KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 2200/96 z dnia 28 października 1996 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku owoców i warzyw(1), w szczególności jego art. 2 ust. 2,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Jabłka są ujęte w spisie produktów uwzględnionych w załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 2200/96, dla których należy przyjąć normy. Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1619/2001 z dnia 6 sierpnia 2001 r. ustanawiające normy handlowe w odniesieniu do jabłek i gruszek oraz zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 920/89(2) ustanawia wspólną normę handlową dla jabłek i gruszek.
(2) W celu zapewnienia większej przejrzystości Grupa Robocza ds. Normalizacji Produktów Łatwo Psujących się i Rozwoju Jakości przy Europejskiej Komisji Gospodarczej Narodów Zjednoczonych (EKG/ONZ) zadecydowała, że należy oddzielić przepisy dotyczące jabłek od przepisów dotyczących gruszek. Dodatkowo Grupa Robocza zadecydowała również o uaktualnieniu normy EKG/ONZ FFV-50 dotyczącej wprowadzania na rynek oraz kontroli jakości handlowej jabłek, uwzględniając przepisy dotyczące jakości i wielkości. W celu zapewnienia większej przejrzystości na rynku światowym, rozporządzenie (WE) nr 1619/2001 powinno zostać uchylone i należy przyjąć dwie oddzielne nowe normy handlowe, odpowiednio dla jabłek oraz gruszek.
(3) Głównym kryterium dojrzałości ustanowionym w rozporządzeniu (WE) nr 1619/2001 jest definicja minimalnej wielkości jabłek. Z uwagi na zachodzący w ostatnim czasie rozwój technologiczny metod pomiaru jędrności oraz zawartości cukru, jak również pojawiające się nowe rynki zbytu dojrzałych jabłek o niewielkich rozmiarach, stosowana na terenie Wspólnoty minimalna wielkość jabłek powinna ulec zmniejszeniu. Jednocześnie nowe kryteria dotyczące dojrzałości, takie jak zawartość cukru czy jędrność powinny zapewnić, że zmniejszenie minimalnej wielkości nie oznacza wprowadzania na rynek owoców niedojrzałych i/lub niedostatecznie wyrośniętych.
(4) Z uwagi na to, że istnieje potrzeba dalszych prac mających na celu określenie precyzyjnej definicji wspomnianych nowych kryteriów, uwzględniającej cechy charakterystyczne poszczególnych gatunków odnośnie do wielkości jabłek, wprowadzenie w życie zmniejszenia minimalnego rozmiaru powinno zostać opóźnione do 1 sierpnia 2005 r. Do tego czasu należy ustanowić tymczasowe środki dotyczące wielkości.
(5) Stosowanie tych nowych norm powinno doprowadzić do usunięcia z rynku produktów o niezadowalającej jakości, podniesienia jakości produkcji do poziomu wymagań konsumentów oraz ułatwienia handlu opartego na uczciwej konkurencji, a tym samym powinno ułatwić poprawę rentowności.
(6) Normy stosowane są na wszystkich etapach obrotu. Na pewien stopień pogorszenia jakości produktów mogą mieć wpływ takie czynniki jak transport na duże odległości, składowanie przez określony czas oraz różne procesy, którym są poddawane produkty ze swojej natury wrażliwe na zmiany biologiczne i łatwo się psujące. Tego rodzaju pogorszenie jakości należy brać pod uwagę przy stosowaniu norm na etapach obrotu od chwili jego wysyłki.
(7) Ponieważ produkty klasy "Ekstra" muszą być szczególnie staranie sortowane i pakowane, w ich przypadku należy uwzględniać jedynie brak świeżości i jędrności.
(8) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Świeżych Owoców i Warzyw,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.Sporządzono w Brukseli, dnia 15 stycznia 2004 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Franz FISCHLER |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 297 z 21.11.1996, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 47/2003 (Dz.U. L 7 z 11.1.2003, str. 64).
(2) Dz.U. L 215 z 9.8.2001, str. 3. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 46/2003 (Dz.U. L 7 z 11.1.2003, str. 61).
1 Art. 2 zmieniony przez art. 1 pkt 1 rozporządzenia nr 1238/2005 z dnia 28 lipca 2005 r. (Dz.U.UE.L.05.200.22) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 sierpnia 2005 r.
2 Art. 4 zmieniony przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia nr 1238/2005 z dnia 28 lipca 2005 r. (Dz.U.UE.L.05.200.22) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 sierpnia 2005 r.
3 Załącznik:-zmieniony przez art. 1-3 rozporządzenia nr 907/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. (Dz.U.UE.L.04.163.50) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 20 maja 2004 r.
- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 460/2008 z dnia 27 maja 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.138.3) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 31 maja 2008 r.
4 Dodatek:-zmieniony przez art. 1 pkt 3 rozporządzenia nr 1238/2005 z dnia 28 lipca 2005 r. (Dz.U.UE.L.05.200.22) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 sierpnia 2005 r.
- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 460/2008 z dnia 27 maja 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.138.3) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 31 maja 2008 r.