Rozporządzenie 1571/2003 zmieniające specyfikacje nazwy pojawiającej się w Załączniku do rozporządzenia (WE) nr 1107/96 (Parmigiano Reggiano)

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1571/2003
z dnia 5 września 2003 r.
zmieniające specyfikacje nazwy pojawiającej się w Załączniku do rozporządzenia (WE) nr 1107/96
(Parmigiano Reggiano)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2081/92 z dnia 14 lipca 1992 r. w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia dla produktów rolnych i środków spożywczych(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 806/2000(2), w szczególności jego art. 9,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Zgodnie z art. 9 rozporządzenia (EWG) nr 2081/92 władze włoskie złożyły wniosek w odniesieniu do nazwy "Parmigiano Reggiano", zarejestrowanej jako chroniona nazwa pochodzenia na mocy rozporządzenia Komisji (WE) nr 1107/96 z dnia 12 czerwca 1996 r. w sprawie rejestracji oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia zgodnie z procedurą określoną w art. 17 rozporządzenia Rady (EWG) nr 2081/92(3), ostatnio zmienionego rozporządzeniem (WE) nr 1204/2003(4), o zmianę opisu, metody produkcji, etykietowania oraz zasad dotyczących paszy dla krów.

(2) Po zbadaniu tego wniosku o zmianę podjęto decyzję, że odnośne zmiany nie mają charakteru drugorzędnego.

(3) Zgodnie z procedurą ustanowioną w art. 9 rozporządzenia (EWG) nr 2081/92 i ze względu na to, że zmiany nie mają charakteru drugorzędnego, procedura z art. 6 stosuje się mutatis mutandis.

(4) Podjęto decyzję, że zmiany w tym przypadku są zgodne z rozporządzeniem (EWG) nr 2081/92. Żadne oświadczenie o sprzeciwie, w rozumieniu art. 7 rozporządzenia, nie zostało przesłane Komisji po publikacji tych zmian w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej(5).

(5) W rezultacie zmiany te muszą zostać zarejestrowane i opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Zmiany ustanowione w Załączniku do niniejszego rozporządzenia zostają niniejszym zarejestrowane i opublikowane zgodnie z art. 6 ust. 4 rozporządzenia (EWG) nr 2081/92.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 5 września 2003 r.

W imieniu Komisji
Franz FISCHLER
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 208 z 24.7.1992, str. 1.

(2) Dz.U. L 122 z 16.5.2003, str. 1.

(3) Dz.U. L 148 z 21.6.1996, str. 1.

(4) Dz.U. L 168 z 5.7.2003, str. 10.

(5) Dz.U. C 275 z 12.11.2002, str. 14 (Parmigiano Reggiano).

ZAŁĄCZNIK

WŁOCHY

Parmigiano Reggiano

Opis:

Rozmiar formy wynosi nie mniej niż 20 cm i nie wiecej niż 26 cm wysokości, łącznie z wynikającymi z tego względu różnicami w wadze, przy minimalnej ustalonej na 30 kg.

Smarowanie wnętrza formy, możliwość prawie nigdy nie przynosząca korzyści, zostało obecnie zaprzestane, ponieważ udowodniono, że stanowi to niekorzystny element w chwili wprowadzania produktu do obrotu.

Metoda produkcji:

Ustalono zastosowanie surowego mleka. Nie można stosować obróbki termicznej ani używać dodatków.

Czynności związane z dojeniem, maksymalny okres, w którym odbywa się dojenie, konserwacja i częściowe zbieranie śmietanki z mleka przez usunięcie śmietanki, która zebrała się w górnej warstwie zbiorników stojących na wolnym powietrzu, dodawanie naturalnego inokulum serwatki, wytwarzanego poprzez samoczynne zakwaszenie osadu serwatki pochodzącego z przetwarzania w dniu poprzednim, koagulacja mleka, odsączanie twarogu oraz formowanie sera są wyjaśnione w danym przypadku zgodnie z lokalną, godną zaufania i ustaloną praktyką, tradycyjnie stosowaną.

Etykietowanie:

Pochodzenie sera jest oznaczane na produkcie oraz zostaje dołączona kazeinowa plakietka ze słowami "Parmigiano Reggiano" wraz z kodami identyfikującymi formę, aby produkt mógł być dokładnie oznakowany.

Odmiana jest znakowana przez Consorzio di tutela del Parmigiano Reggiano przy użyciu nieusuwalnych znaków dla klas odmian, po weryfikacji przez zatwierdzoną agencję kontroli.

Pozostałe - zasady dotyczące paszy dla krów:

Określono wykaz zabronionych pasz oraz produktów ubocznych, odzwierciedlającą obecnie dostępną wiedzę techniczną z zakresu żywienia zwierząt.

Aspekty zasad dotyczących paszy, które nie mają wpływu na związek z terytorium, zostały uproszczone, a zasady same w sobie zostały uściślone ze względu na użycie "techniki przygotowywania pasz pełnoporcjowych" w odniesieniu do zarządzania paszami.

Zmiany w prawie

Senatorowie nie zgodzili się na podniesienie kar grzywny dla pracodawców

Senat nie zgodził się w czwartek na zniesienie obowiązku zawierania umów o pracę z cudzoziemcami będącymi pracownikami tymczasowymi przez agencje pracy tymczasowej, ale umożliwił agencjom zawieranie umów cywilnoprawnych. Senatorowie zdecydowali natomiast o skreśleniu przepisu podnoszącego kary grzywny dla pracodawców przewidziane w kodeksie pracy. W głosowaniu przepadła też poprawka Lewicy podnosząca z 2 tys. zł do 10 tys. zł kary grzywny, jakie w postępowaniu mandatowym może nałożyć Państwowa Inspekcja Pracy.

Grażyna J. Leśniak 13.03.2025
Wyższe kary dla pracodawców zostaną – rząd przeciwny ich usuwaniu z ustawy o cudzoziemcach

Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej nie zgodziło się na usunięcie z ustawy o zatrudnianiu cudzoziemców przepisu podnoszącego w kodeksie pracy kary dla pracodawców. Senacka Komisja Rodziny, Polityki Senioralnej i Społecznej zaakceptowała we wtorek jedynie poprawki Biura Legislacyjnego Senatu do tej ustawy. Nie można jednak wykluczyć, że na posiedzeniu Senatu inni senatorowie przejmą poprawki zgłaszane przez stronę pracodawców.

Grażyna J. Leśniak 11.03.2025
Rząd zostawił przedsiębiorców na lodzie

Podczas ostatniego posiedzenia Sejmu, ku zaskoczeniu zarówno przedsiębiorców, jak i części posłów koalicji rządzącej, Lewica w ostatniej chwili „dorzuciła” do ustawy o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom poprawki zaostrzające kary za naruszanie przepisów prawa pracy - m.in. umożliwiające orzeczenie kary ograniczenia wolności. Jednocześnie zignorowano postulaty organizacji pracodawców, mimo wcześniejszych zapewnień rządu o ich poparciu.

Grażyna J. Leśniak 27.02.2025
Wyższe kary dla pracodawców - sejmowa wrzutka na ostatniej prostej

Już nie 30 tys. zł, a 50 tys. zł ma grozić maksymalnie pracodawcy, który zawrze umowę cywilnoprawną, choć powinien - umowę o pracę. Podobnie temu, który nie wypłaca w terminie wynagrodzenia za pracę lub innego świadczenia przysługującego pracownikowi albo uprawnionemu do tego świadczenia członkowi jego rodziny. A jeśli nie wypłaca przez okres co najmniej 3 miesięcy, to kara ma wynieść nawet 60 tys. złotych - zdecydował Sejm, przyjmując poprawkę Lewicy, zmieniającą Kodeks pracy w... ustawie dotyczącej cudzoziemców.

Grażyna J. Leśniak 25.02.2025
Jaka wysokość diety dla członków komisji wyborczych w wyborach Prezydenta

500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia

Robert Horbaczewski 20.01.2025
Zmiany w podatkach 2025 - przybędzie obowiązków sprawozdawczych

1 stycznia 2025 r. weszły w życie liczne zmiany podatkowe, m.in. nowe definicje budynku i budowli w podatku od nieruchomości, JPK CIT, globalny podatek wyrównawczy, PIT kasowy, zwolnienie z VAT dla małych firm w innych krajach UE. Dla przedsiębiorców oznacza to często nowe obowiązki sprawozdawcze i zmiany w systemach finansowo-księgowych. Firmy muszą też co do zasady przeprowadzić weryfikację nieruchomości pod kątem nowych przepisów.

Monika Pogroszewska 02.01.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2003.224.17

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 1571/2003 zmieniające specyfikacje nazwy pojawiającej się w Załączniku do rozporządzenia (WE) nr 1107/96 (Parmigiano Reggiano)
Data aktu: 05/09/2003
Data ogłoszenia: 06/09/2003
Data wejścia w życie: 26/09/2003, 01/05/2004