(notyfikowana jako dokument nr C(2002) 2196)(Tekst mający znaczenie dla EOG)
(2002/477/WE)
(Dz.U.UE L z dnia 22 czerwca 2002 r.)
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając dyrektywę Rady 71/118/EWG z dnia 15 lutego 1971 r. w sprawie problemów zdrowotnych wpływających na produkcję i wprowadzanie do obrotu świeżego mięsa drobiowego(1), ostatnio zmienioną dyrektywą 97/79/WE(2), w szczególności jej art. 14 B) ust. 2 lit. b),
uwzględniając dyrektywę Rady 72/462/EWG z dnia 12 grudnia 1972 r. w sprawie problemów zdrowotnych i inspekcji weterynaryjnej przed przywozem z państw trzecich bydła, trzody chlewnej i świeżego mięsa(3), ostatnio zmienianą rozporządzeniem (WE) nr 1452/2001(4), w szczególności jej art. 16 ust. 1,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Wymagania dotyczące zdrowia publicznego zawarte w decyzji Komisji 2001/471/WE z dnia 8 czerwca 2001 r. ustanawiającej przepisy dotyczące regularnych kontroli higieny ogólnej przeprowadzanych przez kierowników w zakładach, zgodnie z dyrektywą 64/433/EWG w sprawie problemów zdrowotnych dotyczących produkcji i wprowadzania do obrotu świeżego mięsa oraz z dyrektywą 71/118/EWG w sprawie problemów zdrowotnych wpływających na produkcję i wprowadzanie do obrotu świeżego mięsa drobiowego(5) powinny mieć również zastosowanie do przywozu z państw trzecich.
(2) W tym celu, po pierwsze, zasady dotyczące państw trzecich w odniesieniu do wprowadzania w życie regularnych kontroli ogólnej higieny przeprowadzanych przez podmioty gospodarcze wywożące świeży drób albo świeże mięso do Wspólnoty powinny być brane pod uwagę przy rozważaniu spełnienia kryteriów ustanowionych w ramach art. 15 dyrektywy 71/118/EWG oraz art. 3 ust. 2 dyrektywy 72/462/EWG dla wykazu danych państw trzecich.
(3) Po drugie, wprowadzenie w życie takich kontroli przez dane podmioty gospodarcze powinno być uwzględnione przy rozważaniu włączenia ich do wykazu zakładów przewidzianych w art. 14 (B) ust. 2 dyrektywy 71/118/EWG oraz w art. 4 ust. 1 dyrektywy 72/462/EWG.
(4) Po trzecie, gwarancje zapewniane przez art. 14 (B) ust. 1 lit. b) dyrektywy 71/118/EWG oraz art. 4 ust. 2 lit. a) dyrektywy 72/462/EWG, powinny być włączone do poświadczeń zdrowia włączonych do wzorów świadectw przewidzianych odpowiednio w art. 14 B) dyrektywy 71/118/EWG oraz art. 22 dyrektywy 72/462/EWG przy najbliższej sposobności.
(5) Dyrektywa 71/118/EWG przewiduje ustanowienie wykazu zakładów spełniających szczególne wymagania prawodawstwa wspólnotowego.
(6) Tymczasowy wykaz zakładów jest zawarty w decyzji Komisji 97/4/WE z dnia 12 grudnia 1996 r. ustalającej tymczasowe wykazy zakładów państw trzecich, z których Państwa Członkowskie dopuszczają przywóz świeżego mięsa drobiowego(6), ostatnio zmienionej decyzją 2001/400/WE(7).
(7)Decyzja Komisji 94/984/WE z dnia 20 grudnia 1994 r. ustanawiająca warunki zdrowotne zwierząt i świadectwa weterynaryjne dla przywozu świeżego mięsa drobiowego z niektórych państw trzecich(8), ostatnio zmieniona decyzją 2001/659/WE(9), została zmieniona decyzją 2001/598/WE(10), między innymi w celu wprowadzenia do świadectw zdrowia zwierząt oraz zdrowia publicznego wzoru deklaracji zdrowia publicznego dla przywozu świeżego drobiu z państw trzecich, wymaganego przez art. 14 B) ust. 1 lit. c) dyrektywy 71/118/EWG. Decyzja 94/984/WE powinna być obecnie dalej zmieniona, tak by uzupełnić wspomnianą wzorcową deklarację w zgodzie z celami obecnej decyzji. Odpowiednie jest również jednoczesne poprawienie istotnego błędu z załącznika III do tej decyzji.
(8) Dyrektywa 72/462/EWG zapewnia, że bez uszczerbku dla wymagań dotyczących zdrowia zwierząt ustanowionych w art. 14 oraz 15 tej dyrektywy Państwa Członkowskie nie mogą dopuszczać przywozu świeżego mięsa z państw trzecich, jeżeli mięso nie spełnia wymagań dotyczących zdrowia publicznego, które mają być przyjęte. Artykuł 17 ust. 2 lit. c) tej dyrektywy przewiduje, iż świeże mięso musi być traktowane w zgodzie z warunkami higieny zgodnie z dyrektywą Rady 64/433/EWG(11). Art. 4 przewiduje sporządzenie wykazu zakładów, których zgodność z przepisami dyrektywy oraz warunkami higieny wymaganymi w ramach dyrektywy 64/433/EWG jest oceniana w zgodzie z kryteriami przedstawionymi w ust. 2 tego artykułu oraz która może być zmieniona albo uzupełniona przez Komisję w zgodzie z wynikami inspekcji przewidzianych w art. 5.
(9) Warunki zdrowia zwierząt oraz wymagania świadectw weterynaryjnych przy przywozie świeżego mięsa z kilku krajów były ustanawiane na podstawie art. 16 dyrektywy 72/462/EWG w kilku decyzjach Komisji, które powinny zostać przepracowane w niedalekiej przyszłości; do tego czasu odpowiednie będzie wprowadzenie do poświadczeń zdrowia włączonych do wzorcowych świadectw takich samych poświadczeń zdrowia publicznego, jak wprowadzone przez niniejszą decyzję dla świeżego drobiu.
(10) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Pokarmowego i Zdrowia Zwierząt,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:
Sporządzono w Brukseli, dnia 20 czerwca 2002 r.
|
W imieniu Komisji |
|
David BYRNE |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 55 z 8.3.1971, str. 23.
(2) Dz.U. L 24 z 30.1.1998, str. 31.
(3) Dz.U. L 302 z 31.12.1972, str. 28.
(4) Dz.U. L 198 z 21.7.2001, str. 11.
(5) Dz.U. L 165 z 21.6.2001, str. 48.
(6) Dz.U. L 2 z 4.1.1997, str. 6.
(7) Dz.U. L 140 z 24.5.2001, str. 70.
(8) Dz.U. L 378 z 31.12.1994, str. 11.
(9) Dz.U. L 232 z 30.8.2001, str. 19.
(10) Dz.U. L 210 z 3.8.2001, str. 37.
(11) Dz.U. 121 z 29.7.1964, str. 2012/64.