Rozporządzenie 48/2003 ustanawiające zasady mające zastosowanie do mieszanek różnych rodzajów świeżych owoców i warzyw w tych samych opakowaniach przeznaczonych do sprzedaży

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 48/2003
z dnia 10 stycznia 2003 r.
ustanawiające zasady mające zastosowanie do mieszanek różnych rodzajów świeżych owoców i warzyw w tych samych opakowaniach przeznaczonych do sprzedaży

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 2200/96 z dnia 28 października 1996 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku owoców i warzyw(1) ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 545/2002(2), w szczególności jego art. 2 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Opakowania zawierające różne rodzaje owoców i warzyw, w odpowiedzi na zapotrzebowanie ze strony niektórych konsumentów, stają się coraz bardziej powszechne na rynku.

(2) Uczciwy handel wymaga, aby świeże owoce i warzywa sprzedawane w tym samym opakowaniu bezwzględnie charakteryzowały się jednorodną jakością. Może to zostać zapewnione przez odwołanie się do przepisów ogólnych, w przypadku produktów, w odniesieniu do których nie zostały przyjęte normy wspólnotowe.

(3) Normy handlowe zawierają przepisy w sprawie etykietowania opakowań zawierających owoce i warzywa. Powinny zostać ustanowione wymogi w zakresie etykietowania w przypadku mieszanek różnych rodzajów owoców i warzyw w tym samym opakowaniu, ale wymogi te powinny być mniej rygorystyczne niż wymogi przewidziane w normach, w celu uwzględnienia w szczególności wolnego miejsca dostępnego na etykiecie. Jednakże aby zapobiec wprowadzaniu konsumentów w błąd, takie same dane szczegółowe powinny zostać ustanowione w odniesieniu do produktów nieobjętych normami handlowymi, jak w przypadku produktów, które są nimi objęte.

(4) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Świeżych Owoców i Warzyw,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Opakowania detaliczne świeżych owoców i warzyw, o masie netto wynoszącej trzy kilogramy lub mniej, mogą zawierać mieszanki różnych rodzajów świeżych owoców i warzyw, pod warunkiem że:

a) produkty charakteryzują się jednorodną jakością i każdy rodzaj tych produktów odpowiada normom zgodnie z art. 2;

b) opakowanie posiada właściwe oznakowanie, zgodnie z art. 3; oraz

c) rodzaj mieszanki nie powoduje wprowadzania konsumenta w błąd.

Artykuł  2

Produkty wchodzące w skład mieszanek określonych w art. 1 muszą należeć do tej samej klasy handlowej (klasa I, klasa II lub klasa "ekstra", w przypadku gdy istnieje klasa "ekstra" w odniesieniu do wszystkich produktów występujących w mieszance).

W przypadku gdy mieszanka zawiera owoce i warzywa nieobjęte wspólnotowymi normami handlowymi, produkty te muszą być klasyfikowane w tej samej klasie, zgodnie z Załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  3

Znakowanie na opakowaniach detalicznych, określonych w art. 1, i/lub na każdym opakowaniu, na którym się znajduje, zawiera co najmniej poniższe dane szczegółowe:

a) nazwę (nazwisko) i adres lub urzędowo ustanowione albo zatwierdzone oznaczenie kodowe pakującego i/lub wysyłającego. Jednakże w przypadku korzystania z oznaczenia kodowego odniesienie "pakujący i/lub wysyłający" (albo ich równoważny skrót) muszą być wskazane w pobliżu tego oznaczenia kodowego;

b) nazwę każdego z produktów/rodzajów produktu zawartych w opakowaniu;

c) nazwę odmiany lub rodzaju handlowego, w przypadku każdego produktu występującego w mieszance, w stosunku do którego we wspólnotowej normie handlowej istnieje taki wymóg w odniesieniu do produktów niestanowiących składnika mieszanki;

d) kraj pochodzenia każdego z produktów, którego to dotyczy, obok nazwy odnośnych produktów;

e) klasę.

W przypadku owoców i warzyw objętych wspólnotowymi normami handlowymi, wymienione dane szczegółowe zastępują dane szczegółowe określone w omawianych normach.

Artykuł  4

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 10 stycznia 2003 r.

W imieniu Komisji
Franz FISCHLER
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 297 z 21.11.1996, str. 1.

(2) Dz.U. L 84 z 28.3.2002, str. 1.

ZAŁĄCZNIK

Warunki dotyczące jakości do spełnienia przez każdy produkt, w odniesieniu do którego brak jest wspólnotowej normy handlowej

Minimalne wymogi jakości

We wszystkich klasach, mając na uwadze dopuszczalne tolerancje (patrz poniżej), produkty muszą być:

- całe,

- w dobrym stanie; wyłączone są produkty zaczynające gnić lub psuć się w taki sposób, że nie nadają się do spożycia,

- czyste, praktycznie pozbawione jakichkolwiek widocznych ciał obcych,

- praktycznie wolne od szkodników,

- praktycznie wolne od szkód wyrządzonych przez szkodniki,

- wolne od nieprawidłowej wilgoci zewnętrznej,

- wolne od obcego zapachu i/lub smaku.

Klasa "ekstra"

Produkty w tej klasie muszą być najwyższej jakości. Muszą być charakterystyczne dla danej odmiany i/lub rodzaju handlowego.

Muszą one być wolne od wszelkich wad, z wyjątkiem bardzo niewielkich powierzchownych uszkodzeń, które nie mają wpływu na ogólny wygląd produktu, jakość, jej utrzymanie oraz prezentację w opakowaniu.

Klasa I

Produkty tej klasy muszą być dobrej jakości. Muszą być charakterystyczne dla danej odmiany i/lub rodzaju handlowego.

Dopuszcza się jednak nieznaczne wady, pod warunkiem że nie mają one wpływu na ogólny wygląd produktu, jakość, jej utrzymanie oraz prezentację w opakowaniu:

Klasa II

Do tej klasy zalicza się produkty, które nie odpowiadają wymaganiom klas wyższych, ale spełniają wyżej wymienione wymagania minimalne.

Produkty mogą wykazywać wady, pod warunkiem że zachowują podstawowe właściwości w odniesieniu do jakości, jej utrzymania oraz prezentacji.

Tolerancje w odniesieniu do jakości

Tolerancje w odniesieniu do jakości są dopuszczalne w każdym opakowaniu, w przypadku produktów niespełniających wymogów wskazanej klasy.

- Klasa "ekstra"

5 % liczby lub masy produktów niespełniających wymogów danej klasy, lecz spełniających wymogi klasy I lub, wyjątkowo, mieszczących się w przedziale tolerancji dla tej klasy.

- Klasa I

10 % liczby lub masy produktów niespełniających wymogów danej klasy, lecz spełniających wymogi klasy II lub, wyjątkowo, mieszczących się w przedziale tolerancji dla tej klasy.

- Klasa II

10 % liczby lub masy produktów niespełniających wymogów danej klasy ani też wymogów minimalnych, z wyjątkiem produktów zaczynających gnić lub z innym spadkiem jakości powodującym ich nieprzydatność do spożycia.

Jednorodność

Produkty muszą być tego samego pochodzenia, odmiany lub klasy i jakości handlowej.

Zmiany w prawie

Centralna e-Rejestracja: Start systemu od 1 stycznia 2026 r.

Od 1 stycznia 2026 r. zacznie obowiązywać ustawa wprowadzająca Centralną e-Rejestrację. Zakłada ona, że od przyszłego roku podmioty lecznicze obowiązkowo dołączą do systemu m.in. w zakresie umawiania wizyt u kardiologa oraz badań profilaktycznych. Planowany start rejestracji na wszystkie świadczenia planowany jest na 2029 r. Kolejne świadczenia i możliwości w zakresie zapisywania się do lekarzy specjalistów będą wchodzić w życie stopniowo.

Inga Stawicka 22.12.2025
Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Od stycznia nowe zasady prowadzenia PKPiR

Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.

Marcin Szymankiewicz 15.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2003.7.65

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 48/2003 ustanawiające zasady mające zastosowanie do mieszanek różnych rodzajów świeżych owoców i warzyw w tych samych opakowaniach przeznaczonych do sprzedaży
Data aktu: 10/01/2003
Data ogłoszenia: 11/01/2003
Data wejścia w życie: 01/05/2004, 31/01/2003