KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 2201/96 z dnia 28 października 1996 r. w sprawie wspólnej organizacji rynków przetworów owocowych i warzywnych(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 453/2002(2), w szczególności jego art. 15 ust. 1,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 2125/95(3), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 225/2003(4), otwiera i przewiduje zarządzanie kontyngentami taryfowymi na grzyby zakonserwowane.
(2) Decyzja Rady 2003/286/WE z dnia 8 kwietnia 2003 r. w sprawie zawarcia Protokołu dostosowującego handlowe aspekty Układu Europejskiego ustanawiającego stowarzyszenie między Wspólnotami Europejskimi i ich Państwami Członkowskimi z jednej strony a Republiką Bułgarii z drugiej strony, biorąc pod uwagę wyniki negocjacji między stronami w sprawie nowych wzajemnych koncesji rolnych(5), zatwierdziła uzgodnienia dotyczące przywozu do Wspólnoty, stosowane w odniesieniu do niektórych produktów pochodzących z Bułgarii.
(3) Uzgodnienia te weszły w życie z dniem 1 czerwca 2003 r.
(4) Przydział kontyngentu na konserwowane grzyby z rodzaju Agaricus, objęte kodami CN 0711 51 00, 2003 10 20 oraz 2003 10 30, pochodzące z Bułgarii, wymienione w załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 2125/95, należy odpowiednio zmienić.
(5) Dlatego też rozporządzenie (WE) nr 2125/95 należy odpowiednio zmienić.
(6) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Przetworów Owocowych i Warzywnych,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.Sporządzono w Brukseli, dnia 27 czerwca 2003 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Franz FISCHLER |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 297 z 21.11.1996, str. 29.
(2) Dz.U. L 72 z 14.3.2002, str. 9.
(3) Dz.U. L 212 z 7.9.1995, str. 16.
(4) Dz.U. L 31 z 6.2.2003, str. 10.
(5) Dz.U. L 102 z 24.4.2003, str. 60.