaste
Kapusta brukselska 0,05
Kapusta głowiasta 0,05
Inne 0,02(*)
(c) Kapusty liściaste 0,02(*)
Kapusta chińska
Jarmuż
Inne
(d) Kalarepa 0,02(*)
(v) WARZYWA LIŚCIOWE I ŚWIEŻE ZIOŁA 0,02(*)
(a) Sałata i podobne
Rzeżucha
Roszpunka warzywna
Sałata
Skarola (endywia szerokolistna)
Inne
(b) Szpinak i podobne
Szpinak
Burak liściowy (boćwina)
Inne
(c) Rzeżucha
(d) Endywia
(e) Zioła
Trybula
Szczypiorek
Pietruszka naciowa
Seler naciowy
Inne
(vi) WARZYWA STRĄCZKOWE (świeże) 0,02(*)
Fasola (ze strąkami)
Fasola (bez strąków)
Groch (ze strąkami)
Groch (bez strąków)
Inne
(vii) WARZYWA ŁODYGOWE (świeże) 0,02(*)
Szparagi
Karczochy hiszpańskie
Seler
Koper
Karczochy
Por
Rabarbar
Inne
(viii) GRZYBY 0,02(*)
(a) Grzyby hodowlane
(b) Grzyby dziko rosnące
3. Jadalne nasiona roślin strączkowych 0,02(*)
Fasola
Soczewica
Groszek zielony
Inne
4. Nasiona oleiste 0,05(*)
Nasiona siemienia lnianego
Orzeszki ziemne
Nasiona maku
Nasiona sezamu
Nasiona słonecznika
Nasiona rzepaku
Nasiona soi
Nasiona gorczycy
Nasiona bawełny
Inne
5. Ziemniaki 0,02(*)
Ziemniaki wczesne
Ziemniaki konsumpcyjne
6. Herbata (liście i łodygi suszone,

sfermentowane lub w inny sposób

przetwarzane, Camellia sinensis)

0,05(*)
7. Chmiel (suszony), łącznie z szyszkami

chmielu i nie skoncentrowanym proszkiem

0,05(*)
(*) Wskazuje niższy poziom oznaczenia analitycznego."

Zmiany w prawie

Bez kary za brak lekarza w karetce do połowy przyszłego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz trzeci czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa medycznego. Ostatnio termin wyznaczono na koniec tego roku, teraz ma to być czerwiec 2025 r.

Beata Dązbłaż 23.09.2024
Darowizny dla ofiar powodzi z zerową stawką VAT

Można już stosować zerową stawkę VAT na darowizny dla ofiar powodzi - rozporządzenie w tej sprawie obowiązuje od 18 września, ale z możliwością stosowania go do darowizn towarów i nieodpłatnych usług przekazanych począwszy od 12 września do 31 grudnia 2024 r. Stawka 0 proc. będzie stosowana do darowizn wszelkiego rodzaju towarów lub usług niezbędnych do wsparcia poszkodowanych.

Monika Sewastianowicz 18.09.2024
Lewiatan: Za reformę płacy minimalnej będą musieli zapłacić pracodawcy

Projekt ustawy o minimalnym wynagrodzeniu jest słaby legislacyjnie. Nie tylko nie realizuje celów zawartych w unijnej dyrektywie, ale może przyczynić się do pogłębienia problemów firm i spadku zatrudnienia. Nie poprawi też jakości pracy w naszym kraju. Utrwala zwiększanie presji płacowej – uważa Konfederacja Lewiatan.

Grażyna J. Leśniak 10.09.2024
Od dziś ważna zmiana dla niektórych kierowców

Nowe przepisy, które zaczną obowiązywać od wtorku, 10 września, zakładają automatyczny zwrot prawa jazdy, bez konieczności składania wniosku. Zmiana ma zapobiegać sytuacji, w której kierowcy, nieświadomi obowiązku, byli karani za prowadzenie pojazdu, mimo formalnego odzyskania uprawnień.

Robert Horbaczewski 09.09.2024
Będą zmiany w ustawie o działaniach antyterrorystycznych oraz w ustawie o ABW oraz AW

Rząd przyjął we wtorek projekt przepisów, który dostosowuje polskie prawo do przepisów Unii Europejskiej, które dotyczą przeciwdziałania rozpowszechnianiu w Internecie treści o charakterze terrorystycznym. Wprowadzony zostanie mechanizm wydawania i weryfikowania nakazów usunięcia lub uniemożliwienia dostępu do takich treści. Za egzekwowanie nowych przepisów odpowiedzialny będzie szef Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego. Od jego decyzji będzie się można odwołać do sądu.

Grażyna J. Leśniak 03.09.2024
Ustawa o rencie wdowiej niekonstytucyjna?

O zawetowanie ustawy o tzw. wdowich emeryturach jako aktu dyskryminującego część obywateli zwróciła się do prezydenta Andrzeja Dudy jedna z emerytek. W jej przekonaniu uchwalona 26 lipca 2024 r. ustawa narusza art. 32 Konstytucji, ponieważ wprowadza zasady dyskryminujące dużą część seniorów. Czy prezydent zdążył się z nią zapoznać – nie wiadomo. Bo petycja wpłynęła do Kancelarii Prezydenta 6 sierpnia, a już 9 sierpnia ustawa została podpisana.

Grażyna J. Leśniak 31.08.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2004.14.10

Rodzaj: Dyrektywa
Tytuł: Dyrektywa 2004/2/WE zmieniająca dyrektywy Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości fenamifosu
Data aktu: 09/01/2004
Data ogłoszenia: 21/01/2004
Data wejścia w życie: 01/05/2004, 28/01/2004