KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając dyrektywę Rady 86/362/EWG z dnia 24 lipca 1986r., w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w zbożach i na ich powierzchni(1), w szczególności jej art. 10,
uwzględniając dyrektywę Rady 86/363/EWG z dnia 24 lipca 1986r., w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego i na ich powierzchni(2), w szczególności jej art. 10,
uwzględniajac dyrektywę 90/642/EWG Rady z dnia 27 listopada 1990 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach oraz na ich powierzchni(3), w szczególności jej art. 7,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Na mocy dyrektywy Rady 79/117/EWG(4), ostatnio zmienionej rozporządzeniem Rady (WE) nr 2003/807(5), zakazane jest w UE wprowadzanie do obrotu oraz stosowanie następujących substancji czynnych: tlenek rtęciowy, chlorek rtęci (kalomel), inne nieorganiczne związki rtęci, związki alkilortęciowe, alkoksyalkilowe i arylowe związki rtęci, aldryna, chlordan, dieldryna, HCH, heksachlorobenzen, kamfechlor (toksafen), tlenek etylenu, nitrofen, 1,2-dibromoetan i 1,2-dichloroetan, dinoseb, binapakryl. Zważając, na dostępność niektórych z tych pestycydów na rynku światowym, z ostrożności, należy ustalić maksymalne poziomy pozostałości na poziomie odpowiadającym progowi wykrywalności analitycznej dla całości produktów. Niektóre związki rtęci nie mogą być odróżnione od związków rtęciawych będących pochodnymi zanieczyszczenia środowiska naturalnego.
(2) W sytuacji gdy legalne używanie pestycydu jest zakazane i gdy żadna z pozostałości nie jest tolerowana, maksymalny poziom pozostałości pestycydu ustalony na progu wykrywalności analitycznej w produkcie świeżym, powinien być stosowany również dla produktów złożonych oraz produktów przetworzonych.
(3) Wzięto pod uwagę opinię Komitetu Naukowego ds. Zdrowia Roślin, a w szczególności wytyczne i zalecenia dotyczące metodologii ochrony konsumentów produktów rolnych, co do których stosowano pestycydy.
(4) Z tego powodu załączniki do dyrektyw 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG powinny zostać zmienione.
(5) Środki przewidziane w niniejszej dyrektywie są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Pokarmowego i Zdrowia Zwierząt,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:
Sporządzono w Brukseli, dnia 26 kwietnia 2004 r.
|
W imieniu Komisji |
|
David BYRNE |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 221 z 7.8.1986, str. 37. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 2004/2/WE (Dz.U. L 14 z 21.1.2004, str. 10).
(2) Dz.U. L 221 z 7.8.1986, str. 43. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 2004/2/WE.
(3) Dz.U. L 350 z 14.12.1990, str. 71. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 2004/2/WE.
(4) Dz.U. L 33 z 8.2.1979, str. 36.
(5) Dz.U. L 122 z 16.5.2003, str. 36.