Rozporządzenie 85/2004 ustanawiające normy handlowe w odniesieniu do jabłek

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI(WE) nr 85/2004
z dnia 15 stycznia 2004 r.
ustanawiające normy handlowe w odniesieniu do jabłek

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 2200/96 z dnia 28 października 1996 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku owoców i warzyw(1), w szczególności jego art. 2 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Jabłka są ujęte w spisie produktów uwzględnionych w załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 2200/96, dla których należy przyjąć normy. Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1619/2001 z dnia 6 sierpnia 2001 r. ustanawiające normy handlowe w odniesieniu do jabłek i gruszek oraz zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 920/89(2) ustanawia wspólną normę handlową dla jabłek i gruszek.

(2) W celu zapewnienia większej przejrzystości Grupa Robocza ds. Normalizacji Produktów Łatwo Psujących się i Rozwoju Jakości przy Europejskiej Komisji Gospodarczej Narodów Zjednoczonych (EKG/ONZ) zadecydowała, że należy oddzielić przepisy dotyczące jabłek od przepisów dotyczących gruszek. Dodatkowo Grupa Robocza zadecydowała również o uaktualnieniu normy EKG/ONZ FFV-50 dotyczącej wprowadzania na rynek oraz kontroli jakości handlowej jabłek, uwzględniając przepisy dotyczące jakości i wielkości. W celu zapewnienia większej przejrzystości na rynku światowym, rozporządzenie (WE) nr 1619/2001 powinno zostać uchylone i należy przyjąć dwie oddzielne nowe normy handlowe, odpowiednio dla jabłek oraz gruszek.

(3) Głównym kryterium dojrzałości ustanowionym w rozporządzeniu (WE) nr 1619/2001 jest definicja minimalnej wielkości jabłek. Z uwagi na zachodzący w ostatnim czasie rozwój technologiczny metod pomiaru jędrności oraz zawartości cukru, jak również pojawiające się nowe rynki zbytu dojrzałych jabłek o niewielkich rozmiarach, stosowana na terenie Wspólnoty minimalna wielkość jabłek powinna ulec zmniejszeniu. Jednocześnie nowe kryteria dotyczące dojrzałości, takie jak zawartość cukru czy jędrność powinny zapewnić, że zmniejszenie minimalnej wielkości nie oznacza wprowadzania na rynek owoców niedojrzałych i/lub niedostatecznie wyrośniętych.

(4) Z uwagi na to, że istnieje potrzeba dalszych prac mających na celu określenie precyzyjnej definicji wspomnianych nowych kryteriów, uwzględniającej cechy charakterystyczne poszczególnych gatunków odnośnie do wielkości jabłek, wprowadzenie w życie zmniejszenia minimalnego rozmiaru powinno zostać opóźnione do 1 sierpnia 2005 r. Do tego czasu należy ustanowić tymczasowe środki dotyczące wielkości.

(5) Stosowanie tych nowych norm powinno doprowadzić do usunięcia z rynku produktów o niezadowalającej jakości, podniesienia jakości produkcji do poziomu wymagań konsumentów oraz ułatwienia handlu opartego na uczciwej konkurencji, a tym samym powinno ułatwić poprawę rentowności.

(6) Normy stosowane są na wszystkich etapach obrotu. Na pewien stopień pogorszenia jakości produktów mogą mieć wpływ takie czynniki jak transport na duże odległości, składowanie przez określony czas oraz różne procesy, którym są poddawane produkty ze swojej natury wrażliwe na zmiany biologiczne i łatwo się psujące. Tego rodzaju pogorszenie jakości należy brać pod uwagę przy stosowaniu norm na etapach obrotu od chwili jego wysyłki.

(7) Ponieważ produkty klasy "Ekstra" muszą być szczególnie staranie sortowane i pakowane, w ich przypadku należy uwzględniać jedynie brak świeżości i jędrności.

(8) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Świeżych Owoców i Warzyw,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W Załączniku do niniejszego rozporządzenia wymieniona jest norma handlowa dla jabłek objętych kodem CN 0808 10.

Normę tę stosuje się do wszystkich etapów obrotu, zgodnie z warunkami ustanowionymi w rozporządzeniu (WE) nr 2200/96.

Jednakże na etapach nastepujących po wysyłce produkty mogą wykazywać w porównaniu z wymogami normy:

– niewielki ubytek świeżości i jędrności,

– dla produktów w klasach niższych niż "Ekstra", niewielkie pogorszenie jakości z powodu dojrzewania i skłonności do psucia się.

Artykuł  2 1

Do 31 maja 2008 r. mają zastosowanie następujące przepisy dotyczące wielkości:

a) jeżeli wielkość określana jest za pomocą średnicy, minimalna wymagana dla wszystkich klas średnica wynosi:

Ekstra

I

II

Duże odmiany owocowe(1)

70 mm

65 mm

65 mm

Pozostałe odmiany

60 mm

55 mm

55 mm

(1) W dodatku do Załącznika podano niepełny wykaz dużych odmian owocowych.

b) jeżeli wielkość określana jest masą, minimalna wymagana dla wszystkich klas masa wynosi:

Ekstra

I

II

Duże odmiany owocowe(1)

140 g

110 g

110 g

Pozostałe odmiany

90 g

80 g

80 g

(1) W dodatku do Załącznika podano niepełny wykaz dużych odmian odmian

owocowych.

Artykuł  3

Skreśla się rozporządzenie (EWG) nr 1619/2001.

Artykuł  4 2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Drugi i trzeci akapit punktu III Załącznika stosuje się dopiero od dnia 1 czerwca 2008 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 15 stycznia 2004 r.

W imieniu Komisji
Franz FISCHLER
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 297 z 21.11.1996, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 47/2003 (Dz.U. L 7 z 11.1.2003, str. 64).

(2) Dz.U. L 215 z 9.8.2001, str. 3. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 46/2003 (Dz.U. L 7 z 11.1.2003, str. 61).

ZAŁĄCZNIK 3

NORMA DLA JABŁEK

I. DEFINICJA PRODUKTU

Niniejszą normę stosuje się do odmian (upraw) wyhodowanych z gatunku Maluss domestica Borkh., które mają być dostarczone konsumentom świeże, z wyłączeniem jabłek przeznaczonych do przetwórstwa przemysłowego.

II. PRZEPISY DOTYCZĄCE JAKOŚCI

Celem normy jest określenie wymogów jakościowych dla jabłek, po ich przygotowaniu i zapakowaniu.

A. Wymagania minimalne

We wszystkich klasach jakości, z zastrzeżeniem szczególnych przepisów dla danej klasy i dopuszczalnych tolerancji, jabłka muszą:

– być nieuszkodzone,

– być w dobrym stanie; niedopuszczalny jest produkt zaczynający gnić lub psuć się w sposób wykluczający jego przydatność do spożycia,

– być czyste, praktycznie pozbawione jakichkolwiek widocznych ciał obcych,

– być praktycznie wolne od szkodników,

– być praktycznie wolne od uszkodzeń spowodowanych przez szkodniki,

– być wolne od nieprawidłowej wilgoci zewnętrznej,

– wolne od obcego zapachu i/lub smaku.

Ponadto jabłka muszą być ostrożnie zrywane.

Stadium wzrostu oraz stan jabłek muszą być takie aby umożliwiały:

– kontynuowanie procesu dojrzewania oraz osiągnięcie stopnia dojrzałości wymaganego w odniesieniu do cech odmianowych(1),(2),

– przetrzymanie transportu i przeładunku, oraz

– przybycie w zadowalającym stanie do miejsca przeznaczenia.

B. Klasyfikacja

Jabłka sklasyfikowane są w trzech klasach określonych poniżej.

i) Klasa "Ekstra"

Jabłka w tej klasie muszą być najwyższej jakości. Pod względem kształtu, rozmiaru i wybarwienia muszą spełniać wymogi cechy odmianowej(3) oraz mieć nienaruszone szypułki.

Miąższ owoców musi być w idealnym stanie.

Muszą one być wolne od wszelkich wad, z wyjątkiem bardzo powierzchniowych uszkodzeń, które nie mają wpływu na ogólny wygląd produktu, jakość, zachowanie jakości oraz wygląd w opakowaniu.

ii) Klasa I

Jabłka tej klasy powinny być dobrej jakości. Pod względem kształtu, rozmiaru i wybarwienia muszą spełniać wymogi cechy odmianowej(4).

Miąższ owoców musi być w idealnym stanie.

Jednakże następujące nieznaczne wady mogą być dopuszczalne, pod warunkiem że nie mają wpływu na ogólny wygląd produktu, jakość, zachowanie jakości oraz wygląd w opakowaniu:

– niewielka wada kształtu,

– niewielka wada rozwoju,

– niewielka wada wybarwienia,

– niewielkie wady skórki, które nie mogą przekraczać:

– 2 cm na długości w przypadku wad o podłużnym kształcie,

– 1 cm2 powierzchni całkowitej w przypadku pozostałych wad, z wyjątkiem parcha jabłoni (Venturia inaequalis), których łączna powierzchnia nie może przekraczać 0,25 cm2 powierzchni całkowitej produktu,

– nieznaczne obtłuczenie nieprzekraczające łącznie powierzchni 1 cm2, lecz nieodbarwione.

Jabłka mogą nie mieć szypułek, pod warunkiem że miejsce odłamania szypułki jest czyste, a sąsiadująca z nim skórka nie jest uszkodzona.

iii) Klasa II

Do klasy tej zalicza się jabłka, które nie odpowiadają wymaganiom wyższych klas, ale spełniają wyżej określone wymogi minimalne(5).

Miąższ owoców nie może mieć większych wad.

Dopuszczalne są następujące wady, pod warunkiem że owoc zachowuje zasadniczo swoją charakterystykę pod względem jakości, utrzymania jakości oraz wyglądu:

– wady kształtu,

– wady rozwoju,

– wady wybarwienia,

– wady skórki, które nie mogą przekraczać:

– 4 cm na długości w przypadku wad o podłużnym kształcie,

– 2,5 cm2 łącznej powierzchni w przypadku pozostałych wad, z wyjątkiem parcha jabłoni (Venturia inaequalis), których łączna powierzchnia nie może przekraczać 1 cm2 powierzchni całkowitej produktu,

– nieznaczne obtłuczenie, lekko odbarwione, nieprzekraczające łącznie powierzchni 1 cm2.

III. PRZEPISY DOTYCZĄCE WIELKOŚCI

Wielkość jabłek ustala się na podstawie maksymalnej średnicy przekroju poprzecznego lub masy.

Dla wszystkich odmian i klas owoców wymagany jest minimalny rozmiar wynoszący 60 mm, jeśli jest określany według średnicy, lub minimalny rozmiar wynoszący 90 gr, jeśli jest określany według masy. Dopuszcza się owoce mniejszej wielkości, jeżeli zawartość ekstraktu (w stopniach Brix) w produkcie jest większa niż 10.5° Brix, a jego rozmiar wynosi co najmniej 50 mm lub 70 gr.

Zapewnia to jednorodność wielkości owoców w danym opakowaniu:

a) w przypadku owoców, których wielkość określana jest wg średnicy, różnica pomiędzy średnicami poszczególnych owoców w tym samym opakowaniu musi być ograniczona do:

– 5 mm w przypadku owoców klasy "Ekstra" oraz owoców klasy I i II, zapakowanych w rzędach i warstwach. Jednakże dla jabłek odmian Bramley's Seedling (tj. Bramley, Triomphe de Kiel) oraz Horneburger, różnica w średnicy może wynosić do 10 mm,

– 10 mm w przypadku owoców klasy I pakowanych luzem do opakowania lub do opakowań jednostkowych. Jednakże dla jabłek odmian Bramley's Seedling (tj. Bramley, Triomphe de Kiel) oraz Horneburger, różnica w średnicy może wynosić do 20 mm;

b) w przypadku owoców, których wielkość określana jest wg masy, różnica masy poszczególnych owoców w tym samym opakowaniu powinna wynosić maksymalnie:

– 20 % średniej masy owocu w danym opakowaniu w przypadku owoców klasy "Ekstra" oraz owoców klasy I i II, zapakowanych w rzędach i warstwach,

– 25 % średniej masy owocu w danym opakowaniu w przypadku owoców klasy I pakowanych luzem do opakowania lub do opakowań jednostkowych.

Dla owoców klasy II pakowanych luzem do opakowania lub do opakowań jednostkowych nie ma ograniczeń jednorodności wielkości.

IV. PRZEPISY DOTYCZĄCE TOLERANCJI

Tolerancja w odniesieniu do jakości i wielkości dozwolona jest dla produktu niespełniającego wymogów klasy oznaczonej na każdym opakowaniu.

A. Tolerancje jakości

i) Klasa "Ekstra"

5 % liczby lub masy jabłek niespełniających wymagań tej klasy, lecz zgodnych z wymaganiami dla klasy I lub w wyjątkowych przypadkach mieszczących się w granicach tolerancji dla tej klasy.

ii) Klasa I

10 % liczby lub masy jabłek niespełniających wymagań tej klasy, lecz zgodnych z wymaganiami dla klasy II, lub wyjątkowo mieszczących się granicach tolerancji dla tej klasy.

iii) Klasa II

10 % liczby lub masy jabłek niespełniających wymagań tej klasy, ani wymagań minimalnych, z wyłączeniem produktów naruszonych przez gnicie lub inny rodzaj zepsucia, który czyni je niezdatnymi do spożycia.

W granicach tej tolerancji dopuszcza się nie więcej niż 2 % liczby lub masy owoców wykazujących następujące wady:

– poważne zakażenie skorkowaceniem (gorzkie miejsca) lub szklistością miąższu owocu,

– nieduże uszkodzenie lub niezagojone pęknięcia,

– bardzo nieznaczne ślady gnicia,

– obecność szkodników żerujących wewnątrz owocu i/lub uszkodzeń miąższu spowodowanych przez szkodniki.

B. Tolerancje wielkości

Dla wszystkich klas:

10 % liczby lub masy owoców nieodpowiadających wielkości bezpośrednio powyżej lub poniżej wielkości oznaczonej na opakowaniu, przy czym dla owoców zakwalifikowanych do najniższego przedziału wielkości maksymalne odchylenie wynosi:

– 5 mm poniżej minimalnej średnicy, w przypadku kiedy wielkość określana jest średnicą,

– 10 g poniżej minimalnej masy, w przypadku kiedy wielkość określana jest wagą.

V. PRZEPISY DOTYCZĄCE WYGLĄDU

A. Jednorodność

Zawartość każdego opakowania musi być jednorodna i zawierać jedynie jabłka tego samego pochodzenia, odmiany, jakości i rozmiaru (jeżeli produkt podlega wymiarowaniu), jak również mieć ten sam stopień dojrzałości.

W przypadku klasy "Ekstra" jednorodność dotyczy również wybarwienia.

Opakowania detaliczne o wadze netto nieprzekraczającej 5 kg mogą zawierać jabłka różnych odmian, pod warunkiem że gatunki te charakteryzują się taką samą jakością, pochodzeniem, wielkością (jeżeli są wymiarowane) oraz stopniem dojrzałości.

Bez względu na powyższe przepisy niniejszego punktu, produkty objęte niniejszym rozporządzeniem mogą być mieszane w opakowaniach o wadze netto nieprzekraczającej trzech kilogramów z różnymi rodzajami świeżych owoców i warzyw na warunkach ustanowionych w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 48/2003(6).

Widoczna część zawartości opakowania musi być reprezentatywna w stosunku do całej jego zawartości.

B. Pakowanie

Jabłka muszą być pakowane w sposób zapewniający odpowiednią ochronę produktu. W szczególności opakowania detaliczne o wadze netto przekraczającej 3 kg powinny być odpowiednio sztywne, tak by owoce były dostatecznie chronione.

Materiały stosowane do wykładania wnętrza opakowania powinny być nowe, czyste i takiej jakości, aby zapobiegały jakimkolwiek uszkodzeniem wewnętrznym lub zewnętrznym produktu. Stosowanie materiałów, zwłaszcza papieru bądź etykiety, zawierających specyfikacje handlowe jest dozwolone, o ile nadruki lub etykiety zostały wykonane przy użyciu nietoksycznego tuszu lub kleju.

Opakowania nie mogą zawierać żadnych ciał obcych.

Naklejki umieszczane indywidualnie na produktach nie mogą, po usunięciu, pozostawiać widocznych śladów kleju ani prowadzić do uszkodzeń skórki.

C. Wygląd

W przypadku klasy "Ekstra" owoce muszą być pakowane warstwami.

VI. PRZEPISY DOTYCZĄCE OZNAKOWANIA

Na każdym opakowaniu muszą się znajdować następujące szczegółowe dane umieszczone literami zgrupowanymi po tej samej stronie, naniesione w sposób czytelny i trwały oraz widoczne z zewnątrz.

A. Identyfikacja

Nazwa i adres podmiotu pakującego i/lub wysyłającegoWzmiankę tę można zastąpić:

– dla wszystkich opakowań z wyjątkiem opakowań indywidualnych, oficjalnie wydanym lub zaaprobowanym oznaczeniem kodu określającego podmiot pakujący i/lub wysyłający, umieszczonym w bliskim sąsiedztwie określenia "Podmiot pakujący i/lub wysyłający" (lub odpowiednich skrótów);

– dla wyłącznie opakowań indywidualnych, nazwą i adresem sprzedawcy mającego swoją siedzibę w ramach Wspólnoty, umieszczonymi w bliskim sąsiedztwie określenia "Pakowane dla:" lub określenia równoważnego. W tym przypadku etykieta powinna zawierać kod określający podmiot pakujący i/lub wysyłający. Sprzedawca powinien podać wszelkie informacje potrzebne jednostce kontrolującej co do znaczenia tego kodu.

B. Rodzaj produktu

– "Jabłka" - jeżeli zawartość opakowania nie jest widoczna z zewnątrz.

– Nazwa odmiany lub odmian, jeżeli ma to zastosowanie.

– W przypadku opakowań detalicznych zawierających jabłka różnych odmian, nazwy wszystkich zawartych w tym opakowaniu odmian.

C. Pochodzenie produktu

Kraj pochodzenia produktu i (nieobowiązkowo) rejon uprawy lub nazwa krajowa, regionalna albo lokalna.

– W przypadku opakowań detalicznych zawierających mieszaninę różnych odmian jabłek różnego pochodzenia należy podać na opakowaniu kraj pochodzenia każdej odmiany obok nazwy poszczególnych odmian.

D. Specyfikacja jakości handlowej

– klasa

– wielkość lub - w przypadku owoców ułożonych warstwami - liczba sztuk owoców.

Jeżeli identyfikacja odbywa się według rozmiaru, powinna być wyrażona:

a) dla produktu podlegającego zasadom jednorodności, jako średnica minimalna i maksymalna lub waga minimalna i maksymalna;

b) dla produktu niepodlegającego zasadom jednorodności, jako średnica lub waga najmniejszego owocu w danym opakowaniu oraz słowem "i powyżej" lub znakiem "+" lub równorzędnym oraz, jeśli stosowne, z podaniem średnicy lub wagi największego owocu.

E. Urzędowy znak kontroli (nieobowiązkowo)

Na opakowaniach zbiorczych nie muszą być umieszczone szczegóły wymienione w pierwszym akapicie, jeżeli opakowania te zawierają opakowania detaliczne, wyraźnie widoczne z zewnątrz, a na każdym z opakowań detalicznych umieszczone są te szczegóły. Na opakowaniach takich nie mogą być umieszczone żadne wskazówki wprowadzające w błąd. Jeżeli opakowania te umieszczone są na paletach, szczegóły te podaje się na informacji umieszczonej w oczywistym miejscu na co najmniej dwóch stronach palety.

______

(1) Z uwagi na cechy charakterystyczne odmiany Fuji dotyczące kryterium dojrzałości w trakcie zbioru, dopuszcza się istnienie promienistej szklistości, pod warunkiem iż jest ona zawarta wewnątrz wiązki naczyniowej każdego owocu.

(2) W tym celu muszą wykazywać dostateczną zawartość rozpuszczalnych substancji stałych oraz dostateczną jędrność.

(3) Kryteria dla wybarwienia i ordzewienia jabłek podane są w dodatku do niniejszej normy, wraz z niekompletnym wykazem odmian dla każdego kryterium.

(4) Kryteria dla wybarwienia i ordzewienia jabłek podane są w dodatku do niniejszej normy, wraz z niekompletnym wykazem odmian dla każdego kryterium.

(5) Kryteria dla wybarwienia i ordzewienia jabłek podane są w dodatku do niniejszej normy, wraz z niekompletnym wykazem odmian dla każdego kryterium.

(6) Dz.U. L 7 z 11.1.2003, str. 65.

DODATEK 4

1. Kryteria wybarwienia, grupy wybarwienia i kody

Grupa wybarwienia A

(odmiany czerwone)

B

(odmiany o mieszanym czerwonym zabarwieniu)

c

(odmiany smugowate, lekko zabarwione)

D

(pozostałe odmiany)

Całkowita powierzchnia czerwonego zabarwienia, charakterystycznego dla tej odmiany Całkowita powierzchnia mieszanego czerwonego zabarwienia, charakterystycznego dla tej odmiany Całkowita powierzchnia lekko zabarwionego, zaczerwienionego lub smugowatego wybarwienia, charakterystycznego dla tej odmiany
Klasa Ekstra 3/4 1/2 1/3
Klasa I 1/2 1/3 1/10 Brak wymagań odnośnie do czerwonego wybarwienia
Klasa II 1/4 1/10 -
2. Kryteria dotyczące ordzewienia

– Grupa R: Odmiany, dla których ordzewienie stanowi cechę charakterystyczną skórki i nie jest wadą, jeżeli jest typową cechą wyglądu odmiany.

– Dla odmian nieoznaczonych symbolem "R" na poniższej liście, ordzewienie jest dopuszczalne w ramach następujących limitów:

Klasa "Ekstra" Klasa I Klasa II Tolerancja dla Klasy II
i) Brązowe plamy - nie na zewnątrz wgłębienia szypułko-wego - mogą nieznacznie wychodzić poza wgłębienie szypuł-kowe lub zagłębienia słupkowe - mogą wychodzić poza wgłębienie szypułkowe lub zagłębienia słupkowe - Owoce nieróżniące się znacznie wyglądem i stanem w opakowaniu
- nieszorstkie - nieszorstkie - lekko szorstkie
ii) Ordzewienie Maksymalna dozwolona powierzchnia owocu
- blade, podobne do siatki ordzewienie (niekontrastujace zbytnio z ogólnym wybarwieniem owocu) - nieznaczne i sporadyczne ślady ordzewienia, niezmie-niające ogólnego wyglądu owocu ani pozostałych owoców w opakowaniu 1/5 1/2 - Owoce nieróżniące się znacznie wyglądem i stanem w opakowaniu
- znaczne - brak 1/20 1/3 - Owoce nieróżniące się znacznie wyglądem i stanem w opakowaniu w danym opakowaniu
- wady łącznie (z wyjątkiem brązowych plam, których nie zalicza się do wad łącznych). W żadnym przypadku łączna powierzchnia bladego i wyraźnego ordzewienia oraz wyraźne ordzewienie łącznie nie mogą przekroczyć: - 1/5 1/2 - Owoce nieróżniące się znacznie wyglądem i stanem w opakowaniu

3. Kryteria wielkości:

Grupa L: odmiany o dużych owocach wymienione w drugim akapicie tytułu III niniejszej normy.

4. Niepełny wykaz odmian jabłek klasyfikowanych według kryteriów ich wybarwienia, ordzewienia i wielkości:

Odmiany Synonimy Grupa wybarwienia Ordzewienie Rozmiar
African Red B
Akane Tohoku 3 B
Alborz Seedling C
Aldas B L
Alice B
Alkmene Early Windsor C
Alwa B
Angold C L
Apollo Beauty of Blackmoor C L
Arkcharm Arkansas Nr 18, A 18 C L
Arlet B R
Aroma C
Mutacje Aroma o czerwonym wybarwieniu, na przykład Aroma Amorosa B
Auksis B
Belfort Pella B
Belle de Boskoop oraz mutacje D R L
Belle fleur double D L
Berlepsch Freiherr von Berlepsch C
Berlepsch rouge Red Berlepsch, Roter Berlepsch B
Blushed Golden L
Bohemia B L
Boskoop rouge Red Boskoop, Roter Boskoop B R L
Braeburn B L
Mutacje Braeburn o czerwonym wybarwieniu, na przykład: A L
Hidala
Joburn
Lochbuie Red Braeburn
Mahana Red
Mariri Red
Redfield
Royal Braeburn
Bramley's Seedling Bramley, Triomphe de Kiel D L
Brettacher Sämling D L
Calville (grupa ...) D L
Cardinal B
Carola Kalco C L
Caudle B
Charden D L
Charles Ross D L
Civni B
Coromandel Red Corodel A
Cortland B L
Cox's orange pippin i mutacje Cox Orange C R
Odmiany Cox's Orange Pippin o czerwonym wybarwieniu, na przykład: B R
Cherry Cox
Crimson Bramley D L
Cripps Pink C
Cripps Red C(*)
Dalinbel B
Delblush D L
Delcorf i mutacje, na przykład: C L
Dalili
Monidel
Delgollune B L
Delicious ordinaire Ordinary Delicious B
Deljeni D L
Delikates B
Delor C L
Discovery C
Dunn's Seedling D R
Dykmanns Zoet C
Egremont Russet D R
Elan D L
Elise Red Delight A L
Ellison's orange Ellison C L
Elstar i mutacje, na przykład: C
Daliter
Elshof
Elstar Armhold
Elstar Reinhardt
Mutacje Elstar o czerwonym wybarwieniu, na przykład: B
Bel-El
Daliest
Goedhof
Red Elstar
Valstar
Empire A
Falstaff C
Fiesta Red Pippin C
Florina B L
Fortune D R
Fuji i mutacje B L
Gala C
Mutacje Gala o czerwonym wybarwieniu, na przykład: A
Annaglo
Baigent
Galaxy
Mitchgla
Obrogala
Regala
Regal Prince
Tenroy
Garcia D L
Gloster B L
Goldbohemia D L
Golden Delicious i mutacje D L
Golden Russet D R
Goldrush Coop 38 D L
Goldstar D L
Gradigold D L
Granny Smith D L
Gravenstein rouge Red Gravenstein, Roter Gravensteiner B L
Gravensteiner Gravenstein D L
Greensleeves D L
Holsteiner Cox i mutacje Holstein D R
Holstein rouge Red Holstein, Roter Holsteiner Cox C R
Honeycrisp C L
Honeygold D L
Horneburger D L
Howgate Wonder Manga D L
Idared B L
Ingrid Marie B R
Isbranica Izbranica C
Jacob Fisher D L
Jacques Lebel D L
Jamba C L
James Grieve i mutacje D L
James Grieve rouge Red James Grieve B L
Jarka C L
Jerseymac B
Jester D L
Jonagold(**) i mutacje, na przykład: C L
Crowngold
Daligo
Daliguy Jonasty
Dalijean Jonamel
Jonagold 2000 Excel
Jonabel
Jonabres
King Jonagold
New Jonagold Fukushima
Novajo Veulemanns
Schneica
Wilmuta
Jonagored i mutacje, na przykład: A L
Decosta
Jomured Van de Poel
Jonagold Boerekamp
Jomar
Jonagored Supra
Jonaveld
Primo
Romagold Surkijn
Rubinstar
Red Jonaprince
Jonalord C
Jonathan B
Julia B
Jupiter D L
Karmijn de Sonnaville C R L
Katy Katja B
Kent D R
Kidd's orange red C R
Kim B
Koit C L
Krameri Tuviõun B
Kukikovskoje B
Lady Williams B L
Lane's Prince Albert D L
Laxton's Superb Laxtons Superb C R
Ligol B L
Lobo B
Lodel A
Lord Lambourne C
Maigold B
Mc Intosh B
Meelis B L
Melba B
Melodie B L
Melrose C L
Meridian C
Moonglo C
Morgenduft Imperatore B L
Mountain Cove D L
Mutsu D L
Normanda C L
Nueva Europa C
Nueva Orleans B L
Odin B
Ontario B L
Orlovskoje Polosatoje C
Ozark Gold D L
Paula Red B
Pero de Cirio D L
Piglos B L
Pikant B L
Pikkolo C
Pilot C
Pimona C
Pinova C
Pirella B L
Piros C L
Rafzubex A
Rafzubin C
Rajka B
Rambour d'hiver D L
Rambour Franc B
Reanda B L
Rebella C L
Red Delicious i mutacje, na przykład:
Camspur
Erovan
Evasni
Flatrar
Fortuna Delicious
Otago
Red King
Red Spur
Red York
Richared
Royal Red
Sandidge
Shotwell Delicious
Stark Delicious
Starking
Starkrimson
Starkspur
Topred
Trumdor
Well Spur
A L
Red Dougherty A
Red Rome A
Redkroft A
Regal A
Regina B L
Reglindis C L
Reine des Reinettes Goldparmäne, Gold Parmoné C
Reineta Encarnada B
Reinette Rouge du Canada B L
Reinette d'Orléans D L
Reinette Blanche du Canada Reinette du Canada, Canada Blanc, Kanadarenette, Renetta del Canada D R L
Reinette de France D L
Reinette de Landsberg D L
Reinette grise du Canada Graue Kanadarenette D R L
Relinda C
Remo B
Renora B L
Resi B
Resista D L
Retina B L
Rewena B L
Roja de Benejama Verruga, Roja del Valle, Clavelina A
Rome Beauty Belle de Rome, Rome B
Rosana Berner Rosenapfel B L
Royal Beaut A L
Rubin C L
Rubinola B L
Sciearly A
Scifresh B
Sciglo A
Sciray GS48 A
Scired A R
Sciros A L
Selena B L
Shampion B L
Sidrunkollane Taliõun D L
Sinap Orlovskij Orlovski Sinap D L
Snygold Earlygold D L
Sommerregent C
Spartan A
Splendour A
St. Edmunds Pippin D R
Stark's Earliest C
Štaris Staris A
Sturmer Pippin D R
Sügisdessert C L
Sügisjoonik C L
Summerred B
Sunrise A
Sunset D R
Suntan D R L
Sweet Caroline C L
Talvenauding B
Tellisaare B
Tiina B L
Topaz B
Tydeman's Early Worcester Tydeman's Early B L
Veteran B
Vista Bella Bellavista B
Wealthy B
Worcester Pearmain B
York B
Zarja Alatau Zarya Alatau D
(*) Minimum 20 % czerwonego wybarwienia w przypadku klasy I i klasy II.
(**) Jednakże w przypadku odmiany Jonagold przynajmniej jedna dziesiąta powierzchni owocu w klasie II musi być wybarwiona czerwonymi plamkami.
1 Art. 2 zmieniony przez art. 1 pkt 1 rozporządzenia nr 1238/2005 z dnia 28 lipca 2005 r. (Dz.U.UE.L.05.200.22) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 sierpnia 2005 r.
2 Art. 4 zmieniony przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia nr 1238/2005 z dnia 28 lipca 2005 r. (Dz.U.UE.L.05.200.22) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 sierpnia 2005 r.
3 Załącznik:

-zmieniony przez art. 1-3 rozporządzenia nr 907/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. (Dz.U.UE.L.04.163.50) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 20 maja 2004 r.

- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 460/2008 z dnia 27 maja 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.138.3) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 31 maja 2008 r.

4 Dodatek:

-zmieniony przez art. 1 pkt 3 rozporządzenia nr 1238/2005 z dnia 28 lipca 2005 r. (Dz.U.UE.L.05.200.22) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 sierpnia 2005 r.

- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 460/2008 z dnia 27 maja 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.138.3) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 31 maja 2008 r.

Zmiany w prawie

Stosunek prezydenta Dudy do wolnej Wigilii "uległ zawieszeniu"

Prezydent Andrzej Duda powiedział w czwartek, że ubolewa, że w sprawie ustawy o Wigilii wolnej od pracy nie przeprowadzono wcześniej konsultacji z prawdziwego zdarzenia. Jak dodał, jego stosunek do ustawy "uległ niejakiemu zawieszeniu". Wyraził ubolewanie nad tym, że pomimo wprowadzenia wolnej Wigilii, trzy niedziele poprzedzające święto mają być dniami pracującymi. Ustawa czeka na podpis prezydenta.

kk/pap 12.12.2024
ZUS: Renta wdowia - wnioski od stycznia 2025 r.

Od Nowego Roku będzie można składać wnioski o tzw. rentę wdowią, która dotyczy ustalenia zbiegu świadczeń z rentą rodzinną. Renta wdowia jest przeznaczona dla wdów i wdowców, którzy mają prawo do co najmniej dwóch świadczeń emerytalno-rentowych, z których jedno stanowi renta rodzinna po zmarłym małżonku. Aby móc ją pobierać, należy jednak spełnić określone warunki.

Grażyna J. Leśniak 20.11.2024
Zmiany w składce zdrowotnej od 1 stycznia 2026 r. Rząd przedstawił założenia

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Będzie też dodatkowa składka w wysokości 4,9 proc. od nadwyżki ponad 1,5-krotność przeciętnego wynagrodzenia, a liniowcy stracą możliwość rozliczenia zapłaconych składek w podatku dochodowym.

Grażyna J. Leśniak 18.11.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności

Usprawnienie i zwiększenie efektywności systemu wdrażania Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (RLKS) przewiduje ustawa z dnia 11 października 2024 r. o zmianie ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności. Jak poinformowała w czwartek Kancelaria Prezydenta, Andrzej Duda podpisał ją w środę, 13 listopada. Ustawa wejdzie w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.11.2024
Do poprawki nie tylko emerytury czerwcowe, ale i wcześniejsze

Problem osób, które w latach 2009-2019 przeszły na emeryturę w czerwcu, przez co - na skutek niekorzystnych zasad waloryzacji - ich świadczenia były nawet o kilkaset złotych niższe od tych, jakie otrzymywały te, które przeszły na emeryturę w kwietniu lub w maju, w końcu zostanie rozwiązany. Emerytura lub renta rodzinna ma - na ich wniosek złożony do ZUS - podlegać ponownemu ustaleniu wysokości. Zdaniem prawników to dobra regulacja, ale równie ważna i paląca jest sprawa wcześniejszych emerytur. Obie powinny zostać załatwione.

Grażyna J. Leśniak 06.11.2024
Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2004.13.3

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 85/2004 ustanawiające normy handlowe w odniesieniu do jabłek
Data aktu: 15/01/2004
Data ogłoszenia: 20/01/2004
Data wejścia w życie: 01/05/2004, 09/02/2004, 01/06/2008